Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.
 

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.

Mata bevestigt nieuwe regel Van Gaal: ‘De trainer heeft het gezegd’

Laatste update:

Louis van Gaal wil overal waar hij werkt de controle hebben. In het verleden leverde dat zeer succesvolle perioden op bij Ajax, Barcelona, AZ en Bayern München en ook als bondscoach van Oranje oogstte de trainer veel lof op het WK 2014. Nu werkt hij bij Manchester United, dat steeds meer ondervindt hoe het is om hem aan het roer te hebben. Zo voert Van Gaal een paar nieuwe regels in.

/

De gelouterde trainer besloot kort na zijn entree op Old Trafford dat er voortaan samen geluncht moest worden: de technische staf, de jeugdtrainers, de spelers van de A-selectie en de jeugdspelers dienden in de middag samen te eten om de teamgeest te bevorderen. Bovendien koos Van Gaal een nieuw spelsysteem voor United. Er is echter nog een regel bijgekomen en dat is dat iedereen Engels hoort te spreken.

Dat wil zeggen: op het veld. Tijdens de trainingen en op andere momenten mogen spelers kiezen voor hun eigen taal, maar in de wedstrijden moet er in het Engels gecommuniceerd worden. Korte bevelen in het Spaans of Portugees, de taal die een paar spelers spreken, zijn er vanaf nu niet meer bij. Vleugelspeler Juan Mata bevestigt de maatregel van Van Gaal in gesprek met de BBC.

/

“De trainer heeft gezegd, ja. Vanaf nu spreken we alleen nog Engels, dat wil hij”, aldus de Spanjaard, die vorig seizoen in de winterstop van Chelsea naar United trok. Hij erkent ook dat de Nederlandse trainer een andere speelwijze implementeert bij the Red Devils. “Ik weet niet hoeveel tijd het kost om in te slijpen, misschien één of twee maanden? Het belangrijkste is dat we geloven in wat we doen.”

“Zelf speel ik achter de twee spitsen, dat is een prettige rol. Ik kan steeds op zoek naar de bal en ik voel me wel in mijn element in die rol. Met dit systeem kun je ook heel gevaarlijk zijn, maar je moet wel goed coördineren en communiceren”, zegt Mata. De Spaans international is onder de indruk geraakt van zijn nieuwe trainer. “Hij is erg eerlijk en hij is duidelijk. Hij kijkt je recht aan als hij met je praat, perfect.”

Denk jij dat Juan Mata beter gaat spelen dan onder David Moyes?

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

Is niet meer dan normaal. Ik zou zelfs verder gaan en eisen dat ze ook in de kleedkamer Engels praten.

In België is men hier heel laks over. Het is gewoon belachelijk dat een buitenlander die hier 3 jaar is, nog altijd geen fatsoenlijk Nederlands (of Frans) praat. Ik vind dat een gebrek aan intelligentie. Als je de taal leert van het land waar je werkt, dan kan je je makkelijker integreren en heb je een rijker socialer leven. En dat laatste is zeker goed voor je welzijn en dus prestaties op het veld.

26 juli 2014 om 10:11

Op het veld, tijdens een wedstrijd, geef je alleen wat korte aanwijzingen. Je gaat niet een heel vraaggesprek aan zoals op de trainingen. Dus dan is het logisch dat het bij alleen Engels kan blijven. Op trainingen kan Louis soms in wat in het Spaans uitleggen als ze het niet snappen.

26 juli 2014 om 11:26

Neen, maar je wil wel naast het veld met je collega's kunnen praten over van alles en nog wat. Zorgt voor teamgeest. Het gaat niet eens over enkel en alleen je collega's, ook met andere mensen wil je praten. Mensen zijn sociale wezen en taal is ontzettend belangrijk om sociaal te kunnen zijn.

Mensen zijn geen robotten of wat éénen en nullen in Football Manager. Ha, en zelfs in die laatste beginnen spelers beter te spelen wanneer ze de taal van het land geleerd hebben.

26 juli 2014 om 12:44

Voetballers krijgen direct een persoonlijke leraar, die je gewoon de basisteam leert zodat je kan functioneren bij d'r trainingen en wedstrijden. Het is aan de speler zelf daarna om te bepalen hoe ver jij de taal wilt leren. Hoe kan je voetballers vergelijken met vluchtelingen? Over buitenlanders, heb je gelijk. Voetballers niet.

Ps. Van Gaal zal zijn Engels moeten verbeteren want het klinkt voor geen meter.

26 juli 2014 om 13:14

Ik vergelijk ze nergens met vluchtelingen.

Als je gaat werken in het buitenland voor een langere tijd, dan is het gewoon key dat je de landstaal leert. Dat doe je uit respect voor het land waar je mag werken, maar ook uit puur eigenbelang.

Als je met niemand kan praten, dan zonder je je af, verveel je je, mis je je thuisland, zit je niet goed in je vel, etc. En DAT heeft zijn weerslag op je arbeidsprestaties. Of je nu voetballer bent of ander werk doet, dat doet er niet veel toe.

In België is men er gewoon heel laks over omdat quasi iedereen hier wel 2, 3 en zelfs 4 talen spreekt. In Engeland zal je hard je best moeten doen om iemand te vinden die een andere taal spreekt dan het Engels. En zo is dat in veel andere landen ook zo.

Het is ook opvallend dat de goede spelers meestal (maar zeker niet allemaal) wel moeite doen om de taal te leren. Romario, Ronaldo, Weber, Strupar, Gudjohnsen om er een paar te noemen deden het wel.

Het zijn alleen de dommeriken en de 2de garnituur die te lui is om een inspanning te doen.

26 juli 2014 om 10:53

Persoonlijk vind ik het belachelijker dat een Waal geen Nederlands spreekt en een Vlaming geen Frans, dan dat een voetballer die er ongeveer 2 a 3 jaar is/zal zijn 1 van die talen niet spreekt.
Buiten dat hebben voetballers sowieso al een beperkt sociaal leven dus heel veel zal er niet veranderen voor hen.

26 juli 2014 om 11:24

@wandering. Sterk punt!

on: Niet meer dan normaal, dat dit in het verleden nog niet verplicht was.

26 juli 2014 om 11:31

Als die Waal of Vlaming die andere taal niet nodig heeft en het interesseert hem niet, waarom zou die dan verplicht moeten zijn om die andere taal te leren?

Wat ga je doen met landen zoals Zuid-Afrika waar 11 officiële talen zijn? Volgens jou moet iedereen daar die 11 talen beheersen dus.

Voetballers een beperkt sociaal leven? Die komen nooit buiten, willen niet praten, noch tv kijken of een krant lezen. In de kleedkamer staren die wezenloos zonder iets te zeggen vooruit, tot de trainer de 'on' knop aan zet, waarna ze spontaan beginnen te voetballen. Af en toe knorren ze iets, om aan te geven dat de bal voor hen is of zo.

26 juli 2014 om 11:58

Heb zitten twijfelen of dit een serieuze reactie is, Vlamingen hoeven geen Frans te kennen omdat het ze niet interesseert, maar buitenlanders die maximaal 3 jaar in het land vertoeven moeten het wel kennen.

En dan ga je er Afrikaanse landen bijhalen, landen waarin heel veel mensen niet de mogelijkheid hebben om te leren, maar vooruit dan, in Zuid Afrika is Engels de voertaal, en reken er maar op dat de mensen die de kans hebben gehad om naar school te gaan Engels spreken.
In België zijn er 3 voertalen, lijkt mij in ieder geval wel handig als je die spreekt, zodat je jezelf in je eigen land verstaanbaar kunt maken.
Waarom zou een voetballer uit het buitenland nu Nederlands leren? Het interesseert hem niet, je kunt je overal redden met Engels

En op TV zijn alleen Nederlands en Franstalige programma's te zien, ook zijn er alleen Nederlands en Franstalige kranten te krijgen, internet werkt niet zodra je in België komt.

Edit, dat het een pre is lijkt mij wel duidelijk, maar iedere pre hoeft niet gelijk omgezet worden tot verplichting.

26 juli 2014 om 13:24

wandering,

Vlamingen hoeven geen Frans te kennen, als ze niet in Wallonië of Brussel werken of leven. Voor die paar keer dat ze de taal nodig hebben, mag je stellen dat het voor hen dus iets vrijblijvend is.

Van iemand die hier 2 of 3 jaar midden in onze maatschappij zit, mag je wel verwachten dat ie de taal leert waar ie werkt en leeft.

In Zuid Afrika is de voertaal helemaal geen Engels. Isizulu, Isixhosa en Afrikaans worden meer gebruikt dan Engels.

Een taal leer je niet op school. Je leert er hooguit de basis. Je leert het wel door het te gebruiken. Ik heb geen Spaans gehad op school. Heb 3 jaar in Argentinië gewoond en heb aldaar de taal geleerd. Voor ik vertrok leerde ik via wat boekjes wat standaard zinnetjes en eens daar aangekomen deed ik gewoon veel moeite. Na een maand of 6 kon ik ook zeveren in het Spaans.

Maar goed, volgens jou moeten dus mensen die wel kunnen studeren in Zuid-Afrika, zowat alle blanken dus, de 11 officiële talen kennen. Juist ja.

26 juli 2014 om 14:08

Blijf vooral Zuid Afrika met België vergelijken, dat er meer mensen zulu spreken is niet zo heel relevant, want diegene die een school bezoeken leren Engels als 2e taal, Dus niet alle 11 kunnen spreken, gewoon de taal van je volk/stam en Engels, zo moeilijk is dat toch niet te begrijpen, dus ja de mensen die wel kunnen studeren moeten op zijn minst 2 talen spreken.
En dan kom je met dat je het door te beoefenen het sneller spreekt dan door te leren, kom op zeg, lijkt mij niet meer dan normaal, althans als het over spreektaal gaat.
Zelf al tig jaar Internationaal chauffeur, daardoor kan ik mij redden in het Spaans, Frans en Italiaans en is mijn Duits en Engels goed te noemen, althans mijn spraak. maar dat is omdat ik het zelf wilde, niet omdat het verplicht is.

Buiten dat alles om, profvoetballers leven in een behoorlijk beschermde omgeving, officiële zaken wordt meestal door de club geregeld, en anders wel door zijn zaakwaarnemer.
Die niet gelijk goed genoeg voor de top zijn spelen bij zo'n 4 a 5 clubs, van Afrika naar Rusland naar Roemenië dan naar Griekenland, dan weer naar Portugal en van ieder land de taal leren, kan mij goed voorstellen dat dit niet op de prioriteiten lijst van die voetballer staat

26 juli 2014 om 21:03

wandering,

Jij bent degene die vond dat een inwoner van een land alle officiële landstalen moet kennen. Ik niet. Gewoon de taal van het gebied waar je werkt/woont will do.

Je hoeft niet eens naar Zuid-Afrika te gaan hoor. Ook Nederland telt 2 officiële talen: Nederlands en Fries. Jij vindt dus dat alle Nederlanders aan het Fries moeten, want da's lekker handig wanneer ze eens in die contreien zijn.

Voetballers worden zeker afgeschermd, maar het blijven mensen die nood hebben aan sociaal contact met mensen van vlees en bloed. Dat kan gaan van de collega-voetballers tot die leuke buurvrouw. En dat gaat nu eenmaal beter wanneer je elkaar überhaupt begrijpt. Je hebt gewoon vrienden nodig. Die zijn bijna zo hard nodig als water, voedsel en slaap.

Ik heb vroeger veel als expat in het buitenland gewerkt en ik kan je verzekeren dat wanneer je de taal van het land niet spreekt, dat dit enorme nadelen heeft. Je bent meer geïsoleerd, je praat weinig, je begrijpt niemand en je kan met niemand 'lullen' over dwaze onderwerpen, je kan niet eens aan small talk doen met de postbode of die lekkere barvrouw achter de hoek. En oh ja, wanneer je wel een basis hebt, dan is het tig keer leuker toeven in zo'n land. En dat heeft zeker invloed op je mentaal zijn en dus ook je prestaties op je werk.

Voetballers kan je best goed vergelijken met expats. Ze zijn meestal ergens tijdelijk, maar toch lang genoeg om de moeite te doen om je aan te passen aan een land of een gebied waar een bepaalde taal dominant is.

27 juli 2014 om 10:50

Kan je vertellen dat alle Friezen ook Nederlands spreken hoor, gewoon een verplicht vak op school.
Trouwens in Nederland krijgen de kinderen in de laatste klas en soms in de laatste 2 klassen van de basisschool al Engels.
Dus lijkt mij handiger dat ze in Vlaanderen in de laatste 2 klassen Frans geven, en in Wallonië Nederlands, dan het verplichten van zo'n 100 voetballers om die talen te leren, wil alleen maar aangeven dat ik dat dan belangrijker zou vinden

En nergens beweer ik dat het niet handig zou zijn als je de taal spreekt.

Maar jij wil het verplicht stellen, dan zeg onzin en niet nodig

26 juli 2014 om 13:29

De meeste mensen zijn zeker intelligent genoeg om een nieuwe taal te leren. Maar de dommeriken begrijpen de voordelen niet om er moeite voor te doen.

Lijkt me toch logisch dat men in het Engels communiceert.

Zo hoort het ook. Op werk spreken iedereen ook zelfde taal toch. Dus zo vreemd is het niet.

Hij gaat er het meeste voordeel van hebben van de trainerswissel. Hij kan eindelijk op zijn nummer tien spelen en niet op de flank. En het passing systeem dat LvG erin wil krijgen is hem op het lijf geschreven. Beter dan dat Engels 19de eeuws voetbal van Moyes.

Ik heb er het volste vertrouwen in dat united dit jaar weer goed gaat lopen! en dat hoop ik ook

als communiceren belangrijk is zoals mata zegt, dat is het iedereen wel handig als iedereen op het veld gewoon de zelfde taal spreekt! zie daar zeker het nut van in.

ik ben erg benieuwt naar aankomend seizoen

Wel systeem? Gewoon zoals Nederland heeft gespeeld. Verschillende stijlen. Je hoort Mata al zeggen dat hij achter de spitsen staat. Kortom een 2 mans aanval net als bij Nederland.

26 juli 2014 om 09:53

Half Engeland speelt met een 2 mans aanval, maar zeker niet met 5 verdedigers. United zal meer met 3 dan met 5 verdedigers spelen schat ik zo in. Wordt een boeiend seizoen

27 juli 2014 om 03:20

Miss 4-4-2 spelen?

Goede werkwijze van van Gaal! In Engeland hoor je engels te spreken op het veld!

Niet meer dan normaal lijkt mij toch?
Ben wel blij dat van Gaal Mata op de juiste positie opstelt! Zeer vermakelijke speler, kan niet wachten tot het seizoen begint!

Ben trouwens benieuwd of Rooney weer is een keer gaat knallen kwa doelpunten maken dan!

Ik vind het heel goed van Van Gaal, kan me er zo aan ergeren. Neem nu bv Aguero, speelt al jaren in engeland nu en kan nog steeds geen degelijk engels, en dan heb je spelers zoals schiet 'm raak Mertens die nog voor het einde van het seizoen de taal prima beheersen. Vind het niet kunnen dat er 20 talen worden gesproken. Dus goede zet van Van Gaal!

26 juli 2014 om 11:16

4-4-2 met een ruit op het middenveld denk ik?

Kan niet wachten tot alles weer begint.

Prima actie van Van Gaal, alleen mag die dit ook doortrekken naar alle werknemers (incl. voetballers) hun officiele communicatie namens de club. Zodat ook de interviews e.d. weer in het Engels zijn (uiteraard niet als bijv. een Spanjaard een interview heeft met een Spaans medium). Vind het zo slecht zoals bijv. de nieuwe coach van Spurs in z'n eigen taal met tolk het interview doet. In mijn ogen minachting voor het land waarin je je bevindt, slechte voorbeeldfunctie en gebrek aan profesionaliteit.

Prima van Gaal. Goede actie. Verwacht er veel van dit seizoen. Nu komt mata eindelijk goed tot z'n recht

Mata terug op 10 vind ik al een flinke verbetering. Vond hem veels te zwak langs de flank.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren