Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risicos van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.
 

Henk Spaan wijst één verantwoordelijke aan voor ‘teloorgang’ van Van Dijk

Woensdag, 13 september 2023 om 14:23Wessel Antes • Laatste update: 14:28

Dat Virgil van Dijk niet meer de oude is, ligt volgens Henk Spaan volledig aan Everton-doelman Jordan Pickford. De journalist van Het Parool wijst de Engelse sluitpost aan als verantwoordelijke voor de teloorgang van Van Dijks loopbaan, daar hij drie jaar geleden ‘een aanslag pleegde’ op de knie van de verdediger van Liverpool. Hoewel Pickford destijds direct aangaf ‘kapot te zijn’ van de ernstige knieblessure van Van Dijk, acht Spaan het nodig om drie jaar na dato zijn volledige column aan de keeper te wijten.

In een korte column schrijft Spaan dat hij ook tijdens de zege van Nederland op bezoek bij Ierland (1-2 winst) nog altijd zag dat Van Dijk last heeft van de gevolgen van zijn blessure. “Het is drie jaar geleden dat Jordan Pickford een aanslag pleegde op de knie van Virgil van Dijk. Er was een moment aan de zijlijn tegen Ierland dat Van Dijk eruit werd gelopen door een tegenstander die hij ooit lachend, zonder een zweetdruppel te verspillen, de bal zou hebben ontfutseld.”

Spaan benoemt een aantal uitspraken van Engelse analisten, die destijds onverbiddelijk waren voor Pickford, om vervolgens zijn conclusie te trekken over Van Dijk. “Ik heb op X (voorheen Twitter, red.) het spel van Van Dijk niet met mededogen becommentarieerd. Ik blijf erbij dat hij niet meer de aangewezen aanvoerder van het Nederlands elftal is. Maar dat Pickford, die voor zijn aanslag niet eens een kaart kreeg, verantwoordelijk is voor de teloorgang van Virgils loopbaan, staat vast.” Van Dijk moest zich tijdens de bewuste wedstrijd laten vervangen, waarna de stadsderby in 2-2 eindigde. Een lange revalidatieperiode is wat voor de Bredanaar volgde.

Waar Spaan opnieuw uithaalt naar Pickford, heeft de Engelse doelman in de afgelopen jaren al meermaals het boetekleed aangetrokken voor zijn actie. Carlo Ancelotti, destijds manager van Everton, onthulde direct na afloop al dat de international gebroken was. “Voor alle duidelijkheid: de blessure van Virgil van Dijk spijt ons enorm. Iedereen hoopt dat hij snel en goed kan herstellen. Omdat de Premier League zo snel is, kom je makkelijk te laat. Dat gebeurde nu bij Jordan. Het was zijn bedoeling om de bal te raken, niet om Van Dijk pijn te doen. Mensen die zeggen dat hij dit met voorbedachten rade heeft gedaan, gaan naar mijn mening te ver. Virgil van Dijk weet dat ook. Jordan is echt verdrietig en teleurgesteld dat Van Dijk geblesseerd is.”


Poll

Is Pickford schuldig aan de 'teloorgang' van Van Dijk?


Gerelateerd

Meer sportnieuws

23 reacties (laatste reactie door desteek77)

Ik heb niet het idee dat het aan zijn knie kan liggen dat Virgil de laatste twee jaar allerlei rare positionele beslissingen neemt, dat moet toch eerder een mentaal dingetje zijn?

13 september 2023 om 14:41

Als je eerste versnelling kwijt bent door een enorme blessure dan kan het ervoor zorgen dat jezelf niet meer goed kan positioneren. Je bent net een paar tiende van een seconden te laat en daardoor lijkt het alsof je rare posities inneemt.

13 september 2023 om 14:46

Het kan ook zijn dat hij het probeert te compenseren. Rare posities innemen om juist wel die man te kunnen dekken of bal te kunnen pakken waarbij dat voorheen niet nodig was.

13 september 2023 om 14:56

Dat klopt. In beide gevallen kan hij niet meer terugvallen op zijn lichaam wat hij eerst wel kon.

13 september 2023 om 15:16

Het één sluit het andere niet uit. Ik kan me goed voorstellen dat zo'n klap ook niet goed is voor mentale inzicht in het spelletje.

Wel zonde, was 2-3 seizoenen echt wereldtop als verdediger.

Dit seizoen doet hij het trouwens al weer stukken beter bij Liverpool. Z'n optreden in de eerste helft tegen Ierland vond ik meer onderdeel van een collectief falen, dan dat hij alleen de boel verzaakte.

13 september 2023 om 15:35

Het mentale aspect kan voortvloeien uit zijn knie blessure. Ik moest nadat ik dezelfde blessure had ook eerst weer nadenken bij dingen die normaal automatisch gaan. Daarnaast speelt er, zeker in het begin, een mentaal spel af bij ieder moment. Het is maar net hoe snel hij zijn eigen lichaam(knie) weer vertrouwd. van Dijk is zeker na zijn knieblessures gewoon heel veel duels uit de weg gegaan. Dit zie je terug in momenten dat iemand normaal zal instappen, maar van Dijk er voor koos om achteruit te blijven lopen.

13 september 2023 om 15:36

Mentaal zal het ook wel meespelen, maar voornamelijk fysiek. Zoals sommagunner al aangeeft, je snelheid of wendbaarheid zal iets afnemen. Beste voorbeeld is Djibril Cisse. Wat was hij pijlsnel voor zijn zware blessure(s).

13 september 2023 om 16:30

Het kan zijn dat je in je koppie bezig bent een confrontatie uit de weg te gaan die mogelijk eindigt in opnieuw schade aan de knie. Dan wil je weleens uit positie staan.

Heb ik ook gehad. Ik was altijd een kleine maar harde #6 die erin vloog met tackles en toen ging het mis op de training: kruisbanden afgescheurd. Zelfs na herstel durfde ik niet meer in een positie te komen waarin ik een duel of tackle aan moest gaan: uit angst dat het opnieuw mis zou kunnen gaan.

Aardig eens met Spaan . Je ziet het vaak bij topsporters met een dergelijke ernstige blessure. Kunnen nooit meer tippen aan het niveau voorheen. In het verleden was zo'n knieblussure vaak ook einde carriere.

Sinds zijn blessure lijkt het niet meer de zelfverzekerde onoverwinnelijke muur maar juist een onzekere verdediger die probeert zijn oude zelf te spelen. Stom balverlies, wordt vaker afgetroefd in duels maar is vooral heel erg afwachtend. Ik zie hem zelden uitstappen bij Oranje en vooral naar achteren lopen, een beetje net niet. Kan hij ook niets aan doen, maar des te meer reden om dat te accepteren en met het oog op volgend toernooi door te schakelen. We hebben zoveel verdedigend talent dat dit nu een keer moet stoppen.

Wat Spaan zegt, klopt feitelijk. na die blessure is het niet meer wat het geweest is. Overigens, ik zou een spreekwoordelijke moord doen om het huidige niveau van Van Dijk te mogen bereiken... Kritiek is makkelijk te geven, maar iedereen kan jaloers zijn op wat hij bereikt en waar hij speelt. Ik kan ook best jaloers worden op Weghorst, Maguire, Van de Maarel en zelfs ene Martin Drent... een jongensdroom om dat te bereiken

Die Ancelotti had er ook wel een mooi broodje van gebakken door te stellen dat Pickford alleen te laat was, maar wel de bal wilde spelen. Hij kwam met twee benen naar voren en nam het standbeen van Van Dijk op kniehoogte in de schaar.

Of je de bal wilt spelen of niet, zo kom je gewoon niet in.

13 september 2023 om 15:12

Het was een rode kaart en een penalty. Niet meer en niet minder. Jammer dat er nog geen var was en 'nijhuis' de scheidsrechter.

13 september 2023 om 16:02

De var was er wel degelijk. Ingevoerd in seizoen '19/'20 en VvD liep de blessure in Okt '20 op.
Dat de var in Engeland het eerste jaar geen enkele beslissing van de scheidsrechter heeft teruggedraaid is een ander verhaal...

13 september 2023 om 18:39

Het was geen penalty omdat de bal al uit was. Dat maakt alles eigenlijk alleen maar erger. Een carriere-verpestende blessure opgelopen door een charge die er niet toe deed, omdat de bal al uit was. Dit was gewoon rood en minimaal 3 wedstrijden schorsing. Ik vind dat ze bij voetbal ook naar de gevolgen van een tackle/sliding moeten gaan kijken. Gestrekt been en blessurebehandeling waarna een speler weer door kan? 1/2 wedstrijden schorsing. Gestrekt been en een hele zware blessure en met brancard van het veld met oog op een hele zware blessure? 3/4+ wedstrijden schorsing.

14 september 2023 om 16:48

Ik had het even opgezocht, maar het was buitenspel. Olliver (scheids) gaf ook toe dat ze teveel bezig waren met of het buitenspel was of niet (penalty). Er was ook geen speler die kwam vragen voor een rode kaart. Hij gaf aan dat het uiteraard een misser was dat Pickford er niet vanaf gestuurd werd.

Het is een mentaal iets bij van Dijk gok ik, het was een afschuwelijk overtreding en dan moet je herstellen en uiteindelijk zit het toch in je kop want de van Dijk die hij daarvoor was heb ik na de blessure niet meer gezien.
Zoals vd Gijp al zei, hij heeft een jasje uit gedaan

Je ziet het bij veel topsporters, in iedere tak dat topspelers hun zelfvertrouwen en het vertrouwen in hun lichaam kwijt raken na zo'n heftige knie blessure, vaak een gescheurde kruisband. Beste voorbeeld vind ik persoonlijk, wellicht niet heel passend op een voetbalsite, de situatie van Derrick Rose in de NBA. Was 1 van de grootste talenten, en tegelijkertijd 1 van de beste spelers op dat moment. Won MVP in 2011 (beste speler van NBA), scheurt een jaar later zijn voorste kruisband en is daarna nooit meer de oude geweest, zonder zelfvertrouwen hobbelt hij van team naar team en dat al ruim 10 jaar. Om terug te komen op voetbal en van Dijk, is dat wat je nu ook ziet. Hij oogt angstig in de duels, durft niet meer voluit te gaan en kan waarschijnlijk in zijn hoofd of lichamelijk, niet meer volledig steunen op die zwakke knie. Dat kan zo in je hoofd zitten, dat is echt een blokkade en hiermee verlies je het vrije spel wat je 1 van de beste ter wereld maakt. Enorm pijnlijk en sneu, voor die knieblessure was hij echt de beste verdediger ter wereld maar die tijd ligt al een hele tijd achter ons, helaas. Kon enorm genieten van hem en was groot fan van zijn spel, maar dat is hij nu wel kwijt.

Ik denk dat iedereen het eens is met de uitspraak van Van Dijk niet meer dezelfde speler is van voor zijn blessure. Vind het ook niet eerlijk om hem dan ook op deze hoge criteria te beoordelen. Hij won als CV op een haar na de Ballon d’or en zal helaas deze vorm nooit meer gaan evenaren. Wel vind ik het raar hoe we doen alsof hij er echt totaal niks meer van kan. Derksen zag ik laatst losgaan dat hij op zijn laatste benen loopt. Er zitten inderdaad vaker foutjes tussen, maar al de teksten om Van der Ven en Botman die ik lees als vervanging gaan voor nu te ver. Als Van Dijk maar de helft van de fouten van De Ligt gaat maken in oranje, dan moeten we zijn positie inderdaad discussiëren. Voor nu vind ik dit nog steeds de beste CV (ervan uitgaand dat Ake back staat) die we hebben achterin.

13 september 2023 om 15:25

Hij maakt de fouten van De Ligt niet omdat itt De Ligt Van Dijk nauwelijks een duel aangaat, en zelfs vaak niet tot nauwelijks de passingslijn afsnijdt. Dat is het grote probleem van Van Dijk - hij gaat nauwelijks duels aan tenzij hij ze niet kan ontwijken, zijn positionering is gewoon vaak beroerd....

De Ligt zoekt vaak de duels op (niet altijd de beste manier), maar hij is actief. Van Dijk ontloopt de duels (er is een reden dat in Engeland je de fans van concurrenten van Liverpool vaak Van Dijk associëren met 'vibe defense', en dat is absoluut geen compliment maar ook niet als 'bang zijn voor'.

Denk toch ook inderdaad mentaal en angst is om weer zo zware blessure op te lopen .
Ik denk dat Strootman daar ook wel een goed voorbeeld van is , ik denk dat de meeste het wel eens met mij zijn dat strootman makkelijk bij de Europese top 5 in de basis had gestaan voor zijn blessure na zijn blessure was het een schim van de strootman die wij kennen .

Tja dat niveau van toen gaat hij helaas niet meer halen. Dat was denk ik het hoogste niveau wat ik een cv heb zien halen. Virgil liet zien hoe de perfecte centrale verdediger eruit zag. Voetballend ijzersterk, enorme leider, een geweldig fysiek en verdedigend over de grond als in de lucht ijzersterk. Ik vergeet nooit meer hoe sommige tegenstanders hem duidelijk probeerde te ontwijken.

Verder is het schandalig dat Pickford toen geen rode kaart kreeg. Ik denk dat mensen onderschatten hoe heftig die impact was op zijn knie. Het was geen knieblessure die ontstond na een verkeerde beweging. Pickford kwam op volle snelheid met zijn volle gewicht op de knie terecht waardoor die naar achteren klapte. Daarnaast heeft van Dijk ook niet echt dunne of zwakke benen.

Na zijn blessure is niet alleen van Dijk niet meer de oude, ook liverpool is de periode daarna steeds minder geworden. Of het met elkaar in verband staat is iets anders, mogelijk een optie. Maar het was niet gemakkelijk om weer terug te komen in het toenmalige Liverpool.

Naar mijn mening is van Dijk nog steeds onomstreden puur vanwege zijn leiderschap en zijn enorme fysiek. Verdedigend kan hij ook gewoon nog steeds mee op wereldniveau. De mensen die zich afvragen of van Dijk überhaupt moet spelen roepen maar wat voor sensatie.

Dag hij zijn snelheid mist dat is zeker. Maar duels verliezen en inschatting fouten heeft niet veel met die blessure te maken. Of hij wilt het niet meer of hij kan het gewoon niet meer brengen. Hij is ook al op leeftijd maar dat zie ik niet als een excuus. Als je kijkt naar Italiaanse speler die blijven ook gewoon top op leeftijd. Hij heeft nog een aantal jaar dus hij kan ook zomaar weer gaan verrassen.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Nederland

FIFA ranking: 7
2233 fans
Selectie
SpelersPositieW
W. WeghorstAanvaller42
J. BijlowKeeper00
D. BlindVerdediger51
D. BlindVerdediger
S. de VrijVerdediger00
Voor de complete selectie: Clubpagina Nederland.

240 fans
Verdediger, 32 jaar
SeizoenClubW
2023/2024 Liverpool 11 0 1 1
2022/2023 Liverpool 32 3 3 0
2021/2022 Liverpool 34 3 3 0
2020/2021 Liverpool 5 1 1 0
2019/2020 Liverpool 38 5 1 0
Laatste voetbalnieuws

City en Liverpool houden elkaar in evenwicht bij recordtreffer Haaland

De kraker in de Premier League tussen Manchester City en Liverpool heeft zaterdagmiddag geen winnaar opgeleverd. Trent Alexander-Arnold maakte tien minuten voor tijd de openingstreffer van Erling Braut Haaland ongedaan. De...Lees verder

In de wandelgangen

Dinsdag 28 november
Arnhemmer Ferdi Kadioglu heeft zich in de kijker gespeeld bij Bayern München. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren