Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.
 

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.

Rio Ferdinand vreest Amerikaanse taferelen na onstuimig VAR-debuut

Laatste update:

De videoscheidsrechter (VAR) heeft dit seizoen zijn intrede gedaan in de Premier League en eiste zaterdagmiddag tijdens de wedstrijd tussen West Ham United en Manchester City (0-5) direct een hoofdrol op. Arbiter Mike Dean raadpleegde de VAR in de tweede helft liefst driemaal, hetgeen telkens tot consternatie in het London Stadium leidde. Na afloop wordt in Engeland volop gediscussieerd over de toegevoegde waarde van de VAR.

Rio Ferdinand merkt bij BT Sport op dat de technologische ontwikkelingen in de voetballerij zowel positieve als negatieve effecten hebben. "Als je er echter in doorslaat, vervreemd je het voetbal voor de normale voetbalsupporter", waarschuwt de oud-verdediger van onder meer Manchester United. "Je ziet het bij de Amerikaanse sporten: veel mensen kijken er niet naar, omdat ze vinden dat er te veel regels zijn."

Volgens Ferdinand schuilt de charme van het voetbal vooral in de simpliciteit ervan. "Het grote voordeel van voetbal is dat er niet veel regels zijn, er komt geen poespas bij kijken. Het spelletje is simpel: iedereen kan voetballen en betrekkelijk eenvoudig naar voetbal kijken", vervolgt de analist. "Dat begint nu te veranderen. Laten we hopen dat we er niet te ver in doorslaan."

Manchester City legde West Ham zaterdagmiddag met 0-5 over de knie. In de tweede helft keurde de VAR een doelpunt van Gabriel Jesus af, omdat aangever Raheem Sterling nipt buitenspel stond. Later in de wedstrijd was de VAR the Citizens beter gezind: Sergio Agüero miste in eerste instantie een strafschop, maar doordat Declan Rice te vroeg was ingelopen, mocht de Argentijnse spits van Manchester City opnieuw aanleggen vanaf elf meter. Tussendoor werd een doelpunt van Sterling toegekend, ná tussenkomst van de VAR.

Josep Guardiola blijft kalm onder de hectiek die de VAR veroorzaakte bij de seizoensouverture van Manchester City en ziet zelfs voordelen. "Het is goed voor onze mentale weerbaarheid. Na het doelpunt van Gabriel Jesus denk je op 0-3 te komen en verwacht je dat de wedstrijd over is, maar even later staat het bijna 1-2. Je moet mentaal sterk zijn en je emoties onder controle houden", zo reageert de manager van de regerend landskampioen.

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

Mijn mening is dat er is goed gekeken moet worden naar de mensen die de VAR besturen. Een goed toegepaste VAR moet een toegevoegde waarde zijn voor het voetbal.

10 augustus 2019 om 17:13

Die eerste goal van Sterling, als kijker snap je niet waarom een goal voor 1 mm buitenspel afgekeurd wordt, maar de VAR heeft geen keuze. Heeft niets te maken met de toepassing. Regels zijn regels, zeker als je met beelden oneindig terug kan kijken.

10 augustus 2019 om 17:16

Exact. De VAR is er om de regels na te leven. 1 MM buitenspel is net zo goed buitenspel als 1 meter. Dat zou wat zijn zeg. Als de VAR zegt; Ach het is maar een paar mm, dat boeit niks.

10 augustus 2019 om 17:55

Niet mee eens. 1mm is helemaal niet te meten. Ze moeten een fouttolerantie inbouwen.
Een paar mm buitenspel gewoon tolereren, door de regels aan te passen.
Dit soort situaties komen in de ED en CL bijna nooit voor. Nu beginnen ze ermee in de PL en is het meteen bingo.
Niemand zit te wachten op dit soort VAR ingrepen.

10 augustus 2019 om 18:42

@ Oranjewit
Ik beticht eigenlijk niemand van een domme opmerking, maar bij jou kan ik niet anders. 1 mm niet te meten, anders is mm toch geen maatstaaf? Liniaal pakken en je kan ook mm meten.
Blote oog is wat anders, maar daar is juist de var voor.
Je moet de var imo gebruiken die absoluut zijn: buitenspel, over de lijn of niet, bewegen op de lijn als keeper bij penalty, bewegen voordat penalty genomen is.
Dat is niet intreperteerbaar, dat is feitelijk.

10 augustus 2019 om 18:50

@Oranjewit, het nadeel van fouttolerantie is weer dat je daarna ook weer 1mm er naast kan zitten. Zelfde met alle soorten garanties. Je hebt twee jaar garantie, maar bij twee jaar en één dag geen garantie meer geven en je hebt een zeikende klant. Geef je nu 5mm tolerantie, dan lopen ze te miepen om net die 6e. Want waarom 5 wel dan?

10 augustus 2019 om 19:43

1 mm is ongelukkig gekozen. Mijn punt is dat hele minieme verschillen niet meer meetbaar zijn. Je kan geen verschil meten tussen 1 nanometer wel en niet buitenspel. Ergens houdt het op. Als iemand met 1 pukkeltje op zijn hoofd buitenspel loopt, kan je dat niet meten.

10 augustus 2019 om 20:08

@jullie allemaal, dan kunnen we dus stoppen met grensrechters, bij wedstrijden waar een VAR is. Die zijn toch overbodig

Behalve dan dat er geen enkele competitie zo veel geld in het laatje brengt als de NFL. Dat komt niet door de weinige fans denk ik.

Hebben ze eindelijk de Var, is het weer niet goed. Als je een VAR gebruikt moet je gewoon heel strikt kijken, anders kan je hem net zo goed niet gebruiken. Ik had alleen verwacht dat ze bij de 0-5 wel in zouden grijpen.

10 augustus 2019 om 18:05

Helemaal mee eens. T is gewoon even wennen voor de spelers. Net als dat gezeur met keepers bij t wk vrouwen: de stond maar 3cm over de lijn...
Ja daar is die lijn toch voor, daar moet je op staan. Wanneer moet je anders afsluiten..5cm...10..50?
Nee, de regel zegt de lijn dus het is de lijn.
Anders kun je een bal die net niet helemaal in de goal is ook wel goed keuren omdat het zo'n mooi schot was.
Gewoon stipt asn de regels houden.
Het te vroeg uit en inlopen stopt dan snel genoeg.

10 augustus 2019 om 18:05

Helemaal mee eens. T is gewoon even wennen voor de spelers. Net als dat gezeur met keepers bij t wk vrouwen: de stond maar 3cm over de lijn...
Ja daar is die lijn toch voor, daar moet je op staan. Wanneer moet je anders afsluiten..5cm...10..50?
Nee, de regel zegt de lijn dus het is de lijn.
Anders kun je een bal die net niet helemaal in de goal is ook wel goed keuren omdat het zo'n mooi schot was.
Gewoon stipt asn de regels houden.
Het te vroeg uit en inlopen stopt dan snel genoeg.

Var grijpt goed in, kan me niet voorstellen dat iemand afhaakt omdat de var een situatie opnieuw beoordeeld.

Wat een domme rode kaart, je zou toch beter verwachten van zo'n ervaren kracht als schneiderlin

Ik snap niet zo goed wat het probleem is. Ik heb de wedstrijd niet gezien, dus kan ik daar niets inhoudelijks over zeggen. Maar laat me dan iets over de var in z'n algemeenheid zeggen. Rio heeft het er hier over dat voetbal een makkelijk spelletje is. Dat is het in de beginselen wel, 22 spelers op het veld en als de bal in het netje komt krijg je een punt. Maar veel regels en situaties zijn helemaal niet zo duidelijk en soms onderhevig aan interpretatie. De VAR is er in eerste instantie om er voor te zorgen dat (bijna) alle regels worden nageleefd om de wedstrijden eerlijker te laten verlopen. Onterechte doelpunten of niet geziene, ernstige, overtredingen worden veel vaker gespot. De var gaat echter nooit helemaal het volgende pijnpunt oplossen: "Hoe interpreteren we acties op het veld. Als overtreding of niet?". Echter, is er door met meerdere ogen te kijken naar een situatie meer feedback op een bepaald moment, waar de scheidsrechter van dienst weer zijn voordeel mee kan doen. Natuurlijk is het allemaal niet perfect, maar over een paar jaar hebben we het nergens meer over. Ik merk bij mezelf al dat ik na één seizoen eredivisie en CL met de var, moet wennen wanneer er bij de voorrondes geen mogelijk var moment is na de goal.

Enige reden waarom ik niet naar Amerikaanse sporten kijk is omdat je om de minuut een reclameblok krijgt van 10 minuten.

10 augustus 2019 om 18:07

Ik omdat ze vaak midden in de nacht live zijn :-)

10 augustus 2019 om 18:45

Eerder andersom, overdrijven is ook een vak. Heb nfl gekeken in amerika, 3 weken en ja veel reclames tijdens wedstrijden maar dat zijn vooral adds in de wedstrijden zelf dn zogenoemde reclameblokken. Ze zorgen er wel voor dat je eigenlijk niets mist van de wedstrijd zelf, ze gooien die adds met dode momenten erin.

Engelsen zijn gewoon een betje ouderwets en moeten er nog aan wennen. Dat duurt daar allemaal wat langer op dat eiland.

10 augustus 2019 om 19:42

Inderdaad. Ik erger me dan ook een beetje aan het superioriteitscomplex dat er bij sommige Engelsen vanaf spat. Ze praten soms echt alsof zij het allemaal hebben uitgevonden en het beter weten dan de rest van de wereld. Ze lopen 2 jaar achter de feiten aan, hebben nu eindelijk net als de rest van de wereld de VAR en als die Engelsen dan nog moeten uitvogelen hoe dat hypermoderne systeem werkt, gaan ze net doen alsof de VAR een gebrekkig systeem is terwijl het overal al jaren probleemloos wordt gebruikt. Alleen in Engeland zijn er iedere keer weer problemen met de VAR. Gaat er dan bij mensen zoals meneer Ferdinand geen lampje branden dat het probleem heel misschien niet bij de VAR ligt, maar bij het volk dat de VAR gebruikt?

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren