EK-finale mogelijk toch niet op Wembley; Hongarije serieus alternatief

Vrijdag, 18 juni 2021 om 10:46Rian Rosendaal • Laatste update: 12:40

Het is afwachten of de halve finales en de finale van het EK daadwerkelijk op Wembley worden afgewerkt. Vanwege de tegenvallende coronacijfers in Groot-Brittannië is er twijfel ontstaan over de laten doorgaan van de EK-duels in Londen. De UEFA is in overleg getreden met de Britse overheid om tot een passende oplossing te komen. De halve finale staan gepland voor 6 en 7 juli, met de finale voor 11 juli op de agenda. De Puskas Arena in Boedapest is al naar voren geschoven als alternatief.

Bekijk de voorpagina voor het laatste nieuws.Gerelateerd

Meer sportnieuws

78 reacties (laatste reactie door 29er)

Prima. Mooi(vol) stadion, leuke stad en goedkoop bier.

Nou, prima gelegenheid voor de spelers om te demonstreren tegen de recente anti homo wetten daar. Als de voetballers dat in ieder geval belangrijk vinden.

18 juni 2021 om 11:17

Die wetten zijn natuurlijk van de zotte, maar we moeten eens stoppen alle politieke kwesties bij de spelers neer te leggen, loopt echt de spuigaten uit. Dan moeten ze dit weer doen, dan weer dat, dan is een statement tegen dat weer de maatstaf.

18 juni 2021 om 11:21

Dat hebben die spelers toch zelf in gang gezet met al hun eigen statements en gebruik van social media. Terecht dat dan het woord hypocrisie om de hoek komt kijken.

18 juni 2021 om 11:27

De spelers hebben zelf de mogelijkheid aangegrepen om zich uit te spreken tegen Amerikaanse nonsens. Dat doen ze zelf. Dan mogen we gewoon de lijn doortrekken naar zaken die een heel stuk dichter bij huis spelen. Als ze zich verstoppen voor dit soort zaken maar wel lekker modieus mee doen met Atlantische westkust onzin zijn ze, zoals consy al zegt, hypocriet.

De anti homo wet is actueel en er zijn spandoeken uit dat Hongaarse stadion weggehaald die actief anti homofiel zijn.

18 juni 2021 om 11:45

@ Consy...nee hoor dat hebben de spelers niet. Als een statement ergesn tegen maakt wil dat niet meteen zeggen dat je een statement tegen alles moet maken. We hebben het hier over het recht van vrijheid van meningsuiting geen plicht.

Het is de buitenwacht die vind dat de spelers dit moeten doen. Dat spelers zelf een keuze maken heeft niets met hypocrisie te maken.

18 juni 2021 om 12:20

@misseva88 Racisme is geen Amerikaanse nonsens, maar een wereldwijd probleem. Hoe vaak we in Europa wel niet zeggen "ja, maar het is niet zo erg als in Amerika!" Boeiend. Het is racisme. Daarnaast hebben wij in Europa onze eigen variant waar we echt van doordrenkt zijn: islamofobie. Over de spelers: hoe kan je mensen verplichten om zich over elk issue ooit uit te spreken, alleen omdat ze tegen racisme zijn? Het is helemaal niet logisch. Je kan een probleem aankaarten zonder dat je alle andere problemen benoemt, dat is niet hypocriet. Ik zou het overigens wel steunen als ze een statement maken tegen homofobie.

18 juni 2021 om 12:32

Consy echt een belachelijke reactie. Dan moeten spelers een statement maken tegen letterlijk alles wat er gebeurt. Als spelers een statement willen maken tegen racisme, dan is dat hun goed recht. En als ze geen statement willen maken tegen andere dingen is dat ook hun goed recht. Hun maken namelijk gebruik van hun freedom of speech door dit te doen. Jij bepaalt niet waar de spelers statements voor maken. Dat doen de spelers zelf. Zelfde geldt voor misseva88. Hoe belachelijk ik zelf ook de regelgevingen vind in Hongarije, is het de keuze van de heren.

18 juni 2021 om 12:44

Meest ironische hieraan is dan ook vaak (ik zeg vaak, niet altijd) dat diegene die het “Amerikaanse” nonsense vind, dan ook vrij weinig tijd buiten Nederland heeft doorgebracht en racisme alleen via een binnenlandse lens bekijkt. Ik lees soms wat reacties voor aan mijn Amerikaanse schoonfamilie en die schrikken zich rot - die denken nu dat wij als land nog in de jaren 50 zitten. Progressief, maar tegelijkertijd terughoudend conservatief, lijkt het wel.

18 juni 2021 om 11:17

Jonge jonge jonge zeg waarom zoek je zo graag de verantwoordelijkheid bij voetballers om al deze politieke issues te behandelen? Zo houdt het nooit op. Houdt alle politiek gewoon uit het voetbal, zo enorm vermoeiend elke keer mensen erover te zien zeuren. En zou sowieso niet weten waarom de spelers er tegen moeten protesteren want ieder land kiest toch zijn eigen wetgevingen?

18 juni 2021 om 11:24

Ze nemen die verantwoordelijkheid zelf door op hun knieën te gaan. Ik zal de spelers die niet mee doen aan die waanzin er niet op aankijken als ze dat nu ook niet doen. Maar reken maar dat spelers de volle laag gaan krijgen als ze wel voor die malle Amerikaanse hype zwichten en zich hier niet tegen uit spreken door middel van woord en daad.

18 juni 2021 om 11:25

Dus als Nederland morgen de islam/het christendom/hindoeïsme... verbiedt dan moet daar ook geen actie tegen gevoerd worden? Want ja ieder land kiest zijn eigen wetten natuurlijk.

18 juni 2021 om 11:37

@misseva: gaat het goed? Het lijkt alsof je je nogal op je teentjes getrapt voelt. Een aantal donkere spelers demonstreert tegen racisme: iets wat hier ook actueel is en hen ongetwijfeld dagelijks overkomt met de meest verschrikkelijke berichten die ze ontvangen via de sociale media. En nu rust er op die spelers een morele plicht om zich overal tegen uit te spreken? Wat jij zegt: als je je over het een uitspreekt, dien je je overal over uit te spreken. Zo werkt het in een ideale sprookjeswereld: je kan prima opkomen over een doel dat je aan het hart ligt en geen statements maken over 2000 andere zaken. Moet een Wijnaldum niet meer op de foto gaan met Ronaldinho, omdat Ronaldinho Bolsenaro steunt? Hoe zit het met De Ligt, moet hij openlijk zijn afkeer afspreken tegen Buffon, die in het verleden meermaals in verband is gebracht met neonazi's? Zullen we op het WK in 2022 Brazilie gaan cancellen? Het lijkt me ook verstandig als we tijdens het toernooi alle mensenrechtenschendingen benoemen van elke tegenstander, zeker de Afrikaanse en Zuid-Amerikaanse landen! Moeten we Zahavi cancellen vanwege zijn uitlatingen over Palestina? Los daarvan: de anti-homo wetten slaan natuurlijk nergens op.

18 juni 2021 om 11:42

Prima, waarom niet Lierse? Ieder land heeft zijn eigen wetgevingen.

18 juni 2021 om 11:51

Omdat dat ingaat tegen de mensenrechten.

18 juni 2021 om 11:52

@suarez 7. De voetballers en bonden hebben zelf een voor mij verboden deur geopend, namelijk het mengen van sport en politiek. Als die deur eenmaal open is gezet zijn er ook andere zaken die er doorheen komen wandelen.

Ik ben fel tegenstander van het knielen en al die modieuze onzin. Maar het is wel enorm makkelijk om je nu te verstoppen voor je verantwoordelijkheden nadat ze eenmaal toe hebben gegeven aan die waanzin. Dan mag je ook beoordeeld worden op zaken die je níet doet. Hartstikke hip dat je dan met allerlei compleet irrelevante vergelijkingen aan komt zetten, maar die doen er dus niet toe. Dit is actueel, niet een doodslag van een jaar geleden waar inmiddels al iemand voor is veroordeeld.

18 juni 2021 om 12:05

Dit vind ik de grootste onzin. Als voetballers met elk dingetjes in de wereld zich bezig moeten houden zijn ze meer statements aan het maken dan voetballen. Als voetballers iets doen omdat ze er zelf iets voor voelen of zelf meemaken is dat prima. Als donkeren spelers racistisch worden bejegend dan mogen ze daar wat doen. Betekent niet dat ze dat altijd moeten doen. Als er homo voetbalers zijn of voetballers die naasten hebben die dat zijn en zich daar voor verantwoordelijk voelen moeten se dat doen. En dat is met elk iets zo. Zoals ik al zei als elke voetballer dat bij elke dingetje doet zal het ook de kracht van het statement afnemen. Doe als voetball3r lekker waar je je goed bij voelt en waarbij je je betrokken voelt. En wij moeten niet zo zeuren.

18 juni 2021 om 11:28

zeker, allemaal een regenboogbandje om. nog beter statement zou zijn als de Uefa uitspreekt dat Hongarije geen optie is vanwege de anti-homo wetten

18 juni 2021 om 11:36

Zeker als ze nu voor elke wedstrijd een graphic in beeld laten zien dat praat over equal game. Als je naar de Uefa site gaat staat er letterlijk dit: "the #equalgame campaign was created under Uefa's Respect initiative and designed to spread the positive spirit of inclusion (...)".

En dan zouden ze daar nu wel een EK finale willen houden...? Stop dan ook maar met die equal game PR leus voor elke wedstrijd. Kom op zeg.

18 juni 2021 om 11:32

En dan? Alsof meneer Orban dan tot inkeer gaat komen van 'ze hebben toch eigenlijk wel een punt, laat ik die wetten intrekken'. Ik vind het prima als spelers uit zichzelf dit willen oppakken en er aandacht aan willen besteden, maar laten we niet doen alsof dat heel veel verschil gaat maken en wanneer ze het niet doen dat voetballers homorechten niet belangrijk vinden. Dat is immers niet zo en dat weet jij ook wel. Voetballers moet je echter niet overal voor pushen om de wereldproblemen te adresseren. Regenboodbandjes gaan dit structurele problemen echt niet oplossen helaas, daarvoor zit het te diep in de gedachtekronkels van bepaalde leiders.

18 juni 2021 om 12:48

Het gaat hier denk ik niet zozeer over de gedachtengang veranderen, maar bepaalde dingen uitlichten en druk te zetten zodat deze absurde wetten minder vaak werkelijkheid worden.

't gaf wel een prachtige sfeer toen het vol was, dat Puskas stadion. Als ik me niet vergis zit je daar ook behoorlijk dicht op het veld. Ik vind 't allebei prima. Maar misschien is het nog beter dat het in Hongarije is, aangezien Engeland dan geen thuisvoordeel heeft.

18 juni 2021 om 11:28

Engeland gaat de finale denk ik niet halen. Die hebben me tot nu toe allerminst overtuigt en als ze eerste worden in de poule krijgen ze nummer 2 van F gelijk. Dat wordt Duitsland of Portugal verwacht ik. Verder is natuurlijk Hongarije de beste keuze. Daar kan in een vol stadion gespeeld worden en brengt ook meer sfeer en geen gezeik met reisrestricties etc.

Kunnen spelers de 27e alvast even plekken verkennen om het titelfeestje te vieren ;-)

Budapest is inderdaad een hele mooi stad, voor mij een van de mooiste in Europa. Maar het land heeft een walgelijk beleid, met als meest recente actie een Lgbt vrije zone. Uefa met z'n 'no to racism-beleid' zou beter moeten weten.

18 juni 2021 om 11:20

De homovrije zones zijn in Polen als ik het goed heb. In Hongarije mag je homoseksualiteit niet ‘promoten’ (dus elkaar kussen of ik denk zelfs een hand vasthouden) in ruimtes waar minderjarigen zich kunnen begeven (letterlijk overal dus).

Eigenlijk is het te bizar voor woorden. We worden 1,5 jaar opgesloten/ laten ons opsluiten door Europa/ de wereldleiders en Rutte en nu lopen we de polonaise dat er door een groot Europees belang ervoor gekozen wordt om de ek finale te verplaatsen naar het stadion waar uitgerekend iedere stoel bezet mag worden?! Ik geloof in Corona, ben geen 5g gekkie… maar ik vind het wel zo ongelooflijk gek dat dit allemaal wel kan en dat weet ik hoeveel 100 miljoen schapen hier begrip voor kunnen opbrengen.

Ik vind het een prachtig stadion en een mooie stad, maar is het vanuit de UEFA niet een beetje krom? No to Racism en regenboogvlaggen promoten, en dan naar dit land uitwijken. Moeten voldoende andere opties zijn lijkt me.

Politiek en voetbal, het blijft een lastige combinatie. Enerzijds wil ik dat het volledig los wordt gezien van elkaar en dat we zorgeloos naar een potje voetbal kunnen kijken, maar anderzijds vind ik het een slecht signaal dat een land met een dermate schoftelijk beleid jegens een deel van haar bevolking beloond wordt met de EK-finale. Ik hoop dat het uiteindelijk gewoon op Wembley wordt gehouden.

18 juni 2021 om 12:50

Het probleem is natuurlijk dat geen enkel land schoon is. Bij Hongarije is het natuurlijk erg duidelijk. Wat als ze de finale Arena zouden spelen. We zitten hier nog middenin de toeslagen affaire, een rechtzaak tegen de douane voor structureel ethnisch profileren. Moet ons land dan wel beloond worden met de finale. Ik denk als we in Engeland gaan kijken dat daar ook dingen niet goed zijn.

Wat je zegt het blijft lastig, maar voor mij mag politiek en sport samengaan.

Als het organisatorisch mogelijk is voor alle betrokkenen,lijkt mij dit een verstandig besluit.
En ik ben het met vele anderen eens dat Hongarije een prachtig land is met z'n cultuur en bezienswaardigheid,los gezien van het voetbal.
Ference Puskas,een legende bovendien , mooie stadionnaam!

18 juni 2021 om 12:44

Nou wat een mooi cultuur is dat als er homo-haat is en geen persvrijheid is.

Waarom niet in het stadion van Zenit St Petersburg ? Dat is echt een prachtig stadion. Vind de nieuwe stadions soms iets te, Maar die van Zenit is echt heel mooi, en qua capaciteit ook gewoon goed.

Wordt ik serieus gek he.. gister 4 kaarten verkocht voor de finale op wembley vanwege de nieuwe corona regels... was niet te doen 3x testen en quarantaine. Kan wel huilen als die quarantaine er nu alsnog af gaat of het verplaatst word

Het is ongeveer net zo walgelijk dat er in Hongarije wordt gespeeld als het feit dat er volgend jaar een WK in Qatar word gehouden. "Equal game" was het toch? Nou dat is in Hongarije ver te zoeken met die nieuwe wetgeving, er zou geen enkele wedstrijd in Budapest meer gespeeld moeten worden. En de finale moet daar al helemaal niet gespeeld worden

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Engeland

FIFA ranking: 4
104 fans
Selectie
Actuele wedstrijden
SpelersPositieW
J. StonesVerdediger70
K. PhillipsMiddenvelder70
D. RiceMiddenvelder70
H. KaneAanvaller74
J. PickfordKeeper70
R. SterlingAanvaller73
M. RashfordAanvaller50
Voor de complete selectie: Clubpagina Engeland.

In de wandelgangen

Vrijdag 30 juli
Tottenham Hotspur heeft vrijdag zijn bod op Cristian Romero verbeterd naar rond de vijftig miljoen euro gegarandeerd. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren