Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risicos van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.
 

‘Recent Eredivisie-duel kan overgespeeld worden na kapitale blunder van VAR’

Laatste update:

De strafschop van Dario van den Buijs die vrijdagavond gekeerd werd door Jasper Cillessen bij RKC Waalwijk - NEC (2-0) moest ten onrechte overgenomen worden. Serdar Gözübüyük, de VAR van dienst, oordeelde dat NEC'er Calvin Verdonk te vroeg inliep, maar dat blijkt een kapitale inschattingsfout. NEC zou een arbitragezaak kunnen beginnen. Recent won KRC Genk in België een vergelijkbare zaak, waarna de competitiewedstrijd tegen Anderlecht moet worden overgespeeld.

RKC kreeg vrijdag na twintig minuten spelen een penalty. Van den Buijs zag zijn poging van elf meter gepakt worden door Cillessen, die tot zijn grote frustratie van scheidsrechter Jeroen Manschot te horen kreeg dat de penalty opnieuw moest. De tweede poging, die ondernomen werd door David Min, ging er wél in, waardoor een 2-0 stand op het scorebord kwam. 2-0 was ook de uitslag.

Het artikel gaat verder onder de video
Meer video's

In Goedemorgen Eredivisie op ESPN sprak Marciano Vink over het opvallende moment. "Je ziet dat Verdonk inloopt, maar als je goed inzoomt - en dat doen ze bij de VAR - dan zie je dat hij het strafschopgebied nog niet heeft betreden, maar er nog boven hangt", aldus Vink.

Calvin Verdonk staat nog niet met zijn voet in het strafschopgebied op moment dat Dario van den Buijs de penalty trapt.

Milan van Dongen, de presentator van de talkshow, kende de regel. "Het is zo dat je met de voet de grond moet hebben geraakt, voordat je inlopen kan bestraffen", aldus Van Dongen.

Vink vond het onacceptabel. "De VAR is over álles aan het mierenneuken, bijvoorbeeld over een teenlengte buitenspel. Als je dát doet, kun je dit moment niet zomaar laten gaan", aldus de oud-middenvelder.

NEC kan een arbitragezaak starten naar aanleiding van de fout van VAR Gözübüyük.

Vergelijkbare zaak in België


In België speelde recent een vergelijkbare zaak. Het ging om de wedstrijd Anderlecht - KRC Genk (2-1) van 23 december, waarbij een doelpunt van Genk-speler Yira Sor werd afgekeurd.

Sor scoorde uit de rebound van een gemiste penalty, maar werd teruggefloten omdat hij te vroeg zou zijn ingelopen. Het was de arbitrage - inclusief de VAR - echter ontgaan dat ook spelers van Anderlecht te vroeg waren ingelopen.

Genk stapte vervolgens met succes naar de Disciplinaire Raad van het Profvoetbal in België. Die oordeelde dat de spelregels niet goed zijn toegepast en dat de invloed van die fout dusdanig groot was, dat de wedstrijd moet worden overgespeeld.

Update maandag 12 februari 16:30 uur


De KNVB erkent dat de strafschop van Dario van den Buijs die vrijdagavond tijdens de wedstrijd RKC Waalwijk - NEC (2-0) gestopt werd door Jasper Cillessen, ten onrechte opnieuw genomen werd. NEC heeft een officiële reactie daarover gekregen van de voetbalbond en zou een zaak kunnen starten, maar ziet daar vanaf.

"In België hebben ze een ander orgaan dat zich over dit soort zaken buigt, in Nederland hebben we dat niet en moet het via een rechter", aldus een woordvoerder van NEC tegenover De Gelderlander.

Voor NEC staat samenwerking met de bond voorop. "We willen de focus op het voetbal houden en met elkaar beter worden. We ondernemen dus geen vervolgstappen. We denken wel dat verdere specialisatie in veld- en/of videowerk, door de diversiteit en interpretatie van de spelregels, benodigd is om dergelijke situaties in de toekomst te voorkomen."

Dit artikel betreft een update van een eerder nieuwsbericht. De reacties onder het bericht kunnen daardoor minder actueel zijn.

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

Tsja als je er recht op hebt, en de jurisprudentie in het voetbal laat het toe, kan je het altijd proberen natuurlijk. Persoonlijk vind ik dat die fouten er wel bij horen. Pak je verlies in deze. Je hebt hem aan het einde van de rit ook een keer mee. Hoop niet dat het overspelen van wedstrijden een gewoonte zal gaan worden.

11 februari 2024 om 21:43

Natuurlijk pak je je verlies niet zomaar! Daar hebben we toch uiteindelijke de VAR voor, om fouten te voorkomen zodat het ‘eerlijk’ is. Ik hoop wel dat er overgespeeld moet worden, alleen al om
de arbitrage op hun plek te zetten. Alles kan tig keer bekeken worden uit verschillende hoeken, en dan toch bewust een bepaalde afweging maken. Dat is ronduit schandalig!

11 februari 2024 om 21:51

De VAR is er om het eerlijker te maken, maar je kan menselijke fouten niet uitsluiten. Zeker niet als de regels interpretatie toelaten. Eigenlijk is het doel van de var om momenten als de handsgoal van Henry of Maradona te achterhalen. Al dit soort kleinere overtredingen is niet echt de bedoeling geweest. Voetbal is ook veel eerlijker nu, maar discussies uitsluiten gaat je niet lukken

11 februari 2024 om 22:19

Ben het met je eens dat we het niet te ver moeten doortrekken Westend maar dit is een situatie waarin een regel verkeerd wordt toegepast, heeft weinig te maken met persoonlijke interpretatie van een scheidsrechter maar is gewoon echt een overduidelijke fout in uitvoering die cruciaal is voor het verloop van een wedstrijd. Ik ben geen fan van wedstrijden overspelen maar dit zijn wel vervelende situaties natuurlijk.

11 februari 2024 om 21:44

Is er al een wedstrijd overgespeeld?
(Behalve in België wat ik uit de tekst haal).
Het is beetje dubbel, ik snap NEC eventueel opzich wel maar moet je dit wel willen?
Dan kan je iedere wedstrijd wel helemaal uit gaan pluizen of iets niet klopte.
(Overigens wel vreemd dat de VAR hier dus fout mee zat)

11 februari 2024 om 21:53

Met andere woorden zeg je toch precies hetzelfde als ik?

11 februari 2024 om 21:52

Marciano Vink en de papegaaien van Voetbalzone vergeten voor het gemak even dat Verdonk met zijn andere been vol op de 16-meter lijn staat. Deze lijn hoort bij het strafschopgebied en dus was het te vroeg inlopen. Jammer maar helaas, op naar de volgende speelronde.

12 februari 2024 om 00:23

Telt op de lijn als er in, of er over?

12 februari 2024 om 00:55

De speler van RKC bovenin de foto staat ook op de lijn. Dus beide teams te vroeg ingelopen en is de eerste penalty geldig. Op naar de arbitragecommissie.

12 februari 2024 om 02:35

Fout, als beide teams inlopen, dan moet de strafschop juist opnieuw.

12 februari 2024 om 10:58

Volgens mij is op de lijn buiten de 16. Net zoals op de zijlijn niet hoort bij wat je krijgt als de bal over zijlijn gaat.

12 februari 2024 om 09:10

Helemaal mee eens, hoop dat NEC hier niets mee doet en gewoon de nederlaag accepteerd. We waren gewoon niet goed genoeg deze wedstrijd.De Var mag wel wat beter op gaan letten, want na die belachelijke penalty van Kowet die ons 2 punten heeft gekost is het nu weer raak.

Dus je kunt een enorme aanloop nemen, vanaf de lijn van het strafschopgebied zo ver mogelijk springen en als je maar niet landt voordat de penaltynemer geschoten heeft is het oke? Rare regel.

Lijkt me, gezien de jurisprudentie in België, wel dat ze een zaak hebben in Nijmegen. Exact dezelfde situatie.

11 februari 2024 om 21:39

Met dien verstande dat het een ander land is met een andere bond. Dan is het dus niet dezelfde situatie. Hoop niet dat we ons gaan wagen aan het overspelen van wedstrijden. Elke gele kaart kan wat dat betreft ook vormend zijn voor het verloop van de wedstrijd. Als we met al die fouten straks gaan overspelen duurt het seizoen wel een paar jaar

11 februari 2024 om 21:48

Dat is waar, daar had ik nog niet naar gekeken. Het is nu nog de vraag of een Nederlandse rechter hier op dezelfde wijze over zou oordelen. Ik hoop het niet overigens.

11 februari 2024 om 22:28

Een Nederlandse arbiter. Geen rechter. En inderdaad, de Belgische uitspraak is volstrekt irrelevant.

11 februari 2024 om 21:41

Ander land, andere bond, andere regels, andere wetgeving. Lijkt me sterk dat dit 1-op-1 te vergelijken is. Overigens is jurisprudentie wat anders dan je bedoelt, neem tenminste aan dat je een precedent bedoelt (?) 😉

11 februari 2024 om 21:50

Om het taalkundig volledig te maken: er is nu jurisprudentie nu er een rechter aan te pas is gekomen, waarbij die uitspraak als precedent kan werken voor gelijksoortige zaken die erna komen. 😄

12 februari 2024 om 07:05

Haha, akkoord 😜

11 februari 2024 om 22:33

Sowieso apart wanneer aanvaller met klein stukje schouder/hoofd buitenspel kan staan en dit dan wordt afgewogen op wel/niet de grond raken. Zou dat liever zien bij het buitenspel beoordelen (dus kijken naar de voeten op de grond, verder niks).

Als Vitessenaar hoop ik dat de wedstrijd wordt overgespeeld en dat NEC dan wint 😀

Dit kan niet waar zijn, dat zou een golf aan over te spelen wedstrijden opleveren, lijkt mij ondanks is het Belgische voorbeeld niet te kloppen.

12 februari 2024 om 00:30

Dat zal wel meevallen, het gaat namelijk niet over situaties waarin de VAR iets niet correct interpreteert. Bij het duel in Belgie wat overgespeeld is ging het over het verkeerd toepassen van de spelregels door de VAR en dat is hier mogelijk ook het geval. Dan heeft het dus niet meer met interpretatie te maken maar met de spelregels niet correct toepassen bij een feitelijke situatie. Dan zou NEC dus best wel een kans maken, hoewel ik niet verwacht dat ze hier een zaak van gaan maken.

12 februari 2024 om 01:01

Aalbers heeft aangegeven stappen te zetten

Stop eens met zeuren op de Var.

Zullen we gewoon weer eens een beslissing van een scheidsrechter accepteren, of deze in jouw ogen nou terecht is of niet?

12 februari 2024 om 02:17

Beter stopt de VAR met zeuren over dit soort situaties. Het werkt gewoon niet dat de VAR ieder pietluttigheidje moet checken. Veel beter zou het zijn wanneer ieder team 3 var checks kan aanvragen bij de 4e official en verder is het gewoon oordeel scheidsrechter.

Genk heeft door egoïsme (Brugge ook trouwens) de amfoor van Pandora geopend. Ronduit belachelijk om dit soort dingen naar de rechtbank te brengen. Verneukt potentieel de hele sport.

Maar hey, ze hebben hun replay.

We zijn helemaal gek geworden met zijn allen. De charme van hoe mooi ons spelletje ooit was, is helemaal weg. Dit is niet alleen te wijten aan de VAR, maar het speelt een grote rol.

Laten we daar maar niet aan beginnen. Heb me vrijdag wel enorm geërgerd aan het duo Manschot-Gozubuyuk want de 1-0 valt uit een vrije trap wat in geen honderd jaar een overtreding is en het verhaal van de 2-0 is bekend. Dan moet je er bij zeggen dat NEC slecht speelde etc. maar slecht spelen heeft natuurlijk geen enkele correlatie met het benadeeld worden door de arbitrage. Gewoon 2 clowns die voor carnaval verkleed waren als scheidsrechter.

Aangezien de stand 2-0 is gaan ze dat waarschijnlijk toch niet doen. Want als deze niet telt was het alsnog 1-0 waardoor de score niet veranderd. Ben benieuwd maar gaat denk ik niet overgespeeld worden

11 februari 2024 om 21:45

Geen enkele reden om zo te denken. Het kansloze duo Gozu en Manschot is al een aderlating voor de sport. De 1-0 op zich kwam al voort uit een overtreding die in geen 100 jaar een overtreding was. Heb je feiten correct voordat je een reactie plaatst met alle respect 🙈.

och och Nec is een keer benadeeld en gelijk moeten we overspelen.
kijk eens de laatste 2 jaren tegen Utrecht.
Werden ze onterecht bevooroordeeld.
Gaan we die ook overspelen?

Gewoon accepteren lijkt mij.

Maar goed dat is mijn mening.

11 februari 2024 om 21:42

Ze accepteren het ook gewoon. Geen idee waar voetbalzone weer deze desinformatie vandaan haalt.

11 februari 2024 om 21:49

NEC is sinds de terugkeer in de Eredivisie juist extreem vaak benadeeld door de VAR/arbitrage met als hoogtepunt de fase waarin de VAR drie(!) weken op rij een enorme flater maakte met puntverlies tot gevolg. Dus dat ‘een keertje benadeeld’ verdient wel enige aanpassing. Ook dit seizoen weer meerdere malen raak.

11 februari 2024 om 22:16

ach, Utrecht is zo vaak benadeeld dit seizoen dus vooral met pingels.
Misschien moet ik een keertje idd dus aanpassen.
Maar als ik je bericht lees en ik zie extreem.... nee dan ga ik niets aanpassen want extreem is het volgens mij bij Utrecht dit seizoen.

Maar ik zal wel door een roze bril kijken.

Maar goed dat is mijn mening.

11 februari 2024 om 22:55

Niet om het een of ander maar wat er allemaal met Utrecht is gebeurd interesseert me eigenlijk geen zier. Totaal niet relevant voor dit onderwerp en een vrij gênant variant van ‘how can I make this about me’.

En je hoeft van mij helemaal niks aan te passen, enige wat ik ermee wou aangeven is dat wat je zegt de lading totaal niet dekt. NEC heeft echt al veel te vaak een situatie gehad waarin de KNVB na afloop van de wedstrijd excuses heeft moeten aanbieden bij de club vanwege een kostbare arbitrale dwaling. En dan heb ik niet over twijfelgevalletjes zoals makkelijk gegeven strafschoppen maar over overduidelijke fouten die iedere fatsoenlijke scheidsrechter nog zou zien als ie 12 bier op zou hebben.

Ja hij is onterecht overgenomen, maar helemaal niemand bij NEC denkt er over na om een arbitragezaak aan te spannen. Wat een onzin dit weer.

Min nam die 1e penal helemaal niet. Dat was van den Buijs.

Kan je ook een wedstrijd overspelen als er een bal over de doellijn gaat maar de scheidsrechter geen doelpunt toekent?

11 februari 2024 om 21:53

Als je 100% bewijs op beeld hebt zou je misschien een kans maken. Maar dat bewijs is er niet dus ik zou er niet aan beginnen

12 februari 2024 om 01:41

Jep, al kan ik me niet herinneren dat dit recent is gebeurd.

12 februari 2024 om 02:37

Nee

Begin hier nou niet aan. Dan krijg je voortaan elke speelronde 15 verzoeken om wedstrijden over te spelen.

11 februari 2024 om 23:45

Ik vind het idee om de VAR ook eens op zijn donder te geven niet verkeerd. Dit was een overduidelijke regel fout en geen interpretatie.

Of NEC er echt aan gaat beginnen is wel een tweede, maar tegen Feyenoord zijn ze de afgelopen jaren wel een paar keer geconfronteerd met zeer dubieuze beslissingen door de VAR en als ik het hierboven lees in een aantal andere wedstrijden ook. Dus wellicht zit er wat oud zeer.

Laten we asjeblieft niet arbitrale fouten gaan aanhalen tot het overspelen van hele wedstrijden. Er komt een moment waarop de arbitrage een besluit moet nemen, waarbij de Var mogelijk ingrijpt en daarna is het klaar.

Even in de reacties met z’n allen tieren op een Var die niet goed oplet, een scheidsrechter die een discutabel besluit neemt de maat nemen. Maar daarna begint er een nieuw speelronde en gaat de bal weer rollen. Laten we na het wachten op de VAR checks in het stadion straks niet krijgen dat we op woensdagmiddag moeten wachten of een commissie het resultaat goed heeft gekeurd.

Dat ze in België zover gegaan zijn hoeft wat mij betreft geen voorbeeld te volgen.

11 februari 2024 om 22:02

Maar misschien als het bewezen word dat er fouten zijn gemaakt door de VAR. Kunnen ze deze toch ook gewoon schorsen en even 2 weken geen wedstrijden geven, zo blijven ze misschien wat scherper

11 februari 2024 om 23:18

Maar gaat dat wat opleveren. Of gaan we dan alleen maar bangere scheidsrechters krijgen, omdat ze continu bang zijn voor schorsingen. Waardoor de VAR checks langer gaan duren, we meer scheidsrechters nodig hebben en er meer zullen stoppen. Ze maken, net als wij allemaal fouten.

Ik hoop echt niet dat we die kant opgaan met zijn allen. Die penalty van Lang tegen Feyenoord was een duidelijke fout en bij grove fouten vind ik dat er voor de arbitrage best consequenties aan verbonden mogen zijn (wat volgens mij ook al het geval is) maar om nu naderhand te gaan beslissen dat een wedstrijd overgespeeld moet worden door arbitrale fouten lijkt me echt een heel slecht idee. Met de VAR, hoewel ik daar best een voorstander van ben, heb je al eens stuk spontaniteit weggehaald uit het voetbal, als we nu zelfs na een wedstrijd nog niet zeker kunnen weten of de winst ook daadwerkelijk binnen is haal je gewoon een groot deel van de spanning en spontaniteit weg.

Als Nec'er hoop ik iig dat het niet overgespeeld gaat worden. Ja dit is een fout. Kost het ons punten, misschien. Maar het wordt ook eens tijd dat wij als supporters stoppen met klagen. Het begint er een beetje op te lijken dat alleen scheidsrechters en de VAR nog fouten maken, maar zie er ook genoeg op het veld waar eigenlijk nooit langer dan 1 dag over wordt nagepraat. Bij Feyenoord-PSV ging het alleen maar over de mogelijke strafschop, bij Ajax vandaag alleen maar over die laatste bal. Terwijl er genoeg andere momenten zijn waardoor een wedstrijd beslist wordt. Dus zet je eroverheen, en accepteer dat het deze keer tegen zat, en de volgende keer zit het weer een keer mee.

Bovenin staat er 1 van rkc al in het 16 metergebied?

Ook vreemd dat de 2e strafschop nemer een andere speler is. Dan moet van der Duijn ook opnieuw de strafschop nemen en niet David Min.

Is het raken van de lijn niet ook al te vroeg inlopen? Waarschijnlijk staat hij met z'n andere voet namelijk al op de lijn van de 16 meter, maar is op de foto lastig te zien door de teamgenoot voor hem.Ik weet niet of na de introductie van de VAR het aantal fouten is afgenomen, maar het geouwehoer over scheidsrechtelijke beslissingen in elk geval niet. Gewoon afschaffen, die VAR. Arbitrale vergissing? Gewoon een kwestie van "kan gebeuren. Foutje, bedankt!"

12 februari 2024 om 08:10

We verwachten nu foutloos, dus de heisa is nog veel groter voor mijn gevoel.

Mag Ajax dan ook een zaak aanspannen?
Discussie lijkt me soortgelijk, in dit geval te vroeg inlopen maar voet nog niet op de grond. Bij Ajax bal wel of niet over de lijn.
Nu zal er gezegd worden als er geen sluitend bewijs is dan is die bal niet over de lijn. Nou kijk eens even naar de foto op de Instagram pagina van Ajax, die bal is er duidelijk overheen.

12 februari 2024 om 09:35

Nee, die is er niet duidelijk overheen. Door de bolling van de bal kun je dat onmogelijk met die stelligheid zeggen.

Volgens mij staat de NEC-speler die naast Verdonk instapt met zijn teen op de lijn. De lijn hoort bij het strafschopgebied en dus te vroeg ingelopen, toch?

Misschien staat zijn andere voet wel op de lijn? hier is dat niet zichtbaar..

De lijn hoort bij het 16 meter gebied. Daar staat ze op.

Ik moet zeggen: erg nette, volwassen en professionele reactie van NEC. Ik denk ook niet dat we moeten willen dat dit naar de rechter gaat. Een bepaald orgaan binnen de KNVB bijvoorbeeld zou wel een uitkomst zijn. Overigens zou het helemaal overspelen van de wedstrijd natuurlijk onzinnig zijn. Opnieuw beginnen vanaf het moment van de fout van de VAR lijkt me een logischer (her)startpunt.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren