KNVB legt Roel Janssen schorsing op na tirade over Joey Kooij

Donderdag, 15 april 2021 om 15:11Dominic Mostert • Laatste update: 15:11

Roel Janssen is voor een wedstrijd geschorst naar aanleiding van zijn tirade over scheidsrechter Joey Kooij, zo meldt de KNVB. Na het Eredivisie-duel tussen Fortuna Sittard en FC Emmen (1-3) liet de verdediger van Fortuna zijn frustraties de vrije loop over de dienstdoende arbiter. De straf komt bovenop de straf voor de rode kaart, die nog niet door Fortuna Sittard is geaccepteerd.

“Roel Janssen ontving zaterdag 10 april in de wedstrijd Fortuna Sittard - FC Emmen de rode kaart. Op het veld gebruikte hij vervolgens beledigende taal tegen de scheidsrechter en na afloop bracht hij de scheidsrechter in diskrediet voor de camera's van ESPN. Hiervoor is hij voor een duel uitgesloten”, zo meldt de KNVB. Janssen moet door de schorsing het duel met ADO Den Haag van zondag 25 april aan zich voorbij laten gaan. Janssen was woest op scheidsrechter Kooij. De achterhoedespeler werd aan het begin van de tweede helft met een rode kaart van het veld gestuurd tegen Emmen en veroorzaakte een penalty. Janssen wilde zijn onvrede laten blijken bij Kooij, maar kreeg geen gehoor. "Deze jongen kan gewoon niet fluiten", foeterde Janssen in gesprek met ESPN.

Toen Paul Gladon vier minuten na de pauze in het strafschopgebied afstormde op doelman Yanick van Osch, werd hij aan de arm getrokken door Janssen. Het kwam de verdediger op een rode kaart te staan, vermoedelijk omdat Kooij van mening was dat Gladon een grote scoringskans ontnomen werd. "Op zo'n moment ben je heel boos", vertelde Janssen na afloop. "Er valt ook niet te praten met de man. Een heel arrogant ventje, dus daar kun je toch niks mee."

De dertigjarige mandekker liep vervolgens leeg over Kooij. "Het neemt niet weg dat het een heel domme fout is van mij, maar hij fluit echt voor iedere scheet: voor tackles die op de bal zijn en hij te hard vindt. Het leek wel zaalvoetbal. Als je er dan wat van zegt, krijg je meteen een boze blik en gaat hij dreigen met kaarten. Dat is Joey Kooij, hè. Deze jongen kan gewoon niet fluiten. Het is gewoon verschrikkelijk. Ik heb meerdere wedstrijden van hem gezien en het is gewoon dramatisch. Het neemt niet weg dat ik een heel domme fout heb gemaakt en het team ontzettend benadeeld heb", herhaalde Janssen, "maar die tweede penalty vind ik geen penalty."

Janssen veroorzaakte zelf de eerste penalty, waaruit Emmen de score opende via Sergio Peña. Na zijn rode kaart zorgde Dimitrios Emmanouilidis in minuut 85 voor de 1-1, waarna Kooij opnieuw een strafschop toekende aan Emmen. Dezelfde Emmanouilidis torpedeerde volgens de arbitrage Glenn Bijl in het strafschopgebied. Laatstgenoemde ontfermde zich, omdat Peña al gewisseld was, zelf over de strafschop. Hij zocht met succes de linkerhoek op. In de zevende minuut van de blessuretijd bepaalde Gladon de eindstand op 1-3.

Sjors Ultee, de trainer van Fortuna, zag een 'vechtwedstrijd waarin iedereen wilde vechten'. "Behalve de scheidsrechter: die wilde er geen vechtwedstrijd van maken", voegde hij eraan toe. "Er is veel gefloten. De twee penalty’s zijn heel bepalende momenten in de wedstrijd." Ultee noemt de eerste strafschop ‘discutabel’. Het was de vraag of Gladon een vrije doortocht naar het doel zou hebben gehad, gaf hij aan. “Ik kan niet goed zien of Martin Angha nog bij de bal kan. Het blijft denk ik discutabel. Je kunt zeggen dat Angha erbij kan, je kunt zeggen van niet."

Ultee 'kan zich voorstellen' dat de VAR niet ingreep toen Kooij vlak voor tijd opnieuw naar de stip wees. "Want er is contact. Je kunt een heel verhaal houden over dat het licht of zwaar was, maar wij geven wel de kans op een penalty. In beide gevallen kun je echt niet zeggen dat er niks aan de hand was. Dat het voor ons zwaar voelt, is duidelijk. Ik ben wel zo reëel om te beseffen dat hij niet hierheen gekomen is met het idee dat hij Emmen in de Eredivisie wilde houden, maar soms heb je dat gevoel wel. Alles viel net verkeerd. Iedere ingooi die je denkt te krijgen, krijg je niet. Dat is meer het gevoel van de wedstrijd dan dat je iemand kunt verwijten dat hij partijdig is."


Poll

Ben je het eens met de kritiek van Roel Janssen?


Gerelateerd

Meer sportnieuws

67 reacties (laatste reactie door jajowi)

Nou, dit is ergens begrijpelijk omdat de emoties nog hoog oplopen. Maar het zou hem sieren om bijvoorbeeld morgen al zijn excuses aan te bieden. De ref doet ook maar zijn werk

10 april 2021 om 23:47

Ik heb de momenten niet gezien. Maar dat Joey Kooij niet kan fluiten dat is welbekend. Arrogant en irritant mannetje die altijd verkeerde keuzes maakt en zichzelf het liefst in de spiegel staat te bekijken. Op zich mag dat, maar dan moet je wel presteren en dat doet hij bijna nooit. Als Scheids niet en als Var niet.

12 april 2021 om 21:49

Maar je hebt de momenten toch niet gezien? Waarom oordeel je dan over de situatie met Janssen.

11 april 2021 om 00:57

Lekker man, als onervaren coach bashen op een onervaren scheids. Iets met een spiegel

11 april 2021 om 08:42

De coach zegt niks geks. Die is redelijk genuanceerd. Het is de speler die hier zo boos is.

11 april 2021 om 09:19

Heb je het interview gezien of roep je maar iets om te roepen?

11 april 2021 om 09:58

Lekker man, reageren op een interview wat je niet gezien hebt. Ik vond de trainer ontzettend mild en correct. Eerst huiswerk doen.

Hoe zegt Kieft dat?
Deze jongen is echt in zichzelf gaan geloven...

Scheids was echt niet best!
Rode kaart echt overdreven..

Neemt niet weg dat de 3p verdient zijn.
Maar laten we naast de scheidsrechters ook eens de regels aanpassen....

- Kappen met elke bal tegen de hand is hands.
- Spelers die zich laten vallen direct geel geven. In deze dus wel penal, maar ook geel voor te makkelijk liggen Gladon.

10 april 2021 om 23:39

Elke bal tegen de hand is hands is toch al veranderd laatst? Wel eens qua dat geel geven bij te makkelijk vallen al is die regel er al wel. Scheidsrechters passen hem alleen helaas te weinig toe.

13 april 2021 om 07:48

Geen idee, ik zag bij Groningen-Heerenveen de penal ontstaan na een aanvallende hands waar niet voor gefloten wordt. Ik kan steeds moeilijker de scheidsrechters volgen, dan nog het liefst Nijhuis die uberhaupt nergens voor fluit, weet je tenminste wat de regels zijn. Maar Joey Kooij is gewoon waardeloos, neemt niet weg dat die 2e penal gewoon een penal was

13 april 2021 om 10:37

Aanvallend hands is alleen hands als er een goal (van de aanvallende partij) uitkomt (in dezelfde aanval), niet wanneer er bijvoorbeeld een penalty uit ontstaat, dacht ik althans (maar het blijft gissen haha).

10 april 2021 om 23:41

Ik dacht dat dit soort overtredingen sowieso geen rood meer waren alleen nog buiten de 16 doorgebroken speler. Al vond ik het niet eens een door gebroken speler. Bij handsballen moeten ze gewoon indirecte vrije trappen gaan gebruiken. Het kan niet zo zijn dat iemand in de hoek van de 16 per ongeluk een bal tegen zijn hand krijgt. En dan geel en een penalty tegen krijgen. Gewoon een indirecte vrije trap en geen kaart.

10 april 2021 om 23:56

Alleen bij een tackle waarbij de intentie er is om de bal te spelen wordt geel gegeven bij een doorgebroken speler in de 16. Bij een duw of bijvoorbeeld bij een tik van achteren zonder dta de bal in de buurt is, is het wel rood.

11 april 2021 om 09:19

Vind die handsregel ook een gedrocht en moeten we idd asap vanaf, maar ben wel van mening dat je niet de regels tijdens een lopende competitie aan moet kunnen passen. Je zou maar in het begin vh seizoen een reeks punten verliezen door deze handsregel en aan het einde van het seizoen punten mislopen omdat ze de regel ff tussentijds veranderd hebben, dan wordt je dubbel genaaid imo. Regels dienen tussen de competities door vastgesteld te worden, niet tijdens een nog lopende competitie. Dat zou ik competitievervalsing vinden. O en wat mij betreft mag men ook direct het natrappenregeltje veranderen. Niet meer kijken naar hoe hard een natrap aankomt, gewoon weer terug naar de intentie al bestraffen met rood. Ja, dan moeten Neres en Antony idd meer op hun tellen gaan passen, want beide zijn al eens goed weggekomen, maar ik vond het ongehoord dat ze niet het veld af gestuurd werden omdat niet hard of zelfs mis getrapt werd.

11 april 2021 om 09:32

Ik gun jou best de drie punten hoor, maar ze zijn enkel verdiend door een onterechte rode kaart en twee zwaar gestrafte penalty's.

12 april 2021 om 20:55

Het komt wel vaker voor dat wedstrijden gewonnen worden door penalty's ....

Kan de emotie goed begrijpen en de harde uitspraken die Janssen doet kan hij prima onderbouwen. Die Kooij neemt inderdaad waanzinnige beslissingen en komt buitengewoon arrogant over... Die rode kaart was echt krankzinnig.

15 april 2021 om 17:23

Nou dan kan de volgende keer de scheidsrechter dus ook zo losgaan over een speler of spelers als die ook blunderen? Volgens mij maken spelers nog steeds meer blunders dan scheidsrechters.

15 april 2021 om 19:13

Lijkt me wel geweldig. Dat een scheidsrechter een speler helemaal afbrand na afloop "die kan er echt niks van, misschien idee om beter te stoppen als voetballer ". Kijken hoe de heren voetballers dat vinden 😁

Ik erger mij aan de manier hoe hij praat over de scheidsrechter. Omdat hij toevallig een jaartje ouder is dan de scheids, hoeft hij niet zo denigrerend te praten over deze 'jongen'. Je bent beide gewoon volwassen man, gedraag je dan ook zo. De scheids doet gewoon zijn werk

10 april 2021 om 23:53

ja leuk en aardig dat die zijn werk doet, maar laat hem dan svp zijn werk goed doen.
En daarnaast je hoeft toch niet met iedereen vriendjes te zijn?
Prima dat die er zo openlijk over spreekt, miss dat de Knvb eindelijk is gaat beseffen dat het scheidsrechters niveau in Nederland zo schandalig laag ligt, zelfde geldt voor de Var.
Scheidsrechters met Engelse mentaliteit moeten we hebben, dat gefluit de hele wedstrijd is verschrikkelijk

11 april 2021 om 00:18

Ach Arouna, in Engeland vinden ze hun eigen scheidsrechters ook ontzettend slecht en kijken ze weer jaloers naar een ander land. De Grieken schakelen voor hun topwedstrijden vaak Nederlandse scheidsrechters in. Onze scheidsrechters hebben de afgelopen jaren ook heel wat topwedstrijden in Europa gefloten. Tuurlijk, ze maken fouten, maar het niveau is hier echt niet zo slecht.

11 april 2021 om 00:19

Je hoeft niet met iedereen vriendjes te zijn, maar een beetje respect is toch niet te ver gezocht? Ik vind dat een scheids nog altijd een zekere mate van respect verdient, ook al maakt hij fouten.

11 april 2021 om 09:26

Eens maar respect komt van beide kanten. Vroeger had je scheidsrechters tegen wie je wat kon zeggen nu is elke vorm van emotie tonen niet goed.

11 april 2021 om 10:03

Het ergerlijke is dat wanneer ze een fout maken en een speler daarop terecht reageert deze een gele kaart krijgt. Zie emre can van de week. Als dan door tussenkomst vd var blijkt dat er niks aan de hand is dan moet je als scheids toch begrip hebben dat iemand ageerde oo je fout. Maar dat kunnen de heren niet, zij vinden dat zij de belanhrijkste 23e man op het veld zijn terwijl zij eigenlijk "onzichtbaar" zouden moeten zijn.

11 april 2021 om 13:22

respect dit, respect dat. Als een scheidsrechter er alles aan zou doen om mij een zure wedstrijd te bezorgen en voor alles fluit, dan zou ik geen respect voor hem hebben.

15 april 2021 om 16:20

@fcg95: Spelers verdienen net zo veel respect he! Als je als scheids super autoritair gaat lopen marchanderen, dan verdwijnt het respect vaak, want respect werkt 2 kanten op. Ook bij zo een schorsing is de vraag: waar trek je de grens. Je mag als speler toch je mening ventileren over een scheidsrechter?

12 april 2021 om 21:27

Helemaal eens. Respectloos. Geen sport ter wereld waar met zo'n grote bek over de leiding wordt gesproken. Zieke cultuur. Die kunnen nog een hoop leren van veel andere sporten.

Joey is toch na Calvin ook een schoonzoon van onze bondscoach? Knvb gaat Janssen flink schorsen

12 april 2021 om 20:57

Klopt ja. Daarom heeft az geluk en mag deze clown az geloof ik niet fluiten

Dat het volgens de regels allemaal zou kloppen, dat geloof ik wel. Waar ik vooral moeite mee heb is het niet consequent naleven (en het mietjesvoetbal in Nederland). Als je dit een penalty vindt, of de regels schrijven het voor, dan moet je het ook consequent toepassen, oftewel al de 138x dat het in een wedstrijd gebeurt. In deze zelfde wedstrijd wordt nota bene Mats Seuntjens aan de andere kant door twee man aan de armen getrokken en gebeurt er niks omdat hij zich laat vallen. Mag in mijn ogen nooit een criterium zijn dat iemand een show op moeten voeren voor het wel of niet geven van een strafschop. Verder lijkt Joey alleen zijn plek te hebben door de dochter van de bondscoach te pleasen, want ik kan me geen wedstrijd herinneren die hij niet kapot floot. Vandaag is zeker voor 10 onderscheppingen waarbij de bal op correcte wijze werd onderschept gefloten, beide kanten op. Dan snap je het gewoon echt niet.

11 april 2021 om 01:54

*omdat hij zich niet laat vallen.

Het waren twee terechte penalty's, alleen was de rode kaart inderdaad overdreven. Interview vond ik een beetje triest eigenlijk. Zo slecht was de scheidsrechter helemaal niet. Als Janssen de tweede penalty te licht vond, dan had die goal van Gladon in de eerste helft ook goed gekeurd moeten worden, want dat was een identieke situatie.

12 april 2021 om 21:51

Nee want dat was in het voordeel van Janssen en co. Zo gaat het altijd, spelers janken als het tegen zit. Je hoort ze niet als het mee zit. Beschamend interview van Janssen.

Ik dacht dat aan het begin van het seizoen nog werd gezegd dat dubbel straffen niet meer zou gebeuren.
Dus ik verwacht dat deze rode kaart geseponeerd gaat worden.
Blijft het natuurlijk alsnog een domme actie van Janssen.

11 april 2021 om 09:23

Dat klopt en dat geeft Janssen zelf ook aan dat het een domme actie was.

11 april 2021 om 09:34

Nee, dat geldt enkel bij een overtreding met een voetballende intentie zoals een tackle. Vasthouden blijft rood staan. Overigens zie ik bij de solo van Seuntjens twee Emmen spelers aan de arm van Seun hangen. Enkel omdat hij niet theatraal naar de grond gaat, gebeurd er niets. Totale willekeur.

12 april 2021 om 20:59

Maar hierboven zeg je, en ik quote je nu: "maar ze zijn enkel verdiend door een onterechte rode kaart en twee zwaar gestrafte penalty's". Vasthouden is dus rood, zeg je zelf ook. Hoe kan je dan de rode kaart hier eerder "onterecht" noemen? En de penalty's zwaar gestraft? Die Janssen is werkelijk zo dom. Die kent de regels niet, moet de scheids niet de aanleiding geven om hem te bestraffen met een penalty en met rood. Hij had waarschijnlijk toch niet kunnen scoren, moeilijke hoek met nog mensen om hem heen. De enige die hier echt fout was was Janssen. En maar foeteren op de scheids, terwijl hij al bijna een uur had om te kalmeren en na te denken. Heel volwassen van hem. Kent bovendien zelf als profvoetballer de regels niet. Ik zou me kapot schamen als ik hem was.

12 april 2021 om 21:52

Dat zegt Kalou omdat hij Fortuna Sittard supporter is, daar hoef je geen Sherlock Holmes voor te zijn om dat te kunnen zien.

Ik heb de incidenten nog niet gezien maar bij Kooij geld hetzelfde als bij Van der Laan. Het zijn ontzettend jonge gasten die nog veel meer vlieguren op KKD niveau nodig hebben. Heb Kooij nu een aantal keer bij Groningen meegemaakt en hij maakt regelmatig fouten. Dat is gewoon gebrek aan ervaring. Daarom had hij ook volgens mij meer dan een jaar geen ED meer gefloten. Probleem is dat de oudere (en goede) garde scheidsrechters komende jaren zal stoppen en de KNVB dus nu snel nieuwe probeert neer te zetten.

Ligt het aan mij of zie ik hier een kloon van Sjors Ultee, ziet eruit als hem en praat ook hetzelfde. Daarnaast kan hij nog zo erg gelijk hebben, stel je gewoon professioneel op en laat het gaan, je kan er toch niks meer aan doen.

Penalty’s kun je geven maar ook nog rood is belachelijk. Denk dat ervaren scheidsrechter hier penalty en hooguit geel had gegeven. Maar Kooij fluit voor elke scheet en dreigt continue met kaarten.

Ja Roel mag dat zeggen dat iemand er helemaal niks van kan omdat hijzelf namelijk een geweldige speler is die elke week op topniveau bij n topclub in Limburg speelt , kortom een zwaar overschatte ondermaatse speler die zegt dat de scheids ondermaats is , van enige zelfreflectie is hier niet echt sprake bij Roel

Mag je zoiets vinden, ja hoor...
Moet je dat op Nederlandse tv zeggen, nee...

Ik vind Kooij ook verre van een goede scheidsrechter.
De overtreding op Gladon was er... Maar zo minimaal dat hij niet als stervende zwaan naar de grond hoefde.
Rood is onterecht... Ook de VAR had kunnen zeggen... Penal ja, maar hij acteert het vallen....

Ik snap wel dat de beste scheidsrechters ook de beste wedstrijden krijgen.
Maar op dit moment van de competitie is plek 2 t/m 6 en plek 14/17 de belangrijkste in de competitie

Of de emotie nou begrijpelijk is of niet, en wat je ook vind van de scheids, je geeft zelf aan dat je dom was dat jij zelf jouw ploeg hebt benadeeld en dat je dat niet moet doen. En vervolgens benadeel je jouw ploeg nog een keer, want dit krijgt een staartje van de KNVB, die jij en je ploeg zullen voelen. Daar kom je echt niet ongestraft uit.

Natuurlijk krijgt dit een staartje, onhandige uitspraken. Overigens vind ik de uitleg van Ultee wel weer realistisch, netjes en evenwichtig, zoals altijd! Edit: volgens mij begrijpt Janssen ook niet wat autoritair betekent, anders zou ik niet weten waarom je aan het einde nog even wat verder leeg loopt over de scheids...

Geheel terecht dat deze 'voetballer' een flinke schorsing zou krijgen.
Meneertje Janssen meent dat hij 'sergio Ramos van Limburg' is, terwijl deze man nog niet eens de veters mag strikken van Ramos.
Sowieso heeft hij een ontzettend arrogante uitstraling, iets wat mij onwijs tegen de borst stuit.
Als ik het beleid zou voeren bij de Knvb, zou deze man niet meer het veld betreden dit seizoen.

Tegenwoordig word je geschorst voor het spreken van de waarheid. Heb Kooij zelden en redelijke pot zien fluiten. Continu dramatische beslissingen

Tegenwoordig word je geschorst voor het spreken van de waarheid. Heb Kooij zelden en redelijke pot zien fluiten. Continu dramatische beslissingen

Tot zo ver de vrijheid van meningsuiting binnen de KNVB. Janssen heeft gewoon gelijk. Familiale banden hebben Kooij geholpen in de Eredivisie te komen. Ik persoonlijk zou hem zelfs een Kelderklasser nog niet toevertrouwen, maar Kooij is wel het type arbiter wat de KNVB graag ziet in deze tijd: een marathonloper met blinde kennis van het spelregelboek. Menselijkheid kent Kooij niet en doet heel denigrerend naar collega's, trainers en voetballers.

Speler geschorst maar deze Kooij mag binnenkort zoveelste wedstrijd verknallen. Wanneer worden ze bij de knvb eens wakker en zetten ze hem terug naar de amateurs.

Je kunt tegenwoordig beter natrappen en slaan dan commentaar geven.

Gewoon prima, respect begint hier al. Tuurlijk heeft deze man geen beste wedstrijd gefloten maar dit sloeg nergens op. Goed dat de knvb hier tegen optreed. Buiten dat heeft roel Janssen waarschijnlijk meer slechte wedstrijden gespeeld dan deze scheid gefloten

Het valt me op dat redelijk veel jonge scheidsrechers de laatste tijd veel kritiek krijgen. Was dat altijd al zo of is de generatie Kooy gewoon niet zo heel talentvol? Logisch trouwens dat Janssen hier geschorst wordt, je moet gewoon respect tonen naar de scheids. Hoe slecht ze soms ook zijn.

Dit staat dan wel in de KNVB-reglementen maar valt in principe toch onder de vrijheid van meningsuiting? Mag de Knvb dan zaken in de eigen reglementering plaatsen die niet conform de wetgeving is? Als de scheidsrechter dit bij een burgerlijke rechtbank aanvecht, komt ie van een kale reis terug.

vrijheid van meningsuiting, Zijn ze daar in Zeist heilig of zo??
Staan ze boven de wet? Het is onbeschoft om iemand te straffen voor zijn mening.
Zo gaat dit land naar de klote als we dit soort straffen accepteren.

Kooy floot gewoon een beroerde wedstrijd en ja daar mag je normaal gesproken iets van zeggen.
Achterlijk zooitje daar in Zeist.

Maar goed dat is Mijn mening

Niet een beetje overdreven om iemand hier voor te schorsen??? Lijkt de UEFA wel...

snap sowieso gewoon niet waarom voetballers niets over de scheidsrechter mogen zeggen?, jongens zijn gewoon boos/ teleurgesteld en zeggen wat zij ervan vinden. wat iedereen daarvan vind maakt toch niet uit?, zo hebben ook supporters hun mening. als de KNVB het met de scheidsrechter eens is wat maakt het dan uit wat die jongen zegt?

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Fortuna Sittard

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
18.PEC Zwolle6-19
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
Y. van OschKeeper150
D. DuarteMiddenvelder150
M. SeuntjensMiddenvelder157
T. TekieMiddenvelder151
M. AnghaVerdediger140
B. RienstraMiddenvelder141
T. NoslinAanvaller121
Voor de complete selectie: Clubpagina Fortuna Sittard.

0 fans
Verdediger, 31 jaar

In de wandelgangen

Zondag 5 december
Everton ziet in José Mourinho een geschikte vervanger van Rafael Benítez, mocht de club besluiten om de Spaanse oefenmeester te ontslaan. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren