Kieft ziet drie nieuwe leiders bij AZ na vertrek Boadu, Koopmeiners en Stengs

Zaterdag, 25 september 2021 om 07:48Yanick Vos • Laatste update: 07:51

AZ is bijzonder moeizaam begonnen aan dit Eredivisie-seizoen. De ploeg van trainer Pascal Jansen is terug te vinden op de zeventiende plaats op de ranglijst met slechts drie punten uit vijf wedstrijden. Het vertrek van onder meer Teun Koopmeiners, Myron Boadu en Calvin Stengs lijkt AZ zwaar te vallen, ziet ook Wim Kieft. In zijn column voor De Telegraaf analyseert hij de situatie van de Alkmaarders en wijst hij naar drie nieuwe leiders in het team van Jansen.

Bekijk de voorpagina voor het laatste nieuws.Gerelateerd

Meer sportnieuws

45 reacties (laatste reactie door @osthoved89)

Het blijft triest dat AZ geen goede vervangers heeft gehaald voor deze spelers, maar zichzelf wel verder vond dan Feyenoord. Iedereen had dit aan zien komen.

25 september 2021 om 07:58

Om deze reden zal Feyenoord altijd groter blijven dan AZ. Feyenoord heeft een grote achterban met kennis vanuit alle hoeken. Die weten te anticiperen wanneer er vele spelers vertrekken om alsnog mee te doen. Ik snap dat AZ geen spelers haalt voor grote bedragen, maar een beetje scouting mocht wel op zijn plaatst zijn. Feyenoord heeft ook voor weinig heel goed ingekocht. Ik verwacht 3 nieuwe spelers in de winter.

25 september 2021 om 08:10

Het woord 'altijd ' is een beetje twijfelachtig. Als AZ ineens wel wat goeds gaat doen met dat geld komen ze zo weer naast Feyenoord. Het verschil tussen die 2 clubs is namelijk niet zo heel groot.

25 september 2021 om 08:12

@feyepool, Ik denk wel dat Feyenoord groter blijft en een grotere achterban heeft, maar na een zomer creatief scouten moeten we niet doen alsof we dat al jaren doen. Feyenoord heeft met het nieuwe beleid zelfs gekeken naar Az, omdat zij al jaren in de goede richting aan het bouwen waren. Door creatief te scouten, een duidelijke spelopvatting en tijdig verkopen. Waar Feyenoord al jaren lelijk voetbal zonder een plan speelde en een negatieve transferbalans had. Het ontbrak Feyenoord juist aan kennis om dit op te lossen, maar daar lijkt nu verandering in te zijn gekomen. En AZ heeft deze zomer een fout gemaakt door te masaal te verkopen en te weinig te investeren en voelt dat direct in het veld, maar die zullen in de winter echt nog wel gaan investeren.

25 september 2021 om 08:17

Welke criteria houd je dan aan? De afgelopen tien jaar eindigde AZ vier keer boven Feyenoord, Feyenoord 6 keer boven AZ. Feyenoord won de afgelopen jaren 5 prijzen, AZ met hun gouden generatie won er 0. Feyenoord heeft meer naamsbekendheid, meer supporters, een grotere historie, een groter stadion, is veel bekender internationaal. Etc. Etc. En misschien is de huidige situatie wel het meest tekend. AZ staat 17 en ik zie en hoor eigenlijk amper gemoor. Moet je eens zien wat er gebeurd als Feyenoord 17de staat na 6 potjes dan ligt de trainer eruit, is er onrust en wordt de bus opgewacht. Nee, Feyenoord is in bijna alles groter.

25 september 2021 om 08:21

Hier moet echt keihard om lachen. Feyenoord heeft al 30 jasr wanbeleid. AZ is in alles Feyenoord lang en breed voorbij.

25 september 2021 om 08:30

@LindaNolta, Feyepool overdrijft en daarom nuanceer ik het, maar jij plaatst een lachwekkende comment. 30 jaar wanbeleid...eens, maar daar lijkt verandering in te komen. In alles lang en breed voorbij is totale onzin, maar dat weet je zelf ook.

25 september 2021 om 08:30

In wat dan? Feyenoord heeft een hogere begroting, is de afgelopen 10 jaar vaker boven AZ geëindigd dan andersom en is qua achterban vele malen groter dan AZ. Ik heb veel respect hoe AZ de afgelopen jaren structureel goed beleid heeft gevoerd en daarmee ook aansluiting heeft gevonden bij de top 3. Zeggen dat AZ als club Feyenoord al lang en breed voorbij is, raakt kant noch wal

25 september 2021 om 08:38

AZ voert nog altijd een structureel beter beleid dan Feyenoord. Veel investeringen in de jeugdopleiding en geen paniekaankopen. Op termijn pluk je daar de vruchten van, zoals we de afgelopen 2 jaar hebben kunnen zien met ijzersterke lichting. Nu die zijn vetrokken hebben wij zitten wij in een tussenjaar waarna er weer een nieuwe lichting zal opstaan. Leuk dat Feyenoord het nu goed doet met een paar huurspelers hoor, maar die zijn volgend seizoen weer weg, en dan? Blijft er ook niet veel van over. Puur korte termijn beleid wat ze daar voeren.

25 september 2021 om 08:39

Ach het is al zo vaak gesuggereerd dat AZ Feyenoord voorbij is maar Dat is gewoon niet zo Feyenoord is in alles een veel grotere club als AZ en dat zal nooit veranderen .

25 september 2021 om 08:42

Alkmaarfan,

Enkel Til is gehuurd. De rest is aangekocht.

25 september 2021 om 08:49

Dessers en Reiss ook. Maar die staan niet eens in de basis. Ja de selectie is smal, maar Feyenoord is met Senesi, Malacia, Sini, Geertruida, Pedersen, Bijlow en Kokcu wel bezig met het creëren van waarde. Daarbij hopen dat spelers als Milambo, Hartjes en Balde hun potentie ook waar kunnen maken.

25 september 2021 om 08:50

@allmaarfan, ook een comment met 90% onzin. Feyenoord heeft slechts 3 huurspelers, Til , Dessers en Nelson. Verder is Feyenoord juist bezig met de lange termijn. Contracten van talenten, voornamelijk spelers met restwaarde aangetrokken of spelers die er direct staan en de scouting en de jeugdopleiding op de schop. Begrijp niet waarom je zoiets neerzet als het onzin is.

25 september 2021 om 08:52

Dat heeft weinig met kennis te maken, want daar schort het bij Feyenoord eigenlijk al decennia aan. Niet voor niets lopen Ajax en PSV mijlenver voor. Feyenoord heeft alleen een veel groter achterland en dat is eigenlijk de reden waarom ze nog niet ver teruggevallen zijn. Nu vind ik het prima hoor, want een club als Feyenoord hoort bovenin mee te doen, maar ik zou het als supporter niet te mooi maken, want van een leien dakje gaat het al heel lang niet bij Feyenoord.

25 september 2021 om 08:53

Korte termijn beleid, je weet dat van de basis alleen Til speelt? Of waren jullie vorig jaar met BMI ook bezig met korte termijn beleid? Met Senesi, Sini, Malacia, Geert, Bijlow, Kokcu, Hendriks, Antonucci, Balde, Milambo en Hartjes zitten er genoeg eigen jonge jongens bij de selectie. En ze zullen niet allemaal miljoenen opleveren maar toch zeker wel genoeg. Zeker als je het afzet tegen aankoopsommen.

25 september 2021 om 08:56

@Sirius, inderdaad, beetje irritant om zo hoog van de toren te blazen. Wacht nou maar totdat we weer twee of drie jaar stabiel zijn. Verliezen we vanavond van Nec dan is alles weer slecht volgens dezelfde mensen.

25 september 2021 om 08:56

@Sirius, Maar dat zeggen de Feyenoorders hier boven toch ook niet? Het gaat er om dat Feyenoord nu een nieuwe weg ingeslagen is en eindelijk een visie lijkt te creëren. Ze zijn nog nergens natuurlijk, maar het begin is prima toch?

25 september 2021 om 08:58

@Linda: Dat zijn dan nog verrassend veel prijzen die Feyenoord gepakt heeft in die 30 jr, ondanks dat wanbeleid. In tegenstelling tot AZ dat Feyenoord al "lang en breed voorbij" zou zijn....

25 september 2021 om 09:04

@messibazoer - Ik heb het ook niet over de Feyenoorders, maar over de Feyenoorder waarop ik reageer.

25 september 2021 om 09:06

@fr010frdam - Het begint er in ieder geval weer op te lijken met veel jonge(re) spelers die waarde vertegenwoordigen en transfers die wel goed uitpakken. Ik ben wel nieuwsgierig naar de komende jaren. Interessant om dat project te volgen.

25 september 2021 om 11:03

Een beetje met nuance naar de eigen club kunnen kijken is wel eens een fijne afwisseling.

25 september 2021 om 11:16

Het grotere verschil is dat Feyenoord hogere salarissen kan betalen, omdat de begroting 2,5 keer zo groot is als die van AZ. Dan kan je wel roepen dat Feyenoord voor weinig wel goed wist in te kopen, maar dan moet je wel ook even vermelden dat het met Alireza, Trauner, Desserts, Aursnes en Nelson gaat om spelers die AZ niet kan betalen. De enige waar je over zou kunnen twijfelen is Pedersen.

25 september 2021 om 12:17

@dr.mario, als je amper gemor hoort van AZ-supporters over de 17e plek moet je echt wat beter om je heen kijken in live meepraten van AZ en artikels over AZ. Daar wordt namelijk geen goed woord gerept.

25 september 2021 om 13:36

Scouting bij AZ niet goed ? Zullen we even we even kijken wat AZ de afgelopen jaren verdiend heeft aan transfers tegenover Feyenoord. AZ is gezond, Feyenoord verre van. Ooit had Feyenoord een betere jeugdopleiding, al jaren is AZ Feyenoord daarin voorbij.
Ik vind daar tegenover dat zij met beperkte middelen wel een aardig elftal hebben. Alleen is de selectie veel te smal. Straks een paar blessures of schorsingen en je hangt. Met AZ gaat het nog wel goedkomen. Veerman er in de winterstop bij en wellicht nog wat en dan komt het vast weer goed.

25 september 2021 om 11:13

Az is ook verder dan feyenoord. Daar doet 1 minder seizoen niks aan af. Az gaat veel vaker door in europa. Iets wat feyenoord bijna nooit lukt. En tja die paar bekertjes die feyenoord wint. Leuk maar zeg nou eerlijk, wie neemt die beker nou echt serieus. Internationaal staat az er ook beter op dan feyenoord tegenwoordig

25 september 2021 om 12:04

Die paar bekertjes tellen als prijs, maar ook zeker dat kampioenschap van enkele jaren geleden. Maar van jou verwacht ik ook niks positiefs over Feyenoord

25 september 2021 om 14:00

Bijzonder om deze discussie te lezen vanuit verschillende perspectieven (feyenoord supporters, AZ supporters en neutrale voetballiefhebbers). Volgens mij is de hele discussie 'az is Feyenoord voorbij' een hele zinloze discussie. Een half jaar geleden had ik het er wellicht met frisse tegenzin mee eens kunnen zijn. Momenteel echter zeker niet. In mijn optiek is de huidige selectie van Feyenoord beter dan die van AZ en herbergt het ook meer financiële waarde. Van de AZ basis zijn alleen Karlsson en Wijndal potentieel veel geld waard, van die laatste kun je het inmiddels gaan betwijfelen. Feyenoord heeft er nu toch een heel aantal rondlopen die zeker veel geld gaan opleveren (bijlow, Sinisterra, Senesi) en daarnaast ook nog een paar die mogelijk veel op gaan leveren (kokcu, Pedersen, Geertruida, Malacia). Als je transfermarkt even erbij pakt, schat men de selectie van Feyenoord op ruim 100 miljoen en die van AZ op ruim 70 miljoen. Nou heeft AZ de afgelopen tijd een paar grote uitgaande transfers gehad, dus er zal meer in de kas zitten waarmee men ook wel richting de 100 miljoen gaat.

Kortom: beweren dat AZ als club Feyenoord voorbij is valt niet hard te maken. Voetbal is een dagvers product, over een half jaar kan het er compleet anders uit zien.

Vooral Koopmeiners wordt gemist. Dat was in mijn ogen de dirigent van AZ. De bepalende speler. Die was voor de Eredivisie echt een topspeler. Die andere 2 blijven veredelde jeugd spelers. Die gaan niet slagen in het buitenland. Over een paar jaar voetballen die weer gewoon in de Eredivisie. Ik zie een Boadu nog wel bij Feijenoord terecht komen. Of gehuurd of goedkoop gekocht. Die Stengs is echt een mooi weer voetballer. Uiteindelijk leuk voor subtop Nederland. Lees Utrecht, Vitesse, Twente etc.

25 september 2021 om 09:01

Tja, maar AZ is ook gewoon subtop. Hiermee wil ik niet provoceren of wat dan ook, maar laten we gewoon realistisch blijven. Verder ben ik het met je eens dat vooral Koopmeiners een aderlating is voor AZ. Dat was met afstand de meest volwassen speler in de selectie, ondanks z'n nog jonge leeftijd. Maar goed, AZ komt er wel bovenop. De verdediging mag dan kwetsbaar zijn, maar kwalitatief zijn ze te goed om deze slechte reeks lang door te zetten. Die staan over 1 of 2 maanden waarschijnlijk wel weer bij de top 5, afhankelijk van hoelang ze in deze dip blijven.

Vond AZ helemaal niet zo slecht, niet helemaal gelukkig en het moet zijn vorm nog vinden. Er is voldoende talent en dat komt allemaal wel weer. Goed zaken gedaan maar ook goede spelers kwijt. Het lot van veel clubs

25 september 2021 om 09:37

Ben ik ook mee eens, de TD koopt weer het minimale aan om jonge spelers de kans te geven. Eigenlijk wordt dit beleid al jaren gevoerd en meestal gaat dat prima. Sommige AZ supporters schreeuwen moord en brand dat Jansen ontslagen moet worden, maar daar schiet je als AZ zijnde niks mee op aangezien het spel best aardig is. AZ zit gewoon in dezelfde fase als begin vorig seizoen.

25 september 2021 om 11:16

Corona zal meespelen, jaar lang geen inkomsten, verbouwing van het stadion. Beukema lijkt me een goede, Joey Veerman is niet gelukt maar er is voldoende talent. Onzin om de trainer eruit te gooien, maar de verwachtingen zijn erg hoog. Zou het nog maar eens aanzien.

Feyenoord supporters zijn er opeens wel telkens als de kippen bij om te vertellen hoe veel beter zij dan AZ zijn. Leuk voor jullie hoor, en stiekem kijk ik met jaloezie naar Feyenoord, maar laten we aub niet doen alsof Feyenoord het al jaren geweldig doet. AZ heeft nu ontzettend slecht ingekocht en is op zoek naar spelers die in de rol van leider gaan groeien. Op termijn zal er wel iemand opstaan en dan eindigt AZ gerust wel weer in het linkerrijtje. Ja, het is niet wat we gewend zijn van AZ.. door fouten van Huiberts en Jansen. Maar dat iedereen nu AZ zo graag naar beneden praat, laat me toch wel zien dat AZ iets goed doet.

25 september 2021 om 09:26

Ach vorig seizoen las je niet anders dat AZ feyenoord voorbij was, dus snap het wel.

25 september 2021 om 10:02

Snap de Feyenoorders wel en vind dat ze best hun gram mogen halen. Genoeg AZ’ers afgelopen seizoenen gezien die zichzelf met gemak boven Feye schaarden.

25 september 2021 om 12:20

Het ding is dus een beetje dat de meeste AZ'ers AZ niet boven Feyenoord schaarden, maar het met name Ajacieden en PSV'ers waren. Om dan elk artikel zo obsessief je gram te halen zoals enkele Feyenoorders dat nu doen is wel een beetje zielig en onnodig imo.

28 september 2021 om 09:36

Volledig eens met Spursfan96. Het waren vooral supporters van andere clubs die AZ per se boven Feyenoord plaatsten. Het komt inderdaad nogal zielig over.

25 september 2021 om 10:42

Als de maatstaf “het linkerrijtje” is, dan is het wel heel triest gesteld. Feyenoord supporters hebben natuurlijk gewoon gelijk. Belachelijk dat mensen AZ na een paar goede seizoenen ze boven Feyenoord schaarde. Je ziet dat nu 3 sterkhouders wegvallen en er niet is ingekocht er vrij weinig overblijft.

28 september 2021 om 09:35

Dat zou andersom ook zo zijn. Als Feyenoord hun 4/5 beste spelers verkoopt blijft er ook niks over. Dat is vrij logisch.

Heeft de bouw van het stadion niet ook met het gebrek aan grote aankopen te maken? Misschien dat ze daarom ook even pas op de plaats moeten maken.

25 september 2021 om 09:41

10 miljoen verzekerd, 10 miljoen rentevrije lening bij de gemeente en 5 miljoen eigen vermogen. Als je 50 miljoen incasseert aan spelers moet dat dus niet het verschil maken.Kijk ,dit vind ik een sterk verhaal van Wim.
Ik denk er precies zo over , en dat het in Alkmaar wel goed komt, zonder in paniek te raken.
De spelers die het vertrek van de vorige sterkhouders moeten opvangen , zijn zeker niet de minste.
Ondanks die verliespot tegen Twente zag ik ook veel goede momenten, gecombineerd door individuele kwaliteit.

25 september 2021 om 09:13

Ze moesten Midtsjo als captain voorstellen werkt hard. Gewoon Letschert naar jong AZ zetten en Beukema, Barasi, Taabouni en Evjen kans geven. Zet de Wit, Clasie effe op de bank. De jonkies willen zich bewijzen dus zullen ze hard werken!

25 september 2021 om 09:23

Zoiets ja , en aan de voorhoede mankeert weinig vind ik , dat gaat binnenkort weer als een lier.
En op die manier heeft AZ een bank waar menige eredivisie club jaloers op kan zijn.

Kieft bedoelt uiteraard Jansen, Huiberts en Eenhoorn..

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

AZ

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
11.AZ124
12.SC Cambuur12-7
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
J. KarlssonAanvaller94
V. PavlidisAanvaller92
E. PokuAanvaller30
M. BakkerKeeper00
H. VerhulstKeeper20
P. VindahlKeeper70
Voor de complete selectie: Clubpagina AZ.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina AZ.

8 fans
Aanvaller, 22 jaar

In de wandelgangen

Maandag 25 oktober
Hoewel Mohamed Salah interesse geniet van Real Madrid, heeft hij oren naar een langer verblijf bij Liverpool. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren