Hoofdrolspelers van toen hopen op tegengoals voor Ajax: ‘Ik schrik er wel van’

Donderdag, 2 december 2021 om 08:06Daniel Cabot Kerkdijk • Laatste update: 08:22

Met slechts twee tegendoelpunten in de eerste veertien Eredivisie-duels ligt Ajax goed op koers om een vijftig jaar oud record van FC Twente uit de boeken te verdedigen. De club uit Enschede is met slechts 13 tegengoals, en 23 clean sheets, in 1971/72 nog altijd recordhouder van de Nederlandse competitie. Hoofdrolspelers van toen gaan er niet van uit dat Ajax het huidige moyenne doortrekt. Dat zou immers betekenen dat het team van Erik ten Hag de huidige voetbaljaargang met maar vijf of zes tegendoelpunten in competitieverband afsluit.

Bekijk de voorpagina voor het laatste nieuws.Gerelateerd

Meer sportnieuws

40 reacties (laatste reactie door carlo35)

Als je naar het doelsaldo kijkt is het eigenlijk verrassend / verontrustend hoeveel verlies punten ajax al heeft. Uiteindelijk zal het daar om gaan.

2 december 2021 om 08:31

Qua expected goals hoor je alle duels te winnen. Je hebt ook wat pech gehad. Beide goals dit seizoen waren houdbaar en in de afronding was het niet altijd even scherp. Ik maak me er eigenlijk totaal geen zorgen over: soms win je lelijke wedstrijden moeizaam en dat heefr Ajax dit seizoen alleen nog maar vorige week gedaan. Het zou verontrustend zijn als je geen kansen creert of weinig scoort. Tegen de Eagles staan je expected goals op afgerond 4.

2 december 2021 om 08:31

hele gewaagde uitspraak om te zeggen dat het uiteindelijk om de punten gaat
Uiteindelijk zal je met dit doelsaldo gewoon kampioen worden, anders moet het wel heel gek lopen.

2 december 2021 om 08:32

Als je zoveel scoort en zo weinig goals tegen krijgt, zal Ajax over een langere reeks wedstrijden minder punten verliezen dan de concurrentie. Dat is een statistische zekerheid. In die zin is het puntverlies van Ajax zeker verrassend, maar geenszins verontrustend. Ik ga er nog steeds van uit dat Ajax met minimaal 10 punten verschil kampioen wordt.

2 december 2021 om 08:38

Nou is het niet zo dat die vele doelpunten mooi verspreid zijn over alle wedstrijden. Er zijn dus ook genoeg wedstrijden dat je 0 of 1 doelpunten hebt gemaakt. En straks met die champions league wedstrijden moet ik nog zien of Ajax het vol blijft houden. Echter verwacht ik ook dat Ajax kampioen wordt. Ik denk alleen niet met tien punten verschil.

2 december 2021 om 15:07@s.snape

CL is op dinsdag woensdag is allebei een voordeel t.o.v. de donderdag.
Verder is spelen in de CL door de beugel spelen tegen ploegen uit de grotere competities en niet tegen clubs uit Verweggistan. Heeft dus vaak ook een reisvoordeel.
Alhoewel de EL Con.l nu ook waarschijnlijk wat dichterbij wedstrijden zullen gaan hebben.
Een gemiddelde van 3 doelpunten is meer dan afdoende, er zullen inderdaad wel wedstrijden bij zijn van 1 of 2 maar als de verdediging zo blijft draaien is zelfs dat afdoende.
En dat nog eens met mooi voetbal op de mat, totnutoe ben ik over dit seizoen zeker niet ontevreden.


2 december 2021 om 09:03

Goh, hoe ver staat die deur open?

Zo dat is wel heel weinig trouwens, twee tegendoelpunten bijna halverwege de competitie.

Ze moeten over 2,5 week naar de Kuip, dus dan zullen er ongetwijfeld een stuk of vier bijkomen, nog een stuk of vier in de overige duels en nog vier als Feyenoord op bezoek komt in de Arena.

Twente maak je dus maar geen zorgen

2 december 2021 om 09:35

Een beetje satire is altijd leuk natuurlijk, maar jij hebt wel een hele ruime fantasie..

2 december 2021 om 10:20

Dennis, ik vind het een heerlijke opmerking. Precies hoe het bedoeld is. Beetje plagen, beetje steken, maar met respect en een heel dikke knipoog! Love it! On: dat record van Twente is echt miraculeus natuurlijk. Ik neem niet aan dat Ajax dat gaat redden. Maar ze doen t ontzettend goed.

2 december 2021 om 11:47

Rutgerrr, ik weet dondersgoed dat Feyenoord bijna altijd (dik) van Ajax verliest, als ze hun beste dag hebben zelfs vaak maximaal een gelijkspel eruit slepen en heel, heel, heel af en toe eens een keer winnen. Dus het was inderdaad satire.

Helaas

Het duo Timber-Martinez is gewoon geweldig en met een sloper als Alvarez ervoor geef je echt niks weg. Hij is het ontbrekende stukje defensief gezien. Beide tegengoals kwamen ook nog uit afstandschoten en de enige tegengoal in de competitie die in de zestien van ons gemaakt werd was een gigantische blunder van Pasveer (de goal van Paulinho uit bij Sporting).

2 december 2021 om 08:39

En in de CL was dat ook de enige tegengoal uit veldspel. De rest had 2 penalties nodig om te scoren tegen ons. Dus het gaat zelfs internationaal gewoon goed. Zeker met onze speelstijl is dat eigenlijk niet normaal, 5 tegengoals in 19 wedstrijden in totaal. Verwacht niet dat het record gebroken gaat worden, maar wie weet. We liggen wel voor op schema.

2 december 2021 om 08:49

Echt niets weggeven is ook heel erg overdreven. Volgens mij hebben ze meerdere keren genoeg kansen weggegeven maar werden deze niet goed ingeschoten of redde Pasveer.

2 december 2021 om 08:53

Het is een overdrijving. Niemand geeft helemaal niks weg. Zelfs amateurs kregen een/meerdere kans(en) tegen prime Ajax in 18/19. Je geeft gewoon echt nauwelijks wat weg, Alvarez is een uitstekende stofzuiger. Defensief staat het gewoon zo goed.

2 december 2021 om 08:55

Precies. Dat zeg ik toch ook dat je overdrijft.

2 december 2021 om 08:57

Je kan ook op alle slakken zout leggen, jeetje.

2 december 2021 om 09:15

@suarez7: Dit is Janssen he? Die is onder elk topic van Ajax te vinden om iets negatiefs te kunnen schrijven. Je zou maar zo moeten leven....

Twee tegengoals is echt heel knap. Weet van m'n eigen voetbal dat er niets lekkerder is dan dat je vrijwel zeker weet dat je geen goal tegen gaat krijgen, voetbal een stuk vrijer.

Ajax zal inderdaad nog wel genoeg tegengoals krijgen. Feyenoord nog twee keer, AZ en PSV. Ook de zwaardere wedstrijden in de champions league zullen vanaf nu een rol gaan spelen.

2 december 2021 om 08:50

Op zich speelt de Champions League al een rol. Uit mijn hoofd heb je drie keer punten laten liggen na een Europees duel. Het lijkt dan minder scherp in de afronding voorin en vooral erg slordig in de passing. Maar defensief heb je altijd iets om op terug te komen met uitstekende spelers als Martinez, Timber en Alvarez.

2 december 2021 om 08:54

En dan nog voor te stellen dat Ajax op de dinsdag of woensdag speelt. Het is al aangetoond dat je vooral punten verliest als je op donderdag europees speelt. In het hele verhaal mis ik trouwens ook de rol van Pasveer die de door jouw genoemde verdedigers toch een aantal keren goed geholpen heeft. Tegen Dortmund hadden de verdedigers veel problemen met Haaland. Dat hij niet scoorde lag niet aan de verdedigers maar aan Pasveer.

2 december 2021 om 08:59

Pasveer heeft enkele goals voorkomen en heeft zich uitstekend herpakt. Maar de goals van Warmerdam en Paulinho waren beide houdbaar. Ik vind hem dan ook geen onmisbare schakel, met Onana en in mindere mate Stekelenburg staat het defensief ook goed. Alvarez is voor mij onmisbaar omdat je geen vervanger hebt en met hem je in gevaarlijke countersituaties terecht komt. Een eerste helft tegen Besiktas toonde dat af en toe toch wel aan. En Timber en Martinez hoef je natuurlijk geen woorden aan vuil te maken.

2 december 2021 om 09:02

Het is ook inherent aan de speelwijze dat je kansen weggeeft, zeker tegen een fenomeneen als Haaland. Gelukkig speelde Pasveer toen de wedstrijd van zijn leven: maar in het algemeen is die driehoek daarvoor een stuk belangrijker voor de defensieve weelde dan hij. Naar mijn mening in ieder geval.

2 december 2021 om 09:07

Over het donderdagavond-voetbal ben ik het trouwens volledig met je eens. Dat Ajax na een Europese week punten laat liggen is gewoon slecht, de vermoeidheid speelt een rol maar de ongekende arrogantie waarmee je een uur lang tegen de Eagles speelt moet eigenlijk ook niet onbestraft blijven. In tegenstelling tot een Feyenoord dat de grasmat ook na een Europese wedstrijd vanaf de 1e seconde op eet.

2 december 2021 om 12:17

Jahoor een AZ gaat even een paar x scoren, met een griek die honderenden kansen nodig heeft, een Karlsson die uitvorm is, een marrokaan en een Ijslander die over zn eigen voeten struikelen. Tuurlijk!

2 december 2021 om 16:02

Niet zo arrogant doen. Het voetbal kan er in 2022 totaal anders uit zien. En twee keer scoren kan AZ echt wel, als ze hun dag hebben.

Timber Martinez vindt ik een erg goed duo en ben ook blij dat ten hag niet aan heeft gehouden aan Timber-Blind

Combinatie van factoren, afgezien van het feit dat Ajax dit seizoen goed is, heeft PSV in de competitie 0 weerstand geboden. Daarbij ook nog dat veel teams op een punt spelen tegen ajax en niet eens aan aanvallen denken, tja dan krijg je ook niks tegen. Zelfs als ze nieteens in de 16 komen, dan zul je ook nauwelijks penaltygoals tegenkrijgen. Toch ga ik er vanuit dat ajax nog wel eens verliest met 2-0 a 3-0. Dat heeft elk team toch wel eens per jaar.

2 december 2021 om 08:50

Het aantal tegengoals van Ajax is indrukwekkend en heel knap, Voor zo'n record komt er ook een dosis geluk bij kijken, zoals Ajax dat afgelopen weekend bv. had tegen Sparta. Zou heel knap zijn om dit vol te kunnen houden.

2 december 2021 om 10:55

Welke dosis geluk precies? sparta heeft 1 doelpoging ondernomen en die was niet eens op goal. Zolang ze niet op goal schieten heb je geen geluk nodig om de 0 te houden.

2 december 2021 om 08:50

Dat PSV geen weerstand heeft geboden vind ik ook overdreven. Zeker als je ziet dat PSV 2 dagen minder rust had na een europes week, en PSV nog zoekende was door enkele belangrijke blessures. De eerste helft deed PSV in kansen niets onder voor Ajax.

Mooie prestaties, van deze oude mannen, maar ook van het huidige Ajax. Als je zo sterk verdedigt dan is dat statistisch gezien volgens mij een garantie voor de titel. In de titel staat “ ‘Ik schrik er wel van’”, maar uit de tekst kan ik niet halen wie nou waarvan schrikt.

2 december 2021 om 09:02

Verschil is wel dat Twente 14 van de 34 wedstrijden gelijk speelde. Zal niet echt een leuk schouwspel geweest zijn dat seizoen... Ze werden ook derde, dus niet heel gek dat men dit vergeet, imo terecht.

2 december 2021 om 09:10

Geen idee, misschien was die derde plek voor hen wel een wereldprestatie?

2 december 2021 om 10:05

Het was in die tijd voor Twente niet heel bijzonder om 3e te eindigen, dat dezen ze vaker rond die periode. Het is een mooi record, maar wie heeft het überhaupt nog over records van 50 jaar terug? Ik kan er geen 1 opnoemen, of dat nu van Ajax, PSV, Feyenoord of Twente is.

2 december 2021 om 10:58

Ajax was 50 jaar terug de eerste club die alle prijzen in 1 jaar won. Dat is volgens mij alleen Bayern en Barcelona ook gelukt. Toch wel een aardig groot record.

Nou, dat record gaan we wel kwijtraken en ik denk dat Ajax het ook nog aardig gaat aanscherpen.
Kan natuurlijk ook niet anders met een geweldenaar als Pasveer op doel.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Ajax

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Ajax4856
2.PSV4622
3.Feyenoord4227
5.AZ3613
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
R. GravenberchMiddenvelder201
D. TadićAanvaller207
S. BerghuisAanvaller195
D. KlaassenMiddenvelder173
R. PasveerKeeper170
S. HallerAanvaller1712
AntonyAanvaller167
Voor de complete selectie: Clubpagina Ajax.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Ajax.

78 fans
Middenvelder, 30 jaar

In de wandelgangen

Woensdag 26 januari
Een overgang van Álvaro Morata naar Barcelona is uitgesloten. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren