Ajax ziet na Rijkhoff wederom talentvolle speler naar Dortmund vertrekken

Vrijdag, 24 juni 2022 om 14:18Wessel Antes • Laatste update: 14:26

Prince Aning vertrekt bij Ajax en kiest ervoor zich verder te ontwikkelen bij Borussia Dortmund. De achttienjarige linksback tekent een vierjarig contract in Noordrijn-Westfalen. Aning had de keuze om zijn contract te verlengen in Amsterdam, maar kiest voor een traject bij die Borussen. Volgens Voetbal International maakt de deal deel uit van de transfer van Sébastien Haller.

Bekijk de voorpagina voor het laatste nieuws.Gerelateerd

Meer sportnieuws

60 reacties (laatste reactie door paulr_1982)

dat Ajax niet in staat was om Rijkhoff te behouden, wel een megasalaris voor die jongen van Anderlecht neerleggen.

24 juni 2022 om 14:33

Rijkhof is ook wel minder talent dan Bounida..

Kromme vergelijking aangezien het keuze van de speler is als je artikel leest.
Iedereen is vrij om zelf keuze te maken, soms kan de club daar niets aan doen. Daarnaast staat er ook duidelijk dat het onderdeel is van de deal van Haller. Kortom als dit klopt is het ook keuze van Ajax.

Correctie hierop: Ik lees net dat Ajax wel een poging heeft gedaan om te behouden maar dat dit niet is gelukt. Het salaris wat Dortmund biedt was niet te evenaren.
Ajax maakt blijkbaar een inschatting naar mate van talent wat ze ervoor over hebben. Dan is de conclusie dat Rijkhof als minder talent bestempeld wordt als bv Bounida waar ze wel dieper in de buidel hebben getast.

Hoop dat hij kan doorbreken bij Dortmund en anders zien we hem over paar jaar wel met uitleenbeurt bij Zwolle ofzo terug.

24 juni 2022 om 14:46

Rijkhoff is wel topscooorder van de jeugdcompetitie geworden bij BVB, werd op de Toekomst gezien als het grootste talent sinds Kluivert. dan zet je toch alles op alles om hem te houden?

24 juni 2022 om 14:55

Ajax heeft Rijkhoff voor zijn eerste contract een jaarlijks salaris van 100.000 euro geboden. Maar Rijkhoff vond de 300.000 van Dortmund wat beter klinken. Daarin kan (en moet) Ajax helemaal niet meegaan. Zouden ze dat wel doen verhogen ze de norm van wat jeugdspelers in Nederland kunnen verdienen aanzienlijk.

24 juni 2022 om 14:58

@soccerskins. Bazoer kreeg in zijn eerste contractjaar 250.000. Als ze een speler elders los proberen te weken, kan het dus blijkbaar wel.

24 juni 2022 om 15:00

@scirea1897 - Opzich zeggen die topscorers titels in de jeugdcompetities niet zo heel veel. Meeste van de topscorers in die competitie spelen inmiddels in de 2de of 3de divisie van Duitsland of spelen ergens in de lagere regionen van andere divisies. Als je kijkt naar een gemiddelde Duits jeugdspeler qua statistieken, dan zie je dat er gewoon belachelijk veel wordt gescoord. Daarnaast heeft Dortmund de sterkste selectie in de West gedeelte van de jeugdcompetitie. Neemt niet weg dat Rijkhoff een groot spitsentalent is, maar het is afwachten als hij gaat doorbreken daar. Moukoko heeft toch een streepje voor en is net zo oud als Rijkhoff. Waarbij Dortmund nog over wat spitsen beschikt, zoals Malen, Adayemi, Reus (kan daar spelen) en in de toekomst nog Haller dus.

24 juni 2022 om 15:27

@scirea, Kaij Sierhuis was ook topscorer met 37 goals in de jeugd. Dat zegt echt te weinig. Ajax beloond zijn jeugspelers goed als ze er zelf in geloven. Sommige spelers willen gewoon een ander avontuur aan of meer geld verdienen en dan is het soms beter ze te laten gaan.

24 juni 2022 om 15:55

@pango,
Op basis van wat? Die Bounida wordt volgens mij ook vreselijk gehypet doordat hij nogal wat indrukwekkende dingen liet zien in youtube filmpjes op zeer jonge leeftijd. Ik denk eerlijk gezegd niet dat hij beter is dan bijvoorbeeld Misehouy of Unuvar. Hij begint volgend seizoen ook in de onder 17, de twee boven genoemde spelers speelde op die leeftijd al in het hoogste jeugdteam en in de kkd.

24 juni 2022 om 16:24

@memphis:

Natuurlijk is dit een inschatting. Gebaseerd om oordelen en interesses van diverse scouts en kenners.

Voor Rijkhof was minder interesse dan dat er voor Bounida was/is.
Natuurlijk wordt Bounida gehypt. Dat komt door zijn mooie acties en filmpjes wat zorgt voor veel social media volgers wat weer aandacht trekt. Echter bij Anderlecht werd hij ook echt als 'kroonjuweel' gezien en had hij al een behoorlijke reputatie. Zie ook het antwoord van de ex-topscout van Anderlecht op de vraag of Bounida een hype is:

Urbain Haesaert, ex-topscout van Anderlecht en nu actief bij Ajax, schudt hevig het hoofd.

"de mensen die Rayane kwijtspeelden, zullen nu beweren dat hij niet sterk genoeg is voor het hoogste niveau", aldus Haesaert. "maar het fysieke kan je ontwikkelen, bij individuele technische klasse en spelinzicht is dat veel moeilijker. En die heeft Rayane in overvloed."

Technisch gezien is Bounida verder ivm zijn leefdtijdsgenoten, natuurlijk is hij nog jong en moet hij fysiek ook groeien, maar een goede basistechniek is er al wel.
Daarnaast bleef Bounida als jeugdspeler uitblinken op internationale jeugdtoernooien en in de jeugdteams van Anderlecht. Als vijftienjarige maakte hij al regelmatig minuten in het O17-elftal en ook hier wist Bounida het verschil te maken.
Vele grote topclubs zaten achter hem aan. Dus ja er is een hype om deze speler, maar dit is ook gebaseerd op prestaties op jeugdtoerooien etc. Iets wat gewoon bij Rijkhof niet het geval is.

Denk jij dat Rijkhof dan verder/beter/groter talent is?

24 juni 2022 om 14:33

Hij gaf zelf aan dat het perspectief en plan van Dortmund hem aansprak en dat geld geen rol speelde in zijn beslissing. Wat me ook logisch lijkt, want Ajax deelt ook heel behoorlijke salarissen uit.

24 juni 2022 om 14:42

Bij Rijkhoff was het niet alleen een geldkwestie. Soms willen spelers om andere redenen vertrekken. Sportieve vooruitgang of meer ontwikkelingsmogelijkheden bijvoorbeeld. Overigens: die Schmelzer was wel echt een topper hoor. Zeer nuttige kracht die de hele linkerflank bestreek en een goeie voorzet had. Bleef maar gaan die jongen.

24 juni 2022 om 14:46

Overal zie je dat de 1 meer krijgt dan een ander, maar ik kan mij voorstellen dat er genoeg jeugdspelers van Ajax zijn die het lastig te accepteren vallen dat een gehaalde speler veel meer krijgt dan dat jij dat krijgt. Dat blijft toch wel een nadeel van de willekeur in salarissen.

26 juni 2022 om 19:08

Heeft niet zo veel met willekeur te maken, maar meer met prestaties op het veld, de waarde van een speler en de zaakwaarnemer van de speler.

24 juni 2022 om 19:19

Het kan ook zijn dat je na 10 jaar een keer een andere uitdaging zoekt?

26 juni 2022 om 19:07

Waar gaat dit over joh? Weet je wat Ajax Rijkhof heeft geboden dan? Misschien ook wel hetzelfde megasalaris.

Weer een talent dat gratis weg gaat nadat hij geen contract van Ajax kreeg aangeboden. En dan wanneer Dortmund (hadden al langer interesse) hem een aanbieding doet pas gaan onderhandelen. Zorgwekkende situatie.

24 juni 2022 om 14:34

Dit klopt dus niet. Ajax heeft wedegelijk gepoogd Aning te contracteren maar zoals we vaker hebben gezien heeft de jeugd het spelletje steeds eerder door en daarmee noten op de zang. Met als gevolg dat we nu een aantal toptalenten de allure van buitenland voetbal sneller op zien zoeken.

24 juni 2022 om 14:38

Wat jij zegt klopt niet gozer. Ajax heeft het pas geprobeerd nadat Dortmund kwam

24 juni 2022 om 15:40

100% ajax, hij is al een tijdje 18. Ajax heeft ruim 2 jaar de tijd gehad.

24 juni 2022 om 14:38

@orgineel, ik denk dat het niet echt rampzalig is. Jeugdspelers en talenten maken ook al stappen.
Zo merk je dat er ook veel binnenlandse jeugd door Ajax wordt weggekaapt bij andere Nederlandse clubs.
Ik denk dat de opleiding van Ajax goed genoeg is om structureel toptalent te leveren!

24 juni 2022 om 14:56

Natuurlijk is de jeugdopleiding goed genoeg. Maar je wilt een zo hoog mogelijk rendement behalen en dat doe je door je grotere talenten op 16 jarige leeftijd een contract aan te bieden.

Jaren terug was er een tijd dat ze dachten dat Ajax jeugd zo vereerd moest zijn met een kans dat ze helemaal geen contracten uitdeelden aan 16 jarigen. Dat heeft ons destijds vele miljoenen gekost.

Je zult altijd grote talenten verliezen aan het grote geld. Maar ik snap echt niet dat deze jongen (en anderen) niet op zijn 16e een contract is aangeboden.

24 juni 2022 om 15:51

Ik meen dat in het geval van Aning ze hem inschaalden in de categorie net onder de top talenten die al vrij snel een mooi contract aangeboden krijgen.
In principe kijgen alle spelers daar onder ook een aanbieding maar die is meestal maar minimaal en om te voorkomen dat ze dan lange tijd tegen een minimale vergoeding vast liggen tekenen de meeste die niet.

Bij het inschalen van die talenten maken ze wel eens een inschattingsfout. Mazraoui was bijvoorbeeld zo'n geval maar die bleef dankzij de inspanningen van Keizer gelukkig behouden. Het kan natuurlijk dat ze dat bij Aning ook hebben gedaan.
Los van de enkele uitzondering zoals Mazraoui zitten de meeste talenten die doorstromen in de top categorie, en zelfs daarvan vallen uiteindelijk de meeste af (er zitten nu ruim 20 spelers in de onder 18 waarvan er statistisch gezien een paar hun debuut maken en er eentje een vaste basis speler wordt).

De groep net onder die top talenten is wat dat betreft best lastig, je hebt het al snel over een paar spelers per selectie vanaf de O16 (ik meen dat je tegenwoordig op je 15 al een contract mag tekenen) tot en met Jong Ajax en een paar ton per contract. Dan heb je het al snel over miljoenen per jaar voor de spelers die ze zelf net onder de absolute top talenten scharen en waarvan de kans dat ze echt het eerste halen niet bijzonder groot is.

Stel het zijn er 4 of 5 per selectie en die willen die willen allemaal twee ton verdienen (nog geen derde van wat Bounida zou verdienen) zit je al aan 4 of 5 miljoen per jaar voor spelers van wie de kans beperkt is dat ze het eerste halen.

Los van de het niet leuk wanneer deze spelers vertrekken kun je je dan ook best afvragen of het financieel gezien goed of slecht beleid is dat Ajax deze groep niet eerder een contract geeft, je hebt eigenlijk al elke 4 of 5 jaar een top transfer nodig om deze investering er uit te halen (voor de duidelijkheid, ik heb het dus niet alle over transfers van spelers uit de eigen jeugd, maar over transfers van spelers die niet zoals Gravenberch, Timber of Taylor nu al vroeg als top gezien worden) terwijl er uit die groep niet veel spelers echt het eerste halen.

24 juni 2022 om 14:43

@origineel

Dit is inderdaad iets wat Ajax niet goed doet. Als je beseft dat de jeugdopleiding de levensader is van Ajax, dan moet dat veel en veel beter. Het kan niet zo zijn dat sommige jeugdspelers al op hele jonge leeftijd een contract hebben (na interesse buitenlandse clubs) en andere spelers niet.
Ja dan zijn ze natuurlijk gevoelig voor een overtap. Daar krijgen ze tenminste wel die waardering.

De markt is ook veranderd. Veel buitenlandse clubs azen op dit soort talenten. Dan moet Ajax er vroeg bij zijn en hen een contract aanbieden.

Dan heb ik liever dat Ajax die minimaal 25 miljoen voor Bergwijn steekt in de contracten van jeugdspelers. Dat is namelijk de toekomst en brengen later sportief en financieel succes op.

24 juni 2022 om 14:59

Ja ben het helemaal met je eens. Al vind ik Bergwijn wel een absoluut buitenkansje voor Ajax die zijn geld wel waard gaat zijn. Zou dus liever zien dat ze dat geld ergens anders besparen😉.

24 juni 2022 om 16:59

Ik zie Bergwijn ook graag komen hoor. Dat vind ik een hele goede speler en kan op alles posities in de aanval spelen.

Dan maar Magallan, Bande, Pierie, Kliaiber verkopen en dat geld gebruiken om telanten een mooi contract te geven

24 juni 2022 om 14:53

Terwijl juist voor dit soort zaken Hamstra was aangenomen, als ik het goed heb. Afijn, talenten verliezen doe je altijd. Zo trekken we ook weer dat ventje van 15 van Anderlecht aan. Je kan niet altijd 6 gooien zullen we maar zeggen..

24 juni 2022 om 15:17

Ja volgens mij kwamen ze er zelf ook achter dat Overmars tekort schoot op dat vlak nadat enkele talenten vertrokken. Leuk dat ze nu Hamstra en Huntelaar samen het takenpakket van Overmars laten overnemen, maar wie zorgt er dan voor de jeugdcontracten vraag ik me af..

Er wordt zo enorm veel geld in de jeugdopleiding gepompt, dan kan je echt niet meerdere talenten door nalatigheid verliezen.

24 juni 2022 om 15:55

Wie zegt dat het nalatigheid is??? Misschien willen sommige spelers/ouders/zaakwaarnemers geen contract op hun 16de. Het is allemaal zo makkelijk om maar te roepen het is de schuld van Ajax. Er word hier net gedaan of Ajax alles is voor spelers en wanneer Ajax een contract aan iemand voorlegd ze altijd zullen tekenen.

24 juni 2022 om 16:14

@dutch89, geen contract op je 16e willen en dan 2 jaar later pas bij een ander team tekenen? Nee daar geloof ik niet in. Ajax is zeker niet alles voor spelers maar dan tekenen ze wel ergens anders

Toch wel heerlijk als je als persoon graag in het buitenland een kijkje wilt nemen op jonge leeftijd. Genoeg studenten die dit willen en zich blauw betalen (of de ouders) of waar het financieel gewoon niet haalbaar voor is. Zo'n jongen krijgt er waarschijnlijk ook nog dik voor betaald. Ideale combinatie dan

24 juni 2022 om 14:35

Naja Dortmund ligt op anderhalf uur rijden van Nijmegen. Tis geen Rome

24 juni 2022 om 14:46

Maar wel een ander land met een andere cultuur. Want als het echt om afstand gaat, dan ligt Rome natuurlijk relatief gezien ook niet zo heel ver weg. Of zie jij Duitsland niet als het buitenland?

24 juni 2022 om 15:03

Met al die baustelles red je het echt niet in anderhalf uur😜 Maar er heerst daar een totaal andere cultuur dan in Amsterdam, Duitsland is toch echt een heel ander land dan Nederland en de volksaard is ook anders

Hoe kan deze transfer deel uitmaken van de Haller transfer? Wordt wel gemeld maar niet verder op ingegaan.

24 juni 2022 om 16:07

Ik heb het artikel nog een 2e keer zorgvuldig gelezen, maar kan ook nergens terug vinden hoe deze transfer verband houdt met die van Haller. Wellicht dat Dortmund alleen aan de vraagprijs van Haller wou voldoen als deze jongen bij de deal werd betrokken??
Maar dat is pure speculatie van mijn kant.

24 juni 2022 om 19:44

pinko

wilde zelfde typen. Jongen heeft geen contract.

Lekker laten gaan.

Veel succes in Duitsland.

Gaat lekker bij mijn club. Wat een beleid. Desastreus WAKKER WORDEN DAAR!!!!!

24 juni 2022 om 14:36

Het gaat natuurlijk dramatisch. Vier keer op een rij bovenaan geeindigd, op de uefa-ranking tiende tussen absolute topclubs en de beschikking over een sterke selectie met kapitaal op het veld zoals Timber, Antony, Martinez etc. De doorstroming van de jeugd blijft prima.

24 juni 2022 om 14:48

Wat is er desastreus aan het Ajax beleid?
De club doet tegenwoordig Europees weer leuk mee, waar Nederlandse clubs lange tijd nauwelijks serieus werden genomen door de top is er op dit moment geen enkele top club die het nog leuk vind als Ajax uit de koker komt.
Er wordt de laatste jaren over langere periodes aanvallend en attractief voetbal gespeeld, en zelfs in mindere momenten in het seizoen ligt de lat bij Ajax op een aardig niveau terwijl er nog steeds genoeg spelers uit de eigen jeugd doorstromen, dat zijn er, iit tot wat her en der wel eens geroepen wordt en ondanks alle aankopen nog steeds net zo veel als bijvoorbeeld onder de Boer.

Dat spelers dan vertrekken dat kan, dat heeft niet veel met het beleid te maken. Spelers hebben zelf ook nog iets te zeggen natuurlijk. Ajax wilde graag met hem verder, maar het is nog altijd aan een speler om te beslissen.
Daarnaast is het natuurlijk niets nieuws, buitenlandse clubs halen al jaren talenten weg uit de Nederlandse opleidingen en Nederlandse clubs doen op hun beurt hetzelfde, bij elkaar of in andere landen (kijk alleen al naar het aantal buitenlanders wat bij Ajax in de jeugd of Jong Ajax loopt)

Bijzonder dit hoor. Van Ajax-fans die ik ken en ook zeker de jeugd volgen begrepen dat Ajax er ook bij hem echt niet kort genoeg op zat. En da's echt zonde, want dit is echt zo'n typische moderne back. Krachtig, snel, veel loopvermogen. Benieuwd of H2 dit voor Ajax in de nabije toekomst nog veel beter kan doen.

24 juni 2022 om 14:51

Want die ajaxfans/volgers weten wat er besproken is tussen de club en de speler? Zoveel aannames waarop meningen gebaseerd worden.

24 juni 2022 om 15:09

Het is bekend dat Ajax pas nadat Dortmund zich gemeld heeft een contract heeft aangeboden. Terwijl dit gewoon een speler is die je op zn 16e al een contract moet aanbieden. Dus je kan zeker wel de conclusie trekken dat Ajax er niet dicht genoeg op gezeten heeft. Gewoon een fout van Ajax

24 juni 2022 om 15:30

@Steve - Duidelijk dat je je voelt alsof je gestoken bent door een Stingray, maar ja; die volgers van de jeugd weten vaak heel goed wat er speelt (zoals ik zelf ook veel weet van Varkenoord). En zeker bij deze Aning. Ajax heeft gewoon veel te lang getreuzeld, iets wat ze helaas voor jullie (?) de laatste tijd vaker doen.

Toch jammer dat een jongen met zo'n toffe voornaam op jonge leeftijd vertrekt

Eigen schuld van Ajax hele goeie linksback de beste daar ik de jeugd, altijd bij oranje gezeten. Pas contract aanbieden wanneer ze een andere club hem een contract aanbiedt dom dom dom van Ajax

Jeetje, daar gaat er weer een. Technisch directeur Overmars en zijn opvolging hebben weer eens lopen te slapen. Hoe moeilijk kan het zijn om aan je eigen talenten te denken. Hopelijk trekken ze een technische directeur aan die deze basiskennis wel bij zich draagt.

Dit is een hele talentvolle linksback heb hem meerdere malen aan het werk gezien. Type Frimpong dit is een speler die echt wel in de Bundesliga past. Zou me niets verbazen als hij na een jaartje beloftenelftal in het seizoen 23/24 regelmatig zijn opwachting gaat maken in het eerste.

Daar had Ajax Hamstra toch voor aangetrokken om te voorkomen dat talent volle jeugdspelers zonder contract weg zouden gaan.

Als Linksback hoef je niet te wachten totdat je een kans krijgt bij Ajax. Als Tagliafico eindelijk zijn transfer krijgt blijft blind staan en betalen ze liever 10 miljoen euro om Wijndal te halen dan om intern te kijken. Dus het is logisch dat de jeugd verder kijkt

24 juni 2022 om 21:07

Jij denkt dat hij bij Borussia eerder in het eerste staat?
Ik denk van niet..

24 juni 2022 om 23:02

Die geven jonge spelers behoorlijk snel kansen. Rijkhoff doet het heel goed in de jeugd bij Dortmund, indrukwekkende cijfers. Moukoko is 17 en heeft al 30 wedstrijden gespeeld in het eerste. Reyna is 19 heeft blessures gehad en speelt al 3 seizoenen in het eerste. Volop kansen voor jonge talenten

25 juni 2022 om 22:12

Dat is toch gewoon minder dan in Amsterdam.

De toekomst doet het niet heel goed 0 kampioenschappen gewonnen in de jeugd dit jaar

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Ajax

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Ajax66
2.PSV66
5.AZ63
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
K. TaylorMiddenvelder22
B. BrobbeyAanvaller21
R. PasveerKeeper20
S. BerghuisAanvaller21
S. BergwijnAanvaller23
AntonyAanvaller21
D. BlindVerdediger20
Voor de complete selectie: Clubpagina Ajax.

38 fans
Aanvaller, 28 jaar
SeizoenClubW
2022/2023 Borussia Dortmund 0 0 0 0
2021/2022 Ajax 31 21 4 0
2020/2021 Ajax 19 11 2 0
2020/2021 West Ham United 16 3 0 0
2019/2020 Eintracht Frankfurt 0 0 0 0
Laatste voetbalnieuws

‘Ik hoop voor Schreuder dat Antony blijft, anders kan hij opnieuw beginnen’

Als het aan Henk ten Cate ligt, blijft Antony komend seizoen bij Ajax spelen. De buitenspeler staat in de nadrukkelijke belangstelling van Manchester United, maar de Amsterdammers houden voorlopig vast aan...Lees verder

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren