Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.
 

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.

Gullit ergert zich rot en roept op: ‘De KNVB moet snel ingrijpen’

Laatste update:

Dit seizoen speelt een derde van de clubs in de Eredivisie op kunstgras: de velden van ADO Den Haag, PEC Zwolle, Excelsior, SC Cambuur, Heracles Almelo en Roda JC zijn stuk voor stuk niet echt en dus heeft de kunstgrasmat aan terrein gewonnen op de Nederlandse velden. Ruud Gullit gruwt ervan en hoopt dat er een moment komt waarop het eerlijk wordt verdeeld: of allemaal op kunstgras, of geen van allen.

/

In zijn column voor De Telegraaf schrijft Gullit zaterdag dat het Nederlands voetbal in het slop zit om meerdere redenen. Ten eerste stelt hij dat teams uit de Eredivisie te weinig op de grens spelen. Wild om zich geen schoppen is niet nodig, maar het mag best pittiger, betoogt de oud-aanvaller. “dat je alles doet om wedstrijden te winnen. Via professionele trucjes met af en toe een duwtje, tegenstanders uit hun tent te lokken met praten en meer van die kleine dingetjes bijvoorbeeld. Je ziet het te weinig.”

“En dan dat kunstgras”, vervolgt Gullit, “dat verschrikkelijke kunstgras. Je kan niet gretig zijn, niet de duels aangaan omdat je zo een overtreding maakt. Spelers komen niet naar Nederland omdat je hier op het hoogste niveau bij zes clubs op kunstgras moet spelen en clubs komen hier niet oefenen omdat ze dat kunstgras niet zien zitten. De KNVB moet snel ingrijpen”, meent de Europees kampioen van 1988.

Hij zegt dat de Nederlandse bond moet aangeven dat iedereen op kunstgras voetbalt of iedereen op natuurgras. Ter illustratie zegt Gullit dat in de Premier League iedereen op dezelfde mat speelt en dat er daar dus geen sprake kan zijn van competitievervalsing. “In Nederland moet je ook kiezen voor echt gras. We leven in het beste klimaat voor gras. Natuurlijk kost onderhoud meer dan het bijhouden van een kunstgrasveld. Maar het gaat wel om de toekomst van het Nederlandse voetbal.”

Heeft Ruud Gullit gelijk met zijn opmerkingen over kunstgras?

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

Op de langere termijn gaat het ten kosten van het voetbal, en kost het kunstgras meer dan dat het oplevert. Dat moet de Knvb inzien. Maar de Knvb is een slappe organisatie. Ze staan erbij, ze kijken erna en ze doen niets. Echt Knvb.,

3 oktober 2015 om 08:03

Voetbal is slap geworden. Iedereen probeert het meeste geld te pakken op een goedkope manier.

3 oktober 2015 om 08:44

T is eigenlijk een weerspiegeling van hoe het in Nederland in het algemeen aan toe gaat. Ik denk dat de romantische praat rondom kunstgras vanuit t voetbal perspectief wel waar is, maar die wereld wordt toch al lang niet meer geleid door liefhebbers maar door geld.

3 oktober 2015 om 10:15

De knvb vind voetbal 1 grote grap. Keuren kunstgras goed omdat ze niks met voetbal te maken hebben.
Als het zo doorgaat gaan buitenlandse clubs/media nog denken dat de KNVB staat voor: Kijken Naar Voetbal Blunders

Gullit heeft hier gewoon gelijk in vind ik

3 oktober 2015 om 11:05

@Soccer4U: Kijken Naar Voetbal Blunders? Volgens mij worden de meeste voetbalblunders op natuurgras gemaakt. Denk aan 'het polletje'. Kunstgras vermindert de kans op blunders juist, omdat je altijd weet wat er gaat gebeuren.

3 oktober 2015 om 13:46

Waar haal jij in godsnaam deze wijsheid vandaan?

Wat was er al die jaren mis met echt gras denk ik dan.. Ja meer onderhoud nou en het is de basis van voetbal. Gras twee doelen en een bal.

3 oktober 2015 om 12:01

Voor Heracles is het niet meer dan logisch dat ze op kunstgras voetballen ivm hun sponsor. Tuurlijk voetbal ik liever op echt gras dan kunstgras, maar je moet het kunstgrasveld van een 4de of 5de klasse niet vergelijken met het kunstgras van de eredivisie.

Ik denk dat we hierin al doorgeschoten zijn en dat het al te laat is....

Alles tolereren we in NL blijkbaar...

Ondanks dat mijn club op kunstgras speelt ben ik het met Ruud eens: door het kunstgras raken we achter op de rest van Europa. Wat mij betreft clubs verplichten om te spwlen op echt gras

3 oktober 2015 om 08:19

Nou.....dat komt echt niet door het kunstgras. Maar door het grote geld in het buitenland. Vroeger bleven spelers tot hun 26e in Nederland. Nu mag je al blij zijn dat ze tot hun 21e blijven. En owee als ze er 3 wedstrijden naast staan, dan gelijk janken.

3 oktober 2015 om 10:48

Ja want in Zwitserland, België en Tsjechië daar zit het grote geld, die landen gaan ons volgend seizoen voorbij in de ranking.
Portugal staat al jaren hoger en toch is het verschil in financiën niet dermate groot, dat het grote verschil tussen Portugese en Nederlandse clubs kan verklaren.

We gooien het altijd maar op het geld, want dat verandert toch niet, geeft ons een mooi excuus om ook niet te veranderen.

3 oktober 2015 om 15:00

Mee eens wandering,

Het is gewoon mentaliteit. Tegenwoordig willen de jongens niks meer voor het team doen en gaat het erom wie het beste is. Gisteren Bel Asani gezien op een interview die juist gezegd had dat het vorig jaar meer individualistisch was en dit jaar meer een team. Als het team sterker wordt, worden alle speler individueel ook beter, maar jongens van tegenwoordig denken wanneer ze 18 zijn dat ze al zo goed zijn dat ze een team kunnen trekken, arrogantie ten top.
Wat betreft kunstgras ben ik het helemaal eens met Gullit, het komt niet ten goed van het voetbal. Elke keer als een bal stuit zit er een raar effect aan, het ziet er gewoon niet uit. De Knvb heeft jaren op zn luie reet gezeten, want we brengen al jaren geen goede verdedigers op de mat. Van backs verwachten we dat ze aanvallend goed zijn en vervolgens verzaken ze in hun verdedigende taken. Het wordt echt tijd dat de Knvb meerdere zaken gaat aanpakken en dat nu ook eens gaan doordrukken!

Onzin om te zeggen dat ze in Engeland allemaal op dezelfde mat spelen. Ook daar zijn er clubs die op hybridegrasvelden spelen.

3 oktober 2015 om 08:34

In de premier league is kunstgras verboden. Dat bedoeld hij

3 oktober 2015 om 08:44

Klopt, maar alle grasvelden zijn verschillend. Is dat dan geen competitievervalsing?

3 oktober 2015 om 10:31

D'r is een gigantisch verschil tussen verschillende grasvelden en kunstgras velden. Heb je d'r ooit op gevoetbald? Kun je goed voelen.

3 oktober 2015 om 15:17

Nee, in de Premier League is alleen volledig kunstgras verboden. Kunstgras op zich is niet verboden, sterker nog: elke club heeft daar kunstgras liggen. Alleen hebben ze er ook nog natuurgras tussendoor, waardoor je de kwaliteit van kunstgras krijgt (sterkte veld, balgedrag, etc.) maar de spelers zelfs worden 'misleid' om te denken dat het echt gras is en ze niet onbewust in gaan houden.

Het grote verschil tussen een goed natuurgrasveld en kunstgras is namelijk helemaal niet hoe de bal erop reageert (een kort gemaaid natuurmatje heeft vrijwel dezelfde voetballende eigenschappen als het moderne kunstgras, dat heeft onderzoek allang aangetoond), maar hoe spelers erop reageren, omdat ze ervan overtuigd zijn dat het slechter voetballen. Dat heet het placebo-effect.

Helemaal mee eens gullit. Over 2 jaar iedereen op echt gras voetballen. Ook nog eens veel mooier en echter. Eredivisie heeft t wel nodig... Anders zakt het niveau alleen maar verder.

Heb dit al eens eerder gezegd: veldmanagement moet vanuit de KNVB komen. Clubs moeten niet zelf de kosten ervoor dragen (tenzij ze dat willen) maar moeten hulp krijgen van de bond. Knal er een grote sponsor aan en je kunt alweer een deel van de kosten afschrijven.

Ik denk dat een kunstmat zoveel verschil niet maakt eerlijk gezegd. Jaren geleden misschien, maar nu de kwaliteit beter wordt valt dat reuze mee!

Sterker nog, daarin zijn wij denk ik vooruitstrevend en daarnaast, de manier van spelen die wij ambieren, verzorgd, aanvallend voetbal over de grond, speel je het best op zulke matten.

Ons grootste manco, mijns inziens, is dat we de scheidsrechters wat te strak laten fluiten en men daardoor geen overtreding meer durft te maken. Oftewel je creeert softie's!

Je moet vanaf de jeugd wat meer krachttraining in gaan voeren en wat meer de nadruk op tegenstand leggen. Laat 3 of 4 goede talenten een lichting overslaan, zet een 14-jarige tegenover 16-jarige en hij leert wel knokken.

Wat je vroeger zag in de tweede divisie, was dat daar de routiniers af gingen bouwen en er jonkies tussenliepen die zo de klappen van de zweep leerde kennen.

Een Mathijssen, Boulahrouz, etc. die nu zoekende zijn, zouden die in de Jupiler League niet gigantisch veel toevoegen als een jonge spits van jong AJAX of jong PSV, daar tegenover moest staan?

Dat is waar de KNVB eens naar moet gaan kijken. Aanpakken bij de wortel!

3 oktober 2015 om 09:34

Die zouden zeker veel toevoegen (mathijsen/boula ed) maar die gaan niet voor 40k in de pilsleugue spelen die zijn allang binnen!

In de ere divisie moet uitsluitend op gras gevoetbald worden. Het is te triest voor woorden dat de meeste voetballers nog geen eens weten om op een zwaar veld te spelen. Daar wordt je kerel van, niet op een soort zaal voetbal ondergrond.

En waarom zegt Gullit niets over de echte reden dat het slechter gaat met het Nederlandse voetbal? Waarom kunnen wij de wedstrijden Europees niet meer winnen? Waarom komen er geen goede spelers naar de eredivisie? Dat heeft hoofdzakelijk te maken met maar 1 ding: geld. En die achterstand zullen we waarschijnlijk nooit meer in kunnen halen, ook niet met natuurgrasvelden.

Heb wel eens kwalificatie wedstrijden gezien in Afrika, nou dan heb je echt liever kunstgras. Er zitten wedstrijden bij dat het gras op sommige plekken 25 cm hoog zit of 80% van het veld bestaat uit zand en daar wordt ook niets aangedaan door de Fifa. Mijn punt is niet klagen maar gewoon lekker voetballen.

3 oktober 2015 om 10:44

doe even normaal. je snapt toch wel dat er een enorm klimaatverschil is tussen Nederland en het Afrikaanse continent? We zijn hier gewoon zo gierig geworden, dat kunstgras moet doorgaan als professioneel ondergrond.

Dat is net zo iets als zeggen dat Ajax en Vitesse voortaan maar met het dak open moeten spelen, echt voetbal hoort niet in een hal. Misschien was Ajax dan ook beter opgewassen tegen de noorse wind.

Voetbal hoort gewoon op gras gespeeld te worden. Int'l zijn we veel te lief en niet gehard genoeg. Daar heeft dat kunstgras inderdaad een grote invloed op

Ik snap1 ding niet als meer dan 90% van de voetballiefhebbers voetbal op echt gras wil . Waarom sluit de Knvb daar dan hun ogen voor ? Dat is dan toch wanbeleid van de bovenste plank.

3 oktober 2015 om 10:52

Omdat in Nederland bijna geen geld voor de Tv rechten worden betaald en omdat de topclubs daarvan nog het meeste opstrijken. Kunstgras is voor sommige clubs de enige oplossing om de hoge kosten van de verplichte veldverwarming te vermijden. En 90 is natuurlijk uit de lucht gegrepen.

3 oktober 2015 om 13:03

90% is helemaal niet uit de lucht gegrepen . En zonder supporters geen profvoetbal Dus nogal dom om niet naar de supporters te luisteren . Iedere profclub moet op echt gras kunnen spelen . Als ze daar geen geld voor hebben hebben ze überhaupt geen bestaansrecht

Voetbal hoort op gras. Echt gras. Dit moet worden verboden. Anders kunnen we het beter opheffen en met z'n allen gaan zaalvoetballen. Het beste gras ter wereld groeit hier. Dan maar wat minder mooi stadion als er maar een echte goede mat in ligt.

Prima Ruud, als de TV gelden gelijk verdeeld worden kan er overal gras liggen. Anders lekker zielig en kleinerend blijven doen..

Het kunstgras is niet het grootste probleem, dat zijn allemaal goede velden. Het echte probleem zit hem ook niet bij de prima velden in Amsterdan of Rotterdam, nee, het probleem zit hem in de slechte velden; graspollen, bulten, je kan het spel niet goed lezen want je weet simpelweg niet wat de bal gaat doen. Als je zo'n akker vergelijkt met een topkunstgrasmat van bijvoorbeeld Roda, speelt iedereen liever in Kerkrade. Daarbij komt ook nog dat een beetje voetballer op zowat alle prima (kunst)grasmatten kan ballen. Depay scoorde gewoon op alle velden... Cillesen speelde zowel uit als thuis gewoon prima toch? Óf topgras of kunstgras.

Ik ben voor een intergraal verbod op kunstgras maar vind het wel redelijk om dat financieel te compenseren door een iets andere verdeling van TV gelden oid. Dat laatste moet overigens ook niet te gek worden maar een tegemoetkoming is op zijn plaats. Maar bovenal kappen met dat kunstgras !!!

Gullit is dat niet die $

Had Gullit weer eens een verveeldag? Hij moet af en toe toch wat roepen om in beeld te blijven. En hop, nu weer achter de vrouwtjes aan.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren