Seedorf krijgt steun van Ronaldo na krachtig betoog op Instagram

Donderdag, 15 juli 2021 om 07:42Yanick Vos • Laatste update: 12:00

Clarence Seedorf heeft op Instagram zijn steun uitgesproken richting Marcus Rashford, Jadon Sancho en Bukayo Saka, het drietal dat online racistisch werd bejegend nadat zij in de finale op het EK tegen Italië hun penalty misten in de strafschoppenserie. De woorden van de voormalig Oranje-international worden op social media goed ontvangen. Onder meer Ronaldo Luís Nazário de Lima en Patrick Kluivert kunnen de woorden van Seedorf waarderen.

Direct na de verloren finale ontvingen Rashford, Sancho en Saka racistische berichten via social media. Nadat de Engelse voetbalbond FA een krachtig statement publiceerde en de Engelse politie liet weten een onderzoek in te stellen naar de daders, schaarde de voetbalwereld zich achter het drietal. Ook Seedorf spreekt zijn steun uit naar de Engelse internationals, zo laat hij weten op Instagram.

Dit bericht bekijken op Instagram

Een bericht gedeeld door Clarence Seedorf (@clarenceseedorf)

De oud-speler van onder meer Ajax en Real Madrid benadrukt dat voetballers om dienen te gaan met hoogte- en dieptepunten. “Wat echter onacceptabel is, is het verachtelijke misbruik en de manier waarop deze talenten behandeld worden op social media door mensen die zich voordoen als fans. Dit zijn geen fans en dergelijk gedrag is onaanvaardbaar”, schrijft de 45-jarige Seedorf.

“Helaas is dit een bevestiging van wat ik al wist over de samenleving”, vervolgt Seedorf. “Het laat zien hoeveel moeite we nog moeten doen om een samenleving te creëren die echt inclusief is en wordt gedreven door diversiteit. Overheden, instellingen, online platforms en burgers moeten er alles aan doen om dit soort misbruik aan te pakken, want deze situatie is niet meer te accepteren.”

Seedorf richt zich vervolgens tot Sancho, Rashford en Saka. De oud-voetballer spreekt zijn steun uit voor het veelbesproken drietal. “Zij stonden op en namen de volledige verantwoordelijkheid op zich door hun land met heel hun hart en ziel te vertegenwoordigen. Jullie zullen blijven schitteren en ik kijk er naar uit om getuige te zijn van de glorieuze tijden die voor jullie liggen.” Ronaldo laat met emoji’s weten de woorden van Seedorf te steunen. “Well said brother”, zegt Kluivert.Gerelateerd

Meer sportnieuws

44 reacties (laatste reactie door sirius)

Ik vind het mooi dat er uit alle hoeken steunbetuigingen komen. Gewoon niet anoniem zeggen dat je ze steunt, in plaats van anoniem de naarste verwensingen sturen. Oké, ze hebben een penalty gemist in de finale van een EK. Dat hebben de beste spelers gedaan, penalty's missen op eindtoernooien. Maar omdat ze een andere huidskleur hebben dan ik, is dat dan een reden om zo te reageren? Ik walg van zulke reacties. Het feit dat je misschien wel dag in, dag uit herinnerd wordt aan iets waar je niets aan kunt doen, elke dag uitgemaakt voor de ergste dingen vanwege je huidskleur. Het maakt me kotsmisselijk dat er mensen zijn die andere mensen zo behandelen. Maar het is tijd om aandacht te besteden aan het positieve. Goed van VZ dat ze nu aandacht besteden aan alle steunbetuigingen. Goed dat velen de moeite nemen om hun steun te betuigen. Ik verwacht niet dat ik mee zal maken dat racisme niet meer bestaat, maar we kunnen er wel met zijn allen laten zien dat racisme een achterlijke gedachte is. @VZ: een klein dingetje, de spelers kregen de tweets na de verloren finale en niet na een verloren halve finale. Verder goed bezig!

Natuurlijk heeft Seedorf gelijk en natuurlijk moeten die 3 gasten nu echt even alle steun krijgen die ze nodig hebben. Maar dit ga je niet oplossen meer met tweets etc.. 100.000 mensen vinden straks dit bericht goed, maar dit zijn niet de mensen waar het probleem ligt. Dit probleem moet liggen bij overheid, facebook, twitter, instagram etc. De mensen die dit roepen zijn kinderen en dronken mensen. Als het Grealish was, dan stonden er regenboog vlaggetjes ivm dit. De mensen die echt racistisch zijn, die zien dit en denken "weer eentje die het voor ze opneemt"... of "kijk, weer een brother". Helaas ken ik verplicht iemand die dit daadwerkelijk denkt. Dit tweet niet ofzo, maar mensen die zo denken ga je niet stoppen met berichtjes zoals dit. Het zou nou een keer fijn zijn als de echt belangrijke mensen opstaan hiertegen en niet de "krijgt veel likes, maar het helpt niet zoveel" mensen.

15 juli 2021 om 09:24

Het lijkt me een lastig probleem om aan te pakken. Het is ook een stukje opvoeding waar je als overheid niet veel invloed op hebt. Ouders die hun kinderen zo opvoeden ga je niet van gedachten doen veranderen. Wellicht kan er op scholen extra aandacht aan besteed worden. Bijvoorbeeld jaarlijks een verplichte voorlichtingsavond door ervaringsdeskundigen.

Verder moet je vooral hard straffen waar het kan en de straffen ook breeduit communiceren. Deel hoge boetes uit, informeer werkgevers, bij bedreigingen een aantekening op het strafblad etc.

15 juli 2021 om 10:22

Het probleem van discriminatie en racisme los je niet op. Nu niet en nooit niet, alle goedbedoelde initiatieven ten spijt. Het probleem zit diep geworteld in de mens zelf (overlevingsdrang) en dus ook in onze samenleving. De manier waarop onze samenleving is ingericht houdt dat in stand en versterkt het probleem. Hard straffen, hoge boetes of een strafblad, intensieve campagnes, voorlichting....zolang we als mensheid elkaar stimuleren om elkaar te beconcurreren en daarin ook te belonen blijf je discriminatie en ook racisme in de hand werken.

15 juli 2021 om 11:26

Ben ik het wel mee eens, maar je moet het ook niet stilzwijgend accepteren omdat er toch niets aan gedaan kan worden. De gevallen via social media zijn vaak te traceren, waardoor je die mensen kunt bestraffen en als voorbeeld kunt stellen voor wat er gebeurt als je doodsbedreigingen en racistische uitlatingen naar iemand stuurt. Wellicht schrikt het de mensen af en maak je voor de slachtoffers de wereld een klein beetje aangenamer.

15 juli 2021 om 15:05

Diep geworteld zit het zeker, maar dit geld ten opzichte van alle andere mensen, niet alleen mensen van een andere huidskleur.

Ik weet zeker dat er nog een hoop echte racisten zijn, helaas. Maar ik heb ook wel het idee dat heel veel van dit soort dingen die je nu op social media ziet, gewoon "dommigheid" is. Het niet normaal kunnen uitten van emoties. En wat doe je als je niet met jezelf kan omgaan, dan ga je naar andere toe. Dan scheld je maar, of sloop je iets, of ros je iemand in elkaar. Als je dan zo explodeert van binnen, en je hebt je tel bij de hand... dan komt er vaak heel veel onzin uit.. Een vrouw die voetbalt wordt een pot, een man met lang haar een homo, een aziaat een tjap, een meisje een hoer en iemand met een donkere huidskleur een aap. Het is kortzichtig gedrag.

Dit ga je niet tegenhouden bij mensen zelf, als ik echt gefrustreerd raak over iets, dan roep ik ook wel eens wat. Maar ik zal niet tegen de oudere dame voor me die 5 keer der pincode verkeerd doet, roepen wat ik op dat moment denk. Dat is ook nog een groot verschil. En dat gedeelte kan je natuurlijk wel aanpakken. Social media moet dat zelfs feilloos kunnen. En hierop kan je in ieder geval de persoon aanpakken die het doet, en de persoon naar wie hij het doet behouden van die onzin.

Dit is zo’n breed probleem, wat gewoon weggewuifd wordt door zo’n enorm grote groep mensen, dat ik me afvraag hoe je dit aanpakt.. Ik merk het op mijn werk, waar mijn baas er praktisch een sport van maakt om achter iedereen met een ander kleurtje aan te lopen omdat hij “in Schalkwijk gewerkt heeft en het herkent” en mijn directe collega’s niets doen dan klagen dat bijvoorbeeld “zwarte piet niets met racisme te maken heeft” maar terloops toch iedere keer weer een donker iemand “pietje” noemen.. Een oud huisgenoot van mij bleef zuchten als een Engels team op de knieën ging want het was zo’n onzin, maar elke keer als Ziyech een kans miste voor Ajax was hij een k*nker Marokkaan of als Wijnaldum de bal verloor dan was hij een k*t neger. Sommige mensen weigeren toe te geven dat het niet alleen een probleem is, maar dat zij er een onderdeel van zijn.

15 juli 2021 om 09:12

Klopt.. maar wat ik me afvraag.. wat zei de oud huisgenoot als De Ligt een fout maakte, of als De Rhoon de bal verspeelde.

Dat van je baas lijkt me knip en klaar trouwens, die heeft het echt zelf niet door.

15 juli 2021 om 09:22

Bizar! En het is toch te sneu voor woorden dat uberhaupt (oud) voetballers moeten opstaan om dit probleem aan te kaarten en om te schreeuwen om aanpak. Waar zijn de beleidsmensen, waar is de regering, waar zijn de politiemensen e.d.? Dit is geen klein probleem of iets simpels. Dit is een giga probleem wat een kwaad is dat alleen maar kan verergeren. Mensen die gewoon over de schreef gaan en bestraft moeten worden maar nee het wordt idd weggewuifd alsof het niets is! Maar ja wat verwacht je, als men, de politiek zelfs politici die bepaalde radicale denkwijze hebben gewoon hun gang laten gaan in de politiek, tsja! De maatschappij wordt een bepaalde kant opgeduwd (soms heb ik het gevoel alsof het allemaal bewust gebeurd zelfs maar goed).

15 juli 2021 om 09:37

Dat ligt ook puur aan jezelf, als jij elke ochtend opstaat en lekker de Telegraaf gaat zitten lezen om vervolgens net voor je naar je werk gaat de tv aanzet en naar Wakker Nederland gaat zitten kijken, om dan ook nog eens in je pauze op facebook gaat zitten scrollen en daar op alles drukt wat jouw vooroordelen bevestigd, dan krijg je ook alleen maar hele rare rechtse informatie binnen.. Mensen laten het zelf gebeuren! De middelen zijn er om (ook gewoon hier in je woonkamer) langzaamaan extremer te worden in je gedachtegoed, maar je moet het maar net doorhebben. Denk jij dat de helft van de kijkers van Wakker Nederland doorhebben dat ze naar een propagandapraatje voor rechts Nederland zitten te kijken? Ik denk het niet..

15 juli 2021 om 10:03

Daar heb je helemaal gelijk in, individueel ja. Maar je moet dit niet door een individu bril kijken maar via een gehele maatschappij (als collectief), met een helikopter view. Bedoel we kunnen ook roepen ja, drink en gebruik gewoon niet te veel alcohol en drugs dan is er niks aan de hand, maar het feit blijft dat in een maatschappij alcohol en drugs een groot probleem is bij vele en het vele problemen veroorzaakt. Op een gegeven moment moet je kijken hoe dit opgelost kan worden, misschien moet je wat doen aan educatie, of misschien moet je de zogenaamde vrijheid van meningsuiting opnieuw toetsen, moet je misschien hardere straffen uitdelen etc. Je kan niet zomaar zeggen ja, ligt enkel aan jezelf, ja jij doet misschien normaal maar je kan dat niet voor iedereen hetzelfde doen, daar moet je anders mee omgaan. Anders wuif je het maar ook weg van ja ik doe het wel, dus ligt aan jezelf. Dat is wat makkelijk.

15 juli 2021 om 12:13

"Hele rare rechtse informatie" Wat is er mis met rechts? Nu doe je net alsof iedereen op rechts wel racistisch moet zijn, dat je ook nog de koppeling legt met WNL of de Telegraaf is helemaal belachelijk.

15 juli 2021 om 09:31

Tja de voorbeelden die je noemt zijn inderdaad een probleem. Alleen met die laatste zin ben ik wat voorzichtig want er worden ook genoeg mensen onderdeel van deze hele discussie terwijl dat niet terecht is. De discussie omtrent racisme is zo verhit dat er ook echt mensen iets verweten wordt terwijl dat helemaal niet terecht is.

15 juli 2021 om 09:45

Wat ik vooral schokkend vind is dat dit gewoon een paar “kleine” voorbeelden zijn, hier in de regio is het de normaalste zaak van de wereld dat je voor het raam blijft staan als er Turkse/Marokkaanse jongens voorbij je auto lopen of dat je de donkere jongens uit je voetbalteam weert omdat ze “er toch niet tussen passen..”. Het is te beschamend voor woorden, maar helaas is dit wel de realiteit..

15 juli 2021 om 09:57

Ja dat is inderdaad idioot. Ik ervaar dat hier minder maar weet zeker dat er wel genoeg mensen zijn die zo wantrouwend zijn. Bij ons met voetbal heb ik dat gelukkig echt niet gemerkt. Ook als trainer heb ik deze ervaringen niet maar dat kan per team, club, regio enorm verschillen. Hoe je dit tegengaat zou ik helaas echt niet weten. Ik weet namelijk niet wat er precies in die hoofden omgaat omdat ik niet zo denk.

15 juli 2021 om 09:51

Die laatste twee voorbeelden vind ik nou niet echt het probleem van racisme. Ik denk dat iedereen zelf wel eens een beledigend iets wanneer je emoties hebt of met vrienden aan het lullen bent en dat is ook nooit serieus bedoelt. Daarmee kwets je ook niemand, want ik ga er niet vanuit dat die oud huisgenoot ook daadwerkelijk een bericht stuurt naar die spelers. De echte problemen zijn de geluiden op de tribune, reacties op social media, buitensluiten.

15 juli 2021 om 10:34

“Daarmee kwets je ook niemand, want ik ga er niet vanuit dat die oud huisgenoot ook daadwerkelijk een bericht stuurt naar die spelers”. Je kwetst de speler niet direct, maar wel indirect. Door dat te zeggen ben je al onderdeel van het probleem. Als je eigen kind je dat hoort zeggen, dan pikt hij/zij dat op, etc.Natuurlijk kan je zoiets denken, ik denk dat iedereen, zwart of wit, weleens een verkeerde thought heeft, maar het uiten ervan is hoe dan ook beledigend (en soms racistisch).

15 juli 2021 om 10:41

Oh zeker wel. Iets gebeurd eerst in het hoofd, gedachtegang, het wordt gevoed of opgewekt. Dat gaar over naar woorden, misschien eerst stiekem, thuis, daarna openlijk etc. en als laatst over tot actie mbt geweld etc. Bedoel je gaat ook niet zeggen dat het volgende geen probleem is, enkel omdat het thuis achter gesloten deuren gebeurd. Namelijk, ...iemand thuis bezit een wapen, roept opeens thuis gewoon ja die moet er echt aan joh of whatever. Dan kan je niet zeggen, dit is nou niet echt het probleem van geweld of wat dan ook. Het begint helaas ergens en zo is dit ook met racisme!

15 juli 2021 om 10:27

Wauw. Thanks voor het meedelen. Als ik je bericht kon reposten, had ik het gedaan.En idd, als die mensen niet inzien dat zij onderdeel zijn van het probleem, zal er niks veranderen.

15 juli 2021 om 10:35

Zeer herkenbaar, je komt racisme zo vaak tegen om je heen. Op je werkplek is zoiets misschien heel moeilijk te veranderen. In mijn vrienden- en kennissenkring heb ik (blanke Nederlander, voor zover dat belangrijk is) het heft in handen genomen. Van mijn racistische vrienden heb ik definitief afscheid genomen. Pijnlijk en moeilijk besluit, maar ik heb een stuk minder ergernissen in mijn leven dan voorheen. Overigens zal dit de maatschappij niet helpen, maar iedereen die zich ergert aan racisme in zijn omgeving kan ik dit van harte aanbevelen. Gewoon op afstand houden, die eencellige tokkies.

15 juli 2021 om 11:05

Sterk bericht Yoeri. Veel mensen hebben dit zelf niet eens door of noemen het zelfs natuurlijk.

15 juli 2021 om 11:16

Goed gezegd. Men 'ontkent' het omdat men het niet zo ziet. Jouw baas ziet het bv niet als racisme, terwijl dit wel racisme/discriminatie is. Wij hebben bewustwording nodig, dat heb ik bij mezelf ook gemerkt. Zwarte piet verbieden vond ik eerst onzin, net zoals misschien nog wel wat dingen. Langzaam maar zeker merk je echter dat je hierin veranderd en je bewust wordt van wat er allemaal speelt.

Sommige dingen blijven wel lastig vind ik. Jouw voorbeeld met Ziyech en Gini zijn dingen die bij ons ook wel eens voorkomen met voetbal kijken/fifa. Dit wordt echter niet gezegd omdat ze racistisch zijn o.i.d., maar omdat men bij schelden iets noemt wat opvalt en zo iemand probeert te kwetsen. Bij dikke mensen benoem je dat ze dik zijn, bij rooie mensen dat ze rood zijn etc. Nu klinken die dingen natuurlijk veel minder erg, maar simpel gezegd is het wel zo. Dit gebeurt bv bij zwarte mensen t.o.v. van witte mensen ook.

Racisme/discriminatie zal altijd overal blijven, alleen heb ik goede hoop dat het wel minder zal worden. Er is steeds meer bewustwording en de nieuwe generaties 'leren' steeds eerder wat wel en niet goed is hierin. Mensen van begin 30 voeden hun kinderen hierin natuurlijk een stuk anders op dan dat hun ouders deden op 60-jarige leeftijd.
Belangrijk hierbij blijft trouwens wel dat men niet moet gaan overdrijven en in alles racisme moet gaan zien, want dat werkt averechts.

15 juli 2021 om 11:41

Maar je zegt het eigenlijk zelf al in die eerste zin. Het is zo'n breed probleem dat niemand weet hoe je dit aanpakt. Ik denk oprecht dat het niet aan te pakken is. Mensen doen dit al zolang de wereldkaart in beeld werd gebracht en na duizenden jaren gebeurt het nog steeds. Niet iedereen heeft het vermogen om kritisch naar zichzelf of z'n naasten te kijken. Het is gewoon een hele lastige kwestie. Mensen zijn niet allemaal evengoed en kunnen niet allemaal even vriendelijk zijn. Ik denk dat we ons dat wel heel goed moeten beseffen als we het over dit onderwerp hebben. In een leven zonder racisme geloven is namelijk wel een utopie als je het gedrag van de mensheid (of ieder zoogdier) in beeld brengt. Daarmee probeer ik niets goed te praten, maar ik vind het naief om te denken dat we ooit in een wereld gaan leven waarin niemand elkaar afvalt. Sommige mensen zijn helaas nou eenmaal niet voor rede vatbaar.

15 juli 2021 om 16:37

Oke, het is dus verkeerd om een Marokkaan een Marokkaan te noemen volgens jou. En daar ligt het echte probleem. We hebben genormaliseerd dat bepaalde huidskleuren slachtoffers zijn. Over die mensen mag je niets zeggen. Dat is het echte probleem. We moeten Hakim en Gini zielig vinden. En daar ga ik niet in mee. Ik boor iedereen gewoon de grond in, wie je ook bent of welk kleurtje ook hebt. Ik ga echt niet inhouden omdat Hakim nu toevallig een "zielige" Marokkaan is. Dat is hij niet. Punt uit.

15 juli 2021 om 21:34

Wat zorgt er exact voor dat jij dit uit zijn verhaal filtert? Ik ben oprecht benieuwd hoe jij hierbij komt.

15 juli 2021 om 21:25

Sterk, YoeriCFC.

Goed dat legendes als Seedorf en Ronaldo hun steun uitspreken. Ze hebben een groot bereik en worden internationaal gerespecteerd, dus hopelijk maakt het eens indruk op dat racistische tuig. Het is een schande wat er gebeurd is en het is het zoveelste incident in korte tijd. Het lijkt me bijna onmogelijk om racisme volledig uit te bannen, maar door hard op te treden tegen al die toetsenbordhelden kun je hopelijk iets van een voorbeeld stellen en mensen afschrikken om zoiets te roepen of doodsbedreigingen te sturen.

Seedorf is natuurlijk ook ervaringsdeskundige als het gaat om een pingel missen. Wel goed statement verder trouwens.

15 juli 2021 om 13:55

Het is bizar hoeveel krediet een Frank de Boer had, ondanks zijn gemiste cruciale penalties. Seedorf staat er tot op de dag van vandaag om bekend. Leg die carrières van beide spelers naast elkaar en probeer het uit te leggen.

15 juli 2021 om 19:23

Frank de Boer heeft die flaters inmiddels volledig overschaduwt door nog veel meer flaters als trainer.

Goed dat racisme wordt aangepakt en dat mensen zich steeds tegen uitspreken, echter denk ik dat er gewoon harde straffen tegenover moeten gaan staan om dit helemaal in te perken. Zeker Instagram, facebook etc. moeten hier gewoon melding van maken en naam en rugnummer vrij geven. Zodat mensen die dit doen ook keihard worden aangepakt . Hetzelfde geldt in de stadions.

Verder een prima statement al ben ik het totaal oneens met het laatste gedeelte.

''finally, it's good to see how the coach Gareth Southgate created such a diverse group of players as never before. This is what we need.''

Je selecteert een groep spelers niet op basis van diversiteit. Je selecteert een groep spelers omdat het de beste spelers zijn van je land. het slaat nergens op dat ''diverse group as never before''. Alsof hiervoor nooit zo'n groep werd samengesteld.

Hetzelfde geldt voor Frankrijk waarbij ook gewoon het gros donker is omdat ze beter zijn. Zodra je nadruk gaat leggen op diversiteit van groepen creëer je alleen maar een probleem i.p.v. dat je gewoon puur naar kwaliteit kijkt.

15 juli 2021 om 11:46

Het probleem is vooral dat het niet werkt. Kijk bijvoorbeeld naar gevangenisstraffen. Uit onderzoek is gebleken dat de hoogte van een gevangenisstraf niet eens bepaalt of de misdaadcijfers stijgen of dalen. Die zaken gebeuren niet uit gezond verstand of kalmte. Betreft racisme: Racisme gebeurt vaak niet eens op momenten dat een persoon er heel goed over nagedacht heeft, maar uit z'n eigen opvattingen en/of een opwelling van woede of irritatie. Het is een karaktertrek en bij sommigen zit het erin geworteld. Je kunt die mensen weren uit stadions, maar dan komen er weer nieuwe gezichten met dezelfde opmerkingen. Het is gewoon een heel lastig probleem. Dat neemt overigens niet weg dat je ze inderdaad moet weren, maar ik ben bang dat het niets oplost.

Prima stukje hoor van Seedorf, maar 'diversiteit' vind ik echt gelul. Bij de NBA hoor je ook niemand over 'diversiteit', terwijl er toch voor 80 donkere spelers en coaches actief zijn. Alleen als er teveel witte mensen (of mannen) in een branch of sector werkzaam zijn, moet er meer diversiteit komen en moeten we inclusiever worden. Verder lees ik ook wat voorbeelden in de comments. Ik word er een beetje moe van eerlijk gezegd, lees: ik kan er niets mee. Wat mensen vergeten is dat mensen in hun emotie soms hele foute dingen zeggen en al helemaal op 'social' media platformen waar iets in the heat of the moment wordt neergeplempt (omdat mensen blijkbaar echt denken dat hun zegje ertoe doet). Dit betekent niet meteen dat het racisten zijn. Het zijn zeker onsmakelijke reacties en ik hou er ook niet van. Maar als we telkens vuur met vuur gaan bestrijden, zal je geen ene moer verder komen met zijn allen. Ik behandel iedereen zoals ik zelf behandeld wil worden. Dit geef ik mijn kinderen (waaronder twee dochters) ook mee. Verder doe ik niet mee aan die diversiteit, inclusiviteit en woke onzin. P.s. ik zeg dus niet dat racisme niet bestaat. Echt racisme is verwerpelijk natuurlijk.

15 juli 2021 om 10:37

De discussie omtrent racisme wordt gewoon veel te krampachtig gevoerd. Dat begrijp ik wel, mensen zijn het gewoon spuugzat. Maar nu ontstaat het beeld dat racisten witte mannen zijn die elke andere kleur of vorm discrimineren. Terwijl racisme en discriminatie overal plaatsvindt en absoluut niet aan een specifieke teint is voorbehouden. Aziaten discrimineren elkaar ook, ook onder kleurlingen komt discriminatie en racisme voor. Kom je uit Rotterdam? Dan ben je voor een Amsterdammer niets meer dan een kakkerlak. Woon je in Maastricht? Dan heb je niks met Hollanders. Discriminatie en racisme komt voort uit competitieve aard van de mens (overlevingsdrang) en onze samenleving die de concurrentiestrijd stimuleert en beloont. Succes met oplossen.

15 juli 2021 om 12:00

@nick Danninga - Goed betoog. Het wordt telkens heel emotioneel en beperkt benaderd, terwijl het probleem wel wat groter is dan mensen die verkeerd opgevoed zijn of zich laten beinvloeden. Het is 't aard van het beestje. Ook in de rest van het dierenrijk zie je dat gedrag terug. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat het goed te praten is, maar men krijgt tunnelvisie als het racisme betreft en zelfreflectie is er ook niet echt bij. Het is altijd makkelijker om met een vinger te wijzen dan jezelf eens goed in de spiegel aankijken en daarin maakt afkomst, kleur, geaardheid of een ander kenmerk geen onderscheid.

15 juli 2021 om 11:19

Heel erg goed gesproken. Een groot probleem in deze hele discussie is ook dat het voor steeds meer witte mensen een irritatie wordt. Het waait telkens maar één kant op en door die quota's die allemaal 'moeten' ga ik juist meer discrimineren. Als er een vrouw of donker iemand een hoge functie heeft denk ik automatisch al aan een quota en ik ben niet de enige.

Ik ga iets zeggen wat een beetje controversieel zal overkomen en het eigenlijk ook is... Maar de meeste (nadruk op meeste) de meeste "witte" mensen houden gewoon niet van zwarte/bruine mensen. En deze gevoelens komen tot zijn openbaring bij emotie. Verder houdt deze groep zich gedeisd maar er hoeft maar iets te gebeuren en BAM het zijn k*tnegers, k*Marokkanen etc etc... en niet alleen hier dit is iets wat in heel het westen voorkomt. Hoelang moeten zwarte mensen zich verdedigen voor hun kleur? Zich minder voelen dan een wit persoon? Dit loopt de spuigaten uit. Wat gebeurt er nu? De zwarte bevolking begint net zo racistisch te worden naar de witte bevolking wat ook weer nergens op slaat. Kunnen we verschillen omarmen, accepteren, stimuleren? Krijg er een punthoofd van. Beoordeel iemand op zijn karakter niet op hoe hij zich kleed of sexuele voorkeur of huidskleur etc. EDDUCATE Yourself.

15 juli 2021 om 11:52

Dit is niet controversieel, maar gewoon ronduit discriminerend. Ik snap wel wat je duidelijk wilt maken hoor, maar het is zeker niet verstandig om te stellen dat "witte" mensen gewoon niet zo van "donkere" mensen houden. Dan ga je op de stoel van een ander zitten, doet aannames die nergens op gebaseerd zijn, terwijl je duidelijk zelf ook iets te leren hebt. Wat wij gewoon met z'n allen moeten doen, is kappen met die hypocrisie en gewoon kritisch naar onszelf kijken. Wat een ander doet, daar heb je maar zelden invloed op. Wat je zelf doet, daar heb je alle invloed op. Er is 1 terugkerend probleem omtrent de hele racisme-discussie: Het gaat altijd(!) over een ander: "hun zijn racistisch", "zij zijn het probleem", "wij doen nooit wat", "zij houden racisme in stand". Dat laat tevens zien dat we allemaal hetzelfde zijn en allemaal dezelfde goede en slechte eigenschappen hebben.

15 juli 2021 om 13:30

Het racisme- en discriminatieprobleem heeft erg veel overeenkomsten met de milieuproblematiek. We willen het milieu redden en tegelijkertijd het economische model en de consumptie in stand houden. Dat gaat niet samen. Net zoals het niet mogelijk is om inclusiviteit te bewerkstelligen door een groep, met alle goede bedoelingen, voor te trekken. Deze grote problemen vragen om serieuze veranderingen als mens en maatschappij. In alle eerlijkheid: ik loop nu een jaartje of 50 mee en zie geen enkele verbetering, integendeel zelfs. Symptoombestrijding is er overigens wel in overvloed.

15 juli 2021 om 15:12

Net als bij het klimaat denk ik dat de verkeerde mensen de discussie voeren. Hoe kunnen eigenaren van wereldwijde en immense bedrijven en politici die discussie voeren? Ze zitten vol van eigenbelang en zijn veelal grotere vervuilers dan een hele wijk. In het geval van mensen achter enorme bedrijven; die vervuilen meer dan een provincie. Bij racisme zie je hetzelfde. Het eigenbelang is te groot om een neutraal standpunt in te nemen en dat uit zich in onvoldoende oplossingen en overcompensatie. Uiteindelijk is het allemaal heel simpel: Oplossingen kosten geld en je kunt maar zoveel op de bevolking verhalen voordat mensen zeer ontevreden worden en je moet echt niet rekenen dat een politici een cent inlevert of dat miljardairs die de boel vreselijk vervuilen hun eigen zooi op gaan ruimen.

16 juli 2021 om 14:53

Sirius: Late reactie, maar je comment is wat mij betreft te goed om niet op te reageren. Het is exact mijn idee, de lafheid en halfslachtigheid waarmee nu pleisters op open wonden geplakt worden is beschamend en hemeltergend. Edit: om niet te zeggen beledigend. Uiteindelijk is er maar 1 oplossing: het geld dat altijd heeft bepaald moeten degenen zijn die gaan betalen. Je kunt met alle fatsoen geen miljarden winsten maken en verwachten dat de mensen die daarvoor hebben gezorgd ook de oplossing moeten betalen. Het is wachten op wereldwijde politieke verandering, op mensen die verantwoordelijkheid nemen in plaats van een carriã¨re na te jagen. Die het lef hebben om de groep die alles in wanstaltige overvloed heeft de rekening te presenteren. Of je nu Shell, Unilever, Google of Apple heet. Die dag gaat echt wel komen, maar waarschijnlijk pas als alle laffe opties op zijn en de beleidsmakers niks anders meer kunnen dan uit hun ivoren toren kruipen. Of gejaagd worden. Ik kijk er alvast naar uit, al weet ik niet of ik dat nog ga meemaken.

16 juli 2021 om 18:30

Ik sta er wat pessimistischer in. Elk systeem binnen en buiten de politiek zorgt ervoor dat burgers opdraaien voor kosten en schade die vernieuwingen teweegbrengen, terwijl de personen van dergelijke vernieuwingen enorme sommen van die winst opstrijken zonder de nadelen ervan te dragen. Uiteindelijk zijn wij als burgers afhankelijk van onszelf. Laten we ons verdelen omdat de ene een wat donkere huidskleur heeft, de ander een ander geloof aanhangt en weer een ander een andere geaardheid heeft, of zijn we bereid die verschillen opzij te zetten om (in dit geval) ons land te redden omdat een stel over het paard getilde politici en wat rijke heren die hun eigen straatje schoon willen vegen en daarvoor de onschuld van de gemiddelde burger gebruiken? Ik hoop van harte dat ik het mis heb, maar ik denk dat mensen simpelweg niet over genoeg logica bezitten om feiten echt goed in kaart te kunnen brengen.

Reageer

Je mag reageren vanaf niveau 3.

Nederland
449 fans
Coach, 45 jaar

In de wandelgangen

Maandag 25 oktober
Hoewel Mohamed Salah interesse geniet van Real Madrid, heeft hij oren naar een langer verblijf bij Liverpool. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren