De spits die AZ verkoos boven Manchester City: ‘Het was even moeilijk’

Vrijdag, 31 december 2021 om 22:30Chris Meijer • Laatste update: 10:23

De Keuken Kampioen Divisie geldt al decennialang als kraamkamer voor binnen- en buitenlandse talenten en ook dit seizoen lopen er op het tweede niveau weer veel voetballers met potentie rond. Voetbalzone, de officiële mediapartner van de Keuken Kampioen Divisie, licht wekelijks een van deze talenten uit, met deze keer aandacht voor Richonell Margaret, die door AZ dit seizoen verhuurd wordt aan TOP Oss.

Door Chris Meijer

Richonell Margaret laat tijdens het gesprek even een stilte vallen. Of de huurperiode bij TOP Oss voorlopig heeft uitgepakt zoals hij van tevoren verwacht had? Hij proeft de vraag en weegt zijn woorden een moment af. “Ik ben hierheen gekomen om minuten te maken en wedstrijden in de benen te krijgen. Helaas speel ik wat minder, maar ik werk er keihard voor om weer in de basis te komen en belangrijk te zijn voor het team”, antwoordt de 21-jarige spits, die eveneens als vleugelaanvaller uit de voeten kan, vervolgens realistisch. “Het bevalt me zeker bij TOP Oss, we hebben een leuke en goede groep. De prestaties waren in de laatste fase voor de winterstop wat minder. We begonnen lekker, maar kwamen daarna in een dip en daar zitten we een beetje te lang in. Na de winter moeten we de focus terugvinden, dan komt het vanzelf weer goed.”

Het artikel gaat verder onder de video
Meer videos

TOP Oss is de vijfde club in de nog prille carrière van Margaret, die begon bij de amateurs van De Foresters in Heiloo. Daar pikte Ajax hem op achtjarige leeftijd op, waarna hij negen jaar doorbracht op De Toekomst. “Ajax is natuurlijk de top van de top, ik ben blij dat ik daar heb gezeten. Maar het was het beste om bij Ajax te vertrekken, om een boost aan mijn carrière te geven. Ik bel af en toe nog wel met mijn oude teamgenoten. Sergiño Dest, Sven Botman: dat soort jongens”, vertelt Margaret. Hij koos er op zijn zeventiende zelf voor om bij Ajax te vertrekken. “Ze zeiden dat ik in de Onder 19 niet veel meer zou gaan spelen. Ik mocht wel blijven, maar heb zelf het besluit genomen om te vertrekken om ergens anders regelmatig te kunnen spelen.”

Margaret koos na zijn vertrek bij Ajax voor Vitesse, een overstap waar hij het nodige voor over moest hebben. Dagelijks reisde hij tweeënhalf uur heen, tweeënhalf uur terug met de trein vanuit woonplaats Heerhugowaard naar Arnhem. Daar ontwikkelde hij zich stormachtig. Al na een halfjaar maakte hij op zijn achttiende zijn debuut in de Eredivisie, maar toch bleef zijn verblijf in Arnhem beperkt tot één seizoen nadat er geen akkoord kon worden bereikt over een contract. “Ik vond het zeker jammer dat ik niet bij Vitesse kon blijven. Ze hebben me veel vertrouwen gegeven. Wat er precies aan de hand was, weet ik niet.” Margaret had echter over belangstelling niet te klagen, want naast AZ waren ook Manchester City, Fortuna Sittard en Anderlecht concreet geïnteresseerd.

Margaret speelde vijf officiële wedstrijden in het eerste elftal van Vitesse.

“Het was wel even moeilijk, maar mijn vader en zaakwaarnemer hebben duidelijk de voordelen van AZ en de nadelen van het buitenland uitgelegd. Toen zag ik wel dat AZ het beste voor me was. Ik heb zeker geen spijt dat ik naar AZ ben gegaan, ze gaan goed met jonge spelers om en je kunt je daar echt ontwikkelen. Het is echt een topclub”, zo blikt Margaret terug op de keuze die hij in de zomer van 2019 maakte. Het is geen toeval dat Margaret de rol van zijn vader onderstreept. Lenny Macnack speelde zelf voor onder meer Telstar en FC Volendam, maar verwierf uiteindelijk bekendheid als de kapper van verschillende grote voetballers. Onder meer Ryan Babel, Justin Kluivert, Eljero Elia, Romelu Lukaku, Nicolás Tagliafico, Noa Lang en Mario Balotelli zaten ooit in zijn kappersstoel.

“Mijn vader is heel belangrijk voor mijn carrière, hij helpt me met alles. We trainen veel samen, hij pusht me en ik ben hem zeker dankbaar. Hij heeft zelf op hoog niveau gevoetbald, door blessures heeft hij het niet gehaald. Nu kan hij me behoeden voor de fouten die hij heeft gemaakt. Hij geeft me veel advies.” Met een glimlach voegt hij toe: “Hij knipt veel voetballers, met hen praat hij natuurlijk ook. Hij weet echt heel veel over voetbal.” Mede dankzij zijn vader en zijn zaakwaarnemer heeft Margaret de afgelopen jaren geduld kunnen houden. Want voor iemand die zichzelf omschrijft als ‘een type die dingen snel wil’ was het weleens lastig om bij AZ geduldig te blijven, temeer omdat hij bij Vitesse al vijf wedstrijden in de hoofdmacht had gespeeld en dat naar meer smaakte.

Margaret tijdens een oefenwedstrijd tussen Ajax en AZ. Waar hij al zijn officieuze debuut maakte, wacht hij nog op zijn eerste officiële optreden in de hoofdmacht van de Alkmaarders.

“Ik begon in Jong AZ en moest me daar bewijzen, om dan door te stromen naar het eerste elftal. Maar het is iets anders gelopen. Ach, ik kom er wel.” De afgelopen twee seizoenen speelde Margaret zijn wedstrijden in Jong AZ en hij weet zelf wel wat hij moet verbeteren om de stap naar het eerste te kunnen maken. “Ja, mijn rendement”, reageert Margaret. “Als dat beter was geweest, had ik misschien sneller de stap naar het eerste kunnen zetten. Mijn rendement moet omhoog, zowel qua goals als qua assists. Ik kan het team meer helpen. Het maken van acties gaat goed, alleen ontbreekt het rendement. Daar word je op afgerekend, niemand beoordeelt je op mooie acties. Het gaat puur om doelpunten en assists.”

“Dit is mijn derde jaar in de Keuken Kampioen Divisie, dus ik weet een beetje hoe er gespeeld wordt. Zelf vind ik dat ik met mijn kwaliteiten meer doelpunten en assists moet leveren”, gaat hij verder. Margaret heeft inmiddels 62 wedstrijden in de Keuken Kampioen Divisie achter zijn naam staan, waarin hij goed was voor 8 doelpunten en 3 assists. Stiekem had hij afgelopen zomer wel op een kans bij het eerste elftal van AZ gehoopt, nadat Myron Boadu naar AS Monaco was vertrokken. “Ja, die kansen had ik wel verwacht. Helaas is het er niet van gekomen. Wie weet volgend seizoen, dat kan allemaal nog.”

TOP Oss - momenteel de nummer achttien van de Keuken Kampioen Divisie - viert een doelpunt van Margaret in de wedstrijd tegen FC Dordrecht (3-0 zege).

In de zoektocht naar structureel meer speelminuten kwam hij afgelopen zomer bij TOP Oss terecht. “Ik zit bij AZ in mijn laatste contractjaar. Ik wilde gewoon spelen, bij AZ zat ik een beetje tussen het eerste en de beloften in. Je wordt van meer speelminuten fitter en beter. Er wordt ook meer van je verwacht bij TOP Oss. Bij Jong AZ kwamen er ook geregeld spelers terug van het eerste, waardoor ik plaats moest maken.” De tijdelijke transfer naar TOP Oss is in de woorden van Margaret ook in zijn persoonlijke ontwikkeling een goede stap geweest. “Ik woon met zes teamgenoten in Veghel. Anders moet ik iedere dag te ver reizen en dat is vermoeiend, dat gaat energie kosten. Hier word je ook wel wat meer volwassen van.”

Het moet eraan bijdragen dat Margaret na dit seizoen de stap naar het eerste elftal van AZ kan maken. “Of misschien maak ik daarna een volgende stap. Daar ben ik nog niet mee bezig. Als we daar zijn, zie ik het wel. Ik wil me nu eerst vooral bij TOP Oss laten zien.” Dat doel kan Margaret, voorlopig namens TOP Oss goed voor 2 doelpunten en 2 assists in 21 officiële wedstrijden, concreet formuleren. “Ik vind dat ik met mijn kansen nog beter kan omgaan. Voor de winterstop wilde ik op een bepaald aantal doelpunten zitten. Dat aantal houd ik voor mezelf, maar dat heb ik niet gehaald. Persoonlijk wil ik totaal twaalf goals halen en veel assists leveren. Dan vind ik zelf dat mijn huurperiode geslaagd is. En met TOP Oss kunnen we wel in het linkerrijtje eindigen en stiekem de play-offs halen.”

Naam: Richonell Margaret
Geboortedatum: 7 september 2000
Club: TOP Oss (gehuurd van AZ)
Positie: spits
Sterke punten: snelheid, techniek, behendigheid

Voetbalzone is de officiële mediapartner van de Keuken Kampioen Divisie

Klik hier voor exclusieve interviews, talentscouts, actuele standen en het programma op onze Keuken Kampioen Divisie-pagina.Gerelateerd

Meer sportnieuws

19 reacties (laatste reactie door soccerfan_1)

Had voor Manchester city moeten gaan. Gaat het helaas niet maken in de Eredivisie namelijk.

30 december 2021 om 01:16

Nee dat denk ik ook niet!
Had veel van hem verwacht toen TOP hem op huurbasis overnam, maar hij is nog niet rijp voor een basisplaats!
Voetballend zit het wel snor, maar hij heeft te weinig body en meeverdedigen is ook niet zijn ding

Wederom het bewijs dat men moet stoppen met het roepen dat spelers te snel naar het buitenland gaan. Niemand heeft een glazen bol en je weet gewoon niet waar je zal eindigen.
Naast talent en immens veel discipline is er ook een behoorlijke dosis geluk nodig om het uiteindelijk te maken in de voetballerij

30 december 2021 om 09:31

Reqengi

"wederom het bewijs dat men moet stoppen met het roepen dat spelers te snel naar het buitenland gaan"

Hangt af van de situatie. Sommige spelers die te kort komen voor NL top zouden het wel beter kunnen doen. Puur voor het geld.

Maar bij zo een jongen kan het mogelijk liggen aan zichzelf (management). Volgens artikel ging het heel goed bij Vitesse, debuut maar kwamen er niet uit. Mogelijk vroeg management te veel.

"maar toch bleef zijn verblijf in Arnhem beperkt tot één seizoen nadat er geen akkoord kon worden bereikt over een contract. “Ik vond het zeker jammer dat ik niet bij Vitesse kon blijven. Ze hebben me veel vertrouwen gegeven. Wat er precies aan de hand was, weet ik niet.”

30 december 2021 om 10:54

Mr Krillin dat vond ik ook n opvallende passage. Klinkt - zoals wel vaker - alsof de voetballer zelf totaal niet betrokken was bij z’n eigen contractonderhandelingen. Das toch raar ??

& natuurlijk hangt t van de situatie af. Maar ongeacht waar het aan ligt; kwaliteit, mentaliteit, eigen management, de trainer, whatever; het is onvoorspelbaar. Het is ook alles behalve zeker dat n speler hier doorbreekt als ie blijft. Dat lijkt mij het punt van Reqengi.

31 december 2021 om 16:44

Dat gaat bij veel spelers zo hoor. Die laten alles aan hun zaakwaarnemer over. Hoezo denk je dat spelers van Raiola elke keer hetzelfde liedje lijken te spelen. Dat is zijn tactiek....de speler zelf snapt helemaal niks van die onderhandelingen...

Zijn pa is legend. Streef team met Davids! Zat ook in fifa streeft volgens mij.

Het zinnetje "ach, ik kom er wel" zegt al genoeg.
De kwaliteit is echt wel aanwezig maar door dit zinnetje heb ik her idee dat er te weinig voor gewerkt word anders had hij dit seizoen echt wel naast Pavlidis gestaan om de plek van Boadu op te vullen.

30 december 2021 om 10:30

Ik ken deze jongen niet maar ik vind niet dat je hem enkel op dat zinnetje kan afrekenen. Hij komt juist over als iemand die goed nadenkt over zijn carrière en kansen. Dat hij vertrouwen heeft in zijn talent en zelfverzekerd is, is toch prima.

30 december 2021 om 14:00

O.a. dat zinnetje, heb hem bij Az vaak zien spelen in Jong en heeft op mij nooit de indruk gemaakt een topper te willen worden of überhaupt de spits die hij op papier wel wil zijn.

30 december 2021 om 14:18

Oke, dan ben je beter op de hoogte dan ik. Het zegt trouwens ook wel genoeg dat hij niet weet waarom hij geen akkoord wist te bereiken met Vitesse. Als het om je eigen loopbaan gaat lijkt me dat je daar wel wat meer informatie over hebt toch..

31 december 2021 om 01:06

Dat weet hij echt wel, hij wilde niet bij jong Vitesse op laag niveau spelen en wilde waarschijnlijk ook gewoon meer salaris. Deze gozer denkt dat hij al heel goed is 😂 gaat niks van terecht komen

Deze jongen had dus gewoon bij Vitesse moeten blijven en moeten investeren in zijn carrière. Hij kreeg namelijk kansen. Het gras is altijd groener.

Misschien is de eerste foto wat misleidend bij de titel van het bericht , de Az speler is Buurmeester ,
Ik ken hem verder niet , terwijl hij blijkbaar net als Kenneth Taylor en Robin Schouten uit mijn dorp komt .
Verder vind ik het juist wel wel een verstandige keuze van deze speler, hopelijk gaat hij zich nog ontwikkelen .

31 december 2021 om 00:26

Gaat om de speler in het Top Oss shirt.

Gelukkig dat hij voor zijn carrière heeft gekozen. Bij Manchester City zou hij verpieteren. In Nederland blijven is zoveel beter voor de ontwikkeli- oh.

Nvm.

Also, hij zegt dat hij het zelf naar zijn zin had bij Vitesse, maar dat ze geen nieuw contract overeen konden komen. En dat hij niet weet wat er mis ging. Dan kiest Margaret voor AZ, omdat zijn pa en zaakwaarnemer hem hebben overtuigd dat dit de beste keuze zou zijn. En nu speelt ie niet bij TOP Oss.

Ik denk dat Margaret waarschijnlijk al een flink tijdje geleden een andere zaakwaarnemer had moeten nemen.

31 december 2021 om 01:02

Hij wilde destijds zelf bij Vitesse weg en tekende daarom het contract niet. Hij vond zichzelf te goed om bij jong Vitesse minuten te maken(die niet in KKD spelen) en voor het eerste Kwam hij ook nog te kort. Pure club hopper en dat hij nu niet eens bij top Oss vaste basisspeler is dat is aan de ene kant wel lekker om te horen.
Gebeurt vaker met jonge gastjes die al heel snel naast hun schoenen lopen, zijn carrière is gedoemd om te mislukken. Speelt over paar jaar in Malta/zandbak of bij Een hoofdklasse club

1 januari 2022 om 11:02

Poeh besef je wat je zegt? Dat je t wel lekker vindt dat zo’n jongens carrière - die je verder niet kent - nog niet zo top verloopt. Beetje zurig ..

1 januari 2022 om 19:34

Karma

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

TOP Oss

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
17.TOP Oss21-10
19.FC Dordrecht20-19
Voor de complete stand: Keuken Kampioen Divisie
SpelersPositieW
K. TejanAanvaller219
N. AlblasKeeper210
B. PrinssenKeeper00
L. van MeursKeeper10
N. AbdatVerdediger110
N. FleurenVerdediger110
J. LammersVerdediger200
Voor de complete selectie: Clubpagina TOP Oss.

0 fans
Aanvaller, 21 jaar
SeizoenClubW
2021/2022 TOP Oss 20 1 1 0
2021/2022 Jong AZ 1 1 0 0
2020/2021 Jong AZ 25 2 1 0
2019/2020 Jong AZ 17 4 0 0
2018/2019 Vitesse U19 13 7 1 0

In de wandelgangen

Zaterdag 22 januari
Ajax laat Nicolás Tagliafico onder geen beding op huurbasis naar Napoli vertrekken. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren