Manchester United klopt Reading in 45 onvergetelijke minuten

Manchester United is er zaterdag in geslaagd drie punten los te komen van Manchester City in de Premier League en liefst tien van drie andere concurrenten in de top. City pakte eerder op de dag slechts een punt tegen Everton en enkele uren later trad United op tegen laagvlieger Reading. Het werd een werkelijk onvergetelijke avond, waarop door defensieve zwakte aan beide kanten voor rust zeven (!) doelpunten vielen. De tweede helft was vele, vele malen minder van zowel de thuisclub als de bezoekers. De stand vanuit de eerste helft bleef dan ook onveranderd (3-4).

/

De fans die plaatsnamen in het Madejski Stadium wisten voor rust niet wat ze meemaakten. Reading begon prima aan de wedstrijd en kwam na acht minuten voor via Hal Robson-Kanu: hij profiteerde van defensief gepruts van Jonny Evans en volleerde de bal hoog raak. United, de onbetwiste comeback kings in Engeland dit seizoen, kwam niet zo verrassend snel weer terug via Anderson. De Braziliaan rondde af na een pass van Ashley Young. Daarna bleven de goals echter in moordend tempo vallen.

Jay Tabb liep Evans omver en bezorgde United zo ongewild een strafschop. Wayne Rooney joeg die binnen (’16) en voltooide zo weer een comeback voor United, maar Reading was niet onder de indruk. The Royals hadden drie minuten nodig voordat Adam Le Fondre raak kopte uit een corner (2-2) en snel daarop kopte ook Sean Morrison tegen de touwen uit een hoekschop van Nicky Shorey. De drie tegengoals van United werden zo sneller gemaakt dan the Red Devils ooit eerder overkwam: in 23 minuten. De 3-2 voorsprong van Reading na een kwart wedstrijd spelen hield echter geen stand.

/

Rooney trok de stand weer gelijk door een voorzet van Patrice Evra binnen te glijden en leverde vervolgens ook de pass voor Robin van Persies tiende van het seizoen. Kort voor rust werkte de Nederlander de bal weer over de doellijn, maar had hij de arbitrage tegen en werd de 3-5 geannuleerd. Na de 3-3 koos Sir Alex Ferguson er overigens voor Rafael al naar de kant te halen, omdat hij ontevreden was over het werk dat de Braziliaan verrichtte. De back was daar allesbehalve blij mee en schudde zijn trainers hand niet.

Na rust kon het niet anders of de wedstrijd minderde vaart. Reading claimde na tien minuten een strafschop bij scheidsrechter Mark Halsey, maar kreeg geen gehoor omdat Evra de bal speelde. Een omhaal van Le Fondre leverde ook niet een vierde goal op voor de thuisclub, die wel het overwicht bleef houden ten opzichte van de veelvoudig Engels kampioen. Om onduidelijke redenen miste United de scherpte om door te drukken tegen de nummer voorlaatst van de competitie. Van Persie miste een werkelijk opgelegde kans van een paar meter afstand, terwijl hij een leeg doel voor zich had na geschutter van doelman Adam Federici.

De bedroevend gemiste mogelijkheid tekende de wedstrijd eigenlijk in het geheel: vermakelijk enerzijds, maar een groot tekort aan kwaliteit anderzijds. Een record als de snelste 2-2 in een duel sinds vijf jaar werd gevestigd, de 3-3 van Rooney was de op twee na snelste zesde goal in een wedstrijd ooit en de meest doelpuntrijke eerste helft ooit (tweemaal 4-3) werd geëvenaard, maar de tweede helft verpestte wat van al dat moois. Volgende week staat de kraker tussen City en United op de rol.