Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.
 

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.

Club als liefde of speelgoed?

Laatste update:

Elke keer kijk ik ervan op. Weer een multimiljonair of zelfs miljardair die een geliefde voetbalclub overneemt. Een voetbalclub, een passie van duizenden of miljoenen supporters. Supporters die elke week zich uitbundig laten gaan bij een doelpunt van hun club, of juist in tranen uitbarsten na een uitschakeling. Deze supporters, met een hart voor de club, moeten soms met lijdende ogen aanzien hoe hun club als speeltje wordt gebruikt door een onbekende nieuwe eigenaar met geld. Of toch niet?

Het was november 1993, Stadio Olimpico was bedolven door wolken van somberheid. De club AS Roma stond op de voorste rand van de afgrond. Het financieel wanbeleid zal de club de kop gaan kosten. Zo dacht men. Maar plots stond er een man op. Zijn naam was Francesco (ook wel Franco genoemd) Sensi, een sportmanager en Italiaans ondernemer die vooral actief was in de olie. Sensi, geboren en getogen in Rome, werd de achttiende voorzitter van de AS Roma-geschiedenis. Een nieuw tijdperk was geboren, fans konden weer opgelucht ademhalen, Sensi zou AS Roma redden.

Sensi gold als een van de laatste voorzitters, die zonder steun van multinationals een club in het internationale topvoetbal overeind wilde houden. Het duurde tot 2001 voordat er successen werden geboekt, onder zijn bewind werden één Scudetto (2001), tweemaal de Coppa Italia (2007 en 2008) en tweemaal de Italiaanse Super Cup (2001 en 2007) gevierd. Binnen het Italiaanse voetbal was Sensi een van de oppositieleiders tegen het machtsblok van Milan en Juventus. Sensi had de harten van de Roma fans veroverd.

En net toen men dacht van de donkere wolken af te zijn, zorgde de gezondheid ervoor dat Sensi in 2004 zijn taken neer moest leggen en zijn dochter Rosella Sensi nam het stokje over. Op de achtergrond speelde Francesco echter nog een belangrijke rol.
Het was inmiddels februari 2007, AS Roma lijkt wederom in financieel zwaar weer terecht te zijn gekomen. De familie Sensi zou volgens La Gazzetta Dello Sport een schuld van ruim 370 miljoen euro open hebben staan, waardoor de club zo snel mogelijk in de verkoop moet worden gedaan. De financiële crisis heeft de Roma-familie bereikt. Toch voert de liefde voor de club de boventoon.

"AS Roma is van ons, niemand zal daar aan komen", aldus Rosella, voorzitter van de Giallorossi. "Men zal in de problemen komen wanneer er ook maar geprobeerd wordt om de club van ons af te pakken. Zo lang mijn vader leeft, behoort de club tot ons toe."

En dan slaat het noodlot toe. Augustus 2008, een zwarte dag in de geschiedenis van AS Roma. Duizenden fans verzamelen zich om te rouwen. Francesco Sensi, is overleden in Rome. De inmiddels 82-jarige voorzitter overleed aan de gevolgen van een slepende ziekte. Roma is in rouw en de Rosella wist dat er zware tijden aan zouden komen.

Al snel na de dood van Francesco vormt de financiële situatie van Roma het middelpunt van de belangstelling. Rosella kan Roma niet meer behouden en besluit toch de club in de verkoop te zetten. Er volgt een soap waarin Rosella de ene na de andere koper ziet afhaken. Zou de club nog gered worden?

Maart 2011, de burgemeester van Rome, Gianni Alemanno, kwam met het nieuws naar buiten. AS Roma wordt de eerste club in de Serie A die in buitenlandse handen valt. Thomas DiBenedetto, mede-eigenaar van het Amerikaanse New England Sports Ventures, wordt voor 67,1 procent eigenaar van de club. De eerste gedachte die door mijn hoofd ging was een opluchting. Eindelijk zijn we van het getouwtrek af en kunnen we naar de toekomst kijken. Maar is dit ook wel zo? Wie is die DiBenedetto eigenlijk? Al snel hoorde ik de volgende woorden: “Mijn droom is dezelfde als die van miljoenen supporters: Roma moet weer één van de topclubs van deze aarde worden, met een team die ieder jaar mee kan doen om de Scudetto en de Champions League”, aldus DiBenedetto. “Hoe kan ik het mooi verwoorden? Alle wegen leiden naar Rome…”

Deze mooie woorden klinken voor elke Roma supporter natuurlijk goed in de oren. Zou het zo zijn? Zal DiBenedetto de nieuwe verlosser worden zonder de clubcultuur te beschadigen? Zit ik hier te luisteren naar de nieuwe Sensi of naar de nieuwe Suleimane al-Fahim (Manchester City)? Zal Roma speelgoed worden of een passie. De toekomst zal het uitwijzen.

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

PSV nu ?? Ajax 2018/2019 ??
Reacties

Beste Vz-ers,

Door een storing eind April was deze CE, verwijderd. Daarom is hij nogmaals gepubliceerd.
Dus als hij bekend voorkomt dan weet je waarom.

Groeten Pango

In principe is het goed informatief stuk. Je noemt de feiten op zoals die zijn, en doet dat op een manier die prettig is om te lezen. Alleen kwam de overgang van 2007 naar de dood van Francesco Sensi voor mij eigenlijk onverwachts. Misschien had je over zijn slepende ziekte in een alinea eerder iets kunnen vertellen zodat je er als lezer niet meteen op gedrukt wordt.

Om in te gaan op je verhaal; is het niet meer dan logisch dat de nieuwe voorzitter deze woorden roept? veel andere keus heeft hij eigenlijk niet. Roma hoort thuis tussen de topteams van Europa, dus is het meer dan logisch dat je dat als nieuwe voorzitter ook vindt. Ik volg Roma niet op de voet, maar ben wel in de club geïnteresseerd. Ik hoop dan ook dat Roma snel weer de aansluiting met de Europese top terug kan vinden. Dan maar met extra geld van een nieuwe, buitenlandse voorzitter.

12 mei 2011 om 15:13

Bedankt voor je reactie. Ik heb wel genoemd dat Rosella in 2004 het stokje van Franco had overgenomen door een slepende ziekte, ik vond het niet nodig om dat verder uit te lichten omdat ik niet in de details wou treden over de ziekte. Doet er verder nameliik niet veel toe, maar voor degene die het willen weten was het vooral de ouderdom die hem verschillende kwaaltjes bezorgde.

Groeten

12 mei 2011 om 15:20

Allereerst graag gedaan. Het gaat mij alleen niet om de details van de ziekte. Ik merk echter dat ik mijn excuses aan moet bieden. Ik heb over de regel van de gezondheid van Sensi heen gelezen. Je hebt het inderdaad eerder genoemd. Excuus hiervoor.

Ik ben wel benieuwd wat je zelf van de huidige situatie van Roma vindt. Vind je het een ''prettig'' idee dat jouw club straks in handen van een buitenlandse voorzitten zal zijn, of gaan je haren rechtop staan als je eraan denkt?

12 mei 2011 om 16:04

Zoals in de CE al te lezen is ging het financieel erg slecht met AS Roma. Een nieuwe oplossing moest gevonden worden. Natuurlijk vind ik het idee niet 'prettig' als Roma straks in de handen van een buitenlandse voorzitter zal zijn. Maar ik heb me een beetje in Dibenedetto verdiept en heb opzich wel vertrouwen in deze man.
Thomas Debenedetto is namelijk van origine Italiaans, ook heeft hij in Rome gestudeerd aan het Trinity College. Nu zit hij daar nog steeds (al 25 jaar) in het bestuur. Hij heeft dus wel nog een verband met Rome. Maar het is en blijft een Noord Amerikaanse overname.
Daarom ben ik toch benieuwd of hij ook echt de liefde die Sensi had kan overbrengen en of hij Roma niet alleen als bijzaak gaat zien, maar ook echt passie voor de club heeft.

Mijn volgende CE zal ook verder over Dibenedetto gaan.

12 mei 2011 om 19:20

Dan kijk ik bij deze al uit naar je volgende CE. Want je hebt me, door deze CE, echt geïnteresseerd in AS Roma.

Het was leuk om te lezen. Je kon het stuk ook vlot lezen. Hoewel ik de feiten als wist (ben zelf Roma fan), lees ik iets over Roma met graagte vele malen. Roma vind ik echt een fantastische club en moest ik profvoetballer geworden zijn zou ik geen ander shirt dan dat van Roma willen dragen (eerst een paar jaar Brugge), als ik natuurlijk goed genoeg zou zijn :-). Ik denk dat Di Benedetto met liefde met Roma zal omgaan. Het is niet iemand (zoals de naam al zegt heeft hij Italiaanse roots) die zomaar de clubcultuur overboord zal gooien. Hij is ook echt fan van het team. Van mij krijg je 4 sterren. Forza Roma!!

Mooi stuk over Roma. Als Palermo fan vind ik het altijd leuk om stukken over Italiaanse clubs te lezen. Deze clubexpert vind ik lekker leesbaar, bevat veel nuttige informatie en de vraag die je stelt is interessant. Het is een clubexpert met inhoud, dat is wel fijn.
Vind persoonlijk Roma ook wel een aardige club, maar ik hoop wel dat ze van Pastore afblijven

5 sterren

Hey Pango

Had je artikel natuurlijk al veeeeel eerder gelezen, maar toen kon k niet stemmen omdat het artikel te 'oud' was.

Ik vind het een erg leuk stuk om te lezen, goed onderbouwd met juiste feiten!!
Kortom een erg goed stuk!
Ik kijk uit naar je volgende expert!!

Pieter

P.s. die 5 sterren zijn dik verdiend!!!

Goed stuk, goed geschreven het is zeker 5 sterren waard.

Ik moet ook nog afwachten wat Di Benedetto voor onze club zal betekenen.
Als de transfermarkt open is dan zullen we wel zien wat voor spelers worden gehaald.

Goed Stuk,

Ik ben ook benieuwd wat Di Benedetto gaat doen, ik hoop het beste
Jammer dat De Rossi misschien vertrekt

Ik had ergens gelezen dat hij Totti wou opvolgen als Clubicoon, ik hoop dat hij dat ook doet, De Rossi is een geweldige speler, en hoop dat hij blijft

Leuk stuk! Heb helemaal niks met Roma, maar dit stuk is echt lekker geschreven was er zo doorheen.

Goed stuk! Niet te lang, niet te kort, geen tot weinig spelfouten.
Leuk om wat te lezen over de geschiedenis van AS Roma, ik ben toch wel een fan van de club en vooral van Totti.

Ik heb Roma altijd al de mooiste club van Italië gevonden, maar stond helaas altijd al in de schaduw van de clubs uit Milaan en Turijn. Ik ben daarom ook blij om te zien dat er mensen zijn die mijn mening delen en de moeite nemen er een CE over te schrijven. Ik ben net als jij benieuwd hoe Roma zich onder Dibenedetto zal gaan ontwikkelen.
Mijns insziens heeft je schrijfstijl nog wel wat aandacht nodig. Het leest hier en daar niet echt lekker weg door je gebruik van soms (te) korte zinnen. Ik zou ook nieuw alinea's niet met 'en' beginnen: een nieuwe alinea betekent een nieuw (deel)onderwerp, terwijl 'en' juist aangeeft dat er nog doorgegaan wordt op wat eerder die zin/alinea is besproken. Inhoudelijk is het wel oke.

Reageer

Je moet inloggen om te reageren. Heb je nog geen account? Dan kun je je gratis registreren. Inloggen

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren