Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.
 

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.

AZ komt met geruststellende update na zorgelijke botsing Femke Liefting

Laatste update:

Femke Liefting is ontslagen uit het ziekenhuis, zo laat AZ weten. De keepster van het vrouwenteam kwam eerder op de middag zwaar in botsing met een speelster van Ajax en raakte daarbij buiten bewustzijn. Het duel werd onmiddellijk gestaakt.

De wedstrijd tussen AZ Vrouwen en Ajax Vrouwen kreeg zaterdag een verschrikkelijke wending, toen na acht minuten spelen een harde botsing plaatsvond tussen AZ-keepster Liefting en Ajax-speelster Chasity Grant. Liefting raakte daarbij buiten bewustzijn.

In de wedstrijd in de Azerion Vrouwen Eredivisie tussen AZ en Ajax kwam Liefting bij een 0-0 stand ver haar doel uit om een bal te onderscheppen, waarna een harde botsing plaatsvond en de 19-jarige keepster stil bleef liggen op het veld.

Meteen werd duidelijk dat het helemaal mis was. Hulpverleners kwamen razendsnel het veld op en de speelsters vormden een kring om de plaats van het ongeval. Liefting werd afgeschermd met doeken.

Ook kwam er een een ambulance het veld op en werd een traumahelikopter ingeschakeld. AZ maakt om 17:30 uur bekend dat uit onderzoek is gebleken dat Liefting een hersenschudding heeft opgelopen. Ze is inmiddels weer thuis.

AZ wenst haar speelster alle voorspoed toe bij haar herstel. Het duel tussen Ajax en AZ werd in eerste instantie tijdelijk gestaakt, maar al snel bleek dat de speelsters niet in staat waren om de wedstrijd te hervatten.

Correctie: In een eerdere versie van dit artikel stond dat Liefting op het veld is gereanimeerd. Dat bleek niet te kloppen. De tekst is daarom aangepast.

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

Oei wat naar! Sterkte!

Heel fijn dat ze inmiddels bij kennis is. Ik hoop dat ze er met de schrik vanaf komt en het verder geen gevolgen heeft!

Sterkte aan Femke Liefting en haar familie! Mooi om te horen dat ze bij kennis is. Dat ze maar snel volledig mag herstellen!

Hopenlijk loopt het met een sisser af. Zou iemand mij dat reanimeren bij een botsing uit kunnen leggen trouwens?

20 april 2024 om 15:04

Ze was niet aanspreekbaar na de botsing en reageerde niet, hierop is de volgende procedure gemaakt als iemand niet reageert met aanschudden en geeft geen antwoord meer gaan alle alarmbellen af. Dus daarvoor is er besloten dat zij willen reanimeren voor de zekerheid van de speler.

20 april 2024 om 15:07

Is reanimatie niet alleen wanneer het hart stilstaat? En is dat niet heel eenvoudig vast te stellen door medisch personeel? Of ben ik nou gek.

20 april 2024 om 15:10

Nee kuna je hebt gelijk. Je ziet het in het voetbal steeds meer. Reanimeren van mensen met een prima hartslag maar die gewoon even out zijn. Dat is helemaal niet goed natuurlijk, maar het is beter dan niet reanimeren van iemand mét hartslag. Maar je zou zeggen dat daar nog onwijs veel tussen zit..

20 april 2024 om 15:12

Ben ook een groentje in de medische wereld maar ik heb wel eens gelezen dat iemand waarbij(hardnekkig) hartritmestoornis optreedt, ook wordt gereanimeerd; ook situatie waarbij het hart gewoon klopt, maar dus buiten bewustzijn is gevallen maar dat ook moet gebeuren.

20 april 2024 om 17:37

Vaak is het zo dat een hartslag uit zijn ritme is, fibrileert. Dan werkt het hart zelf zeg maar niet goed samen. Dan is reanimatie (voor circulatie) absoluut een levensredder en de defibrillator moet er zo snel mogelijk komen.
Bij een botsing is het vaak gek maar neemt men (sinds Nouri) het zekere voor het onzekere. Pas zag ik een compilatie met hartfalen in de sport, en daar zag je spelers nog door stuiteren of zelfs ademhalen. Te vaak wordt het (zeker op de amateurvelden) nog over het hoofd gezien.

20 april 2024 om 17:54

Het is gewoon volslagen onzin. Heb ze in honderden partijen (kick)boksen en MMA die ik gekeken heb nog nooit iemand zien reanimeren. En allemaal werden ze weer wakker.

20 april 2024 om 19:11

Lijkt mij idd ook wanneer de aanleiding voor out gaan (harde tik tegen hoofd) duidelijk is. Maarja, ze zullen er vast redenen bij hebben. Ik ben geen medisch expert.

20 april 2024 om 15:15

Reanimatie bestaat niet alleen uit de hartcompressies die de meeste mensen kennen. Zeker na een trauma is het zekeren / veiligstellen van de luchtweg essentieel. Simpel gezegd, je hart kan wel kloppen, maar zonder zuurstof die je binnenkrijgt door ademhaling kan je hart na een tijdje net zo goed modder rondpompen. Andere mogelijkheid hier is dat ze een commotio cordis heeft opgelopen waardoor haar hart tijdelijk is gestopt, alhoewel dit in het overgrote deel gebeurt bij mannen en heel zeldzaam is. Gelukkig is ze weer bij kennis in ieder geval!

20 april 2024 om 15:24

Als dit commotio cordis zou zijn geweest, dan is het bijzonder dat het nu wel weer 'relatief' goed met haar gaat.

Daarnaast hebben sommige sites het over een reanimatie, lang niet allemaal. Vooral na een botsing schat ik de kans op een reanimatie erg laag in. Ik denk dat er hier weer sprake is van een Vaessen-variant.

20 april 2024 om 15:37

Zou zeker opvallend zijn, maar niet onmogelijk. Maar ja, de kans daarop was sowieso al zeer klein. Blijkbaar is het protocol op het voetbalveld nu veranderd. Reanimatie bij een hartstilstand na een trauma heeft nou niet bepaald denderende succescijfers, ik geloof slechts 7-10% overleving. Lijkt me inderdaad een Vaessen-variant. Gok dat de luchtweg het belangrijkst was hier, al was ik er niet bij dus is het allemaal speculatie.

Beterschap dame.. ❤️🙏🏾

Heel veel sterkte en beterschap, je houd toch wel even je hart vast bij zulke dingen

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren