Janssen concludeert na Ajax - Lille: ‘45 miljoen voor hem vind ik veel geld'

Donderdag, 25 februari 2021 om 23:55Chris Meijer • Laatste update: 23:57

Voor Sven Botman eindigde het weerzien met Ajax in een teleurstelling. Lille OSC werd over twee duels door de Amsterdammers geëlimineerd in de zestiende finale van de Europa League: 1-2 in Frankrijk, 2-1 in Amsterdam. Botman wordt de laatste tijd al in verband gebracht met een stap omhoog vanaf Lille, maar Theo Janssen betwijfelt of de afgelopen zomer door les Dogues van Ajax overgenomen 21-jarige centrumverdediger daar nu al klaar voor is.

“Ik zie de competitie te weinig om daarover te kunnen oordelen, maar in deze twee wedstrijden heeft hij wel een aantal momenten gehad waarvan ik dacht: poeh, dat kan beter. Hij heeft moeite met zijn startsnelheid, op de eerste meters is hij niet heel rap. Je zag dat bij het hakballetje vorige week, daardoor werd hij er op vier meter uitgesprint”, zo wijst Janssen in de studio van RTL op de winnende treffer van Ajax vorige week in Lille. Die werd aangetekend door Brian Brobbey, na een hakje van Davy Klaassen.

Janssen zag dat Botman zich donderdag in de return in de Johan Cruijff ArenA makkelijk liet vallen na contact met Daley Blind bij de openingstreffer van Klaassen. De middenvelder kon vrij inkoppen, mede doordat Botman naar de grond ging. “Hij gaat heel makkelijk naar de grond, als verdediger moet je er dwars doorheen lopen. Hij laat zich heel makkelijk wegzetten, een beetje piepelen”, zegt de oud-middenvelder van onder meer Vitesse, FC Twente en Ajax over dat moment. “Dat is zo goed gedaan door Blind”, reageert collega-analist Jan Boskamp. “Hij maakt zich breed, bewust. Dat is heel goed gedaan, door dat blok kon Klaassen die bal binnen koppen.”

“Verder heeft hij het redelijk gedaan. Het is niet dat hij het heel slecht heeft gedaan. 45 miljoen voor hem vind ik wel heel veel geld”, vervolgt Janssen over het spel van Botman. Canal+ meldde onlangs dat Lille een bod van 40 à 45 miljoen euro zou hebben geaccepteerd van een onbekende Engelse club, terwijl zijn naam eerder gelinkt werd aan Liverpool, Tottenham Hotspur, Manchester United en AC Milan. “Ik vond hem vandaag beter, omdat hij een meter of 25 hoger moest spelen”, stelt Boskamp. “Ook omdat Ajax niet het niveau haalde dan wat je gewend bent.”

“Het is zeker frustrerend, want je hebt recht op meer. Als je het totale plaatje bekijkt, hebben we vorige week teveel weggegeven en niet ons eigen spelletje gespeeld. Dat nekt ons nu”, zo reageert Botman zelf na afloop voor de camera van ESPN op de nederlaag in Amsterdam. “We wisten dat Ajax voetballend heel goed is en we lieten ze vorige week veel te veel voetballen, waardoor we totaal niet in ons eigen spel kwamen. Normaal kunnen we juist dominant zijn en dat waren we vorige week totaal niet. Die twee goals doen ons nu pijn.”

Botman is vooral teleurgesteld dat er bij de openingstreffer van Klaassen niet werd gefloten voor een overtreding van Blind. “Ik denk dat het genoeg is voor een overtreding. Ik bedoel: als je de herhaling ziet, zie je dat hij het expres doet. Hij kijkt naar mij, dus volgens mij is het gewoon een overtreding. De scheidsrechter (William Collum, red.) liet veel doorgaan. Het viel wat dat betreft een beetje de kans van Ajax op. Maar uiteindelijk is het jammer en is de conclusie dat we het vorige week hebben laten liggen.”


Poll

Zie jij Sven Botman spoedig een stap omhoog maken?


Gerelateerd

Meer sportnieuws

35 reacties (laatste reactie door psvparasiempre)

Japie zou hem voor 60 mil kopen en aanvoerder maken van Oranje. Zonder dollen, hij gaat het zeker niet redden in Engeland. Is te slap en komt veel te kort. Hij kan beter een legende worden in Lille. Mooie stad, leuke competitie en goed salaris.

26 februari 2021 om 00:26

Maar zou t natuurlijk best wel kunnen redden, bij een ploeg die vooral verdedigt en met weinig ruimte in de rug. In een voetballende ploeg komt ie tekort. Maar er zijn genoeg andere ploegen, die de bal graag bij de tegenstander laten. Vond zijn reactie na de wedstrijd eigenlijk wel heel zuur en klein, viel me van hem tegen. Moet echt nog groeien, maar dat is niet raar, is nog hartstikke jong en onervaren.

26 februari 2021 om 00:28

Hoe weet je nou dat hij het zeker niet gaat redden? Hij is nog super jong en ontwikkelt zich gewoon heel goed ondanks twee mindere potjes tegen Ajax. Van Dijk was op die leeftijd een stuk minder ver dan Botman nu is. Dit is nou de waan van de dag.

26 februari 2021 om 00:43

@ruiz_fct Hij is al langer bekend vanuit Ajax jeugd. Nooit groot talent. Vaak ingeschat met eredivisie. Dat hij sterk begon verbaasde natuurlijk iedereen. Maar dit zegt niets. Rosario speelde eerste maanden ook sterk. Was zowat Oranje basisspeler zo goed speelde hij. Nu zou hij niet eens basis spelen bij clubs als Heerenveen, Groningen of FC Twente. Je kan wel met v Dijk komen maar dat zijn de uitzonderingen. Geen regel. Als je hem ziet, hij mist te veel zaken om op een hoger niveau uit te komen. Niets mis mee verder met waar hij nu speelt. Prima club.

26 februari 2021 om 02:05

MrKrillin,Ben je bekend met de lidwoorden de, het en een? Je hebt in die hele tekst maar 1 keer een lidwoord gebruikt. On topicBotman speelt in de basis bij Lille en staan bovenaan in de Franse competitie. En Rosario zou dan niet eens in de basis staan bij Twente?

26 februari 2021 om 08:10

Hij speelt een half jaartje in Noord-Frankrijk en jij hebt het nu al over een legend in Lille? Beetje vroeg.
Liet zich bij de Ajax goal wel heel makkelijk aftroeven. Komt nog wat ervaring tekort.

26 februari 2021 om 08:11

Hij speelde tegen Ajax idd niet best. Gisteren mag hij zich met zijn lichaam natuurlijk nooit van de bal laten zetten door Blind maar ik heb hem een aantal wedstrijden in de Ligue 1 zien spelen waaronder een wedstrijd tegen Op.Lyon en PSG en toen stond hij wel ijzersterk te verdedigen. Ik denk daarom dat Botman nog steeds een topverdediger kan worden maar niet als hij structureel zo slap staat te verdedigen als tegen Ajax natuurlijk, al zie ik dat niet gebeuren

26 februari 2021 om 09:06

Het is nooit een bijzondere verdediger geweest. Het is puur Derksen nalullen wat jij doet Japie. Botman gaat met zijn motoriek nooit de top halen. Beperkte speler die met zijn lengte geen bal kan koppen, als een wijf de duels aangaat. Een baggerboot is nog sneller dan deze zogenaamde wereldspeler

26 februari 2021 om 10:32

ik zei al voordat hij bij Ajax vertrok dat ik hem niet zou weg doen dus dat heeft verder weinig met Derksen te maken. verder kan je dan ook stellen dat de verdedigers van Ajax niet bijzonder zijn want Lille kreeg gisteren ook aardig wat kansen

26 februari 2021 om 09:19

Deze jongen mag pas 3 jaar alcohol hier kopen in de winkels en je praat al over het worden van een legende. Weet je iets van Lille OSC of is je uitspraak iets voor de roddelbladen? Ik zie hem over een jaar wel een enorm fysiek hebben ontwikkeld in de competitie daar. Hij heeft wat tijd nodig. De buitenwereld plakt van alles op hem, zelf is hij meer met het spelletje voetbal bezig.

Botman is gewoon zwak. Ouwerwets gehyped door alles en iedereen. Zal tegen die bonkige spitsen in de ligue 1 vast wel wat dingen goed doen maar komt op een hoger niveau te kort. Is niet wendbaar, niet snel en ligt zoals we hebben kunnen zien bij het minste contact verongelijkt op de grond. Maarja ook dat is de voetballerij anno 2021: een zwaluw maakt wel zomer en is ook opeens een goude zwaluw...

26 februari 2021 om 00:23

Vind het ook weer anno 2021 om iemand na 2 mindere potten direct zwak en gehyped te noemen. Je kijkt dus geen Ligue 1 (ik ook niet), maar dan kunnen we eigenlijk alleen iets over deze 2 wedstrijden zeggen en niet over Botman's prestaties. Er zal toch wel een reden zijn dat hij vaste basis staat bij de koploper van Frankrijk?

26 februari 2021 om 09:09

Ik heb hem vaak genoeg zien spelen. In de jeugd en bij Heerenveen was het ook niks. Volgens Derksen was het een werelddeal. 8 mil voor een speler die nooit het eerste had gehaald. Nu hij een paar potjes speelt bij Lille wat een slechter team is dan Ajax heeft Ajax ineens een fout begaan. Wat een grap joh! Totaal niet serieus te nemen mensen die wat anders beweren.

Een stap naar een club als Liverpool zou nu te vroeg zijn (al zit Liverpool wel te springen om goede verdedigers).

Botman heeft zich gigantisch ontwikkeld dit speeljaar. Maar hij moet ook nog veel leren. Lekker nog minimaal een jaar Ligue 1, op niveau spelen. En als Lille zo in de top blijft zit er ook nog Champions League in komend seizoen.

Dan kan hij daarna nog wel de stap naar de Bpl, Bundesliga of La Liga maken.

Wat mij bij Botman vooral opgevallen is, is dat het een prima verdediger kan zijn met een andere sterke verdediger er naast in een ploeg die met niet te veel ruimte in de rug speelt, waardoor hij vooral fysieke duels aan kan gaan. Zijn zwakste punten vind ik vooral zijn startsnelheid en z'n opbouwende kwaliteit, vooral met rechts is het heel matig. Daarom denk ik ook dat Ajax een hele goede keuze heeft gemaakt, hij past namelijk niet in de manier waarop Ajax speelt met een hoge lijn en opbouwende verdedigers

Het is zijn eerste seizoen op topniveau en dat zie je, maar hij maakte in dit tweeluik wel kinderlijke fouten. Bij de 2-1 vandaag loopt Neres zo uit zijn rug weg, met zijn lengte en fysieke overwicht ten opzichte van Neres, mag dat echt niet gebeuren. Nee, 45 miljoen is hij nog niet waard en voor de top is hij nog niet klaar.

Opmerkelijk hoe er op basis van 2 mindere wedstrijden zo’n negatief oordeel wordt gevormd door iedereen. Ik probeer dit seizoen iedere wedstrijd van Lille te kijken (o.a voor Burak Yilmaz, Yusuf Yazici en Zeki Celik). Hij was wekelijks een van de uitblinkers en speelde altijd uitstekend. De wedstrijden tegen Ajax waren 100 de slechtste van het seizoen en zo slecht was hij daarin niet eens.

26 februari 2021 om 07:53

Omdat het spel van Lille goed bij hem past natuurlijk. Hij heeft toch laten zien in balbezit erg matig te zijn? Wanneer de ruimtes groter worden dat hij fouten maakt? Prima verdediger voor Lille of een club die op deze wijze speelt. Niet voor Ajax waar voetballende kwaliteiten ook nodig zijn en je kan spelen met ruimte in de rug.

26 februari 2021 om 08:15

Maar op topniveau is lengte ook nodig straks en dan hebben Timber en Martinez ook een probleem met hun 1.78 meter. Zo heeft bijna elke verdediger wel een eigenschap waar hij minder in is. Op mannen als Van Dijk, Chiellini en Ramos na misschien

26 februari 2021 om 08:19

Vooralsnog heeft de kleine verdediging van Ajax geen enkel probleem gehad met hun lengte tegen de koploper van Frankrijk. Botman heeft zeker een eigenschap waarin hij minder is en daarmee meteen de reden dat Ajax hem voor een mooi bedrag weg heeft gedaan. Dat is nu voor hem pijnlijk duidelijk geworden dat hij totaal niet past in het spel van Ajax, ja wellicht als derde viool wat voor niemand goed is.

26 februari 2021 om 08:29

Dat zou kunnen maar dat wil niet meteen zeggen hij in een Engeland bv niet past. Daar zagen we bv weer dat Blind daar weer niet de duelkracht en koopkracht voor had, waar hij juist bij Ajax weer goed uit de verf komt

26 februari 2021 om 08:49

Daarom zeg ik ook dat hij bij een team terecht kan die een soort van speelt als Lille. In Engeland kom je al ver als je simpelweg een domme kracht bent dus er zijn zeker mogelijkheden. Gisteren wat er van zijn kant overigens maar weinig duelkracht (1-0) en kopkracht (2-1) te bekennen. Dat komt niet eens in de buurt van Blind. Maar je vond het altijd absurd hoe Ajax hem weg heeft kunnen doen terwijl dat in dit tweeluik toch ineens heel helder is geworden waarom Ajax dat heeft gedaan.

26 februari 2021 om 09:00

@Japie, Hioe gevaarlijk is Lille door de lucht geweest deze twee wedstrijden, tegen de kleine verdedigers van Ajax? Botman is een goede verdediger voor de juiste ploeg. Er is big ruimte voor verbetering, naar dat niet geen probleem zijn. Liet zich kinderlijk eenvoudig weg zetten door die dekselse Blind . Had een paar goede lange ballen die Ajax in de problemen bracht

26 februari 2021 om 09:13

Je kan spelers hebben met lengte zoals Botman en Spajic maar het is ook wel handig als ze kunnen voetballen. Buiten hun lengte kunnen ze ook niet eens koppen. Zo zie je maar dat lengte niks zegt. Ik heb liever 2 spelers die wat kleiner zijn en wel kunnen voetballen. Dan trainen ze maar wat harder op hun sprongkracht. Dag Japie!

26 februari 2021 om 10:34

als lengte niks zegt, waarom heeft dan praktisch elke Europese topclub minimaal 1 verdediger van rond de 1.90 meter in het centrum staan? je kan nog zo hard trainen op je sprongkracht maar als je tegen een lange speler staat die ook een goede sprongkracht heeft dan ben je als je klein bent gewoon gezien. omdat Botman nu niet in topvorm was maakt dat hem niet gelijk een koekenbakker. gaat hij structureel zo spelen als gisteren dan wel

45 miljoen is in Engeland net zoiets als 10 miljoen elders. Alle clubs zijn daar rijk en de meeste doen maar wat. Je hebt ieder jaar wel weer zo'n degradant waarbij de 100 miljoen die ze hebben geinvesteerd aan rare troep uit alle uithoeken van de wereld totaal niet presteert.

26 februari 2021 om 08:16

Precies. De commissie van een Raiola mbt de transfer van Pogba was al hoger dan het transferbedrag van Vd Beek. In Engeland is 45 miljoen niet veel geld

26 februari 2021 om 10:24

Japie weet jij welk doorverkoop percentage marc heeft geregeld bij de verkoop van Botman?

26 februari 2021 om 10:35

ik durf het niet te zeggen maar Overmars kennende zal hij dat wel goed geregeld hebben

Het moge duidelijk zijn waarom Botman het bij Ajax qua strijd voorlopig niet gewonnen had van een Blind of Martinez. Hij is aan de bal en met de ruimte in de rug niet echt sterk. Heeft twee doelpunten weggegeven in deze pot. Lille past goed bij hem waar de ruimte klein is en de ploeg wat verdedigend speelt rond de eigen 16. Dan kan hij duels winnen en poetsen, maar bij Ajax zit dat er niet in.

45 miljoen is ook veel voor Botman. Hij kan heus wel wat, maar het nieuwe wereldwonder is hij niet. Gewoon een verdediger die zich in de Franse competitie goed ontwikkeld heeft, maar ook nog veel aspecten mist. Hij is met deze transfer veel verder gekomen dan hem bij Ajax dit seizoen gelukt was. Als Botman na dit seizoen een nieuwe stap gaat maken moet het wel eentje zijn waar hij wekelijks speelt. Ander schiet het niet op. Nog een jaar Lille zal geen overbodige luxe zijn. Uiteindelijk gaat hij heus nog wel bij een mooie club op een hoger niveau terechtkomen. Echter hebben we wel gezien waarom hij bij Ajax niet zomaar de voorkeur boven Blind of Martinez had gekregen.

Als je Botman vergelijkt met Martinez dan zou ik toch voor Martinez kiezen. Ondanks dat hij een kop kleiner is , is hij lastig te verslaan in de lucht. Ook zit er meer pit in Martinez , die gisteren trouwens niet zijn beste wedstrijd speelde. Botman is een prima verdediger als hij in een compacte verdediging speelt.

Botman is een beetje gehyped. Doet het in de Franse competitie zo slecht nog niet maar in de wedstrijden tegen Ajax was hij verre van bijzonder. In de absolute top heb je degelijkheid nodig, zit er misschien nog wel in maar heb het nu niet gezien. Ik kan mij goed vinden in de woorden van Theo.

Je kunt zeker zien dat het een goede verdediger is, alhoewel ik hem gisteren tegen Ajax wel beduidend minder vond spelen dan vorige week toe hij bijna niets weggaf.

Hij past perfect bij de speelstijl van Lille, verdedigend met weinig ruimte in z'n rug. Bij ploegen die meer ruimte weggeven moet ik het nog zien.

Hij staat niet voor niets bijna elke week in het Totw in Frankrijk, dus hij kan zeker wel wat, echter speelt hij pas een paar maanden in Lille. Mocht Lille het volhouden en kampioen worden, dan zal er vast wel een mooie aanbieding komen die tegen de genoemde bedragen liggen.

Botman is een overschatte voetballer. Vond hem erg zwak gisteren. Hij ziet er sterk uit, maar is fysiek in de duels aan de zwakke kant.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Lille OSC

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Lille OSC6934
3.AS Monaco6529
5.RC Lens527
Voor de complete stand: Ligue 1
SpelersPositieW
J. DavidAanvaller3110
T. WeahAanvaller263
B. YılmazAanvaller2210
L. ChevalierKeeper00
O. KarnezisKeeper00
M. MaignanKeeper320
S. BotmanVerdediger310
Voor de complete selectie: Clubpagina Lille OSC.

In de wandelgangen

Dinsdag 13 april
Sergio Peña wordt gevolgd door clubs uit België, Spanje en Mexico. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren