Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risicos van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.
 

Cruijff en Van Hanegem ergeren zich: ‘Vreselijk! Waar voetbal je voor?’

Laatste update:

Veel trainers hameren op balbezit, maar volgens Willem van Hanegem en Johan Cruijff wordt dat schromelijk overdreven. De voormalig topvoetballers zijn van mening dat er in Nederland te veel de aandacht wordt gelegd op balbezit, terwijl de nadruk juist zou moeten liggen op de omschakeling.

/

Het viel Van Hanegem op dat het tempo bij de Premier League-wedstrijd tussen Liverpool en Manchester United afgelopen weekend een stuk hoger lag dan in de kraker in de Eredivisie tussen Feyenoord en PSV. “In ons hedendaagse voetbal lijkt balbezit het belangrijkste”, schrijft de oud-middenvelder in zijn column in het Algemeen Dagblad. “Daar is iedereen op gefocust.”

“Je hoort veel trainers ook zeggen: we moeten zorgen dat we geen balverlies lijden. Daarom zie je dat er vaak breed of achteruit wordt gespeeld. Vreselijk! Waar voetbal je eigenlijk voor?”, vraagt de Kromme zich hardop af. Generatiegenoot Cruijff is het met Van Hanegem eens en wijst erop dat spelers in de jeugdopleiding van Barcelona wordt geleerd altijd vooruit te denken in het veld.

“Als je spelers jaren zo opvoedt, dan kan het niet gebeuren dat ballen breed of terug worden gelegd, zoals nu vaak gebeurt in Nederland. Dat heeft weinig met wel of geen talent te maken, maar alles met verkeerd opleiden. Bij de omschakeling spelen veel Nederlandse teams de bal opzij of naar achteren. Blijkbaar met de bedoeling om tijd te winnen, terwijl de tegenstander juist daarmee in de kaart wordt gespeeld”, geeft Cruijff aan in zijn column in De Telegraaf.

Ben je het met Cruijff en van Hanegem eens?

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

Exact. En dat is precies waarom Psv het nu zo goed doet in Nl en europa.

18 januari 2016 om 09:26

Dat is precies wat we nodig hebben. Ookal vond ik PSV wel heel verdedigend en angstig spelen. Feyenoord kreeg zoveel ruimte voor initiatief en het enige wat ze deden was loeren op de counter! Een soort Chelsea voetbal, in mindere mate. Het is de sleutel tot succes maar wat voor voetbalwedstrijden krijgen we als heel de eredivisie op de counter speelt?

18 januari 2016 om 09:53

Feyenoord en Ajax willen vaak een voetballende oplossing, maar PSV past zich aan aan de tegenstander.
Je weet dat Feyenoord alles op alles zet in de Kuip met het publiek erachter en dan kun je als PSV zijnde wel het spel willen maken, maar je kan ook achterover leunen en wachten op je kansen. Dat hebben ze uitstekend gedaan.

daarom vond ik de wissel van cocu ook zo goed om isimat erin te brengen voor Locadia! gewoon alles tegen houden en gaan counteren met Narsingh!

18 januari 2016 om 12:37

Slimme trainers die daar wel een tactiek op hebben. Evolutie.

18 januari 2016 om 13:01

Die wissel had ik nog kunnen bedenken, en zo slim vind ik mezelf niet.

18 januari 2016 om 16:47

Als iedereen op de counter zou spelen zou je geweldig voetbal zien. Engels voetbal. Waar de bal en spelers constant in beweging zijn omdat iedere keer de bal veroverd wordt, er een snelle aanval geplaatst wordt. Iedereen denkt bij counteren alleen maar aan verdedigen en hoe negatief dat is, terwijl het juist aanvallen stimuleerd.

Ik heb mij flink zitten ergeren aan Van Hanegem gisteravond op ziggo. Wat een zuurpruim is dat geworden zeg. Het is niet zo dat hij altijd onzin roept, maar het is gewoon zo negatief, elk onderwerp of vraag beantwoorde ie op zo'n depressieve manier dat ik me afvraag of ie nog plezier in het leven heeft.

18 januari 2016 om 09:38

Precies, was echt lachwekkend om naar zijn analyse te kijken. Hij vond Suarez ook erg matig spelen, terwijl hij bij 5 goals betrokken was... En de penalty was een overduidelijke schwalbe volgens hem, wat totaal niet het geval was. Maargoed Willem kan je niet meer heel serieus nemen want hij is over vrijwel alles negatief

18 januari 2016 om 09:49

Dat is niks nieuws. Dat deed hij vele jaren geleden bij VI ook al. Elke vraag in twijfel trekken en dan na wat getouwtrek (alsof hij elke keer overtuigd moest worden dat het een goede en logische vraag was) met een negatief en pessimistisch antwoord komen. Was blij toen hij daar niet meer aan tafel zat.

18 januari 2016 om 10:30

Ik heb 5 weken lang heerlijk premier League zitten kijken. Nu weer eens de eredivisie erbij, het is gewoon echt slecht. Vooral saai ook. Ik snap hem wel

18 januari 2016 om 12:43

Ah. Ik vind de Premier League dan weer erg slecht. Het tempo ligt wel hoger, tactisch hebben ze een brevet van onvermogen. Die competitie is zichzelf aan het kapotmaken omdat ze daar geen geduld hebben om eens naar een systeem te spelen die past. Het tempo van de wisselleningen van spelers-, managers- en beleidsmensen ligt nog hoger dan het spel in de competitie. Ik denk dat ze Europees alleen maar verder wegzakken doordat ze een eilandvisie hebben: alles voor te veel geld willen hebben, geen rust, geen prijzen.

18 januari 2016 om 15:59

ik heb anders dt weekend wel goed voetbal gezien hoor in de PL. behalve Liverpool-Manchester Utd was echt een slechte wedstrijd niet normaal. maar bijv een Stoke speelde weergaloos. een van de leukste 0-0 wedstrijden die ik gezien heb.

Ik vind dat PSV dit vorig jaar beter beheerste. Begrijp me niet verkeerd, ik vind het team van dit jaar beter (vooral zonder Memphis), maar Perreiro is zooo traag en Luuk lijkt ook trager dan vorig jaar. Gister werd Perreiro weggestuurd en meneer moest er eerst 10 jaar over doen om de bal te controleren. Dan mis je die Narsingh opeens wel en ik snapte ook niet waarom Luuk er niet uitging ipv Locadia.

18 januari 2016 om 09:51

De Jong was samen met Guardado de beste van het veld gast...

18 januari 2016 om 09:55

Zo goed was de jong niet hoor

Ik ben het daar ook zeker mee eens. Ik vind dat Vitesse en ook Zwolle en mindere mate Heracles een voorbeeld van hoe het wel kan. Die spelen veel vooruit en proberen zo kansen te crieeren.
Ik zie liever dit soort voetbal dan dat ik naar Ajax kijk. Al kunnen we het omdraaien. Ajax staat bovenaan en waarom zouden ze dan het spelletje gaan veranderen?

Ik riep het al bij Oranje. Maar ook bij de Nederlandse clubs is het tijd om mee te veranderen naar het "nieuwe" voetbal.

Psv doet het in Europa op een andere manier. Die ook zeker werkt.

Het is inderdaad vaak dodelijk saai wat deze ploegen laten zien, of überhaupt clubs in de eredivisie.
Balletje breed is makkelijker voetballen dan tempo voetbal. Heeft dus wel degelijk met talent te maken.
Of een speler ziet de mogelijkheden niet om diep te gaan en te passen of hij geeft de bal liever makkelijk breed om een andere maar met een oplossing te komen.
Dat is dus wat er aan de hand is. Spelers zien het niet meer. Positiespel is ook vaak om te huilen!
Er zal inderdaad getraind moeten worden in het vooruit denken en dan met z'n allen een plan uitvoeren.
Aansluiten bij de top van Europa gaat sowieso niet meer lukken maar proberen om de supporters weer wat te verwennen zou al mooi zijn.

Ik ben het helemaal met ze eens. Ik heb gisteren naar 90 minuten oeverloos getik van Ajax zitten te kijken. Eerste helft waren ze beter. Meer balbezit en weinig kansen weggegeven. Als je echter kijkt hoeveel uitgespeelde kansen dit Ajax heeft gehad waren dat er bar weinig. Veel balbezit, weinig diepgang en echt uitgespeelde kansen. Erg schrijnend.

Dat balbezit hebben wij zelf als publiek zo belangrijk gemaakt. Jaar in jaar uit werden de % balbezit als maatstaaf gebruikt om te zien wie er beter was. Deze % werden altijd vaak in beeld gebracht tijdens een wedstrijd, het was een soort wet waarbij het een feit was wie er beter speelde.

We moeten hier langzaam van af, want dit is doorgeslagen naar alle spelers op het veld. Een balletje rondtikken is als goed bevonden, je bent dan zogenaamd het andere team kapot aan het spelen en controleert de wedstrijd. Aan het einde kan je ook mooi zeggen het meeste balbezit te hebben gehad.

Laten we beginnen deze % niet meer weer te geven en zo belangrijk te maken. Als we het weergeven, dan in % op welke helft het meest is gevoetbald. Als dan de bal 70% alleen op de Ajax helft is geweest en maar 30% in de helft van de tegenstander is het sneller onacceptabel.

Stop toch eens om Nederlands voetbal te vergelijken met de PL of Spanje. Is niet te vergelijken, die zitten op een veel hogere niveau.

Wie kwam dan met de uitspraak: als jii de bal hebt, kunnen zij niet scoren? Als er iemand van balbezit zou moeten houden is dat Cruijf

18 januari 2016 om 12:50

Hij heeft ook ooit eens gezegd: "ik ben veel verdedigender ingesteld dan de mensen denken."

De focus op balbezit is een defensief trucje om de wedstrijd te controleren als je die wedstrijd al in de zak hebt. Nederlandse clubs beginnen vaak al met controleren als er nog helemaal niemand gescoord heeft en ja dat is gewoon niet logisch.

Hier spelen de jeugdteams van Feyenoord en Ajax ook aantrekkelijk en naar voren, maar in de eerste elftallen beslist de trainer kennelijk anders. Verder doet de jeugd van Ajax het in Europa altijd goed en horen ze structureel bij de top, dus meneer Cruijf ik denk dat het probleem eerder ligt bij de trainer/coach van het 1e elftal.

Van hanegem en cruijff zijn aanvallend ingesteld. . Dat kan.. maar nederland heeft helaas geen goeie zekere verdedigers en dus ook tegen dwergstaten betekend balverlies al gauw een goal.. vandaar de tendens op balbezit te spelen. dit waait over als de gevolgen financieel gaan meewegen. Als topclubs niet meer meedraaien op hoogste platforms en dus geen top vergoedingen meer incasseren. . Dan zal de zweep er weer over heen gaan.. en rennen ze bij elke bal in bezit als bezetenen op de goal af om de bal erin krijgen hoe dan ook. . Zodat men op zn cruijffs, op het eind hopelijk 1 goal meer heeft dan de tegenstanders. Tot dan.. hang in there

Dat was ook zeker het probleem bij Ajax gister. Vooral Gudelj bleef maar naar achteren of breed spelen als hij tussen twee dicht op elkaar staande linies kwam. Hierdoor werd de situatie: De spelers achter hem waren uitgespeeld, steeds opgeheven.

Ajax kwam maar geen steek verder en gokte het op lange ballen op Milik en naar de zijkant en hoopte op een individuele actie.... Erg teleurstellend. Overigens deden Bazoer en van de Beek exact hetzelfde hoor.

misschien dat de trainer van FCGroningen eens met die gasten kan bellen ? daar is het terugspelen en op balbezit blijven hameren tot doel verheven

18 januari 2016 om 16:03

en anders, Ajax knijpt een week lang n zij handjes als je meer dan 80% balbezit hebben gehad.

voetbal hoort onvoorspelbaar te zijn, en je moet risico nemen zodat er weer verassende wendingen onstaan. voetbal is niet een sport die beoefend kan worden volgens het boekje. 100 % bedoel ik dan.

Ik kan me niet voorstellen dat Hanegem of Cruijff precies geroepen hebben wat in dit artikel staat verkondigd. Een leuk tekstje waar de meerderheid van de site-bezoekers het mee eens gaat zijn, met de twee grootste volkshelden van het Nederlandse voetbal om het lekker te verkopen. In de werkelijkheid liggen de momenten waarop je balbezit wil houden en wanneer je vooruit moet spelen wel iets genuanceerder, en dat weten meneer van Hanegem en zeker Cruijff maar al te goed. Ik vind als je 'ja' stemt op deze poll, dan heb je er niet goed over nagedacht.

Of je een bal vooruit kan spelen op het veld ligt grotendeels aan of er spelers verderop in het veld aangespeeld kunnen worden. Je zult zien dat tijdens een wedstrijd er voldoende momenten zijn dat dat wel kan maar tegen een goed team zul je altijd momenten krijgen dat je eerst ruimte moet creëeren. Als je niet vooruit kunt spelen kun je stil blijven staan met de bal of met de bal gaan lopen, maar soms is een balletje breed toch de manier om ruimte te creëeren? Als je in loze simplificaties blijft denken kom je echt nergens guys.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren