UEFA legt Ibrahimovic forse geldboete op; schorsing nog niet van de baan

Woensdag, 26 mei 2021 om 18:20Jeroen van Poppel • Laatste update: 18:23

De UEFA heeft Zlatan Ibrahimovic een geldboete opgelegd van vijftigduizend euro wegens belangen in het op Malta gevestigde gokkantoor Bethard. Ook zijn werkgever AC Milan moet betalen. De Italiaanse grootmacht wordt medeschuldig geacht en komt er vanaf met een boete van vijfentwintigduizend euro. Ibrahimovic heeft inmiddels afstand gedaan van zijn belang in het wedkantoor, zo meldt het Zweedse Sportbladet. Enkele weken geleden werd bekend dat de UEFA een onderzoek had gestart naar de 39-jarige spits van Milan, die de gokreglementen zou hebben overtreden. Ibrahimovic moet bovendien vrezen voor een schorsing tot drie jaar en hoopt die af te wenden met de verkoop van zijn belang in het wedkantoor. Het is volgens de Zweedse krant echter sterk de vraag of een dergelijke straf met het verkopen van de aandelen van de baan is.

Het op Malta gevestigde wedkantoor Bethard heeft in ieder geval een nieuwe eigenaar. De Amerikaanse Esports Entertaiment Group heeft zestien miljoen euro neergeteld om Bethard over te nemen van de Gameday-groep, waar Ibrahimovic middels zijn naamloze vennootschap Unknown AB mede-eigenaar van is. Het bedrijf van Ibrahimovic blijft echter een partner van de Gameday-groep, zo wordt duidelijk uit navraag van Sportbladet. Omdat de Gameday-groep sterk betrokken blijft in de gokindustrie, lijken de problemen voor Ibrahimovic niet over.

Het is volgens Sportbladet sowieso de vraag of de topschutter van AC Milan een schorsing nog kan afwenden. Ibrahimovic speelde immers al verschillende wedstrijden onder de vlag van de FIFA en UEFA terwijl hij belangen had in het wedkantoor Bethard. Daarmee hebben de regelovertredingen al plaatsgevonden. Een lange schorsing zou zeer waarschijnlijk het einde van de voetbalcarrière van Ibrahimovic betekenen. Het onderzoek van de UEFA loopt nog.

De reglementen van de FIFA en de UEFA schrijven voor dat voetballers met financiële motieven in gokbedrijven niet mogen deelnemen aan officiële wedstrijden van beide bonden. Ibrahimovic werd in 2018 via zijn naamloze vennootschap Unknown AB mede-eigenaar van Bethard. De regelgeving van de FIFA en de UEFA op het gebied van ethiek is van kracht op alle wedstrijden die door de bonden worden georganiseerd. Dit betekent dat Ibrahimovic de regels overtrad toen hij eind maart zijn comeback maakte bij de nationale ploeg in de met 1-0 gewonnen WK-kwalificatiewedstrijd van Zweden tegen Georgië. Ook de regels van de UEFA werden door de 117-voudig international overtreden, daar de aanvalsleider in september 2020 met AC Milan in actie kwam in de met 0-2 gewonnen Europa League-wedstrijd tegen Shamrock Rovers.Gerelateerd

Meer sportnieuws

18 reacties (laatste reactie door real8madrid)

Ik blijf dit gek vinden van de Uefa hoor. Ik snap de reglementen met gokken wel natuurlijk maar die zijn er helemaal op afgestemd om te vermijden dat de belangen van het gokken mee gaan spelen in de prestaties op het veld en ook in het geval van Trippier bijvoorbeeld om gokken met voorkennis (wat eigenlijk neerkomt op fraude) te vermijden. Echter vind ik dat niet van toepassing bij het hebben van een gokkantoor omdat het niet neerkomt op 1 geisoleerde bet. Of Milan, Juve of Inter nou de titel wint maakt voor een goed gokkantoor in omzet niet uit. Natuurlijk zijn er vooraf meer mensen die op Juve gokken dan op Milan maar dat compenseer je als kantoor met de odds. Die odds zijn er enerzijds om meer riskante gokjes aantrekkelijker te maken maar ook om ervoor te zorgen dat het op zich weinig uitmaakt of team A of team B wint en ervoor te zorgen dat het kantoor altijd ongeveer hetzelfde aan winst maakt. Als Ibrahimovic als voetbalspeler invloed kan hebben om de omzet van zijn gokkantoor dan doen ze hun werk niet goed en moeten ze andere statistici aannemen.

26 mei 2021 om 12:59

Dus ze moeten statistisie aantrekken die de cijfers aanpassen ten gunste van Zlatan?

26 mei 2021 om 13:08

@Real: kan allemaal zijn maar als je niet inziet dat het niet ethisch is van Ibra om (deels) eigenaar te zijn van een gokbedrijf, waarbij je kan inzetten op wedstrijden waar hij zelf aan deelneemt, dan stopt de discussie natuurlijk.

26 mei 2021 om 13:20

Ik snap je reactie niet en jij de mijne ook niet denk ik. Dat of je begrijpt niet helemaal hoe een gokkantoor juist werkt. Ik zeg nergens dat de statistici hun odds aan Zlatan moeten aanpassen. Ik zeg dat als ze hun werk goed doen de prestatie van Zlatan niet van invloed is op de omzet van het kantoor. Of ie dan een hattrick scoort of een owngoal maakt niet uit, de winst van het kantoor blijft zoveel mogelijk hetzelfde. Tenminste dat is hoe het werkt als ze goede statistici in dienst hebben. Zoals ik dus zei: als dat niet zo is dan moeten ze andere mensen aannemen.

26 mei 2021 om 13:25

Thenry hoezo dan? Zoals ik probeer duidelijk te maken heeft Zlatans prestatie geen invloed op de omzet van het kantoor (mits ze hun werk goed doen). Tenzij hijzelf of een kennis van hem geld inzet op een bepaalde bet en op die manier baat heeft bij een bepaalde prestatie van Zlatan is er dus geen enkele reden voor hem om zich schuldig te maken aan vals spel. Bijgevolg zie ik hier dus geen probleem in. Niet meer dan een speler of club die gesponsord worden door Betfirst of Unibet of wat dan ook.

26 mei 2021 om 14:47

En als er nou een of andere Chinees een rare inzet doet, waarbij het wed kantoor van Zlatan failliet zou gaan als AC Milaan gelijk speelt, dus "doei 16 miljoen". En Zlatan kan faillissement afwenden door te verliezen.
Denk je dat hij dan die penalty scoort of niet in de laatste minuut bij een 1-0 achterstand?

26 mei 2021 om 15:57

1: dat soort uitzonderlijke situaties zie je nooit. Zo'n gekke bets gebeuren enkel bij de grootste maatschappijen waardoor ze daar niet meer gek zijn, hoogstens een beetje uitzonderlijk. 2: zulke uitzonderingen worden niet aanvaard door een gokkantoor van dit formaat. Die hebben limieten net om de kans op faillissement te vermijden. 3: in sommige gevallen waar net te hoge bets wel aanvaard worden zijn de meeste gokkantoren (hoe gek het ook klinkt) daarvoor verzekerd. Onmogelijk voorbeeld dus. Tenzij er sowieso louche dingen gaande zijn bij het bedrijf in de eerste plaats. In dat geval is de voetballer die eigenaar dus sowieso niet van invloed.

26 mei 2021 om 19:10

Lang verhaal. Maar je slaat helemaal de plank mis waarom je geen belang mag hebben in gokpartijen terwijl je elders ook belang hebt. Letterlijk en figuurlijk belang.

26 mei 2021 om 21:06

Als je niets zinnigs te zeggen hebt waarom dan uberhaupt iets zeggen?

Snap het probleem niet helemaal, want hij speelt volgens mij niet vals, maar ja regels zijn regels.

26 mei 2021 om 18:49

Vergelijkbaar met Onana toch? De regels zijn er om te voorkomen dat iemand er voordeel (of iemand anders een nadeel) aan heeft. Dat je dan gestraft wordt voor het overtreden van een regel voelt dan misschien onrechtvaardig als je de regel niet hebt overtreden met als doel er het voordeel mee te krijgen wat die regels tegen willen houden maar daar kan je niks mee. Je bent een prof, je moet die regels weten, dat lijkt me toch vrij duidelijk.

Vergelijkbaar: Je steelt, wordt betrapt en denkt daarna door je handen af te hakken te bewerkstelligen dat de rechter je vrijspreekt van het stelen. Lijkt mij niet.

26 mei 2021 om 14:06

Ik snapte het eerst niet, zo'n ingewikkeld bericht, maar dit helpt echt.

Of hetzelfde als gepakt worden voor te hard rijden en dan je auto verkopen, omdat je dan denkt dat de bekeuring niet meer telt.

Hij verdiend 6 miljoen per jaar, 25.000 is niet fors... als dit geeft aan een KKD-speler, dan is het fors

Forse geldboete😂😂😂, die pas van hem pint denk ik alleen maar bij minimaal een ton. Uitslapen, douchen, ontbijten en lekker kakken op de vroege ochtend en hij heeft ze al verdiend.

Hahahahha hij krijgt een zware geld boete van 50000 euro,hier lacht hij om natuurlijk...

50.000 boete. Dat is een keiharde klap voor de familie Ibrahimovic. Vraag me af hoe hij dat verlies gaat opvangen.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Zweden

FIFA ranking: 20
13 fans
Selectie
Actuele wedstrijden
SpelersPositieW
R. OlsenKeeper40
L. AugustinssonVerdediger40
M. DanielssonVerdediger40
E. KrafthVerdediger40
M. LustigVerdediger40
V. LindelöfVerdediger40
V. ClaessonMiddenvelder41
Voor de complete selectie: Clubpagina Zweden.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Zweden.

2234 fans
Aanvaller, 39 jaar

In de wandelgangen

Vrijdag 30 juli
Tottenham Hotspur heeft vrijdag zijn bod op Cristian Romero verbeterd naar rond de vijftig miljoen euro gegarandeerd. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren