PSV spekkoper van multicultureel Nederland

Maurice de Hond zal me dit niet in dank afnemen, maar ik heb een broertje dood aan polls. Je komt ze in dit ‘tijdperk van je mening geven’ echt overal tegen. Op de website van Voetbal International mogen wij als stemvee eens per maand het beste elftal ‘formeren’. Wanneer er tussen de drie keuzemogelijkheden ook maar één Ajacied staat, wordt deze onherroepelijk gekozen. Voor de positie in het centrum van de verdediging: Toby Alderweireld of Douglas? Alderweireld natuurlijk! Waarom? Die speelt ten slotte bij Ajax, terwijl Douglas de Belg op alle fronten aftroeft en met zijn ploeg honderd procent scoorde in de beoordeelde wedstrijden.

Het ultieme bewijs dat de gemiddelde (internet)voetbalfan geen enkele realiteitszin in zijn donder heeft. Als je een doorsnee Ajacied vraagt om het best mogelijke driemans middenveld in de Eredivisie te formeren zullen hoogstwaarschijnlijk de namen Demy de Zeeuw, Enoy Enoh en Ismail Aissati genoteerd worden. Gemakshalve vergeten ze dan het middenrif van de club uit de ‘sporthoofdstad van Nederland’, want met het huidige drietal beschikt PSV over een, voor Eredivisiemaatstaven, perfect middenveld: de belangrijkste linie in het hedendaagse voetbal.

Nadat Fred Rutten op non-actief werd gesteld door Schalke 04 werd snel duidelijk dat hij binnen afzienbare tijd de scepter zou gaan zwaaien in het destijds iets minder gemoedelijke Eindhoven. Rutten liet de financiële afwikkeling over aan zijn zaakwaarnemer en was in zijn hoofd alweer bezig met zijn volgende uitdaging: PSV naar de 22ste landstitel loodsen. Om dat ultieme doel te bereiken moest er aan enkele voorwaarden voldaan worden. De voorwaarden waar ik over spreek waren; Erik ten Hag de nieuwe assistent, Jan Wouters weg, een nieuwe rechtsback van formaat en de belangrijkste voorwaarde: het aantrekken van Orlando Engelaar.

Engelaar en Rutten blijkt een huwelijk zoals André Rouvoet dat zo graag ziet: ze zijn er voor elkaar door dik en dun. Hun relatie kwam tot wasdom bij nieuwbakken topclub FC Twente. Engelaar haalde onder de vleugels van zijn rots in de branding zelfs het hoogst haalbare voor een Nederlandse profvoetballer: het Nederlands elftal. Onder bondscoach en bewonderaar Marco van Basten was hij gedurende de ouverture van het vorige EK zelfs basisspeler. Onvoorstelbaar voor een speler die tot voor kort in de marge van het profvoetbal acteerde bij clubs als NAC Breda en Racing Genk. Het aansluitende seizoen werd een drama. Het Duitse voetbalpubliek, voornamelijk verzot van noeste werkers, slikte de stylist niet. Dat was wederzijds want zelfs de ingetogen Engelaar stak zijn onvrede ten aanzien van de aanhang niet onder stoelen of banken. Er was geen draagvlak om verder te gaan en hij vertrok, tezamen met zijn vertrouwenspersoon Rutten, al na één seizoen uit het Ruhrgebied.

Na regen komt zonneschijn zullen we maar zeggen. Deze dooddoener is meer dan ooit van toepassing op de Engelaar van dit seizoen. In het kielzog van Rutten kon de geboren Rotterdammer in de zomer van 2009 een contract tekenen bij de onttroonde kampioen. Ondanks het echec in Duitsland had ik direct het vertrouwen in deze transfer. Engelaar is een prachtvoetballer. Hij is niet de snelste, maar beschikt over een fantastische pass en een geweldige techniek. Laatstgenoemde eigenschap is een directe erfenis uit zijn tijd als Rotterdamse pleintjesvoetballer.

In het huidige PSV zijn de drie middenvelders van even groot belang. Ze hebben ook alle drie uitzonderlijke, complementaire en specifieke kwaliteiten. Zo is Affelay de meest balvaste voetballer van de Eredivisie. Hij rendeert mede daarom uitstekend in zijn rol als ‘controlerende middenvelder’ (een geweldige vondst van Rutten) bij PSV. In wezen is hij, zeker in de ‘Mickey Mouse-league’, geen controleur maar eerder een geweldig doorgeefluik. Doordat hij meesterlijk balvast en technisch bekwaam is komt het leer vrijwel altijd bij het volgende ‘station’. Dat station wordt bemand door de eerder besproken Engelaar en de opgeleefde Bakkal. Laatstgenoemde is een middenvelder met een fantastische actieradius en een prima schot, in zowel het rechter als linker voet. Engelaar is specialist van de snelle omschakeling. Hij doet mij, met zijn one-time passes en manier van bewegen, denken aan voormalig Braziliaans international Socrates. PSV gaat kampioen worden dankzij deze multiculturele linie. Geen enkel middenveld in de Eredivisie komt in de buurt van deze optelsom aan capaciteiten.

Naast de ontegenzeggelijke kwaliteit herbergt het middenveld ook een zekere historische waarde. Je zou, met wat fantasie, kunnen concluderen dat PSV optimaal profiteert van het koloniale- en gastarbeidersverleden van ons multiculturele land. Er zijn dan ook maar zeer weinig autochtone Nederlanders die over de kwaliteiten beschikken die deze drie wekelijks leveren. Het frivole en avontuurlijke wat het spel van Affelay en Bakkal typeert is een rariteit en hangt in mijn ogen samen met hun Marokkaanse komaf. Deze stelling wordt verder bekrachtigd door het voetbal van Mounir El Hamdaoui, Karim Soltani en Aissati. Zonder de voetballende inbreng van deze bevolkingsgroep bleef er nog maar bar weinig over van onze geliefde competitie. Over de inbreng van de Surinaamse Nederlander in het vaderlandse voetbal maar te zwijgen. Louter het noemen van namen als Ruud Gullit, Frank Rijkaard, Clarence Seedorf en Patrick Kluivert volstaat hier.

De drie hoofdrolspelers van dit stuk zullen van de zomer in Johannesburg vertoeven. In de hiërarchie staan ze achter onder meer voormalig Ajax-protegés Rafael van der Vaart en Wesley Sneijder. Toch is het niet ondenkbaar dat Van der Vaart in juni van het komende jaar nog steeds de koninklijke bank warm houdt en dat Wesley Sneijder zich tegen die tijd, als verwend miljonair, volstrekt onmogelijk heeft gemaakt binnen de selectie. Mocht het zo ver komen, wat ik niet hoop overigens, dan kan Van Marwijk gewoon een ordinaire ‘copy-paste’ doen met het middenveld van PSV. Dat is geen schande trouwens: beter goed gekopieerd dan slecht zelf gedaan. Hij zal zijn formatie dan wel even moeten aanpassen, niet langer het gehypte 4-2-3-1, maar gewoon weer die oer-Hollandse 4-3-3. Nee, met het middenveld van PSV sla je geen modderfiguur Bert, zelfs niet in de kwartfinale tegen Brazilië. Oh ja, Mark van Bommel zal in dat geval geblesseerd moeten zijn, want het is bekend dat Van Marwijk zijn schoonzoon als eerste op het internationale wedstrijdformulier zet.

Kwaliteitsbeoordeling:
Totaal 51 stemmen.
Je kunt stemmen als je een reactie hebt gegeven.

Gerelateerd

Meer sportnieuws

98 reacties (laatste reactie door mehme koc)

Goed stuk! ook al zal je ook veel stemmers krijgen die een 1 geven voor dit artikel vanwege een andere achtergrond.

16 december 2009 om 22:33

Vind het een goed stuk en kan me er best wel in vinden... Alleen denk ik zelf, dat Van Bommel en De Jong een fantastisch koppel vormen die we maar niet uit elkaar moeten halen...
Ik ben meer een fan van een 4 mans middenveld, waarbij de middenvelders ook verdedigende taken hebben... Dus een 3-4-3 opstelling... Gezien het potentieel aan middenvelders dat Oranje heeft... Ik zou in elk geval dan zeker met van Bommel en De Jong spelen... En de rest, laat ik maar over aan de bondscoach, hoewel ik het niet met hem eens ben in zijn selectiebeleid...

leuk artikel proevomaster!! jammer van die sneer naar v Bommel want ik vind zijn kwaliteiten buiten kijf. De gehele voorbereiding was hij een van de besten en haalde elke wedstrijd een ruime voldoende. Nogmaals jammer van dat schoonzoon-verhaal want dat v Bommel als 1e op het formulier staat lijkt me niet geheel onlogisch...

15 december 2009 om 10:48

Ik denk niet dat het een sneer is naar Van Bommel (toch redelijk populair in Eindhoven lijkt me?). Hij oppert om met het huidige psv middenveld te spelen(3-mans middenveld) in een 4-3-3, dus geen ruimte voor Van Bommel. Zegt verder niks over de kwaliteiten van hem.

15 december 2009 om 10:49

Mee eens, van Bommel is de beste die we hebben op die positie. Dat hij hem het eerst op het formulier zet omdat het zijn schoonzoon is geloof ik niet zo in. Hij is gewoon een hele goede speler en is nota bene aanvoerder bij een grote club als Bayern. Dan kun je moeilijk om hem heen...

En ja, dan kun je ook Seedorf aanhalen, maar daar is al genoeg over gezegd en geschreven in mijn optiek

15 december 2009 om 10:55

Ten eerste bedankt voor je compliment. Ten tweede het is absoluut niet als sneer bedoeld naar Van Bommel. Ik zeg juist dat het drietal, waar het stuk over gaat, alleen in de basis staat als Van Bommel niet kan spelen. Ik vind Van Bommel een geweldige speler en heb hem heel hoog zitten. Dat van die 'schoonzoon' is dus geen sneer, maar eerder een knipoog. Ik ben het gewoon eens met Van Marwijk en zijn keuze voor Van Bommel. Geen speld tussen te krijgen.

Redelijk artikel, weinig kritisch naar Psv, maar as always heeft de winnaar gelijk.
Wel denk ik dat je tegen pak hem beet Engeland, Brazilie of Spanje toch echt sneijder en van bommel nodig hebt.
van Bommel speelt de laatste tijd natuurlijk ook weergaloos.

Duidelijke uiteenzetting, pakkend geschreven en je werkt naar een duidelijke conclusie. Inhoudelijk ben ik het niet helemaal met je eens, maar je stipt wel wat zaken aan die ook in mijn optiek zeker waar zijn.
Ik ben het wel met bjornacht2 eens dat de sneer naar Van Bommel niet noodzakelijk is. Ook het aanstippen van VDV en Sneijder vind ik afbreuk doen aan je eigen opmerking over het stemmen van mensen op Vi. Als je argument is dat mensen stemmen op basis van clubliefde, dan doe je in je artikel eigenlijk zelf mee door Sneijder en VDV erbij te betrekken. Ook zonder deze 2 zou dit een uitstekend artikel zijn.

Fantastisch geschreven stuk, goede inhoud.

De eerste regels over de bepaling van het elftal van de maand heb je 100% gelijk over Douglas.

Over van Bommel ben ik het niet helemaal met je eens maar iedereen heeft wel een speler die ze wel of niet mogen.

Klasse!!!!!

Aan die polls hoort niemand waarde te hechten, net als de individuele prijzen van de Fifa en Uefa.

Leuke invalshoek, zeker als Derksen fan want bij hem heb ik soms de indruk dat hij het niet zo heeft op de meer brutale types (zijn toch vaak allochtonen en buitenlanders). Al uit de brutaliteit zich bij PSV vooral in het voetbal, en niet in zaken eromheen.

Ik ben zelf geen fan van Engelaar. Door zijn lichaamsbouw, hoge zwaartepunt en relatief slechte (voor zijn lengte goede) motoriek is zijn handelingssnelheid te laag wil je met dit middenveld de CL in. Op zijn passing is weinig aan te merken, maar het totaalplaatje is niet goed genoeg.

Bakkal is niet de meest getalenteerde speler, maar een speler die ontzettend nuttig is. Off-bal movement wordt altijd onderschat. Er wordt veel over hem gezegd en geschreven de laatste tijd dus ik ga er verder niet op in.

Afellay is voor mij nog steeds de beste speler uit de eredivisie. Is eigenlijk het niveau van de eredivisie ontgroeid (excuses). Hij misstaat absoluut niet in de subtop van een topcompetitie. De top kan hij ook aan, maar de subtop lijkt me verstandiger omdat hij daar zeker weten een dragende speler kan zijn. Hij heeft 1 minpunt, en dat vind ik erg jammer.... hij loopt te veel met de bal. Hij moet vaker direct spelen. Vind Afellay hetzelfde type als Nasri en Modric. Ik denk ook dat hij uiteindelijk toch het beste tot zijn recht komt als aanvallende middenvelder, mede door zijn dribbelvermogen.

Achteraf gezien is het erg jammer dat Aisatti zo behandeld is bij Psv. Hij is toch de meest getalenteerde middenvelder die op dit moment rondloopt in Nederland. Of het er ooit uit komt betwijfel ik. Ik heb vernomen dat hij op straat Afellay helemaal zoek speelt. Zijn handeling is ook sneller dan Afellay, zijn passing is beter, zijn controle... en toch is Afellay de betere voetballer op dit moment. (ben trouwens geen ajax fan hoor haha).

Overigens, om even door te gaan op multiculti-voetballers, speelt in de jeugd van PSV een Marokkaan uit Elinkwijk die nog meer talent schijnt te hebben dan beide Marokkaanse Nederlanders. Ben benieuwd naar zijn debuut. Hij kan in ieder geval niet meer verkracht worden door Koeman, dat is een hele opluchting.

Je conclusie is natuurlijk onzin, weet je zelf ook maar het zal zeker reacties uitlokken. Ik vind wel dat Afellay een eerlijke kans verdient bij Oranje. Op dit moment zie ik hem het liefst op de flank (en dan de veelbesproken man lekker in Liverpool laten). Engelaar hoeft niet mee, als men behoefte heeft aan een passer die kan temporiseren kijk dan even bij AC Milan.

15 december 2009 om 11:13

Bedankt voor je mooie comment Iraniangangster. Ook goed dat je het verschil tussen mij en Johan Derksen aanstipt. Ik ben het met je eens. Johan wordt inhoudelijk steeds minder en legt de nadruk op zijn humor en anekdotes. Op zich jammer, maar ik vermaak me wekelijks met zijn programma en zijn weekblad. Wat je zegt over de 'off-the-ball-skills' van Bakkal vind ik prachtig. Mooi omschreven en honderd procent juist bovendien. Ook over het geval Seedorf heb je gelijk. Engelaar mag in wezen niet in zijn schaduw staan (figuurlijk), maar Van Marwijk zal de wijsgeer uit Milaan niet meenemen dat is wel helder. De ' BV Wesley Sneijder' trekt Clarence bijvoorbeeld bijzonder slecht.

15 december 2009 om 11:39

Ja soms streeft Derksen zijn doel voorbij, dat is jammer, met zijn netwerk en status heeft hij dat niet nodig.

Wil niet te veel offtopic gaan maar kan dit even niet laten. Sneijder is imo een overschatte voetballer, heeft niet het talent van een Vdvaart en met zijn mentaliteit zal hij misschien nooit slagen in de top. Nu ook weer. Zijn coach hemelt hem 2 weken op, en wat doet hij bij de eerste de beste wedstrijd? Hij krijgt rood. Vdvaart is technischer, briljanter, heeft een hogere handeling en bovenal een betere mentaliteit. Enige nadeel van Vdvaart ten opzichte van Sneijder is dat hij op minder posities uit de voeten kan dan Sneijder (door o.a een gebrek aan dynamiek). Daarom moet Van Marwijk, mocht Vdvaart voldoende speelminuten maken... wat mij betreft een team om hem heen bouwen.

Ik wist niet dat Sneijder het niet heeft op Seedorf, erg jammer. Ik zou het wel weten, kabouter thuis en de ervaren man mee. Misschien is Sneijder bang dat hij Yolanthe verliest aan Seedorf, aangezien laatstgenoemde iedereen in bed krijgt

15 december 2009 om 12:42

Dat laatste wat je schrijft kan wel eens volledig kloppen. Van Marwijk heeft Seedorf laag zitten, maar dat geldt zeker niet voor het 'zwakkere geslacht'. Die kunnen geen genoeg krijgen van Clarence. Ik heb uit betrouwbare bron dat hij bij Inter is verkocht omdat de vrouw van de voorzitter van die club met hem overspel pleegde. Wat een grap.

Wat je schrijft tav Sneijder en Van der Vaart ben ik niet volledig met je eens. Sneijder is een minder mooie voetballer, daarin heb je gelijk, maar hij is veel effecienter en dodelijker. Van der Vaart is een prachtige voetballler, inderdaad briljant, maar Sneijder is zo funcioneel, zeker ook met zijn tweebenigheid. Dat Sneijder twee domme gele kaarten pakt is een incident. Dat vind ik niet relevant verder.

15 december 2009 om 13:22

Haha ja dat heb ik dus ook vernomen, geniale actie als je het mij vraagt.

Klopt, Sneijder is dwingender. Hij kan vanuit elke hoek een dergelijke positie innemen dat hij op doel kan schieten. Jammer dat hij bij zijn passing lang niet zo snel weet te handelen. Maar ik heb liever een nummer 10 die allround geweldig presteert met een paar briljante momenten, ipv iemand die het enkel van die momenten moet hebben. Ik weet zeker dat, als Vdvaart een eerlijke kans krijgt, hij belangrijk kan worden voor Real Madrid... terwijl ik dat bij Sneijder nooit echt heb zien zitten. Ik denk echt dat Vdvaart een klasse beter is, maar beide spelers moeten zich nog bewijzen.

Maar ik zal je topic niet verder bevuilen met deze discussie.

15 december 2009 om 17:56

Iranian,
Hoe kun je hier nu 5 sterren voor geven?
Jou columns zijn minstens 3x zo goed..

on: Ik vind het zwak dat je meteen over Ajax begint. Dat verziek je meteen een beetje de sfeer in het artikel.
Verder vind ik dat je een fantastische schrijfstijl hebt. Dat mag ook gezegd worden

Zeer goed geschreven en ben het er ook zeker mee eens aangezien ik deze spelers wekelijks zie uitblinken. Van Bommel overigens is in mijn ogen onmisbaar in dit elftal en doet het op dit moment ook erg goed bij Bayern. Maar een goede en realistische column, mijn complimenten hiervoor!

Leuk artikel leest lekker weg, ook al ben ik niet alles met jou eens!

5 ster...

erg mooi en klopt nog eens ook
5 stars!

ik geef een EEN
waarom ? ik geef toe er zijn veel Ajacieden die op Ajacieden stemmen op Polls maar ik ben gewoon een neutrale die ook op Douglas stemde..
je Scheert alle Supporters over een Kam en daarvoor krijg je zoveel sterren ?
ik vind dit veels te gemakkelijk en daarom een Slechte Colum ...
dacht dat ze op voetbalzone tegen Provoceren was .. DIt is duidelijk een Colum om Ajacieden uit de tent te lokken
Zeer Kinderachtig .!

15 december 2009 om 11:47

Het is niet mijn bedoeling om specifiek Ajax of de Ajacieden af te kraken. Ik besef me dat er zoveel op de genomineerde Ajax-spelers wordt gestemd omdat die club de grootste fanschare heeft. Nou Feyenoord heeft meer supporters maar van dat team worden er relatief gezien veel minder genomineerd. Ik heb bovenal geen vertrouwen in de objectiviteit van (internet)voetbalfans in het algemeen. Ze stemmen op hun favoriet en dat is voor een Ajacied nu eenmaal Alderweireld (uit mijn voorbeeld). Dat je mij "pro psv" noemt is jouw mening. Prima verder, maar het is absoluut niet waar. Ik refereer dan naar mijn stuk over Amrabat. Iemand met een psv-bril op is niet in staat om zijn team kritisch te benaderen. Dat kan en doe ik wel. Ik zeg trouwens ook niet dat ik Van Bommel of De Jong minder vind. Ik zeg alleen dat Van Marwijk eventueel kan 'copy-pasten' met het middenveld van Psv. Dat is een mogelijkheid.

15 december 2009 om 11:49

Waarom op één zin uitgaan, ben je überhaupt wel doorgegaan met lezen? Zeker ook niet gezien dat hij Seedorf en Kluivert prijst? Twee echte ajacieden als je het mij vraagt (ook al speelde Kluivert even bij Psv).

15 december 2009 om 12:33

Wat een slechte argumentiate van je, ongelofelijk.
Omdat hij te gemakkelijk veel stereen krijgt is het een slechte column?
Blijkbaar ben jij de enige die zich laat kennen. Als jij je laat provoceren door een column zegt dat al genoeg. Dat is duidelijk de intentie van deze schrijver niet.

Ik ben Pro Ajax, maar dat neemt niet weg dat deze column goed geschreven is, inhoudelijk en duidelijk zijn mening weergeeft!!

Jouw reactie is buitengewoon kinderachtig, jij kijkt rechtstreeks naar een wedstrijd van het Nederlands efltal en scheert daarmee de rest van deze column over een kam.
Tevens zeg je in je reactie hieronder 'zet die bril af, dan leest het voor elke supporter ook leuker'. Nogal onzinnig als het om Clubexperts gaat.

On: Zoals hierboven al kort aangestipt, prima geschreven, je gebruikt een aantal woorden die niet door iedereen begrepen zullen worden, probeer een goede balans voor je doelgroep te vinden. Verder, petje af!

15 december 2009 om 15:27

Dit slaat nergens op, deze reactie is pas kinderachtig..

daarnaast wilde ik nog aan toe voegen toen laatste wedstrijd
toen stond er idd Bakkal affelay en Engelaar erin maar Draaide meteen een heel stuk minder dan met De Jong Van Bommel en Sneijder ..
dat zijn toch gewoon de middenvelders voor mij ...
alleen Sneijder al ten opzichte van Affelay Sneijder = echt wel 2 klasses beter .. De Jong =beter dan Bakkal en Van Bommel hoef ik niks over te zeggen tegenover Engelaar maargoed ..

Provomaster je bent volgens mij een beetje PRO PSV .. zet die bril af dan leest het voor elke supporter ook leuker

15 december 2009 om 18:29

Je snapt zoals al gezegd is niet echt veel van columns of wel?
Deze column is ondanks pro psv of wat goed en duidelijk geschreven, dat je het niet met hem eens bent kan zijn.
Uiteindelijk geef je de punten om de column en volgens mij mag jij je eigen subjectieve bril afzetten, voordat je iemand anders daarover gaat beschuldigen , zoals ik al zei: een goed geschreven column.

Off: Vd. Vaart is echt een goede speler en ik hoop dat hij naar Arsenal gaat

16 december 2009 om 00:56

Jonge jonge, jij snapt er ook niks van he. Ten eerste de column is van een clubexpert, dus een beetje een subjectief verhaal is logisch. Ten tweede kijk jij nu wel heel erg vanuit een ajax-bril, een psver kan niks goed doen ofwel? En om een artikel een 1 te geven op basis van 1 zin? tja wat moet je er van zeggen

En Sneijder is een hartstikke overschatte voetballer. Afellay wordt veel groter, let maar op.

16 december 2009 om 13:11

@delhorno Sneijder Overschat heb je wel enige voetbalverstand hij is een van de belangrijke mannen van Inter Milan
Affelay speelt nog steeds bij psv
groot verschil

Met een column moet je wat uitlokken maar dit stukje staat echt vol met rariteiten waarbij jouw voorliefde voor PSV ervan af druipt waardoor je de werkelijkheid even uit het oog verliest. Afellay de meest balvaste speler van Nederland noemen. Ik kan van de afgelopen weken nog wel wat dribbels van hem op eigen helft inclusief balverlies voor de geest halen waaruit notabene nog werd gescoord ook. Een middenveld met de trage Engelaar, Afellay en Bakkal zou een doodzonde zijn voor Oranje. Kampioenswaardig in de Eredivisie maar alles behalve dwingend genoeg voor Oranje op een Wk.

En dat Sneijder een vervelende vent is weten we allemaal, maar als je Bakkal in zijn tijd bij Den Bosch mee had gemaakt wist je dat ”gemoedelijke” Otman geen haar beter is. Als topsporter moet je altijd vertrouwen in jezelf hebben maar het misplaatste verongelijkte en arrogante gedrag van Bakkal was toendertijd net zo stuitend als een Sneijder die Velthuizen belachelijk maakt.

Goed gedaan Proevomaster, je beschrijft heel mooi waarom het beste middenveld van de Eredivisie in Eindhoven speelt. Het valt me ook op dat er zeer veel op ajacieden gestemd word. Ach die prijs mogen ze van mij hebben, de Kampioensschaal zal wederom niet naar de hoofdstad gaan en dat doet zeer in Amsterdam.

De drie lijken wel perfect op elkaar afgestemd als een tierelier. Zeer goed voor de Eredivisie en Europa League, ook zullen we wel meekomen met het niveau van de Champions League, maar toch niet goed genoeg voor in Oranje. Bakkal is zeer goed maar zelfs ik heb Van Der Vaart (en ook wel Sneijder) hoger staan. De twee laatst genoemde zijn nu eenmaal verder in hun ontwikkeling en hebben bovendien al ervaring op dat niveau, en het is nog maar de vraag of Bakkal die druk aankan.

Maar je geeft het wel toe dat het ook eigenlijk onmogelijk is om die 3 in de basis te gooien bij Oranje. Van Bommel bijvoorbeeld vind ik er absoluut in horen wat je ook aangeeft (weliswaar met een knipoog vanjewelste).

Na regen komt zonneschijn en dat zie ik ook in mijn stad gebeuren. Na het teleurstellende seizoen met 3 trainers (alhoewel credits naar Lodeweges) gaan we een periode tegemoet die veel Psv-ers vrolijk maken. Met Rutten aan het roer gaan we Hiddink-achtige taferelen herleven (buiten de halve finale CL 04-05 natuurlijk).

Lekker stukje. Jij bent Psv-watcher, maar ik heb wel gewoon het idee dat je doorhebt dat het wel nog spelers van PSV zijn en niet van Barça.
Voor mij eigenlijk leukste om te lezen aan het artikel is dat het weer een voorbeeld is van het systeem dat Oranje moet gaan spelen. Met Psv, Arsenal en Barça heb je op dit moment al 3 grootse voorbeelden van dit 4-3-3. Vind niet direct dat deze drie dan ook maar het middenveld moeten vormen.
Zoals Iraniangangster al zegt zou het bijv. eigenlijk mooier zijn als ze Seedorf in de rol van Engelaar plaatsen, maja die heeft bedankt. En Engelaar is gewoon een goede tweede voor die rol. Vind ook dat de Surinaamse afkomst in hun manier van spelen een beter opmerking was geweest dan frivool en avontuurlijk spel bij Marokanen. Zijn allebei spelers die vooral heel rustig spelen, en daarom vaak iets minder opvallen dan een Sneijder die feller speelt. Maar Sneijder en bijv Robben zijn toch twee voorbeelden van heel goede, frivole, avontuurlijke voetballers. Maar dat is slecht een kanttekening.

Gewoon een goed stuk, met een interessante kijk. Had zelf het idee dat de opmerkingen over dat Ajaxcieden vooral op eigen spelers stemmen en Van Bommel alleen vanwege familiaire banden in de Oranje basis staat ,vooral gechargeerd en provocerend gebruikt werden om op die manier het stuk aantrekkelijk te maken. Dat vind ik leuk en die waren voor mij dan ook allebei van toegevoegde waarde van het artikel.
4*

Je voorliefde voor PSV is soms iets te duidelijk in dit stuk, maar het is goed geschreven én goed te volgen vergeleken met je vorig stuk. 4 sterren.

Mooi stuk proevomaster. Je taalgebruik vind ik echt prima en het stuk zit vol met mooie termen en alternatieve benamingen voor dingen. Dat maakt het nimmer saai om te lezen.
Ook is het inderdaad een goede vondst van Rutten om hem als controleur te gebruiken.
Maar zeg eerlijk, vind je het als psv-er net als ik toch niet een tikkeltje zonde dat hij niet meer op 10 speelt. Ik bedoel ik mis z'n rushes en beslissendheid voor het doel toch wel hoor.
Het klopt natuurlijk dat hij een geweldige balbehandeling heeft. Maar zou het niet wat zijn om hem als 10 te zetten weer, waardoor hij weer z'n rushes(die dan minder gevaarlijker zijn als het fout gaat) kan maken, maar tegelijkertijd ook controlerend kan spelen. Waardoor je een beetje een controlerende nummer 10 heb die momenten van acties afwisseld met momenten van de bal in de ploeg houden. Op die manier kan je makkelijker voorin de bal vasthouden en schuift het hele geheel meer op richting het doel van de tegenstander. Een beetje ala Sneijder in z'n goede tijden. Wat vind jij? Ik mis het wel een beetje hoor.

15 december 2009 om 12:34

Zo te lezen ben je een voetbalromanticus. Affelay op tien; veel toptrainers zullen het met je eens zijn en dat was ik tot voor kort ook. Alleen presteert PSV nu zo goed dat Rutten mij heeft overtuigd. Oké Affelay straalt wat minder, maar het gaat om de resultaten. Daarnaast vind ik het voetbal vaak heel goed. Ook laat deze rol voor Affelay toe dat ook Bakkal kan stralen in de basiself. Dat vind ik een mooie bijkomstigheid. Een controleren nummer 10, zoals je het noemt, vind ik wat utopisch gedacht. Je weet ook dat hij dan tegenover vijandelijke controleurs speelt. Dat is te risicovol en Rutten is zich daarvan bewust. Ik snap je gevoel voor melancholiek zeker wel. Ook bedankt voor je complimenten trouwens.

Tsjah wat moeten wij hiermee. Is moeilijk te peilen.

Aan de ene kant. Ja PSV staat wat in de luwte qua aandacht en de eer die ze eigenlijk toekomt. Twente mag het dan fantastisch doen maar PSV doen het ook uitstekend.

Ja dat middenveld van PSV is ijzersterk in elkaar gezet. Controlerend maar aanvallend ook.

Vind het ook leuk dat je het multiculturele aanhaalt en al helemaal als juist de kracht van het elftal. Is zie die multiculturele kant van Nederland als een verrijking naar elkaar toe. We kunnen van elkaar leren en elkaar wijzer en beter maken. Die invalshoek waardeer ik dan ook ten zeerste. Leuk om te lezen ook.

Ik ben echter ook voor enkele dingen allergisch (zegt vooral veel over mij natuurlijk). Slachtoffergedrag en callimero gedrag kan ik niet zo goed tegen. Het hele boehoe verhaal over dat alle polls door ajacieden geregeerd wordt komt mij wat bekrompen over. Want laten we eerlijk zijn, Ajax heeft de meeste supporters. En supporters zijn niet neutraal, net zoals alles wat jij in dit bericht zegt neutraal is. Jij kijkt ook door een gekleurde bril net zoals ajacieden dat doen. Daarnaast vergeet je dat er ook genoeg ajacieden zijn die zelfkritisch zijn. Wat ik trouwens ook geheel in jouw bericht mis. Zelfkritiek. Je schiet zelfs hier en daar wat door.

en wat je kracht in je bericht is, namelijk tolerantie naar andere culturen, wordt later je valkuil. Andere culturen zijn goed, en daarna veroordeel je alles wat Ajax is. Zo ontstaat dus ook intollerantie naar andere culturen. Door geen respect te tonen en dingen in perspectief te kunnen zien. Als jij zegt dat van der Vaart en Sneijder eigenlijk er niet in horen en het hele middenveld maar PSV moet worden en van Marwijk zijn team daar ook maar op moet gaan instellen schiet jij natuurlijk de realiteit voorbij. Dan laat je de PSV bril op je hoofd teveel spreken.

Ik mis zelfkritiek, respect, nuance en hier en daar zelfs realiteitszin.

Ik lees wel leuke invalshoeken en een mooi geschreven verhaal.

Eén ster zou kinderachtig zijn omdat je het gewoon goed geschreven hebt. Twee sterren zou je ook tekort doen. Vier sterren zou teveel zijn. Daarvaar is het niet zelfkritisch, origineel en respectvol genoeg. Vijf sterren is alleen voor uitzonderlijke berichten (iraniangangster 9 van de 10 keer.. die heeft wat een nieuwe standaard gezet vrees ik).

15 december 2009 om 12:26

Bedankt voor je omvangrijke reactie. Ik voel me een beetje als een student die beoordeeld wordt door zijn docent. Grotendeels ben ik het wel met je eens, maar je zegt telkens dat ik geen zelfkritiek uit. Hierbij een voorbeeld van zelfkritiek uit bovenstaand stuk:
- " Je zou, met wat fantasie, kunnen concluderen dat PSV optimaal profiteert van het koloniale- en gastarbeidersverleden van ons multiculturele land."
Ik zeg hier "met wat fantasie". Iemand zonder zelfkritek laat dat zeker weg. Dat ik Ajax 'veroordeel' is complete onzin (naar mijn mening). Waar herleid je dat uit als ik vragen mag? Ook zou ik PSV in een callimero-rol manouvreren.. Waar je dat vandaan haalt? Joost mag het weten. Ik zeg trouwens ook helemaal niet dat Sneijder en Van der Vaart niet in de basis horen van Oranje. Dat schrijf ik toch ook niet... Die twee hebben fabelachtige kwaliteiten, alleen je weet niet war er kan gebeuren (blessures, geen wedstrijdritme, incidenten...) Ik draag een bril, toegegeven, maar zeker geen Psv-bril. Ik ben sowieso niet vaak te vinden in de Psv-fanshop.
Verder bedankt voor je beoordeling. Je neemt dat wel heel serieus en dat kan ik zeker waarderen.

Goed stuk, hoewel ik het zeker niet met alles eens ben. Zoals anderen al opmerkten, verwijt je Ajacieden niet objectief te zijn, maar beweer je zelf wel doodleuk dat Bakkal, Engelaar en Afellay overeind zullen blijven tegen Brazilië.

In verdedigend opzicht zal Nederland dan tekort schieten, omdat je 3 aanvallend ingestelde middenvelders hebt staan. Bijna elke topploeg/land speelt met een of twee brekers op het middenveld en dat is niet voor niets. Types als Senna, Essien en voor Nederland De Jong en Van Bommel zijn ontzettend belangrijk, omdat ze zoveel ballen veroveren en fouten van anderen opvangen. Dit mis je met deze 3 Psv-ers. En dan laat ik nog in het midden of ze uberhaupt kwalitatief goed genoeg zijn.

Maar goed, voor de rest prima stuk met interessante invalshoeken. 4 sterren voor het stukje nuance dat ontbreekt.

Geweldige stuk, voorbeeld voor vele clubexperts.
Ben het met je eens wat betreft de middenveld. Engelaar, Bakkal en Afellay zijn zonder meer de spelers van de toekomst.

Ik vind het een goed stuk met goed onderbouwde argumenten. Ik ben het daarnaast ook met je eens dat zulke polls vaak niet realistische uitkomsten hebben.

Nog 1 opmerking: Karim Soltani is geen Marrokaan, maar een Algerijn.

15 december 2009 om 18:38

Zoals velen al hebben opgemerkt; Soltani is een Algerijnse- Fransman en geen Marokkaanse- Nederlander. Foutje mijnerzijds! Ik zal voortaan beter researchen, want dat mag natuurlijk niet gebeuren.

Leuk stukje om te lezen alleen ik vindt je voorliefde voor PSV gewoon te nadrukkelijk aanwezig. door je liefde lijkt het alsof je je realiteitszin hebt verloren wanneer je de verheerlijking van het middenveld van PSV te ver doordrijft.

Je geeft aan dat het middenveld niet zou misstaan bij het Ned. 11tal nou, In de nederlandse competitie zijn ze ook niet echt serieus getest en in de EL ook niet echt aangezien PSV ook geen CL speelt zal het dit jaar niet getest worden. Voor nederlandse begrippen een goed middenveld inderdaad maar op nationaal niveau? ik betwijfel het.. ke bent wel heel erg opportunistisch.

Maar je column is je eigen mening en inhoudelijk goed geschreven dus 3 sterren van mij

Goed stuk op een paar dingen na... Je kraakt ajacieden af dat ze hun middenveld zo de hemel in prijzen. Jij doet nu gewoon weg hetzelfde en durft ook nog te beweren dat dit middenveld niet onder zou doen voor andere landen tijdens een WK. Ik denk juist dat we keihard worden overlopen. Engelaar was tijdens het EK Fenomenaal maar het seizoen daarna was hij gewoonweg slecht. Afellay kan misschien bij psv als controlleur spelen maar tijden een WK krijgt hij nooit de tijd en ruimte die hij nu heeft/krijgt. De Jong en van Bommel kunnen dat juist uitstekend, als controlleurs.

En die laatste zin is erg jammer.... Van Bommel staat gewoon voor kwaliteit. Een ballen pakker net als de Jong. Alleen omdat hij 2 keer in de afgelopen 5-6 jaar een man heeft laten lopen wordt hij afgemaakt en onterecht. Hoevaak heeft Engelaar niet geblunderd vorig seizoen... van Marwijk zou nooit iemand voortrekken in het team, en tot nu toe ben jij nog de enige die zich eraanstoort alle sceptici hadden hun bedenkingen in het begin, maar nu hoor je ze helemaal niet meer, op een derksen na maar goed jij hebt zijn hoofd als plaatje dus het verbaasd me niks dat jij het nog steeds durft te beweren.

Je typt een helder verhaal maar je doet juist hetgene waar je ook zo'n hekel aan hebt... een middenveld ontzettend veel de hemel in prijzen. Daarom *2*

15 december 2009 om 14:17

Begrijpend lezen is klaarblijkelijk niet voor een ieder weggelegd. Van Bommel staat gewoon voor kwaliteit zeg je. Ja, daar ben ik het helemaal mee eens. Waar staat dat ik dat niet ben? Ik zeg toch ook alleen als Van Bommel geblesseerd is zullen de drie spelen? Dat ik dat met een knipoog breng gaat jouw pet te boven (althans zo lijkt het). Dat ik et middenveld van PSV ophemel klopt. Ten minste op nationaal niveau. Ik vind het ook het beste middenveld in de eredivisie. Ik weet wel dat ze tegen clubs als Barcelona niets hebben in te brengen, maar dat is ook van een andere orde van grote. Ik kraak Ajacieden niet af. Nee, ik kraak de doorsnee, stemmende Ajacied op het internet af. Die kiezen steevast voor hun eigen mannen. Of ik stem op het middenveld van Psv? Dat is volstrekt afhankelijk van hun prestaties in de te beoordelen periode. En oh ja, ik stoor me totaal niet aan Van Marwijk en zijn keuzes. Waar haal je dat vandaan als ik vragen mag?

Ik vind je stuk zeer goed geschreven en je werkt ook daadwerkelijk naar een eindconclusie toe. Ben het inhoudelijk alleen niet met je eens.

Ten eerste vind ik het ronduit lachwekkend dat je Engelaar een stylist durft te noemen en dat als reden aan te dragen dat hij niet is gelukt in Duitsland. Dat komt simpelweg gewoon omdat de beste man kwaliteit te kort komt. Daarom staan Van Bommel, De Jong, De Zeeuw, Schaars en eventueel zelfs Sneijder op een controlerende positie nog voor hem in het Nederlands Elftal. In potentie schat ik Brama ongeveer op dezelfde waarde in als Engelaar dus kan je er als bondscoach denk ik beter voor kiezen een jonge jongen mee te nemen. Hiernaast is Fer natuurlijk ook nog een mogelijkheid, die zal Engelaar in de toekomst met gemak voorbij gegaan. Conclusie; goede speler voor de Nederlandse top maar natuurlijk niet gaan overdrijven.

Affelay is ook een hele behoorlijke voetballer maar die mag nog lang niet rekenen of denken aanspraak te hebben op een basisplaats in Oranje. Simpelweg omdat Van der Vaart, Van Persie, Sneijder, Robben, Kuijt er nog voor hem is. Bakkal zit zelfs nog achter deze hele grote schare middenvelders dus die moet helemaal geduld hebben.

Toen je vervolgens Soltani roemde piste ik even in me broek van het lachen. Natuurlijk omdat dit een lachertje van een voetballer is maar ook omdat deze jongen Algerijnse roots heeft en geen Marokkaanse.

Vind het leuk dat je multiculturiteit aandraagt en probeert aan te geven dat dit onmisbaar is maar je kan het ook overdrijven. Inderdaad hebben we in het verleden heel veel gehad aan half Surinamer Rijkaard, Gullit en Kluivert maar van Marokkaanse kant heb ik nog weinig echte 'klappers' gezien.

Ik vind je opmerking over Van Bommel toch maar vreemd, Je zegt dan wel dat je het niet vervelend bedoelde, maar ik kan me niet aan de indruk ontrekken dat je Van Marwijk beticht van voortrekkerij.

Leuk geschreven, ben het met je eens.. Ontzettend goed middenveld..

Veel feiten vooral
Klasse geschreven duidelijk.

Goed verhaal maar één feit klopt niet. Soltani is namelijk een(algerijnse?) fransman en geen Nederlander,

Verder goed geschreven maar om dit middenveld nu direct bij oranje neer te zetten gaat me te ver. Daarvoor komen ze simpelweg alle drie iets tekort. Niet erg want bij PSV doen ze het gewoon goed!

Ik heb gelezen tot die zin over dat Douglas Alderweireld op alle fronten aftroeft.
Alderweireld heeft wellicht nog niet de pure verdedigende kwaliteiten van Douglas.
Maar Alderweireld is voetballen een van de , zo niet beste verdedigers van Nederland.
Een type Frank de Boer met een geweldige pass,inzicht ,timing en tactisch sterk.
Dat moeten zelfs wij Psv'ers onderschrijven.
Alderweireld is een completere verdediger dan Douglas want die kan haast niet meevoetballen.

Mooi geschreven stuk, en je hebt zeker een paar punten, maar sommige stukken zijn wel heel kort door de bocht vind ik.

In je een na laatste alinea beweer je dat er nog maar bar weinig over blijft van de Nederlandse competitie wanneer de, door jou genoemde bevolkingsgroepen, zou weglaten. Hierna noem je een paar voorbeelden van fantastische Surinaamse spelers, om aan te geven dat deze onmisbaar zouden zijn. nou zijn/waren deze spelers ook groten in het Nederlands voetbal, maar er zijn natuurlijk veel meer voetballers die dit zijn/waren. Hierdoor zie ik het verband niet echt.

Ook zie ik het verband tussen sommige andere stukken niet echt, je springt van de internetpolls, naar ajax, naar psv, naar het nederlands elftal, naar spelers uit allerlei bevolkingsgroepen en naar van Bommel en van Marwijk.

zoals eerder gezegd vind ik het wel een mooi stuk, maar sommige stukken zijn te kort door de bocht en zie ik weinig cohesie.

3*

15 december 2009 om 19:11

Om een verhaal boeiend te houden moet je varieren, althans zo zie ik het. Ik kan geen volledige, boeiende column schrijven over louter internetpolls. Nee, dat was een inleiding om uiteindelijk bij het middenveld van PSV te komen (via het het kiezen van het middenveld van Ajax op vi.nl). Daarna ga ik in op de manier waarop PSV nu met dit middenveld speelt en waarom. Vervolgens ga ik in op de verschillende kwaliteiten en posities. Dan ga ik terug naar mijn titel en sluit ik af met de koppeling naar Oranje. Het is, in mijn ogen, dus onzinnig om een gebrek aan cohesie te benoemen. Ik gebruik gewoon veel spelersnamen en diverse clubs, maar dat is eerder een kwestie van smaak. Dat je me 'kort door de bocht' vindt, tja dat is jouw mening en daar ga ik niets tegenin brengen.

Als eerste wil ik je een compliment geven voor je leuk geschreven stuk waarin je duidelijk beargumenteerd je mening uiteenzet.
Ik als PSV supporter ben het alleen inhoudelijk niet helemaal met je eens, wij hebben natuurlijk een geweldig middenveld en naar mijn mening ook het meest complete van de eredevisie maar denk niet dat we hier potten mee gaan breken in Zuid Afrika. Hiervoor missen we een echte bikkelaar, een type Van Bommel/de Jong die we toch echt nodig hebben tegen toplanden als Brazilie.

Je punt over die verschillende pools op internet klopt helemaal ik las laatst, geloof op Ad.nl, een uitslag van een pool over wie er kampien zou worden meer dan 20% van de stemmen ging hier naar FC Utrecht, Heracles, AZ en Feyenoord. Allemaal leuk en aardig dat veel supporters op hun eigen club stemmen maar ik hecht daardoor dus ook totaal geen waarden meer aan deze pools.

Verder een goed stuk!

Mooi stuk, goede inhoud.
5 Sterren.

Leuk stuk, op zich goed geschreven, maar je bent dan ook geen proffesional. Verhaal geeft een goed beeld van jouw visie op PSV (een goede visie overigens, al is ie soms nog wat overdreven).
Het grootste minpunt is echter dat je direct begint met het onnodig afkraken van Ajax. Waarom zou je Alderweireld naar beneden halen, terwijl je stuk over PSV gaat? En waarom nou weer alle Ajacieden over 1 kam scheren, over een onderwerp waarbij elke bijna supporter hetzelfde doet? De voorkeur stellen aan het eigen team. Want behalve dat kleine percentage objectieve supporters stemt iedereen (ajacied, psv'er, maakt niet uit) natuurlijk voor zijn eigen club, je bent immers supporter.

Dat stukje weerhield me er bijna van om verder te lezen, wat ontzettend zonde zou zijn geweest want het is verder zeker geen slecht stuk. Om echter te voorkomen dat ook supporters van clubs die je blijkbaar niet zo aantrekkelijk vindt je stuk te laten lezen en hen ook van (nuttig) kritiek te krijgen, en je zal denk ik veel vaker een 1 krijgen omdat men denkt dat het zo door gaat.

Als je die 1e en 2e alinea had weggelaten en het stuk anders had ingeleid, had je 4 sterren gekregen, maar nu geef ik je er 3

De schrijfstijl is prettig om te lezen. PSV doet het in de eredivisie goed met dit middenveld en van alle psv fans krijg je natuurlijk 5 sterren. Dit middenveld kan alleen niet mee op WK niveau en zie ik veel liever een de Jong en Bommeltje op het middenveld.

Inhoudelijk goed, maar er zitten hele kinderachtige stukjes bij. Een beetje zielig natrappen af en toe.
Dit neemt niet weg dat je een goede schrijfstijl hebt.
Ik snap überhaupt niet dat je in je artikel meteen over Ajax begint en daar ook nog 3x op terug komt..
Als clubexpert voor Psv ben je goed, maar clubexpert anti-ajax moet je nog veel leren..

15 december 2009 om 19:04

Wie trap ik na? Ik benoem alleen dat het mij opvalt dat de Ajacieden vrijwel altijd gekozen worden in het elftal van de maand op vi.nl. Dat vind ik vaak niet terecht, maar soms verdienen ze het ook zeker. Zo speelde De Zeeuw een geweldige maand november. Iemand die mij een anti- Ajacied noemt mag dat. Ieder zijn mening, maar ik ben het er niet mee eens. Ik waardeer Ajax op bepaalde punten en ben me ervan bewust dat het Nederlands voetbal zonder die club onvoorstelbaar is. Dat de 'doorsnee' Ajax-fan voor een middenveld van Enoh, Aissati en De Zeeuw kiest is mijn mening, maar ik weet ook wel dat een gemiddelde Twente-fan het middenveld Janssen, Perez en Brama prefereert. Alleen er zijn nu eenmaal meer stemmende Ajax-fans. Wat ik vooral wilde uitdrukken is dat die polls onzinnig zijn, daarnaast was het een bruggetje naar het stuk over het PSV -middenveld. Maar als jij mij kinderachtig vindt dan zal ik dat moeten accepteren.

15 december 2009 om 20:09

Ach die polls.. Ookal ben ik voor Ajax, die neem ik echt niet serieus hoor.
Wees daar maar niet bang voor.
Ik had ook niet gedacht dat jij je daar zo over kon opwinden.
Die poll is simpel een meetwijze van: Wie heeft de meeste fans.
Dat Ajax vaak 7 a 8 plekken in het VI elftal van de maand heeft staat schaam ik me eerder voor dan dat ik er trots op ben. Dit betekend alleen dat de gemiddelde Ajax fan te arrogant is om het goede spel bij andere club te zien en zijn eigen club superieur vind. Het is jammer, maar de gemiddelde stemmer van Vi elftal van de maand is volgens mij ook 12 jaar ofzo.
Dat je dit gebruikte als bruggetje naar het PSV middenveld snap ik, maar om dan termen als ' voetbalhoofdstad' te gebruiken vind ik dan weer jammer. Die duidt erop de het je heel erg dwars zit dat Ajax het VI elftal van de maand domineert terwijl het eigenlijk de onzinnigste poll aller tijden is, die door veel te veel mensen serieus genomen wordt.

17 december 2009 om 17:25

Ik ben het eens met Ajaxwammes, sommige stukjes denk ik echt van: waar ben je mee bezig? Ben je nou een PSV column aan het schrijven over een anti-ajax en anti-van Marwijk colum aan het schrijven?
Zo slaat je zin nergens op dat Van Marwijk het middenveld van PSV zo over zou kunnen nemen en in het Nederlandse Elftal zou toe kunnen passen. Ik ken nog wel een paar speler die minstens net zo goed zijn. Wat te denken van die ene speler bij je anti-club: De Zeeuw. Verder is je laatste zin erg zielig dat Van Marwijk Van Bommel als eerste zou selecteren, want dit slaat nergens op. Van Bommel wordt gewoon geselecteerd op zijn voetbalkwaliteiten en niet omdat hij toevallig de schoonzoon van is..

Ik vind het een goed stuk maar wel erg overdreven, Als een Ajax speler gekozen word door de meerderheid betekend dat dat er meer Ajax-fans zijn. Jij stemt ook voor Dzsudzak als beste linksbuiten en Lazovic het beste op rechts (dzsudzak klopt ook wel).

Maar je zegt in je stuk dat we met het middenveld van Psv moeten komen, maar waarom dan wel? Affelay heeft in de interland die hij mocht spelen echt dramatisch gepresteerd, Engelaar kan ik nog inkomen, maar v.bommel en de Jong zijn beiden klasbakken en Bakkal is net zo overhyped als dat 4-2-3-1 systeem waar je het over hebt. Ik vind bijvoorbeeld De Guzman beter als Bakkal en de Zeeuw net zo goed als Engelaar. Affelay heeft kwaliteiten maar heeft nog niet kunnen renderen in het nederlands elftal. Dan hebben we nog Van der Vaart, Sneijder die beter zijn op het middenveld.

Ik vind het Psv middenveld het beste middenveld in de eredivisie, dat zeg ik als Ajax fan maar niet Oranje-waardig. Alhoewel ik 4-3-3 erg graag terug zie bij Oranje. Leuk stuk maar klopt naar mijn mening niet veel van, 3*

Verder een goed stuk, 4 sterren

15 december 2009 om 21:34

Ik zou niet klakkeloos op Dzsudzsak stemmen hoor. Ik vind bijvoorbeeld dat Stoch het op dit moment even goed zo niet beter doet dan de Psv-er. Die kleine Slowaak doet het werkelijk fantastisch.
In mijn stuk zeg ik ook niet dat het Psv-middenveld Moet spelen bij Oranje. Ik zeg alleen dat het een overweging waard is van de bondscoach, wanneer er bepaalde krachten, om wat voor reden dan ook, niet beschikbaar of in vorm zijn.
Ik heb ook heimelijk heimwee naar het magisch 4-3-3 bij Oranje. Ondanks dat ze daar de afgelopen jaren niet bijster succesvol mee geweest zijn.

Karim Soltani is een Algerijn

Ondanks dat ik het niet eens ben dat Douglas veel beter is dan Alderweireld, Dat niet iedere Ajacied Een driemans middenveld met Eyong Enoh (schrijf foutje in je column) Demy de zeeuw, en Aissati kiest, ben ik fan van al je columns. Je schrijfstyle bevalt me erg goed. Ik heb nog geen 1 iemand vijf sterren gegeven, maar doe dat wel bij jou!

5*

15 december 2009 om 18:57

Bedankt voor je reactie. Fan van mijn columns? Nou dat doet me goed. Je hebt gelijk t.a.v. ' Eyong' Enoh, foutje bedankt. Vanzelfsprekend voel ik me vereerd dat je me, ondanks dat je het op bepaalde punten niet eens bent met me, 5 sterren geeft.

//maurice de Hond zal me dit niet in dank afnemen, maar ik heb een broertje dood aan polls.\\

Maurice de Hond zal het een rotzorg wezen wat ene proevomaster daar van vindt.

Hmmm goede column proevomaster. Ik ben het niet met alles eens maar dat zou ook zo kunnen zijn omdat ik Ajacied ben. Ik vind wel dat je je mening elke keer goed onderbouwd en het is gewoon heel goed geschreven.

vier sterren.

ik wil je gelijk ook doorverwijzen naar mijn laatste column: Een zooitje ongeregeld met potentie.

Proevomaster, mijn complimenten.
Mooi stukje, goed geschreven en lekker om te lezen.
Dat van Oranje is een tikje overdreven, maar dat zien we door de vingers.

Na de opening ben ik gelijk gestopt met lezen.
Gelijk provoceren, wat je naam trouwens eer aandoet.

Je scheert alle Ajax - fans over een kam, net als de rest van de voetbalfans moet ik zeggen.

Ik vind het gewoon stemmingmakerij, geen wonder dat je eerst als avatar Johan Derksen gekozen had..

17 december 2009 om 00:48

Je bewijst het gelijk van de schrijver.
Bij polls wordt gestemd op basis van de clubvoorkeur en niet op basis van redelijke argumenten.
Hetzelfde geldt, zo bewijs jij, dus ook voor de beoordeling van columns.

Als jij na de opening gelijk gestopt bent met lezen, had je je namelijk moeten onthouden van een beoordeling.
Je geeft nu slechts een ster voor een column, waarvan jij zelf al aangeeft dat je het, op de opening na, niet eens hebt gelezen.
Daarmee bewijs je niet alleen dat de schrijver volkomen gelijk heeft, maar plak jij jezelf ook een brevet van onvermogen op.

Soltani kan je nog best vervangen door een Boutahar of een Hadouir die beide een van de topspelers zijn bij hun club.

Als ajaxsupporter vind ik die 1e zinnen provocerend, in feite noem je alle ajax supporters blind door hun eigen clubliefde dat ze daarom niet correct op polls kunnen stemmen om maar even zo te zeggen.

Los daarvan is het echt goed geschreven, maar inhoudelijk ben ik het er gewoon totaal niet mee eens wat je standpunten zijn.

Daarom 3 sterren.

Ik zal vantevoren eerlijk zeggen dat ik moeite heb om objectief na de eerste zin. Ik ga er maar vanuit dat ik geen doorsnee Ajacied ben. Douglas is beter dan Alderweireld en alleen de Zeeuw zou van het Ajax middenveld bij Twente en PSV in de basis staan. Hoewel Enoh voor Ajax zeker een nuttige speler is. Aissati komt vooralsnog te kort. Overigens vind ik een criterium dat je noemt voor het elftal van de maand (zijn team deed het beter) geen argument. Dit is juist een individuele beoordeling en je hoeft dus niet de teamprestaties er in mee te nemen.

Je stuk over multiculturaliteit vond ik niet heel interessant, ook omdat je het niet echt weet uit te werken. Had wellicht een hele column verdiend met iets meer diepgang.

Dan wat betreft Oranje. Ik denk niet dat je met het Psv-middenveld kampioen wordt. Als je al ziet hoeveel moeite het PSV middenveld heeft in Europese wedstrijden, denk ik dat ze dit bij Oranje ook willen hebben.
Watbetreft de verwende miljonair Sneijder. Affelay is ook niet de meest bescheiden jongen, zijn maniertjes in het veld zijn vaak irritant en ook hij pakt veel onnodige kaarten. Engelaar heeft het het vorige EK aardig gedaan, maar is gewoon minder dan van Bommel en de Jong. Hij mag samen met de Zeeuw concurreren voor de positie van eerste vervanger. Er is verder, gezien het spel en de prestaties van Oranje, geen enkele reden om het spelsysteem aan te passen, noch om Sneijder (een van de beste spelers in Oranje de laaste jaren) er naast te zetten. Tenzij BvM echt denkt dat het teambelang er door wordt geschaad. Dan is Affelay zeker een optie om hem te vervangen, al zie ik hem liever op de plek van Kuyt spelen.

Al met een al een aardig stuk. Je schrijfstijl is uitstekend, maar omdat je af en toe wat van de hak op de tak gaat krijg je "maar" 3 sterren.

Dan nog over deze opmerking: "engelaar en Rutten blijkt een huwelijk zoals André Rouvoet dat zo graag ziet: ze zijn er voor elkaar door dik en dun." Ik waag te betwijfelen of Rouvoet zo graag dit huwelijk zou zien .

16 december 2009 om 11:43

Ik ga "van de hak op de tak" volgens jou. Dat is jouw mening, maar ik ben het er niet mee eens. Ik vind dat een column gevarieerd moet zijn om het te laten boeien. Er moet een bepaalde cohesie zijn, maar niet elk alinea hoeft precies over hetzelfde onderwerp te gaan. Zo zie ik het ten minste.
Dat van die multiculitraliteit is een kwestie van smaak. Een volledige column louter daarover is mogelijk, maar daar heb ik dit keer niet voor gekozen. Ik zit ook in een bepaald keurslijf als PSV clubexpert. De link met PSV moet gemaakt worden. Ik kan dus niet over algemene onderwerpen gaan schrijven.
Haha en dat van Rouvoet, ja daar heb je gelijk in. Een echt huwelijk tussen Engelaar en Rutten zal de Christen Unie-voorman slapeloze nachten doen opleveren. Die gelovige leeft nog in 1867 vrees ik.

Goed stuk, PSV heeft inderdaad het beste middenveld van Nederland. Maar ik vind dat het er niet altijd uitkomt en Bakkal is de laatste paar wedstrijden wat teruggezakt. Maar als ze alledrie hun niveau halen heb je natuurlijk een geweldig middenveld. Johan Derksen lobbyd al een lange tijd voor dit middenveld, maar omdat de vorige coaches te laf waren, kwam het er nooit van. Gelukkig heeft Rutten wel het lef om Simons eruit te halen.

Zo Geweldig vind ik Engelaar Absoluut niet ...
Ajax heeft De Zeeuw (klasbak op middenveld )
PSV heeft Bakkal en Affelay ..
maar Twente heeft ook goede met Brama Janssen Tiote
dusja vind dat je veels te veel psv gericht doet dat ze mijn reacties kinderachtig vinden slaat ook nergens op want hij provoceert wel degelijk je hoort het toch ook van andere ajacieden ?
maar ach je mag altijd Ajacieden provoceren doet iedereen toch al
wat heeft Ajax in dit stukje Uberhaut te maken het gaat over PSV .. iedereen ziet nog steeds tegen Ajax op
Elke supporter van een andere club begint met Ajax .. om ze proberen onderuit te halen omdat ze een heel erg ajax haat gehalte hebben
ik vind dit zeer triest

16 december 2009 om 14:06

Allemachtig dat je je zo laat opfokken door een column zeg. Daarbij ben jij ook niet geheel objectief, want jij kijkt duidelijk door een ajaxbril.

Ik vind het een prima column. Leest lekker weg, blijft boeien en bovenal maakt een hoop reacties los. 5 sterren

18 augustus 2010 om 19:27

wat is de elftal voor 2011 van psv

Goed geschreven stuk maar naar mijn idee iets te veel een propanda-item. Natuurlijk vertegenwoordig je Psv, maar je kan ook overdrijven in het prijzen van je spelers. Het lijkt wel of je alleen nog even wil benadrukken hoe goed het Psv-middenveld wel niet is, met als klap op de vuurpijl het idee om dit ook maar even bij Oranje toe te passen. Natuurlijk zet je hier zelf ook al je vraagtekens erbij, maar met al de conclusies die je hier trekt, zie ik bijna kwijl op het scherm van mijn laptop verschijnen..
Jouw opvatting dat alle Ajacieden onrealistisch en te subjectief oordelen, is natuurlijk ook onzin. Natuurlijk kiest het merendeel voor een Ajaxmiddenveld of defensie, maar ga nu eens na; hoeveel procent van de Psv-aanhang zou dit doen? Lijkt me niet dat hier veel verschil in zit. Emotie noemen ze dat, wat nogal gevaarlijk kan zijn in de journalistiek; het ondermijnt het realisme in zo'n stuk.
Ik zou overigens kiezen voor een gedeeld Ajax of Psv-middenveld. Affelay - de Zeeuw - Gabri (eventueel Bakkal) zou ik het liefste zien; ben niet zo kapot van Aissati en Engelaar. 3-4 sterren.

17 december 2009 om 00:23

"jouw opvatting dat alle Ajacieden onrealistisch en te subjectief oordelen, is natuurlijk ook onzin." zeg je. Wat je beweert klopt gewoonweg niet. Ik zeg 'doorsnee Ajacied' en niet 'alle Ajacieden' zoals jij beweert. Dat is een wezenlijk verschil. Je hebt ook gelijk; PSV fans zouden grotendeels hetzelfde doen, maar zijn in het onder tal. Daarom zijn zulke polls niet relevant. Dat is mijn punt. Ik doe dus totaal niet aan propaganda, zoals jij zegt.
Ook zeg ik niet dat Van Marwijk het PSV middenveld 'moet' inpassen bij Oranje. Ik zeg alleen dat hij dat, onder bepaalde omstandigheden, zonder grote zorgen kan doen...

Wat ik dus niet snap is dat er het Clubexpert stukjes over PSV of Feyenoord altijd even over Ajax moet gaan. Zijn jullie zelf niet groot genoeg? Jullie hebben 4 van de 5 laatste kampioenschappen behaald en zijn dus op dit moment de betere. Hou dan eens op met de verwijzing naar Ajax. Die slaat ook nog eens nergens op, want er is juist enorm veel kritiek op Aissati. Er worden niet voor niks namen als Eriksen, Honda en (toen hij nog fit was) Kerlon genoemd. Je kletst dus weer eens uit je nek wat dit betreft.

Erg jammer, want wat betreft PSV heb je gewoon gelijk.

goed stuk, vind het alleen raar dat je zegt dat ze de formatie moeten aanpassen. Bij PSV is Bakkal toch ook de vooruitgeschoven man, met Affelay en Engelaar erachter en Lazovic En Dzduszak op de flanken. Mij lijkt het overigens ook geweldig hoor gewoon het volledige PSV middenveld erin zetten.
Robben en Elia op de flanken, van Persie in de spits. Dat wordt knallen in Zuid-afrika.

16 december 2009 om 15:56

Het Nederlands elftal heeft op alle 3 de posities betere spelers rondlopen. Het middenveld van PSV staat goed, maar dat komt vooral door de samenwerking. Als die samenwerking er komt met spelers als de Jong, van Bommel en Sneijder, dan is dat toch een stuk sterker.

ik vind het een goed stuk hoor begrijp dat niet verkeerd, maar dat je een vergelijking tussen engelaar en socrates durft te leggen vind ik persoonlijk wel erg ver gaan!

Dit is een heel goed geschreven stuk. Er wordt goed beschreven hoe Nederlander en vooral Ajacieden het voetbal bekijken en het feit dat PSV gewoon een uitstekend middenveld heeft. PSV heeft in mijn ogen ook de beste selectie van Nederland. Basis en bank zijn erg sterk en zijn ook afhankelijk van elkaar.

Vind het een interessante collum, zeker door de aanwezige diepgang. Ik zal als Ajacied niet te zwaar tillen aan het wat kinderachtige begin. Wat ik wel geweldig vind aan dit Psv, is een aanvallend middenveld. Helaas doen ze daar mijns inziens te weinig mee. Ik denk dat je met dit middenveld, Balasz(zal niet wagen zijn achternaam te schrijven) en een keuze uit Reis of Toivonen wedstrijden moet domineren en lekker aanvallen! De enige die ik te licht vind is Lazovic. De verdediging komt ook te kort voor een kampioenschap, denk ik. Manolev kan aanvallend af en toe wat goeds, maar verdedigend is hij minder. Salcido, Rodriquez of Ooijer zijn minder door leeftijd of gewoon niet goed genoeg. Over Pieters ben ik wel te spreken, aanvallend kan hij wat en belangrijker hij staat verdedigend altijd goed. Issakson is een leuke keeper, maar Psv-onwaardig. Mihaylov zou top zijn voor de Eindhovenaren!(ongebrijpelijk dat Boschker nog keept in Enschede).
Om terug te komen op de diepgang van het stuk, wat niet alleen op voetbalgebied redelijk aanwezig is. Ik vind het leuk dat hij het multiculturele erbij haalt. Ik denk dat het bij Psv geen probleem is dat er altijd zoveel buitenlanders spelers zijn. Dat komt door de gemoedelijke sfeer op de Herdgang, waarin iedereen zich 'thuis' kan voelen.
Kortom: Leuk stuk, alleen af en toe wat eenzijdig.

wat een flut-stuk ga er geen woorden vuil aan maken.

vond het een goed stuk maar alleen ietwat misleidende titel..met de titel had ik persoonlijk verwacht dat het zou gaan over de doorstroom van talenten met buitenlandse achtergrond o.i.d.
goed het is een detail

Mooi dat we hier het Pygmalion effect te pakken hebben voor de fansschare uit Amsterdam. Proevomaster roept een matige kritische noot over een deel van de fanschare van Ajax, en meteen wordt hier weer op ingegaan. Self-fulfilling prophecy is een andere term hiervoor, alhoewel ik wel vind dat Proevomaster in zijn geheel gelijk heeft.

Mooi geschreven stuk!
Nu alleen nog een Indonesiër en dan hebben ze de meeste koloniën gehad!!

Goed stuk ,

Het eerste stuk
kan je natuurlijk ook toepassen op de rest van de supporters, Want Psv´ers zullen uiteraard ook op Psv´ers stemmen, Evenals Feyenoord-aanhangers op Feyenoord spelers zullen stemmen

1stukje leuke bullshit

2stukje

zeer goed!

Het begin heeft een erg hoog beneden de rivieren gehalte. Het blijft verbazingwekkend, die Psv'ers, ook al winnen ze 3 CLs op rij, het complex blijft bestaan. Bovendien vergeet hij 1 ding. Net zo goed als de schrijver zelf de spelers van zijn eigen club zwaar overschat (maar daarover later meer) doen supporters van iedere club dat. Aangezien Ajax de meeste supporters heeft in het land krijg je dus automatisch een hoop Ajacieden in het VI elftal van de maand. Je eigen spelers heel snel beter vinden dan die van andere clubs is dus niet typisch iets van Ajax supporters, maar het is iets van iedere supporter.

Voor de rest vind ik het wel een aardig stuk hoor. En PSV heeft inderdaad een goed functionerend middenveld. Waarschijnlijk ook wel beter dan dat van mijn eigen club, hoewel het ook ervan afhangt wie je met wie gaat vergelijken en het ook een beetje appels en peren werk is.

Zie je Affelay als spelbepaler en Aissati ook, dan wint PSV het dik. Zie je de Zeeuw en Bakkal als aanvallende middenvelders dan ga ik toch voor De Zeeuw. Bekijk je het opbouwend, dan heb ik liever Engelaar dan Enoh, maar zoek je een balafpakker dan heb je meer aan Enoh dan Engelaar.

Maar goed, ff over dit middenveld in oranje; het is simpelweg een lachertje om te denken dat dit middenveld oranje waardig is. En de conclusie dat het PSV middenveld oranje waardig is vind ik echt wel een ergere vorm van overschatting van je eigen spelers dan bijv. Alderweireld boven Douglas verkiezen in het VI elftal (hoewel ik toegeef dat Douglas beter is dan Alderweireld, mn verdedigend maar ook in zijn totaliteit).

Engelaar heeft op het EK 2008 bewezen handelinggsnelheid tekort te komen voor het nivo van oranje. Hij heeft welgeteld 1 goede wedstrijd gespeeld (tegen Italie, maar toen had het hele elftal een flow) en daarna is hij door het ijs gezakt. In de hierarchie staat hij momenteel dan ook beneden Schaars en De Zeeuw en Bert zal daar wel zijn redenen voor hebben.

Bakkal heeft internationaal nog niets laten zien, sterker nog, hij heeft nog maar 1 seizoen constant gepresteerd, vorig seizoen was hij bankzitter en dat voor een internationale middenmotor als PSV (met alle respect uiteraard en erkennend dat ook Ajax internationale middenmoot is).

Affelay zou het oranje nivo aankunnen, maar van Sneijder naar Affelay is drie stappen achteruit. Sneijder is tweebeniger, heeft een beter overzicht, heeft meer handelinggsnelheid, is doelgerichter, het enige dat Affelay voor heeft is zijn snelheid, maar helaas gebruikt hij die nog te vaak om missions impossible aan te gaan, het liefst dwars door 5 tegenstanders heen. Nationaal kom je daarmee weg, internationaal eg niet.

Maar goed, ik ben van mening dat Affelay een internationale topclub aankan, maar er zal nog wel het eea bijgeschaafd moeten worden.

Voorlopig geef ik zelfs VDV nog het voordeel van de twijfel boven Affelay. VDV heeft het al laten zien in een betere competitie dan de Nlse (bundesliga), Affelay niet.

Van Bommel zou zelfs moeten wijken voor dit middenveld, De Jong eveneens. Dat is een lachertje, ik vind De Jong zelfs nog beter dan Van Bommel.

Nee, eigenlijk vind ik het geen aardig stuk, iemand die beweert dat het PSV middenveld in oranje hoort is gewoon een prutser, Iemand die klaagt over de keuzes voor teveel Ajacieden in het VI elftal van de maand maar zelf roept dat het PSV middenveld in oranje kan is een pot die de ketel verwijt dat ie zwart ziet.

17 december 2009 om 13:17

Ik ben anders Psv'er en ik prijs graag spelers van Ajax de hemel in. Ook doe ik graag mee om voor aanvang van het seizoen Ajax weer ieder jaar als kampioen te voorspellen, aangezien dat een hele lage contigentie waarde heeft. Deze voorspellingen komen dan ook vrij weinig uit en ik ben daar heel tevreden mee.

Toen ik de eerste paar zinnen las, had ik bijna me internetpagina afgesloten. Blij dat ik dit niet heb gedaan. Ondanks dat ik 100% Ajax fan ben, vind ik het een prachtig stuk. Jammer van de laatste alinea, zal dan wel zijn om wat meer reacties te krijgen of iets in die richting? Want om het 'gehypte' 4-2-3-1 na 4 jaar nog even te veranderen zo een half jaar voor het WK is natuurlijk belachelijk.

Mooi stuk, wat de hedendaagse realiteit goed weergeeft.
Proficiat!

PSV heeft eig altijd spelers die zeer goed zijn in de eredivisie maar die internationaal niet veel klaarmaken. Welke topspelers heeft PSV de laatste jaren geleverd? Denk dat de laatste robben was en daarvoor v. Nistelrooy. Dat zijn er 2 in een decennia.

Dit gaat ook op voor het huidige elftal van PSV en dat geld ook voor het middeveld. Denk dat Bakkal en Engelaar internationaal niet veel klaar maken (engelaar totaal geflopt bij Schalke). Affelay mss europees sub-toppertje maar ook daar win je geen WK mee.

Als we naar het Nl-elftal kijken hoeven we niks van PSV te verwachtten.

21 december 2009 om 13:47

Denk dat Farfan wel een goede is. Gomez raakt steeds beter in vorm. Alex hetzij wel dat hij al met Chelsea "getrouwd" was. Park en Lee waarbij Park er meer uitspringt. Je moet niet te kortzichtig zijn natuurlijk.
Verder natuurlijk iets minder geweest met nederlandse inbreng. Maar dat kan volgens mij alleen maar groeien nu de opleiding van PSV steeds betere vormen krijgt en er steeds meer doorstromen naar het 1e toe.

en jij moet wel objectief zijn? Alsof alleen de Ajaxieden dat doen jaja.. Nee de Twente en Psv supporters zijn altijd zoooo redelijk tuurlijk joh...

Eindhoven de sporthoofdstad van Nederland?! Vanwege een mooi zwembad en een goede voetbalclub?! Als er al een sporthoofdstad zou zijn is dat echt wel Rotterdam, of is dat ook onredelijk?

Voor de rest wel een leuk stukje, alleen een rare onnodige opmerking over Van Bommel dat is gewoon zonde maar ja.

Harstikke goed artikel.
Alleen waar ik me dood aan erg is dat je constant Affelay schrijft in plaats van Afellay.
Het moet dubbel ll zijn ipv dubbel ff.

Voor de rest keurig 5 sterren!

Reageer

Je moet inloggen om te reageren. Heb je nog geen account? Dan kun je je gratis registreren. Inloggen

Actiefste Clubexperts

Naam Aantal Gemiddelde rating

PSV

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Ajax8879
2.PSV7239
3.AZ7134
4.Vitesse6114
5.Feyenoord5928
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
Y. MvogoKeeper330
J. TezeVerdediger330
D. MalenAanvaller3219
P. RosarioMiddenvelder291
I. SangaréMiddenvelder291
E. ZahaviAanvaller2511
N. MaduekeAanvaller247
Voor de complete selectie: Clubpagina PSV.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina PSV.

In de wandelgangen

Dinsdag 15 juni
Chelsea geeft de komst van Achraf Hakimi zeker niet op. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren