Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.
 

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.

Arturo Vidal ligt onder vuur na opmerking over zelfmoord Robert Enke

Laatste update:

Arturo Vidal heeft zich niet bepaald populair gemaakt. De middenvelder van het Braziliaanse Club Athletico Paranaense heeft in een livestream op Twitch een opmerking gemaakt over de Duitse doelman Robert Enke. Enke kampte met depressie en pleegde in 2009 zelfmoord.

In de livestream op het platform ging het over de hoogtepunten uit de carrière van Vidal. De inmiddels 36-jarige middenvelder vertelde hoe hij zijn eerste doelpunt maakte in Europa. Vidal stond destijds onder contract bij Bayer Leverkusen en scoorde tegen Hannover ‘96, waarbij Enke onder de lat stond. “Het was mijn eerste doelpunt dat ik scoorde in Europa. Na een tijdje raakte de doelman in een depressie en pleegde zelfmoord”, zei Vidal.

Die opmerking schoot bij veel mensen in het verkeerde keelgat. Het Spaanse Marca noemt de opmerking walgelijk en volgens La Gazzetta dello Sport is ‘dit een zin waar je meteen spijt van hebt na het uitspreken ervan’. Vidal zelf reageert geschokt op de ontstane ophef. “Ik bedoelde er niks verkeerds mee. Ik lachte er ook helemaal niet om, dat zou ik nooit doen. Ik vertelde alleen het verhaal.”

Enkes dood maakte veel tongen los in de voetbalwereld. Zijn vrouw, Teresa Enke, zette samen met de Duitse voetbalbond DfB een stichting op om het thema in de topsport bespreekbaar te maken. Enke hield zijn depressie verborgen omdat hij bang was dat zijn carrière in gevaar zou komen. De vaste doelman van het nationale team van Duitsland wilde na zijn loopbaan samen met Ronald Reng een boek schrijven over zijn depressie. Dit boek is er alsnog gekomen, maar Reng schreef het alleen.

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

Misselijke opmerking zeg bah, altijd al een naar mannetje geweest dus verbaasd me niks.

24 augustus 2023 om 12:52

Wat heeft hij dan verkeerd gezegd?

Grappig



voor in de kroeg na een paar biertjes.

24 augustus 2023 om 13:01

Hij maakt toch helemaal geen grapje? Zoals het hier in het artikel staat heeft hij het gewoon over zijn eerste Europese doelpunt, wat niet heel gek is als je over je hoogtepunten praat, en benoemt daarbij ook dat dat doelpunt tegen Enke was, die zelfmoord heeft gepleegd. Hij insinueert niet dat dat komt door zijn doelpunt of dat hij dat op een andere manier grappig vindt oid. Waarschijnlijk wilde hij gewoon de vragen of het 'de' Enke was voor zijn, en daar valt prima wat voor te zeggen.

Is dit bericht totaal contextloos? Ik snap er niks van. Hij merkt op dat de doelman tegen wie hij toen scoorde later zelfmoord heeft gepleegd. Iets dat algemeen bekend is en blijkbaar redelijk wat indruk op hem heeft gemaakt. Mag hij daar niet over praten?

Of suggereert hij dat de depressie kwam door zijn goal?

Ben ik de enige die er niks van snapt ?

24 augustus 2023 om 12:54

Dat is precies wat hij suggereerde inderdaad.

24 augustus 2023 om 12:54

Zoals het er staat lijkt het een grap dat zijn goal de oorzaak was van de depressie van Enke. Had hij dit niet zo direct achter elkaar gezet was er geen ophef geweest denk ik.

24 augustus 2023 om 12:58

Ik vind het moeilijk om dat eruit te halen op basis van een platte tekst. Misschien dat ze het geluidsfragment hadden kunnen linken o.i.d.

Kan me best voorstellen als je het hebt over een goal tegen een bekende doelman die later zelfmoord heeft gepleegd dat je in een livestream dat even benoemt. Zou wel heel misselijk zijn om de grap te maken die hier gesuggereerd wordt..

24 augustus 2023 om 13:03

Ik lees ook niet dat hij dat insinueert, en VZ kennende hadden ze het echt wel duidelijk beschreven als dat wel zo was. Verder staat er ook in het artikel dat Vidal geenszins een lach op zijn gezicht had oid tijdens het vertellen over Enke. Als hij een grapje zou maken zou dat toch wel het geval zijn lijkt me.

24 augustus 2023 om 13:05

Dat haal ik er zelf helemaal niet uit, eigenlijk. Ik heb het vier keer gelezen en wellicht is het hier anders vertaald. Maar ik lees het vooral als '' ik scoorde, een tijdje later werd de doelman depressief en pleegde hij zelfmoord '. Wat ongelukkig, maar ik lees het alsin bij dacht eraan en vertelde hoe het uiteindelijk met de keeper afliep. Klinkt voor mij totaal niet als dat Vidal bedoeld dat de keeper zelfmoord pleegde door zijn doelpunt. Maar goed, vertaald en geen geluid. Wellicht is het totaal anders.

24 augustus 2023 om 13:13

Klopt geloof ik helemaal dat hij het niet als grap bedoelde maar dat moet zijn hoe mensen het opgepakt hebben. Waarom weet ik niet als hij er zelf niet bij lachte.

24 augustus 2023 om 13:18

Jtjevtt: ik ben de beelden op gaan zoeken want tekstueel staat er niets 'grappends'... nu is mijn Spaans zeer roestig dus moet ik het met zijn intonatie en expressie doen. Die verraden geen grap maar wel luchtigheid. Hij vertelt het met een grote glimlach op zn gezicht.

24 augustus 2023 om 13:29

Ik lees het ook zo LosBlancos1999. Het heeft anders ook echt heel weinig toegevoegde waarde om dat erbij te vermelden.

24 augustus 2023 om 13:45

@Ijsmutsz hij heeft het per slot van rekening ook in principe gewoon in een livestream over de hoogtepunten van zijn carrière. Dan vind ik het echt nog wel te billijken dat je niet je hele gemoedstoestand aanpast aan twee zinnen over het ongelukkige lot van de keeper waar je tegen hebt gescoord. Zolang hij er geen grapje van maakte, en dat deed hij imo niet, is er niks mis mee lijkt me.

24 augustus 2023 om 14:45



De wereld anno 2023 is, althans voor velen waaronder ikzelf, niet meer te snappen. Maar hoe dan ook, ophef lijkt vaak een soort doel op zich te zijn geworden. Op zichzelf is dat ook niet zo vreemd, want ophef veroorzaakt clicks en levert uiteindelijk dus geld op. Dat lijkt ook de reden dat je anno 2023 niet kwakkeloos kunt aannemen dat wat je leest ook daadwerkelijk feitelijk is.

24 augustus 2023 om 17:08

Ja hij zei eerder iets in de trend van: over dat doelpunt is hij nooit heengekomen want..." en dat al lachend. Misbaksel.

Wat een verschrikkelijk domme vent is dit ook. Ik vertel het alleen? Ja en wat is de meerwaarde dat je zoiets er doodleuk even bij verteld. Echt een schande, dat mannetje.

24 augustus 2023 om 12:53

Stel je niet zo aan vent. Hij mag dat toch gewoon zeggen. Hij pleegt geen strafbare feit en hij beledigt verder ook niemand

24 augustus 2023 om 12:57

Enke heeft ook zelfmoord gepleegd? Wat is er dan fout aan. Hij heeft het op een normale manier gezegd. Dom mens dat je bent, denk is logisch na man. Gadver, direct een mening klaar terwijl alles uit context getrokken is. Schaam je.

24 augustus 2023 om 13:07

Iemand verschrikkelijk dom noemen op basis van een artikel zonder context vind ik anders ook erg apart. In dit artikel staat op dit moment niks over een glimlach, grap of knipoog waarmee Vidal dit zei. Hij lijkt het te brengen als gebeurtenis in plaats van een direct gevolg van Enke op zijn goal.

24 augustus 2023 om 13:14

Nonsens. Hij zegt niets geks. Echt totaal niet. Helemaal niets mis mee dot aan te kaarten. Toont zelfs aan dat het wat met Vidal heeft gedaan

Makkelijk om de twee zinnen in dezelfde context te plaatsen waardoor je zou denken dat hij een grap maakt dat Enke zelfmoord pleegde om zijn goal. Maar tegelijk ook goed in te beelden dat je die twee zinnen los van elkaar vertelt zonder door te hebben dat het in samenhang kan worden opgevat. Daarbij kwam Vidal nou nooit echt over alsof hij de zwaartekracht theorie zou verbeteren dus ik wil wel geloven dat hij niet doorhad dat dit zo over kan komen. Maar domheid is niet altijd onschuldig.

24 augustus 2023 om 14:51

Nee, dat ligt dan toch meer aan de ontvanger. En kijk, dit is dus ook precies wat er anno 2023 fout is gegaan in de samenleving. Het gaat er niet meer om wat de bedoeling is van degene die iets zegt, maar louter om hoe de ontvanger iets interpreteert......

Heel makkelijk scoren dit, Vidal heeft niks verkeerds gezegd. Op zijn stream alleen kort verteld dat hij zijn eerste doelpunt gescoord had tegen hem, en dat hij door depressie zelfmoord gepleegd had. Geen gelach niks. Jammer dat ze hem zo vies zetten.

Iets met een storm en een glas water dit. Zo zie ik het. Vidal benoemt twee feiten en verbind ze zelf zo te zien niet aan elkaar als oorzaak en gevolg. Zo van, ik scoorde tegen hem en daardoor is hij zo depressief geworden dat hij zelfmoord pleegde.
Achteraf kun je zeggen dat het ongelukkig gekozen is. Maar laten we ons druk maken over belangrijkere zaken.

Ik ben sinds een paar maanden vader van een ongefelijke leuke jongetje, ik kan me herinneren dat er iets was met Enke de dochter en dat hij daardoor nietm eer uit de dal kwam. Wat moet dat verschrikkelijk zijn geweest !! Als ik er aan denk nu schieten me ogen al vol bij mijn kleine pfff !!!

Moge God niemand testen met zijn kinderen, ergste wat er is denk ik.

Wat ik me afvraag is wat het nut is om dit als Vidal zijnde erbij te vermelden? Je wekt dan precies deze discussie op.

24 augustus 2023 om 14:53

Tsja als je spontaan niets meer mag opmerken is het einde zoek toch.....

Perfecte verontwaardiging anno 2023. We moeten depressie aanpakken, dus mag je de feitelijke waarheid niet vertellen. Allemaal voor de bühne. Depressies aanpakken doen we met een beter GGZ stelsel en minder wachttijd en een verzekering die niet het aantal behandelingen beperkt. Vidal zegt het misschien wat ongelukkig maar ik zie er niks kwaads in

Beetje lastig om te beoordelen zonder het gesprek te horen. Het is óf een extreem achterlijke oorzaak-gevolg opmerking of gewoon onhandig getimede informatie.

Ik begrijp de ophef hierover niet zo. In de context hoe het hier staat beschreven zegt hij alleen dat een van zijn hoogtepunten zijn eerste doelpunt was die hij scoorde. Logischerwijs herinnerd en benoemt die natuurlijk ook tegen welke club en keeper dat was. Dat het toevallig dan Enke is, ja daar kan hij ook niks aan doen. Dat hij vervolgens de trieste afloop van Enke benoemt is juist goed.

Ik heb het even teruggekeken en hij vertelt het als een feit, niets grappend of luchtig bedoeld, maar meer een soort van 'wist je dat...'. Dus helemaal niets aan de hand.

Het is een opvallend iets aan worden in de wereld waarbij het belangrijker wordt gemaakt hoe een ander jouw woorden interpreteert vs wat je er daadwerkelijk mee bedoelde te zeggen. Dat vind ik omgekeerde wereld.

Want, of het staat volledig verkeerd in het artikel of je wilt geloven wat jij wilt geloven zonder te willen begrijpen wat Vidal zegt. Je kan je afvragen of dat stukje extra informatie nodig was, maar tegelijk is het enige wat hij doet een verhaal vertellen en daar is Enke onderdeel van. Je zou toch gewoon over iemand moeten kunnen vertellen, ook als hun verhaal tot een tragisch eind is gekomen.

Ik denk dat hij eerder verwees naar het verhaal ipv een grap te maken erover. Maar zoals gewoonlijk zijn er mensen die er iets in zien wat er gewoon niet is.

Reageer

Je mag reageren vanaf niveau 3.

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren