Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.
 

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.

De topkeeper die stopte om te wachten op een einde der tijden dat niet kwam

Laatste update:

De rijke voetbalgeschiedenis kent vele markante, tragische of grappige personages. In de rubriek Vedettes licht Voetbalzone telkens het doopceel van een van die figuren. Vandaag duiken we in de opmerkelijke loopbaan van Carlos Angel Roa, de Argentijnse topkeeper die de opvolger van Peter Schmeichel leek te worden bij Manchester United, maar van de ene op de andere dag verdween uit de voetballerij.

Door Sander Grasman

In aanloop naar de millenniumwisseling wachtte ergens in een afgelegen heuveldorpje in het noorden van Argentinië de familie Roa op de apocalyps. In de volle overtuiging dat dan het einde der tijden zou aanbreken, hadden zij al hun aardse bezittingen weggegeven om de laatste maanden die de mensheid nog restte in afzondering en enkel elkaars gezelschap door te brengen.

In tegenstelling tot zijn katachtige reflexen, zat de vader er met deze voorspelling pijnlijk naast. Het einde kwam niet en Carlos Roa had voor niks zijn succesvolle carrière op pauze gezet. De keeper met de donkere sik en dito ogen zou nooit meer het niveau halen waarmee hij kort voor zijn zelfverkozen kluizenaarschap nog was uitgeroepen tot de beste doelman van de Primera Division én Europa.

Tussen 1997 en ‘99 was Roa een van de beste en meest gewilde keepers in Europa en hij leek voorbestemd voor de absolute wereldtop, maar het werd dus een eenzame uithoek van zijn geboorteland. De Zuid-Amerikaan blonk in clubverband uit voor Real Mallorca - dat mede dankzij zijn reddingen de Spaanse top bestormde -, maar internationaal oogste hij vooral lof met zijn optredens op het WK ‘98 in Frankrijk, waar spitsen van zeer goede huize moesten komen om hem te verschalken.

Na zijn doel schoon te hebben gehouden in de groepsfase, werd Roa in de kwartfinale plots al in het openingskwartier twee keer geklopt. Beide keren had hij geen schijn van kans. Eerst was een inzet van Alan Shearer vanaf de stip hem te machtig en daarna maakte de piepjonge Michael Owen het mooiste doelpunt uit zijn loopbaan. De Engelsman zette zijn solo al op eigen helft in, profiteerde vervolgens optimaal van de houterigheid van Roberto Ayala en deponeerde tenslotte de bal onbereikbaar voor de doelman in de bovenhoek.

Het zou niet genoeg blijken te zijn voor de Three Lions, want na een pijnlijke rode kaart voor David Beckham, 120 bloedstollende minuten en penalty’s stonden zij alsnog met lege handen, omdat Roa zowel Paul Ince als David Batty vanaf elfmeter van scoren afhield. In de volgende ronde sneuvelden de Argentijnse topfavorieten - met onder anderen ook nog Gabriel Batistuta, Ariel Ortega, Claudio Lopez en Diego Simeone in de gelederen - toch. Het Nederlands elftal had wel een weergaloze goal van Dennis Bergkamp nodig om uiteindelijk ten koste van de schier onklopbare sluitpost door te stoten.

Hoewel Roa al op negentienjarige leeftijd voor het eerst onder de lat stond voor Racing Club en hij in vijf jaar uiteindelijk tot meer dan 100 duels in de hoofdmacht zou komen, zou hij bij die club nooit zijn grote doorbraak beleven. Die volgde pas toen hij noodgedwongen een pas op de plaats moest maken na malaria te hebben opgelopen tijdens een trainingskamp in Congo.

Hij raakte zijn basisplaats kwijt en belandde daardoor bij het kleinere Lanùs uit de gelijknamige industriestad onder de rook van Buenos Aires, waar hij onder de vleugels van een zekere Hector Cuper terechtkwam. Onomstreden tussen de palen en eindelijk weer fit, kon de opmars van de inmiddels al 24-jarige goalie beginnen. Zijn reddingen waren van groot belang in de zegetocht van Lanùs op weg naar de eindzege in de Copa CONMEBOL, op dat moment zelfs de enige trofee in de prijzenkast.

Niet zo gek dus dat zijn coach Cuper hem en spelmaker Ariel Ibagaza in de zomer van 1997 meenam naar Real Mallorca. De eilandclub was net gepromoveerd en hoopte dat de Argentijnse tacticus de club kon behoeden voor directe degradatie. De keuze voor de Argentijn bleek een schot in de roos, want niet alleen werd degradatie voorkomen, maar Mallorca eindigde zelfs op een zeer knappe vijfde plek, terwijl ook het bekeravontuur pas in de finale ten einde kwam, toen de ploeg na penalty’s verloor van Barcelona. Omdat de Catalanen dat seizoen eveneens de landstitel pakten, konden de fans op Mallorca zich opmaken voor een Europees debuut.

Net als in Argentinië was Roa dat eerste seizoen al meteen een belangrijke pilaar onder Cupers succes geweest, maar het jaar erna zou die rol nog een stuk groter worden. In het seizoen 1998/99 slikte de club van de Balearen namelijk maar 31 tegendoelpunten, 12 minder dan kampioen Barcelona en zelfs maar de helft van het aantal dat Real Madrid incasseerde. Het succes bleef niet beperkt tot de eigen competitie. In Europa werd de finale van de Europa Cup III bereikt, maar daarin was een miljoenenelftal van Lazio te machtig.

Aan het eind van het seizoen vertrok succestrainer Cuper naar Valencia en Roa’s toekomst leek ook hogerop te leiden, naar Old Trafford, waar Sir Alex Ferguson nog altijd zocht naar een opvolger van Peter Schmeichel. Maar in plaats van Manchester ging de Argentijn dus in een zelfverkozen ballingschap, wachtend op een apocalyps die niet zou komen.

De keeper keerde een jaar later terug in de voetballerij, maar het uitblijven van het einde der tijden had zijn geloof allerminst aangetast. De zevendedagsadventist weigerde nadien nog te spelen op zaterdag - iets wat je in Spanje een hoop wedstrijden kost. Bovendien had Leo Franco zich inmiddels opgeworpen als een waardige vervanger en dus zat Roa’s tijd er in het Estadio Mallorca Son Moix al snel op.

Hij kwam terecht bij Albacete en andermaal bracht hij een kleine club naar ongekende hoogte. Met Roa op doel promoveerde de club naar de Primera Division en in hun eerste seizoen terug op het hoogste niveau waren er slechts zes ploegen die minder tegendoelpunten te verwerken kregen, maar opnieuw sloeg het noodlot voor Roa toe. Weer liet het lichaam van de speler die al van jongs af aan vegetariër was - een feit waar hij de bijnaam Lechuga, sla, aan te danken had - hem in de steek. Er werd bij hem teelbalkanker vastgesteld en dit keer zou zijn voetbalcarrière de fysieke malheur niet meer te boven komen .

Hoewel hij de ziekte overwon, was het met keepen op topniveau gedaan. Roa keerde terug naar zijn geboorteland om daar in de krochten van het Argentijnse voetbal zijn loopbaan definitief te beëindigen. Het zou geen afscheid van de voetballerij blijken te zijn, want tot op de dag van vandaag is Roa actief als keeperstrainer. Als assistent van zijn oud-Albiceleste-teamgenoot Matìas Almeyda, nota bene een van de Laziali die hem versloeg in de Europa Cup III-finale, reisde hij de wereld over en trainde hij intussen keepers in Argentinië (River Plate en Banfield), Mexico (Guadalajara) en - tegenwoordig - Griekenland (AEK Athene) en hij ziet er met zijn lange haar, wilde baard en armen vol tatoeages nog even imponerend uit als weleer.

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

Interessant verhaal weer; de eigen producties van goal/vz blijven toch het leukste om te lezen.

Wat betreft de verwachting van een specifieke tijd van een apocalyps, vraag ik me altijd af waar dat vandaan komt. De Bijbel is in elk geval vrij duidelijk dat niemand de specifieke tijd zal weten, en volgens mij doet de Quran daar ook geen uitspraken over. Sterker nog, als je de Bijbel bekijkt zie je dat er voor de apocalyps nog dingen lijken te moeten gaan gebeuren, dus is het sowieso vreemd om het nu al te verwachten. De Joden hebben sowieso nog een behoorlijke lijst aan zaken die moeten gebeuren voor de uiteindelijke echte apocalyps, dus daarin zie je het ook niet terug.'

Ook wel interessant/mooi dat die z'n verdere geloof er niet door heeft opgegeven

11 december 2023 om 23:49

Je kunt je met dat soort zaken vooral afvragen wat er ooit is uitgekomen van al die voorspellingen en of het ook te staven is met feiten of wetenschap. Dat is in bijna alle gevallen niet het geval en een apocalyps komt echt niet uit het niets. Zelfs een zwart gat, meteoriet of een ander fenomeen is ruimschoots van tevoren te voorspellen. Vaak (nagenoeg altijd) zijn het ook gewoon hersenspinsels die totaal niet te staven zijn met iets enigszins concreets.

12 december 2023 om 09:22

Waar de apocalyps voorspellen vroeger gewoon een verzinsel was, kan je dit met het tempo dat mensen de wereld slopen inmiddels wel wiskundig uitrekenen.

12 december 2023 om 10:20

Vind dat je de mens hier teveel credits geeft. Wij slopen de wereld niet hoor, wij slopen onszelf. De wereld komt een ijstijd of extreme hitte wel te boven.

12 december 2023 om 13:16

Wij slopen de wereld en de wereld sloopt vervolgens ons.

12 december 2023 om 13:38

Precies Defisdre. Er is toch al een hoop compleet naar knoppen door puur en alleen onze toedoen. Daar krijgen we op niet al te lange termijn wel een keer een pak slaag voor.

12 december 2023 om 16:54

@mcmulenga - Daar geef je de natuur echt te weinig krediet. Ali Boembari verwoordt het goed naar mijn mening. De planeet komt de aangerichte schade moeiteloos te boven. Deze planeet heeft veel meer doorstaan en overleefd. De mensheid valt daar in het niets bij.

12 december 2023 om 19:47

Natuurlijk overleeft de aarde de mensheid met gemak. Maar je kan niet ontkennen dat wij mensen hem ongelofelijk hard aan het slopen zijn. Of ben je er zo een die vindt dat het allemaal wel mee valt?

12 december 2023 om 23:39

Niet zozeer. Ik ben wel iemand die vindt dat je niets kunt forceren op gebieden waar de techniek nog niet toereikend is. Ik ben het dus absoluut niet eens met een relatief deel van het gevoerde beleid, maar ik ben het wel eens dat we ons steentje bij moeten dragen waar we dat kunnen. Als burger kun je sowieso enkel een balans zien te vinden tussen duurzaamheid en kostenbeperking op sommige vlakken.

Onderaan de streep moet de discussie gewoon niet te emotioneel gaan worden. Hoe hard iemand ook schreeuwt, maar niemand gaat in armoede op straat leven om iets bij te dragen aan het klimaat en vaak genoeg zijn de hardste schreeuwers ook de grootste hypocrieten. Maar nee, zo 1 ben ik er niet.

13 december 2023 om 07:26

Sla eens een geschiedenisboek open, McMulenga. Dan zullen de klimaatgekkies eens versteld staan onder wat voor schommelingen in klimaten de aarde blijft doorgaan. Ook voor de uitstoot van mensen.

13 december 2023 om 08:22

Sla zelf eens een geschiedenisboek open zou ik zeggen. En vergelijk de duur van de toename of de context van de toename eens met de huidige.

13 december 2023 om 09:55

Lierse - Er zal vast veel onderzoek geweest zijn, maar niemand kan toch echt weten wat de duur van de toename of de context van de toename 1 miljoen jaar geleden was? (Als voorbeeld)

13 december 2023 om 09:59

@andrevidigoal
Ik denk dat niemand eraan twijfelt dat de aarde door de klimaatverandering blijft bestaan. Die kan namelijk aardig wat hebben. Echter, het is behoorlijk de vraag of jouw kinderen of kleinkinderen er blij van worden, als ze het überhaupt al overleven. Want die kunnen heel wat minder aan.

13 december 2023 om 10:11

Die is perfect te reconstrueren aan de hand van bodemstalen en dergelijke. Natuurlijk met een foutmarge, maar die is niet echt relevant in deze discussie.

Echt wederom een mooi verhaal over een voor mij onbekende keeper. Ik ben kom uit 96 en de generatie na hem (Dida/vd Sar/Gomes) waren voor mij helden.

11 december 2023 om 14:03

Haha, grappig dat je Dida én Gomes noemt. Ik was met de halve finale ook 9 jaar oud en heb me toch lekker gejankt toen PSV verloor. Kon Milan een paar jaar niet uitstaan haha.

11 december 2023 om 23:35

Haha in 96 was van der sar ook al een topkeeper met een CL en een finale op zijn naam. Jezus wat word ik oud.

Dat doelpunt van Dennis, alweer 25 jaar geleden!! Het zit nog steeds op mijn netvlies gebrand! Wat een klasse

11 december 2023 om 13:55

Enkel bij het zien van een afbeelding van zijn goal hoor ik daarbij ook nog de uitzinnige Jack v Gelder erbij, wellicht nog wel mooier dan de goal zelf, al was dat natuurlijk incl. aanname een geweldig doelpunt.

11 december 2023 om 17:47

@tinus45:

Het grappige is dat tegenwoordig heel veel mensen die die wedstrijd destijds op TV gezien hebben zich denken te herinneren dat ze toen dat commentaar van Jack van Gelder hoorden. Maar dat is helemaal niet zo. Van Gelder gaf geen commentaar op TV (dat deed Frank Snoeks), maar op de radio bij Langs de Lijn. Pas later zijn mensen dat radiocommentaar onder dat filmpje gaan zetten.

11 december 2023 om 21:14

Vergeet de bal van Frank de Boer niet.. Wat een geweldige bal was dat zeg! Het was een ware volksfeest in de Haagsche Schilderswijk die avond..

12 december 2023 om 16:04

Dat is hoe ik Roa ook herinner, door de goal van Dennis Bergkamp!

12 december 2023 om 22:40

Weergaloze goal, vreselijk commentaar van selfkicker Jack

Roa was alles behalve een goede keeper.
Het was de achilleshiel van het Argentijnse elftal juist. Met een team verder vol topspelers.

12 december 2023 om 17:58

Want hij werd voor niks uitgeroepen tot beste keeper van de Primera en Europa. Dat zal toch niet voor niets geweest zijn denk ik dan zo.

12 december 2023 om 20:49

In een fijn Mallorca. Elftal stond goed.
Leuke reflex, maar een brok onrust was het altijd.

Tja, sommige mensen zitten nou eenmaal diep in dit soort dingen en denken niet rationeel na. Je ziet het tegenwoordig nog steeds veel, ook betreft dit soort zaken. Iemand roept dat de planeet over 20 jaar niet meer bestaat in deze hoedanigheid (tegenwoordig een leuk complotje) of dat er op een specifieke datum in de nabije toekomst (was in 2012 of zo) een planeet met de aarde botst en men neemt het klakkeloos over (dat was wel een klein groepje). Even om je heen kijken, logisch nadenken en standaard kennis toepassen zit er dan niet meer bij. Sommigen kun je nou eenmaal alles wijsmaken.

De trainer die hem meenam naar Spanje, Hector Cuper, heeft 3 Europese finales achter elkaar verloren waaronder de eerste dus met real mallorca....

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren