Opnieuw leidt een standbeeld van Cristiano Ronaldo tot flinke opschudding

Donderdag, 30 december 2021 om 19:16Jeroen van Poppel

Cristiano Ronaldo en standbeelden, het is een combinatie die al jaren gepaard gaat met de nodige controverse. Deze week leidde een nieuw beeld van de 36-jarige superster van Manchester United, geplaatst in India, tot protesten. Het vereren van een Portugese voetballer blijkt gevoelig te liggen in de Indiase deelstaat Goa, een vroegere kolonie van Portugal.

Waar eerdere standbeelden van Ronaldo tot hoongelach leidden vanwege bijvoorbeeld gebrekkige gelijkenis, is er met het nieuwe beeld in India op het eerste oog niets mis. Het gouden beeld is bedoeld als eerbetoon voor de steraanvaller en om jonge mensen in de regio te inspireren. Die boodschap blijkt niet geheel over te komen op de plaatselijke bevolking, want volgens het Indiase persbureau IANS braken direct na de onthulling protesten uit.

Tegenstanders van het beeld zwaaiden met zwarte vlaggen. "Ik ben heel teleurgesteld om te zien dat Ronaldo een standbeeld heeft gekregen", aldus een local in Goa, die liever zou zien dat een bekende voetballer uit India vereerd zou worden. "Leer trots te zijn op onze eigen iconen zoals Samir Naik en Bruno Coutinho." Dat is niet het enige punt van kritiek op het beeld, want veel lokale bewoners wijzen op het koloniale verleden van Portugal.

Goa viert dit jaar zijn 60ste verjaardag na het behalen van de onafhankelijkheid. De deelstaat wist zich pas veertien jaar na de rest van India te ontworstelen aan de Portugese overheersing. Dat juist dit jaar een beeld in Goa wordt geplaatst van een Portugees, voelt voor sommigen als een belediging. "Dit is heiligschennis en wij veroordelen dit", aldus een protestant.

Het borstbeeld van Ronaldo op Madeira dat in 2018 werd vervangen.

Het is als vermeld zeker niet voor het eerst dat een beeltenis van Ronaldo wereldnieuws wordt. Zo leidde het borstbeeld dat op zijn geboorte-eiland Madeira werd geplaatst tot internationaal hoongelach, omdat het een misvormd gezicht zou hebben. In 2018 werd het beeld, dat staat op het vliegveld in Funchal, vervangen. Een ander beeld van Ronaldo op Madeira leidde daarvoor óók tot opschudding vanwege een grote bobbel in zijn broek.

Het beeld van Ronaldo op Madeira met de beruchte bobbel in de broek.Gerelateerd

Meer sportnieuws

18 reacties (laatste reactie door zeedorp)

Tegen Newcastle hadden ze beter dat standbeeld op kunnen stellen denk ik. Is hoog en stevig en draagt net zoveel bij aan het aanvalsspel.

30 december 2021 om 19:30Migi als Messi een feest heeft gehouden wordt topic gesloten en kan je niet reageren is men bang voor kritiek, maar als het Ronaldo is dan word de reactiesysteem wel toegepast. Vind het niet eerlijk....

30 december 2021 om 19:34

Nee is ook zo, want op Messi topics zou ik net zo graag goedkoop willen scoren

30 december 2021 om 19:36

Joh laat gaan Aqua. Ronaldo levert nou eenmaal sensatie op. Grappigste is dat als dat wat Migi zegt, Ronaldo als een standbeeld zal gaan staan en laten we zeggen een seizoen lang, Ronaldo nog altijd meeste goals zal hebben, niemand die hem inhaalt dan🤣.

30 december 2021 om 19:38

Waar zie jij Messi staan in z’n comment? Waarom haal je hem erbij? En zulke topics zijn altijd gesloten, of was het toen wel oké dat de topic gesloten was toen cr7 z’n vrouw cr7 de beste noemde onder Messi z’n insta post over aguero?…Wist je ook dat cr7 geen enkele kans heeft gecreëerd tegen Newcastle? Hoop dat je lekker kan slapen vannacht.

30 december 2021 om 19:44

Mee eens was ook erg slecht tegen newcastle, moet echt veel beter. Ik wordt verweten nooit kritiek te hebben op Ronaldo, maar dat is onzin.

30 december 2021 om 20:26

Aqua laat zich opnieuw kennen. Wat een verrassing.

30 december 2021 om 20:34

Zit je wel erg dwars hé, 7de Ballon d'or?? Dat je hier over Messi begint maar nul komma nul inbreng hebt over dit onderwerp.

31 december 2021 om 17:55Oei, Touchy Touchy. Inderdaad wel laag, maar ja als je Messi wilt raken moet je ook laag inschieten.

Ik denk niet dat ik ooit niet zal lachen als ik dat 1e standbeeld van m zie (met alleen zn gezicht). Ongekend hoe dat ding ooit tentoongesteld is

31 december 2021 om 09:50

Dat is echt een legendarisch ding, gaat gegarandeerd meer geld waard worden dan welk ander beeld van een voetballer.

Goed over nagedacht hebben ze niet echt, al is het ook wat vergezocht natuurlijk. Hij staat daar niet omdat het een Portugees is neem ik aan maar door zijn voetbalprestaties. Toch wel opvallend dat we schijnbaar terug in een periode van iconoclasme beland zijn (hier in het westen dan welteverstaan).

Ik ben gestopt met lezen na “aldus een local”.

30 december 2021 om 20:34

Dom, want die local had wel een goed punt.

30 december 2021 om 20:58

Vreemd, gezien het standbeeld dus daar staat.

Wel mooi dat een speler met een uiterst Portugese naam, Bruno Coutinho, wel akkoord is.

30 december 2021 om 20:36

Net zo akkoord als Depay voor NL.

Discriminatie... beeld is niet bedoeld om Portugal als land te eren, maar CR7 voor diens bijzondere prestaties op en op zich ook wel rondom het voetbalveld.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Portugal

FIFA ranking: 5
186 fans
Selectie
Actuele wedstrijden
SpelersPositieW
Diogo JotaAanvaller41
André SilvaAanvaller30
José SáKeeper
Nélson SemedoVerdediger30
Voor de complete selectie: Clubpagina Portugal.

3899 fans
Aanvaller, 36 jaar
SeizoenClubW
2021/2022 Manchester United 18 8 4 0
2021/2022 Juventus 1 0 1 0
2020/2021 Juventus 33 29 3 0
2019/2020 Juventus 33 31 3 0
2018/2019 Juventus 31 21 3 0
Laatste voetbalnieuws

Vrije trap tegen Real Madrid krijgt mogelijk gouden randje voor Schöne

De UEFA heeft de vrije trap van Lasse Schöne tegen Real Madrid genomineerd voor de mooiste vrije trap ooit in de geschiedenis van de Champions League. De Europese voetbalbond heeft in...Lees verder

In de wandelgangen

Zaterdag 22 januari
Ajax laat Nicolás Tagliafico onder geen beding op huurbasis naar Napoli vertrekken. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren