Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.
 

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.

Bestuursraad Ajax wil heroverweging ontslag Kroes: ‘Terugkeer een optie’

Laatste update:

De bestuursraad van Ajax, die 73 procent van de aandelen van Ajax vertegenwoordigt, wil dat de Raad van Commissarissen onder leiding van Michael van Praag haar besluit over het voorgenomen ontslag van Alex Kroes heroverweegt. Dat staat in een brief die zaterdagavond naar de leden van Ajax is gestuurd en in het bezit is van onder meer De Telegraaf en de NOS.

Kroes werd door de RvC geschorst vanwege mogelijke handel met voorkennis in aandelen van Ajax. De bestuursraad gelooft echter dat een heroverweging mogelijk is welke kan leiden tot een terugkeer van Kroes bij Ajax in welke vorm en onder welke voorwaarden dan ook.

RvC-voorzitter Van Praag was begin deze maand duidelijk. Kroes werd per direct geschorst als algemeen directeur en de samenwerking moest permanent beëindigd worden. Eerder deze week herhaalde Van Praag andermaal dat er voor Kroes geen weg meer terug is.

Het artikel gaat verder onder de video
Meer video's

In de brief aan de leden laat de bestuursraad weten een gesprek te hebben gevoerd met Ajax om 'kennis te kunnen nemen van de afwegingen die hebben geleid tot het ferme voorgenomen besluit'. Ook sprak de bestuursraad met Kroes zelf. "De bestuursraad is zich zeer zeker bewust van de bestuurlijke regels en de complexiteit aangezien Ajax een beursgenoteerde onderneming is", valt er verder in de brief te lezen.

Tot een gesprek met de Raad van Commissarissen kwam het niet. "De bestuursraad heeft tevergeefs op verschillende manieren getracht op korte termijn een gesprek te arrangeren."

Ajax belegt op dinsdag 21 mei van dit jaar een Buitengewone Algemene Vergadering Aandeelhouders. Tijdens deze bijeenkomst staan er twee hoofdpunten op de agenda: de uitkomsten van het KPMG-onderzoek naar Sven Mislintat, maar ook het voorgenomen ontslag van de geschorste algemeen directeur Kroes.

Daar wil de bestuursraad niet op wachten. "Aangezien voor Ajax de belangrijkste voetbalweken aanbreken, zowel binnen maar vooral ook buiten het veld", staat in de brief. "De bestuursraad roept de Raad van Commissarissen dan ook op om toch echt komende week met elkaar te kijken wat er nodig is om tot een heroverweging te komen die het belang van Ajax dient."

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

Sportief succes boven ethisch handelen, is de nood zo hoog in Amsterdam?

13 april 2024 om 21:58

Snap het ook niet..

13 april 2024 om 22:01

Slap gelul van met name supporters van andere clubs.

Is hij veroordeeld? Strafrechtelijk vervolgd? Momenteel is hij alleen geschorst door de eigen club. Met je ethisch handelen. Slap gelul zeg.

13 april 2024 om 22:15

Er is niet een beursgenoteerde bedrijf die anders zou handelen. Je laat een CEO toch niet zitten met de kans dat hij schuldig wordt bevonden hahaha. Dat zullen de sponsoren leuk vinden.

13 april 2024 om 22:18

Hij is dom geweest en zijn schorsing is terecht. Meer moeten we er momenteel ook niet van maken en de instanties haar werk laten doen en laten beoordelen hoe strafbaar her daadwerkelijk is.

Al vrees ik dat het voor zijn carrière bij Ajax wel funest is. De situatie begint zo langzaamaan wel onwerkbaar voor hem te worden.

13 april 2024 om 22:20

Het probleem is dat Ajax beursgenoteerd is. De fout van Kroes is onvergefelijk als CEO van een beursgenoteerd bedrijf. Er is geen weg terug. Vastklampen aan Kroes is trekken aan een dood paard. Laat Ajax zich richten op het invullen van de vele vacatures met mensen die niet besmet zijn.

13 april 2024 om 22:28

Het vervelende van deze hele casus vind ik vooral dat het allemaal grijs gebied lijkt te zijn. Ik ben een leek op dit gebied en moet dus afgaan op de deskundige blik van specialisten.

Die roepen allemaal wat anders. Het zou niet gaan om koersgevoelige informatie, het is niet laakbaar en amper strafbaar, de ander roept weer totaal iets anders. Vandaar dat ik me ook afvraag of dit wel zo fout is. Dom is het absoluut. Maaar als de specialisten zo overal elkaar heen rollen, kun je je afvragen of het wel zo fout was hetgeen hij deed.

13 april 2024 om 22:34

Heel veel supporters van andere clubs praten zoveel onzin, het moet eerst nog maar juridisch bewezen worden dat het handel met voorkennis was.

Kroes gaf aan dat het niet rond was dus kan een supporter van een andere club, geen Ajax mij vertellen waar ze juridisch de grens trekken? Geen vermoedens maar feiten? Als het rond is? Als het papierwerk opgesteld is maar nog niet getekend? Waar trekken ze de grens?

13 april 2024 om 22:43

Beetje onzinnig om dat alleen over supporters van andere clubs te roepen Fcvoetbal, want ik zie genoeg Ajacieden die ook verschillende meningen ventileren.

13 april 2024 om 22:52

@ryan888 Ik weet niet of andere beursgenoteerde ondernemingen anders zouden handelen.

Hij heeft een fout gemaakt. Maar hoe groot die fout is daar kun je best over twisten. Ik denk niet dat er veel beursgenoteerde ondernemingen, zeker geen grote, een CEO zouden ontslaan voor een fout waarmee hij in het beste geval een paar duizend Euro had kunnen verdienen en waarschijlijk gestraft gaat worden met een tik op zijn vingers en misschien een kleine boete.

Volgens mij zijn er genoeg Ceo's geweest die met kleine vergrijpen, in ieder geval wat betreft hun functie, gewoon zijn weg gekomen.

14 april 2024 om 00:06

Precies Tinus, allemaal roomser dan de paus. Als Kroes niet doorkan, geldt hetzelfde voor van Praag.

13 april 2024 om 22:02

Als sportief succes gegarandeerd is, is dat serieus te overwegen. Maar die garantie heb je bovendien niet. Dan maar gewoon doen wat juist is.

13 april 2024 om 22:06

Guilty until proven innocent, is dat ethisch?

En ik snap echt wel de gevoeligheid.
Maar handel met voorkennis is alleen strafbaar als de voorkennis ook daadwerkelijk invloed heeft op de koers van het aandeel.

Laat nou de instantie die daar over gaat uitspraak over doen.

Ik weet het niet. Ik baseer dit op een stuk in het FD waarin staat dat de benoeming van een CEO nagenoeg geen invloed heeft op de koers. Daarom is een goede uitspraak zo belangrijk voor het vervolg en voordat er conclusies getrokken worden

13 april 2024 om 22:30

Heeft nagenoeg geen invloed. Dus het kan wel. En hij heeft aandelen gekocht toen hij wist dat de kans heel groot was dat hij aangesteld ging worden. Dan lijkt het mij toch duidelijk dat hij schuldig is.

15 april 2024 om 08:43

Maar dat is niet aan jou of aan mij of aan Van Praag. Dat is mijn hele punt.

13 april 2024 om 22:14

Hou toch op met je ethisch handelen. Als die aandelen na zijn aanstelling nou verviervoudigd zouden zijn en hij ze gelijk weer verpatst had, was het een ander verhaal geweest, maar daar is totaal geen sprake van. Hij heeft iets stoms gedaan, geef de man een boete, maar laat hem vooral heel snel zn functie weer bekleden. Want de straf is buiten proportioneel en louter opgelegd om van Praag en zn vriendjes te beschermen

13 april 2024 om 22:37

Tja, als ik het verhaal afgelopen week mocht geloven handelde Mislintat ethisch keurig verantwoord. En dat na een onderzoek waarin ook gewoon een van de hoofdrolspelers niet gehoord is. Treft onze Rvc leden geen blaam voor het onzorgvuldig controleren van de mislukte transferzomer van tientallen miljoenen en mogen ze de nieuw AD om zwaar wegende morele redenen wel op non-actief zetten maar volgt er andermaal geen enkele zelfreflectie. En zelf je aandelen belang goed melden, nee dat is ook een bijzaak.

Ik ga niet claimen dat Kroes geen blunder heeft begaan. Maar die moraliserende toon van zijn tegenstanders is echt bespottelijk. Dit incident zo hoog opvoeren is een keuze. Een keuze waar ik en veel medesupporters niet achter staan.

Man, man, man. Wat een waardeloos beleid. Kunnen waarschijnlijk niemand anders krijgen.

Heroverweging... Met al het moddergooien mag Kroes ook weg blijven. Als je hoort dat hij een Lenferink weg wil hebben, denk ik van why. Heeft altijd goed werkt geleverd zie tijdperk Overmars. Het verhaal van de VEH is ook bullshit, lees de notulen van Ajax maar, dan klopt het verhaal van de VEH niet..


Ook begint het te lijken op een machtsstrijd, Kroes lijkt de macht te willen. We moeten geen mensen die de macht willen, maar mensen die geven om de club en handelen in het belang ervan, zie Overmars en vd Sar.

Het verhaal Kroes stinkt aan alle kanten, Tuurlijk is Praag ook schuldig hierin, beide heren mogen wegblijven als het aan mij ligt. Menno Geelen als AD is ook prima, als hij wil. Haal een TD met een Ajax hart en klaar ben je.

13 april 2024 om 22:04

Lenderink heeft onder elke debiele transfer van afgelopen zomer haar handtekening gezet. Prima dat die dus aan de kant geschoven wordt. Het is juist de hoogste tijd voor een grote schoonmaak, dat heeft niks met macht willen te maken, maar met doen wat gedaan moet worden. Zonder aanzien des persoons.

13 april 2024 om 22:12

Lenderink haar taak is of het financieel kan en dat kon. Lenderink haar taak is niet kijken of ze goed genoeg zijn voorAjax. Lenderink is Financieel Directeur geen Technisch Directeur of manager.

13 april 2024 om 22:24

Haha ja. Een financieel directeur hoeft alleen de rekening courant te checken of het er nog af kan. Kom op zeg.

13 april 2024 om 22:25

Lenderink heeft die Duitse charlatan de nagenoeg onbeperkte creditcard van de zaak laten gebruiken voor transfers waar niemand achter stond of bekend was dat ze rendement gingen maken. Als de financieel directeur daar geen twijfels bij moet trekken, wie dan wel? Nu is er 110+ mio uitgegeven waar enorm verlies wordt op gemaakt = slecht financiële gezondheid van het bedrijf = verantwoordelijk van Suusje

13 april 2024 om 22:28

Weet je hoe het werkt bij een transfer? Lenderink moet kijken of het financieel kan en er moet verder nog een directeur buiten de TD kijken naar de transfer. De RVC had moeten ingrijpen.

13 april 2024 om 22:36

Lenderink moet net zo goed kijken naar de economische waarde van een transactie. Verder heeft de RvC een toezichthoudende en adviserende taak. Geen taak om in te grijpen bij transfers.

13 april 2024 om 22:49

Lenderink heeft (net als alle CFO’s) echt geen verstand of een spits van FC Metz 16 miljoen waard is. Of wat een Braziliaanse vleugelspeler kost met wat talent en amper ervaring in het 1ste elftal. Daarvoor heb je dus een man met voetbalverstand in de Rvc nodig. De vraag hoeveel financiële ruimte er is op korte en lange termijn is haar gedeelte. Hoewel tegen al die mislukte aankopen het wel lastig opboksen is.

Ze is onderdeel van het bestuur, waarmee ook deels verantwoordelijk. Mijn indruk is alleen dat daar het probleem niet zo ligt. Van die Telegraaf sneren ben ik inhoudelijk absoluut niet onder de indruk. Sowieso zou De Telegraaf wel een toontje lager mogen zingen aangezien ze voortdurend partij kiezen en proberen het sentiment te sturen richting de eigen opinie.

14 april 2024 om 09:41

@Arends als dat haar taak was, dan heeft ze gefaald. Het is inmiddels toch duidelijk dat ze de continuïteit van Ajax in gevaar heeft gebracht, of ja door Mislintat in gevaar heeft laten brengen. Ajax zit met handen en voeten gebonden en kan helemaal niets totdat ze spelers verkopen. Ajax heeft onvoldoende liquiditeit en hebben hiervoor vorderingen moeten verpanden en als klap op de vuurpijl begint duidelijk te worden dat Ajax vorderingen open heeft staan richting Rusland, die niet afbetaald worden en ook nog eens niet gedekt zijn middels garanties. Maar hey Lenderink heeft haar financiële taken uitstekend uitgevoerd......

14 april 2024 om 10:46

@ninjakai hoezo is de continuiteit in gevaar door Lenderink dan? Ajax heeft nog genoeg geld, alleen moet nu waakzamer zijn met het uitgeven, even 20 miljoen uitgeven gaat nu niet meer nee. Maar het geld wat is uitgegeven kon gewoon in financieel opzicht, alleen kocht Mislintat verkeerde spelers. Dus in wat opzicht heeft ze gefaald? Mensen hier denken dat CFO Lenderink ook voetbal verstand heeft, dat is natuurlijk niet zo. Lenderink heeft verstand van cijfers. Een TD en een lid van de RVC met het technisch pakket en wellicht een AD moeten kijken of de juiste spelers worden gehaald.

Dat Promes naar Rusland is vertrokken lijkt me logisch en een prima zet. Ze hebben niet al het geld, dat klopt, maar dat is een ingecalculeerd risico wat logisch is. Wat als Promes nog speler was van Ajax dan? Juist had Ajax een speler gehad die in de bak zat en hadden ze geen ene rode cent gehad. Buiten Rusland is er geen club die Promes ging halen met die processen / verdenkingen aan zijn broek. Dus met je klap op de vuurpijl schiet je toch hard over het doel.

13 april 2024 om 22:14

Hahah ben je sarcastisch? Wanneer heeft Alex met modder gegooid? Het is eerder andersom. Verder is het best normaal als een AD een beetje macht heeft in een bedrijf denk je niet? Alex lijkt tenminste concrete plannen te hebben met Ajax.. is een halfjaar bezig geweest met voorbereidingen. Het is toch niet voor niks dat veel leden van Ajax en een groot deel van bestuurraad hem terug willen?

13 april 2024 om 22:19

Sarcastisch? Lees je geen krant ofzo? Beide kanten gooien op en neer, of lees je maar de helft?

14 april 2024 om 08:32

Alex heeft toch een boek uitgebracht waarin hij Sven voor rotte vis enzo uit maakt.
Als dat geen moddergooien is..

13 april 2024 om 23:12

Tja Overmars heeft op een bepaald punt ook gewoon de macht gegrepen bij Ajax. Daardoor is er nog steeds machtsvacuüm na zijn vertrek. Ik betwijfel of Kroes de juiste man is, maar mensen die een dergelijke positie als directeur willen die zullen toch ook een vorm van macht willen.

Het nieuws dat de bestuursraad dus geen agendapunt had ingediend voor de BAVA op 21 mei is dus ook onzin. Ergens is het jammer als Kroes niet terugkeert, maar aan de andere kant ook weer niet. Hij lijkt mij zeker een capabele man met verstand van zaken en iemand die de rol als AD goed kan invullen. Wat dan wel weer een nadeel is, waren de uitspraken die hij deed voordat hij officieel begon bij Ajax. Heb ergens ook wel het idee dat Kroes iemand is die over lijken gaat en ondanks dat ik het eens was met zijn uitspraken in dat boek, vond ik wel dat hij gelijk had.

Maar mocht hij alsnog daadwerkelijk bij Ajax blijven, zal er een tweespalt ontstaan. Het is ook gewoon dom van zowel Kroes als de RvC wat ze allebei doen of hebben gedaan. Dit zal waarschijnlijk nog lang duren, ik heb dan liever dat Ajax doorschakelt naar een andere AD maar ben bang dat ze zich vooral blind staren op Kroes wat gewoon veel tijd gaat kosten en dus voor een tweespalt zal zorgen.

13 april 2024 om 22:05

Ook als hij niet kan terugkeren is er tweespalt.

13 april 2024 om 23:22

Dat is het niet helemaal.
Dit is eigenlijk zelfs een heel raar statement in dat kader. En misschien deels wel om zowel de RVC als een van hun eigen leden tevreden te houden.

Je kan tijdens een AVA of BAVA niet ineens iets in stemming later brengen bij een beursgenoteerde onderneming als dat niet op de agenda staat omdat alle aandeelhouders, ook degene die er niet zijn, het recht hebben om te stemmen. Dus tenzij de directie of de aandeelhouders een stemming over Kroes op de agenda zetten kan er niet gestemd worden.

Misschien moeten we dit meer zien als statement van de ledenraad richting Kroes zodat ze kunnen zeggen, we hebben het nog geprobeerd zonder tegelijkertijd de RVC helemaal af te vallen.

Enige andere optie die ze hebben, en die zou ik in dit seizoen bij Ajax ook niet uit willen sluiten, is dat ze zo ontevreden zijn met de uitleg van de RVC op de komende aandeelhouders vergadering, dat ze, en daar hebben ze denk ik het recht toe, om een nieuwe vergadering kunnen vragen waarin ze de RVC weg stemmen.

Overigens, al weet ik dat niet 100% zeker dus daar mag een van de juristen hier zich over buigen. Als ze de volledige RVC weg sturen, in plaats van dat hiervan de meeste zelf opstappen, moeten ze meen ik ook nog via de rechtbank en kan moet de rechtbank vervolgens nieuwe comissarissen benoemen, er zou immers geen comissaris meer zijn die een nieuwe kan laten benoemen. Dan moet je hopen op wat club liefde bij de bestaande RVC leden dat ze zelf op willen stappen in het belang van de club op 1 of 2 na om vervolgens een nieuwe RVC te formeren.

Neemt niet weg dat ze in principe langs die kant, via een hele lang weg, Kroes toch weer terug zouden kunnen krijgen.

Toch wel kort door de bocht datvan Praag al zegt dat het einde oefening is , terwijl er sprake is van mogelijk handelen met voorkennis. Dat je voorzichtig bent ok , maar om gelijk te stellen dat het niet meer is terug te draaien is toch vreemd?

13 april 2024 om 22:01

Er speelt denk ik veel meer. Het lijkt alsof Kroes vol de macht wil pakken en over lijken wil gaan en mensen eruit wil werken om eigen mensen neer te zetten. De beste man mag voor mij direct wegwezen.

14 april 2024 om 01:06

Ik denk ook dat er wat meer achter zit, politieke spelletjes. Mocht er maar iets van waar zijn dat bv Bert Oosting kanidaat is voor AD, dan kan je toch wel bedenkingen hebben bij het optreden van van Praag. Ik weet ook wel dat Kroes het voor zichzelf niet makkelijk heeft gemaakt.
Het viel mij op dat van Praag zo resoluut was, normaal gesproken is hij meer diplomatisch.
Nu dat de bestuursraad loodrecht op het besluit van de RvC staat, doet me dit erg denken aan de begin periode in de Arena. Uiteindelijk heeft toen Cruijff voor een revolutie gezorgd en het toen opgelost. Hij het nu verder zal gaan is een groot vraagteken.

13 april 2024 om 22:01

De werksituatie op dit moment lijkt me wel gewoonweg onmogelijk te zijn bij een terugkeer van Kroes.

13 april 2024 om 22:09

Zowel de huidige situatie als de terugkeer van Kroes zijn gedoemd te mislukken na 2 weken moddergooien, niemand meer die in clubbelang denkt op dit moment krijg ik de indruk.

Wat een vermoeiende situatie, 2 partijen die geen centimeter toe gaan geven aan elkaar. Wanneer komt het hele verhaal is naar buiten van zowel de Rvc/praag als Kroes. Open kaart spelen en snel voordat er nog meer schade wordt toegebracht aan de club.

13 april 2024 om 22:06

Welk stukje kaart mis je? Alles ligt op tafel.

13 april 2024 om 22:14

Waarom de RvC zo'n harde lijn trekt bij Kroes ook voor een eventuele andere functie en wat Kroes van plan was binnen de organisatie wat blijkbaar op zoveel weerstand stuit.

13 april 2024 om 22:25

Er speelt idd meer, alles mag wel op tafel komen. Wij weten de helft niet. Kroes wordt nu als een god neergezet, wat ik echt niet begrijp.

13 april 2024 om 22:27

Omdat ze het handelen van Kroes daar te laakbaar voor vonden. Van Praag was toch extreem duidelijk in zijn interviews?

Aub met gestrekt been er in. Want het eerste dat bij Ajax moet gebeuren is dat de huidige RVC zo snel mogelijk van het toneel moet verdwijnen. Niet goedschiks, dan maar kwaadschiks. Het gezwel moet worden verwijderd!

Ja de ellende lekker verlengen, daar schiet Ajax wat mee op. Is de RVC weer aangeschoten wild. Komt de AFM over een jaar met een sanctie … Toch knap hoe Ajax zijn eigen ellende telkens organiseert.

Dus één van de leden van Ajax heeft deze brief naar de Telegraaf doorgestuurd als ik het goed begrijp?

Kroes gooit niet met modder maar van Praag wel. Feiten zijn dat de Bestuursraad Ajax besluiten moet nemen over de RVC in het licht van het dossier Mislintat en de onverkwikkelijke zaak met Kroes. Handelen in het belang van Ajax betekent dat diverse functionarissen over hun eigen schaduw moeten stappen. Dat is in het echte leven ook het moeilijkste. Forza AFCA

13 april 2024 om 22:24

Beide gooien met modder, alleen doet Kroes het via via, bijvoorbeeld de telegraaf.

Gewoon afscheid nemen van de RVCven Kroes, behalve Blind.

Dit wordt geen vruchtbare samenwerking meer..

Het fatsoen was al jaren weg en zal voorlopig ook wel weg blijven zo. En dan vragen al die Ajax supporters af waarom iedereen zo’n hekel aan die club uit Amsterdam heeft. Wij zijn Ajax, wij staan boven de wet….

13 april 2024 om 22:39

Aldus iemand van een club waar een figuur als Jorien vd Herik jarenlang de scepter zwaaide.

13 april 2024 om 22:54

Ik snap er niks van, als er een achterban gek is op rauwe randjes dan was het toch Feyenoord? Het is ook nooit goed voor jullie hè.

Interessante ontwikkeling. Ik had het eigenlijk al opgegeven met Kroes. Boekhorst zit in een flinke spagaat denk ik zo, aangezien hij ook dik is met van Praag. Hopelijk kan iemand anders zijn interessante ideeën uitvoeren in de tussentijd. En gaan we niet voor de zoveelste domme KNVB trainer.

Praten en er samen proberen uit te komen. Even alle ego's opzij zetten in belang van de club

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren