Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risicos van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.
 

AZ haalt met succesvolle wielertopman Zeeman nieuwe algemeen directeur in huis

Laatste update:

Merijn Zeeman gaat per 1 december aan de slag als de nieuwe algemeen directeur van AZ, zo bevestigt de Alkmaarse club via de officiële kanalen. Zeeman is momenteel werkzaam als technisch directeur van de wielerploeg Visma-Lease a Bike, voorheen Jumbo-Visma. In het AFAS Stadion wordt Zeeman de opvolger van Robert Eenhoorn.

Zeeman is blij met zijn aankomende functie, zo laat hij weten op de clubwebsite van AZ. "Bij AZ ligt een sterk fundament. Jarenlang is zowel de sportieve als financiële en organisatorische basis zorgvuldig opgebouwd. Vanuit die sterke positie ga ik proberen mijn bijdrage te leveren om AZ de volgende stappen te helpen zetten."

Zeeman heeft een behoorlijke staat van dienst bij het voormalige Jumbo-Visma, waar hij vorig jaar een ongekend succesvol sportjaar mee boekte. De topman werd niet voor niets genomineerd voor de titel Sportcoach van het Jaar, georganiseerd door de NOS en sportkoepel NOC*NSF.

Zeeman kijkt ernaar uit om aan de slag te gaan in de voetballerij. "Na geweldige jaren bij Team Visma, verheug ik me om samen met de organisatie van AZ ook in de voetbalwereld volgende stappen te zetten. AZ staat bekend om de specifieke manier van werken, zowel op als buiten het veld. Deze cultuur, visie en werkwijze past mij goed."

De huidig algemeen directeur, Eenhoorn, treedt per 1 juli af bij de Alkmaarders. De reden voor zijn vertrek was vermoeidheid. "Ik merkte bij mezelf een bepaalde metaalmoeheid zijn intrede doen. Een club als AZ verdient de volle inzet en die energie bleek voor mijzelf steeds lastiger te vinden", lichtte de leidsman de keuze voor zijn ontslag toe.

Eenhoorn was nauw betrokken in het identificeren van zijn opvolger. Hij heeft bovendien de taak gekregen om de nieuwe directeur klaar te stomen voor de job. Mogelijk neemt hij Zeeman dus de komende maanden onder zijn hoede.

AZ zou naast de positie van de algemeen directeur nog een directeurspositie te hebben vullen, zo schreef BNR eerder. Daarvoor hebben zij Robert van Overdijk, de huidige directeur van het Circuit van Zandvoort, op de korrel.

Van Overdijk zou echter ook nauwlettend in de gaten gehouden worden door Ajax, maar ook twee andere Nederlandse clubs hadden de directeur op het lijstje staan. "Die Robert van Overdijk blijkt enorm hot te zijn. Hij was al eerste kandidaat bij Willem II en hij was de belangrijkste kandidaat bij FC Twente", aldus radiozender.

Dit artikel betreft een update van een eerder nieuwsbericht. De reacties onder het bericht kunnen daardoor minder actueel zijn.

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

In de wielerwereld staat hij toch ook een beetje bekend als een irritante, zeer zelfvoldane wat theatrale man. Nu hebben ze zat successen geboekt, dus hij zal ook heus wel kwaliteiten hebben.

Maar of je als AZ er nou goed aan doet hier aan te beginnen.. Ik had persoonlijk toch iemand gekozen die al ergens in het betaald voetbal wat heeft laten zien.

Presteren in de wielersport maakt je niet geschikt voor het voetbal en vice versa. Het zijn beide heel andere wereldjes.

2 april 2024 om 21:17

Hij heeft zeker iets moois neergezet bij Jumbo, maar hoe ze in het begin compleet in het midden lieten of Vingegaard of Roglic kopman zou moeten worden vond ik wel echt heel apart en amateuristisch overkomen.

2 april 2024 om 21:20

Inderdaad, iemand uit de voetbalwereld is een garantie voor succes. Met Ajax als beste voorbeeld natuurlijk. Gerbrands uit de volleybal en Eenhoorn uit de honkbal waren daar niet mee te vergelijken en duidelijk minder ervaren dan Van der Sar en Kroes

2 april 2024 om 21:56

Bizarre onzin dit, sorry hoor. Iedereen in de wielerwereld loopt met Zeeman weg. Eén incident in de Tour van 2020 bepaalt nu zijn hele imago.

Ik ken Zeeman als een extreem ambitieuze, professionele man, die zeker ook oog heeft voor het persoonlijke vlak. Hij weet hoe hij een organisatie moet inrichten. En dat terwijl hij zelf geen wielerachtergrond heeft. Dat maakt dat hij ook makkelijk in een andere sport aan de slag kan.

Zeeman is een absolute topper. Elke Nederlandse club zou met zo iemand versterkt worden. Hij laat een hele organisatie excelleren.

2 april 2024 om 22:04

Illmeastro, kan je toelichten wat je bedoelt met dat hij weet hoe een organisatie moet inrichten?

Hij is doorgegroeid van ploegleider naar sportief directeur, een titel die nog 3 andere mensen daar ook hebben. Het is een man die nog steeds als ploegleider achter renners aanrijdt, en vooral ook wielerstrategieen zit uit te werken. Het is een meer soort wielerversie van Pieter Zwart dan iemand die een organisatie inricht. Ik ben zeker eens dat hij heel goed in zijn werk is, maar hij is absoluut geen bestuurder, dat is Richard Plugge daar.

2 april 2024 om 22:33

Zeeman is absoluut geen ploegleider, dat is o.a. Grischa Niemann. Hij is sportief/technisch directeur, maar is niet iemand die de renners tactisch van aanwijzingen voorziet. Hij heeft ervoor gezorgd dat er een goed tactisch team staat. Hij verdeelt wie waar naartoe gaat, met welk doel. Hij is degene die de teams heeft opgebouwd, zowel renners als personeel. Dat is veel meer dan een ploegleider doet. Plugge is de commerciële man, die bemoeit zich veel minder met de bezetting.

2 april 2024 om 23:26

Maar juist dat team samenstellen van Jumbo valt toch wel mee. Je hebt samen met Ineos en UAE met afstand het meeste geld.

Waar zo'n UAE dat als een soort PSG totaal niet effectief besteed. Ineos heeft in de breedte zeker geen minder team dan Jumbo. Maar hebben dan weer de pech dat die Bernal van blessure naar blessure loopt, en ze dus totaal geen kopman hebben.

Jumbo heeft in principe dus de beste balans. Maar hebben zo ook het geluk dat die Vingegaard opeens zo goed presteerde. Wat niemand, ook bij Jumbo niet, verwachtte.

Misschien zet ik het zo wat eenvoudig neer. Maar zo indrukwekkend is het op bestuurlijk niveau allemaal niet.

2 april 2024 om 23:27

Buiten dat is het een Alkmaarder, die heeft dus iets meer op met de club uit zijn stad dan de doorsnee directeur zou hebben.
Zijn naam gunste al een paar weken rond en ik ben er blij mee.

3 april 2024 om 00:09

@Martijn mag ik het vreemd vinden als je iemands prestatie niet indrukwekkend noemt, terwijl je duidelijk de feiten niet kent?

Tot een paar jaar geleden was de voormalige Rabo-ploeg het lachertje van het peloton. Zeeman begon toen net en heeft - samen met Plugge - kapitaal opgebouwd. Nu is het inderdaad één van de rijkste ploegen ter wereld, maar lange tijd had deze ploeg geen cent te makken. Sponsors waren er niet veel, vanwege de dopingperikelen (Rasmussen) en de matige resultaten.

Door slim te scouten en -vooral- te innoveren, heeft deze ploeg de top weten te bereiken. Visma-LAB is namelijk in alles (tactiek, techniek) verder dan andere ploegen. De tijdritten, de fietsen, de houdingen, de tactieken: alles is wetenschappelijk onderbouwd. Dát is de stempel van Zeeman, die het zo heeft gewild en daarvoor ook de mensen heeft binnengehaald.

Een paar jaar geleden verklaarden mensen Zeeman voor gek. Zo weinig geld, en het dan niet in betere renners steken, maar in voedingswetenschappers. Dankzij Roglic werden renners aangestoken met de honger naar wetenschappelijke onderbouwing. Alles moest perfect uitgezocht zijn. Daar zorgde Zeeman voor. In de Tour van 2020 werden daarvan de eerste grote vruchten geplukt, daarvoor won de ploeg al wat meer. Sponsors raakten meer geïnteresseerd en besteedden meer geld.

Zeeman ging door met investeren in techniek. Dankzij die techniek zagen ze uitzonderlijke cijfers bij een jongen die op de visafslag werkte. Niet veel ploegen zagen het zó in hem zitten. Die jongen heeft inmiddels twee Tours de France op zijn naam staan: Jonas Vingegaard. Had de ploeg verwacht dat het zó snel zou gaan? Nee. Maar wisten ze dat Vingegaard zo goed zou presteren? Absoluut.

Tuurlijk is niet alles te danken aan Zeeman. Plugge heeft heeft het commercieel heel goed gedaan. Roglic heeft ook ontzettend veel betekend voor de ploeg. Maar Zeeman is in mijn ogen zeker de belangrijkste factor in het succes.

3 april 2024 om 13:26

Jij moet toch weten dat geld niet alles zegt. Vingegaard ineens goed presteren of goed gescout, juiste team om hem heen samengesteld? Ik snap je frustratie na al het negateive nieuws van de laatste maanden, maar ik ben heel benieuwd hoe hij het gaat doen Vind het een verfrissende aanpak met iemand uit een topsport omgeving.

3 april 2024 om 14:43

@ilmeastro, als je een ander verwijt dat die de feiten niet kent, zorg er dan wel voor dat je ze zelf wel op orde hebt. Kijk oa eens naar de docu's die op Amazon prime staan.

Er zijn een paar key-figuren in dat team;
- Plugge - de baas van het gezelschap. Verantwoordelijk voor de strategie uitrollen (samen met Heijboer en Zeeman) en ook commercieel verantwoordelijk voor binnen halen van sponsoren. Hij creeert ook de budgetten en keurt ook keuzes goed die Zeeman en Heijboer inbrengen. Dat is de bestuurder in die ploeg.

- Zeeman - de wielerstrateeg van het team. Absolute wereldtopper is het uitwerken van strategieen tijdens wedstrijden, bekijkt het parcours, stelt met de ploegleiders de teams samen voor de wedstrijden en weet fantastische wedstrijdtactieken tot werkelijkheid te brengen. Van het opzetten van waaiers waar tijd gewonnen wordt waar maanden voorbereiding in zit tot succesvolle demarages van kopmannen met succesvol in zetten van vroege vluchters wat ook tot in detail maanden vooraf is gepland en uitgewerkt. Er is niemand in de wereld die hem dit op dit niveau nadoet.

- Heijboer - de grote motor achter de professionaliteit van de ploeg qua voeding, materiaal, data, etc. Zeg maar de wetenschappelijke motor. Maar ook testen, trainen en doorrekenen of een fietswissel gedaan moet worden in een tijdrit komt van hem. Tip over hem is een aflevering van de podcast Gamechangers, daarin wordt uitgelegd hoe Heijboer de ontwikkeling van voeding, materiaal, scouting, etc. allemaal heeft ontwikkeld. Daarin zie je ook de rol van Plugge terug, als Heijboer met een dan nog irreeel ogend futoristisch plan aan komt zetten, is Plugge de man die in hem geloofde, hem de benodigde ruggensteun geeft naar leveranciers, de budgetten creeert, etc.

Jij schuift dus veel van de credits die met name Heijboer toekomen alllemaal door naar Zeeman. Ook een flink deel van de credits van Plugge geef jij aan Zeeman.
Ik vind Zeeman een geweldige vent, maar het succes van Visma-Lease-a-bike is wel echt een teameffort.

Tot slot, je geeft aan dat hij geen ploegleider is, dat is correct, maar wel degelijk soort van. Hij zit wel degelijk nog in de auto die in wedstrijd achter de renners aanrijdt, hij doet wel degelijk in de bus voor de start het praatje richting de renners. Dit kan je allemaal zien in de docu's.

3 april 2024 om 15:42

Als directeur gaat Zeeman zich niet bemoeien met tactieken enzo. Hij moet de juiste mensen op de juiste plek zetten en ze laten excelleren, ze de ruimte, tijd, steun en budget geven om hun visie waar te maken. Dat is precies wat Zeeman heeft gedaan met Heijboer (technische innovaties) en met Redegeld (Voeding). Deze twee mannen zijn 'gamechangers' geweest, zoals Zeeman zelf zegt. Hij het mogelijk gemaakt voor hun en voor zijn ploeg.

3 april 2024 om 15:44

@IlMaestro21 dit is spoton! Ik begrijp niet dat anderen jouw verhaal onderuit halen. Ik heb de afgelopen jaren al zijn podcasts geluisterd en dit is precies zoals Zeeman het zelf verteld.

2 april 2024 om 21:57

Wel grappig dat de eerste 2 reacties op dit nieuws het tegenovergestelde zijn. Martijn R die negatief is en Duifmeneer die positief is.
Ik ken de wielrenner niet en ik hoop voor het beste voor een mooie club als AZ.
AZ heeft in het verleden wel al succes geboekt met een persoon uit een andere sport.

3 april 2024 om 13:32

Als Zeeman bij AZ hetzelfde kan doen als hij bij Jumbo-Visma heeft gedaan gaan we hele mooie jaren tegemoet. Hij is uiteindelijk toch dé man die van Jumbo-Visma de ploeg heeft gemaakt die het nu is, en dat is een ploeg die eigenlijk bij elke koers minimaal één favoriet voor de eindzege aflevert, met de beste knechten die er zijn daaromheen.

3 april 2024 om 15:07

Je leert elke dag weer wat nieuws. Bedankt voor je update. Ik hoop dat AZ kan groeien en ook 'één favoriet voor de eindzege' wordt

2 april 2024 om 22:00

Het is een beetje een wielernerd, de Pieter Zwart van het wielrennen. De man die alle etappes van een grote ronde gaat uitpluizen, en daarna een gedetailleerde winnende strategie gaat uitwerken. Minitieus alle details bekijken.

Hij is sportief directeur, maar daar hebben ze er daar nog 3 van geloof ik, met Plugge als AD er nog boven.

Dit is geen voetbal TD, en ook verre van een bestuurder, meer een senior ploegleider. Ik ben wel benieuwd hoe AZ die in de puzzel ziet. Gaat hij daar echt een bestuurder worden?

2 april 2024 om 22:46

De vorige directeur kwam uit het baseball dus waarom zou dit niet kunnen?

Het is een behoorlijk Cruijff - Ajax gedachte dat de directie van een voetbal club uit het voetbal moet komen. Ik denk dat als je internationaal gaat kijken er heel veel meer bestuurders zijn zonder (top) voetbal achtergond dan met.
Deze man heeft in ieder geval een top sport achtergrond. Zo lang er maar voetbal kennis in de organisatie zit hoeft de algemeen directeur die niet zelf te hebben.

2 april 2024 om 22:56

Je hoeft niet altijd uit de voetbalwereld te komen om successen te boeken, Robert Eenhoorn komt ook uit het Honkbal.. en heeft het toch uitstekend gedaan bij Az

3 april 2024 om 06:51

Ik denk dat je Richard Plugge bedoeld met je opmerking. Zeeman vind ik wat genuanceerder en minder histrionisch overkomen. Denk een mooie zet vanuit AZ

Vorig jaar al gezegd dat Ajax hem had moeten pakken, geloof heilig in deze man. Ben benieuwd of hij het kan in een compleet andere wereld.

2 april 2024 om 22:49

De meest innovatieve club van Nederland gecombineerd met de meest innovatieve denker in de wielerwereld. Zeer interessante combinatie gaan Zeeman en AZ worden. Dit doen ze erg leuk

Kijk Ajax zo doe je dat. Kunnen ze nog een heel hoop van leren

3 april 2024 om 15:07

Denk dat Ajax binnenkort bij hem op de stoep staat hoor.

Nu kan Ajax Eenhoorn benaderen. Ik ken Zeeman niet, Geen man uit het voetbal

3 april 2024 om 13:19

Dit is een man die van het lachertje in de wielerwereld (voormalig blanco, belkin etc.). Met o.a. Richard Plugge erachter is gaan staan een stuk innovatiever zijn gaan werken en intussen de beste ploeg van de wereld zijn. Alsof je van het huidige Volendam in 8 jaar de kampioen van Nederland maakt om in voetbaltermen te blijven. Bewezen dat hij het kan in de wielerwereld nu zien wat hij kan in de voetbalwereld.

3 april 2024 om 13:35

Moet overigens wel bij vermeld worden dat het in de wielerwereld een stuk makkelijker is van Volendam een kampioen te maken dan in de voetbalwereld. Neemt niet weg dat het alsnog een hele knappe prestatie is en ik maar wat blij ben dat hij naar mijn club komt. Is als bonus ook nog eens Alkmaarder, dus lijkt een match made in heaven.

Erg blij mee! Heeft bij Jumbo-Visma hele mooie prestaties geleverd.

Volg het Nederlands voetbal niet echt maar als wielerliefhebber vraag ik me af waarom hij Visma wilt ruilen voor met alle respect AZ?
Visma is zowat het beste team momenteel. Brailsford kan je beetje vergelijken met hem en die gaat naar Man Utd.

3 april 2024 om 13:26

Komt hij niet uit de buurt van Alkmaar?

3 april 2024 om 13:29

Hij komt zelfs uit Alkmaar.

3 april 2024 om 13:36

Omdat er veel meer geld omgaat in het voetbal dan in het wielrennen? De sportief directeur van de beste curlingploeg zal ook niet de stap maken naar Jumbo-Visma, maar naar een middenmoter in het peloton, of ik denk uberhaupt niet naar een wielerploeg op het hoogste niveau. Daarvoor lopen de budgettaire verschillen gewoon te ver uit elkaar.

3 april 2024 om 13:45

Hij heeft in het wielrennen weinig meer te winnen. Misschien een monument met Wout. Maar in principe heeft hij het wel uitgespeeld. Met AZ heeft hij een heel mooi nieuw project in handen.

Die is wel een grote klap voor Visma LAB. Zeeman is de grondlegger van het succes van de afgelopen jaren. Begrijp ook wel dat er na het winnen van 3 grote rondes in 1 seizoen het eigenlijk alleen maar minder kan gaan en dat hij een nieuwe uitdaging zoekt. Dat hij uit het wielrennen komt hoeft niet uit te maken of hij succesvol wordt of niet bij AZ. Tenslotte hebben een volleyballer en een honkballer het ook niet onverdienstelijk gedaan daar.

Erg jammer dat hij zal stoppen bij Visma. Mag het nu lekker proberen bij de concurrent Afas

Hij heeft echt wat neergezet bij de wielerploegen waar hij heeft gewerkt. Voordat hij bij Visma ( + zijn voorlopers qua naam) heeft hij ook een topploeg van het toenmalige Skil gemaakt. Dat was toen met wereldtoppers in de sprint. Deze ploeg heet nu DSM.

Of hij dat kan vertalen naar een voetbalclub is afwachten maar vanuit AZ snap ik deze toekomstige benoeming zeker.

Dit is echt een drijvende kracht achter het succes van visma! Onder zijn leiding is de ploeg veel innovatiever geworden! Hele goede topman in de wielerwereld! Ben benieuwd wat hij kan in de voetbalwereld

Ongelooflijk dat ze kiezen voor een wielrenner i.p.v. prominent voetbalfiguur Arno Vermeulen!

3 april 2024 om 14:47

Ik neem aan dat dit sarcasme is? Zo niet: ongelofelijk dat jij komt met een journalist ipv een bestuurder!

3 april 2024 om 18:38

Het is sarcasme want Vermeulen deed laatst een open sollicitatie om AD te worden bij AZ (bizar natuurlijk)

4 april 2024 om 11:56

Uiteraard was ik sarcastisch .

Succesvol in de wielersport, maar we gaan zien of dit ook voor de voetbalwereld geldt. Zelfvoldaan, maar heeft het ook waargemaakt bij Jumbo. AZ kan wel een impuls gebruiken!

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren