Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.
 

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.

Eigenhandige strijd tegen racisme komt Moniz op maand schorsing te staan

Laatste update:

Ricardo Moniz is door de Hongaarse voetbalbond voor een maand geschorst. De Nederlander kreeg afgelopen weekend een rode kaart nadat hij het veld had betreden om zijn spelers van het veld te halen. De trainer van het Hongaarse Zalaegerszegi TE kon het niet verkroppen dat de supporters van tegenstander Honvéd continu apengeluiden maakten. Eerder kreeg Moniz’ club ook al te maken met twee racisme-incidenten. Het incident van afgelopen weekend was de spreekwoordelijke druppel.

Op beelden is te zien hoe Moniz na het bewuste moment het veld instapt om zijn spelers te manen naar de kant te komen. "Ik maakte het voor de tweede keer in vier dagen mee, dat was voor mij reden genoeg om het veld in te stappen", vertelt Moniz tegenover de NOS. "Ik had de vierde official gewaarschuwd dat de oerwoudgeluiden moesten stoppen. Hij vertelde dat hij niets had gehoord en hetzelfde gold voor de scheidsrechter en de trainer van de tegenstander. Het is altijd hetzelfde hier, heel selectief allemaal.”

Zijn club laat via de eigen website weten dat het voorval Moniz op een schorsing van een maand is komen te staan. Sportief directeur Attila Dragóner zegt niets te begrijpen van de schorsing en volledig achter de actie van de Nederlander te staan. "We betreuren het dat we hem de komende vier wedstrijden moeten missen, maar we staan op het standpunt dat voor racisme geen plaats is op de velden", aldus Dragóner. "Achter dat principe blijven we staan. We zullen daarom sterker uit deze situatie komen."

Moniz kreeg al eerder met racisme in een voetbalstadion te maken. Als trainer van Excelsior hoorde hij hoe zijn speler Ahmad Mendes Moreira in 2019 racistisch werd bejegend door supporters van FC Den Bosch. Toen gebeurde er volgens hem te weinig. "In 2019 is er niet tegen opgetreden. Iedereen praat erover en doet interessant. Dat was allemaal voor de bühne. Er is toen niemand vervolgd, er is niets gebeurd."

Moniz stapte in de verloren thuiswedstrijd tegen Honvéd (0-2) uiteindelijk als enige van het veld. Als de spelers zijn voorbeeld hadden gevolgd, kon dat Zalaegerszegi TE namelijk op een puntenstraf komen te staan. “Ik wilde de club niet schaden, dus ben ik alleen naar binnen gegaan. We zijn ook nog in de race voor Europees voetbal”, verklaarde hij. Of zijn actie daadwerkelijk zin heeft gehad weet Moniz niet. “Mensen willen soms dingen niet horen, daarom ben ik hier nu zo extreem in. Ik ben keihard. Al moet ik deze strijd alleen aangaan, het interesseert mij niets. De scheidsrechter had die geluiden moeten elimineren door zelf het veld af te gaan. Dat gaat mij te ver en ik ben er klaar mee."

De oefenmeester heeft nog geen idee wat de Hongaarse voetbalbond voor straf voor hem in petto heeft inzake zijn rode kaart. “Ik ben heel benieuwd wat ze gaan doen. Als die rode kaart blijft staan? Dat ga ik niet accepteren. Dan stap ik naar de UEFA. Het is klaar.” Ook wil Moniz de racismezaak bij premier Orbán neerleggen. De Hongaarse voetbalbond heeft in een verklaring op Twitter alle racistische uitingen veroordeeld en laat weten een onderzoek in te stellen naar aanleiding van de incidenten tijdens Zalaegerszegi TE - Honvéd.

Dit artikel betreft een update van een eerder nieuwsbericht. De reacties onder het bericht kunnen daardoor minder actueel zijn.

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties
25 oktober 2022 om 15:22

Mag weg.

26 oktober 2022 om 09:20

Ah flauw, ging je er serieus op in

Ik weet niet of "naar Orban stappen" nou zoveel zin heeft.

25 oktober 2022 om 13:40

Ja inderdaad, good luck with that. Mooi gebaar van Moniz maar hij is blijkbaar niet zo op de hoogte van in wat voor soort maatschappij hij werkt.

Moniz is hier in een positie waarin hij in ieder geval aandacht voor zijn standpunt krijgt lijkt me en dus is zijn rode kaart juist een positief iets hierin. Natuurlijk idioot dat de (assistent)scheidsrechters doen alsof ze niets horen, maar ik neem aan dat de Hongaarse VI en Studio Voetbal plus de sociale media hier wel aandacht aan gaan geven en dus een discussie op gang brengen.

25 oktober 2022 om 11:34

Dat vind ik nogal een aanname. Hongarije staat er nou niet om bekend dat ze er kort op zitten als het om racisme gaat.

25 oktober 2022 om 12:11

Ik wilde net zeggen, als er één land is in Europa waar ze dit Moniz aanrekenen, en niet de supporters id het Hongarije wel. Op dit vlak gewoon een derdewereldland.

25 oktober 2022 om 15:25

De Hongaarse media zal Moniz belachelijk maken en betichten van aanstellerij, daar gaat hij dus helemaal niets aan hebben. Snel wegwezen daar.

26 oktober 2022 om 09:08

Kijkend naar de reacties vindt ik het interessant op te zien hoe begripvol hierop wordt gereageerd want het is daar immers normaal en we hoeven er niet al teveel van te verwachten in dit soort landen. Maar als er een link zou worden gelegd met de lhbtiq+ dan was het natuurlijk weer een heel ander verhaal geweest.

Mijn vraag is dan wat is acceptatie? Kunnen we er vanuit gaan dat we moeten stoppen met zeiken over dit soort zaken omdat je toch nooit iedereen mee kan krijgen? Donkere mensen worden niet overal geaccepteerd, moslims worden niet altijd geaccepteerd, zelf witte mensen worden niet overal geaccepteerd enz enz.

Mooi dat hij er aandacht voor vraagt, al zou je ook kunnen zeggen dat je dit van te voren weet als je naar Hongarije gaat.

26 oktober 2022 om 08:16

Al lijkt voetbal vaak voor velen een manier om zich van hun allerslechtste kant te laten zien. Het is nou niet dat we dit horen over laten we zeggen basketbal, waterpolo of tennis. Dat is in Hongarije niet anders, absolute minderheid die extreem rechts en racistisch is.

Houdt het nou nooit is een x op, laat mensen toch in hun waarde, het wordt met de dag erger.

25 oktober 2022 om 13:24

Wie moet er in hun waarde gelaten worden, de supporters of de spelers?

25 oktober 2022 om 18:50

Is dit echt een vraag?

25 oktober 2022 om 19:19

@fcg95 Stel jij nu echt een serieuze vraag?
Het geldt voor in het algemeen dat mensen elkaar in hun waarde laten, zo moeilijk is dit toch niet

25 oktober 2022 om 21:39

Ik ga ervanuit dat jullie de reacties die ondertussen verwijderd zijn dus niet gezien hebben. Er zijn genoeg mensen op deze site die gedrag zoals deze "supporters" vertonen verdedigen.

26 oktober 2022 om 11:17

Probleem is juist dat mensen niet in hun waarde gelaten worden. Dat is en blijft een probleem waar we nooit vanaf zullen komen.

27 oktober 2022 om 14:42

Het zou geen vraag moeten zijn.
Nog geen week geleden werd er op dit forum na aanleiding van een aantal stukken rond de hele one love - aanvoerdersband saga een discussie gevoerd over of mensen bijvoorbeeld wel of geen homofobe spreekkoren mochten uitten omdat ze het misschien niet homofobisch bedoelden en dat er steeds minder mag in de maatschappij.
Of FCG (of evenuele verwijderde reacties) die vraag ook in die context stellen weet ik niet. Maar helaas is het dus wel echt een vraag voor sommige mensen.

Ik denk dat Victor Orban de laatste persoon in deze is om naar toe te stappen

Vooropgesteld dat racisme nergens toelaatbaar is, heb je toch wel een bord voor je kop als je in Hongarije aan het werk gaat en denkt dat het daar helpt om bij Orban aan te kloppen. In het originele artikel had hij het ook over (geparafraseerd) kleine groepen verantwoordelijkheden... je doet toch je research voordat je in zo'n land aan de slag gaat? Diep respect dat hij dat gevecht aan gaat, maar het is wel een David tegen Goliath. En niet iedereen kan in navolging van David tegen alle verwachtingen in succes boeken.

26 oktober 2022 om 09:22

Volgens mij weet Moniz heel goed wat hij doet hier. Er is namelijk geen betere manier om dit probleem bloot te leggen dan hij nu doet. De strijd is al heel lang David tegen Goliath, maar de winst is dat meer mensen beseffen dat zij aan David's kant staan (en strijden).

Ik snap niet wat mensen bezielt om apengeluiden te maken naar andere mensen. Misschien willen ze laten zien wat hun ware aard is ofzo?

Terecht geschorst, je moet racisten niet beperken in hun vrijheid van meningsuiting.

Can't say I'm surprised. Hongarije staat nou niet echt bekend om inclusiviteit en al helemaal niet met hun geweldige president aan het roer.

Reageer

Je mag reageren vanaf niveau 3.

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren