Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.
 

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.

RC Lens mist Openda, maar heeft nu een andere spits die PSV pijn kan doen

Laatste update:

PSV is oppermachtig in de Eredivisie. De koploper sloot de eerste 9 duels winnend af, verzamelde dus 27 punten en wist maar liefst 30 keer te scoren. In de Champions League kunnen dergelijke cijfers helaas niet worden overlegd. Arsenal was met 4-0 te sterk en tegen Sevilla (2-2) werd ternauwernood een punt gered. Winst dinsdag op RC Lens lijkt dus een absolute must te zijn voor PSV wat betreft een langer verblijf in het miljardenbal. In aanloop naar de ontmoeting in het Stade Bollaert-Delelis praat Voetbalzone met Naim Beneddra, die het Franse voetbal op de voet volgt voor GOAL.

Door Rian Rosendaal

Lens is de trotse koploper in groep B van de Champions League, maar in de Ligue 1 staan les Artésiens slechts vijftiende. "Lens is bepaald niet sterk aan het seizoen begonnen", verwijst de goed ingevoerde Beneddra naar de plaats net boven de degradatiestreep. Volgens de kenner van het voetbal in Frankrijk is daar een aanwijsbare reden voor. "De club is met Seko Fofana (vertrokken naar Al-Nassr, red.) en Loïs Openda (vertrokken naar RB Leipzig, red.) twee sleutelspelers kwijtgeraakt. En de nieuwkomers hebben nog niet aan de verwachtingen kunnen voldoen. Stijn Spierings bijvoorbeeld werd na een maand alweer teruggestuurd richting Toulouse."

Nog geen halfjaar geleden hing de vlag er heel anders bij in Lens, dat slechts een punt achter kampioen Paris Saint-Germain op de tweede plaats in Ligue 1 eindigde. "Na de knappe tweede plek van afgelopen seizoen had Lens aanvankelijk moeite met de status die een dergelijke eindklassering met zich meebrengt. Maar beetje bij beetje slaagde men erin om de weg naar boven te vinden." Volgens Beneddra vormde de thuiswedstrijd tegen FC Metz (0-1 nederlaag) op 16 september het omslagpunt. "Ondanks de nederlaag waren er de nodige aanknopingspunten bij Lens."

Europa als welkome break
"En de start van de poulefase van de Champions League gaf het elftal de gelegenheid om te relaxen en de deugden van afgelopen seizoen te herontdekken. Met de goede resultaten in Europa is het vertrouwen teruggekeerd en in de afgelopen wedstrijden hebben we een Lens gezien dat zich duidelijk kan meten met de tegenstander." Trainer Franck Haise zag zijn ploeg sinds de thuisnederlaag tegen Metz halverwege september niet meer verliezen in competitieverband. Twee overwinningen en twee gelijke spelen later is het gevoel in en rondom Lens alweer een stuk positiever, al is nog een lange weg te gaan om de degradatiezone definitief te verlaten.

Smaakmakers
In de optiek van Beneddra beschikt Lens dit seizoen niet over echte vedetten. "De teamspirit is de grootste kwaliteit van dit elftal. Maar als we toch een aantal spelers moeten uitlichten, dan kunnen we sowieso niet om Elye Wahi heen. Hij was echt in topvorm tegen Arsenal. De Frans-Ivoriaanse spits, slechts twintig lentes jong, was begin oktober de matchwinner in de Champions League-kraker tegen the Gunners, waardoor hij voorlopig niet stuk kan bij de trouwe aanhang van Lens. Zijn enige doelpunt in de Ligue 1 kwam overigens vier dagen voor het bezoek van Arsenal, toen RC Strasbourg met 0-1 werd geklopt.

"De Oostenrijkse verdediger Kevin Danso is doorgaans ook een zekerheidje", zoomt Beneddra in op de 1.90 meter lange mandekker met Ghanese roots, sinds 2021 verbonden aan Lens. "Hij bleef de club afgelopen zomer trouw, ondanks diverse aanbiedingen uit de Premier League. En hij is achterin net zo waardevol als altijd." Lens heeft voorin ook het nodige te bieden. "Florian Sotoca is een spits met veel kwaliteiten. Hij heeft een atypische achtergrond: na een reeks aan clubs in de lagere divisies was hij er opeens op het grootste toneel in Frankrijk. Hij is een beetje de Jamie Vardy van Lens."

Florian Sotoca is de Jamie Vardy van RC Lens.

Franse Jamie Vardy
Vardy speelde net als Sotoca enkel jaren in de laagste regionen, al was dat in zijn geval in Engeland. Op latere leeftijd werd de pijlsnelle spits ontdekt door scouts van Leicester City, dat met hem als aanvalsleider tot ieders verrassing kampioen werd, de FA Cup veroverde en in de Champions League tot de kwartfinale reikte. Sotoca op zijn beurt arriveerde medio 2019 in Lens, toen hij al bijna dertig jaar oud was. De fysiek sterke spits, die een dag na PSV-thuis zijn 33e verjaardag viert, is inmiddels twee contractverlengingen en 32 goals (in 156 optredens) verder. In de Champions League-wedstrijden tegen Sevilla en Arsenal fungeerde Sotoca overigens als schaduwspits, kort achter aanvalsleider Wahi.

Beneddra benadrukt tevens de waarde van doelman Brice Samba, die Nottingham Forest in 2022 inruilde voor Lens. "Een international en zonder twijfel een van de beste keepers die momenteel in Frankrijk rondlopen." Samba hield in 17 van de 48 wedstrijden die hij tot dusver voor de Fransen speelde de nul en ook bondscoach Didier Deschamps weet inmiddels wie de in Congo geboren doelman is. Hij debuteerde in juni in de nationale ploeg van Frankrijk, in de met 0-3 gewonnen EK-kwalificatiewedstrijd tegen Gibraltar. In de met 4-0 en 1-2 gewonnen ontmoetingen met Nederland in de kwalificatiecyclus richting het EK in Duitsland zat Samba op de bank. De Lens-goalie is voorlopig derde keus, achter Mike Maignan en Alphonse Aréola.

"En dan heeft Lens ook nog Adrien Thomasson, de maker van de geweldige 1-1 tegen Arsenal", aldus Beneddra, die uitlegt hoe het strijdplan van de Haise-brigade er normaal gesproken uitziet tegen PSV. "De manier van spelen is grotendeels gebaseerd op druk zetten. Iedereen valt aan én doet verdedigend zijn werk. De spelers gunnen elkaar alles en met die mentaliteit werden afgelopen seizoen klinkende resultaten geboekt tegen de topclubs in de Ligue 1. Iedereen vecht voor elkaar. Dat vreet natuurlijk energie, maar was vorig jaar wel de sleutel tot succes", weet Beneddra, die nog eens twee spelers naar voren schuift. "Met Ruben Aguilar en Przemyslaw Frankowski zijn de vleugels uitstekend bezet."

Franck Haise was afgelopen seizoen de beste coach in de Ligue 1.

Haise
Beneddra benadrukt tot slot de waarde van Haise bij de opmars van Lens in Frankrijk en Europa. "Hij werd afgelopen seizoen uitgeroepen tot Beste Trainer in de Ligue 1. Een modale speler, die als trainer geweldig werk levert. Haise is erg intelligent op tactisch gebied, en dat komt vooral naar voren in zijn analyses na wedstrijden. Na de zege op Arsenal waren de spelers lovend over Haise, omdat alles wat hij vooraf had voorspeld precies uitkwam. In mijn optiek is er nog in het trainersgilde in Frankrijk nog te weinig waardering voor Haise. Hij is een van de beste coaches van dit moment en zijn werk bij Lens in de afgelopen drie jaar is daar het bewijs van. Want toen hij arriveerde in 2020 was de club net teruggekeerd op het hoogste niveau."

RC Lens - PSV

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

Clubs die momenteel net boven of zich in degradatiezone bevinden in landen zoals Spanje Engeland en Frankrijk doen het vooralsnog prima in de europa league en zelfs de
Champions league . Nederlandse topclubs hebben het toch net iets lastiger . Heb er wel vertrouwen in dat psv een goed resultaat zal behalen in Lens en met de hakken over de sloot toch de overwinning zal behalen. 2 ploegen die druk zetten, als PSV echt voor elkaar gaat vechten en door het vuur gaat , zullen we winnen ! Come on psv , ook belangrijk voor de uefa coëfficiënten ranking! Kan niet wachten !

24 oktober 2023 om 17:50

het is te hopen dat de Fransen het een beetje onderschatten of het rustig aan gaan doen dan word het maar 3-1 .

Dat worden voor PSV extreem moeilijke wedstrijden. Hoe Lens speelt is bijzonder indrukwekkend. Fysieke, snelle spelers in de ploeg en ze gaan maar op en neer. Met ze 10en aanvallen en verdedigen. Dat word moeilijk om onderuit te voetballen. Dat stadion is ook een heksenketel. Laten we desnoods maar hopen dat details de wedstrijd beslissen. Een penalty, kopgoal uit een corner, rode kaart, friemelgoals. Ik baal dat we het tegen Sevilla hebben laten liggen want ik zie ons niet winnen van Lens. Terwijl we wel moeten als we de EL in willen.

23 oktober 2023 om 10:25

Hou op hoor alsjeblieft. Tegen Lens moet je 6 punten halen en anders heb je niks te zoeken in de CL. Waar is het eergevoel gebleven dat we onszelf al vooraf pratend gaan lopen ingraven.
We moeten tegen teams als Brighton, Lens, AEK toch niet elke keer vooraf bang zijn? Het zijn geen Barcelona, Real Madrid en Manchester City ploegen. Brighton is misschien niet de juiste ploeg om te benoemen, maar je snapt mijn punt hoop ik.

23 oktober 2023 om 11:08

Arsenal verloor ook van Lens. Gaat gewoon een van de CL verrassingen worden dit jaar vrees ik voor PSV.

23 oktober 2023 om 11:11

En zoals altijd onderschatten Nederlanders weer de buitenlandse ploegen. Lens is een prima ploeg en speelt met een hele hoge intensiteit. Als lens speelt op de manier tegen Arsenal dan wordt het 3 punten voor ze. Wordt een lastig duel.

23 oktober 2023 om 11:17

Anderzijds is dit Lens echt niet dezelfde goede ploeg die vorig seizoen bovenin de Ligue 1 meedraaide. Tegen Arsenal een uitstekende pot (met verrassend resultaat) maar staan in de competitie net boven de streep met 9pt uit 9 duels. PSV is veel beter in vorm momenteel en moet inderdaad "gewoon" van Lens winnen als ze wat willen betekenen in de CL dit seizoen. Lens komt dit weekend ook niet verder dan 0-0 tegen promovendus Le Havre, als ze op die manier spelen wordt het weer eenvoudig 3 punten voor PSV.

23 oktober 2023 om 11:23

Tja ben je Sevilla vergeten? Staan ook gewoon in de middenmoot en won vorig jaar nog de EL met zeges op psv, united en Juve. Europees is anders dan de competitie.

23 oktober 2023 om 11:56

Nee ik onderschat niemand, als kan ik begrijpen dat je dat eruit haalt. Maar ik vind dat je wel moet blijven acteren als een topclub van je land, en dan hoef je toch niet bang te gaan worden van Lens en dat soort clubs. Je moet met overtuiging zo'n wedstrijd benaderen of is dat tegenwoordig teveel gevraagd?

23 oktober 2023 om 12:07

Voetbalseizoen: Bang zijn =/= realistisch zijn.

23 oktober 2023 om 13:47

Ben ik de hoofdcoach van PSV om men moed in te praten? Ik bekijk wedstrijden en de manier van spelen en kom dan tot een conclusie. Moet jij ook eens doen ipv op basis van naam clubs gaan onderschatten.

23 oktober 2023 om 15:05

Als ze zo goed zijn, waarom staan ze dan net boven de degradatiestreep en kunnen ze niet winnen van Le Havre en verliezen ze dik van Monaco..?

23 oktober 2023 om 18:22

Leicester werd ook kampioen en speelde 2/3 maanden later degradatievoetbal. Wat zei dat? Dat is voetbal.

23 oktober 2023 om 18:36

Hoe kom Sevilla vorig seizoen in het rechterrijtje eindigen en de EL winnen door teams als Man Utd, Roma en PSV uit te schakelen?

24 oktober 2023 om 12:31

Leicester heeft net als Lens na dat goede jaar belangrijke spelers moeten laten gaan. Een transferwindow kan enge dingen doen met je selectie. Het zelfde geldt natuurlijk voor Vitesse toen ze spelers als Doekhi, Lens enzo hadden, het kan snel gaan helaas.

Die potjes tegen Lens moet je gewoon winnen als PSV zijnde . Lens is absoluut een sterke tegenstander en makkelijk zal het niet worden maar als je nog iets wilt bereiken op Europees niveau is dit simpelweg de te kloppen tegenstander. Sevilla kunnen we misschien nog pakken maar Arsenal gaat ons met de huidige speelstijl vrijwel zeker nogmaals verslaan.

23 oktober 2023 om 22:18

Arsenal gaat misschien al zeker zijn van groepswinst na Lens thuis. Dan koken ze met B team naar Eindhoven en maakt PSV gewoon kans tegen ze. In EL vorig jaar ook thuis gewonnen van Arsenal.

De Franse competitie word aanschouwd als de farmers league ben benieuwd naar morgen…

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren