Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.
 

Kaartennaaiers, respectloze wanhopers

Laatste update:

Op het grootste voetbaltoernooi gebeurt het nog steeds: kaarten aannaaien. Bij een kleine overtreding als een schouderduw of struikelpartij over iemands voet wordt meestal als moment gebruikt om een kaart te vragen bij de scheidsrechter. ’Hey scheidsrechter, dit is toch minstens een gele kaart?’ wappert de aansteller met een zielig handje. Ik kan me aan deze vorm van onsportief gedrag vreselijk storen. Deze voetballers verliezen het respect naar de tegenstander toe en daar moet zo snel mogelijk iets aan gedaan worden.

Één van de meest bekende, misschien de meest bekende kaartennaaier is Portugees Cristiano Ronaldo. Ik geef toe, met zijn voeten is hij misschien wel de beste voetballer op deze aardbol, maar in zijn hoofd moet er nog heel erg veel veranderd worden. Je zou denken dat hij als aanvoerder van Portugal nu meer volwassen zou zijn geworden, maar eigenlijk kan Ronaldo nog heel erg kinderachtig reageren. Nu hij de aanvoerdersband om heeft, zou je denken dat hij respectvol genoeg is om de tegenstander in zijn waarde te laten en bij een overtreding niet gelijk naar een kaart aan te vragen. Ik heb hem op dit WK vaak genoeg betrapt op deze minpunten van de wereldster. Ronaldo, een grote ster die op het veld zich gedraagt als een kleine dreumes van wie zijn lolly zojuist is afgepakt.

Wat ik jullie wel wil duidelijk maken, is dat iemand die om kaarten gaat vragen, vaak gelijk heeft dat er voor die overtreding een straf op staat. Als iemand om een rode prent voor de tegenstander wil hebben voor een tackle met één of twee gestrekte benen, kan ik me daar goed in plaatsen.

Maar waarom doet men dat, het aanvragen van een gele of rode kaart? Een kort maar simpel antwoord zou kunnen zijn dat men dat doet uit pure emotie. Dit antwoord komt van Gertjan Verbeek, komend seizoen trainer van AZ. Als trainer van Heracles Almelo maakte hij vorig seizoen VVV-coach Jan van Dijk uit voor ‘matennaaier’, omdat de trainer van de geelzwarten een overtreding van Kwame Quansah een gele kaart waard vond. Zoals jullie dat kunnen begrijpen, was Verbeek daar niet mee eens. Zoals ik al eerder zei, kwam Verbeek na de wedstrijd wel met de begripvolle en neutrale opmerking, dat Van Dijk en hijzelf deze dingen riepen uit pure emotie.

Natuurlijk zijn er ook spelers die spelers op een slimme manier de tegenstander uit de wedstrijd willen halen door te spelen met hun karakter en gevoelens. Ze schreeuwen bij een op hun gemaakte overtreding het uit van de pijn en ze vragen dan om een kaart voor de tegenstander. Even later speelt deze makker weer vrolijk verder, terwijl de overtredingmaker met een triest gezicht voor een klein vergrijp naar de kleedkamer is gestuurd door de scheidsrechter. Dat gedrag is door de voetballer meestal aangeleerd en daar valt niet snel meer iets aan te veranderen zodra de voetballer ouder wordt.

Ik wil jullie meenemen naar een andere tak van sport. Ik neem jullie mee naar het korfballen. Korfbal staat bij de meeste mensen bekend van het gemengde douchen, gezellige feesten en de gezellige sfeer rondom wedstrijden. Collega’s en vrienden van mij zitten op korfbal. Als ik eens naar een wedstrijd van hen ga kijken, dan worden er ook van de meest smerige trucjes gemaakt, zoals het op elkaars tenen trappen of een harde bodycheck geven. Allemaal ‘vieze’ acties, maar geen meisje of jongen probeert de tegenstander een kaart aan te smeren. Na de wedstrijd geven ze elkaar gewoon een hand en zijn de twee kemphanen heel vriendelijk naar elkaar. Waarom smeren korfballers elkaar geen kaarten en waarom doen de voetballers dat wel?

Dat heeft met respect voor de tegenstander te maken. Uit mijn eigen ervaringen op de televisie merk ik op dat voetballers de neiging hebben de tegenstander geen hand te schudden als er een overtreding op hem is gemaakt. Wat ook een reden kan zijn, is dat een gele en rode kaart in het korfbal veel duurder is dan bij het voetballen. Een gele kaart bij het korfballen kost twintig euro, een gele kaart bij het voetballen kost veel minder: zeven euro en vijftig eurocent. Korfballers denken eerst goed na voordat ze pas gaan handelen dan voetballers, denk ik.

Natuurlijk is dit een voetbalsite en hoort korfbal op deze site niet thuis, maar deze vergelijking maakt duidelijk dat in andere sporten minder kaartennaaiers zijn. Ik kan het niet ontkennen dat bij andere sporten ook kaartennaaiers zijn, maar kaartennaaiers in de voetbal zijn meer besproken dan bij bijvoorbeeld hockey. Voetbal is een sport die meer in the picture staat dan andere sporten hier in Nederland en de media-aandacht rondom kaartennaaiers is bij voetbal groter dan bij een andere sport.

Ik vind het een belangrijke zaak dat kaartennaaiers hard aangepakt moeten worden. Ik wil nogmaals concluderen dat die kaartennaaiers respectloze aanstellers zijn die geen gevoel voor de tegenstander hebben. Natuurlijk zijn er overtredingen die puur op de man en niet op de bal worden gemaakt. Dat de spelers en de technische staf daar een groot probleem van maken bij de scheidsrechter, kan ik begrijpen. Naar mijn mening moeten de spelers en stafleden bij de scheidsrechter niet om kaarten gaan vragen, daar is de scheidsrechter al voor om zulke overtredingen te beoordelen. Als hij assistentie nodig heeft, dan heeft hij nog altijd zijn eigen trio hulpassistenten.

Wat zou dan de oplossing kunnen zijn voor dit probleem? Zou men de kaartennaaier op basis van televisie beelden moeten schorsen? Moet men dit probleem intern besproken worden en zou de willekeurige voetbalbond met dit probleem zich niet moeten bemoeien?

Ik vind dat de FIFA actie moet ondernemen. De FIFA vindt dat de spelers onderling op het veld elkaar niet mogen discrimineren en benadelen op ras, geloof, huidskleur en nog veel meer dingen. Profvoetballers hebben een voorbeeldfunctie tegenover de voetbalfans. Daarom vind ik dat de FIFA een standaard straf moet opstellen aan spelers die de tegenstander een kaart probeert aan te naaien. Zou dat een goede oplossing zijn, wat vinden jullie daarvan?

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

hmm kaarten naaiers zijn sowieso zwakke personen , zoals ronaldo die kaartjes aan naait bij zijn ploeggenoot wayne rooney dat soort dingen int voetbal hoort gewoon niet!

28 juni 2010 om 19:08

Ik wilde het voorbeeld van het geval C. Ronaldo en Wayne Rooney ook in mijn stuk gebruiken, alleen kwam ik dan niet tot mijn duizend woorden. Anders had dat er zeker weten in gestaan

Inderdaad, kaartennaaiers zijn inderdaad zwakke personen. Respectloos naar de tegenstander toe. De tegenstander doet iets fout d.m.v. een overtreding, maar om als 'slachtoffer' de overtreder nou alles erger te laten maken dan het is, vind ik de spelers mentaal en psychisch van een laag niveau!

29 juni 2010 om 12:01

behalve als van der sar het doet, of robben weer eens op de grond ligt te huilen over het onrecht dat hem aangedaan wordt.

29 juni 2010 om 14:06

Leuk dat je Robben noemt. Prima voorbeeld van iemand die daarvoor ter verantwoording is geroepen en het heeft afgeleerd. Ik weet dat het niet je bedoeling was, maar toch leuk dat je op geheel eigen wijze het toch met deze stelling eens bent.

Overigens kan een scheidsrechter gewoon geel geven voor het vragen om een kaart onder de noemer spelbederf. Er heeft ook tijdenlang een aanwijzing gelegen die scheidsrechters aanmoedigde hier geel voor te geven.

Tja je hebt een punt al denk ik dat viedeobeelden ook goed preventief kunnen werken. Als je weet dat je een schwalbe maakt en dat de scheids dat op camera terug kan zien zul je dat minder snel doen.

Maar goed, mooi stuk en denk dat veel mensen het hier wel mee eens zijn. Nu nog even Sepp Blatter overtuigen...

Opdracht: vertalen in het Duits, Frans, Italiaans, Latijn en Retro - Romaans en opsturen naar Sepp Blatter. 5*

29 juni 2010 om 13:08

Reto-romaans, het heeft niets met retro te maken ;-).

Ik ben het met je eens dat kaartennaaierij niet thuis hoort op het voetbalveld. Helaas zie je het tegenwoordig telkens meer. Je maakt een vergelijking met het Korfbal maar beseft gelukkig wel dat de commerciele/financiele belangen bij het voetbal wel een stukje hoger zijn. Ik heb vandaag naar ons nederlands elftal zitten kijken en moet met schaamrood op mijn kaken bekennen dat wij er ook een handje van hebben. Ik noem als voorbeeld V Bommel en V Bronckhorst. Meerdere malen gezien dat ze de scheidsrechter willen beinvloeden door overdreven te vallen en dan met puppyogen naar de scheidrechter kijken zo van ''dat was een overtreding en misschien is geel wel op zijn plaats'' Lekker op hem inpraten maar gelukkig nog niet met dat irritante handje de welbekende beweging maken. Ik ben alleen daarom al blij dat de desbetreffende regel die jij voorsteld niet van kracht is anders zouden wij deze 2 in de kwartfinale moeten missen. Dit neemt niet weg dat deze trend zich als een olievlek over onze geliefde sport verspreid. Wat de oplossing is weet ik niet. Het eerste wat in iemand opkomt is inderdaad straffen en schorsen zodat ze het de volgende keer niet nog een keer doen. Of dit de oplossing is? Wel vind ik dat hier iets aan gedaan moet worden net zoals het feit dat er technische hulpmiddelen moeten komen (denk aan de wedstrijd van gisteren Engeland vs Duitsland)

Helaas zal zolang onze maffiose vriend Sepp Blatter aan de macht is niet gebeuren.

Je krijgt van mij 3 sterren. Ik vind het onderwerp goed gekozen maar je onderbouwing (de verwijzing naar het korfbal) niet zo supersterk. Het is makkelijk om CR als voorbeeld te gebruiken om iets duidelijk te maken (ik vind dat hij het al stukken minder doet dan voorgaande jaren en de verwijzing naar Roony zoals je hierboven in een reactie aangeeft betreft ook alweer van een paar jaar geleden) wel erg makkelijk gekozen.

Kaarten aannaaien is natuurlijk zwak, maar ik wil daar wel iets aan toevoegen(uit ervaring):
Als je voor de 10de keer onderuit getrapt wordt door een verdediger, nadat je hem weer is hebt uitgespeeld, wat bij C.ronaldo natuurlijk vaak het geval is, dan hoop je gewoon dat die vent geel krijgt. Dan moet ie zich inhouden, en hoef je minder trappen te incasseren.

Dat je uit frustratie over de zoveelste charge op je benen roept: Scheids, Geel! dat is niet meer dan menselijk.

Ik vind het inhoudelijk een zwak column, je trekt wel hele snelle conclusies.

Je maakt een vergelijking met korfbal. Ik weet niet hoe hoog jouw collega's spelen, maar bij elk contact sport op Hoog niveau, zie je spelers elkaar kaarten aannaaien.
Tuurlijk is het ''smerig'', maar uiteindelijk doe je dat om te winnen..

Al maak je de vergelijking met bijvoorbeeld basketbal, zij laten zich ook theatraal vallen en vraag je om een fout of iig een straf voor de tegenpartij. Dus niet alleen bij voetbal. Dit gebeurt ook vaak in een wedstrijd en de media fans zeiken er ook genoeg over.

Bij hockey maken ze geen schwalbes, omdat het gewoon pijn doet op kunstgras

Deal with it zou ik zeggen. Mensen naaien hoort gewoon bij Topsport, want uiteindelijk gaat het om winnen. Als je aardig gevonden wil worden, trakteer je de tegenstanders maar op bier na de wedstrijd.

Je schrijfstijl is wel heel leuk. Bleef wel doorlezen, alleen ik ben het met jou niet eens
3 sterren

Je hebt natuurlijk helemaal gelijk, dat staat niet ter discussie hier. Wel vind ik het jammer dat je Cristiano Ronaldo als voorbeeld neemt. Als je sterk wil overkommen en daadwerkelijk discussie wil uitlokken neem je Robben of van Bommel. Nederlandse jongens, die ook vaker dan 1 keer per wedstrijd overdreven naar de grond gaan. Van Bommel word niet voor niks gehaat in Duitsland. Zelf redelijk grof en smerig spelen maar als hij zelf te grazen word genomen ligt hij als eerste op de grond.

Dan heb je bijvoorbeeld zo als Ribery het deed in de CL. Dat doen veel spelers heel vaak. Soms twijfelt de scheids en dan staat een team heel snel om de scheids heen. Vaak is dit wanneer een speler al geel heeft en een overtreding maakt waar eigenlijk geel op staat maar het overdreven is de wedstrijd al op dat moment dood te fluiten. Zie Friedrich in Duitsland-england dit Wk.

Goed dat je Korfbal als voorbeeld gebruikt maar eigenlijk kan je elke sport als voorbeeld gebruiken. Voetballers zijn de watjes van de sportwereld. Voetbal is niet harder dan andere sporten maar wel viezer. Toneelspelen en naaien is een gigantisch deel van het spel. Vooral Italianen en Portugezen staan er om bekend. Schwalbe is daarnaast natuurlijk niet voor niets een duits woord. Voetbal is de minst sportieve sport die er bestaat.

Ik vind de afkeer die ontstaat voor spelers al een goede straf. Uitbannen kan je dit toch nooit, dit omdat er altijd discussie is. Ronaldo claimt vaak uit evenwicht te zijn en hetzelfde kan je zeggen voor Robben. Er is soms maar heel weinig nodig een speler met die snelheid uit balans te brengen.

Hier komt ook bij dat er enorm veel aanslagen worden gepleegt op de Robbens en Ronaldos onder ons. Robben is als de dood weer geblesseerd te raken en bij Ronaldo in zijn hoofd zit dat hij vind meer beschermd te moeten worden. Net zoals kwetsbare en prachtige bloemsoorten..

Alvast bedankt voor de hele goede reacties van jullie allemaal! :D Dankzij de reacties heb ik me wat meer kunnen oriënteren en wat meer indruk gekregen hoe men over kaartennaaiers denkt. Ik heb specefiek korfballers gebruikt, omdat korfbal toch een sport is die we allemaal wel kennen, maar eigenlijk niet als een grote sport (in Nederland) zien. Omdat ik na het voetballen korfbal het beste begrijp, kon ik makkelijker een vergelijking er van maken.
Ik hoop de volgende keer weer iets anders aan het licht te kunnen brengen waar ik me aan stoor bij het voetballen.

Allesgrootste kaartennaaier is Suarez van Ajax. Hoe kan je hem vergeten. Als hij tegen een vlieg botst valt hij alsof een vrachtwagen tegen hem aangeknald is.

29 juni 2010 om 20:34

Misschien mag ik maar 1000 woorden gebruiken? Suarez hoort er zeker bij, ook al vind ik hem een geweldige voetballer. Die aanstellerij en kaartennaaierij van hem irriteert me verschrikkelijk!

Op dit niveau voetbal speel je om te winnen, niet om gezellig elkaars handje vast te houden na de wedstrijd en dan lekker samen een biertje te drinken. Alles is toegestaan. Om eerlijk te zijn, speel ik zelfs op mijn niveau al zo. Lekker toneel maken, je tegenstander opfokken, zolang het beter is voor jou haal ik het allemaal uit de kast. Zo gaat het ook bij de profs, het probleem ligt niet bij de voetballers. De scheidsrechter moet er gewoon boven staan.

Om even een voorbeeld te geven. Ik had een scheidsrechter, iemand maakte een lichte overtreding op mij. Ik ging zeiken van: ''hé scheids, dit kan toch niet?!''. Deze scheidsrechter heeft mij gelijk duidelijk gemaakt dat als ik nog 1 woord zei, hij me een gele kaart zou geven. Bij de volgende overtreding riep ik weer iets in die richting, gele kaart. Ik heb gelijk de hele wedstrijd mijn mond gehouden. Hij liet mij gewoon even voelen wie de baas was.

Ik vind het stuk niet echt heel lekker geschreven, ik kan niet zeggen waarom. Dat is gewoon mijn gevoel. Verder beargumenteer je het gewoon goed.

Reageer

Je moet inloggen om te reageren. Heb je nog geen account? Dan kun je je gratis registreren. Inloggen

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren