Fábio Coentrão (33) stapte uit voetbal en maakte verrassende carrièreswitch

Zaterdag, 1 januari 2022 om 11:55Jeroen van Poppel • Laatste update: 17:09

Fábio Coentrão blijkt het roer in zijn leven compleet te hebben omgegooid. De 33-jarige Portugees stopte afgelopen zomer als profvoetballer om zijn droom achterna te gaan. Coentrão volgde het voorbeeld van zijn vader en kocht een eigen vissersboot. "Het leven op zee is niets om je voor te schamen", zegt de oud-linksback op de Portugese televisiezender Empower Brand Channel.

Coentrão merkt dat er met minachting naar zijn nieuwe beroep wordt gekeken. "Het is geen schande, zoals veel mensen denken", aldus de voormalig vleugelverdediger. "Het is een baan als alle andere, maar niet alleen dat: de zee is prachtig en in deze beroepsgroep zijn mensen nodig. Deze mensen moeten gerespecteerd worden zoals in elk ander beroep."

Het artikel gaat verder onder de video
Meer videos

Ooit was het de droom van Coentrão om bij Real Madrid te voetballen - hetgeen hij ook verwezenlijkte - maar de visserij is altijd zijn andere passie geweest. De 52-voudig international werd geboren in Vila do Conde, een vissersplaatsje op minder dan dertig kilometer ten noorden van Porto. Hij kreeg het vissen met de paplepel ingegoten, want zijn vader had eveneens een eigen boot. "Ik kom hier al vanaf mijn geboorte", aldus Coentrão. "Ik ging veel met mijn vader mee vissen, dat vond ik geweldig."

Op jonge leeftijd moest Coentrão kiezen tussen het voetbal en de visserij. "Altijd als ik tijd of vakantie had, dan ging ik mee met mijn vader. De zee was mijn leven. Ik wist toen natuurlijk al dat het voetbal op een dag zou eindigen en dat ik dan een nieuwe richting in mijn leven zou inslaan. Mijn geluk zit in mijn boot, dit is het leven dat ik wil leiden." De Portugees zit vol ambities. "Als ik veertig jaar ben, wil ik graag tien boten hebben. Ik heb een lange weg te gaan, maar ik sta optimistisch in het leven."

Coentrão is vooral bekend uit zijn tijd als speler van Real Madrid, waarvoor de oud-verdediger tussen 2011 en 2017 uitkwam. Na een sterke start zat hij meestentijds op de bank in de Spaanse hoofdstad, maar dat maakte zijn prijzenkast niet minder indrukwekkend. Op zijn palmares bij de Koninklijke prijken onder meer twee kampioenschappen en twee Champions League-titels. In 2017 keerde hij terug naar zijn thuisland om een seizoen bij Sporting Portugal te spelen, waarna hij er nog twee jaar bij het kleinere Rio Ave aan vastplakte.Gerelateerd

Meer sportnieuws

56 reacties (laatste reactie door vernon)

Mooi toch dat ie iets doet waar zijn passie ligt.

Op zich zeker een aardige LB maar tegen prime Marcelo kon hij natuurlijk niet op. Denk dat hij zijn tijd bij real vooral te danken heeft aan zijn vriendjes Cristiano & Mourinho. Na zijn Real periode ging het wel zeer snel bergaf, waarschijnlijk zat hij met zijn hoofd al tussen de visjes.

31 december 2021 om 10:04

Coentrao is altijd onderschat geweest op Vz.

Fenomenale verdediger die broodnodig was tegen het sterke Barcelona destijds. Geen wonder dat zijn balans tegen Barcelona positief is (2W, 1L, 1G), terwijl we met Marcelo regelmatig ondersteboven werden gevoetbald. Uiteraard is Marcelo wat leuker om naar te kijken als je van aanvallend voetbal houdt, maar verdedigend staat Coentrao echt mijlenver boven Marcelo.

31 december 2021 om 16:50

Zeker lag het niet aan zijn vriendjes. Dit was een belangrijke kracht in het seizoen van de 100 punten en het seizoen van La Decima. Hij bracht verdedigende stabiliteit en was een zeer belangrijke pion voor ons. Gaf ook de assist op Benzema in de halve finale tegen Bayern.

Mensen die gewoon gaan doen wat ze leuk vinden en zich niks aantrekken van wat andere mensen van ze verwachten zijn top. Wat een goed verhaal dit!

30 december 2021 om 22:56

Idd, als speler vond ik het helemaal niks en vooral irritant, maar respect over hoe hij hier praat over zijn nieuwe "baan" en mooi hoe hij zijn hart volgt.

Met de miljoenen die hij als profvoetballer heeft verdiend, kan hij toch per direct 10 boten kopen, mensen inhuren en zijn "droom" verwezenlijken? Of is de impliciete boodschap dat hij al dat geld al verbrast heeft, en nu moet werken om weer een inkomen te hebben?

30 december 2021 om 22:11

‘10 boten’, ‘mensen inhuren’, hoor je wat je hier zegt? Als het zijn passie is om vissen, dan ga je op die manier alsnog op kantoor zitten ipv uitvoeren…

30 december 2021 om 22:37

Keffie daar is een hele mooie parabel over, over een Griekse visser die ligt te zonnen en door een Amerikaan wordt aangespoord om harder te werken. Zoek maar eens op, past precies hier op.

30 december 2021 om 23:12

Mss ff het hele artikelen lezen. Het is coentrao die het heeft over 10 boten. Ik haal aan dat die ambitie wat makkelijk te verwezenlijken lijkt. Dat hij lekker wil gaan vissen moet hij zelf weten, prima, lijkt hij leuk te vinden.

31 december 2021 om 20:05

Titaantje, klopt. Ik denk alleen dat hij zijn bedrijf rustig op wil bouwen. Eerst kijken of je 1 boot winstgevend kan maken. Als dat niet lukt, moet je geen 10 boten kopen, ook al ben je miljonair.

30 december 2021 om 22:15

Misschien is z’n hobby wel z’n eigen bootje om lekker visjes te vangen. In de avond lekker de vangst van de dag op de bbq grillen, in je tuin van de villa die je gekocht hebt van je voetbal geld. Ik denk dat het niet eens zo’n raar leven is. Lekker zonnetje erbij. Wat moet die beste man met 10 boten en personeel, krijg je alleen maar stress van.

30 december 2021 om 22:21

@lauwietje en Keffie, in de tekst staat dat hij graag 10 boten wil. Vandaar dat Titaantje hierover begint. Kan hij alsnog op een van die boten vissen

30 december 2021 om 22:19

Of hij hoeft het niet meer voor het geld te doen en houdt het kleinschalig. Gezien het zijn hobby is, zal hij het ook zelf willen doen en niet anderen voor hem.

30 december 2021 om 22:44

Volgens mij mis je de essentie van zijn motivatie een beetje. Wat wel een beetje aansluit bij jou reactie: hij zal vermoedelijk geen honger hoeven lijden als hij een jaar wat minder vangt...

31 december 2021 om 00:32

Ja maar zo werkt het niet echt. Als ie 10 boten wil en als bedrijf winstgevend wil zijn moet ie eerst winstgevend zijn met 1 boot. Anders maakt ie gewoon 10x zoveel verlies. Als ie 2 boten wil kunnen runnen moet ie eerst leren 1 te runnen. Het is niet zo zeer alleen een vraag van geld maar ook van ervaring, vaardigheden, administratie en reputatie. Dat is allemaal niet te koop.

31 december 2021 om 16:58

Volgens mij heb je geen idee wat een moderne visboot kost. Daar kan hij er met zijn voetbalinkomen zeker geen 10 van kopen. Daarnaast moet je natuurlijk ook wel winst maken, anders is het een bodemloze put en kun je beter met 1 bootje je hobby blijven doen.

Ik denk dat het leven als visser een stukje relaxter is wanneer je enkele miljoenen op de bank hebt staan dan wanneer je het echt voor de kost moet doen.

Maar wel top dat hij doet/kan doen waar hij plezier uit haalt en niet iets gaat doen wat van hem verwacht wordt.

Vond hem echt een goeie linksback in zijn tijd bij Real, vooral in de periode 11-14 was hij een geduchte concurrent voor Marcelo. En inderdaad als hij het leuk vindt om te gaan vissen is daar niets om je voor te schamen. Gewoon doen wat je leuk vindt en Coentrao heeft dat gevonden. Is ook een erg relaxte baan vergeleken met voetballer zijn.

30 december 2021 om 22:42

Denk je dat serieus? Als hij echt fulltime bootvisser is en dus echt meedoet met de mannen heeft hij het nog nooit zo zwaar gehad denk ik

30 december 2021 om 23:13

Eens ja, na 2014 werd Marcelo echt te goed

31 december 2021 om 00:34

Hahaha bootvisser is niet hetzelfde als relaxt aan het meertje een lijntje uitgooien he. Enorm zwaar, smerig en bovendien gevaarlijk werk.

31 december 2021 om 00:48

Ja dacht misschien aan dat haha. Maar goed Coentrao heeft natuurlijk wel gewoon de fysiek ervoor denk ik. Dus dat is wel een voordeel voor hem. Misschien had ik het beter moeten uitleggen met de druk van presteren etc bij het voetbal.

31 december 2021 om 05:53

Hij zal niet de financiele noodzaak hebben als de gemiddelde portugese visser denk ik, maar die moeten vis vangen anders eet het gezin weinig. Ook als visser zal je druk voelen om te presteren, maar het is inderdaad wat anders dan een volgepakt bernabeu. Schitterende carriereswitch vind ik dit.

Moet denken aan Forrest Gump en de Bubba Gump shrimp company. Flauw van me, absoluut.

Leuk dat Fabio gewoon z’n hart volgt.

30 december 2021 om 22:26

Pfff Bubba Gump. Wat zou ik dat graag in Nederland willen zien ipv de 100e burgerketen

Als je maar gelukkig bent in wat je doet.

Prima dat-ie gaat vissen, maar wel netjes teruggooien, de overbevissing is al erg genoeg.

31 december 2021 om 00:36

Absoluut maar dat gaat niet aan de kleine zelfstandige vissers in Portugal liggen lijkt me. De grote Japanse, Amerikaanse en Europese vismaatschappijen zijn een groter probleem.

31 december 2021 om 14:01

Ik snap dat je China niet benoemt, die zijn bijna niet meer te volgen aangezien ze die GPS-kastjes uit blijven zetten.

Mensen doen minachtend kennelijk, die kunnen de pot. Ik vind het heel mooi hoe Coentrão praat over zijn passie.

31 december 2021 om 21:26

Je ziet hier juist weinig of geen mensen minachtend doen. Iedereen vindt het mooi dat hij zijn passie volgt.

31 december 2021 om 22:29

"coentrão merkt dat er met minachting naar zijn nieuwe beroep wordt gekeken. "het is geen schande, zoals veel mensen denken", aldus de voormalig vleugelverdediger. "het is een baan als alle andere, maar niet alleen dat: de zee is prachtig en in deze beroepsgroep zijn mensen nodig. Deze mensen moeten gerespecteerd worden zoals in elk ander beroep.""

Hier doel ik dus op.

1 januari 2022 om 13:22

Ah ja je hebt gelijk

Los van het feit dat hij wel vaak in het interview benadrukt dat het niets is om je voor te schamen, vind ik dit juist een mooi verhaal. De ene droom al nageleefd, de andere droom verwezenlijken. Ik heb wel het idee dat hij niet het maximale uit z'n carriere heeft gehaald ondanks de clubs op z'n CV, maar ik kan wel snappen dat mensen een passie voor de visserij hebben. Ik heb hier persoonlijk meer respect voor dan voor die voetballers die zelfs auto-tune nodig hebben bij het rappen.

31 december 2021 om 07:39

Het is niet zozeer nodig maar helaas is veel rap muziek die kant op gegaan, het is helaas niet meer zoals in de jaren 90, begin 2000.. Toen moest je echt een eigen style hebben om op te vallen, nu kan je als 2 nietsnutten (Island Boys als voorbeeld) heel veel roem vergaren met 1 of ander dom tiktok filmpje, de lat ligt tegenwoordig heel erg laag, kwa muziek houden veel mensen nou 1maal van simpel

31 december 2021 om 14:41

Nouja hallo Brockhampton, Schoolboy q, Kendrick, Kanye, Atmosphere, Tyler, etc etc zijn allemaal op een eigen manier populair en ook echt goed om maar een random paar artiesten te noemen. En voetballers die willen rappen, tsja ik heb ook nog nooit een goede gehoord, maar moeten ze ook lekker zelf weten. Ik heb ook meer met een Coentrao die dan gaat vissen, maar lekker boeiend.

31 december 2021 om 15:22@leidsehood, maar ja hoeveel voetballers rappen er nou helemaal en zijn er ook nog een beetje serieus mee bezig? Onder basketballers zijn het er een stuk meer en daar zie je wel een aantal goeie zoals Damian Lillard aka Dame Dolla

1 januari 2022 om 06:26

Gelukkig heb ik geen idee wat populair is op Tiktok en wie de Island Boys zijn. Gelukkig kan het zo ook nog :P

Gekke Forrest Gump stylo. Held.

31 december 2021 om 08:06

Zeker. Bubba 👊 Voor mij1 van de beste films ooit. Heb die samen met een vriend gekeken voor het eerst toen in een hostel in Salt Lake, toen Jenny dood ging moesten we allebei huilen.

31 december 2021 om 21:27

"you died on a Saturday". Prachtige scene in een prachtige film.

Idd een opmerkelijke Switch. gaan we Coentrao, dan ook zien in de serie Deadliest Catch op Discovery met zijn boot ?.

Ik dacht even dat hij ging boksen aan de foto te zien

Hier hou ik van hè. Je niet verheven voelen boven alles en niets meer doen dan je geld verbrassen. Nee lekker het vissersvak oppakken en keihard door werken.

Prachtig dat hij zijn dromen achterna gaat en plezier heeft in het leven. Sommige zouden ervoor kiezen om nog meer te cashen en geen gelukkig leven leiden..

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Portugal

FIFA ranking: 5
186 fans
Selectie
Actuele wedstrijden
SpelersPositieW
Diogo JotaAanvaller41
André SilvaAanvaller30
José SáKeeper
Nélson SemedoVerdediger30
Voor de complete selectie: Clubpagina Portugal.

67 fans
Verdediger, 33 jaar

In de wandelgangen

Zaterdag 22 januari
Ajax laat Nicolás Tagliafico onder geen beding op huurbasis naar Napoli vertrekken. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren