Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.
 

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.

Sevilla, best of the rest

Laatste update:

Het is het seizoen 2005/06. In de kwartfinales hebben we dankzij een 4-1 winst in de heenwedstrijd tegen Zenit St. Petersburg genoeg aan een 1-1 in de return. In de volgende ronde spelen we tegen het Duitse Schalke 04. Na 180 minuten voetbal nog steeds geen goal. Vervolgens, in de elfde minuut van de verlenging uit een pass vanaf rechts, schiet Antonio Puerta de bal met een heerlijk schot tussen de keeper en de paal. Het stadion ontploft. In de finale van de UEFA Cup werd met 4-0 gewonnen van Middlesbrough, maar zo goed als het vorige seizoen eindigde, zo desastreus zou het nieuwe seizoen beginnen. Puerta zakt tegen Getafe in elkaar en dagen lang hangt zijn leven aan een zijden draadje. 'Jouw goal veranderde ons leven, samen vechten wij voor het jouwe.' Tevergeefs: 28 augustus 2007 overlijdt Antonio José Puerta Pérez.

Wat mij echter stoort is dat bijna al mijn herinneringen aan Sevilla voortkomen uit de UEFA Cup. De wedstrijd tegen Schalke, de goal van keeper Andres Palop tegen Shakhtar Donetsk het jaar erop en natuurlijk de twee keren dat we de cup mee naar Andalusië namen. Recente herinneringen van Barcelona-fans liggen in de halve finale Champions League, waarin Andres Iniesta in de 93e minuut scoort tegen Chelsea. Bij Real-fans staat de volley van Zinedine Zidane in de Champions League-finale tegen Bayer Leverkusen nog op het netvlies gebrand. Sevilla moet het, nogmaals, met schare UEFA Cup-momentjes doen. Dit jaar ook weer. Door ex-Venlonaar Keisuke Honda staan we wéér niet bij de laatste acht in de Champions League. Ook in eigen land moeten we weer een jaartje wachten op een eventueel succes.

Met momenteel 21 punten achterstand op de nummer twee Barcelona is het natuurlijk al lang gespeeld. Zoals zo vaak zullen Real Madrid en Barcelona strijden om de titel en clubs als Sevilla, Valencia en Villarreal hobbelen er achteraan in de hoop dat het een Champions League ticket behaald. De statistieken spreken voor zich. In de laatste 25 jaar is de titel slechts drie keer naar een andere club gegaan: Atlético Madrid in ’96, Deportivo La Coruña met Roy Makaay in 2000 en tenslotte was Valencia in 2002 de beste dankzij een onverslaanbare Santiago Cañizares.

Het is volgens velen de mooiste voetbalcompetitie ter wereld, de Primera División. Maar als je gaat doorvragen waarom, dan komen de meesten vervolgens niet verder dan het totaalvoetbal van Barcelona of de Galacticos uit Madrid. Gekeken naar historie dan hebben ook alleen Real Madrid en Barcelona de cup met de groten oren binnengehaald. Je zal als clubhelden ook mannen als Ferenc Puskas en Johan Cruijff hebben. Sevilla had Davor Suker (’91-‘96) en Iván Zamorano (’90-‘92) onder contract, waarna zij beiden naar het kapitaalkrachtige Real Madrid gingen om bij een échte topclub te spelen. Recenter nog: Daniel Alves vertrekt na een hoop getouwtrek tussen Barcelona en Chelsea richting Catalonië en Sergio Ramos is van Los Rojiblancos naar Los Merengues gegaan om nu in het heilige wit te spelen. Eigenlijk wel het bekende concept. Speler van subtopper speelt een sterk seizoen, voorzitter van topclub maakt een bedrag over en die voormalig speler van subtopper kust ineens een ander logo op z’n borst. Ik zie ook met leed in de ogen de toekomst tegemoet en ik stel mezelf een aantal vragen. In welk seizoen gaan spelers als Jesús Navas, Luis Fabiano, Sergio Aguëro en Andrés Guardado naar de concurrent? Welke bedragen zullen over de toonbank rollen? Welke aankoop moet de subtopper gaan doen om kwalitatief nog mee te kunnen doen met de grote jongens?

6 Oktober 2008: Zwarte maandag en het beginnende fluitsignaal voor de kredietcrisis. 9 Juni 2009: Kaká gaat voor een bedrag van 65 miljoen euro naar Real Madrid. 11 Juni 2009: Datzelfde Real Madrid doet een bod van 94 miljoen Euro op Cristiano Ronaldo van Manchester United. 27 Juli 2009: Zlatan Ibrahimovic vertrekt vanuit Milaan naar Barcelona voor 45 miljoen euro + een speler die het jaar daarvoor in 36 wedstrijden maar liefst dertig goals maakte. De begroting van Barcelona is 380 miljoen euro. De begroting van Real Madrid bedraagt dit jaar zelfs 400 miljoen euro. In perspectief: dat is evenveel als de begrotingen van alle achttien Eredivisie clubs tezamen. Met Joan Laporta en Florentino Pérez aan het stuur is zelfs de kredietcrisis, die miljoenen slachtoffers maakt, een maatje te klein.

Het gaat dan ook niet één Spaanse club lukken om Barcelona en Real Madrid van hun troon te stoten. Af en toe komt er net als in Nederland wel een keer een type AZ of Twente aan het eremetaal ruiken, maar het blijven omhoog gevallen subtoppers. Uiteindelijk maakt het niet uit. Je kan een bekende gloryhunter zijn en fan worden van Real Madrid op basis van resultaten, maar een echte band met zo´n club zul je niet krijgen. Ik, als Rojiblanco, leg mij erbij neer dat Sevilla nooit zo’n grote club als Real Madrid of Barcelona zal worden, maar de hoop en drang tot het bereiken van de laatste acht in het kampioenenbal is minstens zo sterk als de hoop om voor de tiende keer de Champions League te winnen.

Dan maar best of the rest.

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

Leuk stuk, goede schrijfstijl. Je gaat in mijn ogen te weinig in op je titel 'best of the rest', maar het is wel een goed stuk.

3,5 ster, naar boven afronden

23 maart 2010 om 00:34

Eerlijk gezegd had ik als oorspronkelijke titel 'is er leven na Real en Barça?', maar dit is schijnbaar verandert bij de selectie.

Ik had ook wel moeite met het verzinnen van een titel. Toen ik aan dit stuk begon had ik iets met 'wat nou lachende derde' in m'n hoofd, maar ik besloot het van de positieve kant te benaderen en er geen klaagzang van te maken.

Bedankt voor t afronden!

Fijne column, gewoon prima... Wel jammer dat Voetbalzone titels verandert, vond jouw titel beter...

Ben uiteindelijk blij dat je deze conclusie trekt ipv een droomscenario waarin clubs als Sevilla, Valencia, Depor, etc. werkelijk kunnen concurreren met de twee topclubs. Niet denigrerend bedoelt overigens, maar ik zie met de huidige regels simpelweg geen verandering optreden.
Op zich heeft Sevilla zich bijzonder goed weten opklimmen naar de subtop dankzij een ge-wel-di-ge TD die continu de juiste spelers kocht en deze voor een niet onaardig prijsje weer verkocht aan grotere clubs, om vervolgens met een neus voor talent weer ergens in bv Frankrijk of Brazilië een speler te kopen voor ontzettend weinig geld.
Niet slecht voor een club dat zo'n 10 jaar geleden nog een gigantisch schandaal meemaakte en amper meetelde in de Primera.
Al bij al vind ik je column best leuk lezen en de inhoud is niet zwak. Dat is voor mij voldoende. Heb weinig behoefte om columns te ontleden en allerlei fouten op te zoeken.

Interessant, heb hier net zelf ook een column over geschreven die ergens deze week online moet staan. Het klopt dat er in Spanje wat moet gebeuren om het niveau gelijk te trekken. Wat dat betreft doen clubs als Mallorca, Deportivo en Sevilla het erg goed.

Overigens inderdaad zonde dat de titel veranderd is.

Valencia pakte in 2004 ook nog de titel he.

Mooi stuk verder goed dat je realistisch blijft maar zeg nooit nooit, het kan zomaar gebeuren dat een miljardair de club overneemt en Sevilla de grootste ter wereld word al hebben we dat als voetbal hebber liever niet. Probleem in Spanje is dat je gewoon 500 Miljoen schuld mag hebben ze doen er daar niks aan.....

23 maart 2010 om 13:33

Zolang je aan je betalingsverplichtingen kan voldoen is er ook niks aan de hand.

Mooie stukje, met feiten, eerlijkheid en meningen.
Daarom 5 sterren

Goed stuk, weinig op aan te merken (behalve dat Valencia in 2004 ook met de titel aan de haal ging).
Verder moet ik toch zeggen dat ik Valencia de best of the rest vind en niet Sevilla. Valencia heeft alleen pech dat het door de crisis (en natuurlijk een knap staaltje mismanagement) het nieuwe stadion niet af kan bouwen, waardoor het nu een stuk achterop raakt.

23 maart 2010 om 17:55

Best of the rest sloeg ook meer op de doelstelling die Sevilla voor zichzelf moet stellen. Zoals ik aangaf is het moeilijk concurreren met Real Madrid en Barcelona en dus moet Sevilla samen met Valencia, Atlético Madrid, Villarreal etc. strijden om de titel van best of the rest .

Goed stuk, maar ik vind Valencia eerder best of the rest dan Sevilla. Sevilla is voor mij de vierde ploeg. Ja Engeland en Italië zijn qua echte topclubs wat beter bedeelt maar ik vind het in Spanje juist leuk dat het elk jaar weer die strijd tussen Barcelona en Real Madrid is: Catalonië tegen Castilië, als je daarachter een grote, zeer goede subtop hebt met ploegen als Valencia, Sevilla, Villareal, Athletic Bilbao, Atletico Madrid, Deportiva la Coruña en tegenwoordig ook Real Mallorca heb je echt een geweldige competitie.

Ik heb je stukje met plezier gelezen, ik vond het alleen weinig vernieuwend. Ik ga er niet vanuit dat Sevilla echt grote bekendheid geniet in Nederland (ken ook geen oud-spelers van Nederlandse afkomst) dus misschien had je nog leuke feiten over de club kunnen geven.

off: ze zijn in Zuid-europa niet echt origineel met bijnamen he, gaat bijn altijd over de kleur van het shirt of de structuur. In Engeland en Duitsland heb je ook van dat soort clubs, je zou toch iets origineler verwachten van Sevilla dan Rojiblancos, er zijn volgens mij al 3 clubs in Spanje die zo heten.

23 maart 2010 om 17:25

Rojiblanco's heb ik ook nog nooit gebruikt zien worden voor Sevilla eigenlijk, tot dit stuk haha.

23 maart 2010 om 17:48

Sevillistas
Rojiblancos (rood-witten)
Los palanganas=de bekkens(?!) (opscheppers, waskommen)
Los nervionenses=de nerveuzen, de zenuwachtigen(?!)

Deze bijnamen vond ik voor Sevilla op wikipedia, de bijnamen staan open voor een betere vertaling maar dit is het beste wat mijn Spaans woordenboek toestaat.

23 maart 2010 om 17:51

Valencia en Sevilla mogen zich inderdaad de nummers 3 en 4 van Spanje noemen. Valencia was 2 keer kampioen en Sevilla won 2 keer de uefa cup. Valencia is internationaal gezien net wat groter dan Sevilla omdat er meer internationals van Spanje speelden met Joaquin, Marchena, Albelda, Villa en noem maar op.

Rojiblanco staat voor de Roodwitten dus dat slaat inderdaad op verschillende clubs waaronder Sevilla, Atlético Madrid en Athletic Bilbao. Maar om te zeggen dat ze niet origineel zijn?

El Gran Capitán (raúl)
El Blanquito (iniesta) --> Bleekgezicht
El Gato (casillas) --> De kat

Wij in Nederland hebben alleen De Koef en Suarez... Wij zijn dan nog redelijk saai.

Van Nistelrooij in Nederland
Van the Man in Engeland
Van Gol in Spanje
Ruud van Tor in Duitsland...

Ik heb weer inspiratie voor een volgend stukje!

23 maart 2010 om 18:50

ho ho ik heb het alleen over de bijnamen van clubs. De bijnamen van de spelers zijn bij tijd en wijlen echt briljant, alleen al omdat een hoop van die woorden zo mooi klinken: de Hunter word opeens El Cazador of Il Cacciatore, geweldig toch?

23 maart 2010 om 17:51

Ach, op Wikipedia staat ook Los Indios bij Atlético Madrid als bijnaam, maar dat heb ik nog nooit iemand zien/horen gebruiken.

Mooi verhaal, klopt helemaal.
Als Barcelona-supporter zit ik een beetje in dubio. Aan de ene kant vind het wel goed dat er zo weinig 'echte' concurrentie is, des te makkelijker is het om titels te winnen. Bovendien, hoe 'makkelijk' is het om van clubs als Valencia of Sevilla te winnen? Het komt vaak genoeg voor dat Barça of Real punten verliest tegen dergelijke clubs.
Aan de andere kant zou ik het ook wel mooi vinden als het eens wat spannender werd bovenin, kan voor de amusementswaarde geen kwaad. En het zou natuurlijk helemaal mooi zijn als Barcelona eerste wordt en Real Madrid door toedoen van clubs als Sevilla vierde of vijfde eindigt haha.

In ieder geval een mooi stuk, volgend seizoen maar weer eens zien hoe het verloopt met de Sevilla's en Atlético's in la Liga.

ach je kan zeggen wat je wilt, maar met relatief weinig middelen doet sevilla het ongelooflijk goed.
in 5 jaar tijd zijn ze uitgegroeid tot een europese suptopper. zij weten tenminste wat je met het geld moet doen dat je binnenkrijgt van transfers, daar kan mijn cluppie ajax nog wat van leren...

23 maart 2010 om 22:14

En qua begroting scheelt het niet eens gek veel tussen Sevilla en Ajax. Sevilla is alleen wat aantrekkelijker vanwege de competitie en de laatste jaar is het kwalitatief natuurlijk een klasse beter.

tja dan doet het extra pijn, maar daardoor is er ook hoop!

maar ajax moet eigenlijk het eigen stadion in beheer krijgen. de club die het het beste doet in de recessie(twente in Nederland) heeft het stadion zelf in bezit en bijvoorbeeld in Duitsland wordt het geld ook vooral verdient door exploitatie van het stadion. hier zit voor nederland ook een oplossing, aangezien de tv-gelden heel laag zijn. terwijl in engeland en spanje(en frankrijk) juist met tv-gelden ongelooflijk veel wordt verdient.

maar als je naar het spelersmateriaal kijkt: sevilla zal in nederland met 2 vingers in de neus kampioen worden. vooral bij de aanval en op het middenveld lopen een paar hele goede spelers, terwijl in nederland heel veel middelmaat rondloopt

Reageer

Je moet inloggen om te reageren. Heb je nog geen account? Dan kun je je gratis registreren. Inloggen

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren