Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.
 

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.

Luka Lochoshvili redt stikkende tegenstander op het veld

Laatste update:

Austria Wien boekte zondag een 1-0 competitiezege op Wolfsberger AC, maar na afloop werd er nauwelijks nog over de wedstrijd gesproken. Na een botsing ging Austria Wien-verdediger Georg Teigl bewusteloos naar de grond, waarna Luka Lochoshvili van Wolfsberger alert reageerde door Teigl, die zijn tong had ingeslikt, te redden.

Toen Teigl in het competitueduel in elkaar zakte, trad Lochoshvili direct handelend op. De verdediger van Wolfsberger stak zijn hand in de mond van zijn tegenstander om zo zijn luchtwegen vrij te maken. “Aan zijn ogen zag ik dat het niet goed was”, zei Lochoshvili in tegenover Sky Austria “Ik heb enige ervaring met dit soort situaties. Ik opende zijn mond en trok zijn tong eruit. Het belangrijkste is nu dat hij nog leeft.”

“Ik denk dat dit vandaag de belangrijkste actie in de wedstrijd was”, zei Wolfsberger-trainer Robin Dutt. “De schok was groot voor de meeste spelers, dus het is knap dat Lochoshvili de helderheid van geest had om meteen te reageren.” Austra-coach Manfred Schmid was het eens met de woorden van zijn collega. “Het was heel dramatisch. Je kunt Lochoshvili alleen maar bedanken voor zijn daad.”

Teigl ligt momenteel in een ziekenhuis in Wenen. Bij de botsing liep hij een schedelbreuk op en brak ook zijn jukbeen en kaak. De huidige nummer vijf van de Oostenrijkse Bundesliga laat weten dat het naar omstandigheden goed gaat met de 31-jarige verdediger.

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

Pfoe hopelijk komt het goed met hem. Kan me nog herinneren dat geval bij een Europese wedstrijd van AZ dat Wuytens zijn tong ook had ingeslikt, is gelukkig toen ook goedgekomen. Met zulke momenten is voetbal gewoon bijzaak.

Fijn dat het goed is afgelopen, maar feitelijk gezien kan je je tong niet inslikken, dat is een mythe die enorm vaak voorkomt in het voetbal. Overigens wordt het ook niet aangeraden om je vingers in iemands mond te steken in zo'n geval, maar die persoon in de correcte houding te plaatsen

28 februari 2022 om 14:20

Ja precies. Omdat het slachtoffer je vingers eraf kan bijten toch? Of geldt voor epileptische aanvallen? Weet het even niet meer.

28 februari 2022 om 14:31

Ik denk niet zo heftig, maar je kan wel zowel jezelf als die persoon leed toebrengen

28 februari 2022 om 15:10

Daarom stak die ook zijn hand erin en niet alleen zijn vingers. Een hand is moeilijker af te bijten dan een vinger.

28 februari 2022 om 15:21

@Touchee85 iemand met epilepsie kan zeker je vingers eraf bijten, ik heb het maar matig en iemand met epilepsie moet je nooit met je vingers in zijn mond, als hij schuimt of bloed dan moet je alleen maar hem op zijn kant leggen zodat hij niet daarin stikt

28 februari 2022 om 14:29

Wel gewoon even checken of de tong de luchtwegen niet obstrueert. Daarvoor moet je soms je vingers in iemands mond steken. Van inslikken kan inderdaad geen sprake zijn, maar als ik hulp zou verlenen bij zo een situatie zou ik misschien ook wel even snel iets in die richting roepen om zonder veel woorden de situatie duidelijk te maken. Dan heb je vaak geen tijd om over randzaken na te denken. De media moet dit wel beter doen

28 februari 2022 om 14:32

Klopt het is geen inslikken, het blokkeert "alleen" de luchtwegen, dat maakt het juist gevaarlijk voor stik gevaar.En ach iedereen zou zijn vinger wel in iemands mond doen als je daar iemands leven letterlijk mee kan redden.

28 februari 2022 om 14:33

Ik neem het een voetballer ook absoluut niet kwalijk dat hij het niet 'volgens de regels' doet en uiteindelijk gaat t erom dat iemand gered wordt. Alleen idd jammer dat het inslikken van de tong eindeloos door de media wordt herhaald

28 februari 2022 om 14:52

Tsja... snap je punt, zo wordt het eenmaal genoemd in de volksmond... ga je er ook niet meer uit krijgen.

28 februari 2022 om 21:44

Ha ha ha Ricotto! Pun pun pun
Gelukkig dat de speler het kan navertellen. Moet een flinke botsing zijn geweest.

28 februari 2022 om 15:20

Wat gebeurt er dan, als het niet “inslikken” is? Er gebeurt duidelijk iets wat gevaarlijk is. Waarom is die term dan onjuist?

28 februari 2022 om 15:36

Als je je bewustzijn verliest en je ligt op de rug kan het zo zijn dat de spieren in de tong dusdanig ontspannen dat de tong achterin de mond/keelopening zakt en zo de luchtpijp blokkeert. Inslikken zou impliceren dat de tong de slokdarm in gaat en dat is niet mogelijk (of je tong moet afgesneden zijn ofzo..).

Het is volgens mij normaal gezien genoeg om de persoon in stabiele zijligging te plaatsen, dan zou er normaal gezien een opening moeten ontstaan waardoor adem gehaald kan worden. Desalniettemin een alert optreden van deze speler van Wolfsberger, het heeft geholpen dus hartstikke goed!

28 februari 2022 om 15:47

Ah ok, ja dan is het wel een beetje een semantische discussie.

Dat van die zijligging ben ik wel benieuwd naar. Ik heb weleens gehoord dat die tong er gewoon uit moet, en dat daarvoor desnoods de kaak gebroken moet worden.

28 februari 2022 om 18:10

@vernon In de stabiele zijligging ligt de tong in principe niet meer voor de 'luchtpijp'. Ik zie ook even niet in welke situatie je dit precies bedoelt, dat je de kaak desnoods moet breken. Wellicht een situatie waarin de kaken stijf op elkaar staan door een spasme / iets anders en je daardoor niet kan beademen? Dan zou ik me kunnen indenken dat de kaak gebroken wordt (mits een cricothryeotomie (wat je weleens in films ziet)) niet gebruikt wordt.

Zo zie je maar weer dat snel handelen in dit soort situaties mensenlevens kan redden. Stel je voor dat dat niet was gebeurd en er gewacht moest worden op de verzorgers die vervolgens de arts erbij halen. Vrees dat het dan te laat zou zijn.
Lochoshvili....Held.

Prachtig. Goed dat er zo snel meteen is opgetreden. Nu wel of niet geheel volgens de regels. Wie weet hoe het zou zijn afgelopen als er niet meteen actie was ondernomen

Mooi dat hij zo snel en daadkrachtig heeft opgetreden. Gelukkig gaat het goed met hem (naar omstandigheden).

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren