Ajax Onder-19 neemt dankzij Botman op het nippertje punt mee uit München

Ajax Onder-19 heeft zicht dinsdagmiddag in de UEFA Youth League op het nippertje verzekerd van een punt. Op de dag dat de hoofdmacht van de Amsterdammers Bayer München treft in de groepsfase van de Champions League, leken de talenten zelf met 2-1 onderuit te gaan tegen de leeftijdsgenoten van de Duitse landskampioen. Verdediger Sven Botman schoot echter in de blessuretijd de 2-2 binnen, waardoor Ajax er nog altijd goed voorstaat in het ‘jeugdmiljardenbal’.

Ajax kende met een 6-0 overwinning op AEK Athene een uitstekende start van het Youth League-avontuur en had dinsdagmiddag ook weinig tijd nodig om het duel met de talenten van der Rekordmeister naar zich toe te trekken. Na een goede aanval over links lag de bal via Lang al binnen twee minuten achter doelman Christian Früchtl. De bezoekers waren in de daaropvolgende fase in staat om de druk hoog te houden, maar moesten toch toestaan hoe Bayern steeds dichterbij het doel van Issam El Maach kwam. De keeper werd eerst gedwongen tot ingrijpen bij een poging van Marcel Zylla en zag vervolgens een vrije trap van Angelo Stiller boven zich uiteenspatten op de lat.

Maximilian Franzke raakte daarna met een poging op de paal eveneens het aluminium, voordat Joshua Zirkzee nog voor rust voor de gelijkmaker dacht te tekenen. Zijn doelpunt werd echter afgekeurd wegens buitenspel en Ajax slaagde er zodoende in om met een voorsprong de rust te bereiken. In de tweede helft kregen de Amsterdammers via Victor Jensen en Brian Brobbey kansen om de marge verder uit te breiden, maar de Deen schoot uit kansrijke positie naast, terwijl zijn ploeggenoot in de handen van Früchtl kopte. Bayern herpakte zich daarna en dacht na een vermeende handsbal bij Ajax recht te hebben op een penalty.

Scheidsrechter Vitali Meshkov wilde hier echter niet aan, maar zag even later wel hoe de Duitsers toch orde op zaken wisten te stellen en de bal binnen een tijdsbestek van elf minuten twee keer achter El Maach kregen. Lukas Mai kopte met nog een dik halfuur op de klok de gelijkmaker binnen en via een pegel van Meritan Shabani kwam de thuisploeg vervolgens ook nog op voorsprong. Bayern kreeg in de laatste twintig minuten van de wedstrijd nog kansen op meer, maar het was El Maach die Ajax met een aantal knappe reddingen kans gaf om nog terug te komen. In de slotfase sommeerde trainer John Heitinga Botman naar voren en de verdediger knalde vlak voor tijd uit een scrimmage de gelijkmaker binnen.