Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risicos van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.
 

Regering van Zuid-Korea nagelt Hyun-Jun Suk aan de schandpaal

Laatste update:

Hyun-Jun Suk wordt door de regering van Zuid-Korea verweten de dienstplicht te ontlopen. Het Zuid-Koreaanse ministerie van Defensie heeft donderdag een lijst gepubliceerd met de namen van 256 burgers, onder wie Suk, die de wet zouden hebben overtreden door zich niet te registreren om in het leger te dienen. Alle Zuid-Koreaanse mannen moeten zich uiterlijk op 28-jarige leeftijd registeren voor hun dienstplicht en de aanvaller van Troyes is inmiddels 29 jaar.

Suk, ex-aanvaller van onder meer Ajax, FC Groningen en FC Porto, is al tien jaar niet meer in Zuid-Korea geweest. Hij had eigenlijk op 1 april van dit jaar moeten terugkeren voor zijn dienstplicht, maar heeft dat nagelaten. Suk wordt verweten dat hij illegaal in het buitenland verblijft. Net als de 255 andere personen op de lijst werd hij zes maanden geleden ingelicht over zijn verplichting en kreeg Suk de mogelijkheid om een verklaring af te leveren over zijn onwil om in het leger te dienen. Het lijkt erop dat hij dat niet heeft gedaan, waardoor hij er goed aan doet om voorlopig niet terug te keren in zijn geboorteland.

Het ministerie van Defensie laat aan de krant Dong-a Ilbo immers weten dat Suk strafrechtelijke vervolging kan verwachten als hij terugkeert in het land, maar dat er geen juridische manier is om zijn terugkeer op Zuid-Koreaanse bodem te forceren. De dienstplicht wordt in het land uiterst serieus genomen en uitzonderingen worden zelden gemaakt. Soms krijgen topvoetballers een vrijstelling, bijvoorbeeld Heung-Min Son. Het land kent een dienstplicht van 21 tot 24 maanden, maar omdat Son met de nationale ploeg in 2018 het goud won op de Aziatische Spelen werd hij daarvan gevrijwaard. Wel moest hij nog voor een periode van vier weken in dienstplicht.

In het land ontstond enkele weken geleden een groot debat over de dienstplicht van Kim Seok-jin, een lid van de populaire K-popgroep BTS. Hij werd deze maand 28 jaar en zou dus in dienstplicht moeten, maar op het laatste moment verleende het parlement uitstel aan de popster. Er werd een wet aangenomen die dienstplichtige K-popsterren uitstel geeft tot hun dertigste. Die wet kwam tot stand nadat BTS met het nummer Dynamite de eerste plaats bereikte in de Amerikaanse Billboard-hitlijst: zo'n prestatie is goed voor de Zuid-Koreaanse economie en voor de verspreiding van de cultuur van het land, vond een meerderheid in het parlement. Niettemin blijft het ontlopen van de dienstplicht een grote uitzondering.

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

Ik dacht dat Zuid Korea redelijk westers is ingesteld maar dit is een beetje Noord Koreaanse denkwijze..

17 december 2020 om 22:37

Die denkwijze is er juist door de permanente dreiging van Noord-Korea. Lijkt me vrij simpel eerlijk gezegd

17 december 2020 om 22:44

Ik vind dit heel normaal. Dienstplicht is echt niet zo gek hoor. Als je je niet aan de wet houdt is het logisch dat je strafrechtelijk vervolgd kunt worden. Dat het niet onze normen zijn is een andere discussie, maar om het gelijk als Noord Koreaans af te doen getuigt meer van een eendimensionaal kortzichtig wereldbeeld.
In verschillende landen gelden verschillende regels en die regels zijn net zo goed normaal als onze regels dat zijn, voor een paar regels (natuurrecht) hebben we gesteld dat die abnormaal zijn. Dienstplicht valt daar logischerwijs niet onder.

17 december 2020 om 22:53

Naming & shaming is nou niet echt een voorbeeld van strafrechtelijke vervolging

17 december 2020 om 23:12

Kijk eens in de krant, ook in Nederland worden mensen gewoon opgeroepen om voor het gerecht te verschijnen met naam en toenaam. Dat is gewoon bekendmaken aan de persoon dat die persoon gezocht wordt, in NL gaat er over het algemeen een deurwaarder langs als je woon- en verblijfsplaats bekend is. In Zuid-Korea doen ze dat misschien op een andere manier.
Bij ons kan je bijvoorbeeld ook in het centraal insolventieregister alle failliete bedrijven vinden, ook een vorm van naming & shaming, het is maar net of de media het oppikt.

18 december 2020 om 13:31

@magikhetwete maar 24 maanden is wel erg lang toch? Ik bedoel hoe regel je dat met werk als je 2 jaar weg moet? Dan moet je daarna weer een nieuwe baan zoeken.

17 december 2020 om 23:05

Dat Zuid Korea geen dictatuur is en geen megalomane mafkees aan de macht heeft maakt ze nog niet “redelijk westers” he. Sowieso word ik een beetje moe van het idee dat “westers” positief is en de rest allemaal kut is ofzo.

17 december 2020 om 23:11

Klopt helemaal. De media zet het altijd zo neer alsof het Westen de hemel is en de rest de Hel.

Zoals hierboven ook aangegeven zijn er nu eenmaal landen met dienstplicht , kunnen wij nederlanders ons (niet meer) voorstellen.

Zal een hoop mensen in ons eigen land opvoeden , maar dat is een andere discussie.


Ontopic= cultheld suk (bij ajax destijds) maakt zich er denk ik niet druk om, die blijft in europa

17 december 2020 om 23:13

Ik zou jou echt zo vreselijk graag een groen randje geven.
Helemaal mee eens. Vrijheid van meningsuiting in NL, maar wel tot onze grens. Iedereen die anders is is dan inderdaad zogenaamd 'kut'

18 december 2020 om 07:55

Wat een gelul. Echt gelul in de ruimte. Alles waar ook maar een beetje een gangbare democratie heerst en mensen echt kunnen stemmen wordt al snel bestempeld als westers. Het gaat met name om vrijheden en dat vindt zo ongeveer ieder mens belangrijk. De vraag is of een dienstplicht nou echt gezien kan worden als een enorme opschorting van je vrijheid. Denk zelf van niet, maar dat is een andere discussie. Net zo als niet alle landen heel snel veel vrijheden moeten krijgen, maar juist staps gewijs.

18 december 2020 om 09:28

Maar wat is in deze dan gelul in de ruimte? Want dat kan ik er niet uit opmaken?

17 december 2020 om 23:13

Als wij buren hadden in het noorden die ons van de kaart willen vegen dan zal je wel een heel andere lidjes zingen. In zo een situatie is het gewoon handig als de bevolking basis wapentraining heeft gehad en vrij snel klaargestoomd kan worden om je land te kunnen verdedigen.

Dit is gewoon niet heel handig van Suk. Ik heb daar heel kort gewoont, ik wist al heel snel hoe gevoellig dit onderwerp is voor de Koreanen. De meeste Koreaanse mannen hebben geen zin in dienstplicht (je gooit 2 jaar van je adolescentie weg), maar toch ziet bijna iedereen dit als iets wat ze gewoon moeten doen voor het land. Zelfs kinderen van de grote Samsung bazen komen niet weg met zoiets.

18 december 2020 om 00:17

Zo serieus moet je de oorlogsdreiging van Noord-Korea niet nemen. Een oorlog starten betekent het einde van het Noord-Koreaanse regime. Het is vooral retoriek en provocatie, met consolidatie van de binnenlandse machtspositie als voornaamste uitgangspunt. Het is al jaren hetzelfde verhaal, provoceren en ruzie maken om daarna weer toenadering te zoeken.

Ik wou eigenlijk zeggen; lekker voor altijd in Europa blijven; niets mis mee en ze kunnen je dan niets maken; maar nooit meer naar je geboorteland kunnen is echt wel klote hoor; nooit meer lekker je eigen taal spreken, familie zien, etc etc...

17 december 2020 om 22:59

Nou ja, als hij er al meer dan 10 jaar niet is geweest terwijl hij prima de reis kan bekostigen, het geen gevaarlijk land is etc. Dan heeft ie er misschien ook niet zoveel behoefte aan. Familie kan ook prima naar hem komen, betaald hij het ticket en evt andere kosten

17 december 2020 om 23:04

Je haalt de woorden uit m’n mond. Suk gaat nooit meer terug, die blijft lekker in Europa. Dat is wel duidelijk.

Zou mooi zijn geweest als het Koreaanse parlement deze cultheld had gevrijwaard. Heeft hoogstpersoonlijk het Koreaanse voetbal geëtaleerd in Amsterdam.

En dat is zijn goed recht, niemand zou verplicht moeten kunnen worden om in iets belachelijks als het leger te dienen.

17 december 2020 om 23:18

Je hebt een mooie pacifistische visie en ik ben het er zelfs niet mee oneens, maar niet iedereen op deze aardbol denkt zo. In Zuid Korea is het blijkbaar zelfs nodig met de dreiging van de Noord Korea. In sommige landen is het weer de normaalste zaak dat ze geen inkomensbelasting betalen en vinden ze ons hier helemaal wappie.

17 december 2020 om 23:27

Anderzijds is het ook een vicieuze cirkel. Noord-Korea zal zich niet gaan ontwapenen want zuid-Korea doet dat niet en vice versa.

17 december 2020 om 23:30

Ja ik snap het ook wel, maar als je er gewoon puur idealistisch naar kijkt is iedere vorm van militarisme ridicuul natuurlijk. Maar dat is inkomstenbelasting eigenlijk ook ja haha, en zorgverzekering, schoolgeld etc noem maar op.

17 december 2020 om 23:31

Ideaal gezien niet nee, daar heb je gelijk mee, maar vele landen hebben geen veilige grenzen zoals Nederland en moeten elke dag op hun hoede zijn voor hun bestaan,

Dienstplicht is een lastige zaak. Aan de ene kant prima dat de samenleving waarin je leeft vraagt een bijdrage te leveren aan de veiligheid van diezelfde samenleving. Aan de andere kant is het een zeer sterke inperking van je persoonlijke vrijheid. Kun je iemand die al 10 jaar niet meer in Zuid-Korea woont nog verplichten op basis van zijn paspoort om alsnog terug te keren en in het leger te gaan? Ik vind dat persoonlijk in dit geval te ver gaan, ook omdat het gevaar van een serieus conflict op korte termijn niet heel waarschijnlijk is. Ik denk dat ze best de regels iets redelijker kunnen maken en aanpassen aan de aard van de dreiging. Aangezien het Noord-Koreaanse regime weet dat een oorlog starten het einde van het regime zal betekenen zal het vooral bij retoriek en provocatie blijven.

21 maanden is toch wel echt absurd lang he. Ik begrijp wel dat je dan niet meteen je beste jaren wilt gaan opofferen. Wat is er mis met 12 maanden intensieve dienstplicht? Of moeten alle burgers ook legervliegtuigen en legertanks kunnen besturen? Bovendien begrijp ik ook gewoon niet waarom Son wel maar 4 weken legerplicht hoeft te doen, en deze Suk niet? Een mooi alternatief zou zijn dat de gepriviligieerde mensen een flinke afkoopsom moeten betalen en alsnog die 4 weken diensplicht moeten doen. Overigens begrijp ik wel het belang van de dienstplicht met de Noord- Koreaanse dreiging. Echter moeten we ook niet vergeten dat er een enorme hoeveelheid aan Amerikaanse soldaten bij de grens met Noord-Korea is gestationeerd.

Reageer

Je mag reageren vanaf niveau 2.

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren