Perez lyrischer dan ooit: ‘Geweldig! Dit is one of a kind... ik zeg: Barcelona'

Zondag, 15 mei 2022 om 22:20Jeroen van Poppel • Laatste update: 22:41

Voor Kenneth Perez kan niemand anders dan Jurriën Timber verkozen worden tot speler van het jaar in de Eredivisie. De analist van ESPN is buitengewoon lyrisch over de twintigjarige centrumverdediger van Ajax, die zijn definitieve doorbraak in het topvoetbal beleefde en een tweede landskampioenschap op zijn naam schreef. "Ik kies Jurriën Timber", zegt Perez gedecideerd in Dit was het Weekend op ESPN. "Dat is... dat is... dat is geweldig."

Perez raakte dit seizoen betoverd door de kwaliteiten van Timber, samen met Lisandro Martínez het bijna onmisbare slot op de deur in Amsterdam. "Hij kan echt alles", aldus de Deen over Timber. "Wat ik vooral heel erg mooi vind is zijn ongelooflijke rust in álles wat hij doet. Hier zien we toevallig zijn goal tegen Willem II, dat vind ik dan het minst belangrijke voor een verdediger. Het gaat erom hoe hij situaties oplost. Je kan ver van je eigen doel spelen met hem omdat hij het met zijn snelheid en inzicht allemaal oplost. Ik heb het niet opgezocht, maar ik geloof dat die jongen negentien of twintig is. Nou, dat is..."

Timber maakte op 7 maart 2020 in de laatste wedstrijd voor de coronastop tegen sc Heerenveen zijn debuut voor Ajax en ontwikkelde zich vervolgens als een komeet. "Ik was toen hij doorkwam sceptisch", geeft Perez toe. "Ronald (de Boer, red.), onze oude collega, zei: 'Nou, nu komt er toch iemand aan...' Maar dat heeft hij wel vaker gezegd natuurlijk... en toen zagen we: een verdediger van 1,82 meter... Dan denk je: dat wordt lastig. Op dat moment word je natuurlijk om je oren geslagen met Fabio Cannavaro." De door Perez genoemde Italiaan won met zijn 1,76 meter zelfs de Ballon d'Or als centrumverdediger. "Maar dat is one of a kind, of zoiets. Ik denk dat Timber dat ook is. Goh! Ik heb zo genoten van hem."

Erik ten Hag zou volgens Engelse geruchten sterk overwegen om Timber mee te nemen naar Manchester United. Of de zesvoudig Oranje-international mee kan in het fysieke geweld van de Premier League? "Dat moet dus blijken", aldus Perez. "In de Champions League heeft hij het wel zeer goed gedaan, op één ding na: de momenten tegen Benfica", doelt hij op de tegendoelpunten die tot stand kwamen toen Timber ver naar voren was gegaan. "Maar voor de rest: hij ziet alles van tevoren, hij stelt zich overal op in. Je kan niet zeggen dat hij zoveel onderscheppingen heeft, want dat heeft hij bijna niet, omdat hij bijna altijd goed staat."

Perez denkt dat de Premier League niet de beste optie is voor Timber. "Ik zit naar Engeland te kijken, daar moet je wel uit iets ander hout gesneden zijn. Ik heb vandaag West Ham United - Manchester City (2-2) gekeken: totaal andere koek qua fysieke kracht. Dan kan Timber nog zo lekker aan de bal zijn..." Over welke club wél geschikt is kan Perez kort zijn: "Barcelona."Gerelateerd

Meer sportnieuws

66 reacties (laatste reactie door rayvg)

Ja Timber heeft gigantische stappen gemaakt en was een van de belangrijkste spelers van Ajax dit seizoen. Samen met Martinez en Alvarez vormden zij de Bermuda Driehoek.

En toch kies ikzelf voor Tadic als MVP. Hij was dit seizoen wederom direct betrokken bij 32 goals voor Ajax. Zijn bijdrage is gigantisch. Los van zijn fitheid en aanvoerderschap.

15 mei 2022 om 22:35

In het nieuwe systeem speelt Tadic centraal ook weer ijzersterk. Vandaag die assist op Brobbey en de bal op de lat hoe hij de bal vasthoudt op de 16 tussen 3 man. Hopelijk zet Schreuder hem in de as volgend seizoen. Het schijnt dat Schreuder ook "het brein" was achter Tadic in de spits in de CL ipv Dolberg of Huntelaar. Tadic op de zijkanten kan in principe wel, maar zijn snelheid gaat wel iets achteruit en centraal speelt hij altijd zo goed. Balvast, overzicht en bemoeit zich met het spel. Iets wat ik met Haller wel mis.

15 mei 2022 om 22:45

Bij Twente speelde Tadic ook op 10 volgens mij, dus ik denk dat het wel een zekerheidje is. En terecht ook. Want in de as kan hij nog makkelijk 2 jaar mee, misschien zelfs meer. Aan de buitenkanten heb je snelheid en diepte nodig. Al doet Tadic ook gewoon zijn ding vanaf daar, karrenvracht aan assists gegeven.

15 mei 2022 om 22:45

Dat zou dan betekenen dat ik mijn naam moet veranderen

Dit systeem van 4-4-2 is uit noodzaak geboren, vanwege het ontbreken van snelle buitenspelers (antony).

Maar ik ben het met je eens dat Tadic sinds Ten Hag de boel heeft omgegooid veel beter speelt. Wel verwacht ik dat Schreuder de taak krijgt om 4-3-3 te spelen.
Dan zou Tadic op 10 of op de plek van Gravenberch moeten spelen.
Geen idee hoe hij er zelf tegenaan kijkt.

15 mei 2022 om 22:50

Plek van Gravenberch zal sowieso niet gebeuren. Altijd een 10, linksbuiten of hangende spits geweest. Die ga je niet op zijn 33ste op verdedigend middenveld zetten. Daarnaast is zijn rendement daar ook veel te hoog voor om hem voorin weg te halen. Gaat een lastige puzzel worden voor Schreuder worden, maar veel zal ook afhangen van vertrekkende spelers.

15 mei 2022 om 23:15

Eens met jou! Tadic is het gevaarlijkst voorin. We gaan zien wat Schreuder gaat doen.

Wordt iig een spannende zomer qua transfers.

15 mei 2022 om 22:36

MVP is wat anders dan beste speler van het seizoen. Ik zelf zie liever Timber dan Tadic als speler van het seizoen. Vond Tadic dit jaar vaker tegenvallen dan voorheen. Als je kijkt naar constantie en hoogste gemiddelde cijfer was Timber voor mij de betere.

16 mei 2022 om 03:58

Beste speler van het seizoen vind ik toch Martinez. Die heb ik op niks verkeerd kunnen betrappen. Sinds hij geblesseerd was stond het bij Ajax een stuk minder zeker achterin. Dit kwam uiteraard ook deels door Onana. Nu we het over keepers hebben. Krijg het bijna niet door mijn vingers, ik heb hem verguisd in het begin maar ook Pasveer verdient de credits. 4 tegendoelpunten maar he. Maar goed er zijn nog 17 andere clubs die een kanshebber in hun selectie hebben zitten.

Barcelona moet je toch niet aan willen beginnen als speler. Ik zou lekker nog 1 seizoen blijven en volgend seizoen naar een stabiele topclub gaan als hij zijn ontwikkeling zo doorzet.

15 mei 2022 om 22:39

Is toch een geweldige uitdaging! Bij Barcelona hebben ze verschrikkelijke centrale verdedigers en speelt ie zich moeiteloos basis. Hij zou het fundament van het nieuwe Barca kunnen worden en in Spanje op handen worden gedragen. Ben ervan overtuigd dat hij dit in zich heeft.

15 mei 2022 om 22:47

Net zoals De Ligt? Die volgens vele nu verreweg de beste verdediger zou moeten zijn. Of zoals Ziyech? Die de Messi van Chelsea zou worden. Of Frenkie? die het middenveld van Barca na een hogere level zou brengen.

15 mei 2022 om 23:05

Net zoals Youngblood16? Die regelmatig teveel azijn drinkt.

De Ligt is nog erg jong en heeft ontzettend veel geleerd in Italië. Buiten soms nog knullige momenten een absolute topverdediger en die heeft nog ff te gaan.

Ziyech heeft bij Chelsea al zeer goede periodes gekend en niemand hier heeft beweerd dat hij de Messi van Chelsea zou gaan worden.

En last but not least. Een ontzettend slecht draaiend Barcelona waar Frenkie al meerdere malen zijn klassen heeft laten zijn en wel degelijk soms het niveau omhoog tilt. En ja ook hij heeft nog een hoop te leren. Mag het als je zo young bent?

15 mei 2022 om 23:12

Ja ik drink graag azijn, moet je ook eens proberen.

15 mei 2022 om 23:12

Trieste reactie zeg… de ligt doet het goed bij juve. Frenkie doet het ook prima bij barca. Vorig jaar speler van het siezoen. En ziyech ook gewoon hele goeie periodes gehad. Alleen vaak geblesseerd

15 mei 2022 om 23:22

Als je dan even de reactie van blaugrana11 en mij leest dan neem ik uit vreugde een slok azijn.

16 mei 2022 om 06:55

@youngblood heeft zeker een punt. Ik denk dat veel mensen meer hadden verwacht van boven genoemde spelers en daar heeft azijn drinken niks mee te maken. Ik was er ook van overtuigd dat Frenkie zou knallen bij Barca, hij doet het oké en dat is toch teleurstellend. Heel veel mensen hier zeiden dat Ziyech het wel eventjes zou maken in Londen en ook dat valt toch wel aardig tegen. Hij heeft een goede Pereiro de gehad en daarnaast wisselvallig. de Ligt vindt ik eigenlijk wel sterk spelen, alleen die foutjes.. Zonder die foutjes had hij echt een heel erg sterk seizoen gespeeld. Maar wat niet is kan altijd nog komen waar Frenkie en de Ligt nog jong zijn.

16 mei 2022 om 12:01

Zonder de ligt was juve nu in zware crisis geweest. Zonder Frenkie had barca de afgelopen jaren net zo'n groot probleem om het midden gehad als achterin. Ziyech is idd jammer dat hij minder wordt gewaardeerd op zijn kwaliteiten.

Volledig eens met Perez. Timber is dan wel niet de langste verdediger, hij staat in de duels zijn man. Ook is hij in de opbouw enorm goed en staat hij in de statistiek lijstjes met "progressive carries" zo'n beetje bovenaan in Europa. Gruwelijke baller, zou bij geen enkele topclub misstaan en zou als terechte man van het seizoen uitgeroepen worden mocht hij deze titel winnen.

15 mei 2022 om 22:43

Vind hem vaak nog te naïef in balbezit. Moet z’n momenten echt beter kiezen. Tegen Benfica laat ie zich als een juffrouw aan de kant zetten. Tegen PSV beslissende fout. Dat zijn ook dingen waar men naar kijkt. Ik vind hem nog lang niet goed genoeg voor de absolute top, moet echt veel slimmer worden in het verdedigen en de momenten in balbezit beter uitkiezen.

15 mei 2022 om 22:57

Ik snap wel echt wat je zegt. Wel denk ik dat hij voor een voetballende topclub een enorme toevoeging zou kunnen zijn. Ook de grote Sergio Ramos maakte op domme momenten overtredingen, ook van Dijk heeft wel eens een grove fout gemaakt. Als Timber voor pak hem beet, city, voetballend van grote waarde is dan zal men door die twee fouten per seizoen heen kijken denk ik.

16 mei 2022 om 08:32

Toch ben ik t wel eens met Perez dat ik m niet in de PL zie. Hij kan nog zo goed zijn, maar het gaat in de PL om meer dan slim zijn en voetballen, ook om brute kracht. Denk dat Spanje dan perfect bij m past. Niet voor niets zijn relatief kleine verdedigers daar in de topdagen van hun carrière geweest bij topploegen, zoals Ramos, Cannavaro en nu Alaba.

Wat heeft iedereen met Barcelona joh. Altijd die standaard stap en club. Is geen reet aan. Waarom nooit meer Nederlanders naar Real ofzo

15 mei 2022 om 22:39

FC Barcelona heeft natuurlijk een succesvolle geschiedenis met Eredivisie spelers en Nederlanders. Real Madrid toch een stuk minder, maar inderdaad op dit moment ben je gek als je naar Barcelona gaat. Real is veel stabieler en Barcelona heeft gewoon nog 3/4 jaar nodig om weer naar de top te groeien. Daarnaast is het ook nog maar de vraag hoe dat gaat lopen. Ferran Torres voor 55 miljoen zijn nou ook niet de transfer die je weer terug naar de top helpen.

15 mei 2022 om 22:42

Ja inderdaad! Volgend jaar ook al Mazraoui bij Barça. En Gravenberch ook waarschijnlijk. Wel een mooie aanvulling op Ziyech, Van De Beek en Dolberg die daar al spelen. Zal wel lastig zijn om de concurrentiestrijd te winnen van Stefan de Vrij, die ook al jaren een gewaardeerde kracht is na zijn transfer naar de Catalanen.

15 mei 2022 om 22:59

Wat een grappige reactie lach me suf. Bij Barca gewoon veel Nederlanders. Bij een Real of Chelsea, Arsenal laatste jaren toch minder. Vind gewoon leuk beetje verspreiding plus Barcelona is niks meer.

15 mei 2022 om 23:21

Ondertussen voeden ze mijn antipathie jegens Barcelona meer en meer. Het is in Nederland altijd Barcelona voor en Barcelona na, om de kriebels van te krijgen.

16 mei 2022 om 00:01

Haha dit is zo waar. Echt geobsedeerd met barcelona zijn hollanders over het algemeen, en waarom? Omdat Cruijf er 100 jaar geleden heeft gespeeld?

16 mei 2022 om 07:59

Of omdat ze dat gewoon een prachtige club vinden? Voor mij heeft het helemaal niets met Cruijf te maken, gewoon met het gevoel dat je bij een club hebt.

16 mei 2022 om 10:36

Maar Real, Liverpool, Ac milan of weet ik veel wat zijn geen prachtige, misschien wel grotere (geschiedenis) clubs?

16 mei 2022 om 12:58

Word hier zelf ook wel beetje moe van, maar is vrij logisch dat er in NL snel de connectie met Barcelona gelegd wordt. Veel oud Nederlandse voetballers hebben bij Barcelona gespeeld, en ze spelen toch een beetje de "hollandse school" met 433 en hun positiespel. Ik denk daarom dat er in Nederland een grote(re) Barca fanbase is. Hierdoor is het voor VZ, maar ook andere journalisten, aantrekkelijk om over te rapporteren.

Hij zou het bij Chelsea wel goed doen denk ik hoor, nu Rüdiger en Christensen vertrekken

15 mei 2022 om 23:59

Het is dat we zelf een supertalent met Colwill in huis hebben anders had ik hem graag gezien.

16 mei 2022 om 12:14

"We" :,)

16 mei 2022 om 13:35

Iedere club heeft supporters nodig, anders kan je niet groeien...

Dus Timber heeft potentie om net zo goed te worden als Cannavaro? Want dat suggereert hij. Een behoorlijke statement. Kan best, maar Ik vind het lastig oordelen. Wedstrijdjes in de eredivisie, tja. Hopelijk gaat hij over 2 jaar(laat de Ajacieden nog eerst van hem genieten) naar het buitenland, kunnen we zien hoe hij is tegen de serieuzere spitsen van deze aardbol. Tis wel een atletische verdediger wat momenteel hot en goed werkt in het voetbal. Maar een aanvaller pijlen in de eredivisie vind ik al lastig, laatst staan een verdediger die het 9/10 op moet nemen tegen niveautje Stokkers,Hooijdonk,Thy…

15 mei 2022 om 23:10

Jij kan ook soms een ongekend niveau aan onzin uitkramen hè. Timber heeft in de CL (op 1/2 fouten na) al bewezen dat hij kan presteren tegen o.a. Haaland die een absolute topspits is. En hij is pas net begonnen aan zijn carrière. Als je dat allemaal meeneemt dan moet je inzien dat hij echt heel veel potentie heeft en dus niet: ‘Wedstrijdjes in de eredivisie, tja’

Ik hoop voor die jongen dat hij verstandig is en nog een paar jaar bij Ajax blijft in plaats van zich gek te laten maken door de Ajax hypetrein. Spelers als Van de Beek, Ziyech of De Ligt waren allen 3 stappen verder dan Timber nu is, en redden het ook niet in de Europese top (of in het geval van De Ligt komen ze regelmatig slecht in het nieuws op sportief vlak). Die gasten speelden de halve CL aan gort en hebben nog zoveel problemen om zich aan te passen.

Slim push berichtje. Wie dacht er nog meer dat de president van Real Madrid iets over Barca gezegd had?

Het probleem is dat je als Ajax alleen verdedigers opleid voor een handvol clubs uit Europa. Veel verder dan Barcelona, City of Bayern kom ik niet. Het is alleen de vraag wanneer de rest van Europa daar achter komt

Je ziet het met De Ligt. Fantastisch met Ajax waar we veel kijken naar voetballende kwaliteiten en je met je kont op de middenlijn man tegen man moet spelen. Maar zodra ze met hun kont op de 16 belanden gaat het helemaal fout. Hetzelfde ga je met Timber krijgen. Ga je naar de PL waar je hoge ballen weg moet koppen en strak moet dekken. Dan valt hij op dat vlak hopeloos door de mand.

Het zijn geweldige spelers, maar wel zeer beperkt in waar ze mee uit de verf komen en zullen renderen. Want zoals Ajax of Barcelona speelt, zijn er niet zo veel clubs in Europa. Hetzelfde met Martinez, hij is maar 1.75m. Daarmee kan je wederom alleen in die rol renderen bij de welbekende handvol clubs. In Italiã« of Engeland sturen ze je met die lengte naar de onder 15...

Waarom doen ze altijd zo overdreven. Goede speler, maar meer ook niet, maar meteen doen ze als of het speler is, van de buitencategorie. De beste speler van de eredivisie, is gakpo, maar ook hij is geen buitencategorie. Ik zie niet echt spelers, in de eredivisie lopen. Die bij een absolute topclub zullen slagen. Het valt allemaal heel erg tegen.

16 mei 2022 om 01:10

Haha, Gakpo de beste van de eredivisie, ga toch wel lekker slapen zo na deze geweldige grap.

16 mei 2022 om 02:27

Je zou denken dat "de beste speler van de eredivisie" hoger dan 10de zou staan op de topscorerslijst hahah.

16 mei 2022 om 06:33

Moyenne (goals assists)gekoppeld aan speelminuten zou Gakpo bovenaan staan. Heeft er heel vaak uitgelegen met z'n enkel. Dus beetje cynisch lachen en zeggen ,ja maar 10e ,is niet alles verklarend.

16 mei 2022 om 08:08

Ach maak je niet druk. Die jongen speelt niet bij Ajax dus kan hij niet de beste van de Eredivisie zijn

16 mei 2022 om 10:39

@martijnR op hoeveel goals staat timber eigenlijk?

16 mei 2022 om 10:46

Timber is een verdediger, wat een achterlijke opmerking.

16 mei 2022 om 12:46


3x raden wie voetballer van t jaar is geworden bij VI 1812? Jammer dat VZ er nog geen topic van gemaakt heeft.

16 mei 2022 om 13:39

Ik vind dat voetballer van het jaar gebeuren bij VI sowieso onzin, Bazoer was het vorig jaar, lachwekkend was dat. Karlsson die betere statistieken heeft dan Gakpo in een slechter team staat bijvoorbeeld op plek nummer 28. Tadic die betere statistieken heeft staat op nummertje 14, al is dit wel in een meer-scorend team.

16 mei 2022 om 16:28

Cody zo ongelofelijk voorspelbaar naar binnen komen (verassing) gakpo? het zal niet lang meer deuren tot spelers door hebben wat hij Altijd doet en zn trucje minder goed zal werken. Tis dat hij weinig speelt waardoor het minder opvalt.

Ik denk het ook Kenneth. Vooral om het feit dat de achterhoede van de Catalanen een complete gatenkaas is. Keer op keer. Alleen Ronald Araujo reken ik tot een absolute topverdediger. Maar die kan het niet alleen. Een Jurrien Timber zou er niet misstaan daar. Begrijpelijk voorstel van Kenneth.

Ik vind Martinez met kop en schouders de beste. Vond ik nog constanter en beter dan Timber. Die heeft (niet veel) nog wel een paar blunders gemaakt.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Ajax

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Ajax8379
2.PSV8144
3.Feyenoord7142
4.FC Twente6818
5.AZ6120
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
D. TadićAanvaller3413
S. BerghuisAanvaller338
E. ÁlvarezMiddenvelder315
D. KlaassenMiddenvelder319
S. HallerAanvaller3121
J. TimberVerdediger303
R. GravenberchMiddenvelder302
Voor de complete selectie: Clubpagina Ajax.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Ajax.

10 fans
Verdediger, 21 jaar
SeizoenClubW
2021/2022 Ajax 30 3 0 0
2020/2021 Ajax 20 1 0 0
2019/2020 Ajax 1 0 1 0
2020/2021 Jong Ajax 4 0 0 0
2019/2020 Jong Ajax 24 0 4 0
Laatste voetbalnieuws

Schreuder onthult welke spelers moeten blijven: ‘Die willen we echt houden’

Alfred Schreuder heeft in een interview met ESPN laten weten dat hij Antony en Jurriën Timber terug bij Ajax verwacht na de vakantie. Beide spelers worden internationaal begeerd door topclubs, zoals...Lees verder

In de wandelgangen

Maandag 27 juni
Calvin Stengs voelt voorlopig niets voor een terugkeer op de Nederlandse velden. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren