Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.
 

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.

‘Nieuws slaat in als een bom bij Vitesse; spoedberaad met voltallig personeel’

Laatste update:

Het nieuws van de licentiecommissie van de KNVB dat de overname van Vitesse door de Common Group is geblokkeerd is ingeslagen als een bom, zo schrijft de Gelderlander. Het voltallige personeel is bij elkaar geroepen voor een spoedoverleg.

Woensdag kwam de KNVB met het nieuws dat het verzoek van Vitesse voor een overname van de aandelen is afgewezen. De onafhankelijke licentiecommissie betaald voetbal stelt dat de Common Group onvoldoende heeft aangetoond over eigen vermogen te beschikken.

Ook wordt niet duidelijk of de Amerikaanse overnamepartij beschikt over investeerders. "Er is geen inzicht gegeven in de herkomst van het (aan te trekken) geld van de Common Group", luidt het harde en pijnlijke oordeel.

De licentiecommissie heeft daarnaast besloten om Vitesse een boete op te leggen van 100.000 euro. Die boete is opgelegd omdat de club de licentiecommissie heeft misleid door haar maandenlang niet te informeren over de beëindiging van de relatie tussen Vitesse en haar bank.

De Gelderlander schrijft dat algemeen directeur Peter Rovers een 'enorme tik op de vingers' krijgt. Rovers was degene die de koers uitstippelde met Coley Parry. De positie van Rovers staat intern onder druk.

"Bij Vitesse is met ontsteltenis op het nieuws gereageerd", schrijft de Gelderlander. "Het voltallige personeel is om 13:00 uur ingelicht." Vitesse heeft tot 21 februari de tijd om tegen de afwijzing in beroep te gaan.

Nu de overname door de Common Group geen doorgang lijkt te vinden, kampt Vitesse met een enorm probleem. De club gaf al veel geld uit dat pas beschikbaar wordt als de overname door Parry rondkomt. De Amerikaanse zakenman heeft zo’n 15 tot 20 miljoen euro beschikbaar gesteld. Dit wordt bij een streep door de overname omgezet in leningen met een stevige rente.

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

Je zou bijna zeggen dat ze met de KNVB in overleg moeten gaan om zich failliet te laten verklaren en dan volgend seizoen met een nieuwe vereniging opnieuw in de KKD te beginnen. Het probleem is dan wel dat alle contracten aflopen. Waarbij je je wel af kunt vragen welke speler er nog geld waard is.

14 februari 2024 om 14:02

Waarom zou Vitesse met wanbeleid wel in de KKD mogen beginnen en clubs als RBC en Veendam niet? Iedereen gelijk behandelen en Vitesse naar de amateurs mochten ze hun proflicentie verliezen. Hoe vervelend dat ook is voor de supporters.

14 februari 2024 om 14:15

Omdat ik toch echt het vermoeden heb dat er met een goed beleid er bij Vitesse wel een degelijke club kan ontstaan. Bij RBC, Veendan, Agovv of Wageningen had ik daar veel meer twijfels over.

Ja het is tegen de principes, maar dat is (op een andere wijze) bij Twente toch ook gebeurd. Weer een club weg is volgens mij ook niet echt goed voor het Nederlands voetbal.

14 februari 2024 om 14:46

Ik begrijp wat je zegt. Het zou inderdaad niet goed zijn om weer een club uit het Nederlands betaald voetbal te laten gaan alleen dan had je dat argument voor alle andere clubs ook moeten gebruiken.

14 februari 2024 om 14:53

We zijn inmiddels wel 12 jaar verder. Geen idee of die regels in beton gegoten zijn.

14 februari 2024 om 15:15

@superfarmers: FC Twente is niet failliet gegaan, maar gered door de gemeente Enschede dmv een lening. Ze hebben geen doorstart gemaakt.

14 februari 2024 om 15:29

In acht nemend dat een aardig deel daarvan een garantstelling was. Het ging niet per se om nieuw geld, maar om een partij die garant zou staan voor de al aanwezige schuld. Maar inderdaad, de gemeente en het bedrijfsleven hebben FC Twente van de ondergang gered.

14 februari 2024 om 15:34

@ernumsjung:

Dat lijkt me inderdaad het grootste verschil en toont ook meteen aan dat de cases niet vergelijkbaar zijn. FC Twente stond er beroerd voor, maar had haar stadion in eigen bezit waardoor er nog enorme bezittingen waren waarmee liquiditeit kon worden vrijgemaakt; al had zij dit natuurlijk nooit zonder de gemeente gekund. Vitesse daarentegen heeft, zelfs als de gemeente Arnhem mee zou willen helpen met het behoud van de club voor de stad (wat ik me al lastig kan voorstellen) zogezegd geen nagel om de kont te krabben omdat ze heel weinig eigen bezittingen hebben en tot overmaat van ramp de uitbater van het Gelredome ook nog eens als één van de weinige uitbaters van stadions financieel zonder Vitesse lijkt te kunnen. Dan blijft er echt heel weinig over; hoe groot het verlies van Vitesse voor het betaald voetbal in Nederland ook zal zijn.

@ Ijsmuts:

In principe zou je zeggen dat de uitspraken rondom RBC, Agovv, Veendam et cetera als jurisprudentie gelden voor de huidige tijd waardoor het niet zo heel veel uitmaakt hoe lang die zaken zijn geleden. Ook is het dan juridisch weldegelijk een beetje 'in beton gegoten', al zijn de criteria wel meer arbitrair en subjectief dan bij harde wetgeving omdat de ene zaak op een andere moet worden toegepast en er vaak veel verschillen zijn tussen beide cases.

Los van de faillietverklaringen van bovengenoemde clubs denk ik overigens dat Vitesse ook gewoon gaat als het er echt op aankomt hoor. Er wordt qua financiële consequenties naar mijn beleving vaak al behoorlijk soepel omgesprongen met voetbalclubs omdat ze een algemeen belang dienen, maar uiteindelijk zijn het ook gewoon enorme organisaties waar heel veel geld in omgaat dus dan moet je ze ook behandelen als de organisaties die het zijn.

14 februari 2024 om 15:49

Als er bij goed beleid wel een degelijke club kan ontstaan, kunnen ze toch ook prima onderaan de piramide beginnen? Duurt het wat langer maar dan zou het uiteindelijk toch goed moeten komen.

14 februari 2024 om 16:06

@ernumsjung

Klopt, Twente is niet failliet gegaan. Echter volgens mij was het wel zo dat als ze de regels heel streng zouden handhaven ze de licentie wel in hadden kunnen (moeten) trekken. Er is toen ook redelijk soepel met de regels omgesprongen.

14 februari 2024 om 16:13

@PSVmanunited: Ik maak juist niet de vergelijking met FCTwente, ik gaf alleen antwoord op Superfarmers.
Ik ben tegen het inzetten van gemeenschapsgeld in het voetbal, dat is bij Vitesse in het verleden ook gebeurd.

16 februari 2024 om 00:14

@ernumsjung - Maar het is wel een interessant onderwerp voor mensen die zich niet echt verdiepen in dergelijk casussen.

Daarop inhakend is er ook die vlakken een wezenlijk verschil als je de situaties van de clubs naast elkaar legt:

FC Twente heeft alle mogelijkheden om aan alle betalingsverplichtingen te voldoen en het was de moeite waard om met alle genomen beslissingen zoveel mogelijk geld te behouden (met flinke rente) voor de gemeenschap waarbij de club behouden kon blijven. Daarbij was een relatief groot deel ook een garantstelling. Dat is nu eigenlijk niet relevant meer, omdat FC Twente ondanks de schuld gezond is en moeiteloos aan de verplichtingen voldoet. Tevens wordt er veel afgelost door de verkopen van spelers.

Vitesse echter heeft enkel de grond van het trainingscomplex en een gemeente die er al jaren klaar mee was na meerdere kwijtscheldingen. Er is dus geen enkele houvast voor een instantie om de club overeind te houden. Doodzonde, want de supporters en de achterban is de dupe, terwijl dat ***bestuur elders wel weer een mooie baan vindt.

Ik hoop dan ook dat er toch ergens een multimiljonair opduikt (het liefst lokaal) en de club redt en herstructureert. Misschien ijdele hoop, maar Vitesse moet gewoon behouden blijven. De club is geweldig, enkel de hoedanigheid laat te wensen over.

14 februari 2024 om 14:09

Dat zou vroeger, toen betaald voetbal en amateurvoetbal gescheiden waren, een mogelijkheid zijn geweest. Nu is er een voetbalpiramide en moet een nieuwe vereniging onderaan de piramide beginnen. De enige manier om daar onderuit te komen is door een fusie aan te gaan met een noodlijdende KKD-club en met de KKD-status van die vereniging een nieuwe start te maken in Arnhem.

14 februari 2024 om 14:13

Welke piramide ? welke amateurclub is de laatste jaren gepromoveerd ?

Ik weet dat het eigenlijk tegen de regels in is, maar ik denk dat het voor het Nederlands voetbal goed is om voor Vitesse een uitzondering te maken. Niet dat Vitesse echt een hele grote club met een grote achterban is, maar deze club moet wel levensvatbaar kunnen zijn.

14 februari 2024 om 14:17

Op basis waarvan vind jij dan dat die club levensvatbaar moet zijn? Ik zie daar niet echt aanknopingspunten voor..

14 februari 2024 om 14:21

Een (mogelijke) achterban. Je kunt niet zeggen dat er geen supporters bij Vitesse zitten. Daarnaast schijnt er ook wel geld te zitten bij vrienden van Vitesse / sponsoren. Het is echter wel de vraag of ze nu in willen stappen. Met een schone lei beginnen zou voor Vitesse veel beter zijn.

14 februari 2024 om 14:26

Ben met je eens dat Vitesse een (veel) grotere kans heeft op een succesvolle herstart, aangezien zij beschikken over een trouwe, relatief grote achterban, er wel wat geld aanwezig is en ze beschikken over een fantastisch, modern trainingscomplex waar ook een vrij stabiele doorstroom voor jeugd mogelijk moet zijn. Echter denk ik beslist niet dat de KNVB een uitzondering maakt voor Vitesse door ze in de KKD te stoppen bij faillissement, simpelweg omdat alles niet volledig te bewijzen valt en je het niet uit kan leggen aan clubs als RBC, AGOVV etc. Kijk ook naar Schotland, toen Glasgow Rangers failliet werd verklaard moesten zij ook in de krochten van het Schotse voetbal beginnen, en zo door klimmen. Parma zelfde verhaal in Italië. En dat zijn wel grotere clubs dan Vitesse in hun eigen land, met alle respect.

14 februari 2024 om 14:44

Rangers moest in de 4e divisie beginnen, maar in Schotland zijn de competities maar half zo groot als hier (10 ploegen per divisie), dus dat is min of meer equivalent aan het starten in de KKD.

14 februari 2024 om 15:14

Welk geld? Dat is er niet anders zaten ze niet in de problemen. De vorige eigenaar heedt 100 miljoen schuld.kwijt gescholden.
Hoe vervelend het is voor de supporters de club heeft het allang moeilijk. Dus zo raar zou het niet zijn als ze proflicentie wordt ingetrokken

14 februari 2024 om 15:16

Icethee,

maar in Nederland kun je vanuit de amateurs niet door groeien naar de KKD en daarna de ED. Dus vergelijken met het buitenland heeft geen nut.

14 februari 2024 om 15:28

"maar in Nederland kun je vanuit de amateurs niet door groeien naar de KKD en daarna de ED. Dus vergelijken met het buitenland heeft geen nut."

Kan in principe wel. Clubs die in de Tweede Divisie spelen kunnen onder bepaalde (strenge) voorwaarden een proflicensie aanvragen en promoveren. Bij RBC hebben ze volgens mij ook nog altijd die ambitie om terug te keren, die zijn inmiddels al gepromoveerd van de vijfde naar de eerste klasse.

14 februari 2024 om 15:48

@ Hangover96:

Het is vergelijkbaar omdat beide clubs in die situatie op het laagste profniveau in hun nationale voetbalpiramide zouden moeten beginnen, maar het maakt natuurlijk niets uit hoe groot die divisies dan zijn.

Het gaat erom hoelang je als club financieel een te grote broek moet ophouden voordat je inkomstenstromen weer rond het niveau van je uitgaven zitten. Dat Rangers de beste club in tweede tot en met vierde divisie zou zijn was sowieso wel gebeurd, of er nou 10 of 20 clubs in de competitie zouden zitten. Rangers heeft na de doorstart tenminste drie jaar enorme oplopende kosten moeten maken in de hoop zo snel mogelijk weer terug te zijn aan de top.

Wanneer Vitesse teruggezet wordt naar de KKD kunnen ze na éã©n jaar niet op het hoogste niveau gespeeld te hebben qua inkomstenplaatje al weer op het oude niveau moeten zitten, een inkomstenniveau waarop ze sowieso levensvatbaar zouden moeten zijn.

Als je Vitesse terugzet naar het vierde niveau in Nederland; de Derde Divisie zouden ze elk jaar moeten promoveren (in de hoop dat ze dan wel weer een proflicentie kunnen krijgen als ze van de Tweede Divisie naar de KKD promoveren) en dan zou je kunnen spreken van meer vergelijkbare situaties. Echter is Rangers een veel en veel grotere club (zowel absoluut als relatief in hun land) dan Vitesse en de kans dat Rangers op de éã©n of andere manier gered zou worden financieel was natuurlijk nog wel een stuk groter dan bij Vitesse waar er ondanks wat regionale gelden geen rijen geldschieters klaar zullen staan als het echt misgaat.

14 februari 2024 om 15:53

@hangover96 - Rangers had ook een grote stapel sponsoren en investeerders waardoor een terugkeer een kwestie van tijd was. Dat is bij Vitesse natuurlijk wel totaal anders. Daarnaast is Rangers volgens mij eigenaar van het stadion. Met een trouwe achterban ben je dus ook verzekerd van bepaalde inkomsten. Ook dat heeft Vitesse niet, waardoor een terugkeer in het betaalde voetbal onwaarschijnlijk lijkt als er niet snel een correcte eigenaar op komt. Buiten die lening van minimaal 15 miljoen euro kun je de klok erop gelijkzetten dat Vitesse een miljoenentekort over het lopende seizoen heeft. Dat wordt bij een degradatie meer dan het dubbele.

14 februari 2024 om 16:09

@cabinessence

Maar hoe had je dat in gedachten ? Vitesse zou dan de enige club zijn die zou willen promoveren. Dus de laatste ploeg in de KKD zou dan toevallig het jaar dat Vitesse bovenaan staan moeten degraderen ? En tot die tijd speel je met een oneven aantal ? Of mag Feyenoord toch toe treden ?

Het is een situatie die je niet moet willen hebben. Je zorgt dat de piramide echt tot stand komt (wat in Nederland gewoon niet wenselijk is) of je laat het volkomen los.

14 februari 2024 om 17:11

Als ze alleen de licentie betaald voetbal kwijtraken kunnen ze verder in de derde divisie. Gaan ze failliet dan moeten ze onderaan beginnen.

16 februari 2024 om 00:04

@hansi - Op zich is dat lood om oud ijzer. Hoe dan ook kom je dan niet zomaar het betaalde voetbal meer in. Bovendien kan Vitesse de KKD niet eens dragen op financieel vlak, laat staan lager. Sterker nog; zonder extern geld kunnen ze de Eredivisie niet eens dragen. Ze hebben te hoge kosten en te weinig omzet.

16 februari 2024 om 00:20

@icethee - Dat heb je toch echt fout. De achterban is enigszins groot, maar Vitesse haalt een zeer beperkt percentage uit de omzet, omdat het overgrote deel naar de eigenaar van het stadion gaat.

Aan dat moderne trainingscomplex heb je enkel iets omdat het een bezitting is, want uit de opleiding komt al jaren geen doorstroming en daarbij zijn alle contractspelers bij een faillissement in 1 klap transfervrij.

Verder is er geen geld, geen rooie cent. Alleen al onder de huidige omstandigheden is de kans op een miljoenentekort groot, laat staan bij een degradatie.

De vergelijking met andere landen is sowieso onjuist, omdat iedere bond er andere regels op nahoudt en omstandigheden niet hetzelfde zijn.

Zo heeft Rangers een eigen stadion en ze hadden veel investeerders die bleven zitten om die club zo snel mogelijk terug te brengen naar de top van het Schotse voetbal. Daarom kon het ook zo snel weer aanhaken. Dat gaat bij Vitesse niet gebeuren. Als ze degraderen, kun je de klok er al op gelijkzetten dat minimaal 50 procent van de sponsoren er mee kappen als de contracten dat mogelijk achten. Vitesse is veel eerder een volgende RBC, Agovv (maar dan in het groot) dan een Rangers of Parma.

14 februari 2024 om 14:45

@superfarmers

Vitesse kan zich niet failliet laten verklaren want dan komt ze zonder stadion te zitten. De eigenaar van het stadion wil al heel lang van Vitesse af.

14 februari 2024 om 16:11

Denk jij ? Een stadion zonder voetbal is ten dode opgeschreven.

14 februari 2024 om 18:41

Gelredome wordt vaker voor evenementen/concerten gebruikt dan voor voetbal dus dat punt kun je wegstrepen superfarmers.

15 februari 2024 om 13:14

Ik zou zeggen Superfarmers, lees je eens in in het Gelderdome stadion dossier. De eigenaar heeft er alles aan gedaan om af te komen van Vitesse.

De eigenaar haalt nog liever vandaag het gras eruit dan morgen om er een fulltime evenementen hal van te maken.

14 februari 2024 om 16:03

Leuk idee maar gewoon onmogelijk! Failliet betekend gewoon lekker in de derde klasse ofzo beginnen hoe hard het ook is.

Helaas vinden ze maar geen goede samenwerking voor de overname, echt wel zonde voor zo'n relatief grote club. Ik vraag me af hoe lang het nog in leven blijft... Zeker met de degradatie die nauwelijks meer lijkt te kunnen worden ontlopen..

14 februari 2024 om 16:12

Waarom is het onmogelijk ? Een paar jaar geleden hebben we toch gezien dat de KNVB toch behoorlijk creatief kan zijn.

14 februari 2024 om 16:17

Verklaar je nader, ik weet helaas niet waar je op doelt.

Heel eerlijk gezegd begrijp ik die 100.000 euro boete niet zo. Dat nieuws heeft toch ook breeduit in de media gestaan? Dan neem ik aan dat het daar allang bekend was.

Je kunt mij trouwens niet wijsmaken dat dit echt als een 'bom' inslaat bij Rovers en Parry. Die moeten allang meer hebben geweten en de achterban rustig houden met onzinnige weekmemo's.

14 februari 2024 om 15:09

Je moet documentatie aandragen bij de KNVB. De krant is geen officiele bron hiervoor, dat zijn de stukken die ING naar Vitesse stuurt. Die moet de club aan de licentiecommissie geven. Dat zal een accountant van de club ook wel weten.

14 februari 2024 om 15:51

In een aantal competities zijn de voorwaarden voor een eigenaar veel lichter, waardoor zo'n Parry elders wel een club over zou kunnen nemen. De KNVB gaat echter voor continuiteit, vooral ook omdat het voor amateurverenigingen niet aantrekkelijk is om het profvoetbal in te gaan en je dus niet al te veel clubs kunt missen. Het bestuur van Vitesse heeft er echter een dermate grote puinhoop van gemaakt dat zelfs die regels geen nut hebben. Dat bestuur zette liever de toekomst van Vitesse op het spel voor een plek in de subtop met alle gevolgen van dien.

Dit lijkt er toch op dat de KNVB een nieuwe RBC zoekt.

14 februari 2024 om 14:37

Rbc kreeg volgens mij wel de kans op een doorstart in de kkd maar had simpelweg het geld niet meer en moest zo doende helemaal opnieuw beginnen denk niet dat dat aan de knvb lag

14 februari 2024 om 21:00

Voetballen volgend seizoen in de 4e divisie. Ben benieuwd of die ooit weer in het betaalde voetbal terecht komen. Er wordt in ieder geval wel genoeg geld in gepompt daar in Roosendaal!

Wat Vitesse betreft. Ik hoop niet op een zelfde scenario als dat van RBC. Vitesse is een mooie historische club wat behouden moet blijven voor het betaalde voetbal.

14 februari 2024 om 15:43

De KNVB verzint deze regels niet ter plekke. Die regels waren er al, juist om te voorkomen dat clubs in de positie komen waar Vitesse in heeft gezeten. Vitesse heeft een vreselijk grote gok genomen door een lening te nemen bij een partij die z'n eigen centen niet eens kan verantwoorden. Dan kun je naar de KNVB wijzen, maar de schuldigen zijn die incapabele mensen in dat bestuur van Vitesse. Die hebben het faillissement van Vitesse min of meer bestempeld.

14 februari 2024 om 16:10

De regels zijn ook in samenspraak met de clubs opgestelt. En zoals VI meldt, Cole Parey kan met eigen geld 24,9 procent kopen zonder dat er onderzoek nodig is.
Dat doet hij niet, dus waarschijnlijk koopt hij zichzelf in met vreemd vermogen. Waar dat vreemde vermogen kan Vitesse niet bewijzen. Hij heeft zelf de centen niet.

14 februari 2024 om 17:30

Ja daar heb je ook een punt. Ik vind alleen dan precies nu zo’n boete van een ton een soort natrappen. De meeste clubs hoesten dit zonder moeite op, voor Vitesse komt het denk ik zwaar binnen.

16 februari 2024 om 00:00

@Sta plaats - Er is nog een heel groot probleem... Als Parry zich voor dat percentage inkoopt, is dat enkel om zijn lening veilig te stellen. Het is allang niet meer aantrekkelijk voor Parry om in te stappen en daarbij zal de KNVB absoluut niet blij zijn. Die wil je niet tegen je in het harnas jagen. Zolang Vitesse dus bestaat, zal die Parry er waarschijnlijk alles aan doen om zoveel mogelijk geld terug te krijgen. Overigens denk ik sowieso dat die lening wel met een bepaalde constructie is opgesteld. Geen enkele zakenman is zo dom om zoveel geld te lenen aan een noodlijdende club zonder eigen financieel draagvlak.

Ben wel benieuwd hoe Vitesse dan überhaupt zaken doet nu, terwijl de bankrelatie al een tijdje beëindigd blijkt.

14 februari 2024 om 14:16

Waarschijnlijk hebben ze een andere bank. In neem aan dat ze niet iedereen contant betalen.

14 februari 2024 om 14:19

Dat neem ik ook aan idd. Maar zou toch bijzonder zijn als de ene bank afscheid neemt vanwege bepaalde zaken en een andere bank Vitesse doodleuk accepteert. Als het gaat om Russische invloed hebben ook andere banken toch de plicht daar onderzoek naar te doen.

14 februari 2024 om 14:22

Ik weet wat de reden is van het afscheid nemen van de bank.

14 februari 2024 om 14:30

Het gaat blijkbaar om de opzegging door Revolut, niet door ING. Daar hebben ze nog steeds een rekening.

14 februari 2024 om 14:48

Uit AV Accountancy:

" De Russische erfenis bemoeilijkt de overname van Vitesse. Een van de problemen is het vooruitzicht dat de club binnenkort wellicht zonder bank komt te zitten. Huisbankier ING heeft om opheldering gevraagd over de financiering door de Russische eigenaren van Vitesse in de afgelopen jaren en is van plan om de relatie per 1 april volgend jaar op te zeggen als er onvoldoende duidelijkheid komt. Vitesse dacht in de tussentijd met Revolut een nieuwe bank te hebben gevonden, maar die bank heeft inmiddels de relatie opgezegd met de Arnhemse club."

14 februari 2024 om 15:40

Een bank is er altijd wel te vinden als het morele aspect het probleem was. Echter is het niet eens zo relevant. Je kunt wel een bank hebben, maar geen bank gaat Vitesse een lening verstrekken die ook maar enigszins toereikend is. De club heeft hooguit de grond van het trainingscomplex als onderpand, maar met een lening van 15 miljoen euro kom je dan nog zwaar in de min. Een lening bij een bank is dus min of meer onmogelijk omdat er geen rendement te behalen is. Vitesse zou op dit moment niet eens aan betalingsverplichtingen kunnen voldoen.

15 februari 2024 om 13:21

Elke bank wil altijd de Ultimate Beneficial Owner (ubo) weten. Is een wettelijke verplichting. En daar voldoet Vitesse al jaren niet aan. Dus heeft ING nadere gegevens opgeeist. Anders stoppen ze de bankrelatie.

Een nieuwe bank vinden gaat niet, Vitesse komt nimmer door het Know You Client (kyc) process heen. Niet voor niets rende Revolut hard weg.

Het gaat dus verder dan het vinden van een leverancier, Vitesse moet met de billen bloot. Wie zijn de echte eigenaren? Wie zitten er achter al die constructies en mist die opgetrokken wordt? Welke Russen hebben al die jaren echt aan de touwtjes getrokken? Was dat Ibramovic zoals de geruchten gingen of waren het anderen?

Dat is waar de echte problemen van Vitesse liggen. Daarom is de licentie in gevaar. Daarom doet de accountant moeilijk.

15 februari 2024 om 23:56

Nou ken ik de ins-en-outs niet van de wwft, maar is het niet zo dat dat niet geldt voor buitenlandse (particuliere) banken?

Enfin; dat zijn ook niet de enige problemen? Zelfs als ze een bank zouden vinden, wordt het gewoon een heel moeilijk verhaal om er nog iets van te maken.

Het eerste wat die Common Group doet, is zoveel mogelijk uit de club halen om die lening te dekken. Daarbij moet er verschrikkelijk veel gesaneerd worden en dan hebben we het enkel nog bij handhaving. Dat laatste is al een gigantische opgave. Bij handhaving is het waarschijnlijk al een miljoenentekort, bij een degradatie sowieso het dubbele.

Daarbij heeft Vitesse buiten het trainingscomplex ook geen gemeente, financieel draagvlak in de regio en/of bezittingen en dus toekomstig kapitaal. Het blijft toch wel onvoorstelbaar waarom die achterban naar alles loopt te wijzen en te fluiten, maar dat bestuur en de RvC gespaard wordt. Wat een puinhoop hebben die er zo snel weer van gemaakt en dat terwijl ze werkelijk door een klein wonder ineens schuldenvrij waren.

16 februari 2024 om 11:49

De regels van de ECB gelden voor alle banken die opereren binnen de Eu.

Er valt niets uit de club meer te halen, ze hebben bijna geen spelers in bezit en aan vastgoed is het ook aleen maar een trainingscomplex.

Vitesse is al heel lang een puinhoop. Elke keer worden er stromannetjes bij de club gezet. Iedereen wist dat er anderen achter zitten maar ze kwamen ermee weg. Nu is het oorlog tussen Rusland en de Oekraine, nu komen ze er niet meer mee weg. Daar zit het echte probleem voor Vitesse.

“De club gaf al veel geld uit dat pas beschikbaar wordt als de overname door Parry rondkomt. De Amerikaanse zakenman heeft zo'n 15 tot 20 miljoen euro beschikbaar gesteld. Dit wordt bij een streep door de overname omgezet in leningen met een stevige rente.“

Nou dat hebben die Amerikanen weer heel slim gespeeld. Erg dom van de directeur van Vitesse om met zo een Amerikaanse zakenman in zee te gaan. Je weet dat je dan heel goed moet opletten

14 februari 2024 om 15:22

Je moet wel serieus wanhopig zijn om mee te gaan in dit soort constructies ja. Je zou toch denken dat je de eisenlijst van de licentiecommissie 1:1 door zou kunnen zetten naar die Amerikanen. Zij zijn hier net zo goed debet aan, zoals ik het lees. Maar vitesse mag op de blaren zitten en dikke rente betalen omdat de Common Group geen inzicht geeft in hun geldstromen.

15 februari 2024 om 13:27

Slim? Bij een faillisement van Vitesse zijn die Amerikanen gewoon 15 tot 20 miljoen euro kwijt.

Ik vind het oerdom van ze. Kan die Amerikanen heel veel geld gaan kosten.

15 februari 2024 om 23:47

@speedyafc - Maar ja, Vitesse is eigenlijk schuldenvrij en heeft een bezitting in de vorm van het modern trainingscomplex en spelers die een relatief kleine waarde vertegenwoordigen. Er valt dus nog wel wat te liquideren en dan zijn de Amerikanen de eerste die een cent zien.

Verder zal daar wel weer een constructie achter zitten in de vorm van lokale investeerders of iets dergelijks. Geen enkele partij sluit een willekeurige lening af zonder onderpand en zeker niet met een club die dringend geld nodig heeft om te blijven bestaan. Iets zegt me dus dat die Amerikanen hier wel rekenschap mee hebben gehouden.

16 februari 2024 om 11:46

Ik ben bang van niet. Eerder al gingen de lokale ondernemers al flink het schip in met een reddingsactie voor Vitesse.

De schuldenlast loopt weer aardig op. Vitesse moet alweer 8 tot 9 miljoen euro gaan bezuinignen als ze zich ahndhaven in de eredivisie. Degraderen ze, dan wordt het maken van een begroting bijna onmogelijk.

Besef wel, op dit moment bezit Vitesse bijna geen eigen spelers meer, bijna alle contracten lopen af plus heel veel leenspelers. Geloof 19 in totaal.

Een trainingscomplex is leuk maar aan wie wil je dat verkopen? Hoe kan je daar geld aan verdienen?

Vitesse kan geen geld lenen. Geen bank wil zaken met hun doen. Sterker nog, ze hebben al bijna geen bank meer.

Vitesse is alweer bezig wanhopige constructies te bedenken. Samen met de bank een rechtzaak beginnen om zo het verlies van de bankrekening te voorkomen omdat ze niet aan witwas en sanctie regelgeving voldoen. Als de rechter er niet i meegaat, dan hebbenz e vanaf maart geen bankrekening meer.
Een constructie optuigen om de aandleen over vier partijen te verdelen waarbij drie partijen als stromannetje voor de Amerikanen moet fungeren. ze zeggen het gewoon opelijk.

Ik denk dat die Amerikanen dik het schip in gaan. Als het al Amerikanen zijn die erachter zitten, want dat is nog altijd erg vaag.

16 februari 2024 om 15:11

Ik doelde op de grond van het trainingscomplex, al is dat natuurlijk ook geen vetpot.

Verder vraag ik me dan af of die Amerikanen beseffen hoeveel geld erbij zal moeten om die club uberhaupt in balans te krijgen. Dan moet er ook nog een compleet nieuwe selectie komen. Dan praat je over zo'n 30 miljoen euro of iets dergelijks.

Het bericht waarvan je niet hoopte dat het er zou komen, maar die je wel van mijlenver aan zag komen. Het duurde gewoon veel te lang en dan weet je dat de kans groot is dat het kapitaal niet genoeg aangetoond kan worden.

Nou zit je ineens met een lening van minimaal 15 miljoen euro, een waarschijnlijke degradatie en een hevig tekort aan inkomsten. Echt onbegrijpelijk waarom ze zoveel risico hebben genomen, terwijl je net door het oog van de naald gekropen bent met een kwijtschelding van 150 miljoen euro. Dan zou je misschien ook degraderen, maar dan kon je de degradatie in ieder geval dragen.

Er moet echt een klein wonder gebeuren, wil de club nog gered kunnen worden. Je zou dat bestuur die rampen gunnen. Zij hebben de puinhoop veroorzaakt door vreselijke onkunde en gaan straks weer elders aan de bak, maar de supporters en de rest van de achterban zien hun club richting de afgrond gaan.

14 februari 2024 om 18:06

Ik denk dat Vitesse zowel Hans Klok als Houdini nodig heeft om hier nog uit te komen.

15 februari 2024 om 23:42

Er kan nog veel gebeuren, maar het ziet er inderdaad niet goed uit. Het is voor Parry met een minderheidsbelang van hooguit 26 procent niet interessant om er miljoenen in te pompen en dat is wel wat Vitesse jaarlijks nodig heeft om geen verlies te draaien.

Dat is onder sommige omstandigheden nog niet per se een ramp, maar Vitesse heeft hoge kosten en een hele matige omzet. Het heeft geen eigen stadion, verdient er ook erg weinig aan en kapitaal loopt er ook niet meer rond. Intussen is die jeugdopleiding jarenlang genegeerd en de goede talenten zijn al lang en breed vertrokken (al maak je me niet wijs dat een aantal talenten slechter is dan wat er nu in de basis voetbalt).

Vitesse rendeert eigenlijk op geen enkel vlak redelijk. Het is echt volledig afhankelijk van extern geld. Het is me dan ook een raadsel waarom de supporters alsmaar wijzen naar de Knvb, naar de regelgeving of naar de selectie of technische staf. Al die negatieve aandacht had naar het bestuur gemoeten. Die kunnen er werkelijk helemaal niets van en kunnen die club naar de afgrond leiden zonder dat er iemand naar kraait.

Jeetje de gelderlander staat wel weer vol hyperbolen… “Slaat in als een bom” en “met ontsteltenis gereageerd”… dan heb je als Vitesse ook wel boter op je hoofd en ben je wel heel erg naïef…

De KNVB heeft ook een verantwoordelijkheid voor een eerlijk en transparant competitie verloop en proces en als Vitesse wat al jaren lang een garantie is voor schimmigers niet aan de standaarden kan voldoen, dan is dit toch een begrijpelijk besluit.

14 februari 2024 om 15:58

Daar zijn de regels niet voor. Die zijn er om profclubs te beschermen. Het weerhoudt je om in zee te gaan met dergelijke bedrijven. Helaas was dat bestuur van Vitesse kennelijk erg wanhopig.

14 februari 2024 om 16:11

Daar zijn de regelsnook voor Sirius. Continuteit is belangrijk voor het verloop de competitie.

14 februari 2024 om 16:28

Dergelijke bedrijven? Wat bedoel je daarmee? Dat het geld niet inzichtelijk is voor de KNVB wil niet zeggen dat het illegaal of smerig geld is. Dat is hier niet bewezen.

14 februari 2024 om 16:59

Maar als het niet zo zou zijn is het tegendeel toch ook makkelijk bewezen.

Feit is dat pas via NRC de knvb erachter kwam dat de eigenaren van Vitesse jarenlang feitelijk niet de eigenaren waren. Dat geeft toch je geloofwaardigheid een enorme deuk.

15 februari 2024 om 23:37

@ernumsjung - Dat is toch vrij duidelijk als bedrijven hun geldstromen niet kunnen verduidelijken? Nou hebben verschillende landen verschillende criteria voor een dergelijk begrip, maar het is wel duidelijk dat er meerdere zaken niet kloppen omtrent die Parry. Anders kun je in ieder geval genoeg aantonen om de waarde van het meerderheidsbelang te kunnen bekostigen met schoon(!) geld (in de ogen van de Knvb).

16 februari 2024 om 11:51

@ernumsjung

Het simpele feit dat de herkomst van het geld niet achterhaalt kan worden is al genoeg reden om de overname te weigeren.

Het is sowieso nuttig om eerst ook even op de site van Vitesse te kijken waar Rovers (leuke naam) een reactie geeft. Ook Parry zegt wat: teleurgesteld, maar niet geschokt. Morgen is er een persmoment. Ik vrees dat de licentiecommissie en Vitesse het voorlopig niet eens worden.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren