Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.
 

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.

Barcelona, meer dan een club?

Laatste update:

In de laatste tien jaar is Barcelona getransformeerd van een grote Catalaanse voetbalclub tot een wereldwijd merk. Zo kan Barça tegenwoordig aangeduid worden met termen als ‘multinational’ of ‘economic powerhouse’. In het seizoen 2002/03 werd er door de club 123 miljoen euro aan omzet genoteerd. In het seizoen 2012/13 was het geld dat binnenkwam al zo’n 483 miljoen euro: bijna een verviervoudiging van de omzet in tien jaar tijd. Heeft Sandro Rosell, inmiddels ex-president, eer aan de slogan 'més que un club' (meer dan een club) gedaan?

/

De slogan staat van oorsprong symbool voor sociale cohesie en democratie. Onder dit laatste begrip valt ook transparantie: één van de speerpunten van Rosell in zijn, in 2010 ingezette, campagne. Met zijn campagne won Rosell in juni 2010 met 61,35% van de stemmen overtuigend de verkiezingen van de bekende ‘socios’. Een maand later trad hij aan als president van Barça en verklaarde hij onder meer dat ‘Barcelona Catalaans moest zijn, dat openstaat voor buitenlandse supporters’. Dit alles met de door hem gepredikte transparantie…

Afgelopen week deed Rosell afstand van het presidentschap van Barcelona door, naar eigen zeggen, onterechte kritiek op hem en de club en bedreigingen aan het adres van zijn familie. Wat is er in die drieënhalf jaar tijd allemaal gebeurd? In zijn tijd als president zijn er meerdere artikelen in de media verschenen over de praktijken van Rosell. In onder andere gerenommeerde tijdschriften en kranten als The Economist en L’Équipe komt een beeld naar voren van een gewiekste zakenman waartegen verdenkingen zijn van corruptie en vriendjespolitiek.

Is na het vertrek van Rosell de kou uit de lucht?

Op die vraag kan ik kort antwoorden: nee. De ‘zaak Neymar’ - de transfer, zo bleek, viel een slordige dertig miljoen euro hoger uit - is helaas slechts een van de vele incidenten die zijn voorgevallen nadat het bestuur van Rosell zijn intrede deed in de kantoren van Barça. Hieronder probeer ik u een beeld te schetsen van voorvallen die onder het bewind van Rosell hebben plaatsgevonden.

Allereerst werd bij het aangaan van het de sponsorovereenkomst met Qatar Airways verklaard dat het stadion niet aangepast zou worden. Nu valt ‘Qatar Airways’ aan de noordzijde van het stadion te lezen met gele stoeltjes. Buiten het stadion hangt er een paarse megaposter van Qatar Airways tegen het Barcelona-museum, naast de vele vlaggen die er al op het terrein van Camp Nou staan opgesteld. Wie betaalt, bepaalt? Qatar wilde overigens de club opkopen, maar ‘helaas’ voor Qatar zijn de socios eigenaren van de club en kan de club niet verkocht worden. Het is zeer merkwaardig dat juist Qatar hoofdsponsor van Barcelona geworden is. Het land staat te boek als een dictatoriaal regiem, terwijl Barça juist staat voor democratie en onafhankelijkheid. Voor de meeste socios was dit besluit dus zeer merkwaardig.

Dan het verhaal van het renovatiebudget van veertig miljoen euro voor Camp Nou. Joan Laporta, de president van 2003 tot 2010, wilde Camp Nou renoveren voor 250 miljoen euro. In zijn campagne haalde Rosell aan dat dit economisch onverantwoord zou zijn. Nu gaan de socios in april bepalen of Camp Nou en andere sportonderkomens van de omnivereniging Barcelona gerenoveerd worden voor een totaalbedrag van 600 miljoen euro. Is dit plan van het Rosell-bestuur dan wel economisch verantwoord?

Het gerenoveerde stadion zou plaats moeten bieden aan 105.000 (huidig 99.354) toeschouwers, maar voorlopig lijkt de uitbreiding te hoog gegrepen. De laatste 3 thuiswedstrijden zaten er respectievelijk 39.299, 56.355 en 25.551 toeschouwers op de tribunes. Een bezoek aan het stadion kost voor de gemiddelde Barcelonees tegenwoordig een fortuin. De prijzen van dagkaarten zijn sinds het recente succes de pan uitgerezen en de socios met een seizoenskaart laten het ook afweten, mede door de ongunstige tijden.

De zaak Neymar heeft het meeste stof doen opwaaien over de gang van zaken aan de top van Barça. Dankzij een socio - Jordi Cases, die een advocaat in de hand heeft genomen - is nu de werkelijke waarde van de transfer van de Braziliaan naar buiten gekomen. Het kostte Rosell, die er ook nog eens slechte verstandhoudingen op nahield met twee van de grootste legendes van de club: Johan Cruijff en ‘Pep’ Guardiola, uiteindelijk dus zijn kop.

Er komen vooralsnog geen nieuwe verkiezingen. Helaas schrijven de statuten voor dat als de president aftreedt, de vice-president benoemd wordt als president. Dat is in dit geval Josep Maria Bartomeu, een protegé van Rosell. Ook hij maakte al diverse misstappen: zo beloofde hij de revaliderende Éric Abidal (hij herstelde van een tumor in zijn lever) een nieuw contract wanneer hij weer binnen de krijtlijnen zou verschijnen en daarnaast zwoer hij ook dat de transfer van Neymar niet meer dan 57 miljoen euro kostte. Vooralsnog staan de eerstkomende verkiezingen voor 2016 gepland. De denkwijze van het huidig bestuur van Barcelona is zeer twijfelachtig en de kans dat zij herkozen worden in 2016 lijkt nihil.

Toch komt Bartomeu nu met een zeer doorzichtig charmeoffensief: Cruijff wordt binnenkort gebeld voor een uitnodiging om een bezoek te brengen aan Camp Nou. Oud-president Laporta wil dat er nieuwe verkiezingen komen in juni, maar de huidige directie gaat daar niet aan meewerken. De enige manier om nieuwe verkiezingen uit te schrijven is via een zogenaamde motie van afkeuring. De groep ‘Go Barça’, een opiniegroep onder leiding van Cases, probeerde dat eerder in 2013, maar zonder succes.

Als het huidig bestuur blijft zitten, zullen zij aan de socios en de maatschappij moeten laten zien dat zij het verdienen om weer serieus genomen te worden. Vooralsnog zie ik geen licht aan het einde van de tunnel, mede door de uitleg over de transfer van Neymar door de nieuwe president. Ik denk daarom ook dat het uitschrijven van nieuwe verkiezingen de enige weg naar vooruitgang is. Om Barça weer meer dan een voetbalclub te laten zijn, is een nieuwe leider met een transparante en democratische visie meer dan welkom! Visca el Barça i visca Catalunya!

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

Niet erg actueel, er is pas nog een CE geweest over Neymar zelf. En over het bestuur hebben we genoeg gehoord

Wel goed hoeveel feitjes je gebruikt, afwisselend met je mening.

3 februari 2014 om 22:30

Het is wel degelijk actueel, want die CE over Neymar die jij bedoelt voegt niks toe aan wat we al wisten. Dat was gewoon een opsomming van cijfertjes die helaas niet verder is gekomen dan een algehele schets over de transfer van Neymar.

Deze CE heeft mij meer kunnen bekoren. Goed je licht geschenen over het vertrek van Rosell en wat er allemaal precies aan de hand was / is. Barcelona is op dit moment in zwaar weer qua beleid en ik vind dat je je CE ook perfect hebt getimed. Je argumentatie over allerlei zaken ben ik het compleet met je eens en sommige dingen waren voor mij ook nieuw.

Het enige waar ik me een beetje aan stoor is jouw mening over Qatar Airways. Het probleem zal altijd geld blijven. Qatar is wel een land met machtige mensen, maar Barcelona heeft hier niks mee te maken. Ook door deze sponsor geven ze niet aan dat ze dat toejuichen of iets dergelijks. Zo straal je het wel uit in de tekst. Dat vind ik het enige smetje.

Sandro Rosell heeft er een puinhoop gemaakt binnen en buiten de lijnen, geen discussie over mogenlijk. Eric Abidal wegsturen en Josep Guardiola verjagen was al erg genoeg, maar toen begon die ook nog eens de relatie met Johan Cruijff te breken. Ik sluit niet uit dat hij het contract met Unicef zou ontbinden omdat die 1,5m per jaar te veel was als hij langer aan het stuur zat. Ook duurde de contractverlenging van Andres Iniesta langer dan 'gewoon' omdat hij zijn onvrede uitte over de gang van zaken bij Barcelona onder Sandro Rosell waar ik El Illusioniste 100% gelijk geef . En dan heb ik het niet eens over zijn idiote uitspraken in de media zoals: ' Als ik mocht kiezen voor de Ballon D'or 2014 dan zou ik voor Messi, Messi, Messi en Xavi en Iniesta kiezen.' Prachtige voorzitter ook, boegbeeld.
Gelukkig is hij weg en kan Barcelona met een nieuwe en frisse start beginnen zonder hem.

Wat hoop ik dat Joan Laporta kan terugkeren in 2016. Dat zou een droom zijn die uitkomt voor mij. Ik mis zijn beleid en de sfeer onder zijn bewind. Wat hield ik van die man.

Als laatst wil ik zeggen dat ik het uiterst triest vind dat je een sneer moet uidelen aan een islamitisch land. Dat Qatar het WK naar zich toe heeft weten te slepen geeft jou als jaloerse Nederlander het recht nog niet om Qatar als dictatoriaal regime te bestempelen terwijl Qatar een monarchie is en Barcelona van corruptie te beschuldigen. Barcelona heeft niets met politiek in het buitenland temaken en kijkt enkel naar haar eigen belangen. Als Qatar Airways bereid is een mooi bedrag neer te leggen om enkel hier en daar haar naam te pinnen dan heeft dat niets met verleiding te maken. Dit zijn gewoon zaken van een voetbalclub en gelukkig houden de meeste zich niet bezig met links gelul.

Je Ce:

Niets nieuws voor mij. Goed toegelicht: veel argumenten en feiten gebruikt. Alinea-overgangen vond ik niet zo lekker om te lezen, maar goed dat moet je aanvoelen en bepaalde mensen kunnen dat en sommigen niet. Je stelt ook vragen die je onduidelijk of niet beantwoordt. Het is je eerste CE en ik ben ervan overtuigd dat je betere stukken kan schrijven. Gewoon blijven oefenen.

Over het algemeen een redelijk stuk, geen uitschieter of een genante CE. Gewoon normaal.

4 februari 2014 om 09:05

Dus als er 1 iemand aan de macht is, waarbij er geen democratie aanwezig is. Is het een dictatuur. Dictatuur wilt neit zeggen dat de mensen het niet willen, een dictatuur wilt zeggen dat er 1 persoon aan de macht is zonder enige invloed van onderaf, de burgers. Dat gebeurt in Qatar.

Barcelona predikt democratie en saamhorigheid. Qatar predikt bijna 180 graden anders. Druist dat niet in tegen je principes als club zijnde of gooi je die lekker over boort voor 100 miljoen? Dat is wat hij aangeeft en daar heeft hij gelijk in.

Dat jij overigens gaat lopen praten in je laatste zin over links gelul is al helemaal kansloos. Iemand betichten van iets en het zelf ook nog eens gaan doen. Wat is er links aan?? Sterker nog, links is rechts en rechts is links. Rechts staat, van oudsher, voor houden wat er is, terwijl links voor hervorming staat. Dus als links aan de macht is, wordt links rechts en rechts links. Snap jij het nog

Nu eventjes over de Ce:

Ik vond het erg lekker weglezen en er kwamen dingen naar voren die ik niet kende als barcanitwit. De meeste barcafans zullen dit alles weten, maar ik wist niets van de statuten en de evnetuele coup die gepleegd zou worden in 2013. Je geeft afwisselend je mening over feitjes en je weer het goed te verwoorden. Zoals A.iniest8 al zei, je alineas liepen niet geheel soepel en hadden soms bij elkaar gevoegd kunnen worden, gezien ze hetzelfde onderwerp hebben alleen vanuit een ander oogpunt. Al met al 4 sterren voor jou.

4 februari 2014 om 16:24

Alsnog, ookal is Qatar een dictatuur, waarom vindt hij het nodig om een sneer uit te delen aan dat land en Barcelona daar iets van verwijten? Barcelona heeft daar niets mee temaken en kijkt puur naar de zaken vanuit haar oogpunt. Je mag een voetbalclub niet verwijten dat ze met een bedrijf zaken doen. Het heet immers Qatar Foundation, niet Qatar het islamitisch land waar Finance&fotba een hekel aan heeft en daarom een sneer uitdeelt. Nee zo heet het niet. Zoiets heet nou immers links gelul; puur kijken vanuit het oogpunt van de burger en je geen enkele seconde in de schoenen van het bedrijf of instantie plaatsten die aan haar bedrijf moet denken en haar inkomsten op alle mogenlijke manier moet vergroten. Daarom zijn linkse mensen amper serieus te nemen.

Barça is een voetbalclub en geen politieke partij. Het zijn de fans die strijden voor onafhankelijk voor het Catalaanse volk en niet Barcelona. Verwijt Barcelona dan helemaal niets als ze zaken doen met een bedrijf dat is gevestigd in een dictatoriaal land. Zij hebben daar niets mee temaken en dus ook niets met politiek. Als deze deal Barcelona veel geld oplevert dan sta ik 150% achter mijn club en interesseert het mij niet wat er in dat land gebeurt. Linkse mensen wel zoals altijd. Moraalridders.

4 februari 2014 om 17:59

Totaal niet mee eens Iniesta8, totaaal niet, je gaat namelijk langs heel veel dingen heen, waarvan 1 de belangrijkste is: Imago.
Jullie hebben een visie als club en de sponsor heeft een visie, die dienen ongeveer gelijk te zijn lijkt mij? Want je wil iets uitdragen. Huidige sponsor is 180% draai tegenover jullie visie, iets wat jullie willen uitdragen. Het klopt niet, het druist in tegen het Imago wat jullie willen creeeren.

Waarom ga je daar aan voorbij?? Omdat je centjes krijg?? Lekkere supporter dan, sorry maar ik kan daar niet bij met mn hoofd. Juist als Barca supporter, die ook claimt meer dan een club en weet ik veel wat te zijn, zou het moeten aantrekken. Nee, meneer gaat voor centjes zijn principes en uitstraling ten grabbel gooien! Op het moment dat mijn club, welke dat ook is, ineens met een bedrijf in zee gaat die totaal niet koosjer is en waar zelfs hele grote vraagtekens bij de opzet van het bedrijf worden gezet, ga ik daar echt wel stampij over maken.

Daarnaast is Qatar Foundation, gewoon onderdeel van de hierachie in het land. Alle huge bedrijven daar met klappers met geld, komen van mensen die daar in het land ook politiek bedrijven. Hoe kan je dat dan los van elkaar zien, ik snap het echt niet. Ik snap het niet./

Ik had je serieus redelijk hoog zitten, maar dat je gaat praten over links gelul: JE wou politiek er niet bij halen zei je??? En dan ook nog eens probeert het met hand en tand te verdedigen, terwijl het zaakje aan alle kanten stinkt, zak je aardig in aanzien bij mij.

Boeit je waarschijnlijk niks, heel goed ook, moet je niet doen namelijk. Toch valt het met tegen.

4 februari 2014 om 18:34

Welke visie van Barcelona komt in strijd met die van Qatar Foundation? Je vergeet alweer dat Barcelona geen Catalaanse politieke partij is en dat de fans degene zijn die politiek erbij trekken en niet Barcelona dat zich hun sport en het uitbreiden van de club focused. Als Barcelona geen politieke en buitenlandse visie heeft qua het regeren van een land heeft dan botst de huidige visie van Barcelona op geen enkele manier met die van Qatar Foundation. Zolang Qatar Foundation bereid is geld op tafel wil leggen om de nieuwe hoofdsponsor te worden dan mag Barcelona zich enkel met het contract en sponsoring bezig houden en niet binnenlandse zaken in een ander land of bedrijf. Dat gaat Barcelona niets aan. Barcelona hoeft zich dus helemaal niet rekening te houden met de politiek in een land waar het bedrijf gevestigd is. Dat is complete nonsense.

4 februari 2014 om 18:48

Van wie is de club Iniesta? Wie bepaald? De leden bepalen. Zij bepalen de president, die hun visie moet uitdragen. Waar of niet?? Dan is de politiek ook verbonden bij de club, doordat de leden dat erbij halen.....

Tuurlijk gaat het Barca wat aan, je hebt verdomme hun naam op je shirt staan. Haal aub je kop uit het zand. Je snapt dus echt niet wat een sponsoring doet met de naam van een bedrijf en dus ook een voetbal club....

Als het bedrijf verbonden is met de politiek in het land, dan verbindt jij je ook met dat land. Snap dat aub. Ga het niet los van elkaar trekken want dan kan niet, het is allemaal onderdeel van elkaar.

Hier gaan we niet uitkomen, geen probleem overigens! Daarvoor zijn discussies. In mijn ogen probeer je recht te praten wat krom is en krom wat recht is, alles om maar te kunnen verdedigen dat jij supporter bent van een club. Een club die zijn ziel en zaligheid heeft verkocht voor 100 miljoen euro. Sterke man die daar niet voor buigt, maar ik had Barca ingeschat dat ze er niet voor zouden buigen, juist vanwege de term: Meer dan een club.

6 februari 2014 om 12:17

Dus als Barcelona met als sponsor pakweg Al Quaeda op het shirt loopt past dat ook? Natuurlijk niet! Qatar is juist het tegenovergestelde van Catalonia, in Catalonia strijd men tegen de oppressie van Spanje, degene uit Qatar die de sponsordeal bedacht heeft is juist een oppressor.

En zei diezelfde voorzitter niet dat Barcelona een Catalaanse club is?

6 februari 2014 om 14:40

"wat hoop ik dat Joan Laporta kan terugkeren in 2016. Dat zou een droom zijn die uitkomt voor mij. Ik mis zijn beleid en de sfeer onder zijn bewind. Wat hield ik van die man."

Het is wel heel erg met Rosell gesteld als mensen Laporta als een of andere heilige zien.

4 februari 2014 om 12:44

Hahaha leuk! +1

Ben het er niet mee eens. Ze zijn gewoon net zo als al die andere topclubs. Gericht op winst maken al moet het door middel van leugens verspreiden etc maakt niet uit. Dat is ook niet erg elke topclub doet het alleen hun slogan maakt ze in mijn ogen schijnheilig. Ze moeten wel hun ziel verkopen (sponsor, grote bedragen uitgeven aan spelers) anders zouden ze binnen nu en 5 jaar een subtopper worden als een Xavi, Iniesta ermee zouden kappen. Zoveel wereldtalenten breken er niet meer door bij Barca.

Leuk stukje, actueel, echter wel met heel veel feiten die voor de meeste wel bekend waren. Schrijfstijl technisch zit het prima in elkaar, geen aanmerkingen over. Ben toch echt benieuwd naar de uitslag van de zaak Neymar, ben je ook benieuwd naar je beoordeling?

4 februari 2014 om 18:00

Ben uiteraard nieuwsgierig, hoop op een goede afloop voor Barça. Fijne avond!

4 februari 2014 om 19:37

Ja, dank je wel, jij ook Het zijn er vier geworden

Word een beetje moe van die kontelikkerij in Nederland over Barcelona, zelfs nu ze al 2 seizoenen niet meer de beste zijn en kansloos uit de Champions League werden geknikkerd en Real Madrid die kampioen werd. Ze zijn niets meer als Bayern München, Juventus, Real Madrid, enz.

5 februari 2014 om 09:26

Sorry hoor maar Juventus beter dan Barcelona? 2 seizoenen kansloos ja, maar stonden tot aan vorig weekend 59 speeldagen 1e in La Liga, laatste paar seizoenen in de CL altijd doorgekomen tot aan de halve finales. Zeker kansloos.

Het spijt me zeer, maar dit is gewoon mosterd na de maaltijd; een lijst met de fouten van Rosell kan je van iedere periode binnen z'n termijn maken. Van het vreemde schouwspel rond de verkoop van Chygrynskiy tot het wegsturen van Abidal, van de vreemde uitspraken in de media tot het veranderen van de statuten om twee jaar langer aan de macht te blijven en onlangs de plannen voor de renovatie van Camp Nou. Sorry, maar deze informatie was voor de meesten al wel bekend en naar mijn mening voegt deze CE niet echt veel toe. Probeer de volgende keer een onderwerp te nemen waar nog niet veel over geschreven is, je schrijfstijl is namelijk niet slecht en het stuk leest prettig weg. Ik ben benieuwd naar je volgende CE!

6 februari 2014 om 12:18

Bullshit! Een CE hoeft niet per se voor de echte fans te zijn, ik lees dit ook en heb eigenlijk amper een idee van Barcelona en hoe het in elkaar steekt, de enige Spaanse club die ik het waard vind om te volgen is Bilbao, maar dat terzijde, en ik wist hier dus niets van. Je kan zeggen wat je wil, maar sterren hiervoor geven is te laag.

6 februari 2014 om 12:23

Twee sterren zijn wellicht wat laag, maar vier sterren voor deze CE vind ik weer te hoog; m'n beoordeling was ook meer een soort 'rechttrekken' van de algemene beoordeling. Drie tot drie-en-een-halve ster maximaal.

Het contract van Neymar is mede getekend door Bartomeu.
Als iets mis is met het contract is de huidige voorzitter medeverantwoordelijk.
Ben benieuwd hoe dat gaat aflopen.

Goed artikel feiten in orde mening helder en duidelijk. alleen jammer van dat Qatar verhaal
ik neem aan dat een vliegmaatschappij beter is dan een gokbedrijf als sponsor.
Gokken word namelijk nog steeds merendeels beheerst door de Maffia.
Helaas hoor ik nooit iemand daar over.
Ik begrijp overigens wel hoe je aan die mening komt, moslims zijn op dit moment vogelvrij verklaard.
Iedereen maakt zich er schuldig aan van politici tot onbenullen, dus ja dan krijg je al gauw het papegaaien syndroom aan de gang. Iedereen probeert elkaar na te praten.
Ik zou zeggen neem de feiten even goed door voordat je een sneer uitdeelt

hmmmm dus Qatar is is een dictatuur?
dus een monarchie met een parlement is een dictatuur?
dan is Nederland ook een dictatuur.
Nederland heeft ook een koning en die is opperbevelhebber der ned. strijdkrachten
en hoofd van de regering naast nog wat andere titels.
leven wij dan ook in een dictatuur.

Ps ik ben in Qatar geweest en ik kan u allen vertellen, dat de levensstandaard voor de gewone burger, daar vele malen hoger ligt dan in welk westerse land dan ook.
Ze betalen niet eens belasting en elk Qatari heeft daar een maandelijkse toelage van de staat van om en nabij de 2000 euro.

Is niet koosjer om met mensen in zee te gaan die arbeiders uit India zo schoftig behandelen als zij doen. Laporta zou dat niet gedaan hebben. Er is heimwee naar Laporta maar die schijnt wel ff een dikke schuld achtergelaten hebben.

Reageer

Je moet inloggen om te reageren. Heb je nog geen account? Dan kun je je gratis registreren. Inloggen

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren