Makkelie reageert op ‘laffe daad’: ‘Hoop dat deze onbenul zichzelf tegenkomt’

Woensdag, 28 juli 2021 om 16:13 • Laatste update: 17:46

Danny Makkelie heeft zijn steun betuigd aan de veertienjarige Frédérique. De Amstelveense werd maandag zwaar mishandeld in haar woonplaats toen haar werd gevraagd of ze een jongen of een meisje was. Toen ze daar niet over uit wilde wijden, moest ze dat bekopen met een paar rake klappen in het gezicht. De politie neemt de zaak ondertussen hoog op. Ook in de voetbalwereld is geschokt gereageerd op de mishandeling.

Makkelie reageert via LinkedIn op het bericht van Paul Brink, de vader van Frédérique. Brink bracht het verhaal maandag naar buiten via het socialmediaplatform, waarna een stormvloed aan steunbetuigingen binnenstroomde. "Hoi Frédérique, je bent ontzettend mooi zoals je bent en om wie je wilt zijn", begint Makkelie zijn persoonlijke boodschap. "Het is niet aan anderen om daar een oordeel over te vellen. Iedereen mag gelukkig zijn op zijn of haar manier. Ik kan mij erg kwaad maken om wat jou is overkomen en hoop uit de grond van mijn hart dat deze onbenul (zacht uitgedrukt) zichzelf zal tegenkomen."

De politie in Amsterdam heeft dinsdag een veertienjarige jongen opgepakt die wordt verdacht van betrokkenheid bij de mishandeling. Voorafgaand aan de mishandeling zou er een confrontatie tussen Frédérique en de verdachten zijn geweest in winkelcentrum Westwijk. De groep stelde herhaaldelijk de vraag of ze een jongen of een meisje was. Toen ze weigerde te antwoorden, zou een jongen haar meerdere keren in het gezicht hebben geslagen. Makkelie, die naast zijn werk als topscheidsrechter bij de politie werkt, doet een beroep op zijn collega's. "Ik hoop dat mijn collega’s hem weten op te sporen zodat hij voor zijn laffe daad en strafbare gedragingen bestraft kan worden! Veel sterkte en beterschap gewenst en blijf wie je bent, namelijk een mooi mens."

Ook Barbara Barend, die zich inzet voor de acceptatie van de lhbti-gemeenschap, walgt via Twitter van de gebeurtenissen in Amstelveen. "Ik kan alleen maar janken als ik dit lees en zie. Lieve Frederique, je bent prachtig van buiten en van binnen. En lieve vader Paul, je bent een geweldige en terecht trotse vader. wat een voorbeelden zijn jullie. ‘IK BEN WIE IK BEN EN JIJ MAG ZIJN WIE JE WIL ZIJN!’" Barend speelde vroeger in het Nederlands elftal voor speelsters onder de vijftien jaar, alvorens een knieblessure een einde maakte aan haar carrière. Tegenwoordig is ze oprichter en eigenaar van Helden Magazine. De sportjournaliste sprak zich al vaker openlijk uit over het geweld tegen lhbti'ers.51 reacties (laatste reactie door bliek)
28 juli 2021 om 16:24

Een publiekelijk figuur vanuit de voetbal laat zich uit over een maatschappelijk hot item en dat vind ik super. Kan niet genoeg aandacht aan besteed worden!! Hoe erg is het dat je anno 2021 niet vrijuit kan zijn wie je wil zijn? Ik vind het goed dat Makkelie zich heeft uitgelaten en dat VZ het publiceert

28 juli 2021 om 16:24

Omdat Makkelie zijn mening erover geeft, tegenwoordig zijn er geen noemenswaardige voetbalartikelen meer over dus wordt er maar geschreven over de mening van bepaalde scheidsrechters over non-voetbal onderwerpen.

28 juli 2021 om 16:37

In dit geval om gewoon een maatschappelijk probleem te benadrukken. Helemaal omdat dit ook in de voetbalwereld vaak genoeg voorkomt. Dat maar zoveel mogelijk mensen zich uitspreken tegen dit probleem.

28 juli 2021 om 17:48

Weet je wat het is Sjoerd , de reacties zoals die van Piratekings zijn vaak of struisvogels ( kop in het zand steken en de realiteit niet willen inzien ) of de part of the problem groep die het helaas niet kan accepteren dat mensen zijn wie ze zijn. Ik heb een teamgenoot verloren door een vergelijkbare situatie , er werd destijds geen aandacht aan geschonken eerder stil gehouden , het wordt tijd dat er realisatie komt dat er ook in het voetbal een probleem is . Het dan een non voetbal onderwerp noemen zoals piratkings doet is ridicuul en kortzichtig.

Het is echt ongelooflijk dat dit nog steeds gebeurd.
Er gaat toch een hoop mis in de opvoeding hoor.
Niet alles is te sturen in de opvoeding maar er ligt toch wel een hele grote basis.
Hoop dat ze snel opknapt iig en door kan gaan met haar leven.

28 juli 2021 om 16:36

Ik denk vooral dat de cultuur een verkeerde basis legt. Zeker bij jochies van dit soort leeftijden zijn het nagenoeg altijd dezelfde. Wordt ook vaak genoeg toegegeven dat zonen in bepaalde culturen als prinsjes worden opgevoed en niet leren wat "nee" betekent. Zeker niet als dat van zo'n kaaskop is.

28 juli 2021 om 16:41

Waarom (buitenlandse) cultuur bij dit voorval betrekken?

28 juli 2021 om 17:29

Omdat het iemand met een achtergrond is die erom bekend staat wat minder tolerant te zijn als het gaat om seksualiteit en gender.

28 juli 2021 om 17:38

Om het even bij voetbal te houden: Als dit dan zo’n tolerante cultuur is, wijs me dan maar de homoseksuele voetballer aan.

28 juli 2021 om 18:30

@regulator, het is toch zo dat in verschillende culturen mensen minder tolerant zijn als het gaat om bv. seksualiteit? Volgens mij was dit nog een hot topic tijdens het EK.

28 juli 2021 om 18:36

OL: dat klopt ook. Tegelijkertijd hebben we het over 14 jarige jochies uit Amstelveen. Verdere informatie is alleen dat ze licht getint zijn. Direct schreeuwt er iemand: Cultuur! Geen verdere info, maar wel een cultuurkwestie. Klinkt een beetje raar of niet?

29 juli 2021 om 06:33

Omdat het heel vaak mensen met een andere kleur zijn die homo's, lesbiennes en gender neutrale mensen aanvallen en mishandelen. Lees de onderzoeksresultaten van de gemeente Amsterdam er maar op na als voorbeeld.

28 juli 2021 om 17:31

(Bliek) onze maatschappij is al jaren ziek dit soort geweld is de orde van de dag , met een groepje een meisje pakken stoer hoor ja dan ga je het wel redden in de toekomst , op Mallorca zelfde laken een pak die zogenaamde nette studentjes kwamen hun diploma vieren en trappen gewoon iemand dood , en dit zijn niet de laatste gevallen hoor , ik ben wat ouder maar als ik vroeger uit ging kwam ik thuis met een blauw oog nu is een mes in je lijf de standaard , ik ben blij dat ik geen kinderen meer heb in die leeftijd als ze uitgingen zou ik gek worden van angst nee het wordt er echt niet leuker op .

29 juli 2021 om 08:30

Sloep01 Ik zal je gekker vertellen ik ben nooit met een blauw oog of iets dergelijks thuisgekomen. Als ik iemand aanstootte dan zei ik pardon of iets dergelijks en we dronken samen een pils. En vice versa gebeurde dat ook. We waren veel meer vergevingsgezind en leefde niet in een opgefokt standje wat je nu wel heel vaak zie. Het haantjes gedrag is niet normaal hoeveel dat aanwezig is. Tja mijn kinderen komen nog wel in die tijd maar denk dat de staptijd dan wel anders is.

Mooie reactie van Makkelie! Het is verschrikkelijk wat dat kind van 14 is overkomen. Laat iedereen in de waarde mensen. Leven en laten leven!

Wat moet je nou als maatschappij met dit soort daders? Dit gaat wel wat verder dan een keer een vechtpartijtje of een gesneuveld ruitje.

Als je dit als 14 jarige doet, dan heb je toch eigenlijk geen toekomst in onze maatschappij.

28 juli 2021 om 16:40

Klinkt gek, maar liever dit op 14 jarige leeftijd dan als hij 23 is. Nu kun je dat joch echt helpen veranderen. Op z'n 23e is het mogelijk te laat.

Ik vindt het walgelijk dat dit gebeurd.Wat mij heel erg verbaasde is dat de vader gisteren bij Humberto Tan zijn verhaal zat te vertellen en ik vond hem erg raar overkomen.Ik was des duivels geweest want kom niet aan mijn dochters en laat ze maar flink boete daarvoor maar hij wimpelde het zo van zich af

28 juli 2021 om 16:32

Heel goed dat bekende Nederlanders die grote aantallen mensen kunnen bereiken opstaan tegen misstanden in de samenleving

Overigens grote kudo's voor de familie en hoe ze op dit incident hebben gereageerd. Als je op 14 jarige leeftijd zo boos kunt maken over iemands geslacht en vervolgens de persoon zwaar mishandelt, dan heb je oprecht hulp nodig. Ik voel meer medelijden dan boosheid.

Het incident doet me denken aan een van mijn beste vrienden met wie ik enkele jaren samenwoonde antikraak. In Rotterdam Zuid in der tijd waren er altijd koters die zo naar mijn maat (die een bob had, mooie pastel kleding en enkele sieraden) liepen om te vragen naar de tijd om dan proestend naar hun pubermaatjes te lopen ‘het is een jongen.’ De bekrompenheid was zo groot en ik moest altijd lachen om hun kleine wereld. Waren we veertien geweest en niet twintig dan hadden ze ons wel bespuugd of dergelijke. Ja pubers, de meeste onzeker als de nacht. Schattig en zielig.

Dit incident is natuurlijk nog laffer, handgemeen omdat je een zielig pisventje bent. Lekker in het jeugdgevang naar mijn mening.

Deze snotneuzen zouden naar een heropvoedingskamp moeten want blijkbaar hebben die thuis geen opvoeding genoten anders doe je zoiets niet , en dit soort gedrag komt ergens vandaan en dan met 5 man zo’n meisje molesteren dan is er in de bovenkamer toch echt iets mis hoor .

De schuld hiervan ligt bij de ouders. Dit soort minkukels krijgt thuis geen normen en waarden mee. Het is zaak ervoor te zorgen dat de volgende generatie die wel meekrijgt maar goed, daarvoor moet je dit soort debielen wel eerst rehabiliteren voor ze zich voortplanten. Tja, of massacastratie, maar dan zal de VN wel weer gaan zeuren dat het lullig (haha) is om iedereen de pik af te hakken.

Dader 14 jaar....
Belangrijke details ontbreken zoals gewoonlijk , ik ben benieuwd hoe de vader van de hoofdschuldige zich voelt, en heeft gereageerd.
Heel moedig en dapper hoe de vader van het slachtoffer reageerde in de media, datzelfde geldt nog meer voor z'n kind.
Lieve help , mijn vaderhart smelt en breekt zowat als ik dit soort nieuws lees en zie.
Van Makkelie had ik geen andere mening verwacht dan deze.

Omdat er nog wat vragen en opmerkingen waren van bezoekers (o.a. @ducktaildo) over de relevantie van dit type artikelen op ons platform, delen we graag onze visie op dit vlak: We zien Voetbalzone als een platform waarop alles rond voetbal past zolang een substantieel deel van ons publiek dit relevant vindt. Dit betekent dat er ook veel (rand)zaken buiten de negentig minuten aandacht krijgen op ons platform. We monitoren de activiteit van het publiek van minuut tot minuut, zowel welke artikelen er gelezen worden als de hoeveelheid tijd die er bij door wordt gebracht. In grote lijnen is het aanbod dus afgestemd op de behoefte van de bezoeker. Daarnaast heeft Voetbalzone en het moederbedrijf Footballco de overtuiging dat voetbal voor iedereen is en besteden we graag aandacht aan positieve initiatieven die bijdragen aan de verbetering van de positie van mensen die worden buitengesloten of gediscrimineerd. In dit geval geven zowel Danny Makkelie als Barbara Barend wat ons betreft een mooi signaal af. Tot slot: deze maand heeft Voetbalzone ruim zes miljoen unieke bezoekers. Dit succes komt mede door onze filosofie van een breed aanbod met veel smaken. Vanzelfsprekend zullen niet alle onderwerpen iedere individuele bezoeker interesseren en dat hoeft ook niet. Ieder heeft de luxe zelf een selectie te maken uit ons brede gratis aanbod. Mocht je onverhoopt eens klikken op een artikel dat je niet relevant vindt, dan adviseren we je snel wat anders te bekijken.

28 juli 2021 om 17:56

Bedankt voor de uitleg en transparantie. Ik snap dat de uitleg en de beweegreden. Dat ik het uiteindelijk graag anders zou zien, dat doet er niet toe. Uiteindelijk zijn jullie degene die aan de knoppen zitten en zo te lezen werpt het zijn vruchten af. Hoop alleen dat het er niet hoe gaat leiden dat voetbalzone af gaat dwalen van zijn core en het mindere belangrijke voetbalnieuws op de achtergrond laat verdwijnen voor nieuws wat meer buiten de scope van voetbal ligt. Maar bedankt voor de uitleg, want hier kan ik wel wat mee.

Reageer

Je mag reageren vanaf niveau 3.

In de wandelgangen

Maandag 20 september
Olympique Marseille heeft belangstelling voor David Neres. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren