Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.
 

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.

De EK-selectie van België: dit zijn de spelers die kans maken

Laatste update:

Nog een kleine twee maanden en dan is het zover: het EK 2024 in Duitsland. De poule-indelingen zijn inmiddels bekend, het speelschema is af en dus is het nu aan de bondscoaches om knopen door te hakken. Welke 23 (of 26) spelers nemen zij mee naar het eindtoernooi, en wie laten ze thuis? Dat wordt uiterlijk op 7 juni bekend, maar de komende periode zoomt Voetbalzone alvast in op de opties die de bondscoaches van de belangrijkste landen hebben. Met in deze editie: België.

Het Belgische voetbal floreerde in de afgelopen tien jaar enorm. Aan de hand van sterren als Kevin De Bruyne, Romelu Lukaku en Dries Mertens voerde het land lange tijd de FIFA-wereldranglijst aan, en reikten de Rode Duivels ver op de verschillende eindtoernooien.

Op de EK’s in 2016 en 2021 kwam België tot de kwartfinales, en op het WK van 2018 werd zelfs de derde plaats bereikt, nadat de latere wereldkampioen Frankrijk in de halve finale nog te sterk was gebleken. Het WK 2022 in Qatar verliep een stuk teleurstellender voor onze zuiderburen, daar ze de groepsfase niet wisten te overleven.

Het artikel gaat verder onder de video
Meer video's

Het doet nog altijd pijn bij de Belgen dat de ‘gouden generatie’ nooit een echte prijs heeft weten te winnen. Inmiddels lijkt een groot deel van die Belgische sterspelers hun beste tijd te hebben gehad, en daarom is het tijd voor nieuwe talenten om op te staan. Te beginnen in Duitsland komende zomer, in een poule met Slowakije, Roemenië en Oekraïne. Wie neemt bondscoach Domenico Tedesco op in zijn definitieve EK-selectie? Voetbalzone blikt vooruit.

Keepers


Het zal een flinke opgave voor Tedesco zijn om een knoop door te hakken wat betreft de doelmannen. Topkeeper Thibaut Courtois kwam dit seizoen nog geen minuut in actie door een knieblessure, en lijkt het EK daardoor te moeten missen.

Bovendien lijkt de relatie tussen Courtois en Tedesco allesbehalve goed. Vorig jaar juni verliet de doelman boos de selectie van België, nadat niet hij, maar Lukaku de aanvoerdersband had gekregen in de interland tegen Oostenrijk. Vorige maand laaide het vuur opnieuw op, toen Courtois op X met drie leugenaar-emoji’s reageerde op een video waarin Tedesco zei ‘alles, maar dan ook alles’ geprobeerd te hebben om de relatie met Courtois te verbeteren.

Afgelopen jaar stonden afwisselend Matz Sels en Koen Casteels onder de lat van België als vervanger van Courtois. De verwachting is dan ook dat zij in ieder geval mee zullen gaan naar Duitsland. Daarnaast lijken ook Standard Luik-goalie Arnaud Bodart en Luton Town-keeper Thomas Kaminski kans te maken, aangezien zij de afgelopen periode ook vaak onderdeel uitmaakten van de Belgische selectie.

Tot vorige maand hadden de Belgen ook hoop dat Mile Svilar misschien voor hun land uit zou kunnen komen. De doelman van AS Roma is half-Belgisch en werd in Antwerpen geboren. Vorige maand bevestigde Tedesco echter dat Svilar niet voor België kan spelen, omdat hij al een interland heeft gekeept namens Servië.

Opties: Arnaud Bodart (Standard Luik), Koen Casteels (VfL Wolfsburg), Thomas Kaminski (Luton Town), Matz Sels (Nottingham Forest).

Matz Sels (links van het midden) en Koen Casteels (rechts van het midden) lijken de grootste kanshebbers om de eerste keeper van België te worden op het EK.

Verdedigers


De bijna 37-jarige Jan Vertonghen, met 154 interlands recordinternational van België, lijkt komende zomer gewoon op een basisplaats te kunnen rekenen in Duitsland. Wie daar naast hem zal staan, is nog even afwachten. Toby Alderweireld heeft na het WK in Qatar zijn interlandcarrière beëindigd, en dus is Tedesco zoekende naar een vervanger. Onder meer voormalig Eredivisionist Wout Faes en Arthur Theate zijn kanshebbers, al zou laatstgenoemde ook als linksback kunnen starten.

Ook de inmiddels 28-jarige Timothy Castagne is eigenlijk wel een zekerheidje in de selectie, waarschijnlijk zelfs als basisspeler. Daarnaast is er nog een groot aantal jonge verdedigers dat mag blijven hopen. Denk daarbij bijvoorbeeld aan Ameen Al-Dakhil, Koni De Winter, Hugo Siquet, Zeno Debast en Jorne Spileers, die allemaal niet ouder dan 22 jaar zijn.

Opties: Ameen Al-Dakhil (Burnley), Sebastiaan Bornauw (VfL Wolfsburg), Timothy Castagne (Fulham), Zeno Debast (RSC Anderlecht), Koni De Winter (Genoa), Wout Faes (Leicester City), Thomas Meunier (Trabzonspor), Hugo Siquet (Cercle Brugge), Jorne Spileers (Club Brugge), Arthur Theate (Stade Rennes), Zinho Vanheusden (Standard Luik), Jan Vertonghen (RSC Anderlecht).

Voormalig Eredivisionist én recordinternational van België: Jan Vertonghen.

Middenvelders


Kevin de Bruyne is inmiddels hersteld van de hamstringblessure die hem een aantal maanden aan de kant hield, en zal – mits hij fit blijft – één van de hoofdrolspelers zijn in het Belgische team op het EK. Het is aannemelijk dat hij de middelste linie zal gaan vormen met twee meer verdedigend ingestelde middenvelders, zoals Amadou Onana, Orel Mangala, Aster Vranckx of Youri Tielemans. Zij moeten de grote schoenen van Axel Witsel, die na het WK in Qatar zijn interlandcarrière beëindigde, zien te vullen.

Hét grote talent op het middenveld van België is Arthur Vermeeren, die afgelopen winter van Royal Antwerp FC naar Atlético Madrid verkaste. Hij lijkt dus ook op een plekje in de EK-selectie te mogen rekenen. Roméo Lavia moet het toernooi juist zo goed als zeker missen: de middenvelder van Chelsea is de rest van het seizoen uitgeschakeld door een hamstringblessure.

Opties: Kevin De Bruyne (Manchester City), Olivier Deman (Werder Bremen), Leander Dendoncker (Napoli), Yannick Ferreira Carrasco (Al-Shabab), Malick Fofana (Olympique Lyon), Mandela Keita (Royal Antwerp FC), Orel Mangala (Olympique Lyon), Amadou Onana (Everton), Dennis Praet (Leicester City), Alexis Saelemaekers (Bologna), Mario Stroeykens (RSC Anderlecht), Youri Tielemans (Aston Villa), Mike Trésor Ndayishimiye (Burnley), Hans Vanaken (Club Brugge), Arthur Vermeeren (Atlético Madrid), Aster Vranckx (VfL Wolfsburg).

De negentienjarige Arthur Vermeeren, hier in duel met Robbie Brady, is een van de Belgische talenten.

Aanvallers


De aanvalsleider is naar alle verwachting Romelu Lukaku, de all-time topscorer van het Belgische elftal. Toch zal hij nog even moeten wennen aan de vleugelspelers die naast hem staan. Dat waren jarenlang Mertens en de inmiddels gestopte Eden Hazard, maar die zijn er niet meer bij in Duitsland.

De 21-jarige Jérémy Doku doet het uitstekend bij Manchester City en mag hopen op een basisplaats op het EK. Ondertussen laat ook voormalig Vitesse-spits Loïs Openda zich vrijwel wekelijks zien bij RB Leipzig, waardoor hij de concurrentie aan zal gaan met Lukaku. Ook voor Leandro Trossard liggen er kansen.

Maar België heeft nog meer opties op de vleugels. Bijvoorbeeld PSV-aanvaller Johan Bakayoko, die het dit seizoen uitstekend doet en mag dromen van een toptransfer komende zomer. Een ander talent is Charles De Ketelaere. Zijn eerste seizoen bij AC Milan verliep vorig jaar teleurstellend, maar deze jaargang doet hij het op huurbasis prima bij Atalanta.

Opties: Johan Bakayoko (PSV), Michy Batshuayi (Fenerbahçe), Charles De Ketelaere (Atalanta), Jérémy Doku (Manchester City), Romelu Lukaku (AS Roma), Dodi Lukébakio (Sevilla), Loïs Openda (RB Leipzig), Leandro Trossard (Arsenal).

Loïs Openda, die twee seizoenen geleden nog bij Vitesse speelde, maakt grote kans om komende zomer mee te gaan naar Duitsland.

Vermoedelijke opstelling


Tedesco staat inmiddels iets meer dan een jaar voor de groep van België, en heeft sindsdien meerdere dingen uitgeprobeerd. Dat was mede het gevolg van blessures en de situatie rondom Courtois. Het is daarom niet eenvoudig om te voorspellen hoe de basiself van België er komende zomer uit gaat zien.

Toch lijkt een aantal spelers wel zeker van een basisplaats, zoals De Bruyne, Doku en Lukaku. Ook de vier spelers die de achterste linie vormen, met centraal Vertonghen en Faes, is met redelijke zekerheid te voorspellen. Op het middenveld lijkt Tielemans de strijd om een basisplek aan te moeten gaan met Onana en Mangala. Bakayoko zou als rechtsbuiten kunnen starten, maar moet daarvoor de concurrentiestrijd aangaan met Trossard.

Vermoedelijke EK-opstelling België: Sels; Castagne, Faes, Vertonghen, Theate; Onana, De Bruyne, Mangala; Trossard, Lukaku, Doku.

Belangrijke afwezigen


De belangrijkste afwezige in de Belgische selectie zal natuurlijk Courtois zijn, zowel vanwege zijn blessure als zijn relatie met Tedesco. Het valt zelfs niet uit te sluiten dat de 31-jarige Courtois zijn laatste interland al gespeeld heeft: Tedesco verlengde vorige maand zijn contract als bondscoach van België tot 2026.

Ook Lavia kan het EK eigenlijk al vergeten. De twintigjarige Chelsea-middenvelder mist de rest van het seizoen door een hamstringblessure en kwam deze jaargang door blessureleed sowieso nog maar 32 minuten in actie.

De 36-jarige Mertens is in principe nog altijd beschikbaar voor de Rode Duivels, maar heeft van Tedesco te horen gekregen dat hij niet meer op een oproep hoeft te rekenen, nu er een nieuw tijdperk is aangebroken.

Afwezig: Thibaut Courtois (Real Madrid), Roméo Lavia (Chelsea), Dries Mertens (Galatasaray).

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

Ben je dan ook een klein kind zeg Courtois... Valt me tegen van hem. Met leugenaar emojis reageren op je coach, wat een niveau. Hoe dan ook belachelijk voor een prof en helemaal van zijn statuur.

18 april 2024 om 09:10

Tedesco is gewoon een schijnheilig individu die de media handig bespeelt. Daar reageert een klein kind als Courtois dan zo op.

18 april 2024 om 10:35

Als Courtois vind dat hij liegt dan mag hij dat toch best aankaarten? Wie weet liegt hij ook, dat weten wij niet dat weten alleen die 2. Bovendien gaat Courtois het EK toch helemaal niet halen met zijn blessure.

18 april 2024 om 10:39

Volgens Stef Wijnants is er 0.0 contact geweest tussen Tedesco en Courtois sinds het eerste conflict. En dan zegt Tedesco dat hij er alles aan doet.

Vuil spelletje is die aan het spelen.

18 april 2024 om 16:48

Dat doe je toch niet via Instagram... Kom op. Volwassen mensen...

18 april 2024 om 20:34

Behalve dat Courtois sws altijd al overkomt als de Belgische Cillessen. Hebben precies dezelfde slachtofferrol en lijken altijd verongelijkt.

19 april 2024 om 10:10

Behalve dat Courtois de beste doelman van de wereld is en steeds leverde voor de duivels

20 april 2024 om 10:30

Je zou maar alles doen om de beste doelman ter wereld weg te pesten.

Zo zeg de Belgen hebben ook wel een flink jasje uitgedaan na de gouden generatie. Blijft jammer dat ze geen prijs hebben gewonnen met die selectie, vermoed dat het nu wel weer een tijd gaat duren voordat er weer een selectie staat van dat niveau en dus de hoop op een internationale prijs.

18 april 2024 om 14:11

Is moeilijk te voorstellen hoe lang dat kan duren natuurlijk. Niet elke generatie van België kan even goed zijn en de huidige tussen 24 en 30 jaar kun je zelfs zwak noemen (Trossard en in mindere mate Tielemans als uitzonderingen).
Tussen de 16 en 22 zijn er nu wel heel wat heel getalenteerde spelers, dus over 4 jaar kan het er weer helemaal anders uitzien, maar dat is op dit moment onmogelijk te zeggen of die daadwerkelijk gaan doorbreken (buiten Doku die dat wel aan het doen is).

19 april 2024 om 08:23

Ze hebben zeker een jasje uitgedaan. Alleen lijkt het mij dat ze nog wel een sterke aanval en goed middenveld hebben?

19 april 2024 om 22:22

Een aanval: Doku - Openda - Bakayoko is toch een GE-WEL-DIG trio. Zoveel snelheid en diepgang. En potentie. Met een de Bruyne erachter, Tielemans… prima spelers. Alleen de verdediging is een stuk minder. Maar voorin opties te over.

Casteels lijkt me we altijd de eerste doelman te gaan zijn als hij fit is. Al doet Sels het wel echt uitstekend de laatste tijd.

18 april 2024 om 14:18

Zou wel vertrouwen hebben in Sels ook. Had het bij Newcastle wat moeilijk en dat leek ook zijn vertrouwen aan te tasten, maar sinds 3-4 jaar eigenlijk weer zeer constant en betrouwbaar.

18 april 2024 om 15:26

Ik ook. Maar Casteels kan je wel echt niet passeren vind ik. Die verdient het gewoon.

Tegen Slowakije, Roemenië en Oekraïne moet het wel lukken om door te gaan maar tegen de betere landen ben je met een dergelijke verdediging wel erg kwetsbaar. Echt wel leuke talenten en met nog een paar prima spelers uit de Gouden Generatie maar een plaats in de kwartfinale lijkt me het hoogst haalbare.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren