Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risicos van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.
 

Hoe de nieuwe opleider van Ajax de oudste club van Schotland transformeerde

Laatste update:

Marijn Beuker keert na twee jaar in Schotland terug in Nederland, om bij Ajax een directeursrol te gaan vervullen. Hij zal naar verwachting verantwoordelijk worden voor de befaamde jeugdopleiding van de Amsterdamse club. Beuker (39) was sinds november 2021 verbonden aan het relatief onbekende Queens Park FC, dat mede dankzij de jonge Nederlander flinke stappen heeft gezet op verschillende gebieden. Afgelopen seizoen werd promotie naar de Schotse Premier League op een haar na gemist, maar desondanks blijven de ambities onverminderd groot.

Door Rian Rosendaal

Beuker stapte in november 2021 bij een iconische club binnen. Queens Park werd opgericht in 1867 en is daarmee de oudste nog bestaande club in Schotland. De club uit Glasgow, die in de schaduw van grootmachten Celtic en Rangers opereert, speelde een belangrijke rol bij de ontwikkeling van het voetbal in Schotland en de rest van de wereld in de jaren 70 van de 19e eeuw. Queens Park leverde alle elf spelers voor Schotland voor de eerste internationale voetbalwedstrijd in 1872 in Glasgow en krijgt tevens de credits voor het introduceren van een verzorgde manier van spelen met de focus op passen. Ook heeft men het gebruik van de lat ingevoerd.

De oudste Schotse club stond maar liefst 152 jaar lang te boek als amateurclub. Nadeel daarvan was dat the Spiders geen meerjarige contracten konden voorleggen aan spelers of lucratieve transfersommen konden ontvangen. De amateurstatus was enkele jaren geleden echter definitief verleden tijd. Met de groeiende concurrentie in de Scottish League Two in het achterhoofd stemden de leden van Queens Park in november 2019 om over te stappen naar het profvoetbal. Een flinke stap voorwaarts dus voor de derde club van Glasgow, inmiddels opgeklommen naar de Championship, een niveau onder de Schotse Premier League.

Aantreden
Twee jaar na het verkrijgen van de profstatus maakte Beuker dus zijn opwachting bij de club die zijn thuiswedstrijden afwerkt op Hampden Park, het nationale stadion van Schotland in Glasgow. De in het Noord-Hollandse Nieuw-Vennep geboren opleider kreeg van de clubleiding de titel Director of Football Operations mee. Zijn voornaamste taak was het opzetten van een structuur voor de academie dat van topniveau is. Met het oog op de toekomst wil Queens Park dat het eerste elftal zoveel mogelijk jonge spelers herbergt die via de jeugdopleiding zijn doorgestroomd.

Met de visie van Queens Park in het achterhoofd legde Beuker direct na zijn entree de nadruk op data, volwassenheid en cognitieve vaardigheden bij jonge spelers. De technisch directeur uit Nederland, die in 2009 afstudeerde aan de Cruyff University en zijn diploma ontving uit handen van Johan Cruijff zelf, lette dus niet alleen op de fysieke gesteldheid en de stappen op voetballend vlak van aanstormende talenten. De derde club van Glasgow wilde boven alles dat de ambitieuze Beuker het succes dat hij gedurende vijftien jaar in diverse functies had bij AZ zou herhalen in Schotland.

Project van lange adem
Dat Queens Park veel vertrouwen had in Beuker bleek wel uit het feit dat de technisch eindverantwoordelijke een tienjarig contract kreeg voorgeschoteld. Het was dus echt een project voor de lange termijn. Een verstandige keuze, want onder leiding van de Noord-Hollander behaalde de academie van de kleine maar zeer ambitieuze Schotse club in januari 2023 de elitestatus van de Scottish FA Club Academy Scotland (CAS). Deze zogeheten CAS is het onderdeel van de Schotse FA dat het academiesysteem in Schotland definieert, exploiteert en ook gedeeltelijk financiert. Het overziet onder meer de ontwikkeling van Schotse spelers van elf tot achttien jaar.

Queens Park speelt in de toekomst in The City Stadium, pal naast Hampden Park.

Voor Queens Park is het nu zaak om de felbegeerde elitestatus te behouden, zeker nu Beuker voor een vervolg bij Ajax heeft gekozen. De lat qua opleiden ligt namelijk hoog in Schotland. De clubs in de vier profdivisies worden beoordeeld aan de hand van vaste criteria en een reeks aan meetbare prestatieresultaten. Daarbij wordt rekening gehouden met de prestaties van jeugdspelers bij hun clubs en op internationaal vlak, de ontwikkeling van trainers, het opsporen van talenten, sportwetenschap, medische componenten en faciliteiten.

Leven na Beuker
Beuker heeft Queens Park in de afgelopen twee jaar een voetbalfilosofie van gecontroleerd balbezit en agressief aanvallend spel bijgebracht, waarbij gretig gebruik wordt gemaakt van de kwalitatief jonge spelers waarover de club beschikt. Er is bij de huidige nummer acht in de Schotse Championship teleurstelling over het tussentijdse en onverwachte vertrek van de hoog aangeschreven Beuker. Aan de andere kant geven de structuren en de diverse coachingteams die er nu zijn the Spiders het vertrouwen dat ze progressie kunnen blijven boeken in de komende jaren.

De jeugdopleiding van Queens Park is onder toeziend oog van Beuker dus naar een hoger niveau getild. Het eerste elftal kreeg in de afgelopen twee jaar eveneens een boost. "Hij bracht Dominic Thomas binnen, een vleugelaanvaller die nu hun talisman is. Dat voelde een beetje als een coup toen dat in 2022 gebeurde. En hij heeft zijn waarde allang bewezen", verduidelijkt sportjournalist Ewan Paton van The Herald in gesprek met Voetbalzone. "En Queens Park slaagde er afgelopen zomer in om de jonge Schotse middenvelder Barry Hepburn op huurbasis over te nemen van van Bayern München, wat voor iedereen hier een grote verrassing was."

Het is de vraag of Robin Veldman aanblijft bij Queens Park, nu Beuker is vertrokken.

Beuker heeft niet alleen op voetballend vlak zijn steentje bijgedragen. "Hij heeft toezicht gehouden op de herontwikkeling van Lesser Hampden, waar Queens Park hoopt zijn thuiswedstrijden te kunnen spelen in de toekomst", verwijst Paton naar de geplande verhuizing naar het in 1924 geopende stadion, dat pal naast Hampden Park is gesitueerd. Het bestuur kondigde in augustus een nieuwe en langdurige partnership aan met City Facilities Management met als uitgangspunt de stadionnaamrechten. Met de geplande verhuizing naar The City Stadium, zoals het onderkomen nu heet, lijkt spelen in de Schotse Premier League weer een stap dichterbij voor Queens Park.

Er kleeft volgens Paton ook een nadeel aan de beslissing van Beuker om Queens Park de rug toe te keren. "Robin Veldman, een bekende van Beuker, werd afgelopen zomer gepresenteerd als de nieuwe manager. Hij was de opvolger van Owen Coyle, die koos voor een terugkeer richting India. Helaas voor Queens Park verloopt dit seizoen teleurstellend. Ze staan momenteel achtste, een plaats en een punt boven de plek die is voorbehouden voor play-offs in de strijd tegen degradatie. Nu Beuker er niet meer is, zou het mij niet verbazen als Veldman op korte termijn ook vertrekt", aldus de kenner van het Schotse voetbal.

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

Ben hier toch wel heel blij mee, had mijzelf al verdiept in de beste man en dit stuk onderschrijft het ook.

Bij AZ in diverse functies echt een toegevoegde waarde geweest en ook veel complimenten gekregen voor het werk dat hij gedaan heeft.

Bij Queens Park begonnen aan een heel ambitieus project, waar op korte termijn echt serieuze resultaten zijn behaald. En dan kijk ik niet perse naar het eerste elftal.

Bij Ajax komt hij met Kroes, De Lang, Huntelaar allemaal voetbal dieren tegen die allemaal hun eigen kwaliteiten en netwerk hebben. En in mijn ogen sluiten die goed op elkaar aan. Bij Ajax 1 voorlopig met Schip, Maduro en Bakkatti ook.

Persoonlijk vind ik het, en dit is een mening die heel erg tegen de menigte ingaat, jammer dat Mislintat weg is. En dat heb ik altijd gezegd. Te midden van de boven genoemde groep mensen had dit echt een succes kunnen zijn. Allereerst al het brandhout opgeruimd, salaris huis op orde gemaakt, transferwinst gedraaid. Waar Ramaj, Sutalo, Boomen, Akpom hun meerwaarde tonen onder Schip, geloof ik zelf ook nog echt in Sosa, Tahirovic, Mannsverk (lang geblesseerd), MIkautadze en Forbs.

Alleen Avila lijkt wel echt een miskoop te zijn, en van Gaaeij ben ik nog niet overtuigd.

2 december 2023 om 11:26

Vind het ook jammer dat Mislintat is ontslagen, maar ergens ook wel terecht. Heb sinds zijn vertrek regelmatig geroepen dat Mislintat gewoon een goede TD kan zijn voor een club als Ajax. Probleem is dat hij een enorme plaat voor z'n kop heeft, niet of nauwelijks samenwerkt, zich schijnbaar bezig hield met duistere deals waar zijn bedrijf beter van werd en dat hij bonje krijgt met de trainer. Dit was allemaal bij Ajax en ook Steijn zit hier fout. Beide, en dan vooral Steijn in de media, waren bezig met een onderlinge strijd tegen elkaar. Mislintat is helaas het slachtoffer geworden van zijn eigen 'gok' als trainer. Bij Dortmund (was hij hoofdscout) vertrok hij ook na bonje met Tuchel en het bestuur en bij Stuttgart uiteindelijk ook doordat hij problemen kreeg met het bestuur. Bij Stuttgart was hij ook TD en heeft hij in principe meerdere goede spelers gehaald, gek genoeg zijn die spelers ook vooral gaan presteren nadat Mislintat in november 2022 vertrok. Bij Ajax geloof ik ook wel in het merendeel van zijn aankopen. Enkel bij Avila denk ik dat hij sowieso zal floppen. Bij Akpom had ik ook grote twijfels, en niet dat dat helemaal weg is nu, maar die is onder van 't Schip ijzersterk bezig en heeft tot dusver volgens mij in iedere wedstrijd onder van 't Schip gescoord. Onder Steijn kreeg hij sporadisch kansen, maar ik denk dat Akpom heel waardevol zal zijn. Zal vast geen Suarez, Zlatan, Huntelaar of wie dan ook worden maar ik begin wel wat te zien in Akpom. In Mikautadze had ik juist veel vertrouwen, en dat heb ik nog steeds. Maar heb het idee dat hij helaas niet in het systeem past. Op de vleugels of op 10 hoort hij niet thuis, in de spits als nummer 9 wel maar daar zou ik momenteel ook eerder voor Brobbey of Akpom kiezen. En heb ook het idee dat Mikautadze misschien beter is in een systeem met 2-spitsen.

2 december 2023 om 12:29

Je kan toch niet zeggen dat hij goed werk geleverd heeft? Qua verkopen heeft hij zeker goed werk geleverd, uitstekend zelfs. Qua aankopen is het echter dramatisch vind ik zelf.

Hij heeft totaal gemist dat er geen leiders in het huidige elftal aanwezig zijn. Daarnaast is de selectiesamenstelling ook gewoon matig te noemen. Veel posities versterkt die niet onmiddellijk versterking nodig hadden en daarnaast ook nog een aantal posities die het wel nodig hadden niet genoeg aangepakt.

Ook zijn concept van polyvalente spelers kopen (dus spelers die meerdere posities onder de knie kunnen hebben) kan je als onsuccesvol zien. Het probleem daarvan hangt wat samen met de bovenstaande paragraaf want daardoor zijn bepaalde posities zwak bezet.

En ten slotte heeft hij voor bijna 110 miljoen aan spelers gekocht afgelopen zomer. Laat dat even inzinken. Dan moet er gewoon kwaliteit gehaald worden, dus een aantal goede aankopen vind ik allerminst een positief punt. Alles minder zou gewoon schandalig zijn.

Dus een opleider van een club uit Schotland die strijd tegen degradatie op het tweede niveau gaat Ajax weer recht trekken. Klinkt niet erg ambitieus, maar ik laat me graag verrassen.

2 december 2023 om 17:23

Klinkt erg kortzichtig! Deze man heeft bij AZ ook al goed werk geleverd en waarom zou zoiets bij een andere club niet kunnen? Hij hoeft zelf niet op het veld te staan he.

3 december 2023 om 10:40

Bij dergelijke posities gaat het om de visie en werkwijze. Als je dat implementeert op een sportief laag niveau, dan kan dus ook niet verwachten dat er zomaar CL gehaald gaat worden. Implementeer je het op een topniveau, dan zal er niet opeens iets veranderen.

Het gaat over een werkwijze op lange termijn, waarbij je wil dat er stabiliteit ontstaat en langzamerhand het niveau omhoog kan gaan.

4 december 2023 om 07:59

Misschien moet je eerst even daadwerkelijk het artikel lezen vooordat je een reactie geeft. Maargoed zo snel mogelijk een reactie geven is natuurlijk belangrijker he…

Leuk interessant artikel. Krijgen we nu ook een artikel over het hoofd jeugdopleiding van PSV en Feyenoord?

2 december 2023 om 13:16

Je komt geweldig aan je trekken Suc6magnet! Gisteren een groot interview met Ernest Faber over Jong PSV, met de titel: ‘Het zou fijn zijn als dat bij Jong-ploegen kan, zoals ze het in Engeland doen’.

Rini Coolen stapt overigens op bij Feyenoord. We zullen zijn mogelijke opvolgers scherp in de gaten houden!

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren