Tweevoudig CL-winnaar op 31e al jaar clubloos: ‘Soms heb je gewoon pech’

Zaterdag, 29 mei 2021 om 21:03Thijs Verhaar • Laatste update: 21:03

Daniel Sturridge won in zijn rijke carrière onder meer de Premier League en tweemaal de Champions League, maar nu zijn oude clubs Chelsea en Manchester City in de finale van het miljardenbal staan, is hij op 31-jarige leeftijd al meer dan een jaar clubloos. Is zijn door een gokschandaal verder afgegleden loopbaan definitief ten einde of mogen we nog een comeback verwachten van de man die Engeland vertegenwoordigde op een Europees- en wereldkampioenschap?

Door Thijs Verhaar

Sturridge stond het laatst onder contract bij Trabzonspor, dat zijn contract opzegde nadat hij in maart 2020 een schorsing van vier maanden kreeg opgelegd vanwege het overtreden van de gokregels. De Engelsman zou in 2018 aan zijn broer Leon hebben geadviseerd om geld in te zetten op een transfer van hem naar Sevilla. Sturridge blijft erbij dat hij hem alleen vertelde dat die club interesse had en zou ook nooit een transfer naar Spanje maken. Hij werd uiteindelijk door Liverpool verhuurd aan West Bromwich Albion, waardoor een eventuele weddenschap alleen maar geld zou hebben gekost. Toch werd hij in 2019 toch schuldig bevonden.

Het artikel gaat verder onder de video
De Bruyne: 'Als je de finale verliest, ben je gelijk een mislukkeling'
Meer videos

Destijds kreeg hij een straf van zes weken opgelegd, waartegen hij zonder succes in beroep ging. De schorsingsduur en boete van omgerekend 86.000 euro bleven staan, wat voor de Engelse voetbalbond reden was om ook in beroep te gaan. Dit resulteerde in maart 2020 in een verdubbeling van de boete en een verlenging van de schorsing tot vier maanden, waarop zijn Turkse club zijn driejarige contract per direct ontbond. “Ik heb daar zelf mee ingestemd, want ik wil geen geld ontvangen van een team dat ik niet bij kan staan op het veld”, sprak hij in een emotionele video op Instagram.

Ook pleitte hij voor het afschaffen van de mogelijkheid om te gokken op transfers van spelers. “Ik heb een moeilijke tijd gehad sinds dit verhaal speelt en blijf wedkantoren oproepen om met dit soort weddenschappen te stoppen. Het zorgt ervoor dat een professioneel voetballer nooit vrijuit kan praten met vrienden of familie. Dan loop je altijd het risico aangeklaagd te worden en dat moet stoppen. Het tribunaal geeft toe dat ik niet heb gewed en mijn geliefden hebben ook niets ingezet, maar toch word ik gestraft”, sipte de aanvaller. Sturridge besloot de video met de boodschap dat hij enorm baalde van de situatie. Ook dankte hij iedereen voor de steun.

Het woord comeback nam hij in zijn toespraak van ruim tweeënhalve niet in de mond, al wordt hij sinds zijn schorsing geregeld in verband gebracht met clubs uit de Amerikaanse MLS. Hij is inmiddels fulltime woonachtig in zijn huis in Los Angeles en deelt vanuit daar geregeld kiekjes op sociale media waarop te zien is hoe hard hij aan zijn fysiek werkt. Soms zit daar ook een cryptische boodschap bij over ‘het proces volgen’, ‘opladen’ en coming back for everything bij, maar van een serieuze terugkeer lijkt voorlopig geen sprake. Sterker nog: hij haalt tegenwoordig alleen de headlines met een bizar verhaal over zijn gestolen hond.

Zijn huisdier Lucci werd in 2019 meegenomen door inbrekers en de spits loofde een beloning van een kleine 30.000 euro uit voor degene die hem terug zou brengen. Ene Foster Washington zou de dwergkeeshond op straat hebben gevonden en nam contact op toen hij hoorde van het vindersloon, maar claimt nu nog altijd geen cent te hebben ontvangen. Op dinsdag 25 mei maakte TMZ Sports bekend dat Washington een rechtszaak start tegen Sturridge, die afgelopen week nog met zijn keurig netjes thuis afgeleverde hondje te zien was op Instagram.

Sturridge brak in 2007 door bij Manchester City, maar moest plaats maken toen Sheik Mansour zijn intrede deed.

Hoewel zijn carrière nu overduidelijk in een dip zit en misschien zelfs wel definitief ten einde is, heeft hij toch een zeer fraai palmares. In 2007 debuteerde hij bij Manchester City, dat toen nog niet in handen was van Sheik Mansour. Hij verving niemand minder dan Georgios Samaras (oud-sc Heerenveen) en groeide in seizoen 2008/09 uit tot vaste waarde. In dat jaar deed de steenrijke eigenaar uit Qatar zijn intrede en vormde Sturridge een heel aardig spitsenduo met de Braziliaan Robinho. Mansour mikte echter op grotere namen en stond aan het eind van het seizoen toe dat hij voor een som van 7 miljoen euro overstapte naar Chelsea.

Daar werd hij topscorer in het gewonnen toernooi om de FA Cup, maar hij werd in januari 2011 desondanks verhuurd aan Bolton Wanderers, waar hij met acht goals in twaalf wedstrijden liet zien dat hij de Premier League prima aankon. Eenmaal teruggekeerd op Stamford Bridge toonde hij dat ook zo nu en dan in Londen en in Europese duels, maar blessures en drie trainerswissels weerhielden hem van een echt grote doorbraak. Hij mocht dan ook niet invallen toen the Blues in 2012 de Champions League wonnen, maar kreeg toch een medaille omdat hij in eerdere wedstrijden wel een rol had gespeeld.

Sturridge speelde 96 duels voor Chelsea, 160 voor Liverpool, 32 voor Manchester City, 12 voor Bolton Wanderers en 16 voor Trabzonspor.

Zijn echte doorbraak kwam er in Liverpool, waar hij in januari 2013 neerstreek voor een som van 16 miljoen euro. Sturridge scoorde meteen bij zijn debuut tegen Manchester United en vormde in 2013/14 een dodelijk duo met Luis Suarez. De Engelsman maakte 21 treffers en ging met zijn land naar het WK, waar hij tegen Italië scoorde in het openingsduel. In hetzelfde toernooi liep hij echter ook een blessure op en dat was het startschot van een jaar waarin hij van de ene kwetsuur in de andere belandde. In 2015/16 werd hij ondanks knie- en hamstringproblemen toch nog topscorer met dertien goals en reikte hij tot de finale van de Europa League.

De intrede van Jürgen Klopp betekende echter het begin van het einde voor Sturridge, die zijn basisplaats verloor aan Roberto Firmino. Sturrigde zou nog drie jaar blijven en een bijrol vertolken in het steeds verder oprukkende Liverpool, maar een vertrek was uiteindelijk onvermijdelijk. Wel kreeg hij in 2019 nog een tweede Champions League-medaille omdat hij weer deel uitmaakte van het winnende team. In de finale speelde hij echter geen minuut, waardoor hij de eerste Engelsman is die het miljardenbal met twee verschillende teams won en geen minuut in actie kwam in een finale.

Sturridge steeg bij Liverpool tot grote hoogte, maar dolf toch het onderspit toen Jürgen Klopp en Roberto Firmino hun intrede deden op Anfield.

Na zijn transfervrije vertrek bij Liverpool besloot hij de draad op te pakken in Turkije. Hij tekende bij Trabzonspor en bewees daar met zeven goals in zijn eerste vijftien wedstrijden nog altijd te kunnen scoren. De gokschorsing maakte echter een voortijdig einde aan het potentiële droomhuwelijk. Bijna gelijktijdig brak de coronacrisis uit en dat noopt clubs om zuinig te doen, dus zou je denken dat een bewezen doelpuntenmaker die transfervrij op te pikken is, snel aan een nieuwe baan zou komen. Vooral als hij zich online zo bereidwillig toont als Sturridge, maar desondanks heeft hij ruim elf maanden nadat zijn schorsing ten einde kwam nog altijd geen club gevonden.

Voor een deel lijkt dit aan zijn steeds maar terugkerende blessureleed te liggen. In oktober zei hij daarover het volgende tegenover the Independent. “Ik zag laatst een quote van Marco Reus voorbij komen dat hij er veel geld voor over zou hebben om blessurevrij te kunnen voetballen of gewoon nooit meer geblesseerd te zijn. Dat zou ik ook direct doen. Ik zou welk bedrag ook op willen hoesten om dat te kunnen. Ik geef nu al een vermogen uit aan fysio’s en doe al het mogelijke om zo gezond mogelijk te leven. Allemaal om mijn lichaam zo fit mogelijk te houden. Maar je kunt er duizenden euro’s en honderden uren aan spenderen, maar soms heb je gewoon domme pech.”

Op zijn fysieke ongemak na lijkt Sturridge echter volop te genieten van het leven zonder profvoetbal. Hij deelt geregeld kiekjes van zijn gezin, gaat soms op de foto met awardwinnende acteurs en heeft zich ondanks die cryptische hints over een terugkeer ogenschijnlijk allang neergelegd bij het einde van zijn loopbaan. Diverse spitsen bereiken als begin-dertiger hun topjaren, maar Sturridge heeft ze als WK-deelnemer en CL-winnaar al lang en breed achter de rug. Na zo’n lange break gaan clubs van het kaliber Chelsea en Manchester City hem geen aanbieding meer doen en het zij hem vergeven als hij met zijn status zelf past voor de MLS of een club uit de Championship. Hij zal het tegen niemand hardop zeggen, maar het is nu riskanter dan ooit om op een volgende club van Sturridge te wedden.


Poll

Heeft Daniel Sturridge het maximale uit zijn carrière gehaald?


Gerelateerd

Meer sportnieuws

24 reacties (laatste reactie door consy)

SS&S was echt een weergaloze aanval bij Liverpool toen, kwamen net tekort door de slipper van Stevie G en die 3-3 tegen Palace. Zonde dat deze man enkel dat seizoen volledig blessure vrij was, want wat was hij goed zeg. Snel, sterk en een neusje voor positionering en finishing. Vrees dat deze man door de tijd vergeten zal worden, maar blijft voor mij voor altijd de superpartner van El Pistolero

28 mei 2021 om 23:41

Een speler als Sturridge zie je niet vaak. Hij was snel, slim, uitstekend in de afronding en ook technisch zo goed onderlegd.

29 mei 2021 om 00:27

Ik kan mij serieus geen enkel spitsen koppeltje inbeelden dat zo goed bij elkaar paste de laatste jaren. Dat klikte zo ongelooflijk goed, zelfs een Ronaldo en Benzema was niet zo leuk om te zien en dat was al van een hoog niveau. En Liverpool was zo leuk en zo goed om te zien dat seizoen. Vind het als voetballiefhebber echt dood en doodzonde hoe alles is gelopen en dat hij het niet meer heeft kunnen laten zien.

Hij heeft het echt heel goed gedaan, wat mij betreft boven iedere verwachting, maar was toch altijd wel een gemankeerde spits. Zelfs bij Liverpool vond ik heel erg vaak dat er meer geluk dan wijsheid in zijn goals en assists zaten. Het verbaast me ook niet echt dat hij na een fantastisch seizoen met Suarez het heel veel moeilijker had zonder hem. Sturridge gaf ballen blind voor en wereldtopper Suarez maakte er maar wat van! Wat mij betreft is Sturridge echt een one season wonder zoals Michu dat was..

28 mei 2021 om 23:48

Heb jij Sturridge en Liverpool wel gevolgd? Het is juist een speler die alles met een idee erachter doet of deed. In de seizoenen na Suarez werd deze jongen zo gemist. Iedere keer kwam hij terug van een blessure en was direct heel belangrijk. Toen Suarez geschorst was maakte Sturridge in de eerste zeven wedstrijden alle goals. Kijk voor de grap een wat filmpjes dan zie je hem ook kijken. Dan zie je ook hoe goed hij was.

29 mei 2021 om 00:05

Ik heb net voor alle zekerheid nog even gekeken naar zijn 50 goals voor Liverpool en dan zie ik weinig geluk en heel veel controle.

29 mei 2021 om 13:43

Beetje makkelijk aangezien het toch echt Sturridge was die de kar trok bij Liverpool in het begin van dat seizoen toen Suarez nog heel wat wedstrijden geschorst was na dat gedoe met Evra, of was het die beet op Ivanovic.. iig wel een tijd geschorst.

Als Barcelona zijnde.. Geen geld, transfervrij, ervaring. Overigens voor PSV ook een prima speler.

28 mei 2021 om 10:29

Ik zat net te denken: Feyenoord gooi eens een balletje op

Goede speler, wel erg vaak geblesseerd.

Nou, in Arnhem hebben we nog een spits nodig? :D

Je kunt altijd wel een club vinden, maar niet voor het salaris dat je gewend bent

28 mei 2021 om 10:31

Precies dat jeron! Sturridge zou op genoeg plekken gewoon aan spelen kunnen toe komen, maar dan moet hij wel flink salaris inleveren. Ik denk ook wel dat de speler Sturridge beter wordt geacht dan dat hij is. Bij Liverpool was het geweldig met Suarez en Sterling, maar zodra beide heren weg waren, was het ook gelijk een heel stuk minder. En zijn blessures namen ook steeds meer toe. Dus hoeveel heb je aan hem?

28 mei 2021 om 14:13

Geen idee op welk niveau er nog interesse is.
Stel dat er geen interesse is vanuit de PL meer.
Pak dan bijvoorbeeld een kans bij een Bremen of Schalke.
Wordt daar DE spits.
Schiet ze terug de Bundesliga in, maak een transfer

28 mei 2021 om 23:53

Na het vertrek van die twee speelde hij twee seizoenen achtereenvolgend 12 en 14 wedstrijden. Hij scoorde in die tijd 4 en 8 keer en werd zo gemist. Ik vond het verschrikkelijk als ik las dat hij weer eruit lag. Hij kan naar alles clubs in de premier tot het niveau Arsenal.

Als hij fit blijft, is het nog steeds een geweldige speler. Bij Trabzonspor liet hij in die paar wedstrijden direct zijn klasse zien met 4 goals en 4 assists in 11 competitiewedstrijden. Maar ook daar miste hij gewoon 8 competitiewedstrijden en een aantal EL- en bekerwedstrijden door blessures.

Hij is bijna altijd geblesseerd, wat zou hij willen verdiene? Minimaal 3 miljoen bruto denk ik toch wel

Net als Götze, veel klasse maar geen lichaam om jaar in jaar uit in de absolute top te spelen. Zou het, evenals Götze dus, ook eens op een veel lager niveau bij een eenvoudige club moeten proberen. De topcompetities worden hem niet meer, maar Nederland, België, Oogstenrijk of Portugal zouden best nog wel kunnen! Wel voor een modaal salaris. Dus dan rijst de vraag; hoe graag wil die nog?

Goeie speler voor FC maimi of LA Galaxy. Bij boca kan hij ook spelen of lekker ergens in brazil. Is gewoon een goeie spits mits hij fit is.

Iets voor Utrecht? Speler met een smetje.

Als Feyenoord hem binnen zou kunnen halen, wat een klaspik!

Feyenoord zoekt nog een spits kan niet slechter dan pratto

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Chelsea

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
3.Liverpool6926
4.Chelsea6722
Voor de complete stand: Premier League
SpelersPositieW
M. MountMiddenvelder366
T. WernerAanvaller356
C. PulisicMiddenvelder274
H. ZiyechMiddenvelder232
E. MendyKeeper310
C. Hudson-OdoiAanvaller232
T. AbrahamAanvaller226
Voor de complete selectie: Clubpagina Chelsea.

In de wandelgangen

Donderdag 17 juni
De club uit de Ligue 1 die belangstelling heeft voor André Onana is bekend. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren