Aras Özbiliz raakte Nederlands paspoort kwijt: ‘Het is te gek voor woorden’

Donderdag, 22 april 2021 om 20:09

Aras Özbiliz is momenteel in een strijd met de staat verwikkeld om zijn Nederlandse paspoort terug te krijgen. De 31-jarige aanvaller blijkt zijn Nederlanderschap ongewild te hebben verspeeld, toen hij er in 2011 voor koos om een Armeens paspoort aan te vragen om interlands voor Armenië te kunnen spelen. De situatie zorgt voor veel stress, zo vertelt Özbiliz in een interview met De Telegraaf.

Bekijk de voorpagina voor het laatste nieuws.Gerelateerd

Meer sportnieuws

42 reacties (laatste reactie door allochteun)

Ik snap aan de ene kant wel dat je niet wilt dat er een soort paspoortenbingo ontstaat en mensen zomaar even switchen van nationaliteit wanneer ze dat willen, maar het is toch heel erg gek dat hij niet even geïnformeerd is toen ie een armeens paspoort aanvroeg?
En daarnaast, hoe moeilijk kan het nou zijn om iemand die al al een Nederlands paspoort gehad heeft deze terug te geven?

22 april 2021 om 20:24

Wie moet hem informeren dan? Neem niet aan dat de Nederlandse staat een belletje krijgt als iemand in Armenië een paspoort aanvraagt.

22 april 2021 om 20:40

Zou me kunnen voorstellen dat als je iemand zijn nationaliteit afneemt, je dit laat weten? Het is niet zo dat ie bij wijze van spreke Mark Rutte opgebeld heeft om zn paspoort in te leveren. Het paspoort is ingetrokken.
Ach, misschien ben ik wel te idealistisch nu

22 april 2021 om 20:26

Zou het heel veel uit moeten maken dan? Een land is niets meer dan een door de mens aangegeven lijn om een stuk grond heen, ik snap niet dat mensen zich daar zo druk om maken.. Als die jongen drie paspoorten/nationaliteiten wil hebben, waarom zou je dat dan niet toestaan?

22 april 2021 om 21:03

Vooral in onze globaliserende wereld, we zijn gewoon met meer mensen die een diverse achtergrond hebben, en ja, meerdere thuislanden hebben.

22 april 2021 om 20:26

Staat in de wet. Die hoort hij te weten. Als je dat niet weet ga jezelf op onderzoek uit. Eigen verantwoordelijkheid heet zoiets.

Wat ik me oprecht afvraag... een zaakwaarnemer kan hem hier toch op wijzen?

22 april 2021 om 20:20

Daarom is het zo belangrijk om gewoon een gedegen zaakwaarnemer in dienst te hebben. Er zijn genoeg snelle graaiers, maar dit is inderdaad bij uitstek iets waarvoor je een zaakwaarnemer hebt.

Ik mag Ozbiliz, maar ik vind het wel terechtdat hij het Nederlanderschap verliest. Ooit zat ik op de Nederlandse ambassade in Sydney. Kreeg zo’n 18-jarige Australiër een Nederlands paspoort omdat zijn ouders NL waren. Ook dan jammer.
Ben er gewoon op tegen dat het paspoort zo gemakkelijk word weggeven, dus ben ik voor moeilijk en dat knelt idd soms.

22 april 2021 om 21:54

Want die 18jarige Australiër heeft jou en Nederland veel schade toegebracht ik zijn latere leven?
Welk voordeel zit er in moeilijk?

22 april 2021 om 22:13

Toch vind ik het geval van Őzbiliz wel heel anders. Op 1-jarige leeftijd naar Nederland gekomen, opgegroeid en uiteindelijk voor werk (want voetbal blijft werk) naar het buitenland vertrokken. Als onderdeel van dat werk kan hij voor het elftal van Armenië voetballen en heeft hij dat betreffende paspoort nodig. Voor mij is zo iemand gewoon een Hollandse gast die recht zou moeten kunnen blijven houden op zijn Nederlandse paspoort. Er zijn hier in Nederland talloze mensen met een dubbel paspoort. Waarom zou dit geval zo moeilijk moeten zijn?

23 april 2021 om 10:23

Hij heeft toch ook een dubbele paspoort. Hij wilde een 3 dubbele paspoort, maar kiest met volle verstand voor Armenië. Terwijl hij in Turkije is geboren en in Nederland is opgegroeid.

Hij had zich beter moeten laten informeren of gewoon even googlen.

Mijn voorouders komen uit Polen. Paar jaar geleden heb ik geprobeerd ook een Pools paspoort aan te vragen. Na 1x contact met de Poolse ambassade wist ik genoeg; Pools paspoort en nationaliteit kan, maar dan moest ik mijn Nederlandse nationaliteit opgeven. Dit had Ozibiliz voor zichzelf toch ook even op voorhand kunnen uitzoeken? Heel spijtig voor hem, voor nu. Maar eh... Je huiswerk doe je vooraf?

Dus hij wilde graag een Turks, Armeens en Nederlands paspoort? Sorry hoor, dat is gewoon krankzinnig. Wat mij betreft heeft iedereen ook gewoon maar 1 paspoort.

22 april 2021 om 21:00

''na negen jaar in Nederland kwam het gezin Özbiliz in aanmerking voor de Nederlandse nationaliteit, waardoor afstand werd gedaan van de Turkse nationaliteit.''

Als tekst kloppende is, heeft de familie Özbiliz afstand gedaan van hun Turkse nationaliteit, toen zij de Nederlandse hebben aangenomen. Hij had dus gewoon 1 paspoort sinds zijn 10de.

Ken hem niet, maar persoonlijk beschouw ik deze jongen gewoon als een Nederlander.

23 april 2021 om 14:17

Oeps.. daar heb ik toch terstond overheen gelezen. Dank voor het terechtzetten (al blijf ik het terecht vinden dat er wordt vastgehouden aan 1 paspoort)

22 april 2021 om 21:06

Gelukkig bepaal jij dat niet dan.

En gelukkig hebben we bovenop onze nederlandse staatsburgerschap ook nog het EU burgerschap. Een kleine vooruitgang in het realiserern dat we met meer en meer zijn die nood hebben aan toegang tot meerdere landen (van herkomst, werk, familie, etc.)

22 april 2021 om 23:54

Je hebt onder normale omstandigheden toegang tot de meeste landen in de wereld. Daar heb je de EU echt niet per se voor nodig. De EU is vooral nuttig ten tijde van oorlog (die we waarschijnlijk zelf zouden starten) en voor de Mediterraanse landen die keer op keer worden gered door onder andere Nederland...

23 april 2021 om 14:22

Ik kom met mijn Nederlandse paspoort en evt visum ook elk land in. Voor werk is er daarnaast ook een werkvisum. Twee paspoorten zie ik vooral als van 2 kanten snoepen. Draagt niet bij aan gelijkheid in ons land.

Het is helemaal niet te gek voor woorden, het is te gek voor woorden meerdere nationaliteiten te bezitten. Ik woon al meer dan tien jaar in Duitsland, maar ben en blijf Nederlander, ik mag de Duitse nationaliteit aanvragen maar dan ben ik geen Nederlander meer. Het is dus of/of en niet en/en. Zou voor iedereen moeten gelden.

22 april 2021 om 21:57

Het is wel te gek voor woorden als je paspoort wordt afgepakt als je een andere paspoort aanneemt om je ‘werk’ uit te kunnen voeren. En als je goed leest mag je twee paspoorten hebben, maar alleen van land van herkomst. En daar heeft hij op ooit dus afstand van genomen.

22 april 2021 om 21:57

Want...?
Ik vind kiesrecht belangrijker dan nationaliteit. Als jij al 10 jaar in Duitsland woont vind ik het interessanter waar je kiesrecht hebt dan wat je nationaliteit is

22 april 2021 om 22:11

Waarom is het te gek voor woorden? Een nationaliteit hebben is geen kunst, je hebt er enkel geluk voor nodig. Wat verdrietig voor je, dat je het zo verschrikkelijk vindt, dat mensen twee nationaliteiten dragen.

23 april 2021 om 00:00

Op zich mee eens, maar het ligt bij Turken en Marokkanen toch wat gecompliceerder. Marokkanen kunnen volgens mij helemaal geen afstand doen en Turken moeten eerst een dienstplicht vervullen of die afkopen. Overigens kan ik wel snappen dat mensen door hun binding ook geen afstand willen doen van andere nationaliteiten dan (in dit geval) de Nederlandse, maar ik ben het wel met je eens dat het geen voordelen hoort op te leveren die niet iedereen heeft.

23 april 2021 om 08:57

Araman ik vind dat jij gewoon en Duits en Nederlands moet kunnen zijn. Je woont daar en leeft daar maar je komt hier vandaan. Dan heb je dus twee nationaliteiten, als je dat zou willen. Zie er echt geen probleem in.

Vader van twee kids hier. Naar Spanje gegaan 11 jaar geleden. Avontuur mislukte na 2 jaar. Huwelijk stuk, zonder geld, NL paspoort, 55 jaar en ik kon het uitzoeken. Geen hulp, nada nothing. Ik kon niet meer naar mn kinderen, that's it fuck you! Dit is niet normaal meer, het beleid. Jullie moeten opstaan jongens, voordat t te laat is. Ze gaan je checken, Elke dag, elk uur en elke minuut. Big Brother 😉

22 april 2021 om 22:22

Beetje onsamenhangend verhaal, maar gelukkig sluit je af met een knipoog. Dat scheelt.

23 april 2021 om 00:04

Je weet dat elk regeltje gewoon online staat? Dit had je allemaal van tevoren uit kunnen zoeken. Nu ben ik niet bepaald een fan van waar Nederland momenteel naartoe gaat, maar wat had je van Nederland verwacht dan? Dat de overheid je vanuit Nederland geld of vliegtickets zouden sturen? Op basis waarvan zou je daar recht op moeten hebben?

Snap niet waar men zo een punt om maakt. Dus als je niet goed genoeg bent voor het NL elftal dan heb je gewoon pech, en dan mag je niet voor een land van je voorouders voetballen want dan vinden velen dat ze dan je NL’se paspoort af moeten pakken. Het is gewoon voor een mooie sportcarrière, wat een misgunners zeg.

Is toch niks geks aan? Je kunt toch geen twee nationaliteiten hebben! Het is in dit geval een Armeen en geen Nederlander meer.. Ziyech, Tannane, Anita, Kokcu, Mazraoui om even wat namen te noemen zijn ook geen Nederlanders meer.. Diego Costa en Pepe zijn geboren Brazilianen maar zijn nu een Spanjaard en een Portugees!! Genoeg voorbeelden neem ik aan!!

23 april 2021 om 13:36

Ehm... Die gasten die jij noemt hebben nagenoeg allemaal gewoon dubbel paspoort hoor.... En hebben dus allemaal 2 nationaliteiten.... Bij nader inzien vermoed ik dat je sarcastisch was

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

23 fans
Middenvelder, 31 jaar

In de wandelgangen

Maandag 17 januari
Chelsea heeft de kans om Layvin Kurzawa te contracteren laten schieten. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren