Denemarken volgt Oranje met statement tegen situatie in Qatar

Zondag, 28 maart 2021 om 18:53 • Laatste update: 19:04

Ook Denemarken heeft zondag een statement gemaakt tegen Qatar. De spelers van de Deense nationale ploeg betraden voor de WK-kwalificatiewedstrijd tegen Moldavië het veld met dezelfde shirts die Oranje zaterdag droeg voorafgaand aan de interland tegen Letland. Op de rode shirts van de Denen was eveneens de boodschap ‘Football supports change’ te lezen.

Na Noorwegen, Duitsland en Nederland is Denemarken het vierde Europese land dat een statement tegen de situatie in Qatar brengt. Noorwegen was vorige week het eerste land dat stelling nam, door tijdens de warming-up voor de WK-kwalificatiewedstrijd tegen Gibraltar een wit shirt met de tekst 'Respect, op en naast het veld' te dragen. Vlak voor de aftrap trokken de spelers weer een ander shirt aan met de tekst 'Mensenrechten, op en naast het veld' en daarmee poseerden ze tijdens het zingen van de volksliederen.

De Duitse nationale ploeg droeg een dag later voorafgaand aan de WK-kwalificatiewedstrijd tegen IJsland zwarte shirts met een witte letter daarop. Gezamenlijk vormden die elf letters de boodschap 'Human rights'. Noorwegen verstevigde zaterdag voorafgaand aan het duel met Turkije zijn statement. Naast de boodschap 'Human rights, on and off the pitch' stond er op de shirts namelijk ook te lezen: 'Noorwegen, Duitsland, next?' Bij de twee landen stond een vinkje, als teken dat zij zich al uitgesproken hebben tegen de situatie in Qatar.

Aan dit rijtje kunnen dus Nederland en Denemarken worden toegevoegd. De Denen droegen voorafgaand aan het treffen met Moldavië dezelfde shirts als Oranje, met de tekst ‘Football supports change’. “Het shirt laat de wens van het team zien om in Qatar veranderingen door te voeren voor gastarbeiders”, schrijft de Deense voetbalbond op Twitter. “De shirts worden na afloop gesigneerd en geveild. De opbrengsten daarvan gaan naar de gastarbeiders en hun familie.”Gerelateerd

Meer sportnieuws

56 reacties (laatste reactie door piranha)

Geweldige actie. Woorden en daden.

Kunnen de jankerts een puntje aan zuigen.

28 maart 2021 om 19:06

De daden ontgaan me wel even.

28 maart 2021 om 20:25

Misschien even een tweede keer lezen dan, Lierse. “de shirts worden na afloop gesigneerd en geveild. De opbrengsten daarvan gaan naar de gastarbeiders en hun familie.”

28 maart 2021 om 20:32

Een mooi begin ja. Maar daden?

28 maart 2021 om 20:42

Jonge Lierse echt. Als alle burgers zoals jou erin zouden staan zou nergens niemand meer ooit wat goed proberen te doen. Simpelweg vanwege het feit dat het altijd beter kan, haha.

28 maart 2021 om 21:36

Er is nog een verschil tussen tevreden zijn met dit soort halfslachtige statements en zeggen dat ze an sich niet goed zijn?

28 maart 2021 om 21:45

Ja mooie shirts, gemaakt in Taiwan door kinderen van 8. Wie wil er in godsnaam in zo'n shirt lopen, een shirt dat eigenlijk niets zegt anders dan dat voetbal verandering teweeg brengt? Alles brengt verandering teweeg, dat doet eireren schilderen ook, om maar even in de Paassfeer te komen.

28 maart 2021 om 19:18

Geen woorden en daden, want dan hadden gewoon "human rights" op gezet. Dan is de boodschap duidelijk. Dit is gewoon niets eigenlijk. Want support changes? Dus ook verandering dat juist iets slechter maakt als bijvoorbeeld bij een verbod op huwelijk op zelfde geslacht? Je weet het niet. Er staat alleen dat ze veranderingen supporten. Geen duidelijk boodschap. Jammer gemiste kans.

28 maart 2021 om 19:35

Zolang er geen rechtstreekse vermelding van Qatar op zo een truitje staat, is het naar mijn mening allemaal maar slapjes. Niet eens de ballen hebben het beestje bij de naam te noemen.

28 maart 2021 om 19:28

ik snap niet dat er gewoon niet op staat "fifa supports Slavery". waarom niet tot de kern komen ipv om de hete brij heen te draaien met zo een shirtje? Oranje heeft weer eens een trend gezet volgens mij. iedereen komt straks met dit nikszeggende statement aanzetten

28 maart 2021 om 19:46

Zo niet gedacht dat ik het met je eens zou zijn Japie. Fifa heeft natuurlijk lekker geld gevangen voor dat WK en al die bonden zijn natuurlijk dikke maatjes met Fifa. Dit wordt nu natuurlijk een trend waarbij je zogenaamd iets doet.. Nou kan uit dit shirt niet opmaken dat het met Qatar te maken heeft.

28 maart 2021 om 19:52

idd! dit statement is puur voor de buhne en onder druk van de publieke opinie gemaakt want wat daar in Qatar gebeurd daar lijken ze niet van wakker te liggen en dan krijg je dit soort nikszeggende teksten. en als er dan volgende week weer iets geboycot kan worden waar toevallig geen geld aan wordt verdiend dan zijn ze er weer als de kippen bij en dan kunnen ze opeens wel een sterk statement maken

28 maart 2021 om 20:01

Uiteindelijk zijn wij mensen die slavernij supporten. Fifa bestaat niet wanneer wij kijkers afhaken. Ethische vraag, ga jii het wk straks volgen? Ga jij zitten genieten met een zak chips en een biertje, terwijl er doden zijn gevallen om jou een fijne 90 minuten te bezorgen? Japie supports slavery?

28 maart 2021 om 20:06

ik heb nu al meerdere keren aangegeven dat ik niet naar het WK ga kijken. ik wil daar niks mee te maken hebben met die ellende daar. ik ga ook niet voor deze zwakke internationals zitten juichen en ik hoop dat ze afgaan als een gieter op dat WK. dat statement gisteren was wederom lachwekkend en imo te schandelijk voor woorden te noemen

28 maart 2021 om 21:05

Japie. Over het algemeen sta ik pal tegen je houtje-touwtje kijk op voetbal e.d. maar inderdaad. Precies de tekst die jij hier typt had er moeten staan, konden we weer trots zijn op het Nederlands elftal. Anderzijds vermeld je later dat het enkel voor de buhne is, maar de buhne dat zijn wij en aan de reacties te zien is dit het tegenovergestelde effect, lijkt me. Iedereen vindt het een belachelijk statement en iedereen is teleurgesteld dat er geen daadwerkelijke actie wordt gedaan, of op zijn minst een statement met draagkracht.

28 maart 2021 om 21:50

@japie_krekel Bah wat een hypocriet ben jij! Jij moet altijd geen voetbal kijken. Jou cluppie speelt ook in shirts gemaakt door kindslaven in China en Taiwan. Jij kijkt niet verder dan een paar onderwerpjes die je onder je neus geduwd krijgt en gaat dan lopen krijsen als een klein kind. Rot toch op met je zogenaamde rechtlijnige gedrag en ga het gewoon over voetbal hebben in plaats van wereldpolitieke onderwerpen waar je geen verstand van hebt.

28 maart 2021 om 22:00

@piranha hoeveel verstand moet je ervan hebben om te weten dat er daar 6500 slaven zijn omgekomen zodat er een potje gevoetbald kan worden? het gaat over een WK overigens dus ik heb het al over voetbal en de slavernij die daar rechtstreeks aan gekoppeld is. die twee dingen zitten onlosmakelijk aan elkaar verbonden op dit toernooi. als jij voetbal belangrijker vind als mensenlevens dan moet je dat zelf weten maar ik wil het niet alleen maar over voetbal hebben als er mensenlevens voor worden opgeofferd. dan is de lol van zo een WK er voor mij wel af

28 maart 2021 om 22:02

@ikea het is idd teleurstellend. dan zit zo een De Ligt groots aan te kondigen dat er een statement gemaakt gaat worden en dan krijg je deze halfbakken onzin op zo een shirtje

28 maart 2021 om 22:25

@japie_krekel google maar even over Adidas en sweatshops, je komt genoeg tegen. ben benieuwd naar aankondiging van je boycot tegen Feyenoord En kom jij even met de verificatie van die 6500 anders dan een artikel in The Guardian en alle media die copy paste als hun belangrijkste taak hebben. AI is gewoon een Engels politiek instrument, je moet even wat rustiger de zaken bekijken voordat je van alles gaat roepen over 6500 doden die waarschijnlijk helemaal niet gevallen zijn bij de bouw van stadions. Ik ga niet zeggen dat het niet zo is, maar ik weet ook bijna zeker dat het aantal nooit zo hoog kan liggen. Ik zeg niet dat daar alles ideaal is maar dat kan ook niet overal. We leven in een economisch systeem waarbij er sterke economie zijn en zwakkere. Je kan een zwakkere economie niet dwingen dezelfde kosten als de sterke te maken, anders kunnen zij zich nooit opwerken. Als je zelf een eigen bedrijf zou hebben ofzo, zou je dat wel makkelijker kunnen begrijpen denk ik. Je kan ok andere culturen niet dwingen @japie_krekels te worden, je kan wel de dialoog aangaan en proberen mensen op andere gedachten te brengen maar boycot heeft totaal geen nut en zin. In deze hebben de Nl11 spelers gelijk en nemen ze de juiste actie, ookal was het beter helemaal niets te zeggen en de juiste organen, de politici en diplomaten daar eventueel wat van te zeggen. Die zijn daarvoor aangesteld, de voetballers om te voetballen. Laten we dat lekker zo houden en gewoon lekker doorouwehoeren over dat mooie spelletje.

28 maart 2021 om 22:35

@piraha ik zal het gaan researchen wat betreft die sweatshirts. verder ben ik gewoon teleurgesteld in de Fifa, de voetbalbonden en ook in Oranje en de Knvb. zegt pakweg een Valentijn Driessen volgende week iets wat niet door de beugel kan bv dan hebben onze internationals waarschijnlijk weer opeens van alles te melden en kunnen ze opeens wel een statement maken met zijn allen maar met dit soort ernstige zaken hoor je ze niet want dan staat er geld en roem op het spel. dat vind ik gewoon uiterst teleurstellend en zwak van onze internationals

Goed bezig hopen dat meer landen zich hierbij aansluiten. En hopen dat ze ook eens eindelijk een vuist durven te maken tegen Israël en China. Wat die landen doen bij bepaalde bevolkingsgroepen is minstens net zo erg.

28 maart 2021 om 19:07

Myanmar mag ook in dat rijtje (en nog 70 andere landen hoogstwaarschijnlijk). En je zou dan denken dat het over de staatsgreep gaat, maar nee over die dame die een Nobelprijs voor de vrede gewonnen heeft maar daarna wel bevolkingsgroepen laat vermoorden.

28 maart 2021 om 21:53

Zoals Nederland bedoel je Lierse? Ik denk dat er geen enkel land op aarde is dat aan de mensenrechten houdt. En ja dan heb je verschillende niveau's. Maar er is geen land waarbij alles gaat zoals we zouden willen.

28 maart 2021 om 23:11

Zoals Nederland inderdaad. Landen als Nederland en België doen ook meer dan genoeg erge dingen.

28 maart 2021 om 19:19

En tegen Rusland, Amerika en Nederland, zo kan je wel tegen elk land een statement maken. Maar dan doen we natuurlijk niet want we kijken alleen naar dat gene wat ons goed uit komt.

28 maart 2021 om 19:37

Ah ik wist niet dat Rusland, Amerika en Nederland een WK organiseren en daarvoor slaven gebruiken. Weer wat geleerd.

28 maart 2021 om 19:40

Doen China en Israël dat dan wel?

28 maart 2021 om 19:44

ach ja elk land heeft toch wel wat? Dat statement tegen Amerika met BLM had toch ook niks met een WK te maken?

28 maart 2021 om 19:46

Nope, maar zou het ook niet snappen wanneer voetbal gebruikt zou worden om dat soort dingen aan te kaarten? Want dan blijf je bezig en is straks een statement maken onderdeel van elke wedstrijd. Dit met Qatar snap ik volkomen, want dit staat in direct verbinding met deze wedstrijden.

28 maart 2021 om 19:48

Wat had Black live matters met voetbal te maken dan?

28 maart 2021 om 19:54

Niks, maar jij vult voor mij in dat ik het eens ben met dat gekniel voor zo'n wedstrijd en alle statements omtrent BLM? Vind ook dat de voetballerij niet de juiste plek is om dat soort dingen te behandelen. Dus weet niet precies wat je van mij wil horen?

28 maart 2021 om 20:05

Ik wilde niet zo heel van jou horen, ik reageerde eigenlijk op Youngblood16 die aangaf dat hij hoopt dat er ook een statement moet komen voor China en Israel. Ik geef aan eigenlijk dat je dan tegen elk land wel wat kan doen. Verder ben ik het eens dat Voetballerij zich niet moet bemoeien met politieke geneuzel maar in dit geval met Qatar zie ik het toch anders omdat die voetballers in stadions spelen waar mensen aan dood zijn gegaan.

Dezelfde shirts? Das niet erg coronaproof! Ok, ik ga al, sorry.

Ik neem al deze leuke shirtjes en statements niet echt serieus. Ik zie liever dat bonden uit spreken dat ze daar niet willen voetballen. Als een Duitsland, Frankrijk, Spanje of Engeland begint dan zullen landen volgen. Je hoeft niet eens het hele WK te skippen of over te zetten naar een andere land. Maar de mensen in Qatar moeten de situatie daar veranderen. Arbeiders moeten normaal loon gaan krijgen, de na bestanden moeten een compensatie krijgen en de omstandigheden moeten beter worden voor die arbeiders. Fifa moet hier gewoon streng op handhaven. Geef Qatar een periode om dit te regelen en kijk streng mee hoe ze dit doen. Mocht de situatie niet snel veranderen dan skip je dat hele land maar. Dan doe je er wat tegen. Nu laten we leuk ons shirtje zien en voor de rest gebeurd er niet zo veel

Football support changes, zo veilig, omdat je in feite niks zegt, volg gewoon het voorbeeld van Noorwegen en Duitsland; Human Rights, on and off the field/pitch(?)" Breng beetje een duidelijk boodschap... dit is lekker neutraal zijn; te veel de druk voelen om niets te doen, maar niet de ballen hebben om gewoon voor "human rights" te staan. Jammer. Gemiste kans. Van Nederland ben ik dit gewend. Had wat meer verwacht van Denemarken. Des te meer hulde naar Duitsland en Noorwegen. Petje af

28 maart 2021 om 21:02

Echt he, Football supports change zegt he-le-maal niets. Ze durven niet eens uit eigen naam te spreken maar gebruiken dan de naam Football in algemeen. Dit is echt alleen maar voor de buhne. Zo van we hebben wat gedaan, nu is de discussie klaar en kunnen we er lekker naartoe.

28 maart 2021 om 21:09

Wat de Denen en eerder ons eigen elftal deed is natuurlijk een zwak aftreksel van de shirtjes van Noorwegen en Duitsland. Neemt niet weg dat ook hun statement weinig voorstelt. Het zou een statement zijn als voetballers zich niet meer laten oproepen, opzettelijk partijen gaan verliezen of 90 minuten zittend op het veld. Maar goed, wie weet bewaren ze die tot in Qatar?

28 maart 2021 om 21:25

Wat is het sterke statement van de Noren en Duitsers dan?

28 maart 2021 om 21:28

Is dit voor mij bedoelt Lierse1997? Zo ja dan kopieer ik mijn reactie en zal daarna stukjes uitlichten :

"wat de Denen en eerder ons eigen elftal deed is natuurlijk een zwak aftreksel van de shirtjes van Noorwegen en Duitsland. Neemt niet weg dat ook hun statement weinig voorstelt. Het zou een statement zijn als voetballers zich niet meer laten oproepen, opzettelijk partijen gaan verliezen of 90 minuten zittend op het veld. Maar goed, wie weet bewaren ze die tot in Qatar?"

In zin twee type ik : Neemt niet weg dat ook hun statement weinig voorstelt.

Mijn derde zin : Het zou een statement zijn als voetballers zich niet meer laten oproepen, opzettelijk partijen gaan verliezen of 90 minuten zittend op het veld.

28 maart 2021 om 21:38

Dan schrijf je nog steeds niet wat de Duitsers en co beter doen?

29 maart 2021 om 00:58

Goed, ik heb het inderdaad niet uitgeschreven maar ik heb wel benoemd dat het statement van de Denen en de Nederlanders een zwak aftreksel is van de statements uit Noorwegen en Duitsland.

Met een zwak aftreksel, mocht dat een lastige term zijn, bedoel ik dat de tekst op de t-shirts van de eerst genoemde landen geen inhoud heeft. Lege woorden. Football supports change. Hetgeen de Noren en de Duitsers beter doen is het feit dat hun woorden op hun t-shirts iets meer de lading dekken van het probleem waarvoor het statement in leven is geroepen.

Daarmee beaam ik niet dat het voldoende is, zolang het enkel blijft bij statements zonder gevolgen is het allemaal poppenkast. Wel vraag ik me af, Lierse, waarom je zo door vraagt. Volgens mij ben je een redelijk pientere jongeman en zou je deze strekking toch wel uit mijn slecht geformuleerde reactie moeten lezen? Of wil je zelf nog een schepje erboven op doen en heb je daarvoor een reactie van mij nodig?

Als Denemarken zo'n statement maakt vinden we het geweldig. Doet Nederland het is het een laffe en zwakke actie.

28 maart 2021 om 19:19

Niet piepen want zoals je kan lezen zijn het er genoeg er niet mee eens. Veel te veilige boodschap dit

28 maart 2021 om 19:28

Nee hoor, net zo zwak als van Nederland.

28 maart 2021 om 19:33

het statement blijft echt gewoon net zo triest en nikszeggend op een shirt van Denemarken hoor. dit laffe gedrag is weer typerend voor de voetbalwereld

28 maart 2021 om 20:05

Wat had je anders verwacht? Hebben zo ooit een statement gemaakt voor homo acceptatie in de voetbal? Of andere wereldproblemen. Leg aub eens niet het probleem bij voetballers, maar kaart het aan bij mensen die verantwoordelijk zijn voor dit wk in Qatar.

28 maart 2021 om 20:08

iedereen die meedoet aan dit WK is verantwoordelijk dus ook de internationals. niemand heeft een pistool op je hoofd gezet en gezegd dat je verplicht bent om aan de moderne slavernij daar mee te werken. als er geen geld wordt verdiend aan iets dan hebben onze internationals opeens allerlei statements voor handen, maar valt er ergens geld te halen dan spelen ze de domheid zelve. ik hoop dat ze afgaan als een gieter op dat WK, of nog mooier zelfs als ze zich niet eens weten te plaatsen

Ach die voetballers weten uiteindelijk ook niet precies hoe en wat je kan doen als statement. Mocht je iets willen laten horen, dan zal dat in samenwerking met de Knvb moeten gebeuren. En dan nog support je als Knvb de voetbalbond, en die bond heeft gekozen voor Qatar. Zondermeer is het een bijzondere situatie hoe dit nu gaat. Een tekst op een shirtje (precies hetzelfde als Noorwegen en Duitseland) is natuurlijk wel een van de makkelijkste dingen die je kan doen. Had eigenlijk ook niet meer verwacht.

Aan de andere kant erger ik me ook kapot aan het publiek trouwens. Als je de fora mag geloven moeten we allemaal een nogal stevig statement maken. Dan heb je voor het eerst publiek in de stadions, dan zou je eventueel (persoonlijk of vanuit een supportersvereniging) een statement kunnen maken. Een vlag, shirtjes, weet ik veel wat. Je kan iets doen. Nee hoor: dan zie ik vrolijk de Oranje kazen en vuvuzela's op de tribune. Prima hoor, dat klapvee, maar Hennie zit met dr dikke orange geverfde buik ook naar die spelers te kijken en eist een statement: doe.zelf.ook.wat.dan

Football supports change & Football supports Qatar waar al die vreselijke dingen gebeuren. Ze maken een gebaar die kant noch wal raakt.

Als de kreet "free Qatar Slaves" zou zijn dan spreek je je pas echt uit.

28 maart 2021 om 21:55

Football supports chains.

Dat was ook een krachtige geweest...

28 maart 2021 om 22:12

Helaas willen die niet vrij zijn, die willen werken. Dus die kreet zou wel heel dom zijn. en ze komen er zelf naartoe, ze worden niet verkocht en met boten over de oceaan vervoerd ofzo. We kunnen allemaal wel net doen of we veel weten maar het enige is dat er in de Guardian een artikeletje stond, niet geverifieerd is en je daar je hele standpunt aan ophangt. Wow, dan ben je net een Duitser uit de tweede wereldoorlog, die waren ook zo makkelijk te manipuleren.

28 maart 2021 om 23:41

wat zeg jij nou allemaal? die mensen zijn onder valse voorwendselen naar Qatar gelokt. vervolgens werd hun paspoort afgepakt, werden ze allemaal in barakken gestopt en kregen ze niet betaald voor hun arbeid

Het grappigste van de hele situatie blijft dat dit alles puur berust op jaloezie. De jaloezie van de Engelsen die geen WK aangewezen kregen. Rusland en Qatar hadden gewoon betere bidbook, zich beter voorbereid en bewerkten de bobos misschien wat beter dan de Engelsen deden, maar laten we nou niet doen of de Engelsen heilig zijn. Engeland was gewoon arrogant het proces ingegaan en dachten dat ze als 'eigenaar' van voetbal niet gepasseerd konden worden. Nou halen ze AI erbij, laten wat valse artikeltjes publiceren en iedereen laat zich misbruiken in een campagne tegen Qatar. De Fifa heeft als een van hun doelstellingen voetbal beschikbaar maken voor zoveel mogelijk mensen over de hele wereld. Om zo'n groot toernooi beschikbaar te maken aan het midden-Oosten past gewoon in hun visie. En ja inderdaad, niet overal gaat alles goed, nergens eigenlijk en voetbal geeft aandacht aan problemen waar dingen opgelost kunnen worden. Voetballers moeten zich niet met politiek bemoeien, Nationale bonden eventueel. Nu doen spelers dit omdat er veel druk komt uit de maatschappij, wat totaal onredelijk is, totaal niet hun taak is en dus is de boodschap die NL en DK hebben in feite de juiste. Voetbal brengt verandering teweeg. De rest moeten ze laten aan mensen die verantwoordelijk zijn voor de communicatie naar andere landen, de politiek en hun diplomaten.

28 maart 2021 om 23:13

Een beter bidbook? Je weet dat er gewoon al lang en breed bewezen is dat er verscheidene officials van het verkiezingscomité veroordeeld zijn voor omkoping?

29 maart 2021 om 10:27

Beckenbauer, de Bayern en Duitsland heilige is daar ook voor veroordeeld toen Duitsland het WK won. Steekpenningen zijn zo oud als de wegen naar Rome en dat beperkt zich niet alleen tot het aanbieden van cadeautjes, dat zijn dinertjes etc. Alle bonden inclusief de Engelsen die nu huilen hebben dat gedaan, maar daar hoor je niemand over. Je moet uitkijken jezelf niet te laten gebruiken voor goedkope propaganda. Die Nl11 jongens en vele anderen worden gepushed iets te doen waar ze niets mee te maken hebben en zich niet eens in mogen mengen. De politiek is het aangewezen instrument voor deze zaken. Laat voetbal lekker voetbal blijven.

Reageer

Je mag reageren vanaf niveau 3.

Denemarken

FIFA ranking: 12
29 fans
Selectie
Actuele wedstrijden
SpelersPositieW
J. LösslKeeper
J. AndersenVerdediger
A. ChristensenVerdediger
H. DalsgaardVerdediger
Voor de complete selectie: Clubpagina Denemarken.

In de wandelgangen

Vrijdag 7 mei
Arsenal heeft een bod van 9 miljoen euro uitgebracht op Thilo Kehrer. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren