Duitse bond maakt weg vrij en gunt Kuntz bondscoachschap bij Turkije

Vrijdag, 17 september 2021 om 17:11Mart Oude Nijeweeme • Laatste update: 17:12

De Duitse voetbalbond heeft bevestigd dat Stefan Kuntz op weg is om de nieuwe bondscoach van Turkije te worden. De DFB zegt in een bericht op de website de Duitse oefenmeester te ontslaan, mocht hij met de Turkse bond een contract overeenkomen voor het bondscoachschap. Turkije is is op zoek naar een nieuwe eindverantwoordelijke na het ontslag van Senol Günes, die de laan uit werd gestuurd na de oorwassing tegen Oranje (6-1) in de WK-kwalificatie. Kuntz was tot op heden bondscoach van Jong Duitsland, met wie hij begin juni Europees kampioen werd.

De geruchten over de nieuwe bondscoach raakten in een stroomversnelling nadat Kuntz op het vliegveld van Istanbul werd gesignaleerd na afloop van een gesprek met Hamit Altintop, de manager van de Turkse voetbalbond TFF. Kuntz reageerde via sociale media op de opgedoken beelden. "Ik was in Istanbul op uitnodiging van de TFF, maar er is op dit moment geen nieuws over een overeenkomst", benadrukte de Duitser. "Door de successen van Stefan Kuntz bij de Duitse beloftenploeg en zijn bijzondere relatie met Turkije, wil de DFB deze volgende stap in zijn carrière niet in de weg staan", schrijft de Duitse bond op de website.


Kuntz, voormalig Duits international en oud-speler van onder meer Besiktas, VfL Bochum en Arminia Bielefeld, is sinds 2016 in dienst van de Duitse voetbalbond. De oefenmeester trainde achtereenvolgens de Onder-21 en Onder-23. Deze zomer werd hij met Jong Duitsland Europees kampioen door in de finale met 1-0 te winnen van Jong Portugal. In de halve finale van datzelfde EK waren de Duitsers met 2-1 te sterk voor Nederland. Kuntz heeft in Duitsland een goede staat van dienst in het werken met jonge spelers en moet Turkije naar het WK in Qatar zien te loodsen. De Turken bezetten op dit moment de derde plek achter Nederland en Noorwegen.

De zoektocht naar een nieuwe bondscoach werd ingezet nadat Turkije vorige week afscheid nam van Günes, die 32 wedstrijden aan het roer stond bij de Turkse ploeg. Hij behaalde daarin vijftien overwinningen, speelde tien keer gelijk en ging zeven keer onderuit. Het ontslag van Günes kwam niet geheel uit de lucht vallen. Voorafgaand aan de wedstrijd tegen Nederland was de druk op de schouders van de trainer al gegroeid na het 2-2 gelijkspel tegen Montenegro. Günes, ex-trainer van onder meer Trabzonspor, Bursaspor en Besiktas, was sinds 2019 de Turkse bondscoach.


Poll

Vind jij dit een logische keuze van de Turkse bond?


Gerelateerd

Meer sportnieuws

29 reacties (laatste reactie door clutch)

Doet Turkije er niet goed aan om een buitenlandse coach te nemen? zitten vaak (nu) best goede spelers maar al jaren als ik turkije kijk lijken ze echt zonder gedachten te voetballen, in de competitie ook terwijl ze altijd aardig wat uitgeven en best oké spelers hebben.

15 september 2021 om 14:28

Turkije doet er zeker goed aan om een buitenlandse coach te nemen, daarom ook deze Stefan Kuntz. Ik denk dat dat ook de enige oplossing is, aangezien geen enkele Turkse coach mij geschikt lijkt voor deze functie. Zou mooi zijn als ook de rest van het Turkse voetbal naar het Duitse model ingericht gaat worden, maar ik denk dat dat valse hoop is.

15 september 2021 om 14:34

Sowieso best vreemd dat een land dat zo ''voetbalgek'' is (als je de supporters hooligans etc zo ziet) en zoveel inwoners heeft (volgends mij top 5 van europa) zo een matig voetballand is. Met een beetje input kunnen ze echt van het kaliber frankrijk, duitsland, spanje worden.

15 september 2021 om 14:54

Heb je helemaal gelijk in. Echter is het "voetbalgek" zijn vooral berust op het kijken en supporten van (een) voetbal(club). Turkije heeft weinig tot geen mensen die serieus nadenken over voetbal en het naar een hoger plan proberen te tillen. De mensen die het Turkse voetbal moeten besturen, zijn voornamelijk gericht op eigenbelang, politiek, geld, vriendjespolitiek, etc.

15 september 2021 om 16:08

Ik weet niet of Turkije geografisch nou bij Europa hoort, maar zo ja, zijn ze niet top 5 maar top 1 qua inwoners.

15 september 2021 om 17:56

Nymus, volgens mij is alleen Istanbul Europees, de rest valt onder Azië Maar goed die stad heeft ook al bijna 15,5 miljoen mensen

15 september 2021 om 14:28

Dat doen ze nu toch ook?

15 september 2021 om 14:31

Ja het was ook alleen vragend bedoeld. misschien wat onduidelijk getypt inderdaad.

15 september 2021 om 14:45

Ah, ik dacht inderdaad dat jij hem een echte Turk achtte, dan heb ik het verkeerd begrepen. Excuses

Ben benieuwd, op papier een prima kandidaat, alleen moet de rest van de organisatie ook aangepast worden. Als hij op korte termijn faalt zal TFF wederom bij Terim, Avci of Sergen uitkomen en dan kun je opnieuw beginnen.

Wel een coach die zijn sporen al wel verdiend heeft..??? Zal wel aan mij liggen denk ik..

15 september 2021 om 14:51

Kuntz heeft jaren bij Besiktas gespeeld, dus kent de cultuur. Heeft een bepaalde visie op voetbal (zie EK jeugd). Had niet de beste voetballer maar wel het beste team. En het creëren van een team is op dit moment wel het belangrijkste. Laatste maanden was het een los zand. We hadden het ook geprobeerd met Hiddink, die hee wat strepen had maar dat was ook geen succes. Verder zijn er ook voldoende Duitse- Turken in het elftal waardoor een Duitser een betere optie is, aangezien er weinig capabele trainers zijn in Turkije.

15 september 2021 om 15:29

Ik vind dit een beetje dubbel eerlijk gezegd.
Van de ene kant lijkt het me goed een Duitse trainer aanstellen, ook omdat hij in het verleden in TR heeft gevoetbald. Van de andere kant triest dat we geen geschikte TR trainer hebben voor het TR elftal.
Hopelijk krijgt hij de Duitse discipline in het team, wat jij ook aangeeft er lopen paar jongens die uit Duitsland komen en dat kan wel eens goed uit pakken…

15 september 2021 om 15:54

Je reactie snijdt wel hout moet ik zeggen. Ik blijf het toch bijzonder vinden dat zo’n voetbalgek land met heel veel inwoners steevast weinig bijzonder presteert. Wellicht dat een onconventionele keuze meer gaat opleveren inderdaad

17 september 2021 om 20:48

We hebben zowel met het opleiden van jeugdspelers als trainers niet de juiste kennis en mentaliteit. Kennis omdat de jeugdopleidingen en faciliteiten geen reet voorstellen. Weinig jeugdopleidingen en jeugdcompetities. Kennis, hoe planmatig aan te pakken, een goed fundament bouwen. Dat er incidenteel spelers met kwaliteit (geen topspelers) slagen lijkt meer toeval dan wijsheid.

Ik denk dat Turkije dit wel eens zou kunnen wille om wat Duitsers met een Turkse achtergrond over te halen om voor Turkije uit te komen.

Duitsers in het Turkse voetbal is vaak wel een succes geweest. Jupp Derwall stond aan de basis van de successen van Galatasaray in Europa. De mentor van Mustafa Denizli en Fatih Terim. Feldkamp en Daum waren ook succesvol. Ik geloof er best in dat Kunz een tactisch sterke trainer is. Ik ben wel benieuwd of hij de skills heeft om het Turkse elftal te managen en of hij kan omgaan met de druk. Is toch wat anders dan een jeugdelftal. Maar al met al vind ik het een prima keuze en ben ik allang blij dat ik geen Terim of Güneş hoef te zien.

17 september 2021 om 17:39

Piontek was de echte architect van die succesvolle jaren van het Turkse voetbal. Toevallig ook een Duitser. Was sportief niet heel succesvol, maar onder zijn leiding werd er in elke uithoek van Turkije gekeken naar talentvolle voetballers en werd er een database bijgehouden. In dat opzicht trek ik de vergelijking met Lucescu. Die begon met de verjonging maar werd weggestuurd omdat ze in Turkije eisen dat je de selectie verjongt en tegelijkertijd al je wedstrijden wint.

Ligt het aan mij (ja vaak wel) of zijn Duitse trainers behoorlijk in trek?

17 september 2021 om 17:39

Klopt. de Duitse bond heeft rond 2010 van alles omgegooid in het opleiden van talenten, maar ook trainers. Als je tegenwoordig mooie, verzorgd aanvallend voetval wil spelen moet je in Duitsland zijn voor een trainer.

Het schijnt ook dat toen veel hebben gekeken naar hoe wij vroeger deden in de jeugdopleiding. Ze hebben een beetje de omgekeerde weg bewandeld.

Op zich niet gek om een niet-Turk als trainer aan te stellen zodat in dit geval, de Duitse voetbalmentaliteit overgebracht kan worden. Maar ik zou graag zien dat er minimaal 1 Turkse assistent zal zijn om in ieder geval die persoon min of meer op te leiden door Kuntz. Verder adviseer ik hem om op papier vast te laten zetten dat hij onafhankelijk de spelers kiest en de opstelling maakt en niet het bestuur achter de schermen. Eigenlijk hebben we een masterplan nodig want het hele Turkse voetbal moet op de schop, lees investeren in de jeugd maar dat zie ik het huidige bestuur nog niet doen helaas.

Al komt Jantje of Pietje daar als trainer dan nog zal het een flop worden. Zolang het bestuur (lees: TFF) niet weggaat en ruimte overlaat aan mensen met kennis, dan zal het binnen de kortste keren weer misgaan.

17 september 2021 om 22:22

Ze gaan zelf niet weg nee, maar het begint erop te lijken dat ze nu mensen neer zetten die wel verstand hebben van voetbal. Aanbrengen van Hamit Altintop als eindeverantwoordelijke van de nationale elftal is een stap in de goeie richting vind ik.

Beter dan al die namen die genoemd werden, Aykut Kocaman Okan Buruk Mustafa Denizli alle 3 spelen saai en verdedigend voetbal zonder enig vorm van taktiek. Ben blij met deze Kuntz

17 september 2021 om 17:49

Verdedigend voetbal is toch niet erg? We zijn geen topland dat we elke wedstrijd moeten domineren met aanvallend voetbal. Bedoel natuurlijk niet dat je je met 11 man moet ingraven in je eigen zestien, maar met verdedigend voetbal, indien goed uitgevoerd, kunnen we ver komen.

Ik verwacht er niet veel van, want er is geen duidelijke plan waar ze achter staan. Dit zijn spontane ingrijpen, Altintop krijgt meer verantwoordelijkheden, een Duitser wordt de nieuwe bondscoach. Wat als Senol Gunes niet had geroepen dat ze hem hadden ´gesmeektⴠom te komen? Dan was hij nu nog steeds de trainer en moest Hamit doorgaan met waar hij hiervoor bezig mee was, wat dat ook moge zijn. Nu is het ook niet meer erg als we het WK niet halen, want er is een nieuwe trainer die aan de zogenaamde wederopbouw begint.

Enige voordeel van een buitenlandse bondscoach is dat we dat gezeur niet meer krijgen dat sommige spelers in de basis staan omdat de bondscoach zijn clubvoorkeur laat spreken. Al heeft Kuntz ook een verleden bij Besiktas, ik denk niet dat de media en fans zo ver zullen gaan dat ze dat er bij zullen betrekken.

17 september 2021 om 18:42

Buitenlander limiet speler instellen in de competitie voor het ontwikkelen van Turkse spelers, om vervolgens een buitenlandse bondscoach aan te stellen 🤣

17 september 2021 om 18:48

Dat vind ik niet eens zo'n groot probleem. We hebben dat al eerder gehad met Hiddink en het ene sluit het andere niet uit. En zoals ik boven al aangaf, een buitenlander (twee als je Derwall ook meerekent) is de architect van die gouden generatie uit de jaren '90, toen we volgens mij maar 3 buitenlanders mochten hebben.

Stefan Kuntz had z'n beste periode bij FC Kaiserslautern (met oa Labbadia, Hotic, Ehrmann). Onder Trainer Kallie Feldkamp werd FCK Duits kampioen en won de beker. Kuntz werd Europees kampioen in 1996,en twee keer topscorer der Bundesliga. Als trainer van de U21 Duitsland haalde hij 3x achter elkaar de finale van het EK en won er twee van.Ook als analist van de ARD zeercompetentStefan Kuntz is een empstische authentieke trainer met veel vakmanschap. Hij gaat mogelijk ooit Hansi Flick opvolgen bij de Mannschaft. Hij moet voor structuur gaan zorgen bij de Turlse ploeg/bond

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Turkije

FIFA ranking: 32
357 fans
Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
2.Wales41
4.Turkije0-7
Voor de complete stand: EK 2020
SpelersPositieW
E. ÜnalAanvaller00
U. ÇakırKeeper30
K. AyhanVerdediger30
Z. ÇelikVerdediger30
M. DemiralVerdediger30
Voor de complete selectie: Clubpagina Turkije.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Turkije.

0 fans
Coach, 59 jaar
SeizoenClub
2021- Turkije
2021-2021 Duitsland O23
2016-2021 Duitsland O21
1995-1996 Besiktas
1991-1997 Duitsland

In de wandelgangen

Zaterdag 21 mei
Manchester United moet 25 miljoen euro op tafel leggen om Sergiño Dest over te nemen van Barcelona. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren