Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.
 

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.

De Nederlander die bepaalt hoe goed spelers in Football Manager 2024 zijn

Laatste update:

Vele voetballiefhebbers kijken reikhalzend uit naar de releasedatum van Football Manager 2024. Maandag 6 november is het zo ver. Jeroen Thijssen, de Nederlandse hoofdscout van het spel, buigt zich over de beoordeling van duizenden spelers, stafleden en bestuursleden in ons land. In gesprek met Voetbalzone vertelt hij uitgebreid over zijn bijzondere functie.

Door Jordi Tomasowa

Al meer dan twintig jaar is Thijssen de belangrijkste man in Nederland als het aankomt op Football Manager, het spel waarin je de kans krijgt om manager te worden van je favoriete club en de talenten van morgen kunt ontdekken. Zijn officiële functie is Regional Research Manager. Thijssen is niet alleen verantwoordelijk voor alles wat zich in Nederland bevindt. Ook coördineert hij Duitsland en opvallend genoeg Afrika.

Het artikel gaat verder onder de video
Meer video's

“Ik heb ook een uitvoerende rol voor een deel van de licensing”, vult Thijssen aan. “Dan moet je denken aan samenwerkingen met clubs, de KNVB en andere partijen. We hebben overleg met die organisaties. Zij vragen bijvoorbeeld of een speler aan het spel kan worden toegevoegd als clubicoon, er een streep op een door ons gemaakt shirtje net iets dunner kan etcetera. We overleggen of een bepaalde derby misschien toch niet meer zo relevant is. Die speler die de club onlangs heeft verlaten – ja, die heeft zijn status als icoon wel een beetje verloren.”

Uit de hand gelopen hobby
Sinds vorig jaar is Thijssen officieel in dienst bij Sports Interactive, de ontwikkelaar van Football Manager. Het werk dat hij de afgelopen twee decennia heeft gedaan voor het spel is voor hem eigenlijk een uit de hand gelopen hobby. “Ik ben in de jaren negentig begonnen met het spelen van het spel, toen het nog Championship Manager heette. Ik was actief op allerlei internetfora. Op het officiële forum stond een advertentie van Sports Interactive. Wie wil op locatie in Londen het spel komen testen? Dat vond ik wel interessant.”

Thijssen was meer dan welkom, maar moest er alleen voor zorgen dat hij ergens kon wonen of overnachten. “Ik had toen ook een reguliere baan in Nederland. Met mijn toenmalige baas had ik afgesproken dat ik een paar weken naar Londen kon als vakantie om het spel te spelen en te testen. Uiteindelijk heb ik drie weken lang m’n lievelingsspel zitten spelen.”

Omdat Thijssen destijds niet tevreden was over de Nederlandse database, besloot hij zijn eigen database mee te nemen. “Ik miste wat dingetjes, maar in eerste instantie werd daar niks mee gedaan, ze hadden namelijk al een researcher voor Nederland. Na drie weken kwam de Head Researcher Mark Woodger naar mij toe. En hij zei: ’Joh, jij deed toch iets met Nederland en de database? Kan je daar iets van laten zien?.’ Dus ik pakte mijn floppy disk, die bestonden toen nog, en ik liet mijn database in een excelbestand zien.”

“Ze waren wel enthousiast en toen kreeg ik ineens te horen dat ik als researcher voor Nederland kon beginnen, aangezien de huidige researcher een deadline had gemist en dat ik het per direct kon overnemen. Daar heb ik toen direct ja op gezegd. Jarenlang is dat gewoon een beetje een hobbyproject geweest, maar sinds vorig jaar heeft dat dus toch geleid tot een functie bij Football Manager. Dat is fantastisch.”

Drukke maanden
Thijssen is een van de vele head researchers van Football Manager. “De ene werkt daadwerkelijk veertig uur per week, maar de ander steekt er iets minder energie in. Het hangt ook een beetje van de competitie en het werk af. Engeland is anders ingedeeld, maar Nederland, Duitsland, Spanje en Italië zijn zulke grote en belangrijke competities. Daar moet eigenlijk dagelijks naar gekeken worden. De competitie van Malta is iets minder spannend, dus valt het te begrijpen als de head researcher van dat land een weekje niets doet.”

De beoordelingen die Thijssen samenstelt komen voort uit goed scouten en overleg met zijn assistenten. Dat zijn vaak mensen van binnen de club of fans die veel voetbal volgen. “Er zijn zo’n dertig mensen die mij helpen met het doen van research in Nederland, want ik kan ook niet alles in mijn eentje. Daarnaast krijg ik nog ontzettend goede hulp bij de amateurselecties.”

Thijssen (rechts) met Wolfgang Gasparik (links), Head Researcher Oostenrijk en co-reseacher Duitsland en Nigeria.

Thijssen is blij dat hij nu eindelijk even achterover kan leunen. “De interne deadlines zijn voorbij. Het spel komt officieel op 6 november uit, maar iedereen die een pre-order heeft geplaatst en mensen die hebben geholpen aan de nieuwe editie hebben al de beta-versie kunnen spelen. Zij krijgen zo kort de tijd om veel te spelen en eventuele fouten in het spel door te geven aan Sports Interactive. FM 2024 is tegenwoordig te spelen op de pc, Xbox, Playstation, Apple Arcade en Netflix, dus we moeten testen of alles goed werkt, maar de laatste paar dagen voor de officiële release kunnen we qua data en research technisch niet zo heel veel meer doen. Anderzijds schakelen we nu ook al weer over naar eventuele updates en ook langzaam richting FM25.”

Richting de deadlines, zoals bij de release van een update of een nieuw spel, loopt de druk flink op. “Er gebeurt in de voetballerij zo veel en er zijn enorm veel dingen onduidelijk”, benadrukt Thijssen. "Wat betreft Ajax is de releasedatum bijvoorbeeld eigenlijk net een weekje te laat, aangezien de chaos met de aanstelling van John van ‘t Schip als interim-trainer op zijn eind lijkt te komen.”

Thijssen is verantwoordelijk voor de beoordeling van de smaakmakers van de Eredivisie tot de Onder 19-ploegen van clubs uit de Keuken Kampioen Divisie. In het nieuwe spel noemt hij Ajax een verhaal apart. “Ze presteren in de werkelijkheid natuurlijk voor geen meter. Je kan mij alleen niet vertellen dat Josip Sutalo - ook al speelt hij heel slecht - ineens niet meer kan voetballen. Dat is gewoon een Kroatisch international die heel hoog staat aangeschreven en naast Josko Gvardiol bijna onaantastbaar is.”

“Als er een speler uit het buitenland naar Nederland komt, dan zeggen wij vaak niet gelijk: ‘Daar klopt niks van, zijn kwaliteiten gaan we direct aanpassen.’ Sutalo is zo’n voorbeeld van een speler uit het buitenland. Bij hem is het nu vooral een vormkwestie. Misschien wint Ajax met een relatief eenvoudiger programma nu wel zeven wedstrijden op rij en staan de club en de spelers er heel anders voor. Het doen van research en beoordelen van spelers houdt eigenlijk nooit op.”

Scouten van spelers
“De eerste paar keer dat ik een speler zie, kijk ik vaak naar algemene dingen: wat is het voor speler? Hoe is zijn fysiek? Is het een links- of rechtspoot? Is hij snel of wendbaar? Dat kun je in veel gevallen wel zien. Maar hoe goed een speler een penalty kan nemen als je hem drie wedstrijden ziet spelen en hij geen strafschop neemt, dat kun je dan niet beoordelen. Dat doen we dan ook niet. Zo’n vaardigheid wordt dan automatisch gegenereerd door het spel. Dan krijgt een speler bijvoorbeeld een tien van het maximale aantal punten, dat is twintig.”

Thijssen noemt het scouten van keepers nog het lastigst. “Ik ben zelf fervent ADO-supporter. Kilian Nikiema is daar dit seizoen de eerste doelman. Die heb ik zeker tien keer in de jeugd zien spelen, maar nog niet één keer had ik zoiets van: daar kan ik echt wat mee.” Nikiema is drievoudig international van Burkina Faso en wordt al jaren vanuit ADO beschouwd als een behoorlijk keeperstalent. “Dat zie je op zich ook wel aan hem. Hij kan aardig meevoetballen, heeft zelfvertrouwen, maar dan hoop je op die ene redding of een gigantische blunder, dat kan ook nog, maar dat gebeurt dan niet.”

“Hij heeft zich niet echt kunnen onderscheiden”, vindt Thijssen. “Dan sta je te kijken en denk je - het zijn vaak allemaal reddingen waarvan je denkt: die bal had ik bij wijze van spreken ook kunnen hebben. Dat is soms frustrerend. Het leven van een scout is soms ook naar een wedstrijd gaan met de intentie een specifieke speler te bekijken en dan blijkt diegene in de warming up geblesseerd te zijn geraakt.”

Het beoordelen van doelmannen, zoals ADO-sluitpost Nikiema, noemt Thijssen het lastigst.

Thijssen moet dag in dag uit beoordelen welke kwaliteiten en potentie spelers bezitten. Toch noemt hij zijn werk vrij relaxed. “In principe is het een soort kantoorbaan van negen tot vijf. Maar daar kunnen we ook flexibel mee zijn. Ik heb nu bijvoorbeeld ‘s avonds doordeweeks bekerwedstrijden gekeken en in het weekend kijk ik ook voetbal. De ene keer voor eigen vermaak en de andere keer echt met een notitieblokje. Of ik ben op zondagavond laat nog wat statistieken aan het bekijken en verwerken. Een aantal van ons gaat natuurlijk ook wel naar uitwedstrijden. Dat we dan niet allemaal op maandagochtend om 9 uur inklokken is ook niet zo vreemd.”

Doordat Thijssen zo enorm veel tijd en energie in Football Manager steekt, is het een logische vraag of het eigenlijk voor hem zelf ook nog leuk is om het spel te spelen. “Af en toe”, zegt hij lachend. “Het spel komt bijna uit. Ik ben druk geweest met licentiezaken en ik begin nu vaak een spel om te kijken hoe alles er in de game uitziet. Dan kom ik vaak niet eens een seizoen door. FM 2024 hoef ik de eerste maand ook niet te spelen, dan kan ik heel even uitblazen.”

Meestal richting het nieuwe jaar begint de zin bij Thijssen wel echt te komen. “Het is voor ons vrij druk geweest en ik werk natuurlijk ook echt aan FM, dus soms is het ook even lekker om niet met het spel bezig te zijn. Ik moet zeggen: de laatste paar versies vind ik Football Manager weer heel speelbaar geworden. FM 22 en FM 23 waren goed, dat gaat FM 24 ook echt zijn. Het spel loopt allemaal wat sneller en soepeler. De programmeurs, de guru’s en de wizzkids hebben aan een aantal dingen gewerkt.”

“Dat maakt de ervaring net iets prettiger, dat was wel een veel gehoorde ‘klacht’”, geeft Thijssen aan. “Tien of vijftien jaar geleden startte je een spel en jaagde je er in een weekend een seizoen doorheen. Nu zijn er veel meer opties en variabelen. Het is allemaal wat uitgebreider geworden. Voor heel veel mensen is dat leuk, maar voor een groep zal het misschien ook net te uitgebreid zijn. Het is denk ik ook een gamingtrend in het algemeen. Vroeger kon je in een weekend een spel uitspelen. Nu hoor je vaak dat games zo veel content hebben dat je er wel honderd of tweehonderd uur mee bezig bent. Football Manager is ook veel uitgebreider geworden als je het naast Championship Manager of de eerste versies van FM legt.”

Thijssen laat tot slot trots weten welke nieuwe features in FM 24 zitten. “We hebben een licentie voor de J-League 1 en 2. Er is een creator voor standaardsituaties aan het spel toegevoegd en er zijn ook heel veel dingen aangepast in de interacties met spelers, en je technische staf in de vorm van vergaderingen maar ook ontwikkelplannen. Je kunt nu ook makelaars inschakelen om spelers aan te kopen en te verkopen. We hebben nu ook een aantal modussen. Je kan een standaard spel beginnen, maar ook met de laatste transfers die actueel zijn, of een spel beginnen op een specifieke datum terug in de tijd. Tot slot is het nu ook mogelijk om met een saved game uit FM 23 door te gaan in FM 24. Dat is natuurlijk heel tof.”

Maandagmiddag verschijnt deel twee van het interview met Thijssen op Voetbalzone. Daarin wordt onder meer besproken wie de grootste talenten in Nederland zijn, hoe de selecties van Ajax, AZ, Feyenoord en PSV zich tot elkaar in FM 2024 verhouden en onthult Thijssen de twee beste spelers uit de Eredivisie in het spel.

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Raad de transfer! ????
Reacties

Nou ik vraag me elk jaar af waarom PSV - RKC en PSV - Willem II als grote wedstrijden worden neergezet. Ik kan me geen PSV supporter herinneren van na 1980 die dat wat interesseert. Ajax is de enige rivaal, en de lichtstad derby stelt wel wat voor....een wedstrijd tegen Willem II heeft echt geen speciale betekenis meer. Of is dat alleen mijn mening?

5 november 2023 om 17:32

Dat deel van het spel is vaak inderdaad nogal dubieus. Ook clublegendes (zeker bij de kleine clubs) ontbreken vaak totaal. Terwijl mij het echt niet moeilijk lijkt dat te regelen.

5 november 2023 om 17:40

Ook altijd leuk dat Ronaldo in de game als 'clubicoon' vaak zijn mening loslaat over PSV, maar in het echt er nooit iets over zegt.

6 november 2023 om 19:07

Net als voor de meeste Ajacieden de enige echte klassieker tegen Feyenoord is, kan dit andersom wel het geval zijn. In jouw voorbeeld dus vanuit de ogen van RKC.

De beta bevalt wel tot nu toe. Tactisch kan je meer dan ooit bepalen wat er gebeurt en het toevoegen van een stilstaande fases centrum was ook echt heel dringende toevoeging.

In tegenstelling tot bijvoorbeeld EA luistert FM toch wel echt naar de community lijkt het.

5 november 2023 om 17:51

Ja er is heel veel interesse vanuit SI wat de community wil en vind. Daar zijn ze beter mee dan debuggen...of werkt het intussen in FM24 dat je 'altijd negeren' kunt aanvinken op commentaar van je assistent dat je een speler zou moeten wisselen omdat hij bij een eventuele gele kaart de volgende wedstrijd is geschorst? Dat is het meest nutteloze advies dat je krijgt en het irriteert me altijd mateloos maar hoe vaak ik 'altijd negeren' ook aanvink, het komt altijd terug. :D

5 november 2023 om 18:59

Corners hebben de rework gehad, maar ze zijn in mijn save wel heel erg bepalend. Een sterke, grote speler met sprongkracht maakt er zo 15+ in een seizoen. Zal nog wat aan getweaked moeten worden.

5 november 2023 om 19:05

Kon eigenlijk bij de vorige FM’s ook al lukken als je gek genoeg was elke wedstrijd je routines aan te passen aan je opstelling.

Maar zal inderdaad wel aan gewerkt worden. Afstandsschoten zijn ook nog wat overpowered heb ik het idee.

5 november 2023 om 19:39

Die hebben ze zelfs beter gemaakt las ik

Ik had twijfels of ik de versie van dit jaar wel moest kopen, aangezien volgend seizoen de echte grote veranderingen doorgevoerd zullen worden. Maar ik ben toch weer enorm blij dat ik het gedaan heb, ik ben ook enorm blij dat je door kunt gaan met de saves die je vorig jaar gestart bent!

Ik hoop snel een database te vinden voor 24 met de Nederlandse amateur competities. Ik vind het spel nog een schepje extra magie krijgen als ik met mijn eigen amateurclubje aan de slag kan! Hoe prachtig is dat!

5 november 2023 om 18:00

FM24 is een aardige upgrade, maar FM25 moet echt de knaller worden. Nieuwe engine dan ook.

Morgen komt de officiële release uit met de release-patch, waar ik op wacht om echt te gaan starten met een langdurige save. Heb er zin in!

5 november 2023 om 18:04

Het ergste inderdaad wat er is aan de beta. Die korte termijn save zoeken die toch leuk genoeg is 😅.

5 november 2023 om 18:07

Ik ben echt heel benieuwd naar de nieuwe engine en wat er precies veranderd gaat worden! Het vrouwenvoetbal gedeelte vind ik verder niet zo boeiend..

6 november 2023 om 01:24

Kan ik morgen niet verder spelen met de save die ik gisteren reeds gestart ben?

6 november 2023 om 04:51

Ja dat kan gewoon

6 november 2023 om 09:07

Kan zeker, maar er is altijd het risico dat er nog bugs aanwezig zijn in je betasave als je overstapt op de echte game.

5 november 2023 om 18:03

Ik ben wel benieuwd wat die grote veranderingen qua Game-engine gaan meebrengen qua belasting voor een computer.

Dat vind ik namelijk echt een van de charmes van FM. Iedereen met een laptop, en dan echt niet per se een model van vele honderden euro’s of stukken meer, kan het gewoon spelen. En met die nieuwe game-engine zou dat misschien toch wel eens kunnen veranderen denk ik.

5 november 2023 om 18:11

Mwah, ondertussen valt dat ook wel mee. Als je een aantal leagues wilt draaien heb je ook al een vrij aardige pc/laptop nodig. Ik vind zelf de interface, de menu’s en de gezichten van de newgens belangrijker dan de graphics tijdens de wedstrijden.

5 november 2023 om 18:18

Het lijkt minder belastend te worden te zijn voor je PC. Loopt soepel.

Echter de mode waarin de transfers pas plaatsvinden op de dag dat het in het echt gebeurde, die mode is heel erg traag. Sowieso speel ik alleen die standaard mode, dus voor mij is het geen probleem.

5 november 2023 om 19:06

Dat denk ik er ook van. De gemiddelde FM-speler geeft niet zoveel om de graphics van een wedstrijd zelf denk ik. Al zullen ze op deze manier wel proberen nieuwe spelers aan te trekken.

5 november 2023 om 23:26

Niet per se om de grafische dingen maar wel om de bewegingen enzo. In FM24 is dit veel beter geregeld zoals de baan van de bal, passeerbewegingen enzo.

5 november 2023 om 23:42

Dat zeker. Maar de huidige graphics (dus even zuiver hoe het er uit ziet, niet de bewegingen en dergelijke) zijn voldoende voor mij. Dat hoeft echt geen fifa-achtige simulatie te worden.

6 november 2023 om 05:21

De graphics is iets waar ik, als 10 jarig FM-speler inmiddels, wel héél erg naar uitkijk. Het ziet er al hetzelfde uit sinds ik begon! Het zal echt een stuk realistischer en meeslepend er worden zo.

6 november 2023 om 14:16

Ik ben gewoon nog loyaal aan de 2D view zelfs

6 november 2023 om 03:11

Ik overweeg al 2 jaar om ook te starten met footbal manager. Normaliter speel ik altijd FIFA maar het leukste vind ik. Team samenstellen. Ik hoor dat pc beste is, maar ik heb niet echt een laptop die ik gebruik om te gamen. Is PS5 ook goed te doen of via een iPad?

6 november 2023 om 05:13

Op de ps5 is om te beginnen denk ik het mooiste om te beginnen. De console versie is minder uitgebreid en om te beginnen is dat minder overweldigend. Ik speel de console versie door het gebrek aan tijd. Maar als je echt de full experience Wil Zou ik met de tijd wel uitwijken naar de pc versie

6 november 2023 om 05:23

Zou het echt doen via PC. Het is super diep en meesleepend, totaal niet te vergelijken met FIFA eigenlijk. Het realisme is geweldig en het zal je echt doen voelen alsof je daadwerkelijk manager bent.

6 november 2023 om 06:53

Draait het op een windows laptopje?

6 november 2023 om 07:06

Ja hoor. Geen probleem

6 november 2023 om 07:17

Ik vind zelf de console (+Ipad) versie van FM veel minder dan de pc versie. Het is veel te simplistisch en je kunt geen logi’s toevoegen en sommige clubs hebben een verkeerde naam.

Heerlijk weer een nieuwe football manager. Ik ben al weer lekker aan het spelen met de bèta versie en de wonderkids aan het zoeken. Kan niet wachten tot de eerste speler wil vertrekken bij de club omdat ik in de rust een speech heb gegeven die hem niet zint. Zo lekker realistisch. Maar ik blijf spelen. Heb ze allemaal vanaf de eerste versie en ik blijf ze elk jaar trouw kopen.

Hij mag wel eens beter opletten wat de been voorkeur van spelers is. Van Ottele bij Heerenveen bijvoorbeeld rechtsbenig (of tweebenig) maar zeker niet links. En Braude is rechts en niet links. En posities kloppen ook niet altijd.

5 november 2023 om 17:53

En hopelijk speelt jong Heerenveen nu wel in een competitie zodat ik niet weer zelf allemaal oefenwedstrijden hoef in te plannen...

5 november 2023 om 18:20

Ja dat is echt irritant inderdaad.

5 november 2023 om 19:35

@ScH14FcB - Ook sommige huurcontracten kloppen niet. Bij Feyenoord heeft Lingr bijvoorbeeld geen optie tot koop in zijn contract staan. Snap niet hoe dat zo vaak fout gaat, vorig jaar ook al.

Hoe zien de Newgen faces er eigenlijk uit? Nog steeds animatie? Ik vond het echt zo'n verademing dat je op een gegeven moment ook gewoon een facepack kon gebruiken. Zou fijn zijn als dat er standaard in zou zitten. Ik kan haast niet meer voorstellen om zonder te spelen.

6 november 2023 om 07:39

Misschien volgend jaar, als de grote updates doorgevoerd worden, maar voor nu zitten we nog vast aan die lelijke 3d animaties.

6 november 2023 om 09:10

Het “Newgan” facepack lost dat wel op. Dan heb je AI-generated gezichten.

Jongens ik speel nog steeds 2001/2002. Met Tsigalko, n’diaye en Agahowa. Heerlijk lekker op mijn werklaptopje want ik ben een apple man. Genoeten tijdens vergaderingen. I denk dat ik toch ook deze versie ga kopen.

6 november 2023 om 07:41

Ik moet ook eerlijk bekennen dat ik elk jaar wel de nieuwe versie koop, maar uiteindelijk toch altijd weer terug val op Fm16. Dat vind ik de fijnste versie, omdat je daar nog het een en ander makkelijk aan kunt passen waardoor je in principe ook al Mourinho, Pep of Pochettino kunt roleplayen,

6 november 2023 om 11:12

Agahowa samen met Okowonkwo van Shaktar waren altijd de eersten die ik haalde:D

6 november 2023 om 11:14

Het kan nog steeds gratis te downloaden!

Heel leuk zo’n interview en inkijkje. Vaker zo’n interview VZ, is echt ff wat anders. Tof hedaan. 5 Star Potential is een leuke podcast over FM. Zit ook een researcher bij (Dave) die zich richt op Wolverhampton.

Wat een gaaf artikel! Ik speel al jaren Football Manager en ben ook al begonnen met FM 24 via de early access (ik kan dan toch niet wachten om te zien hoe de spelers dit jaar weer beoordeeld zijn).

In de hoop dat Jeroen dit zelf ook leest wil ik een paar vragen stellen die me al jaren bezig houden.

1: Klopt het dat spelers die onder contract staan bij Ajax standaard een boost krijgen in hun beoordeling? Bijvoorbeeld Berghuis was in FM 2020 een vrij matige rechtsbuiten. In FM 2021 was het ineens een speler die niet zou misstaan in de Europese top. Toevalligerwijs was hij toen dus net getransfereerd naar Ajax.

2: Kunnen Ajacieden die op een bepaald moment in hun prille carrière gehypet worden als wereld talent nog gedowngrade worden als ze deze potentie in het echt niet waarmaken? Met stijgende verbazing zie ik dat Devyne Rensch álweer een wonderkind is met een potentie om de wereldtop te halen. In mijn huidige savegame is de beste man in 2024 200 miljoen (!) euro waard. Nog een voorbeeld: Kenneth Taylor een klasse beter dan Jerdy Schouten, Veerman, Q Timber & Wieffer en vertegenwoordigd een waarde van +/- 250 miljoen. Hoe is dit in godsnaam te verklaren aangezien de twee godenzonen op geen enkel vlak hun toebedeelde potentie waarmaken? Ook een Naci Unuvar geniet een enorme potentie terwijl hij bij Twente niet eens aan de bak komt. Pas als de jongens Ajax definitief verlaten dan wordt hun potentie aangepast, zie in het verleden Tete, van Rhijn..

Ik snap echt dat het verdomd lastig is om alle spelers realistisch te beoordelen. Maar het valt écht op dat Ajacieden al jaren een streepje voor lijken te hebben in de beoordeling. Dit doet afbreuk aan het spel want een savegame in de Eredivisie is hierdoor onrealistisch. Spelers van Ajax krijgen zonder iets te presteren een grote potentie terwijl dit niet zo is bij een Bakayoko (die nu pas is geupgrade en in vorige jaren helemaal niks bijzonders was), Gakpo idem, Saibari, maar ook Wieffer, Hartman etc. Ga vooral door met potentie toebedelen aan de hand van prestaties in real life maar niet op basis van een of andere reputatie.

Zeer benieuwd naar jouw visie hierop! En of andere FM spelers ook deze ongelijkheid ervaren.

6 november 2023 om 11:32

Ik sluit me hier volledig bij aan. Het is werkelijk ongelooflijk hoe zowel de current als de potential ability van Ajax-spelers de pan uit rijzen. Inderdaad is het geen makkelijke taak voor Jeroen. Maar, in vele gevallen raakt het echt kant noch wal. Het is buitenproportioneel en dat maakt ook voor mij de spelvreugde in de Eredivisie beduidend minder. Ajax wordt onterecht gezien als absolute topclub en zelfs tot aan de reservelinksback van de onder -18 wordt daarvan geprofiteerd met onwerkelijke stats en bizarre transferwaardes. Natuurlijk hebben ze drie leuke jaartjes gehad onder Overmars en Ten Hag. Dat dit duo dan een flinke upgrade krijgt, is compleet begrijpelijk, net als bijvoorbeeld een Dusan Tadic. Maar de traditie om alles in Ajax-shirt een onwerkelijke boost te geven, komt het realisme van het spel verre van ten goede. Of juist wel, aangezien het in het 'echte' wereldje ook gebeurt. Kijk naar de (inter)nationale waardering rondom Gakpo en fidget spinner Antony en diens transferwaardes. Absurd natuurlijk. Als je het zo bekijkt, is het inderdaad nog wel een soort van realistisch dat je dit ook in fm ziet gebeuren. Máár: Gelukkig bewijzen de prestaties en bijbehorende statistieken het tegendeel. En laat dát nou net hetgeen zijn wat de current en potential ability zou moeten bepalen, en niet de naam van een speler of de vereniging waarvoor deze voetbalt.

Lieve groetjes,

Harm

Heb het geld er niet voor, anders zeker gekocht. Speel nog altijd Cm01/02!

Welke nerds spelen dit nou haha

6 november 2023 om 13:54

Ik.

On: ga ‘m weer halen. Vorig jaar overgeslagen want niet zo’n update.

Vind het vooral heerlijk dat ze nu op (PC & console) Game Pass staan. Geen early access maar wel een goedkope manier om er elk jaar weer lekker wat uurtjes in te steken.

Heb 2 versies overgeslagen, maar deze update met veel meer cornervarianten en een nieuwe defensieve rol (inverted full back) vind ik wel heel interessant. Ga hem zeker uitproberen binnenkort. Even Ajax terugbrengen naar de absolute top.

6 november 2023 om 20:26

Ook een libero nu (niet meer alleen bij de centrale bij drie achterin maar dus met de twee Centralen vier achterin nu) in systemen met 4 verdedigers. Ook wel een leuke implementatie.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren