Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.
 

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.

Nederlandse enclave bouwt met Ajax-filosofie aan beste academie van China

Laatste update:

PEKING - Stanley Menzo verblijft al twee maanden in China, maar pas afgelopen week communiceerde Beijing Sinobo Guoan dat hij officieel bij de club aan de slag gaat. De 55-jarige oud-doelman krijgt in de Chinese hoofdstad het tweede elftal, wat het hoogste team van de jeugdopleiding is, onder zijn hoede. In Peking wordt momenteel door een Nederlandse enclave gebouwd aan de beste academie van China en Azië, geïnspireerd op de filosofie van Ajax.

Door Chris Meijer

Na zijn vertrek bij Ajax Cape Town eind 2017 zat Menzo een tijdje zonder werk. In november kreeg de zesvoudig international een telefoontje van Patrick Ladru, hoofd jeugdopleidingen bij Beijing Guoan. Hij werkte de afgelopen jaren in verschillende functies bij Ajax en als hoofd jeugdopleidingen bij het Mexicaanse Chivas Guadalajara en Al-Ahli in de Verenigde Arabische Emiraten, alvorens hij in mei werd aangesteld als hoofd jeugdopleidingen in Peking. “Bij die clubs heeft hij de Ajax-filosofie doorgevoerd en dat proberen we hier ook. Het is alleen heel moeilijk om iets te kopiëren in een ander land, waar de omstandigheden anders zijn. Jeugdspelers in China zijn veel minder ver, dus je moet je een beetje aanpassen. Met de opleiding, de mogelijkheden en de gedachtegang van hier proberen we het voetbal een beetje vorm te geven op een manier hoe wij dat gewend zijn en waar Ajax in heel de wereld leidend in is geweest”, vertelt Menzo in gesprek met Voetbalzone over zijn eerste indrukken van het Chinese voetbal.

Menzo in zijn tijd bij Ajax Cape Town.

“Het is niet makkelijk om de Ajax-filosofie te kopiëren, maar het is wel mogelijk. Het heeft tijd en visie nodig, de mensen moeten erin geloven en dat is in China het geval. De opleiding van Ajax is ook niet in één dag ontstaan, die heeft tijd gehad om zich te ontwikkelen. Dat zal hier ook zo moeten zijn en als je de tijd krijgt die de opleiding in Nederland heeft gekregen, kan je iets neerzetten. Bij Ajax Cape Town heeft men jarenlang geprobeerd om de filosofie en de werkwijze te implementeren. Dat was ook lastig, maar er zijn wel wat spelers uit voortgekomen. Het Ajax-voetbal en de manier van werken zijn daar neergezet, daar zijn we nu in China ook mee bezig”, zo wijst de oud-doelman op de club waar hij tussen 2016 en 2017 als zowel trainer als hoofd jeugdopleidingen werkzaam was. Er is overigens geen sprake van een samenwerking tussen Beijing Guoan en Ajax. De Amsterdammers werken in het Verre Oosten samen met Guangzhou R&F.

Onder het bewind van Ladru is de jeugdopleiding van Beijing Guoan de afgelopen maanden opnieuw ingericht, met een Nederlandse insteek. Naast Menzo en Ladru werkt er met Jason Vermeer nog een Nederlandse trainer in de academie van de club uit Peking. “Wij doen het hier op de Nederlandse manier en andere clubs doen het op de Spaanse, Italiaanse of Portugese manier. China is een groot voetbalopleidingscentrum, want iedere club of provincie wil het voetbal verbeteren en kiest daarvoor zijn eigen voetbalachtergrond. Alleen maar om spelers en het voetbal beter te maken. Beijing Guoan wil de beste jeugdopleiding van China en Azië neerzetten. Spelers moeten hier niet alleen in voetballend opzicht opgeleid worden, maar ook in maatschappelijk opzicht.” Het binnenhalen van de buitenlandse kennis is allemaal onderdeel van de Chinese droom: zich ontwikkelen tot een sterk voetballand, dat meedoet op het WK. “Dan moeten er op gegeven moment Chinese spelers doorbreken en dat betekent dat de clubs spelers moeten opleiden. Dat gaat niet makkelijk, het heeft tijd nodig. De spelers waar ik nu mee werk, hebben niet de opleiding gehad die jongens op dit moment krijgen. Neem de Onder-12 bijvoorbeeld, dat zijn over zes of zeven jaar waarschijnlijk veel betere voetballers dan de spelers die op dit moment geen opleiding hebben gehad.”

Maakt dat uw functie op dit moment tot een van de lastigste in de jeugdopleiding?
“Misschien wel, maar aan de andere kant ook weer niet. Er zijn genoeg spelers die talent blijken te hebben, alleen moet je het goed herkennen en daar aandacht aan besteden. Waarschijnlijk veel meer aandacht dan een Onder-12, die een langere aanlooptijd heeft. Spelers die in het tweede spelen, hebben een korte aanlooptijd om zich te bewijzen richting de hoofdmacht.”

Wat is uw eerste indruk van de kwaliteiten in het tweede elftal?
“Voetbaltechnisch en tactisch moeten ze nog stappen maken. Het nadenken over voetbal gaat anders zoals wij dat kennen. Een heel simpel voorbeeld: dat je opengedraaid moet staan als je de bal aangespeeld krijgt. Daar hebben ze wel van gehoord, maar ze denken er niet over na. Je kan het ze niet kwalijk nemen, want het is ze nooit aangeleerd. Kinderen voetballen hier weinig op straat, dat heeft ook met de cultuur te maken. Je hebt geen clubs, maar voornamelijk schoolvoetbal. Je weet dat schoolvoetbal heel anders georganiseerd is dan clubvoetbal, terwijl er tevens minder aandacht wordt besteed aan de kwaliteit. De clubs proberen met opleiden kwaliteit aan te bieden aan spelers, zo vroeg mogelijk. Beijing had een opleiding vanaf Onder-15 of Onder-14, maar dan ben je eigenlijk te laat om spelers op te leiden voor je eerste elftal.”

Wat is er nu concreet veranderd in de jeugdopleiding van Beijing Guoan?
“Ik weet niet hoe het ervoor was, maar er is nu een filosofie: een manier van werken en trainen. We proberen ook trainers een bepaalde structuur van opleiden aan te brengen. Er is nog heel veel ruimte om het opleiden te verbeteren. China is een enorm groot land, dat voetbal op een hoger niveau wil brengen. Dat begint bij het opleiden van je jeugdspelers. Je kan zien dat zij daarin enorm achterlopen. In zo’n groot land kan het niet anders zijn dan dat er potentie is. Alleen hoe leid je op? Hoe maak je spelers beter? Hoe maak je spelers bewust van hoe ze moeten voetballen? Hoe maak je opleiders bewust hoe ze spelers moeten opleiden? Ik vind dat we niet alleen spelers aan het opleiden zijn, maar ook trainers. Onze manier van denken en trainen, is vrij kort in de details. Hier is het nog een beetje oppervlakkig, daar hebben we het deze week toevallig nog over gehad. Je moet op gegeven moment wel de diepte in, het kan niet oppervlakkig blijven. Want dan kom je niet verder met spelers.”

Het eerste elftal van Beijing Guoan wordt momenteel getraind door Roger Schmidt, de Duitser die eerder onder meer Bayer Leverkusen en Red Bull Salzburg onder zijn hoede had. Renato Augusto, Jonathan Viera en Cédric Bakambu zijn de enige buitenlanders in de selectie. Juist daarom is het opleiden van spelers van groot belang, zo stelt Menzo. Hij signaleert dat de kloof tussen het eerste en tweede elftal bij Beijing Guoan nog behoorlijk is. “Als je een toptrainer bij het eerste elftal hebt, is het alleen maar goed als hij met jeugdige spelers kan werken. We zijn nog bezig om te kijken hoe we de samenwerking moeten gaan invullen. Ik ben hier nu twee maanden en heb nog geen contact met Schmidt gehad. Er zit nog een jeugddepartement tussen, met wie ik veel contact heb. En zij hebben weer contact met hem. Zo is de structuur hier. Dat moet eigenlijk dichter naar elkaar toe.”

Menzo is onder de indruk van de faciliteiten en mogelijkheden bij Beijing Guoan. “Het is ongelofelijk, de club is bezig om een nieuw complex te bouwen. Er zijn heel veel mogelijkheden. Die worden soms op een verkeerde manier benut, dat is jammer. China is voor ons heel ver weg, maar dit land is heel ver in zijn ontwikkeling. Alleen op voetbalgebied nog niet. Als je al ver bent in de ontwikkeling van andere onderdelen van de maatschappij, heb je al een enorme voorsprong. Als je ziet wat er hier allemaal mogelijk is en hoe het georganiseerd is, dan moet het ook mogelijk zijn om het voetbal goed te organiseren. We weten allemaal dat Chinezen alles heel goed kunnen namaken, tot in de perfectie. Dat is echt zo, daar kan je alleen maar respect voor hebben. Ze zijn bereid om hard te werken en veel te doen om zover te komen.”

Denkt u dat de droom van China om uit te groeien tot een groot voetballand reëel is?
“Dat denk ik wel. Het land is enorm groot en er zijn heel veel mogelijkheden. Het is alleen de vraag hoe je structuur aanbrengt. Ik denk dat Nederland een goed voorbeeld is, al is het daar een stuk makkelijker om structuur aan te brengen dan in zo'n groot land. Je kan een competitie organiseren, waar je tegen elkaar speelt op basis van kwaliteit. Hier is dat heel lastig te doen, omdat je enorme afstanden moet afleggen. Peking heeft al dertig miljoen inwoners, dat is meer dan in heel Nederland.”

Het is dus eigenlijk een kwestie van geduld?
“Bij deze club lopen nu nog heel veel spelers rond die, met alle respect, niet de kwaliteiten hebben die deze club nastreeft. Nu zijn het er honderd, maar je zal op gegeven moment naar de beste twintig toe moeten. Dan ga je op kwaliteit opleiden. In Nederland moeten we al geduld hebben met opleiden, maar in dit land is dat nog vele malen erger. Het heeft niets met snappen te maken, maar meer met dat ze het oppikken en er verder mee gaan. Chinezen zijn echt geen domme mensen, je merkt aan alles hier dat ze heel intelligent zijn. We hadden het er afgelopen week toevallig over dat de Chinezen al achter de maan zijn geweest, dat wil toch wel iets zeggen voor zo'n land. Ze hebben potentie om dingen voor elkaar te krijgen, dus waarom dit niet?”

Zie jij China op termijn uitgroeien tot een groot voetballand?

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

Nauwelijks wereldvoetballers die uit azie komen best raar aangezien de bevolking ontzettend groot is en voetbal best wel een grote sport is.
Denk dus niet dat zo een filosofie dan zin heeft

25 januari 2019 om 09:51

Voetbal is in Azie inderdaad, populair, maar dan vooral om te volgen. Het aantal actieve voetballers is procentueel gezien een stuk lager dan in Europa.

Daar komt bij dat men weinig ideeen heeft over hoe men jeugd moet opleiden, en dus het begintraject van een voetballer (laten we zeggen tot 20 jaar) gewoon van een beduidend lagere kwaliteit is. Dit is zonder twijfel de belangrijkste periode voor de ontwikkeling van een voetballer.

Stel je voor dat bijvoorbeeld een Son Heungmin van Tottenham in Europa was opgegroeid en vanaf een jaar of 8 bij Ajax, Barcelona of Dortmund had rondgelopen. Dan had die gozer nu misschien wel bij de beste 3 spelers van de wereld kunnen horen. Die heeft nu zijn eerste 18 jaar een opleiding in Korea gehad, en behoord ondanks die opleiding zelfs tot de betere Premier Leage spelers.

Om de opleiding structureel te veranderen, zul je dus voetbalinstituten moeten neerzetten in die Aziatische landen. Waar jongens van 8 jaar oud al dag-in-dag-uit begeleid worden. Het nadeel is dat je daarvan de resultaten pas over 10-12 jaar zult zien.. en alle coaches, trainers en bestuurders uit Europa die naar het Oosten trekken, verblijven er maximaal 3 jaar. Schiet je dus niet zo veel mee op.

Elke filosofie is enorm makkelijk te kopieren. Je bent echter afhankelijk van het aanwezige kwaliteit of een dergelijke filosofie succesvol word. Dat gebazel over een bepaald "dna" of beleid weet ik nu wel een keer. Je hoeft geen expert te zijn om een bepaalde speelstijl te implementeren. Sterker nog; ik ben ervan overtuigd dat een logisch denkvermogen in combinatie met een bepaalde kwaliteit spelers genoeg hoort te zijn.

25 januari 2019 om 10:51

@sirius

Quote: "elke filosofie is enorm makkelijk te kopieren. Je bent echter afhankelijk van het aanwezige kwaliteit of een dergelijke filosofie succesvol word. Dat gebazel over een bepaald "dna" of beleid weet ik nu wel een keer. Je hoeft geen expert te zijn om een bepaalde speelstijl te implementeren. Sterker nog; ik ben ervan overtuigd dat een logisch denkvermogen in combinatie met een bepaalde kwaliteit spelers genoeg hoort te zijn".

Filosofie betekent letterlijk "liefde voor de wijsheid". In de context waarmee jij het gebruikt, betekent het een ideologie. Het is complete onzin om te beweren dat iedere ideologie makkelijk zou zijn te kopieren, je hoeft de geschiedenisboeken er maar op na te slaan en je zal worden bedolven onder de bewijzen dat het tegenovergestelde meestal het geval is. Het communisme is ook een ideologie en zou je ook als filosofie kunnen betitelen. Maar alle pogingen om de communistische leer na te volgen zijn jammerlijk mislukt vanwege menselijke tekortkomingen. Communisme is een politieke en economische leer die privé-eigendom en een op winst gebaseerde economie wil vervangen door gemeenschappelijk eigendom. In de praktijk hielden alle grote communistische leiders er echter een levenswijze op na die niets met de communisme te maken had, maar een puur kapitalistisch karakter bezat. Brezjnev om er een te noemen, had een uitgebreide verzameling dure buitenlandse autos waar zelfs Overmars jaloers op zou zijn.

Uit jouw reactie maak ik op dat de Ajaxfilosofie in jouw optiek uitsluitend te maken heeft met de speelstijl. En dat is natuurlijk niet het geval. De speelstijl heeft zelfs helemaal niets met de Ajax filosofie te maken, anders dan dat het het gevolg van een filosofie kan zijn. De Ajaxfilosofie behelst het spelen van aanvallend onderscheidend voetbal dat zich bij voorkeur afspeelt op de helft van de tegenstander. Waarbij het spel net zo belangrijk is als het resultaat. En dat kan natuurlijk ook met andere systemen dan met 4-3-3. Dat de speelstijl niets met de Ajaxfilosofie te maken heeft, blijkt genoegzaam uit het feit dat de meeste Nederlandse clubs dat systeem hanteren en vanuit jouw denkwijze en zouden al die clubs dan spelen volgens de Ajaxfilosofie. En dat is natuurlijk niet zo. Een filosofie kan uitmonden in een bepaalde speelstijl, maar andersom is dat natuurlijk niet het geval. Een speelstijl heeft te maken met een visie. Van Gaal en Cruijff hielden er exact dezelfde voetbalfilosofie op na, maar verschilden in de visie hoe die filosofie het best nagestreefd kon worden. Daarbij lag in de visie van Van Gaal de nadruk op het team en moesten zowel de raspaarden als de werkpaarden zich ondergeschikt maken aan het team en werd daarnaast van de raspaarden verwacht dat zij hun extra kwaliteiten het verschil zouden maken. De visie van Cruijff is veel meer op het individu gericht. Daarin krijgen de grote sterren alle ruimten om hun extreme kwaliteiten te etaleren en wordt van de overige spelers verwacht dat zijn in dienst spelen van de vedetten. De verschillen zijn duidelijk waar te nemen als je het Dreamteam van Cruijff met het Ajax uit de jaren 90 van Van Gaal vergelijkt. In het dreamteam zag je in vergelijking met het elftal van Van Gaal zowel meer pieken als meer dalen. Als de sterspelers het op hun heupen hadden, was het enorm genieten geblazen, maar zodra die niet thuis gaven, kon het team van iedere tegenstander verliezen. Het team van Ajax was veel stabieler, waardoor er gemiddeld gezien minder viel te genieten dan bij het dreamteam, waar tegenover stond dat het team zelden tot nooit door de ondergrens zakte.

Om de Ajaxfilosie te kunnen kopieren, is vasthoudendheid vereist. En dat is in de voetbalwereld, die wordt gedomineerd door het opportunistische denken en het handelen naar de waan van de dag, allesbehalve een vanzelfsprekendheid. Als je de Ajaxfilosofie wilt kopieren, moet je bereid zijn om de stand op de ranglijst voor lief te nemen, ook als je lager staat dan je lief is. Dat Matthijs de Ligt op zijn 19e al wordt begeerd door vrijwel alle topclubs, is het regelrechte gevolg van de Ajax filosofie. In zijn eerste wedstrijden stapelde hij fout op fout en dat heeft de club en Oranje in het begin de nodige punten gekost. Bij de meeste clubs was hij allang op de reservebank gezet, terwijl men hem bij Ajax gewoon liet staan omdat men besefte dat die fouten het gevolg waren van onervarenheid en je die er alleen maar uit kon krijgen door hem veel te laten spelen. In de Ajax filosofie is het glas altijd halfvol en wegen de pluspunten altijd het zwaarst. De minpunten neemt men voor lief, men dien verstande dat het elftal bij voorkeur zo wordt ingericht dat die minpunten zo weinig mogelijk effect sorteren. Daley Blind is daarvan het mooiste voorbeeld. Die wordt in de reacties op VZ bijna altijd op zijn minpunten beoordeeld. Die worden uitvergroot, terwijl zijn pluspunten worden gebagatelliseerd. In de Ajaxfilosofie gebeurt exact het omgekeerde. Je hoeft dan ook alleen maar de VZ reacties er op na te gaan, om tot het beseft te kunnen komen dat de Ajax filosofie niet gemakkelijk te kopieren is, zoals jij beweert, maar dat dat juist het tegenovergestelde het geval is. En dat heeft te maken met menselijke tekortkomingen, zoals met het opportunisme dat het voetbal aankleeft. Zelfs bij Ajax breekt de pleuris uit als de club een paar wedstrijden niet heeft gewonnen. Kenmerkend voor de Ajaxfilosofie is dat dan niet meteen de trainer eruit wordt geflikkerd, maar dat hij de kans en vooral de tijd krijgt om het elftal naar zijn hand te zetten. In de jaren voor de revolutie werd de Arena vergeleken met een trainerskerkhof en was er geen enkele lijn te ontdekken in het gevoerde beleid. Ajax was volledig vervreemd van haar eigen dna en de voornaamste reden van Cruijff om in te grijpen was dat de club mijlenver was afgedreven van haar eigen filosofie. Die werd met de introductie van het Plan-Cruijff weer in ere hersteld. Het feit dat zelfs Ajax moeite heeft om vast te houden aan de filosofie die haar naam draagt, lijkt mij het ultieme bewijs dat de bewering dat die filosie gemakkelijk zou zijn te kopieren, op geen enkele wijze hout snijdt.

25 januari 2019 om 11:36

Scepticus

" Het feit dat zelfs Ajax moeite heeft om vast te houden aan de filosofie die haar naam draagt, lijkt mij het ultieme bewijs dat de bewering dat die filosie gemakkelijk zou zijn te kopieren, op geen enkele wijze hout snijdt."

Je bijdragen zijn zelfs als ik er soms niet mee eens ben altijd een genot om te lezen. Alles in volzinnen, volgens een logische opbouw en na een inleiding en een serie argumenten volgt een conclusie. Die conclusies deel ik soms niet, vaak wel, maar dat doet niets af aan de doortimmerdheid van de redenaties zelf. Enfin, tot zover de veren, nu de pek.

De suggestie dat Ajax moeite heeft de ('eigen', mijn toevoeging) filosofie vast te houden vind ik reeds op zichzelf bijzonder curieus. Jij betoogt hier al dagen achtereen dat Ajax 'volgens het plan-Cruijff werkt'. En nu hebben ze daar ineens moeite mee? Hoezo zit hier opeens licht tussen eigenlijk?

Maar meer relevant vind ik dat je die moeite nu zelfs het 'bewijs' noemt van het gegeven dat die filosofie moeilijk te kopiëren zou zijn. Als daarmee is bewezen dat die filosofie 'moeilijk te kopiëren is, lever je natuurlijk hiermee ook zelf het bewijs dat je eigen stelling, dat Ajax momenteel werkt volgens het plan-Cruijff ook gewoon onzin is. Ik heb het je al eerder voorgehouden maar je bent zo hardnekkig in je weigering om op mij te reageren (wat je goede recht is trouwens, en daarbij voor mij ook wel makkelijk, want zonder weerwoord is het makkelijk jouw argumenten ter discussie te stellen, .. ) dat je daar nooit een steekhoudend verweer voor hebt gegeven, maar sommige aankopen van Overnars zouden volgens 'cruijff' nooit naar Ajax zijn gehaald. En dat dure rechtsbacks uit verre landen worden gehaald terwijl de jeugd daar geen kans krijgt (ja een middenvelder uit de juegd wordt uit nood omgeturnd, maar ook dát heeft niets met Cruijff te maken) is volledig in strijd met Cruijff.

Dus ik stel een grote inconsistentie vast in jouw visie.

25 januari 2019 om 17:28

@constant kante

De reden dat ik niet op jouw reacties reageer is, dat ze zo talrijk zijn dat ik er een dagtaak aan zou hebben om dat te doen, terwijl ik ook nog gewoon een baan heb. Bovendien zou dat met zich meebrengen dat ik mezelf continu zou moeten herhalen en dat heb ik al veel te vaak gedaan om er nog zin in te hebben. Hooguit bij wijze van uitzondering zoals nu.

Ik heb er geen enkele moeite mee als mensen mijn argumenten ter discussie willen stellen. Sterker nog, daartoe nodig ik ze van harte uit. Ik ben intelligent genoeg om te begrijpen dat voor ieder argument een tegenargument voor handen is en dat een argument dat vanuit het ene perspectief bekeken logisch lijkt, plotseling heel onlogisch kan overkomen als je het vanuit een ander perspectief bekijkt. Ik geef gewoon mijn mening en daar mag iedereen het naar eigen voorkeur mee eens of oneens zijn. Geen enkele mening is tenslotte waterdicht. Maar als je mijn mening ter discussie wil stellen, doe het dan wel goed.

Quote: “De suggestie dat Ajax moeite heeft de ('eigen', mijn toevoeging) filosofie vast te houden vind ik reeds op zichzelf bijzonder curieus. Jij betoogt hier al dagen achtereen dat Ajax 'volgens het plan-Cruijff werkt'. En nu hebben ze daar ineens moeite mee? Hoezo zit hier opeens licht tussen eigenlijk?”

Het licht dat je ziet tussen mijn mening dat Ajax volgens het Plan-Cruijff werkt, wordt waarschijnlijk veroorzaakt door een fata morgana. Uit mijn tekst blijkt duidelijk dat ik bij de constatering dat zelfs Ajax zelf moete heeft om aan de eigen filosofie vast houden, doel op de periode voor de revolutie. Ik neem tenminste aan dat je weet hebt van de betekenis in ere herstellen.

Quote: “maar meer relevant vind ik dat je die moeite nu zelfs het 'bewijs' noemt van het gegeven dat die filosofie moeilijk te kopiëren zou zijn. Als daarmee is bewezen dat die filosofie 'moeilijk te kopiëren is, lever je natuurlijk hiermee ook zelf het bewijs dat je eigen stelling, dat Ajax momenteel werkt volgens het plan-Cruijff ook gewoon onzin is”.

De tijd dat Ajax moeite aan de eigen filosofie vast te houden, was voor de Revolutie. Als je iets dat in het verleden is gebeurd wilt aanvoeren om iets dat in het heden plaatsvindt, ter discussie te stellen, vind ik dat prima. Het gaat tenslotte om jouw geloofwaardigheid, niet die van mij.

Quote: “ … maar sommige aankopen van Overnars zouden volgens 'cruijff' nooit naar Ajax zijn gehaald. En dat dure rechtsbacks uit verre landen worden gehaald terwijl de jeugd daar geen kans krijgt (ja een middenvelder uit de juegd wordt uit nood omgeturnd, maar ook dát heeft niets met Cruijff te maken) is volledig in strijd met Cruijff”.

Die stelling volledig gebaseerd op een aanname, al neemt dat niet weg dat het heel goed zou kunnen dat sommige aankopen van Overmars nooit door Cruijff zouden zijn gehaald. Net zoals het andersom geldt. Cruijff heeft ooit Alistair Dick, Hennie Meijer en Frank Stapleton naar Ajax gehaald. Dat zie ik Overmars niet snel doen. Maar net als bij Overmars stonden tegenover die mindere aankopen, ook hele goede als Wouters, Blind en Muhren. En ik ben een echte Ajacied en bij die is het glas zoals gezegd altijd halfvol ipv half leeg. Bij je uitspraak dat Ajax dure rechtsbacks uit verre landen haalt, terwijl de jeugd geen kans zou krijgen, kon ik een glimlach eerlijk gezegd niet onderdrukken. Omdat die uitspraak niet alleen volslagen onzin is, maar je daarmee ook je eigen gelijk onderuit haalt. De praktijk is tenslotte dat ondanks die dure aankopen, de rechtsbackpositie is vergeven aan een speler uit de eigen jeugd. De bewering dat een middenvelder uit nood wordt omgeturnd niets met Cruijff te maken heeft, toont ook eens te meer aan dat je (net als zovelen) redeneert als een blinde over de kleuren als het om Ajax gaat. En er blijk van geeft dat je werkelijk helemaal niets van zowel Ajax als Cruijff begrijpt. Cruijff was een ziener en die denken niet in hokjes, die zetten zelfs een keeper in de spits als de situatie daarom vraagt.

De essentie van het Plan-Cruijff is om spelers eerder klaar te stomen voor het grote werk door de opleiding te intensiveren en de weerstand die de spelers ondervinden eerder te verhogen door ze in hogere elftallen in te delen. Het traject De Ligt. In de O19 spelen 5 jongens van 16 jaar en zelfs de pas 15 jarige Unuvar doet daar al steeds vaker mee. Brobbey en Gravenbergh zijn net 16 en spelen al bijna vast bij Jong Ajax. Dat zijn de feiten waarop je moet beoordelen of Ajax op basis van het Plan-Cruijff werkt en niet of Ajax spelers van buitenaf haalt. Dat heeft de club altijd al gedaan. Zelfs toen Cruijff daar trainer was.

Dus je wil de Ajax Filosofie naar China halen en dan ga je in zee met Ladru en Menzo.... Man man man , die zijn binnenkort weer op Schiphol te bewonderen, maar heel veel succes daar in China

25 januari 2019 om 10:26

Ladru en Menzo waren anders echt toppers binnen de Ajax-opleiding. Niet zozeer op de voorgrond, maar doordrenkt met het gedachtegoed van Ajax. Bovendien werkt Ajax daar met hele jonge voetballers/scholieren en dat vraagt een andere aanpak dan dat je aan komt zetten met een Van Basten, De Boer of Bergkamp. Maar goed... bij de volgende reactie hoop ik dat je je wat meer verdiept hebt in het werk dat Ajax daar wilt gaan verrichten en hoe dat in de praktijk gebracht wordt.

Dit vind ik echt één van de gaafste projecten/samenwerkingen van Ajax. Meer nog dan hun intrede in Amerika. Dit moet op termijn ook gewoon een superster voor Ajax opleveren en een gevoelige toename van exposure in Azië, waar het voetbal nu al een enorme vlucht heeft genomen. Voor mijn gevoel is Ajax er op de juiste manier ingegaan en werpt het binnen 10 jaar al z'n vruchten af.

25 januari 2019 om 10:44

Er staat in het artikel juist dat dit geen samenwerkingsverband is. Zeer benieuwd hoe zich de sport gaat ontwikkelen, er moet potentie genoeg zijn.

25 januari 2019 om 11:20

Hmm.. die is er wel degelijk. Maar het is maar net hoe je het interpreteert.

25 januari 2019 om 16:17

Q/er is overigens geen sprake van een samenwerking tussen Beijing Guoan en Ajax. De Amsterdammers werken in het Verre Oosten samen met Guangzhou R&f./q

Staat toch echt in de tekst.

25 januari 2019 om 11:42

" Dit moet op termijn ook gewoon een superster voor Ajax opleveren en een gevoelige toename van exposure in Azië"

Moet dat? Want? Zo ongelofelijk veel mensen daar, dus de kans dat daar niet tenminste één superster uit geboren wordt is te verwaarlozen?? Ik weet het niet. De samenwerkingen en kruisverbanden met GBE en in Zuid Afrika hebben volgens mij ook geen superster opgevelerd toch? Ja okay, die drie Belgische verdedigers waren uitstekende spelers die de Europese subtop haalden. Maar hadden die niet ook gewoon gescout kunnen worden? En uit Zuid Afrika is letterlijk niet een grote speler gekomen.

Dat het Ajax helpt in termen van exposure, daar heb je wél een goed punt. Ajax zit in een totaal verzadigde en uitgemolken kleine markt, de winst (als je je omzet structureel wilt verhogen) moet je in nieuwe markten realiseren. Wat dat betreft is die deal die Van dr Sar vorig seizoen sloot met dat nieuwe sponsorcontract zeker een goede stap. Maar of je daar de volgende superster vandaan haalt, dat zie ik niet zo zitten. De nieuwe superster (zie Frenkie en De Ligt) wordt eerder in Heemskerk of Waddinxveen geboren dan in Beijing, voor mijn gevoel.

25 januari 2019 om 11:44

"dit moet op termijn ook gewoon een superster voor Ajax opleveren"

Wanneer is er dan voor het laatst een voetbalsuperster uit China gekomen?

25 januari 2019 om 18:18

Tot enkele jaren geleden investeerden de Chinezen alleen in matchfixing, nu in de opleiding. Het is een kwestie van tijd voordat ze daarmee resultaten van boeken.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren