Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.
 

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.

Einde van een tijdperk: Italiaanse grootheid neemt afscheid van profvoetbal

Laatste update:

Giorgio Chiellini gaat stoppen als profvoetballer, zo meldt onder meer Fabrizio Romano. Volgens Romeo Agresti, Juventus-watcher namens GOAL, kondigt de verdediger dinsdagmiddag officieel zijn afscheid aan. Daarmee komt na 23 jaar een einde aan een imposante carrière die resulteerde in een uitpuilende prijzenkast.

Chiellini was voor het laatst actief bij Los Angeles FC in de Major League Soccer, het hoogste niveau van de Verenigde Staten. Daar loopt zijn contract aan het einde van december af. Zaterdag speelde hij zijn laatste wedstrijd voor die club, in de met 2-1 verloren finale van de MLS Play-offs tegen Columbus Crew.

Na zijn carrière als prof blijft Chiellini waarschijnlijk actief in de voetballerij. Volgens La Gazzetta dello Sport blijft de Italiaan nog enige tijd in de Verenigde Staten, maar vanaf de zomer keert hij mogelijk terug bij zijn oude werkgever Juventus. In Turijn wacht dan een bestuurlijke functie, zo klinkt het.

Chiellini kende een grootse carrière als profvoetballer. Met Juventus won hij negen landstitels en vijf nationale bekers. Zijn grootste prijs was echter het Europees kampioenschap dat hij in 2021 won met Italië.

In het seizoen 2000/01 begon hij zijn carrière in de Serie C bij Livorno. Na twee seizoenen bij die club werd de voorstopper overgenomen door AS Roma, maar voor i Giallorossi zou Chiellini door verhuurperiodes aan Livorno nooit uitkomen.

In 2004 tekende de linkspoot voor 6,5 miljoen euro bij Fiorentina. In Florence zou hij in één seizoen tijd 42 wedstrijden spelen en met zijn goede prestaties verdiende hij al snel een transfer naar een volgende Italiaanse topclub.

Juventus had namelijk genoeg gezien en nam Chiellini voor 7,7 miljoen over van Fiorentina. In Turijn zou hij uitgroeien tot een verdediger van wereldklasse en vormde hij onder meer langere tijd een ijzersterke defensie met Leonardo Bonucci en Andrea Barzagli.

Uiteindelijk zou Chiellini 561 wedstrijden spelen voor La Vecchia Signora. De enige prijs die hij niet won met Juventus was de Champions League. Met de 117-voudig international achterin bereikte Juve twee keer de finale van het miljardenbal, maar FC Barcelona (2015) en Real Madrid (2017) bleken te sterk.

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

Top 3 en misschien wel de beste verdediger in de jaren '10. Nu opmaken voor een plek in het bestuur van Juve. Ciao, Giorgio!

12 december 2023 om 14:02

In topwedstrijden te herkennen aan zijn prachtige tulband, omdat hij weer vollebak in een duel vloog. Hoevaak King Kong Chiello met een bebloede tulband heeft gespeeld is niet meer te tellen, maar stoppen deed hij nooit. Hopelijk zien wij hem binnenkort terug in het bestuur van Juventus.

12 december 2023 om 14:21

Oh man, ook altijd met die enorme grijns, alsof hij nooit wedstrijdspanning had.

Italië had de penaltyreeks op EURO 2021 al gewonnen bij de toss. Chiellini, de rust zelve tegen zenuwpees Alba.

12 december 2023 om 14:05

Niet mee eens omet de top 3 gedeelte. Zeker 1 van de beste, maar wat mij betreft geen top 3. Viel vooral op door zijn harde en soms extreme ingrepen, waardoor men toch een beetje bang voor hem was. Maar er waren in dat decenium minstens 10 van zijn niveau.

12 december 2023 om 14:15

Meningen zijn natuurlijk subjectief, maar dit gaat nergens over. In de jaren 2010-2020 (minimaal 3 seizoenen actief) zijn er maar een aantal verdedigers die in de buurt komen. Sergio Ramos en Thiago Silva. In mindere mate Pique en Pepe. Alle andere verdedigers hebben of een korte piek gehad of zijn beduidend minder goed. Voetbalgames zijn niet heel objectief maar het feit dat Chiellini van 2010-2020 in bijna iedere game een top 5 verdediger was, laat wel zien dat 'men' eenduidig is over het feit dat Chiello daarbij hoort. Eveneens Sergio Ramos.

12 december 2023 om 14:15

Noem die 10 verdedigers maar die zo'n hoog niveau hebben gehaald voor zo'n lange tijd. Ben benieuwd

12 december 2023 om 14:52

@Bianconeri

Pepe in mindere mate? Nee enorm onderschat ondanks dat jij dat grotendeels niet lijkt te doen. Overduidelijk de beste pure verdediger van onze generatie. Chiellini staat er net achter.

Vooral gezien Pepe enorm snel was en best kon voetballen. Simpelweg een completere Chielini.

12 december 2023 om 15:13

Niet mee eens, al heeft iedereen natuurlijk een eigen mening. Als je als verdediger anderen er beter uit kunt laten zien dan ze zijn, dan hoor je naar mijn mening in de top 3. Buiten Chiellini kom ik zo uit m'n hoofd verder alleen op Sergio Ramos, met name ook omdat die heren het langer dan een decennium hebben gedaan bij verschillende verdedigers.

12 december 2023 om 15:17

Lahm, Marcelo, Dani Alves, Kompany, Hummels, Pique, Pepe, Ramos, Vidic, Thiago Silva, Bonucci

12 december 2023 om 15:31

Denk dat je de top 5 van de 10' hiermee goed te pakken hebt.
Voor mij is het denk ik Chiellini, Thiago Silva, Pepe, Sergio Ramos & Kompany. Al snap ik als mensen Pique daar in zetten ipv Kompany.
Waanzinnige carriere in elk geval en ik heb het gevoel dat er niet veel mensen zijn die hem niet waarderen als speler - geef hem overigens groot gelijk dat hij nog even blijft hangen in de Vs/la, er zijn ergere plekken om te zijn. Daarbij is hij in Europa/zuid Amerika een bekendheid, en daar relatief gezien 'onbekend' bij de locals.

12 december 2023 om 15:58

@linley Het is ongetwijfeld een kwestie van smaak, Van de centrale verdedigers in die lijst vind ik eigenlijk alleen Ramos over een langere periode echt beter.

12 december 2023 om 16:05

@linley Alves, Marcelo en Lahm zijn backs waarbij Alves en Marcelo. Marcelo en Alves waren goede verdedigers, maar legendarisch aan de bal en daar zullen we ze voor herinneren. Als we ons puur focusen op verdedigende klasse dan staat Chiellini ergens bovenaan. Hummels, Bonucci en Pique waren goede verdedigers, maar ook voornamelijk sterk aan de bal. Ramos, Kompany en Chiellini wat mij betreft de beste verdedigers. Kort gevolgd door Pepe en Thiago Silva. Vidic speelde te kort in 10-20 en is toch van de overlappende generatie 05-13

12 december 2023 om 16:07

Sergio Ramos is aan absolute topper maar qua verdedigen zeker niet zo goed als Chiellini, was/is gewoon een smerige voetballer met een drive om te winnen waar je u tegen zegt! Thiago Silva was vooral bij Milan super maar in mijn ogen ook niet beter en Chiellini heeft echt gewoon 15 jaar een constant hoog niveau gehaald.
Pepe was een houthakker en Piqué leek een topper omdat hij in het best voetballende team speelde en dus zelden onder druk stond.
Als ik er een paar kan noemen zou ik zeggen Diego Godin, Hummels, Barzagli en Bonucci samen met Chiellini waren top maar niet zijn niveau.

12 december 2023 om 16:29

Hij gaf aan top 3 verdedigers. Backs zijn natuurlijk ook gewoon verdedigers, dus als we die meenemen zijn Marcelo, Lahm en Alves alle 3 van een hoger niveau lijkt mij

Puur verdedigend gezien een van de aller besten, hoort in het rijtje van oa Puyol, Ramos

12 december 2023 om 14:14

Eens! Die 3 zijn wel echt de beste verdedigers van het afgelopen decenium.

12 december 2023 om 14:15

Pfff Puyol absoluut speler van wereldklasse!

Intussen ook al 39 jaar, speelt nog wat in de VS maar was natuurlijk wel al naar de achtergrond verdwenen. Alsnog een fantastische verdediger geweest in zijn hoogtij-jaren, veel prijzen gewonnen en een fantastische carierre gehad. Benieuwd of hij als (veld)trainer verder gaat de komende jaren.

12 december 2023 om 13:47

Trainer lijkt me onwaarschijnlijk, gezien zijn diploma. Bestuursfunctie lijkt me aannemelijker.

12 december 2023 om 13:47

De beste man is afgestudeerd econoom, dus ik hoop eigenlijk dat hij met zijn kennis in de bestuurskamer belandt.

Beste pure verdediger van de afgelopen 15j. Met de voeten was het niet altijd denderend maar puur op de man verdedigen, leiderschap, Grinta,...wauw. Grazie Chiello❤️

12 december 2023 om 14:02

Grinta... ook een modewoordje in Nederland sinds de term uit Zuid-Amerika is komen overwaaien...

Denk niet dat Chiellini de beste verdediger is van de afgelopen vijftien jaar, maar wel veel respect voor zijn carriere. Voorbeeld voor velen!

12 december 2023 om 14:50

Haha eh Grinta heeft niks met Zuid-Amerika te maken. Het is een Italiaans woord dat via de wielersport zijn intrede heeft gedaan. Modewoordje natuurlijk wel, maar op een oude Italiaanse krijger zeker wel van toepassing.

12 december 2023 om 14:53

Een modewoordje in het voetbal die is komen overwaaien uit de wielerwereld bedoel je? Zolang als ik wielrennen volg (en dat is heeeel lang want ik ben oud) word het "modewoordje" grinta gebruikt in het wielrennen.

"Het Italiaanse grinta is voortgekomen uit een vorm met een m: grimta. En ineens zie je dan dat het verwant is met Germaanse woorden als grim en grimmig. Vermoedelijk is grimta ontleend aan de oudst bekende Germaanse taal, het Gotisch. Het Nederlandse grim en het Nederlandse en Duitse grimmig betekenen ‘woede’ en ‘nijdig, woedend’. Dat grimta en grinta ‘strijdbaarheid’ zijn gaan uitdrukken, is niet zo’n gekke stap: wie zich flink ‘kwaad maakt’ oogt tenslotte ook strijdbaar en vastberadenheid."

Uit bovenstaande tekst blijkt dat de cirkel rond is voor wat betreft het overwaaien....🤔

12 december 2023 om 14:56

Kijk, zo leer je nog eens wat! En ja, van toepassing zeker. Kan alleen het woord niet meer horen / lezen

12 december 2023 om 14:56

Beste pure verdediger, voetballend was hij minder dan een Sergio Ramos. Echter heeft Sergio Ramos 10x meer rode kaarten omdat hij verdedigend niet zo goed was als Chiellini

12 december 2023 om 14:53

@luca

Pepe? Lijkt mij de beste hoor.

12 december 2023 om 15:03

Dat kan voor jou zo zijn! Ik ben echter een juventino en tevens Italiaan dus ik heb zowat elke match van Chiellini bij Juve en Italië gezien. Voor mij is er geen betere, mist alleen een CL maar zet Chiellini ipv Pepe bij Real en hij heeft er ook een aantal achter zijn naam staan...

Goede speler maar ook zeer intelligente kerel. Cum Laude je Universitaire Master halen is niet voor velen weg gelegd.
Die heeft nog steeds een gouden toekomst...

Wat een legend is dit! Verdedigend misschien de beste die ik ooit heb gezien.

Wat een baas was deze man hey... Puur verdedigend een van de betere ever. Grote successen met team en land behaald.

Heerlijke verdediger. Wat was dat centrale trio van Juve toch bijzonder goed met Barzagli en Bonucci erbij, zo zie je ze tegenwoordig eigenlijk niet meer (ondanks dat dit eigenlijk pas een paar jaar terug is). Verdedigers moeten tegenwoordig voetballend beter zijn dan in de mandekking. Helaas..

Waanzinnige verdediger, de verdediging die hij vormde met Bonucci en Barzagli was een van de beste die ik ooit heb gezien.

Grazie Chiello en voor altijd in het hart. De goedlachse verdediger die je ondertussen lachend doormidden schopt. Genoten van deze man en heeft eigenlijk altijd wel te weinig erkinning gehad in mijn beleving.

Wat een baas was deze man! Jammer geen CL gewonnen mar verders zieke prijzenkast.

Verdedigend echt een waanzinnig goede verdediger. Daarnaast ook nog eens behoorlijk slim.
Voetballend was het allemaal niet top, maar dat compenseerde hij met zijn inzet en defensieve kwaliteiten in mijn ogen ruimschoots.

Nog even lekker gespeeld in de VS en nu lekker genieten van zijn pensioen. Al verwacht ik hem ooit wel bij een Juventus in het bestuur of iets dergelijks.

De laatste old skool pijkerharde verdediger. ziet eruit als een doorgewinterde commando. Altijd mooi gevonden dat wel eventjes een master heeft gehaald op de universiteit. Dat kunnen de meeste voetballers niet op brengen; topvoetbal bedrijven en blokken voor school

12 december 2023 om 15:16

De meeste voetballers hebben ook simpelweg de intelligentie niet, hard gezegd. Chiellini heeft dat wel.

12 december 2023 om 16:26

Want jij hebt bij de meeste voetballers een intelligente test afgenomen? Wat een vooroordeel zeg.

12 december 2023 om 20:56

@wandering - Dat is het ook. Het is dan ook niet per se een feit, maar mijn mening. Iedereen heeft wel ergens vooroordelen over.

In zijn beginjaren had ik nooit verwacht dat hij zo goed zou worden. Ik vond hem met alle respect een simpele linksback, maar als centrale verdediger was hij lange tijd absolute wereldtop. Niet zo elegant als een Nesta, Maldini of Baresi, maar verdedigend minstens even goed als deze grootheden.

Mooi nog even lekker gevoetbald in Amerika. Verwacht hem zeker in het bestuur van Juventus. In welke functie is nog niet zeker, maar hij is intelligent genoeg om belangrijk te zijn voor Juventus. Het meeste verschil maak je toch in het bestuur.

Prachtvent. Echt nog een bikkelharde verdediger die leefde voor zijn vak. Zie je in Italië helaas ook steeds minder.

Wat een held. Besef dat hij gewoon een Master Cum Laude heeft behaald voor Business Administration op zijn 33e.

Zat niet bij de selectie van 2006, toch wel jammer/zonde.
De Rossi was eigenlijk het enige jonge talent in die selectie voor mijn gevoel.

12 december 2023 om 15:35

Ja zeker jammer. Maar als ik het correct heb speelde hij toen linksback in die tijd. En heeft hij niet altijd zo goed gespeeld. Pas toen hij naar het centrum ging en sterker is geworden. Ontwikkelde hij zich sterk en werd hij een topverdediger zoals hij geweest is.
Lippi heeft toen wek gek genoeg 2 rechtsbacks meegenomen voor de bank. En Zambrotta en Grosso speelden toen alles.

12 december 2023 om 17:48

En hij was nieuw bij juve en het stond achterin gewoon heel goed natuurlijk. Bijna 18 jaar geleden ook al dat wk 😂 bizar

12 december 2023 om 19:45

Salerno1919

Haha oei ik was aan het denken, WK 2006 is 'nog maar' 15 jaar geleden toch? Tijd gaat snel...

Geweldige verdediger, echt een gigantisch monster. Als spits speel je daar niet graag tegen. Vond het ook mooi hoe aardig hij was na dat hij de MLS Cup verloor. Natuurlijk heeft hij veel grotere prijzen gepakt, maar vond het mooi hoe complimenteus en vriendelijk hij was naar de tegenstander toe. Een ouderwetste spijkerharde verdediger, zo als wij de Italianen soms kennen. Het ga je goed!

Off: ik heb dit nou al vaker gezegd. Hoe kan je als journalist nou zo'n lang artikel schrijven over het afscheid van een speler, zonder z'n leeftijd in het artikel te noemen?!

On: Wat een prachtige voetballer. Niet de sierlijke heren zoals Maldini of Nesta, maar een verdediger pur sang.

Een van de beste verdedigers die ik heb mogen aanschouwen in de laatste 15 jaar. Ongelofelijk was die bij Juventus en zeker toen hij het trio vormde met Barzagli en Bonucci destijds. Geen CL is wel een smet voor zijn loopbaan maar wel mooi dat hij toch het EK in 2021 nog heeft kunnen winnen.

Eentje die nog thuis hoort in 't rijtje Nesta, Maldini, Matterazzi, Cannavaro. Helaas ook einde tijdperk voor de echte Italiaanse beesten verdedigers.

Gaat waarschijnlijk aan de slag bij de italiaanse bond

Zowel intellectueel als een topverdediger. Misschien in de toekomst combineerbaar op andere vlakken.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren