Euforische reactie op Oranje-suggestie: ‘Kan dat?! Wow, dat wist ik niet’

Dinsdag, 2 maart 2021 om 09:35Rian Rosendaal

Noni Madueke heeft zeventien jeugdinterlands voor Engeland achter zijn naam, maar een oproep van bondscoach Gareth Southgate bleef voorlopig uit. De vleugelaanvaller, die in 2018 bij PSV neerstreek, kan op termijn nog voor een interlandloopbaan elders kiezen. Na vijf jaar in Nederland komt de pas achttienjarige Madueke namelijk in aanmerking voor het Nederlands elftal.

Bekijk de voorpagina voor het laatste nieuws.


Poll

Zou Noni Madueke een aanwinst zijn voor het Nederlands elftal?


Gerelateerd

Meer sportnieuws

30 reacties (laatste reactie door paulr_1982)

Het zou nogal hypocriet zijn om dit toe te juichen denk ik aangezien we er nooit blij mee zijn als het andersom gebeurt. Hij zou later wel wat toe kunnen voegen aan Oranje, ook een sympathieke jongen in interviews en schijnt ook echt zijn best te doen de Nederlandse taal onder de knie te krijgen.

2 maart 2021 om 10:01

Toch wel, wanneer een Nederlandse speler die nooit wordt opgeroepen voor een ander land kan spelen, vinden de meesten dat kei leuk voor zo'n jongen. Maar dat is dan een jongen die tekort komt, Madueke zou tekort kunnen komen voor Engeland want die hebben daar echt zoveel talentvolle jongens.

2 maart 2021 om 10:03

Ik vind dat je overdrijft. Zijn genoeg mensen, die daar helemaal niks tegen hebben. Het is tenslotte zijn eigen carrière en wie zijn wij om daar over te oordelen. Ziyech idem dito. Hij kreeg geen kans, dus snapte zijn keus maar al te goed.

2 maart 2021 om 10:09

Ik snap je punt, maar Ziyech is geen goed voorbeeld. Hij was al een keer opgeroepen, maar raakte geblesseerd. In de tijd daarna was hij uit vorm of in ieder geval niet beter dan zijn 'concurrent'. Een daarvan was Sneijder. Het was een logische keuze om hem niet op te roepen. Wellicht hadden ze het bij de bond wat sympathieker aan kunnen pakken en hem duidelijk moeten maken dat het wel goed zou komen, maar uiteindelijk was het Ziyech zelf die ongeduldig was en uit rancune de overstap maakte.

2 maart 2021 om 10:16

Ik vind dat je er geen actief beleid van moet maken. Echter als hij een Nederlands paspoort kan aanvragen en hij bij Engeland niet in beeld is, waarom zou je hem dan niet oproepen op een gegeven moment als hij voor Nederland wel in aanmerking komt.. Kijk naar Wan Bissaka in Engeland. Die heeft mij een paar concurrenten op rechtsback, waardoor ie er nooit voor vast bijkomt en op speeltijd kan rekenen. Die denkt nu serieus na over een overstap naar Congo omdat ook dat paspoort kan aanvragen. Daar heb ik geen enkel probleem mee.

2 maart 2021 om 12:17

Met het belangrijke verschil dat Wan Bissaka Congolese achtergrond heeft en Madueke sinds 2018 pas in Nederland woont. Een erg slechte vergelijking die je daar maakt.

2 maart 2021 om 13:19

Een hele correcte vergelijking die ik maak. Wan Bissaka maakt zonder dwang of promotie gebruik van de bestaande regels om te wisselen. Als een Madueke dat ook doet door netjes na 5 jaar een Nederlands paspoort aan te vragen en Nederland hem niet pusht om te wachten met spelen voor Engeland omdat zij hem willen hebben zie ik geen probleem. Gewoon gebruik maken van de regels die er zijn, geen uitzonderings over voorkeurspositie voor wie dan ook en de speler uiteindelijk zonder druk een keuze laten maken. Een natuurlijk proces, net zoals Wan Bissaka die wellicht doorloopt.

2 maart 2021 om 11:22

Ik denk dat het verschil in meerdere dingen zit Tvl. De discussie hierover ging vaak over talenten die nog niet genoeg gepresteerd hadden (in mijn ogen dan) om uberhaupt voor het NL elftal te spelen, die al voor het blok werden gezet om in (veelal) het Marokaanse elftal te spelen. Dat voelt gewoon oneerlijk, vaak omdat die jongens in Nederland zijn geboren, zelden in Marokko hebben geleefd, maar door een of andere domme regel toch voor dat land uit mogen komen.
Bij Madueke in dit geval ligt het anders, hier gaat het dat het uberhaupt in de toekomst mogelijk is om voor Nederland te mogen spelen, dat is nu namelijk niet aan de orde omdat hij (nog) niet aan de voorwaarde voldoet. Voor hem is het gewoon een leuke optie als hij te kort gaat komen voor de Engelse selectie (wat ik best begrijp met de spelers die daar staan) en dat vergelijk met de spelers op zijn plek in de Nederlandse selectie.
Er was bijvoorbeeld geen gedoe over de keuze van zowel Dest als Mazraoui, wat ook spelers zijn die voor een ander voetballand hebben gekozen. Deze spelers hebben echter 0 keer in de jeugdelftallen gestaan van Oranje, dus dan kan ik begrijpen dat ze zeggen ik kies voor dat andere land. (achteraf jammer wat vind het beide degelijke spelers die ook voor NL wel interlands hadden gespeeld denk ik)
Als Madueke dadelijk wel de optie heeft, lijkt het me logisch dat hij eerst in overleg gaat met de dan bondscoach van Engeland, als hij dan te horen krijgt dat hij potentieel heeft en een international in hem ziet, vind ik dat hij gewoon voor Engeland moet spelen. Ziet de bondscoach het echter niet in hem zitten, kan ik het hem niet kwalijk nemen om te kijken bij Nederland. Echter verbaast Madueke mij dit jaar al enorm, en zet hij stappen vooruit dus denk ik dat hij uiteindelijk wel goed genoeg zou zijn voor het Engelse elftal (waar ik dan ook voor hoop dat hij gaat spelen als hij daar goed genoeg voor is, net zoals ik hoopte dat Ziyech voor Oranje zou spelen).

Dit zie ik niet gebeuren - helaas. Bovendien zouden we 't van de daken schreeuwen als Engeland het lef had om dit bij een van de vele talenten die naar Engeland gaan op jonge leeftijd te proberen.

Noni is een geweldig talent en ook nog eens een ontzettend sympathieke jongen. Ik verwacht dat hij uiteindelijk 'gewoon' voor Engeland zal kiezen en dicht hem zeker de potentie toe om daar A-international te worden. Overigens mooi om te lezen dat hij vol lof is over Schmidt. Zou Schmidt dan toch niet zo'n kwade genius zijn als iedereen hier beweert?

2 maart 2021 om 10:57

Tuurlijk niet, als je ziet dat er een hele hoop spelers enorm gegroeid zijn onder hem. Boscagli, Teze, Rosario in het begin, Gakpo, Madueke, Romero... Ook vanuit de media dicht bij PSV (rik Elfrink, Marco Timmer) hoor je dat het een hele aardige, attente man is die gek van het spelletje is. Ik geloof echt niet dat Schmidt over het algemeen een hard persoon is.

2 maart 2021 om 11:32

Grotendeels met je lijstje eens Rubentje.. maar met alle respect... Hoe kan je Romero hier bij noemen.. Echt met alle respect, ik lees dit de laatste tijd vaker, ja psv mist Romero die is ook geblesseerd. Die gast heeft dit jaar 2.. Twee.. 2 keer meegedaan met Psv.. Hoe kun je dan beweren dat Romero beter is geworden onder Schmidt en beweren dat PSV deze jongen mist. En dan zeg ik dat hij 2 keer heeft meegedaan natuurlijk.
Deze jongen heeft in die 2 keer.. ja ja.. 12 hele minuten mee gedaan.. 12.. twaalf minuten.. dat is niks. Die jongen kan je echt niet in dit lijstje opnemen. En ook in geen enkel lijstje van spelers die PSV mist omdat ze geblesseerd zijn, helaas. Hij is namelijk altijd geblesseerd.
En met alle respect, Rosario hoort daar ook niet bij, heeft misschien 2 goede wedstrijden gespeeld voor Psv, dit jaar. Dus dan kan je ook niet beweren dat hij enorm gegroeid is. Al vond ik hem afgelopen wedstrijd tegen Ajax niet zo slecht spelen.. maar dat heeft misschien meer te maken dat iedereen slecht was.

2 maart 2021 om 11:39

Romero heeft een goede voorbereiding gedraaid, was voor het eerst sinds hij bij PSV kwam topfit. Op basis van die 6 weken voorbereiding en eerste weken competitie vond ik hem echt een goede indruk achterlaten waarin hij een stuk beter was dan voorheen. Ik wil Romero dus wel graag aan dat lijstje toevoegen.
Rosario stond niet voor niets 'in het begin' achter. De eerste maanden van het seizoen was hij erg goed, daarna wisselt hij goede gedeeltes van wedstrijden af met minder goede gedeeltes (overigens vind ik dat als PSV een keer slecht speelt de schuld meteen bij Rosario wordt neergelegd terwijl dat vaak gewoon niet terecht is). Tegen Ajax was hij inderdaad behoorlijk, maar dat kwam misschien ook omdat hij naast hem een voetballer had staan en dus zelf de opbouw niet hoefde te verzorgen, en dus minder balbezit had. Dan kan hij doen waar hij goed in is, namelijk ballen veroveren en duels winnen.

2 maart 2021 om 12:47

Romero heeft in die 12 speelminuten maar 1 keer minder gescoord dan Ihattaran in al zijn wedstrijden. Hij leek voor het eerst fit te zijn en scoorde een belangrijk doelpunt. Zeker omdat ook Malen, Zahavi, Madueke, Gakpo en Gotze veel wedstrijden misten had PSV Romero dit seizoen goed kunnen gebruiken.Madueke deed het tot zijn blessure overigens goed qua rendement.

2 maart 2021 om 13:27

Weer een mooi voorbeeld van oppertunisme zeg. 2 wedstrijdjes 12 minuten mee kunnen doen en dan zeggen dat de trainer heeft bijgedragen aan de positieve ontwikkeling van de speler. Zelden gezien hoe men hier dingen zoekt om Schmidt maar veren in de reet te steken. We weten niet of er daadwerkelijk sprake was van ontwikkeling. Voorbereiding kun je namelijk geen enkele conclusie over trekken. Daarvoor zijn de wedstrijden gewoon niet serieus te nemen. Niet als het goed gaat, maar ook niet als het slecht gaat. Die 2 wedstrijden 12 minuten valt ook nog weinig over te zeggen. Als er al ontwikkeling daar was weten we niet of die ontwikkeling door Schmidt kwam of door zijn goede periode in Argentinie en dat hij daar zelfvertrouwen heeft opgebouwd. Dat kan immers ook natuurlijk. We weten het niet.

Noem me ouderwets, maar ik zie toch het liefst Nederlanders in Oranje. En of ze dan Ziyech, Ihattaren, Köçkü of De Boer heten maakt me niet uit. Ze hoeven zelfs niet in Nederland geboren te zijn, een vluchteling of iemand die met zijn ouders op jonge leeftijd hierheen is gekomen is allemaal prima. Maar iemand die vanwege voetbal toevallig een paar jaar hier woont en na een overstap naar een andere club waarschijnlijk nooit meer terug komt? Nee, dat vind ik wat anders. Het zou wat mij betreft pas een optie worden als hij bijvoorbeeld een Nederlandse vriendin/vrouw krijgt, dan is er wel weer een directe link.

2 maart 2021 om 11:30

Deels mee eens, zou persoonlijk 'graag' zien dat spelers in Oranje het product zijn van een opleiding in Nederland en dat beetje voetbal'dna' hebben dat Oranje dan Oranje maakt. Iemand als Vertessen is een Belg die vanaf zijn basisschooltijd bij PSV speelt. Zou zelf er geen probleem mee hebben als die voor Oranje jeugd uit zou komen. Dat is namelijk een product van de PSV opleiding en dat is voor mij voldoende om voor Knvb (dus Oranje) uit te mogen komen. Heb daar persoonlijk meer binding mee dan met Xavi Simons bijvoorbeeld die hele jeugd in buitenland heeft gehad. Of een speler van 16 met 21 na verkrijgen paspoort op te roepen de manier is om dit te doen laat ik in het midden maar dat een product van Nederlandse opleiding voor Nederland speelt heb ik geen probleem mee. Maar dat is een kwestie van smaak ook denk ik.

2 maart 2021 om 12:51

Het belangrijkste is voor mij gewoon dat je je een echte Nederlander voelt. Dan kan bij Madueke na een paar jaar het geval zijn, maar het lijkt me sterk.

2 maart 2021 om 19:57

Vind ik ook. Voor een land kies je met je hart en niet omdat het even beter uitkomt.

Hij moet natuurlijk nog stappen zetten en z'n talent echt waar maken, maar als ik zo zijn enthousiasme lees hoop ik ineens wel dat hij voor ons gaat kiezen (en ik ben niet eens een PSV fan)

Haha, euforisch nog wel, het moet niet gekker worden. Wel geinig spelertje dit trouwens.

Ik ben enorm fan van Madueke, zowel op persoonlijk vlak als op voetbaltechnisch vlak. Leuke jongen met een aanstekelijke glimlach, werkt hard, kan op alle posities voorin uit de voeten. Eén van de grootste talenten die we in de eredivisie hebben rondlopen. Lijkt me dan ook vreemd om als de mogelijkheid bestaat hem op te roepen, dat niet te doen, zulke talenten moet je altijd aan je binden.

2 maart 2021 om 11:38

Ben ik niet met je eens. Ja tuurlijk wel een van de grootste talenten in de ED dat wel.. maar het punt dat je ze moet binden.. Ik vind dat deze jongen, als hij wat ouder is, zelf de keuze moet maken. Dus gewoon zich nu laten ontwikkelen en het hier verder de komende jaren niet meer over hebben. Zeker hij heeft potentie voor het NL elftal (onze zwakte ligt voorin waar hij excelleert) maar hij moet deze keuze in mijn ogen zelf maken. Als dadelijk blijkt dat hij buiten de boot blijft vallen bij de Engelse ploeg, pas dan moet je overwegen hem op te roepen. Eigenlijk vind ik dat voor dit soort gevallen een leeftijdsgrens moet zijn van 23, vanaf 23 kan je voor een ander land uitkomen. Dat in combinatie met die wedstrijden regel dat je nog kan wisselen naar een ander land.

2 maart 2021 om 11:41

Tuurlijk moet die jongen de keuze zelf maken, maar je kan m toch wel benaderen als dat volgens de regels kan? Je zou toch gek zijn als je dat niet zou doen.

2 maart 2021 om 11:47

Zeker vind ik dat je hem wel kan benaderen. Begreep uit je stuk meer dat hij opgeroepen moet worden direct als het kan. Al vind ik het gewoon nog erg jong, dat je een jongen van 20 al voor die keuze zet. (dan zijn we ongeveer 2 jaar verder namelijk). Daarom vind ik het logischer als je wat langer wacht met de definitieve keuze tot je wat ouder bent. Dus als je bijvoorbeeld 23 bent, als hij dan nog niet voor Engeland speelt, maar wel in beeld is voor het NL elftal vind ik het wel zijn goed recht om die keuze te maken. Niet als hij net 20 is en meteen het NL elftal in gedirigeerd moet worden.. Dat bedoelde ik meer haha

Eerst maar eens even basisspeler van PSV worden. Er zijn al te veel spelers het Nederlands elftal in gepraat, zelfs een paspoort uitgedeeld aan een speler die vervolgens nooit in Oranje heeft gespeeld, laat staan dat hij ooit is opgeroepen.

Met dit soort RTL Boulevard journalistiek zou je ook kunnen stellen dat hij open staat voor een vertrek naar Ajax gezien zijn opmerking 'nog 2,5 jaar bij PSV of in ieder geval in Nederland blijf'.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

PSV

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Ajax6965
2.AZ6128
3.PSV5832
4.Vitesse5618
5.Feyenoord5128
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
D. MalenAanvaller2716
E. ZahaviAanvaller209
R. SchmidtUnknown
Y. VertessenAanvaller90
J. PiroeAanvaller81
Y. MvogoKeeper270
Voor de complete selectie: Clubpagina PSV.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina PSV.

5 fans
Coach, 54 jaar

In de wandelgangen

Vrijdag 9 april
Sergio Agüero heeft zijn afscheid bij Manchester City aangekondigd, maar blijft mogelijk actief in de Premier League. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren