‘Mensen hebben een beeld van mij voordat ik bij een club binnenkom’

Zaterdag, 21 mei 2022 om 17:08Mart Oude Nijeweeme • Laatste update: 17:08

Michiel Kramer werd landskampioen met Feyenoord en won met de Rotterdammers de TOTO KNVB Beker, maar was niet minder blij toen hij zich twee weken geleden veilig speelde met RKC Waalwijk. Met een grote sigaar en een flesje bier verscheen hij na de wedstrijd tegen Heracles Almelo (2-0) voor de camera van ESPN. Kramer denkt nog lang niet aan stoppen. Gaat het liefst nog een jaar of vijf door. "Ik voel mij gewaardeerd als mens en als voetballer. Meer heb ik niet nodig. Ik wil zo lang mogelijk blijven spelen", vertelt hij in gesprek met Voetbalzone.

Door Mart Oude Nijeweeme

Bekijk hier het interview met Michiel Kramer.

Vaak gaat het over het broodje kroket. Of de gekke dansjes. Maar bij RKC Waalwijk weten ze ondertussen dat Kramer veel meer in zijn mars heeft. De aanvaller werd afgelopen zomer een week voor het verstrijken van de transferwindow ingelijfd en vertolkte dit seizoen een belangrijke rol in de strijd om lijfsbehoud. In Brabant weten ze hoe het is om met beperkte middelen het maximale te presteren. "Er is rust binnen de organisatie. Als het bovenin rustig is, is het daar beneden ook rustig. Dat is iets wat door de jaren heen is gecreëerd hier", vertelt Kramer.

Wat is jouw rol daarin geweest?
"Als ik vind dat ik ergens iets van moet zeggen dan doe ik dat. Dat het niet vaak en snel over RKC gaat heeft denk ik te maken met de grootte van de club. De ene keer degradeer je, de volgende keer promoveer je. Ik denk dat het hier altijd rustig is. Of het nou goed gaat of iets minder, er is altijd rust binnen de club. We kunnen allemaal met elkaar door één deur. Van het kantoorpersoneel tot de materiaalman. Dat is misschien een beetje saai, maar daarom wordt er misschien wel minder over ons gesproken. Er gebeurt niet zoveel. Dat is ook weleens lekker."

Hoe is dat voor jou persoonlijk na altijd bij clubs te hebben gezeten waar reuring is?
"Ik ben vanaf de eerste dag goed opgevangen. Ik kwam alleen een week voor de competitie binnen bij RKC. Dan is het altijd de vraag hoe je wordt opgevangen en hoe er gereageerd wordt op je komst. Maar dat is vanaf dag één heel positief geweest. Daar voel ik me prettig bij. Of ik daar bang voor was? Er zijn altijd mensen die een bepaald beeld van je hebben. Dat heb ik overal gehad waar ik gespeeld heb. Dat zullen ze hier ook gehad hebben. Maar ik weet wat voor mens ik ben en wat voor voetballer ik ben. Ik heb daar nooit twijfels over gehad."

Ik zag zelfs dat je de speler bent met de meeste doelpunten in de blessuretijd sinds het seizoen 2013/14.
"Haha, dat heb ik ook gezien. Mensen stuurden het door. Aan het einde van een wedstrijd valt er vaak iets te halen. Uiteindelijk zegt zo'n statistiek mij niet zoveel. Ik ben vooral blij dat het iets oplevert. Het gaat erom dat je waarde creëert. Voor de club en voor het elftal. Of dat nou in de eerste of de laatste minuut is. Het is een leuke statistiek, maar meer ook niet. Of het toeval is? Als het zo vaak gebeurt, kun je niet meer van toeval spreken. Er komt altijd een moment dat een tegenstander minder oplet of vermoeid is. Daar probeer ik van te profiteren. Daar ben ik volgens mij redelijk succesvol in geweest."

Daar haal je ook meteen een pijnpunt van jullie eigen ploeg aan.
"Dat klopt. Dat we aan het eind van het seizoen alsnog naar beneden moesten kijken hadden we vooral aan onszelf te danken. We hebben te veel wedstrijden in de eindfase weggegeven. Dat is heel zonde, want daarmee doe je jezelf tekort. Het heeft geen zin om continu de negatieve dingen te benadrukken. Maar we zijn wel kritisch naar elkaar. En dat is alleen maar goed, daar worden we beter van."

Hoe komt het dat jullie die wedstrijden uit handen geven?
"Ik denk dat het volwassenheid is. De echte wil om een wedstrijd over een streep te trekken. Daar valt nog veel winst te behalen voor ons. Soms moet het lelijk. In de eindfase van een wedstrijd gaat het soms om het over de streep trekken van een wedstrijd. Daar moeten we veel slimmer in zijn. Ik denk niet dat het met de mentaliteit te maken heeft. Het heeft meer met volwassenheid te maken. Gochme."

Dan is het lekker als je spelers als jij in de ploeg hebt.
"Dat is wel een van de redenen waarom ze mij hebben aangetrokken. Ik voel mij gewaardeerd als mens en als voetballer. Dan ben ik al heel blij. Meer heb ik niet nodig. Zoals ik me nu voel kan ik nog wel vijf jaar door. Ik wil zo lang mogelijk blijven spelen. In principe dien ik mijn contract (tot volgend jaar zomer, red.) uit."

En daarna?
"Ik heb nog geen idee. Ik denk daar wel een over na. Maar ik heb nog niets concreets weten te vinden. Ik heb wel een cursus gedaan via de VVCS, prestatiepsychologie. Die heb ik afgerond. Misschien dat ik sporters kan helpen bij het mentale aspect. Dat vind ik interessant. Als je als topsporter mentaal goed en stabiel bent, kun je het maximale uit je carrière halen. Ik denk dat daar iets zit wat ik leuk vind. Misschien kan ik mijn ervaringen delen met anderen."

Heb je die interesse altijd gehad?
"Ja, zeker wel. Als topsporter heb je talent. Het gaat er alleen om dat je dat talent omzet in stabiliteit. Dat begint in je hoofd. Daar valt voor heel veel mensen winst te behalen. Ik heb dat gedurende mijn carrière wel een beetje gemist. In het profvoetbal, zeker bij de mannen, is het kwetsbaar om te zeggen dat je hulp nodig hebt. Maar we gaan allemaal door slechte fases. Het is niet erg als je een keer hulp nodig hebt. Daar worden we al meer open in, maar ik denk dat we daar nog meer in kunnen groeien."

Wat was jouw zwaarste fase?
"Ik heb bij alle clubs wel een dipje gehad. Bij Sparta en Feyenoord. Maar ook bij ADO had ik een mindere fase. Dan ga je met jezelf in overleg om ervoor te zorgen dat je dat doorkomt. Ik heb het dus vanuit mezelf gedaan. Maar voor hetzelfde geld had iemand een helpende hand geboden en had ik het aangenomen. Dat is helaas niet gebeurd."Gerelateerd

Meer sportnieuws

40 reacties (laatste reactie door heddeum)

Het is en blijft een bijzondere kerel met een geheel eigen karakter. Ik kan wel van hem genieten, ondanks zijn soms wat nare trekjes. Tenminste een bij Volendam doorgebroken spits waarvan je echt kan zeggen dat ie geslaagd is in de Eredivisie.

Lijkt me helemaal geen domme kerel als ik dit zo lees. Zo kan ie zichzelf wel doen overkomen, maar sporters mentaal helpen is niet de makkelijkste overstap na je carrière. Mooie ambitie.

en uuh... Feyenoord - NEC, never forget

20 mei 2022 om 11:20

@domineedirksen

Vergeet vooral ook FC Utrecht - Feyenoord niet in hetzelfde jaar. Ik durf met 100% zekerheid te stellen dat we zonder Michiel Kramer geen kampioen waren geworden toen, die heeft me toch een partij belangrijke goals gemaakt in de blessuretijd.

20 mei 2022 om 11:58

potverdikkeme, die was ik zeker wel vergeten. 3-3 in de 99ste minuut. Geweldig!

20 mei 2022 om 11:36

Sommige mensen beseffen het niet, maar Michiel Kramer heeft een groot aandeel gehad in het kampioenschap destijds. Ik ben benieuwd hoe ver hij het geschopt had als hij echt voor het voetbal had geleefd. Want zoals hij zelf al heeft aangegeven, houdt hij eigenlijk niet eens van het spelletje.

20 mei 2022 om 11:51

Hij houd wel van het spelletje, maar niet zo van het wereldje.

Moest even wennen aan je komst. Maar mede door je goals is RKC wel in de eredivisie gebleven

11 goals bij RKC knap hoor! Sowieso zit dat elftal goed in elkaar met jongens als Buttner, Anita en Kramer die ervaring hebben bij grote clubs. Iemand enig idee waar Van der Wiel is gebleven?

20 mei 2022 om 10:41

Ja, die richt zich op zaken buiten het voetbal en keert (in principe) niet meer terug op het voetbalveld

20 mei 2022 om 11:36

Ah jammer. Had nog van waarde kunnen zijn bij RKC

Blijft een aparte vogel met zijn manieren, maar heeft toch deels zelfstandig RKC in de eredivisie gehouden. 11 doelpunten en 3 assists is niet verkeerd voor een spits van een degradatiekandidaat. Hulde!

20 mei 2022 om 10:46

Je bedoelt de nummer 10 van de eredivisie en 2e club van Brabant?

Ja met een knipoog, wij maken ons niet groter dan we zijn.

20 mei 2022 om 10:51

Hogendorp, De gebroeders Cornelisse, Gudjohnsson, Govedarica, Nascimento, Van Dijk... Uit m'n hoofd dit, maar dat hele team was geweldig. Gewoon een stabiele middenmotor toen, dichtbij Europees voetbal etc... Petrovic natuurlijk! Was echt mooi man, een van mn lievelingsteams!

20 mei 2022 om 10:55

Ja klopt, maar grappig dat je deze namen neemt. Ik kreeg gisteren een reminder. Dat elftal is alweer 22 jaar geleden!!

20 mei 2022 om 11:01

Een hele knappe prestatie die RKC heeft geleverd! Nu afwachten of de selectie versterkt kan worden en dat er niet teveel spelers weggaan.
Oosting heeft het goed opgepakt, want Grim had de lat hoog gelegd.

20 mei 2022 om 11:03

Heb het even opgezocht, al die namen komen terug... Sinouh, Kalezic, Teixeira, Lamey en Van den Berg, Petrov, Samardzic, Redan... Ik was toen 10 ofzo man, nostalgie dit

Ik heb echt wel een tijd aan hem moeten wennen, maar kan hem steeds meer waarderen. Voor mijn gevoel was het eerder veel meer geforceerd met ook vreemde acties, nu lijkt hij veel relaxter, zie je veel minder vreemde acties en zie je dat hij ook een grote toegevoegde waarde kan zijn.

Voor RKC een fantastische speler maar inmiddels hem als mens ook leren kennen. Wat een sociale, leuke gast joh. Altijd tijd voor iedereen. Altijd vrolijk. Een foto, een gesprekje. Humoristische opmerkingen. Hij neemt er de tijd voor. Ik zeg verlengen dat contract.

Kramer is echt een heel bijzonder portret, rebels en soms slaan de stoppen door maar volgens mij kan je uitstekend met hem lachen en is het niet zo'n kwade kerel.

20 mei 2022 om 11:35

Inderdaad. Wel grappig eigenlijk hoe het afgelopen seizoen het beeld van hem aardig veranderd heeft. Komt denk ik puur doordat hij bij een rustige club zit, met eens een keer een trainer die zijn directheid en eerlijkheid waardeert. Heb bijvoorbeeld nooit het idee gehad dat Van Bronckhorst dat deed, helaas. En waar hij ook speelt, hij ligt altijd en overal goed in de groep. Ik vind wel dat het doorslaan van die stoppen altijd overdreven is. Hij heeft nooit iets echt ergs gedaan. Ik kan veel spelers noemen die ergere dingen hebben gedaan maar bij wie het geaccepteerd of zelfs gecultiveerd wordt

20 mei 2022 om 12:45

Hij is 7 wedstrijden geschorst bij Sparta omdat hij Buttner die op de grond ligt in zijn gezicht schopt.. ik weet niet hoeveel mensen zwaarder gestraft zijn wat geaccepteerd wordt of gecultiveerd. Daarnaast zie je hem vaker vanuit frustratie overtredingen maken. Bijvoorbeeld tegen Fortuna waar hij met geel goed weg komt. Als hij tegen Ajax speelt gaat het ook niet altijd even lekker met hem, gelukkig is hij inmiddels wat meer volwassen geworden en dan is het meteen een compleet ander persoon.

20 mei 2022 om 14:21

Dat is technisch gezien waar, het waren voeten tegen een gezicht. Het was alleen wel meer een duw, een 'rot eens even op man'. Hij deed het alleen met zijn voeten in plaats van zijn handen en dat ziet er dan een stuk erger uit. Het is alleen wel erg dom. Totti die Balotelli doelbewust van achter schopt, om maar wat te noemen, is iets wat geaccepteerd en gecultiveerd is. Ligt waarschijnlijk ook aan het feit dat het Balotelli betreft, haha. En die elleboog bij Cillessen kon natuurlijk niet, maar ik vind dan dat Kramer er zo hard op aan wordt gepakt. Bij andere spelers die zoiets doen wordt het wel weer vergeten. Maar goed, ik vind de acties van Kramer vaak meer onhandig dan heel kwalijk (los van bijvoorbeeld die elleboog)

Met een grote sigaar en een flesje bier verscheen hij na de wedstrijd tegen Heracles Almelo (2-0) voor de camera van Espn.
Als je goed gekeken had, zag je dat hij achter zijn rug ook nog een broodje kroket vasthad .

20 mei 2022 om 18:39

En achter zijn oren een dikke joint, lekker man

Vind dit zo'n aparte vogel met zijn soms rare juichen... al met al wel een hele goede spits voor RKC. 11 goals is gewoon echt goed. Snapte toentertijd echt niet dat Feyenoord bij hem uitkwam, totaal niet het niveau wat Feyenoord verdient vind ik.

20 mei 2022 om 11:23

en toch zijn wij heel blij geweest met zijn bijdrages in het kampioensjaar met enorm belangrijke doelpunten tegen N.e.c en Utrecht

Absoluut een van de leukere spelers in de Eredivisie. En ook gewoon een meer dan prima spits.

Kramer is gewoon de verpersoonlijking van dat broodje kroket.

Weer te makkelijk hè? Ik vind het allemaal best dat Kramer soms een zuiger is en irritant loopt te doen en broodjes kroket eet. Moet ie helemaal zelf weten. Maar dan moet je ook niet doen alsof het aan andere mensen ligt dat die een bepaald beeld van je hebben. Overigens vond ik dit interview niet zoals ik hem normaal vind overkomen. Wat volwassenere uitspraken. Wellicht komt wijsheid dan toch met de jaren.

20 mei 2022 om 11:27

Dan adviseer ik je om meer interviews met hem te kijken, ook van jaren geleden. Eigenlijk komt hij altijd zo over als hier. Iedereen had alleen altijd een negatief beeld omwille van een paar onprofessionele momenten. En hij is tegen iedereen vrij eerlijk, daarmee maakt hij het zichzelf niet makkelijk

Aardige spits, goede kopper en pinchhitter.
Sympathieke vent die al veel belangrijke goals heeft gemaakt.

Lijkt me een leuke gozer. Niet een die doet aan mediatraining maar juist zijn hart op de tong heeft. Spreekt me wel aan. Ook knap dat hij met RKC erin is gebleven. Minimaal budget en maximale prestaties. Wat Kramer zelf ook aangeeft, ze worden niet zo snel nerveus in Waalwijk.

Altijd fan geweest van Kramer. Het is een arrogante lul en hij doet dingen die niet kunnen, maar hij is gewoon te intelligent om voetballer te zijn, kan ie ook niets aan doen.

Grappig om hier zoveel positieve reacties over Kramer te lezen (terecht overigens). Het legt mooi bloot hoe perceptie beïnvloed kan worden door het shirt dat iemand draagt.

Michiel je bent een topper man en ik blijf het zeggen; deze jongen is veel beter dan menigeen denkt. Zou jaren in de spits bij Feyenoord hebben kunnen lopen en er 20 per seizoen inschieten maar ja hij maakte het voor zichzelf wel lastig af en toe. Ik dank je nog altijd voor je onmisbare bijdrage in het laatste kampioenschap!!!! Zonder jou was het echt niet gelukt durf ik te stellen! Voor eeuwig dankbaar kerel! Ga nog lekker een paar jaar door en laat ons genieten van je kunsten!

Maar het is niet zo dat je dat beeld zelf hebt gecreëerd ofzo....

Beste VZ, het was een overwinning tegen AZ. Het was Sparta die zich veilig speelde tegen Heracles. Ik heb meerdere artikels hier gelezen waarbij heracles aangehaald wordt als de laatste tegenstander van RKC. Dat klopt natuurlijk niet. RKC won met 1-3 bij AZ.

21 mei 2022 om 11:34

Vorige week woensdag speelde RKC zich veilig tegen Heracles en daar doelen zij op. AZ - RKC was een wedstrijd om niks op de laatste speeldag.

"vaak gaat het over het broodje kroket. Of de gekke dansjes." Play stupid games, win stupid prizes.

Verder vind ik Kramer echt een geweldige vent, doet lekker waar hij zelf zin in heeft en trekt zich weinig aan van anderen. Ik denk dat hij het er goed aan doet om nog te verlengen bij RKC en langzaam zich gaat bewegen naar het begeleiden van (jeugd)spelers en dat mentale aspect.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

RKC Waalwijk

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
9.SC Cambuur39-17
10.RKC Waalwijk38-11
11.NEC38-14
12.FC Groningen36-14
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
V. AnitaMiddenvelder321
S. BakariMiddenvelder311
M. KramerAanvaller3111
R. van der VenneMiddenvelder225
Y. OukiliMiddenvelder210
E. VaessenKeeper310
S. AdewoyeVerdediger220
Voor de complete selectie: Clubpagina RKC Waalwijk.

19 fans
Aanvaller, 33 jaar

In de wandelgangen

Donderdag 30 juni
Neymar zou enorm blij zijn als hij terug mag keren naar Barcelona. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren