FC Volendam toont eerste schets van opvallend nieuw stadion

Woensdag, 8 september 2021 om 12:08Dominic Mostert • Laatste update: 12:17

FC Volendam onderzoekt de mogelijkheden om een nieuw stadion te ontwikkelen, zo schrijft de club uit de Keuken Kampioen Divisie woensdag op de eigen website. Het huidige stadion staat in het centrum van Volendam, maar de club denkt aan een verhuizing naar de rand van het vissersdorp. De werknaam van het nieuwe stadion is voorlopig 't Skip en die naam laat zich makkelijk verklaren: de eerste impressies hebben veel weg van een schip. Daarmee wordt de innige band van het dorp met het water gesymboliseerd.

Volendam speelt sinds 2009 op het tweede niveau, maar wil op termijn uitgroeien tot een stabiele Eredivisionist. In een persbericht schrijft de club over 'tien- tot twaalfduizend' plekken in het nieuwe stadion, dat eveneens kan dienen als 'de perfecte locatie voor concerten en evenementen'. In het huidige Kras Stadion passen 7384 toeschouwers. "Er is al interesse van verschillende bedrijven die willen investeren in (de realisatie van) het nieuwe stadion. Niet alleen binnen de gemeentegrenzen, maar vanuit het hele land en daarbuiten", stelt Volendam. De club herhaalt in het persbericht meermaals dat het nieuwe stadion meer ruimte zou bieden voor ondernemers en voor samenwerkingen.

Het artikel gaat verder onder de video
Meer videos

Beeld: FC Volendam

"We willen van onze nieuwe thuishaven het gezelligste stadion van Nederland maken, zeg maar het laagdrempelige alternatief voor AZ en Ajax", aldus het bestuur. "Dat kun je bijvoorbeeld bereiken door de supporters weer dichter bij het veld te brengen, oftewel minder ruimte tussen spelers en tribune. Mensen moeten de sport weer gaan voelen in hun hart en huid als ze op de tribune zitten… of staan! Maar ook als je een biertje of broodje paling haalt, moet je door het open karakter van het stadion de wedstrijd nog kunnen volgen en voelen. Dat zouden belangrijke uitgangspunten voor het ontwerp moeten zijn. Vooralsnog denken we aan minimaal tienduizend zit- en staanplekken."

Volendam staat momenteel op de dertiende plaats in de Keuken Kampioen Divisie. In 1993 eindigde de club nog als zesde in de Eredivisie, maar sindsdien eindigde de Wijdbroeken nimmer in het linkerrijtje op het hoogste niveau. Toch is dat precies de ambitie. "Het linkerrijtje van de Eredivisie, dat klinkt als een droom… Maar waarom niet?! Onze club voldoet aan een heleboel voorwaarden om die droom uit te laten komen. Een nieuw stadion is min of meer noodzakelijk voor die ambitie. Natuurlijk is dat spannend. Maar kijk naar Heracles en AZ. Die kwamen ook van héél ver." De club benadrukt tot slot dat nog niets in beton is gegoten en dat de plannen zich nog in de onderzoeksfase bevinden. "De schets is vooral een visualisatie van ideeën. Er kunnen dan ook geen rechten aan worden ontleend."

Beeld: FC Volendam

Voetbalzone is de officiële mediapartner van de Keuken Kampioen Divisie

Klik hier voor exclusieve interviews, talentscouts, actuele standen en het programma op onze Keuken Kampioen Divisie-pagina.Gerelateerd

Meer sportnieuws

35 reacties (laatste reactie door sirius)

Het kan dus nog wel... Modern stadion met nostalgische uitstraling..

8 september 2021 om 13:00

Tja en toen kwam de kaasschaaf een aantal keer langs. Ik kan me niet herinneren dat een wedstrijd van Volendam de afgelopen 30 jaar ook maar in de buurt van uitverkocht was. Ik zou voor 5 a 6 duizend gaan om het Parkstad gevoel te voorkomen.


8 september 2021 om 13:39

Opzich mee eens , maar in de tijd dat Roda nog eredivisie speelde zaten er toch gemiddeld altijd minimaal 12.000 / 13.000 man

8 september 2021 om 14:30

Maar dan moet Volendam wel de eredivisie halen. Bovendien is Volendam een stad van 20.000 man. Dan moet de helft van je plek in het stadion zitten. Je ligt daarbij ook nog in het vaarwater van AZ en Ajax. Het lijkt mij wat ambitieus. Desalniettemin een mooi stadion. Ben ook benieuwd naar de binnenkant(kan dat niet heel goed zien op dat plaatje)

Ik ben eerlijk gezegd wel onder de indruk van deze schets van het stadion, het straalt de geschiedenis van Volendam uit en eerlijk gezegd denk ik dat Volendam hun supporters hier ook wel blij mee zullen zijn, ook de naam vind ik wel wat hebben. Wellicht deze club op lange termijn terug bij de eredivisie, dat zou ik persoonlijk wel mooi vinden

"niet alleen binnen de gemeentegrenzen, maar vanuit het hele land en daarbuiten","

Vind je gek met al die Volendamse viskraampjes door het hele land

Zonder dollen, bijzondere ontwerp en best uniek. Hoe hoog zouden de kosten zijn?
Pech van Volendam (en Telstar bijv) is dat om de hoek Ajax en AZ zitten. Die trekken beste jeugd al weg.

In Noord Holland zou best leuk zijn als er weer een club komt in Haarlem.

8 september 2021 om 12:27

Toch heeft Volendam altijd wel leuke jonge jongens ertussen lopen. Nu die van de Ven, maar denk ook aan Joey Veerman. Dat is best knap als je, zoals je al zei, AZ en Ajax om de hoek hebt.

8 september 2021 om 12:46@psvvv absoluut knap dat zij vaak nog leuke spelers hebben ondanks AZ en Ajax. Ook altijd verzorgd en aanvallend voetbal.

8 september 2021 om 12:30

Voor wie zou dat laatste leuk zijn? Haarlem had een prachtig tenue en dito historie, maar sinds de jaren '80 zat er geen hond meer op de tribune. Gedoemd te mislukken helaas.

8 september 2021 om 12:42Haarlem had in principe makkelijk gered kunnen worden maar de club was voor de stad inmiddels meer een blok aan het been dan een uithangbord. De harde kern van Haarlem bezet nu de tribune tijdens wedstrijden van Haarlem/kennemerland waar ze zich tegoed doen aan het afsteken van vuurwerk en heel veel bier drinken. Wij zijn daar onlangs nog onder politiebegeleiding vertrokken na een eclatante overwinning.

Volendam daarentegen is eigenlijk altijd gezellig, vrijwel geen gezeik en ondanks dat het voetbal lang niet altijd hoogstaand is toch de moeite waard om te bezoeken. Hoop wel dat ze naar natuurgras gaan als ze het nieuwe stadion betrekken. Dat zou het wat mij betreft compleet maken.

8 september 2021 om 12:47

@voetbalvreugd voor de stad leuk. Laatste jaren is er natuurlijk een en al veranderd, ook meer inwoners en stuk hipper geworden. Voor de uitstraling van een grote stad, hoort ook een voetbalclub bij.

Mooie derbys dan tussen Amsterdam, Alkmaar en Haarlem
Of niveau lager Haarlem, Ijmuiden en Volendam

8 september 2021 om 12:58

De bevolkingsgroei van Haarlem is verwaarloosbaar als je die afzet tegen de landelijke bevolkingsgroei of die van de gemiddelde (middel)grote stad. "hipper" is een relatief begrip, wat je er ook mee bedoelt (en wat dat ook mag bijdragen aan het bestaansrecht van een voetbalclub). Voor dat handjevol Haarlem-supporters zou het leuk zijn, maar verder zie ik totaal niet in waarom Haarlem als profclub anno 2021 wel zou slagen. Die derby's tegen Telstar waren leuk, rivaliteit met Amsterdam of Volendam was er echter totaal niet. Sterker; Haarlem en Ajax hebben nog een tijdje samengewerkt.

8 september 2021 om 13:05

Die harde kern van Haarlem wist een paar jaar terug nog bij fc Wageningen de boel te verzieken...

9 september 2021 om 08:27

Telstar komt uit Velsen-Zuid. Opzich dichtbij Haarlem.

Mooi ontwerp zeg, zou geweldig zijn als dit stadion er komt. Of de doelstelling (een stabiele Eredivisionist worden) haalbaar is, betwijfel ik. Maar vind Volendam een zeer sympathieke club, zou het ze van harte gunnen!

“Het linkerrijtje van de Eredivisie, dat klinkt als een droom… Maar waarom niet?! Onze club voldoet aan een heleboel voorwaarden om die droom uit te laten komen”. Welke voorwaarden zouden dat zijn?

8 september 2021 om 12:51

Apart idd Omdat clubs als Sparta daar al moeite mee hebben. elke jaar stabiel in het linkerrijtje eindigen is voor de kleine clubs gewoon heel lastig.

8 september 2021 om 13:01

En laten we daar heel blij mee zijn. Voor het seizoen staat eigenlijk al vast welke twee clubs om de titel gaan strijden, als het volledige linkerrijtje ook al bekend zou zijn... Voetbal is onvoorspelbaar (zeker de Eredivisie) en ik hoop dat dat zo blijft.

8 september 2021 om 14:18

Dit zijn denk ik ook gewoon leuke reclamepraatjes om sponsoren en investeerders te werven. Zonder een gemeente die er mooie plannen mee heeft is een nieuw stadion voor dergelijke clubs een groot risico en eigenlijk niet te realiseren. De enigste reden waarom een gemeente instapt, is als ze zeker weten dat het te behalen rendement de lening compenseert en het ook daadwerkelijk een aanwinst voor de stad is. Vooral in deze tijd passen gemeentes wel op wat ze met hun geld doen als het op dat soort aspecten aankomt. Die zijn tegenwoordig veel meer te paaien voor idealistische ideeen die nauwelijks haalbaar zijn.

Zit het daar uberhaupt wel vol?

Leuk ontwerp, zelfs de vislucht komt er vanaf 😉

Vraag me af of zo'n groot stadion verstandig is voor FC Volendam. De gemiddelde toeschouwers aantallen liggen afgelopen jaren rond de 3.000 tot 4.000. Ze moeten concurreren met Ajax en AZ die allebei vele malen aantrekkelijker zijn. Waar komen dan straks al die supporters vandaan? Of zit je straks ipv een halfvol stadion in een 1/3 gevuld skip?

8 september 2021 om 13:07

Ze gaan alle zeilen bij zetten, om dit gevuld te krijgen.Ik krijg hierbij toch een beetje hetzelfde idee als de artist impression van het zogenaamd toekomstige Graafschap stadion in de vorm van een trekkerband (tractorband voor de rest van het land ). Dat was ook een fantastisch idee, maar een dergelijk nieuw stadion is voor een club van dat kaliber gewoon luchtfietserij, tenzij er een investeerder komt die de club naar grote hoogten kan stuwen. Dat blijkt echter ook vaak een gok met verstrekkende gevolgen (ado). Desondanks leuk om te dromen.

'mensen moeten de sport weer gaan voelen in hun hart en huid als ze op de tribune zitten'

Dan zou ik eens beginnen om op gewoon natuurgras te gaan spelen i.p.v. op dat plastic.

Allemaal heel leuk en aardig. Maar als er geen hond in je stadion komt dan ga je toch geen nieuw stadion met een capaciteit van hier tot Tokio bouwen?

En het stadion verplaatsen naar een buitenwijk/industrieterrein is nooit een goed idee.

8 september 2021 om 14:22

Dat valt wel mee. De Grolsch Veste ligt buitenaf op het randje tussen Enschede en Hengelo, maar dat stadion is structureel gevuld dichtbij de maximale capaciteit. Het grote probleem is dat je geen stad nodig hebt die het stadion komt bezoeken, maar grote delen van de provincie. Dat zie ik bij Volendam simpelweg niet gebeuren met Amsterdam en Alkmaar op pakweg een half uurtje afstand.

8 september 2021 om 14:31

Over smaak valt inderdaad te twisten. Maar een stadion midden in de stad is in mijn beleving altijd beter dan op een industrieterrein. Dan laat ik bereikbaarheid achterwege, maar ik kijk naar supportersbeleving.

8 september 2021 om 15:37

In de stad is vreselijk als het gaat om mobiliteit. Leuk wanneer je er met de trein kan komen hoor, maar zeker bij provincieclubs komt het gros uit de regio (voornamelijk met eigen vervoer). Binnensteden zijn niet ingericht op verkeersstromen van duizenden supporters op hetzelfde moment (enkele uitzonderingen daargelaten)

8 september 2021 om 15:41

Het grootste probleem met betrekking tot Volendam is dat alleen de stad Volendam zelf Oranje kleurt. Direct daarbuiten is het al het rood-wit van Ajax of het rode van AZ. Het voetballandschap is al vormgegeven, dus waar moet Volendam dan in hemelsnaam 6000 tot 8000 extra stadionbezoekers gaan vinden? Ze krijgen hun huidige stadion net voor de helft gevuld.

Ik zie dit niet zitten woon nu 400 meter van het stadion af maar het zit nooit vol. Daarnaast buiten de gemeente het stadion plaatsen lijkt me ook geen goed idee nu drinken de meeste supporters eerst op de dijk een paar biertjes en lopen daarna gezamenlijk naar het stadion.

8 september 2021 om 14:20

In plaats van lopen wordt het dan fietsen naar het stadion... Maar ik ben het met je eens hoor. In het verleden op uitnodiging wel eens een speeldag in Volendam meegemaakt. Vooral een uitje en samenzijn voor de lokale mensen. Super gezellig maar alles behalve een vol huis, dat is gewoon lastig te bewerkstelligen met Ajax en AZ om de hoek.

Zou deze er eerder zijn dan de nieuwe Kuip?

9 september 2021 om 12:18

@ODESZADat zou zo maar is kunnen

Mooi man, kunnen ze elke 2 weken het schip ingaan.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

FC Volendam

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Jong AZ153
Voor de complete stand: Keuken Kampioen Divisie
SpelersPositieW
R. MührenAanvaller75
B. LauwersKeeper60
G. OristanioAanvaller61
D. van MieghemAanvaller65
F. StankovicKeeper20
M. EerdhuijzenVerdediger40
J. HiltonVerdediger40
Voor de complete selectie: Clubpagina FC Volendam.

In de wandelgangen

Woensdag 15 september
Lautaro Martínez gaat zijn contract bij Internazionale verlengen tot medio 2026. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren