Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.
 

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.

Noodlijdend Vitesse heeft heel snel heel veel geld nodig: 19 miljoen euro

Laatste update:

Vitesse heeft op korte termijn heel veel geld nodig. Bronnen melden aan De Telegraaf dat liefst negentien miljoen euro moet worden opgehoest om het huidige seizoen uit te spelen, de degradatie op te vangen en zelfstandig door te gaan zonder de Amerikaanse zakenman Coley Parry als eigenaar.

De licentiecommissie van de KNVB en het Ministerie van Economische Zaken hebben uit handen van de nieuwe clubleiding van Vitesse een reddingsplan overhandigd gekregen dat ervoor moet zorgen dat de club niet omvalt.

Algemeen directeur ad interim Edwin Reijntjes, voorzitter van de Raad van Commissarissen Peter van Bussel en adviseur Paul van der Kraan hebben gezamenlijk een inventarisatie gemaakt van de problemen, waaruit is gebleken dat Vitesse liefst 19 miljoen euro nodig heeft.

Vitesse hoopt het voortbestaan te redden middels een zogenaamd Wet Homologatie Onderhands Akkoord (WHOA-procedure). Middels die wet kan een regeling worden getroffen zonder dat alle schuldeisers akkoord zijn.

Indien schuldeisers en schuldenaren samen niet tot een akkoord komen, kan de rechtbank in dat geval alsnog een akkoord goedkeuren. Dit akkoord geldt dan automatisch voor alle betrokken schuldeisers en aandeelhouders. Ook voor schuldeisers die niet instemmen met het akkoord.

VVV-Venlo en ADO Den Haag wisten in het verleden met een dergelijke WHOA-procedure al het vege lijf te redden. Reijntjes maakte het proces bij ADO al van dichtbij mee en weet dus wat ervoor nodig is.

Een ander belangrijk thema in het reddingsplan is een mogelijke deal met Nedstede. Vitesse hoopt bij degradatie naar de Keuken Kampioen Divisie tot een huurverlaging te komen met de stadioneigenaar.

De begroting van Vitesse moet in de Keuken Kampioen Divisie uitkomen op 13 miljoen euro. 2,4 miljoen euro aan huurkosten zijn dan niet op te brengen voor de Arnhemse club. Het lijkt er echter op dat Nedstede-eigenaar Michael van de Kuit niet van plan is water bij de wijn te doen.

Parry laat weten dat de huidige situatie hem aangrijpt. "Ik wil dat Vitesse overleeft. Ik begrijp echt niet hoe het zover heeft kunnen komen, maar ik zal op geen enkele wijze de redding van de club in de weg staan. Het is ook in mijn eigen belang dat Vitesse blijft bestaan."

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

Tsjonge. Vaak worden dit soort clubs uiteindelijk wel gered, maar 19 miljoen is wel echt een gigantisch bedrag. Ik vraag me toch af hoe het in vredesnaam zo ver heeft kunnen komen

9 april 2024 om 23:56

Iets met ziel verkopen aan mensen die niets met Vitesse of voetbal op hebben.

10 april 2024 om 00:00

Twente had nog niet de helft en heeft een veel grotere (financiële) achterban én stadion. Die hebben het ook maar ternauwernood gered. Dit wordt helaas niks meer ben ik bang, hoe jammer ik dat ook vind..

10 april 2024 om 00:37

Als je doelt op de schulden; FC Twente had nog niet de helft? Op z'n ergst had FC Twente een totale schuld van zo'n 95 miljoen euro. Dat was astronomisch veel meer.

Het grote verschil zit 'm in de stabiliteit. Als je zwarte cijfers kunt schrijven en aan de betalingsverplichtingen kunt voldoen, is er in principe genoeg houvast. Echter moet je dan de schuldeisers wel aan je kant zien te krijgen. Bij FC Twente was het vrij duidelijk dat die het wel zouden kunnen dragen als het eenmaal in rustigere vaarwateren kwam.

Bij Vitesse is het de vraag of er nog rustigere vaarwateren komen. FC Twente heeft ook wel mazzel gehad natuurlijk en heeft veel meer mogelijkheden met betrekking tot de achterban, de gemeente, het stadion e.d. Vitesse heeft helaas veel meer nodig dan enkel mazzel. Zelfs als alle puzzelstukjes passen, is het de vraag of dat genoeg blijkt.

10 april 2024 om 10:06

Een schuld en het nu nodig hebben om een faillissement te voorkomen zijn wel degelijk flinke verschillen.

Je uitleg zegt het idd goed, Twente kon die schulden nog grotendeels dekken. Het "Snelle geld" wat nodig was was veel minder dan 19 miljoen. Daarbij had Twente idd nog wat geldschieters paraat en een stabiele basis, bij Vitesse is het juist de geldschieter die hier aan de deur rammelt en de club heeft geen enkele basis om op voort te borduren. Dit gaat echt einde oefening zijn hoor.

10 april 2024 om 10:18

Vitesse had volgens mij een schuld bij Oyf van 155 miljoen, daar komen ze gratis van af, maar nu moet dus weer 19m bij. In totaal denk ik wel dat Vitesse bizar hoge schuld heeft voor een club met een dergelijk begroting.

Ik snap dat de huur met 2,4m extreem hoog is voor een club als Vitesse, en dan voor 17 potjes. Ook nauwelijks horeca, parkeren, etc of andere inkomsten. Dat stadion is ook steeds maar matig gevuld, en qua sponsoring zal het ook niet of nauwelijks beter presteren dan een Heerenveen of NEC zou ik verwachten, zie niet echt meer exposure mogelijkheden. Als leek lijkt mij dat zij een realistische omzet kunnen behalen die rond die van NEC en Heerenveen ligt. Cijfermatig liggen hun begrotingscijfers echter altijd fors hoger, zou het wel interessant vinden om te zien waar dat vandaan komt. Als ik naar die schuldenberg kijk krijg ik wel een vermoeden.

Wat jij zegt, ik vraag mij af of dit een levensvatbaar verhaal is icm de huidige huur van dat stadion. Op basis van boerenverstand denk ik dat het enkel levensvatbaar is als je dat stadion samenvoegt met de club, zodat huur kan schrappen, horeca omzet bij de club krijgt, stadion zelf kan exploiteren voor concerten, etc. Kost je wel onderhouds- en exploitatiekosten ed, maar economisch lijkt mij dat de enige manier. Dus dan moet je club verkopen aan die Van der Kuit, of Van der Kuit moet voor redelijk bedrag het stadion verkopen. Dat laatste zal niet te financieren zijn met de huidige rente, dus dan blijft er imo maar 2 scenarios over, stadion verkopen aan die Van der Kuit (ondanks dat ze hem wel kunnen schieten daar is mijn indruk) of de stekker eruit.

Bij Twente hebben ze het eigen stadion, trouwe aanhang die ook voor een giga horeca-omzet zorgt, dat maakt heel veel uit in dergelijke situaties, dat is echt een grote motor onder die zwarte cijfers die jij schrijft. Dat moet Vitesse ook creeeren, zonder dat kan je het wel vergeten denk ik.

10 april 2024 om 10:23

Er zijn vele verschillen, maar een club met een achterban van 15.000 heeft uiteindelijk ook gewoon bestaansrecht. Wat mij wel echt een probleem lijkt in vergelijking met Twente is de stadionsituatie. De eigenaar van het stadion heeft niet echt een belang bij het overeind houden van Vitesse. X aantal extra concerten of andere evenementen kan ook. Twente was volgens mij stadion eigenaar. Vitesse moet mi een ander stadion gaan zoeken of bouwen. Daarnaast lijkt de gemeente in Arnhem wat afwachtender.

10 april 2024 om 14:29

Peter Isaias - De gemeente is niet afwachtender. Die zijn al jaren klaar met de puinhoop en klaagden al eerder over het feit dat Vitesse volledig leunde op een externe geldbron. Van de gemeente Arnhem hoef je niets meer te verwachten. Bovendien gaat geen officiele Nederlandse financiele partij nu geld in Vitesse stoppen in de vorm van een normale lening. De garantie dat je daar nog veel van terugziet, is erg klein. Dan kom je al snel uit op buitenlandse investeringsmaatschappijen die tegen hele hoge rentes leningen verstrekken met specifieke voorwaarden. In het geval van Vitesse zal dat ongetwijfeld de grond onder het trainingscomplex en het complex zelf zijn.

Crowdfunding iets....19 miljoen is wel erg veel.
Nu iets beginnen in her schimmige circuit zit er ook niet meer in.

10 april 2024 om 17:53

Naja valt mij wel op dat Fortuna niet wilt dat MVV kapot gaat, maar je nu vanuit Nijmegen niks hoor. Naja je hoort ze wel, dat ze nooit meer naar Arnhem gaan. Laat toch wel zien dat fatsoen in Limburg gebruikelijker is dan in het Gelderse.

Voor MVV heb ik dan ook gewoon een paar euro betaald. En volgens mij hebben we ongeveer 3.5 miljoen voetbalfans in Nederland. Wees soildair aan elkaar, verhoog seizoenskaarten met 5 euro, merchandising etc met paar euro en zorg dat we niet weer een club kwijt raken.

Stel je eens voor MVV en Vitesse verdwijnen. Dan heb je nog maar 32 Bvo's. Dat moeten we toch niet willen? En mensen onderschatten de gevolgen he, een ADO komt ook in de problemen als ze niet promoveren. Tel maar af

Dat gaat serieus de verkeerde kant op daar... Het lijkt mij niet anders dan dat dit einde Vitesse betekend. Zullen dan net als Rangers vast een doorstart maken, dat is gezien de positie ook gewoon het meest verstandige. Het echte Vitesse verdwijnt hiermee wel en dat is toch eeuwig zonde. Het zal wel iets van Arnhem Eagles worden dan...

10 april 2024 om 00:03

Als de doorstart er is, dan is het “echte Vitesse” snel weer terug hoor, zie hoe het met FC Twente is gegaan.

10 april 2024 om 00:24

FC Twente had geen doorstart, die moesten gewoon terugbetalen. Een "doorstart" is een beetje hoe het met RBC, AGOVV, Veendam, Achilles of HFC is gegaan.

10 april 2024 om 00:27

Het grote verschil is wel dat FC Twente een eigen stadion heeft, de gemeente nog mee wil denken en een behoorlijk bedrijfsleven aan z'n kant heeft staan. Als klap op de vuurpijl kregen ze het stadion zelfs uitverkocht in de KKD en zorgt de achterban voor enorm veel omzet. Vitesse heeft geen van die factoren, vooral ook omdat het nauwelijks profiteert van de exploitatie van het stadion. Je kunt die situaties eigenlijk nauwelijks met elkaar vergelijken.

10 april 2024 om 01:55

Precies Bongiorno. Rangers is misschien nog wel het beste voorbeeld. Failliet als Glasgow Rangers, maar doorgegaan als Rangers FC. Mogen ook niet geheel hetzelfde logo meer gebruiken, maar gelukkig wel de clubkleuren opnieuw aannemen. Vitesse zal dan dus een andere naam krijgen, nieuw logo en de clubkleuren zullen het enige traditionele blijven. De club zal dan overigens wel afzakken naar de Amateurs en heeft in principe geen stadion om weer betaald voetbal te gaan spelen. Je krijgt dan een situatie als HFC Haarlem, dat is inmiddels zelfs gefuseerd en hebben van een prachtig HFC tenue een van de lelijkste tenues van Nederland weten te maken!

10 april 2024 om 06:13

Het ding is ook dat je in Nederland echt niet uit die amateurzone gaat komen. Dat lukt clubs vrijwel niet. Volgens mij is Oss de laatste die die stap structureel hebben gezet en dat is bepaald geen vetpot.

10 april 2024 om 08:01

Het duurt lang, maar is niet onmogelijk. Inmiddels is RBC weer opgeklommen naar de 4e divisie. Nog 3 x promoveren en ze spelen weer KKD.

10 april 2024 om 08:09

Huh? De club heette altijd al Rangers FC hoor. Logo kan je gewoon hetzelfde houden hoor.

10 april 2024 om 09:15

Het was Glasgow Rangers FC en ze hadden een ander logo. De 3 letters in elkaar zie je nu ook niet meer terug.

10 april 2024 om 09:18

@bongiorno Dat komt omdat de amateurclubs niet willen promoveren. Er was een volledige voetbalpiramide gemaakt, maar dat is in de ijskast gezet. Als Vitesse een doorstart maakt en weer aankomt in de 2e divisie en ze geven aan te willen promoveren, dan denk ik niet dat de KNVB daar heel lastig over gaat doen.

10 april 2024 om 10:08

Lesje geschiedenis Hangover96. Rangers is "gelukkig" nog zeer dicht bij het herkenbare gebleven, maar zoek maar eens op Glasgow Rangers en kijk eens goed naar het logo destijds. Het is feitelijk gewoon een nieuwe club geworden, alleen hebben ze het geraamte van Glasgow Rangers direct overgenomen. Officieel heet de club nu enkel Rangers FC, dat was wel degelijk anders hiervoor. Logo's veranderen sowieso regelmatig en het nieuwe logo past nog prima bij de club, maar het is wel degelijk allemaal op de schop gegaan.

10 april 2024 om 10:47

@RonaldWaasdorp Joh, waar zijn al die voormalige profclubs dan gebleven? Ze zijn hun achterland kwijtgeraakt. Dat is waarom ze het überhaupt niet gingen redden. Vitesse gaat echt niet zomaar casual een doorstart maken. Er komt nu al geen hond naar de wedstrijden en er gaat echt veel voor nodig zijn om vanuit het niets een waardige profclub te worden.

10 april 2024 om 14:34

@ronaldwaasdorp - Het ligt wel wat gecompliceerder dan dat. Je raakt alles kwijt. Je hebt plots geen professionele voetbalclub meer en een astronomisch groot deel verkast naar andere Bvo's.

Nou zullen er wel een paar vermogende mensen met hart voor de club in die organisatie willen investeren, maar het overgrote deel gaat niet iedere week langs een amateurveld staan. De eerste twee jaar krijgt het nog aandacht, maar daarna vervaagt het. Het is absoluut geen zekerheid dat je binnen 5 of 10 jaar weer professioneel voetbal speelt.

Er is ook geen plek om dan te spelen, want daarna nog eens het Gelredome huren is geen optie. Dan moet je eigenlijk al een nieuw stadion bouwen en dat geld heeft die organisatie dan niet.

10 april 2024 om 19:11

Ik zou nog maar even de geschiedenis opnieuw lezen, de club heeft nooit “Glasgow Rangers” geheten, het was vroeger Rangers FC en dat is het nu ook.

Het nieuwe logo kwam zeven jaar na de doorstart, dat had niets te maken met hun faillissement.

Je moet de club en supporters misschien los van elkaar zien. De supporters gun je dit niet. Maar de club zelf.. Als veredelde satalietclub in Russische handen jarenlang boven hun stand geleefd. Waardeloos beleid gevoerd. Want tja, aan het einde van het boekjaar werden de tekorten toch overgemaakt vanuit Rusland.

Het leefde ook niet. Zelfs Europese en topwedstrijden in Nederland werden zelden uitverkocht. Ja, als Feyenoorders massaal kaarten kochten in de thuisvakken ja. Beelden dat het halve stadion leeg was waren zelfs in de tijden dat Vitesse als subtopper serieus meedeed geen uitzondering.

Dan gaat de geldkraan dicht en zit je met de gebakken peren. Ergens is het wel een verhaaltje karma. Met die 19 miljoen schuld, geen eigen stadion als onderpand. Amper waarde in de selectie en een aanstaande degradatie.

Ze zullen het uiteraard ontkennen. Wat rekken, en het op procedures gooien. Maar Vitesse is binnen een half jaar gewoon failliet.

10 april 2024 om 00:31

Dat betreft de vulling van het stadion vind ik echt een heel slecht argument. Het stadion is gewoon veel te groot voor Vitesse. De opkomst bij Vitesse kun je redelijk vergelijken met de opkomst bij AZ. Had Vitesse een stadion als de AFAS gehad, was het stadion vrij aardig bezet geweest.

Betreft dat laatste ben ik wel bang dat je gelijk hebt. Die regeling waar men het over heeft in dit artikel baseert zich op de levensvatbaarheid van de club. Je kunt je afvragen of die er is. Het plan zal vast wel hout snijden, maar het zal ook ongetwijfeld gebaseerd zijn op een nogal positief scenario die op dit moment niet zomaar even waarschijnlijk is.

10 april 2024 om 01:24

Het stadion is toch gewoon een heel groot probleem. Je hebt als Vitesse gemiddeld zo'n 17.000 toeschouwers. Waarvan 9.000 seizoenkaarthouders. Laten we even uitgaan van een prijs van een seizoenkaart gemiddeld van 200 euro. En een ticketprijs van 30 euro. Verdien je per seizoen 9.000 × 200€ + 8.000 × 30€ × 17 speelronden = 5.800.000€. Daarvan gaat nog 2.4 miljoen huur af. Dus dan houdt je 3.4 miljoen over, voor de man met de blauwe enveloppe langs is geweest. Daarbovenop verdient Vitesse volgens mij geen reet aan verkopen rond de wedstrijden (zover ik kan vinden welgeteld 7,5% van de horeca omzet).

Zo'n Twente had natuurlijk ontzettend veel geluk met een eigen stadion. Supporters die bleven komen en bier drinken. Feyenoord had een grote groep supporters die geld in de club hebben gepompt met die stichting. Barcelona heeft ongelooflijk veel assets waardoor die een schuldenlast kunnen dragen. Maar wat heeft Vitesse nou?

Weinig eigen vastgoed. Geen eigen vermogen. Amper inkomsten uit het stadion. Geen waarde in de selectie. Straks een grote hap uit de televisie rechten. En geen Europees voetbal wat voorheen voor een groot deel aan inkomsten zorgde.

Redelijk veel recente transfers zullen wel een clausule hebben voor degradatie. En jongens die er al langer zitten, zullen te duur zijn. En zullen ze of wederzijds moeten ontbinden, of in de uitverkoop doen.

Een AZ, Utrecht of zoals we hebben gezien Twente kunnen dit wel overleven. Maar bij Vitesse zie ik het gewoon niet. Ze worden er simpelweg op afgestraft dat ze te lang hebben geaccepteerd dat ze niet zelfredzaam zijn, lui rekend dat een oligarch wel aftikt.

10 april 2024 om 07:24

Die 17.000 haalden ze laatst niet eens toen seizoenskaarthouders gratis iemand mee mochten nemen… reken in KKD dan ook maar op max 12.000.

Daarnaast staan sponsoren ook niet in de rij voor vitesse, waar in regio Twente het bedrijfsleven wel een Twente hart heeft.

In zoverre lijkt die 13m mij ook totaal niet realistisch, ook al krijgen ze nog wel potje tv gelden uit de eredivisie . Ze moeten gewoon tering naar de nering zetten…

10 april 2024 om 09:42

Geluk met het eigen stadion? Ja, je krijgt er inkomsten uit, maar het is ook de voornaamste reden dat de schuld destijds niet meer te behappen was. De kosten, rente en aflossing bij een eigen stadion was ver buiten proporties in de kkd.

10 april 2024 om 14:37

@jansen Joenite - Maar puur op dat vlak verdiende zich dat wel terug. De omzet uit het stadion waren volgens mij hoger dan de kosten. Het probleem was vooral de lage begroting en de totale betalingsverplichtingen. Bovendien liep er geen waarde rond op het veld. Ik denk namelijk niet dat het stadion zo'n 6 miljoen euro per jaar kost.

10 april 2024 om 14:45

@martijn R - Ik denk wel dat je grotendeels gelijk hebt. Men staart zich nu blind op die 19 miljoen euro, maar de problemen zijn natuurlijk zoveel groter dan dat. Ook dat tekort van 3,5 miljoen euro; daar geloof ik werkelijk niets van. Als Vitesse degradeert, is het tekort ongetwijfeld veel meer.

Bovendien loop je tegen problemen aan die nu nog niet echt zichtbaar zijn. Ik heb het ook zien gebeuren bij FC Twente. Lucratieve sponsorcontracten lopen af en nieuwe contracten bedragen een beduidend lagere omzet, in de KKD daal je in een razend tempo in de TV gelden en dat kost je al heel snel miljoenen (vitesse daalt nu waarschijnlijk al 2 plaatsen en verliest daarmee 1,7 miljoen(!) euro).

Ook is de kans heel groot dat supporters wegblijven en ook daar ga je toch wel in de miljoenen verliezen. Ze hebben daar gewoon ongelooflijk lopen slapen en totaal de ernst van de situatie niet ingezien.

Dan komen ze vlak voor de winterstop ineens met een plan om de begroting drastisch omlaag te gooien, op een moment dat je al tegen degradatie strijdt en op een miljoenentekort afstevent. Zoiets had je allang voor moeten zijn, vooral omdat al heel lang duidelijk is dat de kosten veel te hoog zijn in vergelijking met de inkomsten.

10 april 2024 om 07:09

Er zijn wel meer clubs met suikerooms. Alleen door de inval van Rusland is het helemaal mis gegaan bij Vitesse. Het boven zijn stand leven kwam dus vooral doordat het altijd werd afgedekt, als je kijkt naar NEC zie je ook dat Boekhoorn altijd de tekorten bij tikt. Wij hebben gewoon geluk dat hij geen Rus is.

10 april 2024 om 07:20

Er zijn meer clubs met suikerooms in de geschiedenis zeker, van Roda tot zelfs Almere, maar ieder van deze heeft wel altijd een bepaalde clubliefde gehad. In geval Vitesse was het gewoon een stroman van een Rus die op dubieuze wijze zijn geld had verdient en niets met Vitesse had dan dat het een potentieel investeringsvehikel was… dat vind ik toch wel andere koek, en verklaart ook grotendeels de problemen.

10 april 2024 om 10:11

Ik ben het met je eens dat suikerooms met clubliefde wel iets betrouwbaarder zijn dan eigenaren die een club als investering zien. Maar bij andere clubs die als investering worden gezien gebeurt dit zelden. Daar worden ze gewoon aan elkaar doorverkocht en is er niks aan de hand. Het probleem zit hier gewoon dat Olf de club moest verkopen en er een Amerikaan kwam aanzetten die is afgewezen, maar er al wel geld in had gestoken. Als hij was goedgekeurd was er niks aan de hand geweest. Nu heb je dus dat je twee jaar achter elkaar flink verlies hebt geleden, en komt erbij kijken dat je geen eigen stadion hebt, amper inkomsten van horeca, en nauwelijks waarde op het veld. Dus eigenlijk heb je niks van waarde, maar heel veel schuld. Ja dan gaat het mis

10 april 2024 om 14:50

@vreemdevis - Je weet natuurlijk niet wat er onder de motorkap gebeurt. Ook in Nederland is het de vraag wat de constructies precies zijn. Vitesse heeft juist ongelooflijk veel geluk gehad met het feit dat het Russen waren. Het geinjecteerde geld werd teruggevorderd als een lening van de eigenaar aan de club, waardoor Vitesse eigenlijk gewoon met een lening van 155 miljoen euro zat. Door die oorlog is dat geld allemaal kwijtgescholden omdat die Rus anders met gigantische sancties kwam te zitten. Onder normale omstandigheden had hij dat geld echt niet kwijtgescholden hoor.

Er was zo’n 20 jaar geleden volgens de directeur van Vitesse maar één club mogelijk in Gelderland. Deze grootheidswaanzin van de beste man en de wisselende eigenaren hebben helaas bewezen dat er dadelijk misschien inderdaad één kan gaan verdwijnen. We hebben gekscherend gezongen ‘nooit meer naar Arnhem’. Helaas kan dat de werkelijkheid worden, en dat hoop ik echt niet. We hebben de plannen luchtkastelen genoemd, en dat gaat het misschien nog worden ook. Man, wat hebben ze ons uitgelachen na de degradatie in 2014. Ik geloof niet zo in karma, maar het voelt voor vele wel zo. Ik hoop niet dat Vitesse verdwijnt. Maar een lach op mijn gezicht als Vitesse eruit zou donderen zal ik niet kunnen inhouden. Wij lachen even het hardst.

10 april 2024 om 07:47

Klinkt inderdaad op korte termijn leuk, op langer termijn ga je deze rivaliteit wel missen.

Wat een gezeik altijd daar. Pak je verlies gewoon eens en start opnieuw. Hoe moeilijk is het

10 april 2024 om 00:43

Onbegrijpelijk he? Ontelbaar veel voorbeelden van clubs in Nederland die binnen no-time weer terug in het betaald voetbal komen.

10 april 2024 om 00:50

Heel erg moeilijk als je volledig afhankelijk bent van supporters die genoeg geduld hebben om seizoenen lang langs een doodgewoon voetbalveld te staan, terwijl je iedere vorm van kwaliteit bent kwijtgeraakt op ieder vlak. Het is voor een kleine club met lage kosten al moeilijk. Voor een relatief grote club als Vitesse is dat nog zoveel moeilijker...

Tja, die Wet Homologatie Onderhands Akkoord lijkt erg hoopgevend, maar het gaat hier om de levensvatbaarheid van de club. Kijkend naar de situatie en het gebrek aan onderpand en dat soort zaken vraag ik me wel af of ze daarvoor in aanmerking komen.

Daarnaast loop je bij een dergelijke regeling ook een groot risico dat schuldeisers niet mee willen denken. Die vinden dit soort regelingen doorgaans niet zo tof, althans betreffend de schuldeisers die niet akkoord zouden gaan. Je wilt op dit moment niet dat schuldeisers dwars gaan liggen, al kan Vitesse natuurlijk niet anders dan gebruik maken van een dergelijk akkoord.

Overigens vraag ik me af of die 13 miljoen euro haalbaar is. Ik meende dat ze dit seizoen werken met een begroting van 16 miljoen euro en de inkomsten dalen met minimaal 30 procent. Dat is echt het absolute minimum, want normaliter moet je uitgaan van hooguit 2/3de. Maar goed, dat zullen ze daar vast wel berekend hebben.

10 april 2024 om 04:56

@sirius Overal waar ik kijk zie ik staan dat de begroting dit jaar 26 miljoen was. En daar komen ze dan ook nog eens een keer 19 miljoen op te kort. Ik verwacht dus niet dat ze in 1 keer naar 13 miljoen kunnen en dan een sluitende begroting hebben. Dat zou betekenen dat ze ook dan alweer moeten beginnen met het verlies te financieren. Verder zit er in die 13 miljoen ook weer wishful thinking. De huurbaas heeft nog nooit mee willen denken met huur verlagingen en is kan veel meer geld verdienen met concerten etc. Die is Vitesse liever kwijt dan rijk. Natuurlijk zegt hij voor de show dat hij mee wil denken.

10 april 2024 om 14:51

@korenaar - Het was inderdaad 26 miljoen euro. Die 16 miljoen euro was een streven als ze dit jaar niet zouden degraderen.

10 april 2024 om 09:09

Zo'n WHOA traject is niet zo snel beklonken. De wet is er nog niet zo heel lang maar is denk ik wel heel belangrijk. Vroeger kon 1 crediteur de hele boel ophouden. Dat kan nu niet meer. Maar zo'n succesvol traject betekent niet automatisch dat de problemen zijn opgelost. In m'n werk al meerdere malen zo'n traject van dichtbij gezien. Dat is echt keihard werken om te zorgen dat je de regelingen kan blijven voldoen. Vitesse krijgt nu de rekening gepresenteerd van al heel veel jaren op veel te grote voet leven.

19 miljoen. Pffff dat lijkt me einde oefening.
De problemen zijn toch begonnen met de verhuizing naar het gelderdome.. veel te groot stadion voor Vitesse. Vaak half leeg en dus weinig inkomsten. Maar de doodsteek is toch echt de Oekraïne oorlog voor ze geweest. Met die vorige eigenaar was dit niet zover gekomen. Ik zou toch echt gaan kijken naar een rijke sjeik in het Midden-Oosten. Want een huur prijs verlaging gaat er niet in zitten en zie ook geen schuld eisers medelijden hebben. Daarnaast heeft Vitesse ook geen spelers die even 10 - 20 miljoen opbrengen. Sterkte Vitesse fans

Vitesse. Jeugdopleiding heeft goede voetballers voortgebracht als Janssen, Hofs, Pröpper, Room, Velthuizen, Van Ginkel, Van Wolfswinkel en geloof ook Van Beukering

Het ging een tijd prima, hebben erg goede spelers gehad maar ook jarenlang wanbeleid. Tijd om failliet te gaan en met een herstart in de KKD terug te keren in de Eredivisie. Zou voor niemand goed zijn als Vitesse verdwijnt. Historie en hoort met goed beleid een subtopper in de Eredivisie te zijn .

10 april 2024 om 04:58

Wanneer je failliet gaat dan ben je de licentie kwijt en die kun ook niet weer aanvragen. Herstarten kan alleen bij de amateurs.

10 april 2024 om 14:53

Dat kan niet. Als Vitesse de licentie kwijt is, beginnen ze weer helemaal onderaan de ladder. Bovendien zijn alle jeugdexponenten vrij voor clubs om op te pikken, terwijl de contractspelers transfervrij zijn. Je raakt dus nagenoeg ieder greintje kwaliteit en talent kwijt.

Zal echt zonde zijn als Vitesse verdwijnt, eigelijk ging het 30 jaar geleden al mis met de grootsheid waanzin van Aalbers

Met een begroting van 13 miljoen in de kkd spelen. Dat is echt heel erg hoog voor de kkd. Waarom lukt het dan niet met minder rond te komen, zoals zoveel clubs in de kkd, en de schulden langzaam af te lossen?

10 april 2024 om 10:19

Dit omdat je aan allerlei contracten vast zit waar je niet zo maar vanaf komt. Alle faciliteiten zijn natuurlijk ingericht op Eredivisie. Denk bv aan het stadion, maar ook aan het trainingscomplex en jeugdvoorzieningen, en overig personeel. NAC heeft bv een begroting van ca. 10 miljoen in de KKD, maar minder dan de helft gaat naar het spelersbudget.

Hiervoor is toch net die lening afgesloten? Of komt dit er even bij?

Voor een Nederlandse club is dit een mega bedrag, als je kijkt naar alle schulden van voetbalclubs in Europa is dit wisselgeld…

10 april 2024 om 14:58

Nee, maar wel een flinke hap van je inkomsten. Buiten het feit dat je flink wat kan verdienen aan kaartverkoop, horeca e.d. trek je ook een veel groter publiek aan op het digitale vlak. FC Twente zet bijvoorbeeld 10,5 miljoen euro om aan horeca. Daar gaat nog 4,5 miljoen euro af vanwege de kosten, waardoor de club een netto-winst van 6 miljoen euro heeft via het stadion.

Het TV geld is na dit seizoen zo'n 6 miljoen euro, aangezien FC Twente twee plaatsen stijgt en Heerenveen en Vitesse voorbijgaat. Dan praat je dus al over 12 miljoen euro wat je via supporters en kijkers binnenhaalt. Dat is nu 10,1 miljoen. Dan praten we over FC Twente in plaats van de gemiddelde Bundesliga club. Dan heb ik het nog niet eens over de kaarverkoop gehad.

Ai, ik zie dit niet meer goedkomen voor vitesse. die man van het stadion gaat geen concessies doen, die blijft vasthouden aan zijn contract (zijn goed recht overigens) dat is al bijna 3 miljoen spelers verkopen zit er ook niet echt in want laten we wel wezen, ze hadden manhoef, die bracht geloof ik 4 miljoen op (ik neem aan dat dat geld al meegenomen is in de nog openstaande schuld) dus je zal andere spelers moeten verkopen voor veel geld, ik zie geen een speler van vitesse die nu meer waard is dan 1 a 2 miljoen rondlopen. een degradatie zou al krap aan gaan worden, maar als ze nu met deze achterstand al komen om het lopende seizoen af te maken, dan zie ik het niet meer goedkomen hoor.

Er zullen vast regelingen getroffen worden met de schuldeisers. Verwacht tevens binnenkort een noodkreet richting de gemeente Arnhem. Want net als alle clubs zal men aangeven, dat Vitesse ontzettend belangrijk en onmisbaar is voor de stad Arnhem.

10 april 2024 om 10:41

Ik denk niet dat de Gemeente Arnhem Vitesse nogmaals gaat helpen… zelf zou ik dat ook onterecht vinden aangezien het gemeenschapsgeld is en er mensen onder de armoedegrens leven in Arnhem.

10 april 2024 om 15:06

Dat gaat niet gebeuren. De gemeente kan nu niet eens iets omdat het zich moet houden aan Europese regels. Vitesse heeft geen bezittingen met een totale waarde die hoog genoeg is om een relevante lening te kunnen krijgen. Een Europese commissie zal zoiets niet zomaar goed gaan keuren omdat de kans groot is dat je daar weinig van terug gaat zien. Er zaten al haken en ogen aan de garantstelling bij FC Twente en dan praat je enkel over een garantstelling waar achteraf gezien geen geld aan te pas is gekomen.

Daarbij is de gemeente er al heel lang klaar mee. Die hebben al langer gewaarschuwd voor dit scenario. Die vonden dat Vitesse veel te veel risico nam en volledig leunde op een eigenaar met een houdbaarheidsdatum (los van de oorlog). Ook hadden ze volgens mij meer dan 15 jaar geleden al aangegeven dat ze er geen geld meer in wouden steken.

Onbegrijpelijk dat iemand zoiets publiceert.
Het klopt dat Parry enkele miljoenen in Vitesse heeft gestoken. Dit geld wordt omgezet in een volledige overname of in een klein aandelen pakket. Vitesse heeft dus zeker geen 19 miljoen euro nodig. Mochten beide constructies, dus volledige overname (99%) of 24,9% aan aandelen niet doorgaan, dan kan hij zijn volledige bedrag niet opeisen. Dat kan niet omdat Vitesse het bedrag niet heeft en dat zou betekenen dat hij een groot deel moet gaan afschrijven.

Vitesse moet inderdaad wel goed naar de salarissen gaan kijken. 350.000 pj gemiddeld is gewoon teveel voor deze spelers.

10 april 2024 om 10:38

Volgens mij zeggen ze dat die 19 miljoen nodig is voor 3 zaken:
- huidige seizoen uitspelen
- degradatie opvangen
- zonder Parry (dus zelfstandig) verdergaan
Dit bedrag wordt genoemd om gebruik te kunnen gaan maken van de WHOA-procedure. Deze procedure is bedoeld om Vitesse te redden van de ondergang, heel verstandig om dan ook meteen de schuld van Parry te benoemen en dat je probeert zelfstandig verder te gaan… of deze procedure kans van slagen heeft is een ander verhaal… VVV en ADO is het wel gelukt via deze procedure, alleen weet ik niet hoe hoog die schulden destijds waren.

10 april 2024 om 10:42

Waarom een WHOA procedure? Welke schuldeiser ligt dwars?
Ik begrijp dat die procedure in het artikel wordt benoemd maar dit zijn weer doem scenario's die worden geschetst

10 april 2024 om 11:38

Nu ligt er nog geen schuldeiser dwars, maar wat denk je wat Parry straks gaat doen als hij kan fluiten naar zijn centen? Daarom zijn ze vast aan het voorsorteren op deze procedure denk ik… je moet met meerdere scenario’s rekening houden…

10 april 2024 om 15:02

@nemert - Schuldeisers liggen altijd dwars als de toekomst van de onderneming waar hun geld in zit onzeker is. Het is een beste klus om die allemaal dezelfde kant op te krijgen.

Verder moet je die Parry niet te serieus gaan nemen. Die denkt nu nog mee omdat hij z'n investering terug wil zien, maar als dat straks in het geding komt, is die man de eerste die z'n hand op komt houden. Die gaat dan tekeer als een olifant in een porseleinkast.

Om de woorden van van oostveen destijds te gebruiken

Ik denk dat je Houdini en Hans Klok tegelijk nodig hebt om hier uit te komen"

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren