Jong Ajax wint mede dankzij grote blunder; weer vijfklapper Jong PSV

Jong Ajax kent een voortvarende start van 2022. De beloftenploeg uit Amsterdam wist maandagavond namelijk met 0-2 te winnen van Jong FC Utrecht. In de mistige omstandigheden op Sportpark Zoudenbalch tekende onder meer Youri Regeer, die vlak voor de jaarwisseling debuteerde in Ajax 1, voor een doelpunt van de bezoekers. Jong Ajax staat dankzij de minieme zege in Utrecht nu op de vierde plaats in de Keuken Kampioen Divisie, al heeft nummer vijf ADO Den Haag wel een duel minder afgewerkt. Jong PSV had thuis weinig moeite met Almere City FC: 5-1.

Mees Rijks had de thuisspelende ploeg de ideale start kunnen bezorgen, maar zijn schot in kansrijkse positie vloog over het doel van Jong Ajax. Het eerste doelpunt van de ontmoeting in Utrecht viel na ruim een kwartier spelen dus aan de andere kant van het veld. Regeer schoot tegendraads in en de centrale middenvelder zag de bal tot zijn vreugde achter doelman Kevin Gadellaa in het doel verdwijnen: 0-1. Het was alweer het vijfde doelpunt van Regeer, die vorige week een trainingskamp met Ajax in het water zag vallen door verschillende coronabesmettingen. Jong FC Utrecht ging vervolgens op jacht naar een snelle gelijkmaker, maar het ontbrak de thuisclub aan rust en overzicht in aanvallend opzicht. Jong Ajax dwong ook weinig kansen af op het steeds mistiger wordende veld, maar ging wel met een voorsprong rusten.

Ook in de tweede helft bleef Jong FC Utrecht het dapper proberen, maar de inspanningen leverden geen gelijkmaker op. Aanvoerder Remco Balk bijvoorbeeld zag een inzet op tijd worden geblokt door de defensie van Jong Ajax. Aan de andere kant liet Giovanni een grote kans onbenut voor de ploeg uit Amsterdam. Hij kreeg de bal niet op doel na het omspelen van de doelman. Gaandeweg kreeg de thuisploeg wel steeds meer mogelijkheden. Raymond Huizing schoot net naast met links. Kort daarvoor was Rijks in de voorhoede afgelost door Derensili Sanches Fernandes. Mohamed Akharaz verving later nog Ivar Jenner en debuteerde daarmee in de beloftenploeg van Utrecht.

In de slotfase van het duel bleef Jong FC Utrecht op zoek naar de gelijkmaker, maar de nederlaag kon niet meer worden afgewend. Er werden vijf minuten bijgetrokken en in de 92ste minuut maakte Jong Ajax aan alle spanning een einde. Gadellaa ging op pijnlijke wijze in de fout toen hij de bal in bezit had in zijn eigen strafschopgebied. Christian Rasmussen pakte de bal van hem af, al raakte hij in eerste instantie nog de paal. In de rebound echter tikte de Deense vleugelaanvaller de bal alsnog binnen: 0-2. Ajax stijgt door de zesde uitzege op de ranglijst, terwijl Jong FC Utrecht op plaats vijftien blijft hangen.

Jong PSV - Almere City FC 5-1`
De ploeg van trainer Ruud van Nistelrooij legde in de eerste helft de basis voor de overwinning op Almere City, dat thuis eerder dit seizoen met 3-5 verloor van Jong PSV. Na twintig minuten spelen kopte de alerte Simon Colyn een voorzet binnen: 1-0. Het was gelijk het vijfhonderdste doelpunt van de beloftenploeg in in het betaald voetbal. De Eindhovense euforie was echter van korte duur, want drie minuten later verwerkte Jonas Arweiler een hoekschop al koppend tot doelpunt. Almere City dacht kort daarna zelfs op voorsprong te komen, maar Lance Duijvestijn maakte hands net voordat hij afwerkte. Daarna was de beurt weer aan Jong PSV. Nigel Thomas schoof de bal in de hoek in de 35ste minuut en tilde de tussenstand drie minuten voor rust naar 3-1 in het voordeel van de thuisclub.

Kort na de hervatting werd Duijvestijn in kansrijke positie gestuit door doelman Kjell Peersman. Almere City kwam ondanks de inspanningen niet terug in de wedstrijd en in de laatste twintig minuten liep Jong PSV zelfs verder uit dankzij uitblinker Johan Bakayoko. In de 72ste minuut trok de rechtsbuiten naar binnen, om vervolgens door de benen van doelman Agil Etemadi raak te schieten: 4-1. Er was nog een hoogtepunt voor Van Nistelrooij en consorten, want in de tachtigste minuut debuteerde August Priske Flyger. Slechts een minuut na zijn entree bepaalde de Deense aanvaller (17) de eindstand in Eindhoven op 5-1. Overigens maakten ook Isaac Babadi, Koen Jansen en Peersman hun debuut. De grootste zege van het seizoen brengt Jong PSV op plaats tien in de Keuken Kampioen Divisie. Almere City FC en trainer Alex Pastoor bezetten de teleurstellende negentiende plaats.